فهرست مطالب

مجله مطالعات علوم پزشکی
سال بیست و سوم شماره 4 (مهر و آبان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/28
  • تعداد عناوین: 16
|
  • احمد امیری پیچاکلایی، حمید پورشریفی، عبدالله قاسم پور صفحات 354-362
    پیش زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه باورهای آمیختگی فکر و راهبردهای کنترل فکر با علایم وسواسی اجباری در جمعیت غیر بالینی انجام شده است.
    مواد و روش کار
    420 دانشجوی دانشگاه تبریز در این پژوهش شرکت کردند. این دانشجویان پرسش نامه آمیختگی فکر، پرسش نامه کنترل فکر و پرسش نامه وسواسی- اجباری مادزلی را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از روش آماری همبستگی و تحلیل رگرسیون گام به گام مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    داده های پژوهش نشان داد که بین باورهای آمیختگی فکر و علایم وسواسی اجباری رابطه مثبت معنی داری وجود دارد. خرده مقیاس آمیختگی فکر و کنش قوی ترین پیش بینی کننده علایم وسواسی اجباری در جمعیت غیربالینی می باشند. همچنین بین نمره راهبردهای کنترل فکر و علایم وسواسی نیز رابطه مثبت معنی داری به دست آمد. از میان خرده مقیاس های کنترل فکر، راهبرد نگرانی علایم وسواس را پیش بینی می کند.
    بحث و نتیجه گیری
    بنابراین یافته های پژوهش حاضر از الگوی فراشناختی اختلال وسواسی اجباری حمایت می کند و نشان می دهد باورهای آمیختگی فکر و راهبردهای کنترل فکر می تواند در آغازیدن و تداوم اختلال وسواسی اجباری موثر باشد.
    کلیدواژگان: باورهای آمیختگی فکر، راهبردهای کنترل فکر، علایم وسواسی اجباری، اختلال وسواسی، اجباری
  • فاطمه اقبالیان، کامران سبزیان صفحات 363-367
    پیش زمینه و هدف
    مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی فتوتراپی متناوب و فتوتراپی ممتد انجام شد.
    مواد و روش ها
    در یک کار آزمایی بالینی تصادفی کنترل شده 96 نوزاد ترم سالم که به علت هیپربیلیروبینمی غیر مستقیم در بخش نوزادان بیمارستان بعثت همدان بستری شده بودند مورد مطالعه قرار گرفتند. نوزادان به صورت تصادفی به دو گروه 48 نفری تقسیم شدند. گروه فتوتراپی ممتد 2 ساعت تحت فتوتراپی قرار گرفتند و نیم ساعت دستگاه خاموش شد. گروه فتوتراپی متناوب یک ساعت تحت فتوتراپی قرار گرفتند و یک ساعت دستگاه خاموش شد. دو گروه از نظر دستگاه های فتوتراپی و سایر شرایط فتوتراپی (فاصله) همسان بودند. دو گروه از نظر وزن و سن و عوامل خطری مانند ناسازگاری ABO و Rh جور (match) شدند. سطح بیلی روبین توتال سرم 12، 24، 36 و 48 ساعت پس از شروع فتوتراپی چک شد. اطلاعات با استفاده از آزمون T_test آنالیز شدند.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری بین دو گروه از نظر سن و وزن و میانگین بیلی روبین توتال قبل از شروع فتوتراپی و 12، 24، 36 و 48 ساعت پس از شروع فتوتراپی وجود نداشت (P>0.05). میانگین مدت بستری در گروه متناوب 34 ساعت (انحراف معیار 8/8) و در گروه ممتد 2/33 (انحراف معیار 8) بود. تفاوت معنی داری بین دو گروه وجود نداشت (P>0.05). هیچ کدام از نوزادان در دو گروه نیاز به تعویض خون پیدا نکردند.
    نتیجه گیری
    بر اساس این مطالعه فتوتراپی متناوب به اندازه فتوتراپی ممتد در کاهش سطح بیلی روبین توتال سرم در نوزادان ترم موثر است.
    کلیدواژگان: زردی نوزادی، هیپربیلی روبینمی غیرمستقیم، فتوتراپی متناوب، فتوتراپی ممتد
  • رباب بشارت قراملکی، زینب خانجانی، جلیل باباپور خیرالدین صفحات 368-374
    پیش زمینه و هدف
    هدف پژوهش حاضر مطالعه مولف ه های شخصیتی در بین بیماران مبتلا به افسردگی اساسی، وسواسی و افراد سالم بود.
    مواد و روش کار
    50 نفر بیمار افسرده اساسی (MDD) و 50 بیمار وسواسی (OCD) به شیوه نمونه گیری در دسترس از بین بیماران مراجعه کننده به درمانگاه های روان پزشکی و مراکز مشاوره شهر تبریز انتخاب شدند. گروه کنترل نیز به تعداد 50 نفر بعد از همتا سازی با گروه های بیمار از میان دانشجویان و کارکنان دانشگاه علوم پزشکی تبریز به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. آزمودنی ها به پرسشنامه های افسردگی بک (BDI-II)، سیاهه وسواسی- جبری مادسلی (MOCI) و پرسشنامه نئو (NEO-FFI) پاسخ دادند.
    یافته ها
    در عامل روان رنجوری و برون گرایی بین دو گروه افسرده و بهنجار و نیز گروه وسواسی و بهنجار تفاوت معنی دار وجود دارد (01/0 P<) اما بین دو گروه افسرده و وسواسی تفاوت معنی داری مشاهده نشد. در عامل دلپذیری بین گروه وسواس و بهنجار و همچنین بین گروه افسرده و وسواس تفاوت معنی دار وجود دارد (01/0 P<). در عامل با وجدان بودن نیز بین دو گروه افسرده و وسواس و گروه افسرده و بهنجار تفاوت معنی دار وجود داشت (001/0 P<).
    نتیجه گیری
    بر حسب یافته های پژوهش حاضر می توان برخی از متغیرهای شخصیتی را مرتبط با اختلال افسردگی و وسواسی دانست.
    کلیدواژگان: مدل پنج عامل شخصیتی، افسردگی اساسی، اختلال وسواسی، اجباری
  • نسیم بهرامی، محمدعلی سلیمانی *، سید حمید شریف نیا، حوریه شایگان، رضا مسعودی، هادی رنجبر صفحات 375-380
    پیش زمینه و هدف

    فن هایی نظیر APACHE IVبه شکل وسیع برای پیش بینی میزان مرگ و میر بیمارانی که با تشخیص های مختلف در بخش مراقبت های ویژه بستری شده اند، استفاده می شود. این شاخص ها به عنوان یک ابزار استاندارد همچنین برای بررسی مدت اقامت بیماران در بخش، ارزیابی کیفیت مراقبت های ارائه شده و طبقه بندی شدت بیماری ها در مطالعات در نظر گرفته می شوند. هدف از این مطالعه بررسی پیش بینی درصد موارد مرگ و میر و طول مدت بستری بیماران بستری با فن APACHE IV در بخش مراقبت های ویژه است.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه مقطعی برای بررسی بیمارانی که در طول شش ماه از سال 1389 با تشخیص های مختلف در بخش های ICU دو مرکز آموزشی درمانی بستری شده و شرایط ورود به جامعه پژوهش را داشتند، از ابزار مشخصات دموگرافیک و APACHE IV استفاده شد.

    یافته ها

    از 240 بیمار بستری در بخش ICU، 159 نفر (3/66%) زنده ماندند. میانگین نمره APACHE IV بیماران 07/19 ± 62/50 بود (حداقل 13 و حداکثر 98). میزان پیش بینی مرگ با استفاده از APACHE IV، 81/11درصد و مرگ مشاهده شده 7/33 درصد بود. میانگین نمره APACHE IV در بیمارانی که زنده ماندند 94/44 و در بیمارانی که فوت شده بودند 77/66 بود (000/0=P، 10/7: t).

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که APACHE IV می تواند به شکل بسیار دقیق میزان مرگ و میر بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه را پیش بینی کند. استفاده از این شاخص و سایر ابزارهای طبقه بندی شدت بیماری ها همچنین در پیش بینی روند درمان بیماران بستری در بخش ICU مفید خواهد بود، اگرچه مطالعات بیشتری در این زمینه باید صورت گیرند.

