فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت توسعه و تحول
پیاپی 6 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن میرزایی اهرنجانی، مرتضی موسی خانی، آمنه اکبری صفحات 1-9
    آموزش و بهسازی نیروی انسانی باعث بینش و بصیرت عمیق تر، دانش و معرفت بالاتر و توانایی و مهارت بیشتر کارکنان در سازمان برای اجرای هر چه بهتر وظایف و مسئولیت های شغلی می شود و لازمه موفقیت سازمان ها در این زمینه استفاده از برنامه ریزی آموزشی دقیق است و باید به گونه ای طراحی شود که با تغییر در مهارت ها و دانش افراد، علاوه بر رفع نیازهای حرفه ای کارکنان و مشکلات محیط کار، پاسخگوی محیط متحول سازمانی باشد.در پژوهش حاضر پژوهشگر در صدد پاسخگوئی به این پرسش بوده که «آیا دوره های آموزشی ای که برای کارشناسان ارائه می شود منجر به بهبود نیازهای آموزشی آنان شده است؟»روش انجام این پژوهش توصیفی است. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه کتبی جمع آوری شده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از شیوه های آماری توصیفی و استنباطی با استفاده از برنامه نرم افزاری SPSS استفاده شده است. دستاورد تبینی این تحقیق وجود تفاوت بین دانش نظری و مهارت از نظر اثربخشی دوره های آموزشی می باشد و می توان بیان داشت که کارشناسان شرکت مذکور با استفاده از دوره-های آموزشی توانسته اند بر مهارت خویش بیفزایند در صورتی که نسبت به دانش نظری نمره پایین تری دریافت کرده اند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی آموزشی، اثربخشی دوره های آموزشی، نیازسنجی آموزشی، دانش نظری، دانش عملی و اولویت بندی
  • جواد جاسبی، سروش دباغ صفحات 11-15
    حدودا سه دهه است که مباحث اخلاقی به نحو گسترده در رشته مدیریت مورد بحث قرار گرفته است. در اخلاق کسب و کار، سیاست هایی که سازمان های مختلف باید بکار گیرند، به نحوی که مقید به قیود اخلاقی باشند به بحث گذاشته شده است. معمولا سیاست هایی که در حال حاضر به انحا گوناگونی نظیر مالیات سبز توصیه و اجرا می شود ناظر به طرف عرضه است. در این مقاله، مکتب فایده گرایی قاعده محور برای نشان دادن اهمیت جامعه مدنی و بهره گیری از رویکرد تقاضا محور به منظور نهادینه سازی استانداردهای اخلاقی در سازمان ها بکار گرفته شده است. بنا بر آموزه های این مکتب، انجام و ترک افعالی که اگر به صورت قاعده درآیند بیشینه شدن فایده و کمینه شدن درد و رنج بیشترین شهروندان را به همراه خواهند داشت؛ اخلاقا موجه است. با پیش چشم قرار دادن آموزه های فایده، نقش مشتری در اتخاذ سیاست های طرف عرضه نشان داده شده است. در خاتمه، در راستای نقد سیاست های حاکم بر روند اخلاقی سازی کسب و کار مبتنی بر کنترل نظام عرضه کنونی، پیشنهاداتی جهت نهادینه سازی سیاست های طرف عرضه در سازمان ها مطرح شده است.
    کلیدواژگان: جامعه مدنی، سیاست های طرف تقاضا، فایده گرایی قاعده محور، اخلاق کسب و کار
  • محمدرضا مهرگان، هادی سلامی، مصطفی خواجه صفحات 17-30
    امروزه برون سپاری به عنوان یکی از استراتژی های موثر در دنیای کسب و کار شناخته شده است. در این راستا برون سپاری فرایندهای کسب و کار به عنوان یکی از متداولترین اشکال برون سپاری به شمار می آید. هدف از این مقاله ارائه یک مدل تصمیم گیری چند شاخصه جهت برون سپاری فرآیندهای شرکت آذین تنه می باشد. جهت ارائه این مدل، پس از انجام تحقیقات مقدماتی و مستندات علمی، 19 شاخص تاثیرگذار بر انتخاب تایمن کننده در فرآیند برون سپاری استخراج گردید و با اعمال نظرات خبرگان صنعت از میان این شاخص ها، 4 شاخص سازگاری، هزینه، کیفیت و شهرت و اعتبار تامین کننده به دلیل اهمیت بالای آنها مبنای مطالعه و انتخاب استراتژی برون سپاری شرکت آذین تنه گردید. با توجه به ویژگی های خاص روش فرآیند تحلیل شبکه ای از جمله قابلیت استفاده در محیطهای مطمئن و وجود ارتباط بین معیارها از این روش جهت اولویت بندی سه گزینه برون سپاری بصورت نزدیک، برون سپاری بصورت دور و عدم انجام برون سپاری استفاده گردید. در پایان نتایج مطالعه حاکی از آن بود که برون سپاری بصورت نزدیک نسبت به برون سپاری بصورت دور و عدم انجام برون سپاری از امتیاز بالاتری برخوردار بوده و در اولویت قرار دارد.
