فهرست مطالب

نشریه توسعه محلی (روستایی - شهری)
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 6، بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی طالب، حسین میرزایی، عفوات نادری صفحات 1-18
    بحث مشارکت در دهه های اخیر در ارتباط با مسایلی مانند دموکراسی، توسعه و غیره، اهمیت بسیاری یافته است. مشارکت و توسعه روستایی، به عنوان دو عنصر مرتبط و مکمل همدیگر مطرح گردیده و افزایش میزان مشارکت در میان روستاییان، نشانه و وسیله ای برای توسعه روستایی در نظر گرفته شده است. مساله و هدف اساسی پژوهش حاضر، ارزیابی نقش مشارکت مردم در طرح های توسعه مناطق روستایی با تاکید بر طرح تجمیع شهرک شرام (استان کرمانشاه، شهرستان پاوه، بخش نوسود) است تا با شناخت چنین مواردی، بتوان از آن برای سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های آتی برای مناطق روستایی بهره گرفت. در پژوهش حاضر، با توجه به راهبرد مشارکت در توسعه روستایی و نظریه های مربوط به توسعه روستایی مشارکتی، تبیین و ارزیابی نقش مشارکت مردم در طرح های تجمیع مناطق روستایی، مورد توجه بوده و در ادبیات و پیشینه پژوهش، تعدادی از مهم ترین منابع درباره مشارکت مردم در طرح های توسعه مناطق روستایی مورد بررسی قرار گرفته است. پژوهش حاضر، از نوع کاربردی و تا حدودی توصیفی بوده و تکنیک مورد استفاده مصاحبه سازمان نیافته و در بعضی موارد خاص، مشاهده و بررسی اسناد و مدارک موجود بوده است. در قسمت یافته های پژوهش مشخص گردیده است که مشارکت به معنای همکاری روستاییان در طرح های تهیه شده توسط دیگران نیست، بلکه مشارکت سطوح مختلفی دارد و مشارکت مطلوب، زمانی پدید می آید که روستاییان بتوانند در سطوح ذهنی، عینی، تصمیم گیری و اجرایی، دخالت داشته باشند. علاوه بر این، برنامه ریزی مناسب و استفاده از توانایی های روستاییان، می تواند بستر مناسبی برای موفقیت طرح های تجمیع فراهم کند. در ادامه ضمن تایید استفاده از نظریه های مشارکت و به کارگیری نگرشی جامع و کل نگر برای تبیین نقش مشارکت مردم در طرح شهرک و طرح های مشابه با آن، توجه به راهبرد مشارکت در توسعه روستایی، و نظریه های مربوط به توسعه روستایی مشارکتی، اجتناب ناپذیر است.
    کلیدواژگان: تجمیع، ساماندهی، شهرستان پاوه، طرح شهرک شرام، _ مشارکت
  • جلال الدین رفیع فر، حسین دانش مهر، رشید احمد رش صفحات 19-38
    بینش و روش در پژوهش های دانش بومی و جایگاه آن در فرایند توسعه پایدار روستایی
    امروزه در ادبیات توسعه، پارادایم هایی نظیر توسعه روستایی درونزا، امرار معاش پایدار روستایی، توسعه پایدار و پساتوسعه، موافق و طرفدار مطرح شدن و نیز کاربرد دانش بومی در توسعه یافتگی جوامع، به ویژه جوامع محلی است. از این رو، توجه به این موضوع و شناسایی چارچوب روش شناختی آن، اهمیت فراوانی یافته است، موضوعی که در مقاله حاضر مورد بررسی قرار گرفته است. بنابراین، برای دست یابی به توسعه ای همه جانبه و پایدار، باید دانش و اطلاعات چند هزار ساله مردم - که می توان آن را مادر دانش رسمی دانست - را مورد توجه ویژه ای قرار داد. مقاله حاضر نیز در همین راستا تالیف شده است و تلاش می شود با ورود بحث دانش بومی به ادبیات توسعه با نگاهی نو، به مطالعات توسعه و توسعه روستایی بنگرد.
    کلیدواژه ها: توسعه، توسعه روستایی، دانش بومی، دانش رسمی، ارزیابی مشارکت روستایی، تحقیق جنسیتی.