    کلیدواژگان: APACHE IV، مرگ و میر، طول مدت بستری، بخش مراقبت های ویژه
  • اصغر توفیقی، بختیار ترتیبیان، جواد طلوعی آذر صفحات 381-387
    پیش زمینه و هدف
    آمادگی جسمانی یکی از عوامل موثر در سلامت جامعه و زمینه ای مناسب برای اجرای فعالیت های مختلف ورزشی می باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر ترکیب بدنی و جنسیت بر فاکتورهای آمادگی جسمانی دانش آموزان 19-17 ساله شهرستان ماکو با استفاده از مدل رگرسیونی FFMI-FMI بود.
    مواد و روش ها
    300 دانش آموز 19-17 ساله (150دختر و 150 پسر) با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. آزمودنی ها به وسیله مدل رگرسیونی FFMI-FMI که در آن شاخص توده بدون چربی بر پایه شاخص توده چربی تعیین می شود؛ به سه گروه طبیعی، توپر و قلمی تقسیم شدند. برای تعیین شاخص آمادگی قلبی تنفسی از برآورد حداکثر اکسیژن مصرفی آزمون بالک، برای تعیین استقامت عضلانی از آزمون دراز ونشست، برای تعیین انعطاف پذیری از آزمون ولز و برای تعیین چابکی از آزمون ایلی نویز استفاده شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS16 و در سطح معناداری آلفای 5 درصد تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که گروه توپراز بیشترین میزان VO2max، استقامت عضلانی و چابکی نسبت به گروه های دیگر برخوردار می باشد (05/0P<). پسران در آمادگی قلبی - تنفسی، استقامت عضلانی و چابکی عملکرد بهتری از دختران داشتند و دختران در انعطاف پذیری عملکرد بهتری از پسران داشتند (05/0P<).
    نتیجه گیری
    بر پایه نتایج پژوهش حاضر مداخله توامان ترکیب بدن و جنسیت اثر هم افزایی بر افزایش معنادار شاخص های آمادگی قلبی عروقی و چابکی نوجوانان دارد. همچنین تفاوت های مشاهده شده در شاخص های آمادگی قلبی - تنفسی و چابکی بین دختران و پسران را می توان به تفاوت در ترکیب بدن نسبت داد.
    کلیدواژگان: Vo2max، FMI، FFMI، دانش آموز
  • بیژن مقیمی دهکردی، محسن واحدی، بابک خشکرود منصوری، آزاده صفایی، اسماء پورحسینقلی، منیژه حبیبی، محمد امین پورحسینقلی، محمدرضا زالی صفحات 388-397
    پیش زمینه و هدف
    بیماری های گوارشی نمایانگر بخش بزرگی از هزینه های مراقبت های پزشکی می باشند. مطالعات کمی در زمینه بار اقتصادی این بیماری ها در کشورهای در حال پیشرفت انجام شده است. مطالعه حاضر با هدف برآورد هزینه های مرتبط با سندرم روده تحریک پذیر، یبوست عملکردی، اسهال عملکردی، نفخ شکم عملکردی و اختلالات عملکردی نامشخص در استان تهران انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه مقطعی از اردیبهشت 1385 تا آبان 1386 در استان تهران انجام شد. 18180 نفر با بالای 18 سال در استان تهران به صورت تصادفی انتخاب شدند. با استفاده از یک پرسشنامه روا و پایا، در مورد علایم بیماری های سندرم روده تحریک پذیر، یبوست عملکردی، اسهال عملکردی، نفخ شکم عملکردی و اختلالات عملکردی نامشخص و فراوانی استفاده از خدمات پزشکی شامل ویزیت پزشک، بستری، مصرف داروها و آزمایشات و از دست دادن بهره وری به علت بیماری های فوق در 6 ماه گذشته ثبت شد. هزینه بیماری هر فرد در شش ماه بر اساس قدرت خرید در برابر دلار (PPP$) برآورد شد.
    یافته ها
    سندرم روده تحریک پذیر، یبوست عملکردی، اسهال عملکردی، نفخ شکم عملکردی و اختلالات عملکردی نامشخص به ترتیب در 166، 435، 49، 271 و 979 نفر از بیماران دیده شد. متوسط 6- ماه هزینه کل سندرم روده تحریک پذیر، یبوست عملکردی، اسهال عملکردی، نفخ شکم عملکردی و اختلالات عملکردی نامشخص برابر با: 05/106، 83/146، 24/42، 64/95 و 29/103 PPP$ برای هر بیمار است. ویزیت پزشک و تست های آزمایشگاهی به ترتیب بیشترین و کمترین هزینه مستقیم تحمیل شده به بیماران می باشد. بیشترین هزینه های غیر مستقیم نیز به علت از دست دادن بهره وری ناشی از کارایی پایین در انجام فعالیت های روزانه است.
    نتیجه گیری
    سندرم روده تحریک پذیر پر هزینه ترین بیماری مورد بررسی می باشد. مراجعه به پزشک و بستری شدن در بیمارستان بیشترین هزینه پرداختی بیماران است که با ارتقاء کیفیت بیمه های پزشکی می توان آن ها را به حداقل رساند.
    کلیدواژگان: سندرم روده تحریک پذیر، یبوست عملکردی، اسهال عملکردی، نفخ شکم عملکردی، تجزیه تحلیل هزینه
  • یوسف رسمی، فریبا ولی پور، محمدحسن خادم انصاری، ندا ولیزاده صفحات 398-403
    پیش زمینه و هدف
    اختلال عملکرد اندوتلیال مشخصه مراحل اولیه بیماری های قلبی و عروقی بوده. که در شرایط فشار خون بالا، اختلالات لیپیدی و مقاومت به انسولین مشخص می شود. مقاومت به انسولین از مشخصه های اختلالات متابولیکی و اختلال عملکرد اندوتلیال می باشد. در این مطالعه هدف بررسی تاثیر اختلالات گلوکز روی بیومارکرهای عملکرد اندوتلیال و شاخص های بیوشیمیایی در بیماران سندرم متابولیک می باشد.
    مواد و روش کار
    80 بیمار مبتلا به سندرم متابولیک (MS) طبق معیار Adult Treatment Panel III انتخاب شدند. همین افراد به دو گروه، بیماران MS دارای قند خون ناشتای (FBS) ≤ mg/dl 100 (36 نفر) و FBS < mg/dl 100 (44 نفر) تقسیم شدند. جهت بررسی عملکرد اندوتلیال از سنجش ICAM-1، اندوتلین –1، E - سلکتین، NO2- و NO3- استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سن بیماران MS با قند ≤ 100 mg/dl: 82/8 ± 58/51 سال بیشتر از بیماران MS با قند < mg/dl 100: 46/10± 77/46 سال (031/0= (P بود. ولی در HDL-c، کلسترول و LDL-c تفاوت معنی داری نداشتند. مقدار E - سلکتین بیماران MS با قند mg/dl ≤ 100 ng/ml: 81/4± 67/11 به طور معنی داری بیشتر از بیماران MS با قند < mg/dl 100، ng/ml 41/4 ± 61/9) 049/0 (p= است. مقدار ICAM-1 و اندوتلین –1 دو گروه با هم تفاوت معنی داری نداشتند (05/0< p). در بیماران با قند ≤ mg/dl 100: مقدار NO3- 30/6 ± 96/16 و مقدار NO2- 67/4 ± 85/15 uM به طور معنی داری کمتر از بیماران با قند < mg/dl 100: مقدار NO3- 81/10± 25/21 uM (039/0 p=) و مقدار NO2- 41/7± 65/ 19 uM (010/0 p=) است.
    بحث و نتیجه گیری
    در بیماران MS دارای FBS بالا، E - سلکتین بالاتر بوده و این عامل احتمالا باعث اختلال عملکرد اندوتلیال می شود. احتمالا اختلالات تحمل گلوکز می تواند در کاهش NO2- و NO3- در مبتلایان به MS دخیل باشد.
