فهرست مطالب

Modern Care Journal - Volume:9 Issue: 2, Jun 2012

Modern Care Journal
Volume:9 Issue: 2, Jun 2012

  • تاریخ انتشار: 1391/08/14
  • تعداد عناوین: 11
|
  • راضیه استکی*، علی عطافر صفحات 72-79
    زمینه و هدف

    پرستاران بزرگترین گروه در میان کارکنان بهداشتی، درمانی هستند و از دیدگاه قانونی و اخلاقی باید پاسخگوی کیفیت مراقبت های ارائه شده باشند؛ بنابراین دیدگاه آنان در تعیین و بررسی کیفیت مراقبت های بهداشتی، از جایگاه ویژه ای برخوردار است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی کیفیت خدمات پرستاری از دیدگاه صاحب نظران پرستاری و پرستاران شاغل در بیمارستان الزهرای اصفهان انجام شد و ضمن معرفی مدل سروکوال به مراکز بهداشتی و درمانی، عملکرد کنونی و عملکرد مورد انتظار پرستاران در قالب این مدل، بررسی شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه کاربردی که به روش توصیفی- پیمایشی انجام شد، جامعه پژوهش شامل تمامی کارکنان پرستاری شاغل در بیمارستان الزهرای اصفهان در سه نوبت کاری صبح، عصر و شب بود و از بین این جامعه، 94 نمونه به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه استاندارد سروکوال که بر مبنای پنج بعد تجهیزات و امکانات (ملموسات)، اعتماد، (علاقه مندی و توجه)، تضمین و دلسوزی تهیه شده است، جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از آزمون آماری تی مستقل و در سطح معنی داری 05/0= α تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    بین انتظارات و ادراک پرستاران از نظر مدرک تحصیلی، نوع استخدام و سابقه خدمت رابطه وجود داشت؛ اما سایر عوامل (جنس و سن)، ارتباط معنی داری با آن نداشتند. بین انتظارات و ادراک پرستاران از نظر کیفیت خدمات تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0 P<). بزرگترین و کوچکترین شکاف به ترتیب مربوط به بعد ملموسات (3/29-) و بعد همدلی (2/06-) بود.

    نتیجه گیری

    مدیران مراکز خدمات درمانی، با استفاده مدل های تحلیل کیفیت خدمات، قادر خواهند بود تا شکاف های ایجادشده بین دو وجه ارائه خدمت، یعنی بیماران و کارکنان مراکز درمانی رابشناسند و به برنامه ریزی جهت تقویت و اصلاح نابسامانی ها بپردازند.

    کلیدواژگان: خدمات پرستاری، ارزیابی پرستاری، ارزشیابی عملکرد کارمندان، مدل سروکوال
  • محمودرضا توکلی، محبوبه مرادعلی زاده، غلامرضا عنانی سراب، سیدمحمود حسینی صفحات 80-86
    زمینه و هدف
    پرتوهای یون ساز می توانند سبب ایجاد آسیب های جدی و غیرقابل برگشت در افرادی که به نحوی با پرتو سروکار دارند، شود. استفاده روزافزون از این پرتوها در بخش هایی مانند رادیولوژی، سی تی اسکن و پزشکی هسته ای، موجب نگرانی مدیران و کارکنان دست اندرکار شده است. مطالعه حاضر به منظور بررسی سلول های خونی پرتوکاران شاغل در بخش های رادیولوژی شهر بیرجند به عنوان معیاری برای وجود احتمال آثار زیانبار اشعه انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه مورد- شاهدی که در سال1390 انجام شد، 36 نفر از پرتوکاران شاغل در بخش های پرتوشناسی شهر بیرجند که شرایط لازم را دارا بودند و 36 نفر از کارکنان شاغل در سایر بخش ها که با اشعه سروکار نداشتند و از نظر متغیرهای مداخله گر همسان بودند، بررسی شدند. تعداد گلبول های سفید، گلبول های قرمز و پلاکت توسط دستگاه سیسمکس اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (ویرایش 16) و آزمون های آماری t مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی پیرسون در سطح معنی داری 05/0 P< تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در هر گروه، 18 نفر مذکر و 18 نفر مونث بودند. میانگین سن و سابقه کار دو گروه با هم تفاوت معنی داری نداشت. میانگین تعداد گلبول های سفید و مونوسیت در کارکنان پرتوکار نسبت به گروه شاهد کمتر بود (به ترتیب 22/1 ± 38/6 در مقابل 86/1 ± 58/7 و 81/2 ± 83/3 در مقابل 47/2 ± 5/7) ولی میانگین سایر شاخص های خونی در دو گروه تفاوتی نشان نداد. در پرتوکاران بین سن، جنس، مدرک تحصیلی و سابقه کار با تعداد سلول های خونی رابطه معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    پرتوهای یونیزان سبب کاهش تعداد گلبول های سفید بویژه منوسیت ها می شوند. این موضوع بیانگر اهمیت حیاتی پایش مداوم پرتوگیری کارکنان برای مدیران می باشد.
    کلیدواژگان: پرتوهای یون ساز، سلول های خون، اشعه ایکس، بیماری های شغلی، تماس شغلی
  • مهتاب ناصح، جمشید جلیلوند، محسن وحدانی صفحات 87-94
    زمینه و هدف
    عمده ترین مسائل شغلی که معمولا به شکل واکنش در برابر تنیدگی های شغلی و سازمانی در میان کارکنان سازمان های مختلف دیده می شود، پدیده «تحلیل رفتگی شغلی» است. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین ابعاد شخصیت و تحلیل رفتگی شغلی پرستاران انجام شد.
    روش تحقیق: در این پژوهش (از نوع همبستگی)، 318 نفر از پرستاران شاغل در شهر زاهدان، به روش نمونه گیری تصادفی طبقاتی انتخاب شدند. برای ارزیابی ابعاد مختلف شخصیت، از پرسشنامه تحلیل رفتگی شغلی Maslash و همکاران و پرسشنامه مدل پنج عاملی شخصیت John و همکاران استفاده گردید. ضریب پایایی هر دو پرسشنامه بیش از 70/0= r بود. داده ها با استفاده نرم افزار SPSS و آزمون های کلموگروف- اسمیرنوف، ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه، آنالیز واریانس با اندازه گیری های مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح معنی داری 05/0 < α تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    خصوصیات شخصیتی برون گرایی، توافق پذیری، وظیفه گرایی و گشودگی به تجارب با ابعاد تحلیل رفتگی پرستاران (فرسودگی عاطفی، زوال شخصیت، نقصان موفقیت فردی) ارتباط منفی و معنی داری داشت (05/0 P<)؛ همچنین بعد روان رنجوری شخصیت با دو بعد فرسودگی عاطفی و زوال شخصیت از تحلیل رفتگی ارتباط مثبت و معنی داری نشان داد (05/0 P<). بر اساس آزمون رگرسیون چندگانه، توافق پذیری (36/0-= β، 05/0 P<)، وظیفه گرایی (43/0-= β، 05/0 P<) و گشودگی به تجارب (20/0-= β، 05/0 P<) می تواند میزان تحلیل رفتگی را پیش بینی کند.
    نتیجه گیری
    ابعاد مختلف شخصیت بر میزان تحلیل رفتگی شغلی در پرستاران موثر است؛ بنابراین با سنجش ویژگی های شخصیتی پرستاران در بدو استخدام، می توان میزان تحلیل رفتگی شغلی آنان را پیش بینی نمود.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، شخصیت، پرستاران
  • حمیدرضا ریاسی، مرضیه مقرب، مهنوش صالحی ابرقویی، عمادالدین حسن زاده طاهری، محمد مهدی حسن زاده طاهری* صفحات 95-103
    زمینه و هدف