    کلیدواژگان: برون سپاری فرایندهای کسب و کار، برون سپاری بصورت نزدیک، برون سپاری بصورت دور، تصمیم گیری چندشاخصه و فرایند تحلیل شبکه ای
  • اکبر حسن پور، محمود اسکندری صفحات 31-38
    مقاله حاضر، با هدف بررسی موانع اجرای نظام پیشنهادات در دستگاه های اجرائی استان زنجان جهت شناسایی عواملی که مانع اجرای این نظام می شوند انجام گرفته است. بدین منظور دستگاه های اجرایی از حیث اجرای پیشنهادات ارائه شده به دوگروه موفق و ناموفق تقسیم گردیدند و در هرگروه چهار دستگاه اجرایی مورد مطالعه قرار گرفتند. همچنین موانع اجرایی به دو گروه عوامل ساختاری وعوامل رفتاری تقسیم شده وبرای هر یک از این عوامل چهار متغیر تعریف گردید. به منظور سنجش موانع اجرای نظام پیشنهادات در دستگاه های اجرایی استان زنجان، پرسشنامه ای طراحی گردید. پرسشنامه مزبور، بین کارکنان دستگاه های اجرایی مختلف توزیع گردید. پس از تعیین حجم نمونه، اطلاعات به وسیله پرسشنامه جمع آوری گردید و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری تی مستقل، من – ویتنی، ویلکاکسون استفاده شد. یافته های تحقیق حاکی از آن است که عوامل ساختاری نسبت به عوامل رفتاری یبیشتر مانع اجرای نظام پیشنهادات دستگاه های اجرایی هستند. و در شش متغیر از هشت متغیر ذکرشده تفاوت معنا داری بین گروه موفق و گروه ناموفق وجود دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت مشارکتی، نظام پیشنهادات، عوامل ساختاری، عوامل رفتاری
  • محمد مهدی موحدی، مرتضی یوسفی صفحات 39-47
    این پژوهش با بیان ضرورت وجود سیستم ارگونومی محیط، نقش آن در سلامت کارکنان و تاثیر آن در افزایش کارایی و بهره-وری سازمان، عوامل اثرگذار (محیطی، فیزیکی، حفاظتی، مسائل روحی و روانی و مسائل آموزشی) بر سیستم ارگونومی را به-صورت مطالعه موردی در شرکت ایران خودرو در سالن های مونتاژ موتور مورد بررسی قرار می دهد. این پژوهش، از نوع پژوهش های توصیفی- پیمایشی و کاربردی می باشد. در این پژوهش داده ها به صورت مشاهده، مصاحبه و پرسشنامه جمع آوری شده و با استفاده از روش های آماری همچون آزمون t، آنالیز واریانس و مقایسات چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. خروجی حاصل از آزمون آماری t حاکی از آن بود که درخصوص مسائل روحی و روانی اختلاف معنی داری در سطح 0.05=ρ مشاهده می گردد. گرچه لازم به ذکر است در خصوص عوامل محیطی، تهویه و در خصوص عوامل فیزیکی، میزان جابجایی بار نیز اختلاف معنی داری مشاهده شده است. همچنین خروجی حاصل از آنالیز واریانس حاکی از آن بود که از نظر عوامل محیطی، فیزیکی و مسائل روحی و روانی بین نظرات سطوح مختلف (مدیران عالی، مدیران میانی، مدیران عملیاتی و پرسنل) اختلاف معناداری مشاهده می شود. در ضمن خروجی آزمون مقایسات چندگانه نیز بیانگر این مطلب بود که در اغلب موارد کارکنان نظر متفاوتی نسبت به مدیران عملیاتی، میانی و عالی در مورد وضعیت سیستم ارگونومی محیط کار خود داشته اند. پس از تجزیه و تحلیل نظرات و اثبات این موضوع که سیستم ارگونومی در برخی موارد پاسخگوی نیازهای کارکنان نمی-باشد اقدام به بررسی کاربردی و مشکل یابی سیستم ارگونومی محیط کار گردید و در آخر پیشنهاداتی جهت ارتقاء و بهبود سیستم ارگونومی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: ارگونومی1، عوامل محیطی، عوامل فیزیکی، مسائل حفاظتی و ایمنی کارکنان، مسائل روحی و روانی
  • عبدالرضا میری، اسماعیل سبزیکاران صفحات 49-56