    کلیدواژگان: سندرم متابولیک، اختلال عملکرد اندوتلیال، اختلال تحمل گلوکز ناشتا
  • قدمعلی طالبی، میر علی اعتراف اسکویی، سید کاظم شکوری صفحات 404-409
    پیش زمینه و هدف
    با عنایت به این مهم که به موازات استفاده از آزمون نورودینامیک اندام فوقانی برآورد اعتبار آن نیز جهت تشخیص و ارزیابی روش های درمانی مورد توجه بوده است درحالی که تکرارپذیری این آزمون مشخص نمی باشد از این رو هدف مطالعه حاضر بررسی پایایی آزمون کشش عصب مدین در افراد سالم و مبتلا به نشانگان تونل کارپ بود.
    مواد و روش کار
    در یک مطالعه توصیفی- مقطعی، بررسی روی 23 فرد سالم و 12 فرد مبتلا به سندروم تونل کارپ انجام شد. نمونه گیری به روش غیراحتمالی و از نوع ساده بود. پس از یک جلسه آشنا سازی، اندازه گیری ها به صورت سه بار در هر جلسه و طی دو جلسه متوالی، به فاصله 48 ساعت انجام گردید. زاویه اکستانسیون آرنج در لحظه احساس کشش یا درد مبهم در ساعد یا انگشتان در افراد سالم، و در لحظه تولید یا تشدید درد، گزگز یا کرختی در سه انگشت اول در افراد مبتلا به سندروم تونل کارپ حین آزمون کشش عصب مدین اندازه گیری و ثبت شد. به منظور بررسی تکرارپذیری، از آزمون ICC و خطای معیار اندازه گیری استفاده شد.
    یافته ها
    اختلاف معنی داری بین میانگین اندازه گیری های جلسات متوالی تست، در هیچ یک از دو گروه سالم و بیمار یافت نشد. ضریب همبستگی ICC و خطای معیار اندازه گیری آزمون کشش عصب مدین در گروه سالم و بیمار به ترتیب 89/0، 23/1 درجه و 84/0، 67/3 درجه بدست آمد.
    بحث و نتیجه گیری
    آزمون کشش عصب مدین در افراد سالم و مبتلا به سندروم تونل کارپ از تکرارپذیری قابل قبولی برخوردار است و به نظر می رسد استفاده از آن در ارزیابی های تشخیصی و بررسی اثرات روش های درمانی سودمند باشد.
    کلیدواژگان: تکرارپذیری، آزمون کشش عصب مدین، سندروم تونل کارپ
  • مریم کاشانیان، شهره بهاء صدری، بیتا زلالی صفحات 410-416
    پیش زمینه و هدف
    زایمان زودرس یکی از مهم ترین مشکلات مامائی است که شایع ترین علت مرگ و میر نوزادان را سبب می شود و پیدا کردن درمان موثر و با حداقل عوارض همیشه مورد نظر بوده است. هدف از مطالعه حاضر، مقایسه تاثیر دو داروی توکولیتیک نیفدیپین و ایندومتاسین در درمان زایمان زودرس و عوارض آن هاست.
    مواد و روش کار
    مطالعه به صورت یک کارآزمایی بالینی تصادفی بر روی 79 خانم باردار صورت گرفت که به علت دردهای زایمانی زودرس در سن حاملگی 33-26 هفته بستری شده بودند و سپس بیماران به صورت تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. در گروه نیفدیپین (40 نفر) نیفدیپین خوراکی و در گروه ایندومتاسین (39 نفر)، ایندومتاسین به صورت رکتال تجویز شد. سپس بیماران از نظر پاسخ به درمان ظرف دو ساعت و تاخیر زایمان تا 48 ساعت و نیز 7 روز پس از تجویز داروها و همچنین از نظر عوارض مورد بررسی قرار گرفتند. کلیه بیماران تا زمان زایمان پیگیری شدند.
    یافته ها
    دو گروه از نظر سن مادر، سن حاملگی، وضعیت سرویکس از نظر دیلاتاسیون و افاسمان و قوام با یکدیگر تفاوت معنی دار نداشتند. 23 نفر (59%) از گروه ایندومتاسین و 10 نفر (25%) در گروه نیفدیپین در دو ساعت اول به درمان پاسخ ندادند که اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (002/0= P).
    از 16 مورد باقیمانده دو گروه ایندومتاسین و 30 نفر گروه نیفدیپین هیچ یک تا 48 ساعت بعد زایمان نکردند. یک نفر (25/6%) در گروه ایندومتاسین و چهار نفر (3/13%) در گروه نیفدیپین در فاصله 48 ساعت تا هفت روز زایمان کردند که اختلاف معنی دار نبود. متوسط سن بارداری در موقع زایمان در بیمارانی که به پس از دو ساعت تاخیر در زایمان رسیده بودند 4/19 ± 5/238 روز در گروه نیفدیپین و 4/15± 4/246 روز در گروه ایندومتاسین بود که اختلاف معنی دار نبود (182/0= P). 17 نفر (5/42%) در گروه نیفدیپین و 11 نفر (2/28%) در گروه ایندومتاسین عوارض جانبی نشان دادند (184/0= P).
    نتیجه گیری
    ایندومتاسین در درمان سریع زایمان زودرس کمتر از نیفدیپین موثر است ولی در بیمارانی که به درمان ظرف 2 ساعت جواب دهند، تاخیر زایمان مشابه نیفدیپین می باشد.
    کلیدواژگان: زایمان زودرس، نیفدیپین، توکولیز، ایندومتاسین، مهار کننده های پروستاگلاندین، تولد زودرس، حاملگی
  • سریه گل محمدلو، معصومه حاجی شفیع ها، زهرا یکتا، زهرا حسن خانی صفحات 417-421
    پیش زمینه و هدف
    حاملگی خارج رحمی در حال حاضر شایع ترین علت مرگ ناشی از بارداری در سه ماه اول حاملگی است. متوترکسات درمان طبی قابل قبول در مواردی که پارگی لوله رحمی وجود ندارد بوده و موجب کاهش درمان جراحی شده است. علی رغم مطالعات متعدد، بهترین برنامه تجویز دارو مورد بحث است. در این بررسی، دو روش درمانی تجویز تک دوز و دو دوز با هم مقایسه شدند.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی یک صد زن باردار واجد شرایط که توسط معاینه کلینیکی و سونوگرافی واژینال حاملگی خارج رحمی تشخیص داده شدند. در دو گروه (تک و دو دوز) وارد مطالعه شدند. تمام موارد mg/m2 50 روز صفر و فقط گروه دو دوز همان دوز متوترکسات را روز 4 دریافت کردند. تمامی زنان دوزهای مشابه دیگری در روزهای 7، 11 و 14 در صورت عدم کاهش بیش از 15درصد سطح سرمی hCGβ دریافت کردند. نتایج به دست آمده از دو گروه از نظر کاهش سطح سرمی hCGβ، پاسخ درمانی و عوارض دارویی مقایسه شدند.
    یافته ها
    گروه تک دوز در 88درصد (44 نفر) موفقیت درمانی داشتند در صورتی که در گروه دو دوز 92درصد (46 نفر) پاسخ درمانی مشاهده شد. پارگی لوله در گروه دو دوز با 2درصد (1 نفر) که در مقایسه با گروه تک دوز که 12درصد (6 نفر) است، کمتر بود. عوارض دارویی آزمایشگاهی و کلینیکی در دو گروه معنی دار نبودند.
    بحث و نتیجه گیری
    روش درمانی تجویز دو دوز متوترکسات در هفته اول در درمان حاملگی خارج رحمی بدون پارگی لوله موثرتر از روش تک دوز است. بعلاوه درمان دارویی تک دوز با پارگی لوله رحمی بیشتری همراه است.
    این مطالعه حاصل طرح تحقیقاتی و پایان نامه رزیدنتی در دانشگاه علوم پزشکی ارومیه است.
    کلیدواژگان: متوترکسات، حاملگی خارج رحمی، درمان دارویی، حاملگی
  • سید حمیدمدنی، بابک ایزدی*، مالک کنانی، صدیقه خزاعی، مریم حمزه لوی، پرستو مولایی توانا صفحات 422-426
    پیش زمینه و هدف