    افسردگی یکی از مشکلات شایع تمام جوامع بشری است و در سال های اخیر مشاهده شده که شمار زیادی از نوجوانان در این جوامع از مشکلات عاطفی و روانی رنج می برند. در بررسی منابع مختلف بهداشت روانی دیدگاه های کاملا متفاوتی در مورد شیوع افسردگی در بین دانش آموزان تیزهوش و عادی مشاهده می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان شیوع و مقایسه افسردگی در بین دو گروه دانش آموزان تیزهوش و عادی شهر بیرجند انجام شد.
    روش تحقیق: این مطالعه توصیفی- تحلیلی و مقطعی بر روی دانش آموزان دختر و پسر مدارس عادی و تیزهوش مقطع متوسطه شهر بیرجند در سال تحصیلی 88-1387 انجام شد و در آن 90 نفر از دانش آموز تیزهوش و 110 نفر دانش آموز عادی شرکت داشتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه دو قسمتی بود که در قسمت اول آن مشخصات فردی ثبت می شد و قسمت دوم پرسشنامه شامل 13 سوال برای ارزشیابی علائم افسردگی بر اساس آزمون کوتاه افسردگی بک (Beck Test) بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (ویرایش 13) و آمار توصیفی و آزمون های استنباطی کای دو و من ویتنی در سطح معنی داری 05/0 P< تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    شیوع افسردگی در دانش آموزان تیزهوش 1/6 1 % (4/24% خفیف، 30% متوسط و 7/6% شدید) و در دانش آموزان عادی 7/42% (5/14% خفیف، 8/21% متوسط و 4/6% شدید) بود؛ شیوع افسردگی به طور معنی داری در دانش آموزان تیزهوش بالاتر از دانش آموزان عادی بود (05/0= P)؛ نمره افسردگی دانش آموزان تیزهوش نیز به طور معنی داری بالاتر از دانش آموزان عادی بود (04/0= P).

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع بالای افسردگی بخصوص در بین دانش آموزان تیزهوش و از طرفی بالابودن جمعیت دانش آموزی به عنوان سرمایه های اصلی و گردانندگان آینده کشور، لزوم تحقیقاتی از این دست، به منظور برنامه ریزی های لازم توسط دست اندرکاران بهداشت و درمان کشور، به منظور پیشگیری، مهار و درمان این بیماری ضروری است و مطالعات گسترده تری در این زمینه پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: افسردگی، دانش آموزان تیزهوش، شیوع، آزمون های روان شناسی
  • شراره نجفی پور، مریم رسولی*، آناهیتا معصوم پور، امیر کاوسی صفحات 104-113
    زمینه و هدف