    کلیدواژگان: ارزیابی مشارکت روستایی، تحقیق جنسیتی، _ توسعه، توسعه روستایی، دانش بومی، دانش رسمی
  • محمود قاضی طباطبایی، روح الله نصرتی، علی کاظمی صفحات 39-52
    از زمان ظهور اندیشه توسعه، الگوهای نظری متعددی در تبیین وضعیت توسعه ارایه شده و به تبع آن سیاست ها و برنامه های توسعه ایی در کشورهای مختلف اتخاذ و اجرا شده است. یکی از الگوهای نظری که در دو دهه گذشته و با توجه به تغییر پارادایمی در الگوی توسعه و تاکید بر توسعه انسانی و اجتماعی در دو دهه گذشته، بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است، حکمرانی خوب بوده است. شاید مهمترین مزیت و تفاوت الگوی حاضر نسبت به الگوهای قبلی را بتوان در تاکید بر رابطه تعاملی سه حوزه دولت، بخش خصوصی و جامعه در فرایند توسعه و انعطاف لازم نسبت به اتخاذ سیاست های توسعه ایی بر مبنای الگوی بومی و محلی خلاصه کرد. هدف از مقاله حاضر ارزیابی الگوی نظری حکمرانی خوب در تبیین وضعیت توسعه انسانی است. این مقاله در یک تحلیل ثانویه با به کار بستن مدل معادلات ساختاری و استفاده از نرم افزار لیزرل، مدل تبیینی الگوی حکمرانی خوب در بهبود وضعیت توسعه انسانی را مورد آزمون قرار داده است.
    کلیدواژگان: بخش خصوصی، _ توسعه انسانی، حکمرانی خوب، دولت، لیزرل
  • مجتبی قدیری معصوم، زهرا حیدری، مهدی رمضان زاده لسبویی صفحات 53-70
    گردشگری خانه های دوم و بررسی ابعاد مهاجرتی
    گردشگری خانه های دوم، امروزه در منطقه دوهزار شهرستان تنکابن با توجه به موقعیت کوهستانی، فاصله نزدیک تا مرکز شهر تنکابن، داشتن چشم انداز های طبیعی، و آب و هوای مناسب، به عنوان نوعی از گردشگری محسوب می شود و توسعه این نوع گردشگری در منطقه، پیامدهای متفاوتی داشته است. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی روابط بین مهاجرت و توسعه گردشگری است. روش پژوهش از نوع توصیفی - تحلیلی با تاکید بر پیمایش میدانی و تکمیل پرسشنامه است. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد پردازش و تحلیل قرار گرفته است. بر اساس یافته های پژوهش، گردشگری خانه های دوم در منطقه، در سطح بالایی از توسعه قرار دارد. همچنین بررسی رابطه بین توسعه گردشگری و خانه های دوم، بیانگر رابطه مستقیم است، اما در ارتباط با مهاجرت های معکوس دایم هیچ رابطه ای بین توسعه گردشگری خانه های دوم و مهاجرت های معکوس دایم وجود ندارد.
    کلیدواژه ها: گردشگری خانه های دوم، مهاجرت، مهاجرت های فصلی، نواحی روستایی.