    سرطان پستان شایع ترین سرطان در زنان می باشد و شامل 4/1 کل سرطان ها در زنان است شایع ترین و قطعی ترین روش تشخیص سرطان پستان بیوپسی ضایعه می باشد ولی از آنجایی که 70درصد موارد بیوپسی توده های پستان مربوط به ضایعات خوش خیم است لذا استفاده از روش های کمتر تهاجمی مانند آسپیراسیون سوزنی (FNA) از اتلاف هزینه بیمار و نیز تغییرات بافتی در ضایعه جلوگیری می نماید. در این مطالعه دقت و صحت گزارشات FNA از توده های قابل لمس پستان را در مرکز آموزشی درمانی امام رضا (ع) مورد بررسی قرار دادیم.

    مواد و روش ها

    کلیه بیمارانی که به علت توده پستانی به مرکز آموزشی درمانی امام رضا (ع) مراجعه نموده اند پس از کسب اجازه از بیمار، ((FNA انجام شد نمونه سیتولوژی آن ها توسط دو پاتولوژیست مورد بررسی قرار گرفت و همچنین این نمونه ها پس از جراحی از نظر هیستوپاتولوژی مورد بررسی قرار گرفتند و نتایج آزمایشات با نرم افزار SPSS آنالیز شدند.

    یافته ها

    58 نمونه FNA پستان مورد بررسی قرار گرفتند میانگین سنی بیماران مورد مطالعه 8/12± 82/40 سال بود درصد توافق مشاهدات سیتولوژی و پاتولوژی برای پاتولوژیست اول و دوم به ترتیب 78درصد (ضریب کاپای 59/0) و 86درصد با ضریب کاپای 79درصد بدست آمد و درصد توافق بررسی سیتولوژی FNA پستان برای دوپاتولوژیست 86درصد گزارش شد؛ و میزان حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت و ارزش اخباری منفی به ترتیب 23/77درصد،12/91درصد، 64/88درصد، 54/83درصد و 85درصد بدست آمده است.

    بحث و نتیجه گیری

    ذکر این نکته ضروری است که انجام روش تشخیصی FNA بایستی به عنوان یک روش لازم و تکمیلی جهت تشخیص ضایعات پستان در نظر گرفته شود انجام این تست به عنوان رقیب یا جایگزین بررسی بافتی به هیچ عنوان منطقی به نظر نمی رسد.

    کلیدواژگان: آسپیراسیون سوزنی، سرطان پستان، تشخیص توده های پستانی
  • علیرضا مهدی زاده، ندا ولی زاده، محمدرضا آقاصی، پویا اسلامپور، نگار حسین زاده صفحات 427-431
    پیش زمینه و هدف
    استئوپروز شایع ترین بیماری متابولیک استخوان است که با کاهش استحکام استخوان مشخص می شود. این مطالعه به منظور ارزیابی ارتباط سطح هموسیستنین سرم با تراکم استخوانی در خانم های یائسه انجام شد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه به صورت Case Control روی زنان بالای 50 سال که از طریق بررسی پرونده در دو گروه بیماران BMI T Score < -2.5 و کنترل 1-≤ BMI T. Score جای گرفتند انجام شد. سطح هموسیستئین در هر دو گروه چک و نتایج آزمایشگاه و اطلاعات دموگرافیکی بیماران با نرم افزار SPSS -18 و آزمون های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    200 بیمار وارد مطالعه شدند. نتایج نشان می دهند که شدت ارتباط بین سن و هموسیتئین و گروه کنترل از نظر آماری معنی دار نیست (65/0 P=) همچنین در گروه بیماران این ضریب همبستگی نیز معنی دار نمی باشد (24/0= P). به ازای یک سال افزایش سن فرد μmol/dl 51/0 به میزان هموسیستئین اضافه می شود که از نظر آماری معنی دار نمی باشد (32/0= P) همچنین میزان اثر بیماری در مقایسه با گروه کنترل معنی دار بود (001/0= P). میانگین و انحراف استاندارد هموسیستئین در گروه بیماران به ترتب 5/10 و 43/0 و در گروه کنترل 57/7 و 3/0 میکرومول در دسی لیتر می باشد که از نظر آماری معنی دار بود (001/0P<) میانگین و انحراف استاندارد BMD در گروه بیماران به ترتیب 95/2- ±11/0 و در گروه کنترل 128/0±085/0 گرم در سانتی متر مربع می باشد. میانگین و انحراف استاندارد BMI در بیماران به ترتیب 54/0 ± 04/28 و در گروه کنترل 43/0 ± 41/30 بود که از نظر آماری نیز معنی دار می باشد (001/0P<).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که هموسیستئین می تواند به عنوان یک Risk factor برای استئوپروز در زنان سالمند یائسه در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: تراکم استخوان، استئوپروز، منوپوز (یائسگی)، هموسیستئین
  • فریبا نانبخش، فرزانه برومند سرخابی، خدیجه مخدومی، پویا، مظلومی، ریتا دوستی، لقا لطف الهی صفحات 432-439
    پیش زمینه و هدف
    به رغم پیشرفت هایی در تشخیص و پیشگیری و درمان پره اکلامپسی، این بیماری همچنان از علل مهم مرگ و میر مادران باردار در کشورهای پیشرفته و در حال توسعه می باشد. به طور طبیعی در بارداری آنتی اکسیدانت ها در سلول های مختلف با مهار واکنش های پراکسیداز و بکار گرفتن آنزیم های محافظت کننده سلول ها را از آسیب پراکسیدازها محافظت می کنند و در زنان پره اکلامپسی شواهدی وجود دارد که نشان می دهد آنتی اکسیدانت ها نسبت به بارداری طبیعی از غلظت کمتری برخوردارند. برابر تحقیقات آثار متفاوتی در مورد ارائه اثر پروفیلاکتیک آنتی اکسیدانت ها در میزان بروز پره اکلامپسی بدست آمده است. در این مطالعه تاثیر آنتی اکسیدانت ها در پروفیلاکسی از ایجاد پره اکلامپسی مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش کار
    این مطالعه در دانشگاه علوم پزشکی ارومیه (بیمارستان شهید مطهری) از سال 1384-1389 به صورت آینده نگر (مورد-شاهدی) انجام گرفت. جمعیت مورد مطالعه شامل (100 نفر) مادران باردار با سابقه پره اکلامپسی یا (BMI >30) یا فشار خون مزمن یا دیابت شناخته شده یا بیماری مزمن کلیوی بودند که به دو گروه تقسیم شدند، یک گروه تحت درمان پروفیلاکتیک با آنتی اکسیدانت ها (روزانه 1000 میلی گرم ویتامین C و 400 میلی گرم ویتامین E) قرار گرفتند. گروهی دیگر نیز به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شد. اطلاعات حاصل پس از پردازش با نرم افزارهای آماری SPSS و با استفاده از آزمون کای دو آنالیز شدند.
    یافته ها
    از 100 بیمار مورد مطالعه 49 نفر گروه مورد و 51 نفر گروه کنترل به طور تصادفی انتخاب شدند و از این بیماران 14 (6/32%) نفر با وجود مصرف آنتی اکسیدانت ها دچار پره اکلامپسی شدند و 29 نفر (4/67%) از گروه کنترل دچار پره اکلامپسی شدند. (P<0.05) در این مطالعه adds ratio 3/0 بود که نشان دهنده تاثیر مثبت آنتی اکسیدانت ها بر جلو گیری از بروز پره اکلامپسی می باشد.
    بحث و پیشنهادها: با توجه به نتایج بدست آمده، پیشنهاد می شود که در زنان باردار دارای معیارهای خطر ذکر شده جهت پیشگیری از پره اکلامپسی از آنتی اکسیدانت ها استفاده شوند.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدانت، پیشگیری، پره اکلامپسی، بارداری، پرخطر
  • جعفر نوروززاده، اصغر بیرانوند، رحیم رستمی، شاکر سالاری لک صفحات 440-445
    پیش زمینه و هدف
    سالیانه نزدیک به 38 میلیون از نوزادان در معرض خطرات ناشی از کمبود ید هستند. یددار کردن نمک خوراکی از موثرترین مداخلات وسیعی بوده است که در سطح جهان برای حذف اختلالات ناشی از کمبود ید صورت گرفته است. این مطالعه با هدف بررسی سطح ید دریافتی زنان باردار تحت پوشش مراکز بهداشتی – درمانی شهرستان ارومیه و ارتباط آن با کیفیت و نحوه استفاده از نمک یددار صورت گرفته است.
    مواد و روش کار
    490 زن باردار در سه ماهه نخست بارداری به روش نمونه گیری خوشه ایاز پنج ناحیه شهری و هفت ناحیه روستایی انتخاب شدند. حجم نمونه مورد نظر بر اساس سهم هر ناحیه در تعداد بارداری های ثبت شد تعیین گردید. نمونه نمک مصرفی خانوار، نمونه ادرار صبحگاهی و اطلاعات جمعیت شناختی آن ها جمع آوری و مورد سنجش و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از تعداد کل 204 نفر (6/41%) روستایی و 286 نفر (4/58%) شهرنشین بودند. میانه UIE به طور کلی μg/L 5/73 بوده که به ترتیب در جامعه شهری و روستایی μg/L 76 و μg/L 64 بود که از نظر آماری اختلافی مشاهده نگردید. با توجه به معیارهای سازمان جهانی بهداشت، کمبود ید در 87درصد موارد مشاهده گردید. نسبت استفاده از نمک یددار در آشپزی و نمک سرسفره به ترتیب 92درصد و 96درصد بود. شرایط مطلوب نگهداری نمک یددار در 49درصد موارد مشاهده شد و 16درصد خانوارها نمک را در مراحل پایانی پخت غذا به آن اضافه می کردند.
    بحث و نتیجه گیری
    میزان شیوع بالای کمبود ید دریافتی در میان زنان باردار شهرستان ارومیه بیانگر نیاز این گروه به تامین ید مورد نیاز است. مصرف نمک یددار نمی تواند به تنهایی تامین کننده ید مورد نیاز زنان باردار باشد؛ لذا ارائه مکمل ید در مناطقی که کمبود ید وجود دارد، می تواند به رفع این کمبود کمک نماید.
    کلیدواژگان: ید دفعی ادرار، یددار کردن نمک، بارداری، کمبود ید، ید
  • فرناز منصف اصفهانی، سوسن ایرانی صفحات 446-454
    پیش زمینه و هدف
    سیست های ادنتوژنیک(odontogenic cysts)، سیست های برخاسته از اپی تلیوم تشکیل دهنده دندان(odontogenic epithelium) می باشند که توسط اپی تلیوم ادنتوژنیک پوشانده شده اند. امکان تغییرات تومورال (تومور خوش خیم و بدخیم) در هر سه سیست دنتی ژروس، ادونتوژنیک کراتوسیست و رادیکولار سیست وجود دارد. درصد این تغییرات برای ادونتوژنیک کراتوسیست کمترین میزان می باشد. میزان تکثیر سلول های اپی تلیالی این سیست ها در پیش آگهی ضایعات مزبور از اهمیت خاصی برخوردار است. از مارکرهایی که در پیش آگهی استفاده شده است HER2/neu می باشد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه، از آرشیو پرونده های بخش پاتولوژی دهان و فک و صورت دانشکده دندانپزشکی 70 عدد، انتخاب شدند که شامل 29 نمونه سیست دنتی ژروس،24 نمونه ادنتوژنیک کراتوسیست و 17 نمونه رادیکولار سیست بودند و با تکنیک ایمونوهیستوشیمی رنگ آمیزی شدند. اطلاعات بعد از جمع آوری توسط آزمون دقیق فیشر و نرم افزارSPSS نسخه 17. مورد تحلیل قرار گرفتند.میزان رنگ پذیری سلول های تومورال درجه بندی شده و به هر نمونه نمره ای(score) از 0 تا 3 تعلق گرفت.اخذ نمرات 2 و 3 افزایش بیان (over expression) تفسیر شده اند.
    یافته ها
    تعداد 3 نمونه از نوع OKC (5/12%)، 7 نمونه از نوع دنتی ژروس (1/24%) نمره ی صفر را گرفته اند، اما هیچ نمونه از نوع رادیکولارسیست نمره ی صفر را کسب نکرده است. آزمون دقیق فیشر (Fisher’s Exact test) نشان داد که بین نوع سیست و نمره ی اخذ شده توسط هریک از نمونه های سیست ها، ارتباط معنی دار آماری وجود دارد. (P=0.005)، در سیست OKC در 7/41%، در سیست دنتی ژروس در 3/48% و در سیست رادیکولار در 2/88% موارد نمرات رنگ آمیزی 2 و 3 بودند (افزایش بیان داشتند).
    بحث و نتیجه گیری
    : بالاترین میزان افزایش بیان HER2 مربوط به سیست رادیکولار به میزان2/88% می باشد که می تواند بالا بودن میزان تکثیر سلولی در اپیتلیوم این سیست را نشان دهد. این میزان می تواند توجیه گر بالا بودن میزان ایجاد کارسینوم در residual periapical cyst و periapical cyst باشد.
    کلیدواژگان: سیست های ادونتوژنیک، HER2
  • حیدر نوروزی نیا، علیرضا ماهوری*، ابراهیم حسنی، المیرا بهمقام صفحه 455
    پیش زمینه و هدف