    هیپوترمی وضعیتی است که در آن دمای بدن به کمتر از میزان طبیعی (5/36-5/37 درجه سانتیگراد) کاهش می یابد. از آنجا که هیپوترمی یک مشکل همه گیر همراه با عوارض و مرگ و میر بالا تا 28 روزگی است، ضمن گرم کردن نوزاد باید علت بروز آن بررسی شود و در صورت لزوم نوزاد بستری گردد و یا ارجاع فوری صورت گیرد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی میزان مطابقت مراقبت های پرستاری در رابطه با پیشگیری از هیپوترمی نوزاد با استانداردهای موجود انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی (از نوع حسابرسی)، 400 مورد مراقبت پرستاری در رابطه با پیشگیری از هیپوترمی نوزاد مورد مشاهده و بررسی قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها شامل فرم بازنگری حاوی اطلاعاتی مربوط به نحوه انجام مراقبت های استاندارد در ارتباط با پیشگیری از هیپوترمی بود که مطابق با استانداردهای موجود طراحی شد. روش جمع آوری اطلاعات، مشاهده و ثبت گزینه های فرم بازنگری بود که در بخش های اتاق عمل، زایشگاه، نوزادان و بخش مراقبت های ویژه نوزادان (NICU) بیمارستان های مهدیه، امام حسین(ع)، مفید، شهدای تجریش و طالقانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون کای دو در سطح معنی داری 05/0 P< تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نمره کل مراقبت ها در کل حیطه های مورد پژوهش (38%)، در سطح متوسط بود. بیشترین میزان مطابقت مراقبت های مورد مشاهده با استانداردها در بخش های NICU (45%) و نوزادان و زایشگاه، (37%) متوسط بود و کمترین آن نیز در اتاق عمل (34%) متوسط ارزیابی گردید.

    نتیجه گیری

    مراقبت های مرتبط با پیشگیری از هیپوترمی نوزادان فاصله زیادی با استانداردها دارند؛ این امر را می توان به بی توجهی مراقبت کنندگان، نارسایی در آموزش و کمبود امکانات و تجهیرات نسبت داد.