    شناخت و به کارگیری عوامل افزایش دهنده بهره وری از جمله اولویت های اصلی هر سازمان می باشد. توجه به توسعه نیروی انسانی (به-عنوان اصلی ترین سرمایه سازمان و عامل ایجاد مزیت رقابتی)، یکی از این اولویت ها است. هدف این تحقیق مطالعه و بررسی عوامل تاثیرگذار بر ایجاد توانمندی در کارکنان به عنوان یکی از مهم ترین رویکردهای توسعه منابع انسانی می باشد. در این تحقیق مدل اسپریتزر در خصوص توانمندسازی روانشناختی (که به نگرش و ادراک کارکنان از توانمندی توجه دارد)، ملاک ارزیابی توانمندی قرار گرفته تا به کمک آن، عوامل تاثیرگذار بر شکل گیری احساس توانمندی (در سه سطح عوامل فردی، گروهی و سازمانی) شناسایی و در قالب یک الگو جهت بهره برداری در جامعه تحقیق مورد استفاده قرار گیرد.
    بر این اساس جهت دستیابی به اهداف پژوهش و استخراج عوامل تاثیرگذار از روش توصیفی – پیمایشی و برای تحلیل میزان اثر این عوامل تحلیل رگرسیون مورد استفاده قرار گرفته است. این مطالعه در جامعه کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران (منطقه تهران) اجرا تا به کمک نتایج آن، اولویت هر یک از این مولفه ها در جامعه آماری شناسایی و الگوی بومی عوامل موثر بر ایجاد احساس توانمندی روانشناختی، در سه سطح فردی، گروهی و سازمانی برای شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران (منطقه تهران) ارائه گردد.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، توانمندسازی روانشناختی، عوامل فردی، عوامل گروهی، عوامل سازمانی
  • ناصرجواهری زاده، جواد محرابی، فرهاد بازوند صفحات 57-67
    این پژوهش بخشی از نتایج تحقیقی است که با هدف مقایسه نتایج ارزیابی عملکرد کارکنان براساس روش های موجود و بازخورد 360 درجه و رابطه آنها با رضایت کارکنان بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان، در سال 1389 خاتمه یافته است. به همین منظور با توجه به ماهیت موضوع پژوهش نمونه ای مرکب از 4 گروه که شامل، کارکنان با حجم113 نفر، مدیران با حجم 41 نفر، زیردستان یا بیماران با حجم300 نفر و همکاران نیز با حجم 300 نفر تعیین شد که با روش نمونه گیری سهمیه ای و با روش تصادفی انتخاب شد و داده ها توسط پرسشنامه های استاندارد و محقق ساخته و جمع آوری گردید. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که بین نتایج ارزیابی به روش سنتی و بازخورد 360 درجه و چهار منبع آن یعنی ارزیابی همکاران، ارزیابی کارمندان، ارزیابی مدیران و خود ارزیابی اختلاف معنادار وجود دارد و ارزیابی به روش بازخورد 360 درجه بر رضایت کارکنان تاثیر بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، بازخور360 درجه، رضایت شغلی
  • فرزین رضایی، مهدی گل دوز صفحات 69-81
    پیش بینی ورشکستگی پدیده ای است که مورد توجه فزاینده سرمایه گذاران، بانک ها و موسسات مالی و اعتباری قرار گرفته است. از آنجایی که نشانه های بالقوه ورشکستگی ماه ها قبل از اینکه ورشکستگی به طور واقعی نمایان گردد قابل درک می باشد لذا پیش بینی به موقع و صحیح این بحران فرصتی را در اختیار مدیران و اعتبار دهنده گان جهت انجام فعالیت های بازدارنده قرار می دهد. هدف از این پژوهش، تعیین میزان کارایی الگوهای زاوگین، زیمسکی و شیراتا است. در این تحقیق ابتدا برای بررسی صحت تفکیک دو نمونه ورشکسته و غیر ورشکسته با استفاده از آزمونF، میانگین متغیرهای مستقل دو نمونه بررسی و سپس برای بررسی تفاوت اهمیت متغیرهای مستقل الگوها از آزمون بزرگی همبستگی درون گروهی بین متغیرها استفاده شد.گزینش الگو و برازش متغیرها با معیار خطای کمتر و آزمون معنی دار بودن همبستگی انجام گرفت. در تحقیق از دو روش آماری تحلیل تمایزی و رگرسیون لجستیک (به سه روش اینتر، پیش رونده و پس رونده) استفاده گردید؛ نتایج حاکی از دقت 98.6 درصد الگوی شیراتا، 87 درصد الگوی زاوگین و 89.6 درصد الگوی زیمسکی در انطباق با شرایط محیطی ایران می باشد.