    یکی از روش های انتقال بیماری روش انتقال مستقیم از طریق تماس پوستی است. پوست دست جراحان و کمک جراحانمی تواند عامل انتقال عوامل بیماری زا باشد. هدف از اسکراب جراحی دست ها زدودن آلودگی و چربی، از بین بردن میکرو ارگانیسم های انتقالی فلور پوست دست و همچنین تا مدتی جلوگیری از رشد و تکثیر میکروارگانیسم های پایدار پوست دست است. هدف از این مطالعه مقایسه پوویدون آیوداین و دکوسپت و استریلیوم بعد از اسکراب جراحی است.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه تعداد 27 نفر از کادر اتاق عمل اعم از جراحان و کمک جراحان با روش نمونه گیری تصادفی که برای جراحی اسکراب انجام می دهند، انتخاب شدند. نمونه اول بلافاصله بعد از اتمام شستشوی دست با پوویدون آیوداین یا دکوسپت یا استریلیوم و نمونه دوم 2 ساعت بعد از عمل جراحی در موقع در آوردن دستکش جراحی از دست ها انجام شد.

    یافته ها

    در مقایسه ی نمونه پوویدون آیوداین با دکوسپت، قبل از عمل جراحی تفاوت آماری معنی داری وجود ندارد (16/0= p). ولی تفاوت بین ماده ضد عفونی کننده پوویدون آیوداین و استریلیوم با (001/0= p) همچنین بین دکوسپت و استریلیوم با (03/0= p) معنی دار بود. تفاوت آماری معنی داری بین پوویدون آیوداین و دکوسپت 2 ساعت بعد از عمل جراحی (75/0= p). وجود ندارد. ولی تفاوت بین پوویدون آیوداین و استریلیوم (04/0= p) و دکوسپت و استریلیوم معنی دار بود (02/0= p).