    کلیدواژگان: حسابرسی پرستاری، کم بودن غیر طبیعی دمای بدن، مراقیت های ویژه نوزادان، نوزادان، پرستاری مادر و کودک
  • اعظم ملکی، الهه احمدنیا صفحات 114-121
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت اعتقادات و باور زنان به تاثیرگذاری پیامد بارداری، تعیین میزان مهار درونی درک شده زنان باردار درباره پیامدهای بارداری شان ضروری به نظر می رسد. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان مهار درونی درک شده زنان باردار زنجانی درباره پیامدهای بارداری شان انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی (از نوع مقطعی)، مهار درونی 361 زن باردار زنجانی با استفاده از نمونه گیری آسان مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور کسب اطلاعات لازم از پرسشنامه ای شامل مشخصات فردی، سوالاتی درباره اسیدفولیک و مهار درونی استفاده شد و پایایی آن از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت (75/0). داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه، تی، ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون لجستیک و جدول فراوانی در سطح معنی داری 05/0 P< تجزیه و تحلیل شدند. حداقل نمره قابل قبول برای مهار درونی خوب 20 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    کمتر از نیمی از زنان باردار (3/41%) دارای مهار درونی درک شده خوب بودند. میانگین مهار درونی با سابقه پیامد نامطلوب بارداری، مصرف و داشتنن آگاهی درباره اسیدفولیک، پاریتی، شغل و تحصیلات مادر ارتباط معنی داری داشت. همبستگی مهار درونی با آگاهی درباره اسیدفولیک مثبت (30/0= r، 002/0= P) و با پاریتی منفی (20/0-= r، 0001/0= P) بود. در آنالیز رگرسیون لجستیک چند متغیره، تحصیلات و آگاهی درباره اسیدفولیک با مهار درونی ارتباط معنی داری را نشان داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که بیشتر زنان باردار از مهار درونی پایینی برخوردار بودند و این موضوع از عوامل فردی مثل تحصیلات متاثربود، برنامه ریزی برای تقویت مهار درونی زنان در برنامه های آموزشی قبل و حین بارداری، بخصوص در افراد بی سواد، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: مهار داخلی، خارجی، نتیجه آبستنی، آبستنی، درک
  • زهرا فرج زاده، سید علیرضا سعادتجو، سیده سکینه حسینی، حلیمه حسنی، مریم تقی زاده، فاطمه الهیاری صفحات 122-128
    زمینه و هدف
    سوء تغذیه کودکان یک مشکل مهم بهداشتی در کشورهای در حال توسعه می باشد. ارزیابی شاخص های تن سنجی قوی ترین ابزار بررسی روند رشد و وضعیت تغذیه ای کودکان است. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان شیوع سوء تغذیه در کودکان پیش دبستانی انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی به صورت مقطعی، 1132 کودک پیش دبستانی شهر بیرجند به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای سهمی، انتخاب و ارزیابی شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه و اندازه گیری قد و وزن به روش استاندارد جمع آوری گردید. به منظور ارزیابی وضعیت تغذیه ای کودکان، سه شاخص وزن برای سن (کم وزنی)، قد برای سن (کوتاه قدی) و وزن برای قد (لاغری) محاسبه و با استاندارد WHO مقایسه گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری مجذور کای دو در سطح معنی داری 05/0 P< تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    5/46% از کودکان مورد مطالعه، پسر بودند. شیوع سوء تغذیه بر اساس معیار کم وزنی، لاغری و کوتاه قدی به ترتیب 8/42%، 61% و 2/19% بود. بین شیوع سوء تغذیه با سن، جنس، شغل و تحصیلات مادر و محل سکونت در سه شاخص کم وزنی، لاغری و کوتاه قدی و با بعد خانوار در شاخص کوتاه قدی ارتباط معنی داری مشاهده شد (05/0 P<)؛ اما ارتباط معنی داری با فاصله و رتبه تولد حاصل نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع سوء تغذیه در کودکان پیش دبستانی و ارتباط آن با متغیرهای اجتماعی و اقتصادی، اقداماتی مانند ارتقای وضعیت اقتصادی خانواده ها و افزایش آگاهی والدین می تواند نقش موثری در کاهش شیوع سوء تغذیه در کودکان داشته باشد.
    کلیدواژگان: اختلالات تغذیه کودکان، کودکان پیش دبستانی، لاغری، کوتاهی قد
  • زهره شریفی اصل، علی چابک، نیکتا حاتمی زاده، پوریا رضا سلطانی صفحات 129-136
    زمینه و هدف
    تعهد سازمانی، پایداری بیشتر نیروی انسانی در سازمان را به دنبال دارد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی رابطه تعهد سازمانی با بهره وری اعضای گروه توانبخشی روانی انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه همبستگی، 90 نفر از 291 عضو گروه توانبخشی روانی مرکز روان پزشکی رازی که به روش طبقه ای نسبتی از رشته های مختلف توانبخشی، انتخاب شدند، مورد ارزیابی قرار گرفتند. به منظور سنجش تعهد سازمانی از پرسشنامه تعهد سازمانی آلن- می یر با شاخص روایی محتوایی 68/0 و پایایی آزمون بازآزمون 94/0 استفاده شد و بهره وری نیروی انسانی با استفاده از پرسشنامه بهره وری نیروی انسانی بر اساس مدل هرسی و گلداسمیت با شاخص روایی محتوایی 61/0 و پایایی آزمون بازآزمون 88/0 مورد سنجش قرار گرفت. هر دو پرسشنامه خود اجرا بودند. پس از بررسی نرمال بودن توزیع نمرات پرسشنامه ها با استفاده از آزمون کلموگروف اسمیرنوف، همبستگی بین نمرات بهره وری و مولفه های تعهد سازمانی نیروی انسانی بر حسب مورد با تعیین ضریب همبستگی پیرسون و یا اسپیرمن ارزیابی شد.
    یافته ها
    در مجموع 10 روان پزشک، 15 روانشناس، 11 کاردرمانگر، 45 پرستار و 9 مددکار اجتماعی مورد ارزیابی قرار گرفتند. بین تعهد سازمانی با بهره وری (357/0= r)، تعهد عاطفی با بهره وری (239/0= r)، تعهد مستمر با بهره وری (303/0= r) و تعهد هنجاری با بهره وری (275/0= r). در بین اعضای گروه توانبخشی روانی مرکز رابطه مستقیم و معنی دار وجود داشت.
    نتیجه گیری
    در مجموعه تلاش هایی که به منظور ارتقای بهره وری گروه توانبخشی انجام می پذیرد، لازم است طراحی و اجرای مداخلاتی برای ارتقای تعهد سازمانی اعضای گروه در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، بهره وری، توانبخشی، توسعه کارکنان