    کلیدواژگان: ورشکستگی، نسبت مالی، تحلیل تمایزی، تحلیل لاجیت
|
  • Hassan Mirazei Ahranjani, Morteza Mousakhani, Ameneh Akbari Pages 1-9
    Training and improvement of manpower Leads to deep insights and visions, higher Knowledge and awareness, and more abilities and skills of staffing organization in order to implement their tasks and job duties at a higher level. The organizations are required to exploit adequate instructional planning and this needs to be materialized in such a way that with development on skills and knowledge of individuals as well as meeting the professional needs of the staff and work difficulties, it can respond to variable organizational environment. In the present study, the researchers aim to probe the question whether training courses offered to experts are indeed compatible with their training needs. The methodology is descriptive – correlative. The data were collected through a questionnaire and analyzed using S.P.S.S software. The results attested to the gap between theatrical knowledge and skill in terms of effectiveness of training courses. It can also be claimed that the experts of the above-mentioned company have been able to build up their skills using training courses whereas they have scored lower marks in terms of theoretical knowledge.
    Keywords: Training planning, Effectiveness training courses, Training necessity, Theoretical knowledge, Practical knowledge
  • Javad Jassbi, Souroush Dabagh Pages 11-15
    Ethical issues have been extensively discussed in management discipline for around three decades. The ways in which different organizations are expected to determine their policies so that they are ethical, in a broad sense, is disputed in business ethics. In this paper, Rule-Utilitarianistic approach is utilized in order to help the civil society in concretizing ethical standards in organizations. To do so, the significant role of customers is illustrated, as far as supply side’s policies are concerned. In conclusion, in order to concretize supply side’s policies in organizations, some suggestions are put forward.
    Keywords: Civil Society, Supply Side's Policies, Rule, Utilitarianism, Business Ethics
  • Mohammadreza Mehregan, Hadi Salami, Mostafa Khajeh Pages 17-30
    Currently, outsourcing is recognized as one of the useful strategies in the world of business. In this respect, business processes outsourcing is one of the most common forms of outsourcing. The purpose of the present study is to provide a Multi Attribute Decision Making model in order to outsource the process of Azin-Tane Company. To this end, 19 effective attributes were driven after doing initial researches and providing some scientific documents. Among those attributes, just four including consistency, cost, quality, reputation, and supplying credit were taken into account by industry experts. Their great significance resulted in selecting and studying the outsourcing strategy concerning the Azin-Tane Company. Regarding the particular characteristics associated with ANP including its use in safe places as well as relationships among the attributes, it is used for giving priority to three alternatives: on-shore outsourcing, off-shore outsourcing, and non outsourcing. The results indicate that on-shore outsourcing was superior to the other two and took priority over them.
    Keywords: Business Process Outsourcing, On, shore outsourcing, Off, shore Outsourcing, MADM, ANP
  • Akbar Hassan Pour, Mahmoud Eskandari Pages 31-38
    This study was conducted to examine the obstacles of performing suggestion system at executive organizations of Zanjan province, Iran, in order to recognize the problematic areas. To this end, executive organizations were divided into two groups on the basis of performing given suggestions: successful and unsuccessful groups. From each group, four organizations were studied. Similarly, performing obstacles were divided into two groups: structural elements and Behavioral elements, and four variable for every category of elements were introduced. To test and measure the obstacles of performing of suggestion system in Zanjan province executive organizations, we designed a questionnaire. The questionnaires were delivered to employees in different executive organizations. Data analysis included descriptive analysis and inferential statistics (i.e. Independent t-test, Mann-whitney U test and Wilcoxon Rank Sum test) using SPSS software. The findings showed that structural elements pose more significant obstacles on performing suggestion system in executive organizations than behavior elements. There were meaningful differences between two successful and unsuccessful groups in terms of six variables out of eight.