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود در موارد حساسیت پوستی و در مواردی که زمان شستشو برای انجام جراحی مهم است، استفاده از استریلیوم مد نظر قرار گرفته و از این ماده نیز به عنوان یک ماده مطمئن برای اسکراب دست ها قبل از پروسه های جراحی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: پوویدون آیوداین، دکوسپت، استریلیوم، اسکراب جراحی
|
  • Ahmad Amiri Pichacolaei, Dr Hamid Poursharifi, Abdollah Ghasempour Pages 354-362
    Background and Aims
    The aim of the current study was to investigate the relationship between thought fusion beliefs and thought control strategies with obsessive-compulsive symptoms in nonclinical population.
    Materials and Method
    This study was conducted on 420 students of Tabriz University. All participants completed thought fusion instrument (TFI), the thought control questionnaire (TCQ) and Maudsley obsessive compulsive inventory (MOCI). The data were analyzed using Pearson correlation and multiple regression analysis.
    Results
    The analysis of the data reflected that thought fusion beliefs and thought control strategies were positively correlated with obsessive-compulsive symptoms in nonclinical population. In regression analysis TFI subscales, positive beliefs about thought action fusion belief were the strongest predictors of obsessive-compulsive symptoms. Among the subscales of thought control strategies, worry was the strongest predictors of obsessive- compulsive symptoms.
    Conclusion
    Therefore the results of the present study supports the meta-cognitive model of obsessive compulsive disorder and proves that thought fusion beliefs and thought control strategies can be effective in onset and continuity of OCD.
    Keywords: Thought fusion beliefs, Thought control, Obsessive compulsive symptoms, Obsessive compulsive disorder
  • Dr Fatemeh Eghbalian, Dr Kamran Sabzian Pages 363-367
    Background and Aims
    This study was conducted to compare the efficacy of intermittent and continuous phototherapy.
    Materials and Methods
    This controlled randomized clinical trial study was performed on 96 full-term neonates admitted in the neonatal ward of Besat hospital of Hamadan city with indirect hyperbilirubinemia. The neonates were randomly divided into two groups. Continuous phototherapy group received phototherapy on and off for two hours and half respectively. The intermittent group received phototherapy on and off for one hour. Phototherapy units and phototherapy condition in two groups were equal. Total serum bilirubin levels in two groups were measured 12, 24, 36, 48 hours after starting phototherapy. Two groups were matched regarding weight, age, and risk factors such as ABO and Rh incompatibility. The data were analyzed by t-test.
    Results
    There was no significant difference between two groups in age, weight, and mean total serum bilirubin at the start of phototherapy and also after 12, 24, 36, 48 hours. (P>0.05). The mean hospitalization time in the intermittent group was 34 hours (SD=8.8) and in the continuous group was 33.2 hours (SD=8). There was no significant difference between both groups (P>0.05). No one in two groups needed an exchange blood transfusion.
    Conclusion
    Based on our study, intermittent phototherapy (1 hour on and 1 hour off) is as effective as continuous phototherapy (2 hours on and half an hour off) in reducing total serum bilirubin level in full term neonates.
    Keywords: Neonatal jaundice, Indirect hyperbilirubinemia, Phototherapy, Intermittent phototherapy, Continuous phototherapy
  • Robab Besharat Gharamaleki, Dr Zeynab Khanjani, Dr Jalil Babapour Kheiroddin Pages 368-374
    Background and Aims
    The aim of this research was to study personality components among patients with major depression (MDD) and obsessive-compulsive disorder (OCD) and health group.
    Materials and Methods
    This study was conducted on 50 depressive patients and 50 OCD were selected by available sampling method among the patients of psychiatric clinics and consulting centers of Tabriz. The control group included 50 people selected from students and staff of Tabriz University of Medical Sciences. All patients were asked to complete the Beck Depression Inventory (BDI-II), Maudsley obsessive-compulsive Inventory (MOCI), and NEO-FFI.
    Results
    The findings revealed that there was a significant difference between OCD with MDD in extraversion and neuroticism factors (p< 0/01) and between OCD with health group as well. Also there was a significant difference between OCD with health group in agreeableness (p< 0/01) and between OCD with MDD as well and there was a significance difference between MDD with OCD and MDD with health group in the factor of conscientiousness.
    Conclusion
    Based on the research findings some of the personality variables can be considered as relevant with OCD and MDD.
    Keywords: factor model of personality, Major depression, Obsessive compulsive disorder
  • Nassim Bahrami, Mohammad Ali Soleimani, Seyed Hamid Shraifnia, Houreyeh Shaigan, Reza Masood, Hadi Ranjbar Pages 375-380
    Background and Aims

    Techniques like APACHE IV (Acute Physiology and Chronic Health Evaluation IV) are used extensively for mortality rate of patients with different diagnosis in the intensive care unit. These indexes are also considered as a standard tool for studying duration of hospitalization, quality evaluation of care provided and classification of illness severity. The purpose of this study was to determine predicted mortality rate and duration of hospital stay in-patient admission in intensive care unit with APACHE IV technique.

    Materials and Methods

    This cross sectional study was conducted on patients that were hospitalized in ICU with different diagnosis during six months of 2010 in two hospitals. Demographic profiling and APACHE IV was used.

    Results

    From 240 patients admitted in ICU, 159 patients (66.3%) remained alive. The mean APACHE IV patients were 50.62 ± 19.07(minimum 13 and maximum 98). Predicted mortality rate using APACHE IV was 11.18% and observed mortality was 33.7%. APACHE IV score in the survived patients were 44.94% and died patients were 66.77% (P = 0.000, t: 7.10).

    Conclusions

    The result of the present research showed that the APACHE IV can predict mortality of hospitalized patients in the intensive care unit precisely. Using these indicators and other instruments, we can classify the severity of diseases and predict the probable duration of treatment in ICU. It is recommended to conduct further studies in this field.