  • فوزیه رفعتی، افضل شمسی، مطهره پیله ورزاده، شیده رفعتی صفحات 137-145
    زمینه و هدف
    دانشجویان پرستاری در آینده یکی از مهمترین حلقه های مدیریت سلامت جامعه خواهند بود و بدین لحاظ شناخت مسائلی که می توانند سلامت روانی آنان را به مخاطره بیندازند، ضروری به نظر می رسد؛ مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت سلامت روان و عوامل مرتبط با آن در دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی جیرفت انجام شد.
    روش تحقیق: این مطالعه توصیفی و تحلیلی بر روی 110 نفر دانشجوی پرستاری در نیم سال اول 90-1389 انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه اطلاعات فردی و پرسشنامه سلامت عمومی 28 سوالی گلدبرگ (GHQ-28) جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری کای اسکوئر آنالیز واریانس یک طرفه و تی در سطح معنی داری 05/0 P< تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین سلامت عمومی در مردان و زنان به ترتیب 63/15 ± 59/25 و 29/16 ± 17/28 بود. نمره سلامت روان در 6/53% از دانشجویان بالاتر از نقطه برش بود. بین نمره سلامت عمومی با محل سکونت، تاهل، شغل، تحصیلات مادر، معدل ترم تحصیلی و علاقه به رشته و شاخص توده بدنی ارتباط آماری معنی داری به دست آمد (05/0 P<)؛ رابطه بین نمره سلامت عمومی با سهمیه قبولی در کنکور و سال تحصیلی معنی دار نبود (05/0 P>).
    نتیجه گیری
    کسب نمره بالاتر از نقطه برش در بیش از نیمی از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جیرفت، نشان می دهد که سلامت روان آنان در سطح پایینی قرار دارد؛ بنابراین برنامه ریزی به منظور شناسایی دقیق عوامل موثر بر سلامت روان و کمک به ارتقای آن ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: بهداشت روانی، پرستاری، دانشجویان پرستاری، عوامل خطر
  • فاطمه حقیقی، پروانه پرتقالی، لیلا رافتی جوانبخت، ناهید قنبرزاده، سیدمحمود حسینی صفحات 146-155
    زمینه و هدف
    سرطان پستان شایع ترین بدخیمی در بین زنان می باشد. با توجه به اهمیت سرطان پستان و لزوم به کارگیری روش های غربالگری آن در جامعه و اهمیت و نقش زنان معلم، مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان آگاهی، نگرش و رفتار زنان معلم شهر بیرجند درباره غربالگری سرطان پستان انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 400 نفر از معلمان زن مدارس شهر بیرجند با استفاده از نمونه گیری چندمرحله ای از مناطق مختلف شهری انتخاب شدند. پس از توضیح اهداف مطالعه و تشویق معلمان به همکاری، پرسشنامه ها به شیوه مصاحبه حضوری تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری کای اسکوئر، کروسکال والیس و من ویتنی در سطح معنی داری 05/0= P تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    از 400 معلم شرکت کننده در این مطالعه، 307 نفر (8/76%) لیسانس و 386 نفر (5/96%) متاهل بودند. میانگین سنی 48/6 ± 22/38 بود. فقط 127 نفر (8/31%) معاینات خودآزمایی پستان را انجام می دادند. میانگین آگاهی از سرطان، خودآزمایی پستان، عوامل خطر و علائم به ترتیب 67/0 ± 10/2، 77/0 ± 10/1، 34/3 ± 05/8 و 73/2±80/6 بود که تفاوت معنی داری بر حسب سن، وضعیت تاهل و سابقه ابتلا در بستگان درجه یک و آشنایان مشاهده نشد. میانگین نمره آگاهی از سرطان و عوامل خطر آن در افراد با سطح تحصیلات بالاتر بیشتر بود (به ترتیب 01/0= P و 007/0= P). میانگین حساسیت، شدت، منافع و موانع درک شده به ترتیب 74/12، 31/6، 68/39، 78/20 بود و تفاوت معنی داری بر حسب تحصیلات و سابقه ابتلا در بستگان وجود نداشت. میانگین حساسیت درک شده در گروه های سنی نشانگر تفاوت معنی داری بود (009/0= P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه لزوم آموزش در مورد غربالگری سرطان پستان، بخصوص آموزش جهت ارتقای عملکرد افراد مشخص می باشد.
    کلیدواژگان: سرطان های پستان، معاینه شخصی پستان، زنان، دانش، نگرش، عملکرد
  • عبدالقادر عصاررودی، محمدرضا جلیلوند، داوود عودی، آرش اکابری صفحات 156-162
    زمینه و هدف
    رضایت از زندگی، یکی از مولفه های سلامت روانی و سلامت معنوی جدیدترین سازه مربوط به سلامتی می باشد. تنش های شغلی که در حرفه پرستاری فراوان می باشند، می توانند سلامت روانی و به تبع آن رضایت از زندگی را تحت تاثیر قرار دهند. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط سلامت معنوی و کیفیت زندگی در پرستاران انجام شد.
    روش تحقیق: این مطالعه توصیفی- همبستگی، بر روی 93 نفر از کارکنان پرستاری بیمارستان شهید هاشمی نژاد مشهد که به روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند، در سال1390 انجام شد. پرسشنامه سلامت معنوی SWBS و رضایت از زندگی SWLS که روایی و پایایی آنها مورد تایید قرار گرفته بود، توسط خود پرستاران تکمیل گردید. دامنه نمرات سلامت معنوی از 20-120 و رضایت از زندگی از 5-35 محاسبه گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (ویرایش 15) و آزمون های تی مستقل، آنالیز واریانس، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به روش قدم به قدم (Stepwise) در سطح معنی داری 05/0 P< تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    6/65% از نمونه ها زن بودند. میانگین سنی و سابقه کاری به ترتیب 24/7 ± 52/32 و 96/6 ± 66/8 بود. میانگین نمره رضایت از زندگی 8/5 ± 4/23 و سلامت معنوی 16 ± 13/94 و هر دو در محدوده متوسط بود. میانگین رضایت از زندگی در افراد با سلامت معنوی متوسط 7/5 ± 2/21 و در افراد با سلامت معنوی بالا 2/4 ± 9/26 به دست آمد که از نظر آماری تفاوت معنی دار بود (001/0 P<). بر اساس مدل رگرسیون به روش قدم به قدم، تنها متغیر های سلامت معنوی و تاهل با رضایت از زندگی ارتباط مثبت و معنی داری داشتند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این تحقیق، سلامت معنوی و رضایت از زندگی در کارکنان پرستاری در محدوده متوسط قرار دارد و با یکدیگر ارتباط دارند.
    کلیدواژگان: معنویت، کیفیت زندگی، رضایت کارکنان، روانشناسی، پرستاران
|
  • R. Esteki, A. Attafar Pages 72-79
    Background And Aim