    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری خانه های دوم، مهاجرت، مهاجرت های فصلی، نواحی روستایی
  • ابو علی وداد هیر، محمد حسن علایی، رقیه علائی خرائم صفحات 71-84
    در پژوهش حاضر، با توسل به نظریه دیالکتیک گفتگوهای درمانی الیوت میشلر که ناظر بر اهمیت جهان زیست در مناسبات متقابل بین پزشک و بیمار است، رابطه پزشکان شهر اردبیل و بیماران مراجع آن ها از روستاهای اطراف شهر، مورد بررسی قرار گرفته است. در این پژوهش، ضمن مرور اجمالی بدنه دانش و پیشینه مربوط به الگوهای مختلف روابط و مشاوره بین پزشک و بیمار در جامعه شناسی و مردم شناسی پزشکی، اهمیت رابطه بیمارمحور در میان الگوهای مذکور مورد تصریح قرار گرفته است. برای تحقق اهداف این بررسی، به لحاظ روش شناختی منظومه ای از روش ها از جمله روش های اتنوگرافیک، مشاهده مشارکتی، مشاهده فرایند طبابت و درمان (در اصطلاح درمان سرپایی در مراکز درمانی دولتی توسط پزشکان عمومی) و نیز مجموعه شواهد ضبط شده مشاوره ها استفاده شده است. با مطالعه و تامل در ده مورد گفتگوی بالینی پزشکان با بیماران روستایی در مطب های خصوصی و مقایسه این گفتگوها با فرایند ارتباط و گفتگو در مراکز درمانی دولتی، الگوهای ارتباطی بین پزشکان و بیماران در مطب های خصوصی و مراکز درمانی دولتی سنخ بندی شده است. نتایج و یافته های این کاوش کیفی، موید آن است که هنگامی که پزشک و بیمار، هر دو بر مبنای مفهوم زیست جهان ارتباط برقرار می کردند، مسایل مرتبط با سلامت با جزییات به نسبت بیشتری مطرح می گردید (زیست جهان متقابل)، پدیده ای که در مطب های خصوصی پزشکان، به ندرت پدید می آمد. همچنین نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد در حالی که الگوی مشاوره بیمارمحور در مطب های خصوصی بیشتر رایج است، در مراکز دولتی، روابط آن قدر سرپایی است که مجال برقراری چنین رابطه ای عملا پیش نمی آمد و الگوی رابطه پزشک محور بیشتر حاکم بود. در مجموع، غلبه الگوی پزشک محور در مناسبات بیمار و پزشک، به ویژه در مراکز درمان دولتی، جایی که در آن بیماران روستایی در شرایط نامساعدی روستا را به قصد درمان در شهر ترک کرده اند، به منزله نادیده گرفتن اهمیت مفهوم انسانی تر و کارآمدتر جهان زیست در نظام مراقبت های پزشکی- درمانی و به طور مشخص تر در مناسبات متقابل پزشک و بیمار است.
    کلیدواژگان: اردبیل، _ الگوهای درمانی بیمارمحور، روابط پزشک- بیمار، زیست جهان، کنش ارتباطی
  • فضیله خانی، سید حسن مطیعی لنگرودی، لیلا صیاد بیدهندی صفحات 85-108
    نقش و اهمیت زنان در توسعه پایدار روستایی، نه تنها موجبات توجه برنامه ریزان را به این قشر از جامعه روستایی فراهم کرده، بلکه آن را ضروری ساخته است. به طوری که کم توجهی به زنان در برنامه ریزی و تخصیص منابع، موجب کند شدن و حتی عدم توفیق در برخی از برنامه های توسعه می شود. از این رو، توجه بسیاری بر توانمندسازی زنان روستایی، به مثابه نیمی از توان توسعه معطوف شده است. پژوهش حاضر با رویکردی تبیینی- تحلیلی در روستاهای بخش مرکزی شهرستان لاهیجان انجام شده است. هدف پژوهش حاضر، ارایه الگویی برای توانمندسازی زنان روستایی، با استفاده از ابزار فناوری اطلاعات و ارتباطات است. در گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای- میدانی و پرسشنامه استفاده شد و داده های پژوهش نیز با روش رگرسیون چندمتغیره و روش تحلیل مسیر تحلیل گردید. نتایج پژوهش نشان داد که فناوری اطلاعات و ارتباطات، قابلیت ارتقای آگاهی و تواناسازی را ذیل مراحل فرایند توانمندسازی، از قبیل مرحله رفاه، آگاهی، مشارکت و کنترل دارا است. در این راستا، مدل تحلیلی در نرم افزار SPSS تدوین گردید و نتیجه گیری انجام شد.