    Keywords: APACHE IV, Mortality, Duration of hospital stay, Intensive care unit
  • Dr Asghar Tofighi, Dr Bakhtyar Tartibian, Javad Tolouei Azar Pages 381-387
    Background and Aims
    Body fitness is one of the effective elements in health of a society. The purpose of this research was to study of effects of gender and body composition on body fitness factors on students aged 17-19 years using the FFMI-FMI regression model.
    Materials and Methods
    This study was conducted on 300 students (150 girls and 150 boys) selected randomly as subjects. Using with FFMI-FMI regression model, the subjects were categorized into three normal, solid, and the slender groups. The sub maximal Bulk test used to determine cardio respiratory fitness (VO2max), sit-up, Velz and Eilly noise tests were used to estimate muscle endurance, flexibility and agility of students, respectively. The data were analyzed with SPSS.
    Results
    Covariance analysis showed that after adjustment with sex, solid group had more VO2max, more muscle endurance, and more agility than the other groups. (P<0.05) Boys were better than girls in cardio respiratory fitness, muscle endurance, and agility. Instead, girls were better in the flexibility test. (P<0.05)
    Conclusion
    Based on the data result, intervention effects of body composition and gender has co-increment impact on significant enhances of VO2max and agility in adolescences. On the other hand, the significant differences in cardio respiratory and agility tests between two genders were due to their different body composition.
    Keywords: VO2max, FMI, FFMI, Students
  • Beejan Moghimi Dehkordi, Mohsen Vahedi *, Babak Khoshkroodi Mansoori, Azadeh Safaee, Asma Poorhosseingholi, Manejeh Habibi, Mohammad Amin Poor Hosseingholi, Mohammad Reza Zali Pages 388-397
    Background and Aims
    Gastrointestinal disorders represent a substantial portion of overall healthcare costs. Only some data on economic burden of these disorders has been published from developing countries. This study aimed to estimate the costs related to irritable bowel syndrome (IBS), functional constipation (FC), functional diarrhea (FD), functional abdominal bloating (FAB), and unspecified-FBD (U-FBD) in Tehran province.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study was conducted on 18,180 adult persons (age>18 years) in Tehran province from May 2006 to December 2007. A valid and reliable questionnaire was used to ask symptoms of IBS, FC, FD, FAB and U-FBD, and their frequency of the utilization of health services including physician visits, hospitalizations, drugs, laboratory tests, and productivity loss due to above disorders in the past 6 months. Cost of illness per person in 6 months was estimated in purchasing power parity dollars (PPP$).
    Results
    According to the data, IBS was found in 166, FC in 435, FD in 49, FAB in 271 patients and U-FBD in 979. The mean 6-months total cost of IBS, FC, FD, FAB and U-FBD were around 160.05, 146.83, 42.24, 95.64 and 103.29 PPP$ per patient. Physician visit and laboratory tests were the highest and lowest direct costs supposed by the patients. Also, the most indirect costs were due to lower productivity caused low functionality.
    Conclusion
    IBS was the most costly disease in this study. Physician visits and hospitalization were the most dominant cost of diseases that could be minimized by enhancement of the quality of medical insurance in Iran.
    Keywords: table bowel syndrome, Functional constipation, Functional diarrhea, Functional abdominal bloating, Cost analysis
  • Dr Yousef Rasmi, Fariba Valipoor, Dr Mohammad Hassan Khadem Ansari, Dr Neda Valizadeh Pages 398-403
    Background and Aims
    Endothelial dysfunction is found in early steps of atherosclerosis and is related with diseases such as hypertension, dyslipidemia, and insulin resistance. Insulin resistance is related to metabolic abnormalities. We aimed to examine influence of impaired fasting glucose on endothelial function biomarkers and biochemistry biomarkers in metabolic syndrome patients.
    Materials and Methods
    This study was conducted on 80 patients with metabolic syndrome (MS) diagnosed based on the NCEP Adult Treatment Panel III. Subjects were divided into two groups; 36 MS patients with Fasting Blood Sugar (FBS) ≥ 100 mg/dl; and 44 patients with FBS <100 mg/dl. In order to evaluate endothelial function, plasma Endothelin-1, intercellular adhesion molecule (ICAM-1), E-selectin, (NO2▬) and Nitrate) NO3▬) concentrations were measured.
    Results
    The mean age in patients with FBS ≥ 100 mg/dl and <100 mg/dl were 51.58 ± 8.82 and 46.77 ± 10.46 years, respectively. (P= 0.031) In cholesterol, LDL-c, HDL-c, levels were similar in two groups. E-selectin plasma level was significantly higher in patients with FBS ≥100 mg/dl (11.67±4.81) compared with patients with FBS <100 mg/dl (9.61 ± 4.41 p= 0.049) and in patients with FBS ≥100 mg/dl NO2-, NO3- were 15. 85 ± 4.67, 16.96 ± 6.3 uM, respectively and in patients with FBS <100 mg/dl were 19.65 ± 7.41, 21.25 ± 10.81 respectively, in NO2- p= 0.010, in NO3 p= 0.039 that were significantly lower compared with patients with FBS <100 mg/dl. Endothelin-1 and ICAM-1 were similar in two groups.
    Conclusions
    MS patients with impaired fasting glucose had higher level of E-selectin and this factor may induce endothelial dysfunction. Insulin resistance may increase NO2- and NO3- in MS patients with high FBS.
    Keywords: Metabolic syndrome, Eendothelial dysfunction, Impaired fasting glucose
  • Dr Gadam Alii Talebi, Dr Mir Alii Eteraf Oskouei, Dr Seyed Kazem Shakouri Pages 404-409
    Background and Aims
    Analogous to the use of tension tests or neurodynamic techniques in upper limbs, the validity of the tests for diagnosis and treatment methods assessment has received more attention. However, the reliability of the tension tests in carpal tunnel syndrome (CTS) has not been investigated. Therefore, the purpose of this study was to determine the reliability of the median nerve tension test in healthy subjects and patients with CTS.
    Materials and Methods
    In order to determine the reliability of the median nerve tension test, we tested two protocols on two separate test days that included 23 healthy subjects and 12 subjects with CTS. Each protocol, with 48 hour interval, consisted of three consecutive median nerve tension tests, the average of elbow extension angle in which the stretch feeling or deep pain, and the signs and symptoms of CTS occurred in healthy and patient subjects, respectively, was used for analysis.
    Results
    Inter subject elbow extensions were not significantly different between the two test days. Also, the coefficient of correlation and SEM in healthy and CTS subjects were 0.89, 1.23 degrees and 0.84, 3.67 degrees, respectively.
    Conclusion
    From the above results, we conclude that the median nerve tension test is highly reliable and can be used in diagnosis as well as the management of CTS.
    Keywords: Reliability, Median nerve tension test, Carpal tunnel syndrome
  • Dr Maryam Kashanian, Dr Shohreh Baha Sadri, Dr Bita Zolali Pages 410-416
    Background and Aims
    Preterm labor is one of the most important obstetrics problems that is the most common cause of neonatal mortality and finding an effective treatment with least adverse effects is always under serious concern. The purpose of the present study is to compare the efficacy of two tocolytic agents of nifedipin and indomethacin for treatment of preterm labor and their complications.
    Materials and Methods
    This randomized clinical trial study was conducted on 79 pregnant women who were admitted for labor pain at 26-33 weeks of gestation. The women were randomly assigned into the two groups. In the nifidipin group (40 cases), oral nifedipin and in the indomethacin group (39 cases), indomethacin were prescribed rectally. Then the women were evaluated for the response to treatment during two hours, and delaying of delivery for 48 hours and seven days and drug's adverse effects. All women were followed up to delivery, and the interval between drug administration and delivery was evaluated too.
    Results
    According to the findings, the two groups did not have significant difference according to maternal age, gestational age, cervical dilatation, effacement and consistency. 23 cases (59%), of indomethacin group, and 10 cases (25%) of nifedipin group did not respond to treatment which was statistically significant (P=0.002).None of the 16 remaining women of indomethacin group and 30 cases of nifedipin group delivered during 48 hours. One woman (6.25%) in the indomethacin group and 4 cases (13.3%) of nifedipin group delivered between 48 hours- 7 days with no significant difference. The mean gestational age at the time of delivery (for the women who responded to treatment during the first 2 hours) was 238.5± 19.4 days and 246. 4± 15.4 days in the nifedipin and indomethacin groups respectively and did not show significant differences (P=0.182). 17 cases (42.5) of nifedipin group and 11 cases (28.2%) of indomethacin group showed adverse effects (P=0.184).
    Conclusion
    Indomethacin is less effective than nifedipin for the fast treatment of preterm labor, but in women who respond to treatment during two hours, delaying of delivery is similar to nifedipin.
    Keywords: Preterm labor, Nifedipin, Tocolysis, Indomethacin, Prostaglandin inhibitors, Preterm delivery, Pregnancy, Preterm birth
  • Dr Sareyeh Golmohammadlou, Dr Masoumeh Hajishafiha, Dr Dr Yekta, Dr Dr Hasankhani Pages 417-421
    Background and Aims
    Ectopic pregnancy currently is the leading cause of pregnancy-related death during the first trimester. The methotrexate (MTX) was accepted as medical treatment and reduced surgery in unruptured ectopic pregnancy. Despite numerous studies, the best protocol for MTX treatment remains controversial. The present study compares single and two dose MTX administrations protocol in treatment of ectopic pregnancy.
    Materials and Methods
    In this prospective randomized clinical trial 100 eligible women that clinical examination and vaginal sonography confirmed the diagnosis of unruptured ectopic pregnancy, were collected in two groups (Singleand double dose). All patients received a dose (50mg/m2) in day 0 and only case group received same dose in day4. All women were given additional doses of MTX on day 7 and/or 11 and/or 14 if βhCG levels did not decrease by 15% during follow –up period. Results of two groups were compared for fall of serum βhCG, treatment response and adverse events.
    Results
    In the single dose group, treatment was considered successful in 44 women (88%), whereas in the two dose group, 46 women (92%) responded to treatment. In the two dose group fewer or 1 women (2%) experienced tubal rupture compared to 6 (12%) of those who had single doses. Other laboratory and clinical complications were not significant in two groups.
    Conclusion
    A first week two dose methotrexate regimen for the treatment of unruptured tubal ectopic pregnancy is more effective than a single dose. In addition, single dose have more treatment failure and cause more tubal rupture.
    Keywords: Ectopic pregnancy, Methotrexate, Medical treatment, Pregnancy
  • Dr Seyed Hamid Madani, Dr Babak Izad, Dr Malek Kanani, Sedigheh Khazaei, Dr Maryam Hamzeloie, Dr Parastou Molaei Tavana Pages 422-426
    Background and Aims

    Breast cancer is the most common cancer in woman which includes 25% of all cancers in woman.Biopsy is the gold standard method for diagnosis of breast messes but since about 70% of the breast masses are bengin, non-invasive diagnostic methods including FNA are more useful and important. Here we decide to compare the results of FNA with biopsy of palpable breast masses in patients referred to Imam-Reza hospital, Kermanshah.

    Materials and Method

    All the selected patients (58 patients) with palpable masses referring with biopsy were selected, and FNA were performed. Then smears were stained with pap and Gaimsa methods and were reviewed by two pathologists, separately.

    Results

    FNA was done on 58 patients with median age of 40.82±12.8 years. The results of cytologic diagnosis and pathologic study were comparable for the first and second pathologist in 78%(kappa:0.59) and 86%(kappa79%), respectively. Percent of agreement of FNA cytologic diagnosis for two pathologist was 86%.Sensitivity, specificity, positive predictive value and negative predictive value was 77.23, 91.12, 88.64, 83.54 and 85%, respectively.

    Conclusion

    It appears that FNA is an essential method for diagnosing breast masses and this test is a complementary method. Meanwhile, FNA for diagnosis is more powerful when it is accompanied by radiological and clinical data.