    Nurses are the largest group of health care workers and lawfully and ethically should be responsive to the qualities of the primary care which is offered. Therefore، their viewpoint has got a special position in determining and evaluation of health care quality. The present study aimed at evaluat5ing nursing services quality from nursing scholars'' point of view and the views of the employed nurses in Alzahyra hospital in Isfahan. Meanwhile، it introduces Servqual model to health centers and assesses the present performance and the expected one from nurses'' viewpoint according to the mentioned model.

    Materials And Method

    In this applied study، which was conducted in a descriptive cross-sectional way، the population covered all nurses on three shifts (morning، evening، night) in Al-Zahra Hospital in Isfahan (Iran). Out of the population، 94 nurses were selected through simple sampling. The necessary data was collected via Servqual questionnaire، which covers five aspects including means (facilities) / tangible things، reliance/interest and attention; and guarantee and empathy. The obtained data was analysed by means of the statistical independent t at the significant level α=0. 05.

    Results

    It was found that there was a significant relationship between nurses'' expectations and perception regarding educational degrees، type of recruitment، and history of their service; but other factors (sex and age) had no significant relationship. There was a significant difference between the expectations from and perception of the quality of services in the nurses of Alzahra hospital in Isfahan (P<0. 05). The larges and the smallest gaps belonged to tangibility and empathy (-29. 3 and -06. 2، respectively).

    Conclusion

    Clinical managers، by using services quality assessment models، will be able to diagnose the gap between the two services offering sides، i. e. patients and health care staff and plan for the improvement of the affairs and solving present problems.