    کلیدواژگان: بخش مرکزی شهرستان لاهیجان، _ تحلیل مسیر، توانمندسازی زنان، توسعه پایدار روستایی، فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • حسین محمودیان، علی قاسمی اردهائی صفحات 109-128
    مهاجرت از عوامل مهم در توسعه منطقه ای و موردتوجه در برنامه ریزی های اجتماعی و جمعیتی یک کشور است. در ایران این پدیده جمعیتی- اقتصادی توزیع مناسبی را در بین استان های کشور ندارد. ازجمله نامتوازن ترین جریان های مهاجرت، مهاجرت از استان آذربایجان شرقی به استان تهران است. گستردگی و شدت آن موجب گردیده است که در اکثر مناطق استان تهران شاهد خوشه های مهاجر از استان آذربایجان شرقی باشیم. مطالعه کیفی از نوع گروه های متمرکز جریان مهاجرتی مورداشاره نشان می دهد که مهاجران پیشگام آن از موقعیت اجتماعی- اقتصادی پایین تری نسبت به بومیان مبدا و مقصد برخوردار بودند. آنها با بهبود نسبی وضعیت اقتصادی خود، جهت کمک به وضع مالی خانواده و خویشاوندان نزدیک شان، وجوه ارسالی را به خاستگاه های روستایی خود می فرستادند. این امر و نیز اشتیاق روستاییان جهت بازدید از وضعیت زندگی مهاجران در نواحی پایتخت، موجب گردید که رفت وآمد و ارتباط اولیه بین مبدا و مقصد به وجود آید. تشدید دامنه این ارتباطات و نیز تشویق و کمک مهاجران پیشگام باعث شد که مهاجرت های شبکه (زنجیره) ای از استان آذربایجان شرقی (بیشتر با مبدا روستایی) به استان تهران آغازگردد. این امر موجب شد تا به رفتار مهاجرتی به عنوان یک اصل درجهت پیشرفت و بهبود وضعیت اقتصادی- -اجتماعی خانوارهای روستایی توجه شد. پذیرش و درونی کردن این رفتار جمعیت شناختی در برخی از مناطق استان آذربایجان شرقی به حدی است که خالی ازسکنه شدن برخی از مناطق روستایی آن را در نتیجه مهاجرفرستی شاهد هستیم.
    کلیدواژگان: آذربایجان شرقی، _ شبکه های مهاجر، فرهنگ مهاجرت، گروه های متمرکز، مهاجران پیشگام
|
  • Mehdi Taleb, Hossein Mirzaie, Afwat Naderi Pages 1-18
    The discussion about participation in issues such as democracy, development, etc. has gained importance. Participation and rural development, as the two related and complementary elements, has been considered as factors that increase the participation rate among the villagers and a sign for rural development. The main purpose of the present research is to evaluate the role of people in rural regions development plans with an emphasis on Sharam town (Kermanshah province, Paweh city, Nawsoud region). Doing that, it is possible to use that evaluation in developing a policy and plan for rural regions. In the present study, considering the strategy of participation in rural development and participatory rural development theories, the explanation and evaluation of the role of public participation in integrated projects in rural areas become the focus of concern and in literature review some of the most important resources on public participation in development projects in rural areas has been studied.This study is practical and somewhat descriptive. Unorganized interviews and in certain cases observations and review of available documents were used as techniques for data collection. The findings of the study have identified that participation does not mean villagers cooperation in others’ plans. Participation has different levels of involvement and a good participation happens when villagers participate in mental, objective, administrative and decision-making levels. In addition, proper planning and use of villagers’ capabilities could provide a good platform for success of integration projects. Emphasizing on using participation theories and applying a comprehensive and systematic attitude for explaining the role of people in participating in the town plan and similar plans, we should also consider the rural development strategy and theories related to participatory rural development.
    Keywords: Combining, participation, Paweh City, replacement, Sharam Town Plan
  • Jalaaldin Rafeefar, Hossein Daneshmehr, Rashid Ahmadrash Pages 19-38
    Theory and method in research of Indigenous knowledge and its role in the process of rural sustainable development
    Nowadays within development literature, there is paradigms like internal rural development, sustainable rural life stakes, sustainable development and post- development which protect putting forward and application of indigenous knowledge in development process of societies, especially local communities. Therefore, paying attention to this subject and recognizing its methodological frames, has got a lot of importance. Such an issue has been described in this article. So, in searching for sustainable development, we must pay much importance to so old information- that can be called the mother of formal science-. This article has been written in searching of such goal and tries for entrance of discussions about indigenous knowledge into development literature with a fresh looks on development studies and rural development.
    Key words: Development, Rural Development, Indigenous Knowledge, Formal Science, Appraisal of Rural Participation, Gender Research.