    Keywords: FNA, Breast cancer, Diagnosis
  • Dr Ali Reza Mehdizade, Dr Neda Valizadeh, Dr Mohammad Reza Aghasi, Dr Pouya Eslampoor, Negar Hosseinzade Pages 427-431
    Background and Aims
    Osteoporosis is the most common metabolic bone disease that is characterized by reduced bone strength. This study evaluated the effect of homocysteine in reduction of bone density in postmenopausal women over age 50.
    Materials and Methods
    This case control study was done on women over 50 years by reviewing patients’ bone densitometry reports and were divided into two groups. The BMI T score <-2.5 as case group and 1 - ≤ BMI T as control one. Two hundred patients whose bone densitometry was done for them in the past five years were enrolled in the study. The level of homocysteine was evaluated ​​in both groups and laboratory results and demographic data of patients were collected in checklists and analyzed with software SPSS.
    Results
    The data analysis indicated that the relationship between age and homocysteine and control groups was not statistically significant (P= 0.65) and also the correlation coefficient was not significant. (P= 0.24) Using linear regression models to assess the relationship between age and homocysteine ​​in the presence of the patient control group results showed that for every one year increase in age 0.51 μmol/dl is added to the amount of homocysteine, which is not statistically significant (P = 0.32) also compared rates of disease control after removing the effect of age in a linear regression model showed that this effect is significant (P = 0.001). The mean and standard deviation of homocysteine ​​in patients were 10.5, 0.43 and in control group were 7.57 and 0.3 micromole/dL respectively, which was statistically significant. (P 0.001) The mean ± standard deviation of BMD in patients group was -2.95 ± 0.11 and in control groups was 0.085 ± 0.128 gr/cm2. The mean ± standard deviation of BMI in patients was 28.04 ± 0.54 and in the control group was 30.41± 0.43, which was statistically significant. (P 0.001)
    Conclusion
    This study showed that homocysteine ​​could be considered as a risk factor for osteoporosis in postmenopausal elderly women.
    Keywords: Bone density, Osteoporosis, Menopause, Homocysteine
  • Dr Fariba Nanbakhsh, Dr Farzaneh Broomand Sorkhabi, Dr Khadijeh Makhdoomi, Dr Pouya Mazloomi, Dr Rita Doosti, Dr Lega Lotofolah Pages 432-439
    Background and Aims
    Preeclampsia (PIH) is the complication of pregnancies involving multiple systems that could cause mortality and morbidity of mothers and infants. Recent studieshave shown that antioxidants has a protective role in pregnancy from peroxidase cellular damage, as well as a decline in antioxidants blood level in preeclamptic pregnant women. This study was amed to evaluate the role of vitamin E and vitamin C in prevention of PIH high risk pregnancies.
    Materials and Methods
    In this study we included 100 high risk patients with diabetic mellitus, chronic renal failure, chronic hypertension, patients with BMI>30, and patients with a history of previous severe PIH. All referred to Urmia Motahari hospital, since 2004 to 2009 and were randomly divided into two groups: intervention (49 patients) and control groups (51 patients). Theintervention group patients were treated with 1000 mg of vitamin C and 400 mg of vitamin E daily from 16th week of pregnancy up to delivery or termination of pregnancy due to preeclampsia, in contrast to the fact that the control group were not treated beyond their previous medications. The incidence and time of beginning of preeclampsia was compared in two groups by Q square test, and the analysis was done by Spss software.
    Results
    In the end of the study 14 patients out of 49 (32%) in the intervention group became preeclamptic via 29 patients (67.4%) in control group. In comparison with the difference between was statistically meaningful with the P 0<0.05 and the odds’ ratio of 0.3
    Conclusion
    This trial demonstrates benefits of vitamin C and E supplements in reducing the rate of preeclampsia among high risk pregnancies, and we can propose to use this antioxidants to privention of preeclampsia in high risk pregnancies.
    Keywords: Preeclampsia, Antioxidants, High risk, Pregnancy
  • Dr Jafar Nourooz, Zadeh, Asghar Beiranvand, Rahim Rostami, Dr Shaker Salarilak Pages 440-445
    Background and Aims
    Nearly 38 million newborns are at risk of iodine deficiency and related disorders (IDDs) annually. Universal salt iodination strategy is the most cost-effective method to combat IDDs. The aims of this study were to evaluate dietary iodine status in pregnant women attending local healthy authority services in Urmia County and its associations with table-salt iodine content and household usage.
    Materials and Methods
    Pregnant women (n= 490) at 1st trimester were recruited by cluster-sampling from 5 urban- and 7 rural districts. Subjects were interviewed and relevant information was collected. Household salt samples as well as fasting urine samples were collected during 1st visit.
    Results
    Distribution of rural- and urban inhabitants were 204 (41.6%) and 286 84.6%, respectively. Median UIE for entire population was 73.5 µg/L. Medians UIE for urban- and rural districts were 76 µg/L and 64 µg/L. The difference failed to reach statistical significance. When the subjects were grouped according to WHO criteria for iodine status it was found that 87% of the pregnant women were classified as iodine deficient. 92% of the subjects had declared that they were using iodinate salt for their cooking whilst 96% of households claimed using iodinate salt at the dinner table. Percentage of properly kept iodinate samples was 49%. 16% of households stated that iodinated salt was added at the end of cooking.
    Conclusion
    High prevalence of iodine deficiency among pregnant women in Urmia County indicates that the current USI strategy does cover the demand of both mothers and fetus. Thus, extra iodine is needed to maintain adequate iodine store during gestation in regions with border-line iodine sufficiency.
    Keywords: Urinary iodine excretion, Universal salt iodination, Pregnancy, Iodine deficiency
  • Pages 446-454
    Intruduction: Odontogenic cysts are derived from odontogenic epithelium and lined by odontogenic epithelium. All three odontogenic cysts (Dentigerous cyst,Odontogenic keratocyst cyst and Radicular cyst)can develop tumoral transformation. The least tumoral transformation rate is related to OKC.Epithelial cell proliferation rate is important in the prognosis. The best marker is HER2/neu.
    Materials And Method
    In this study 70 samples diagnosed as 3 odontogenic cysts(29 cases of Dentigerous cyst,24 cases of Odontogenic keratocyst cyst and 17 cases of Radicular cyst)were selected from archive of Oral Pathology Department of Detal Faculty. The samples were prepared for IHC staining method. Data were collected and analyzed by using Fisher Exact test and SPSS version 17. Staining rate of tumoral cells were scored from 0-3.Scores 2 and 3 were considered as overexpression.
    Results
    Three cases of OKC and 7 case of Dentigerous cyst were negative in staining but all cases of Radicular cysts were positive. Fisher Exact test showed significant difference between the scores and type of cyst(P=0.005).Overexpression was found in 41.7% of OKC,48.3% of DC and 88.2% of RC. Discussion and
    Conclusion
    In conclusion,RC had the highest rate of staining (88.2%) which reveals the highest proliferation rate in this cyst. It can be explanation for higher rate of carcinimatous change in RC and residual periapical cyst.
    Keywords: Odontogenic cysts, HER2
  • Dr Heidar Noroozinia, Dr Ali Reza Mahoori, Dr Ebrahim Hassani, Dr Elmira Behmagham Page 455
    Background and Aims

    Skin contact is one of the ways for disease transmissions. Surgeons and the operation team have many contacts with different patients and so the microorganisms can transfer through their skin. Surgical scrub of hands removes the grease and stains from the skin and also eliminates the microorganisms of hand microbial flora and also prevents the growth of the hand permanent microorganisms. The aim of this study is comparison surgical hand scrub with povidone-iodine, Decoseptand Sterillium.

    Materials and Methods

    Twenty-seven surgeons and other operation theatre staff were selected randomly for this study. The first sampling was done immediately after scrub with Decosept, Povidone iodine or Sterillium. And second sampling was done 2h after putting off the surgical gloves.

    Results

    In the first sampling, There was no statistically significant difference for povidon iodine and decosept(p=0.16) but there was significant difference between povidon iodine and decosepet(p=0.001), and decosept with sterillium (p=0.03).Also In the second sampling, There was no significant difference for povidon iodine and decosept(p=0.75) but there was significant difference between povidon iodine and decosepet(p=0.04), and decosept with sterillium(p=0.02).

    Conclusion

    We recommend that sterillium disinfectant be used as a safe and confident disinfectant before operation.

    Keywords: Povidon iodine, Decosept, Sterillium, Surgical scrub