    Keywords: Nursing Services, Nursing Assessment, Quality Control, Servqual
  • M.R. Tavakkoli, M. Moradalizade, Gh.R. Ananisarab, S.M. Hosseini Pages 80-86
    Background And Aim
    Ionizing radiation can cause irreversible damages in individuals who are somehow exposed to radiation. Counting blood cells (CBC) can be used as a criterion to reveal the extent of injury to the hematopoietic system by ionizing rays. The present study aimed at examining blood cells of the radiology staff in the radiology wards of Birjand hospitals in 2011.
    Materials And Methods
    In this case-control study، 36 radiology staff of Birjand radiology wards (cases) and 36 individuals who worked in other wards and had nothing to do with radiation but were matched with the cases regarding intervening variables were assessed. Cell blood count was measured by means of sysmix machine. The obtained data was analysed at the significant level P= 0. 05 using SPSS (V. 16) using statistical tests independent-T، one-way variance، and Pearson’s correlation coefficient.
    Results
    The study population covered 18 males and 18 females. Mean white blood cells and monocytes in radiation personnel were lower compared to that of the control group. No significant correlation was observed between age، gender، educational level، and working record on hand with blood cell count، on the other.
    Conclusion
    Regarding ever- increasing of ionizing radiation use in Medical Imaging، it is necessary to observe standards and more accurately in medical radiology centers، especially in nuclear medicine. Besides، the present study indicates that radiation exposure must seriously be followed up by authorities in charge.
    Keywords: Radiation, Ionizing, Blood Cells, X, Rays, Occupational Diseases, Occupational Exposure, Allied Health Personnel
  • Nasseh, Jalilvand, Vahdani Pages 87-94
    Background And Aim
    The most significant job problem، which is usually diagnosed in the form of a reaction against employmental and organizational involvement in various staff of different organizations، is job burnout. The present research aimed at determining the relationship between personality dimensions and job burnout in nurses.
    Materials And Methods
    In this correlational study، 318 nurses in Zahedan were selected through randomized sampling. In order to evaluate different personality traits Maslach burnout inventory (MBI et al.، 1981) and John Big Five Inventory (BFI، John et al.، 1991) were used. Internal reliability of both questionnaires was more than 0. 70 (r>0. 70). The obtained data was analyzed by means of SPSS software kolmogrov-smirnov tests، Pearson''s correlation coefficient، and multiple linear regression، and ANOVA (through repeating of measures and Bunfferoni post hoc test) and P≤0. 05 was taken as the significant level.
    Results
    Findings showed that personality characteristics of employees such as extraversion، agreeableness، dutifulness، and openness to experience were all negatively and significantly correlated with job burnout dimensions (e. g. emotional burnout، personality deficiency، and modest personal success) (P<0. 05). But neuroticism was positively correlated with the two dimensions «emotional exhaustion» and «depersonalization of job burnout» (P<0. 05). Moreover، multiple linear regression results، agreeableness (P<0. 05، β=-0. 36)، dutifulness (P<0. 05، β=-0. 43)، and openness to experience (P<0. 05، β=-0. 20) can predict job burnout.
    Conclusion
    Different personality dimensions are decisive in job burnout in nurses. Thus، in case personality traits of nurses are assessed prior to their employment it can predict future amount of job burnout in them.
    Keywords: Burnout, Professional, Personality, Nurses, Nursing Staff, Hospital
  • H.R. Riasi, M. Mogharrab, M. Salehi Abarqui, E. Hassanzadeh Taheri, M.M. Hassanzadeh Taheri Pages 95-103
    Background And Aim

    Depression is one of the common problems in all human societies، and in recent years it has been observed that a large number of adolescents in these communities are suffering from emotional and psychological problems. Surveying of mental health sources shows a completely different perspective on the prevalence of depression in intelligent and normal students. The purpose of the present study was to determine the extent and to compare the prevalence of depression in the two groups of gifted and normal students in Birjand city.

    Materials And Methods

    This cross-sectional، descriptive- analytical study was carried out on 200 boys and girls from normal (N=90) and gifted (N=110) high schools in the school year 2008 in Birjand. 90 gifted and 110 normal students participated in this study. Data collection means was a binary questionnaire the first part of which dealt with demographic characteristics of the subjects، and the second part included the short Beck test، which consists of 13 questions to assess depression symptoms. The gathered data was analyzed by using SPSS software (version 13)، descriptive and inferential statistics، c 2، and Mann-Whitney test at the significant level P<0. 05.

    Results

    The present study showed that prevalence of depression among gifted students was 61. 1% (24. 4% mild، 30% moderate and 6. 7% severe) and among regular students it was 42. 7% (14. 5% mild، 21. 8% moderate، and 6. 4% severe). Thus، prevalence of depression in gifted students was significantly higher than regular students (P=0. 05). Comparison between mean of depression in gifted students and regular ones showed that it was significantly higher in the gifted (P=0. 04).

    Conclusion

    Regarding high prevalence of depression، especially in gifted students and the fact that students make up a large population and they are the main architects of future in our country، it is necessary to carry out new studies on them are necessary to obtain some information to be used in planning by those involved in health care in order to prevent، control، and cure the disease. More extensive studies with respect to this problem are recommended.

    Keywords: Depression, Gifted students, Prevalence, Psychological Tests
  • Sh Najafi Pur, M. Rassouli, A. Masoum Pur, A. Kavousi Pages 104-113
    Background And Aim

    Hypothermia is a condition in which body temperature drops to under normal range (36. 5-37. 5 C). Because hypothermia is a common problem with high morbidity before 28 days of age، in addition to rewarming newborns، the cause should be investigated and the infant should be hospitalized or referred to a special ward، immediately. The aim of the present study was to investigate nursing care conformity rate with existing standards، regarding prevention of neonatal hypothermia.