    Keywords: Participative management, suggestion system, Structural Elements, Behavioral Elements
  • Mohammad Mehdi Movahedi, Morteza Yousefy Pages 39-47
    In this paper, we introduce ergonomic system in assembly department of Irankhodro as a case study, and then we measure its role in employees’ health and improving efficiency and productivity. To this end, we studied the effective factors including environmental, physical, safety, mental, psychological, and training. This research is descriptive – applicative in nature. Data were collected through observation, interview, and questioners. We used t student, ANOVA, and multi-dimensional comparing statistical techniques for analyzing the data. The results of t student trial showed that there is a meaningful relationship between employees’ mental and psychological factors at 0.05. There is also a meaningful difference between environmental, ventilation, and physical factors and the rate of carrying the goods. Beside, the results of ANOVA trial showed that there is a relationship between different levels of managers, and employees’ judgments regarding environmental, physical, and mental factors. The results of multi-comparison trial also confirmed differences among employees’ ideas, and the judgments of medium, and executives’ managers of the organization. After analyzing the opinions of employees and managers, we concluded that ergonomic system cannot apply to some employees’ needs. So, we tried to examine the difficulties and hindrances in the application of environmental ergonomic system. Finally, some suggestions for promoting the ergonomic systems are provided.
    Keywords: Ergonomic, Environmental factors, Physical factors, Safety factors, Mental, psychological problems
  • Abdolreza Miri, Esmaeil Sabzikaran Pages 49-56
    The identification and application of the effective factors for improving the efficiency of organization’s operations are the most important aspects of each organization. Developmental approaches in human resource management are a typical example of these factors which clearly indicate the importance of human resource as the organization’s main investment and a vital competitive factor. The present research aimed to investigate the effective factors in employee empowerment that may play significant roles in the development of human resource management. Spreitzer’s model was employed to evaluate psychological empowerment in which the attitudes and feelings of employees related to their endowments. Through using this approach, the effective factors in creating of empowerment feeling in employees were recognized as three levels of individual, group and organization. Consequently, an appropriate model can be proposed in order to apply in further research. For this purpose, a descriptive- correlative method was used to determine the effective factors. Also, multiple regression method was conducted to measure the influence of these factors. The research was performed in National Iranian Oil Products Distribution Company- Tehran Region. By using the final obtained results, the priority of each factor was determined in the statistical community and subsequently a local model was established in order to describe the influence of effective factors on the creation of the psychological empowerment feeling in employees of this company at three levels of individual, group and organization.
    Keywords: Empowerment, Psychological Empowerment, Individual Factors, Group Factors, Organizational Factor
  • Nasser Javaherizadeh, Javad Mehrabi, Farhad Bazvand Pages 57-67
    This article reports part of the results of a research conducted at Lorestan University of Medical Sciences in 1389. The study aimed at comparing the employee performance appraisal results in terms of current methods and 360-degree feedback and examining their possible relationship with employee satisfaction. Accordingly, based on the nature of research, the sample was taken from four groups: staff (N=113), managers (N=41), subordinates and patients (N=300) and colleagues (N=300). The samples were selected based on random sampling and quota sampling methods. Data were collected through standard questionnaires. The findings indicated that there is a significant difference among the results of performance appraisal by traditional method and 360- degree feedback in the four groups: colleague’s appraisal, staff evaluation, self assessment and manager’s appraisal. The performance appraisal by 360-degree feedback method has a greater impact on employee satisfaction.
    Keywords: Performance appraisal, 360, degree feedback, Job satisfaction
  • Farzin Rezaei, Mehdi Goldooz Pages 69-81
    Bankruptcy anticipation is a phenomenon which has been increasingly favored by investors, banks and financial and credit institutes. Since the potential signs of bankruptcy would be understood a few months before the real appearance of it, so the timely and accurate anticipation of this crisis will give the opportunity to managers and creditors in order to adopt preventable activities. The aim of this study was to explore the applicability of the Zaougin, Zmijewski and Shirata’s models. Initially, the independent variables of the two samples were investigated, using F test to review the accuracy of segregation of two bankrupted and un-bankrupted samples and then to examine the difference in importance of independent variables models, the magnitude of cooperation in group between variables. Sample selection and suitability of variables with less error criteria and meaningful cooperation test was carried out. Data were run using two statistical difference analysis and logistic regression (in three methods, inter, forward and backward). The results indicate the accuracy of Shirata’s model at 98.6%, Zaougin’s model at 87% and Zmijewski model at 89.6% in accordance with Iran environmental conditions.
    Keywords: Bankruptcy, Financial ratio, Discriminate analysis, Logit analysis