    Materials And Methods

    In this descriptive study، 400 nursing emergency care regarding prevention of neonatal hypothermia were observed using a checklist. The checklist that was designed according to existing standards included standard care regarding prevention of hypothermia. Nursing care related to preventing of neonatal hypothermia conducted in the operating room، delivery room، nursery and NICU wards of Mahdiyeh، Emam Hosein، Shohada، and Taleghany hospitals affiliated to Medical Science University of Shahid Beheshti، was compared with checklist items. The obtained data was analyzed using descriptive statistics and c 2 test at the significant level P<0. 05.

    Results

    Total scores of preventive nursing care of hypothermia in all situations was moderate (38%). The most conformity rate with standards was in NICU (45%) and in nursery and labor wards (37%). The lowest conformity rate was in the operating room (34%).

    Conclusion

    Nursing care related to prevention of neonatal hypothermia is far from standards، which can be attributed to carelessness of health providers، deficiency of training، and shortage of facilities and equipment.

    Keywords: Nursing Audit, Hypothermia, Intensive Care Units, Neonatal, Neonatal Nursing, Infant, Newborn
  • A. Maleki, E. Ahmadnia Pages 114-121
    Background And Aim
    Considering the importance of the beliefs and perception of women about affecting pregnancy outcome، determining p regnant women''s perceived internal control of pregnancy outcomes and their related factors seems to be necessary. The present study was done to determine Zanjani pregnant women''s perceived internal control regarding the outcomes of pregnancy.
    Materials And Methods
    In this descriptive-analytical and cross-sectional study، internal control of 361 pregnant women was investigated using convenience sampling. Data collection was done by means of a questionnaire covering demographic status، folic acid use and questions regarding internal control. Reliability of the questionnaire was approved through Keronbach α coefficient (0. 75). The gathered data was analysed at the significant level P<0. 5 using SPSS software، one-way variance analysis test، T test، Pearson''s coefficient test، logistic regression، and frequency distribution table. The least acceptable point for internal control was taken 20.
    Results
    Less than half of pregnant women (14. 3%) had high internal control. Having adverse pregnancy outcome، taking of and having knowledge about folic acid، parity، type of job، and education level of mothers had a significant relationship with mean of internal control. There was a positive correlation between internal control and knowledge about folic acid (P=0. 002، r=0. 30); nevertheless، it was negative with parity (P=0. 0001، r=0. 20). Logistic regression multivariable analysis revealed that there was a significant relationship between education and knowledge about folic acid with internal control.
    Conclusion
    Regarding that the majority of pregnant women had a low internal control influenced by demographic factors such as education، planning to improve internal control of women before and during pregnancy through instructional programmes-especially with respect to illiterate women- is necessary.
    Keywords: Internal, External Control, Pregnancy Outcome, Pregnancy, Perception
  • Z. Farajzadeh, S. A. Saadatjoo, S. Hosseini, H. Hasani, M. Taghizadeh, F. Alahyari Pages 122-128
    Children malnutrition is one of the important health problems in developing countries. Assessing anthropometric indicators are the most important tools to evaluate growth and nutritional status in children. The aim of the present study was to determine prevalence of malnutrition in preschool children.
    Materials And Methods
    This cross-sectional and descriptive analytical study was done on 1132 preschool children in Birjand selected through multistage cluster sampling. Data was collected using a questionnaire and by measuring weight and height of the children on the basis of the standard method. Nutritional status of the children was evaluated according to three indexes: weight for age (e. g. underweight)، height for age (e. g. stunting)، and weight for height (e. g. wasting). Then، the results were compared with WHO standards. The obtained data was analyzed using SPSS software and chi-square test، taking P<0. 05 as the significant level.
    Results
    46. 5% of the children were boys and malnutrition prevalence regarding underweight، wasting، and stunting was 42. 8%، 61% and 19. 2% respectively. There was a significant relationship between malnutrition and mother''s age، gender، job، educational level، and residence with the three indices underweight، wasting، and stunting; and also between household size and stunting (P<0. 05). However، there wasn''t a significant relationship between malnutrition، household size، and birth order.
    Conclusion
    Regarding high prevalence of malnutrition in preschool children and its relationship to socio-economic variables، the problem may be reduced through increasing families'' income and parents'' educational level.
    Keywords: Malnutrition, Child Nutrition Disorders, Child, Preschool, Thinness, Dwarfism
  • Z. Sharifi Asl, A. Chabok, N. Hatamizadeh, P. Rezasoltani Pages 129-136
    Background And Aim
    Organizational commitment necessitates employees continuing to work in the same organization for a longer period of time. The present study aimed at exploring the relationship between organizational commitment and productivity of psycho-rehabilitation team members.
    Materials And Methods
    In this correlational study، 90 members from 291 psycho-rehabilitation team members of Razi center who were selected by stratified sampling out of the staff with different disciplines were assessed. Allen-Meyer organizational commitment questionnaire (Content Validity Index) /CVI =0. 68; test، re-test reliability=%94، and Heresy and Goldsmith productivity questionnaire (CVI=0. 61; test، re-test reliability=%88. 2) were used to evaluate the participants organizational commitment. Both questionnaires were self-contained. After trying the normality of the distribution of the points by means of Kolmogorov Smirnov correlation between productivity and each component of organizational commitment was evaluated using Pearson and Spearman correlation coefficient.
    Results
    The study population included 10 psychiatrists، 11 occupational therapists، 15 psychologists، 9 social workers، and 45 nurses. The results showed that there was a significant relationship between organizational commitment and productivity (r=0. 357)، between affective commitment and productivity (r=0. 239)، between continuous commitment and productivity (r=0. 303)، and between normative commitment and productivity of psycho-rehabilitation team members (r=0. 275).
    Conclusion
    In general، it is necessary to promote productivity of rehabilitation teams through planning for due efforts and necessary interventions.
    Keywords: Organizational commitment, Productivity, Rehabilitation, Staff Development
  • F. Rafati, A. Shamsi, M. Pilevarzadeh, Sh Rafati Pages 137-145
    Background And Aim
    Nursing students will be one of the groups in the community health management in future; therefore، identifying the factors that can endanger their mental health is necessary. The aim of the present study was to determine nursing students’ mental health status and its risk factors in nursing students of Jiroft medical university.
    Materials And Methods
    The present descriptive and analytical study was conducted on 110 nursing freshmen. Necessary data was collected by means of demographic and Goldberg''s general health (GHQ-28) questionnaires. The obtained data was analyzed using t-test، ANOVA and c 2 statistical tests and α=0. 05 was taken as the significant level.
    Results
    Results showed that general health scores were 15. 63±25. 59 and 16. 29±28. 17 in men and women respectively. Mental health score of 53. 6% of the students was above the cut-off point. There was a significant relationship between mental health status and residence، marriage status، occupation، mother''s، education، average in the term، interest in the course of study، and body mass index (P<0. 05). The relationship between general health score and university acceptance quota; and academic year was not significant (P>0. 05).
    Conclusion
    More than half of the students of Jieroft medical university scores are above the cut-off point; therefore، their mental health is low. So، careful planning to identify the factors contributing to the promotion of their mental health is essential.
    Keywords: Mental health, Nursing, Students, Nursing, Risk Factors
  • F. Haghighi, P. Portaghali, L. Rafaty Javanbakht, N. Ghanbarzadeh, S.M. Hosseini Pages 146-155
    Background And Aim
    Breast cancer is the most common malignancy of women. Given the importance of breast cancer and the necessity of screening studies in the community، as well as the important role of female teachers، the present study aimed at determining Knowledge، attitude، and practice of female teachers regarding breast cancer screening in Birjand. Methods and Materials: In this descriptive- analytical study، 400 female teachers from schools in Birjand were selected using multistage sampling method. After explaining the study objectives and encouraging them to collaborate، questionnaires were completed through interviews. The obtained data was analyzed by means of SPSS software using chi-square، Kruskal-Wallis، and Mann-Whitney tests atr the significant level P=0. 05.
    Results
    Out of 400 participants، 307 (76. 8%) had Bachelor degrees and 386 (96. 5%) were married. Mean age of the teachers was 38. 22 ± 6. 48 years. Only 127 (31. 8%) used to do regular breast self-examinations (BSE). Mean score of knowledge about breast cancer، BSE، risk factors، and symptoms was 2. 10 ± 0. 67، 1. 10 ± 0. 77، 8. 05 ± 3. 34، and 6. 80 ± 2. 73، respectively. There was no significant difference with respect to age، marital status، and history of breast cancer in first-degree relatives and acquaintances. Mean knowledge score of cancer and its risk factors was higher in women with higher education (P=0. 01، P=0. 007; respectively). Mean score of perceived susceptibility، severity، perceived benefits and barriers was 12. 74، 6. 31، 39. 68، and 20. 78، respectively. There was no significant difference in terms of education and history of breast cancer in relatives. Mean score of perceived susceptibility was significantly different in different age groups (P=0. 009).
    Conclusion
    According to the results of the present study، education about breast cancer screening، particularly training to improve women''s practice is recommended.
    Keywords: Breast Neoplasms, Health Knowledge, Attitudes, Practice, Female, Breast Self, Examination
  • A. Assarroudi, M.R. Jalilvand, D. Oudi, A. Akaberi Pages 156-162
    Background And Aim
    Life satisfaction is one of the mental health components and spiritual well-being is accounted as the latest construct of health. Occupational tensions are abundant in nursing can affect mental health and life satisfaction. The present study was conducted to investigate the relationship between spiritual well-being and life satisfaction in the nursing staff.
    Materials And Methods
    This correlational and descriptive study was conducted on 93 of the nursing staff at Hasheminezhad Hospital in Mashhad، who were selected through simple sampling in 2011. Spiritual well-being questionnaire (SWBS) and life satisfaction questionnaire (SWLS) were filled out completed by the nurses. Range of spiritual well-being and life satisfaction was found to be 20- 120 and 5-35، respectively. The collected data was analyzed by means of SPSS (V: 15) using independent t test، pearson''s correlation coefficient، and stepwise multiple regression at the significant level P<0. 05.
    Results
    Out of the participants، 65. 6% were women. Mean age، mean working record (in yrs)، mean life satisfaction، and mean spiritual well-being was 32. 52±7. 24، 8. 66±6. 96، 23. 4±5. 8، and 94. 13±16 respectively. Mean life satisfaction in individuals with moderate spiritual well-being was 21. 2±5. 7 and in those with high well-being it was 26. 9 ±4. 2 which was statistically significant (P<0. 001) According to stepwise regression model، only the variables spiritual well-being and being married had a positive and significant relationship with life satisfaction.
    Keywords: Spirituality, Quality of Life, Personal Satisfaction, Religion, Psychology, Nurses