    Keywords: Appraisal of Rural Participation, Development, Formal Science, Gender Research., Indigenous Knowledge, Rural Development
  • Mahmmoud Ghazi-Tabatabaei, Rouhollah Nosrati, Ali Kazemi Pages 39-52
    Since the emergence of the idea of development, several theoretical models have been proposed to explain the status of development. Consequently, policies and developmental programs have been implemented in different countries and regions. One of the theoretical models that have been used in the past two decades is the good governance model. This pattern, due to the paradigm shift in the development patterns, as well emphasis placed on human and social development in the past two decades, has drawn more and more attention. Perhaps the most important advantage of the present model over its previous models is on the interactive relation among governments, private sectors and society in the development process, and also its flexibility in employing developmental policies based on local models. The purpose of this article is the evaluation of the theoretical model of good governance. This paper, using structural equation, tries to test the good governance model in improving human development condition.
    Keywords: Development, Good Governance, government, Human Development, Private Sector
  • Mojtaba Ghadirimasoum, Zahra Heydari, Mehdi Ramezanzadeh Lasboyee Pages 53-70
    Second home tourism and aspects of its migration
    Considering the mountainous location, vicinity to the Tonekabon city center, natural scenery and good weather, second homes tourism in Dohezar region in Tonekabon city is considered as a form of tourism and this kind of tourism development in the region has had different consequences. The main purpose of this study is to investigate the relationship between migration and development of tourism. The research method is analytical-explanatory with an emphasis on field surveys and completing the questionnaire. The data were processed and analyzed using SPSS statistical software. Based on the research findings, second home tourism in the region has a high level of development. Moreover, there is a direct relationship between the development of tourism and second homes, but, in relation to permanent reverse migrations, there is no relationship between second homes tourism development and reverse migration.
    Key words: Tourism, Second Homes, Migration, Seasonal Migration, Rural Areas, Dohezar, Tonekabon.
    Keywords: Dohezar, Migration, Rural Areas, Seasonal Migration, Second Homes, Tonekabon., Tourism
  • Abouali Vedadhir, Mohammad Hassan Alaei, Roghayaeh Alaei Khoraem Pages 71-84
    Using the theory of dialectics of medical interviews, by Elliot Mishler, which gives voice to the notion of lifeworld in the Patient-Physician Interaction (PPI), in this study the conducting and consulting patterns of physicians in communicating with, and medicating patients from rural areas of Ardabil city has been studied, where a large majority of people are ethnically Azerbaijani, and speaking in Azerbaijani Turkish language. Briefly reviewing the body of knowledge and literature on the PPI and its patterns, this article, like works of Mishler, asserted the significance of the lifeworld in the domains of medical anthropology and medical sociology. To do this, methodologically a constellation of methods including ethnographical methods, participatory observation, observing the medication process (so-called the outpatient treatment of patients at the governmental health centers or clinic by the general physicians) and also some other audio-visual evidence was used. Taking a qualitative data management approach, ten medical interviews or conversations of physicians with their rural patients in both governmental health care centers and the private clinics was comparatively typified and analyzed. The findings of this qualitative inquiry revealed that the PPI based on the voice of lifeworld capable both physicians and patients to engage with the lifeworld. In this view, the rural patients were recognized as unique human beings with further opportunities to talk in some more details about their health-related problems (The mutual lifeworld), what is rarely taken place in the private clinics of Ardebil city. The results also showed that while patient-centered pattern of PPI is very common in private clinics, in the governmental health centers of Ardebil there is no or less room for configuring the same pattern of PPI, as the majority of these centers are outpatient ones. In the governmental health centers, dominant pattern of doctor–patient communication is the physician-centered pattern. In conclusion, dominance of physician-centered pattern of PPI, in particular in the governmental treatment centers of Ardebil city, means that in these centers the importance of dealing with the concerns of the lifeworld for rural patients and voice of the lifeworld as a more humane, more effective medical care is still ignored in this part of the country.
    Keywords: Ardebil., Lifeworld, Patient-Physician Interaction (PPI), Qualitative research, Rural Patients
  • Fazileh Khani, Seyyed Hassan Motiee Langeroodi, Leila Sayyad Bidhendi Pages 85-108
    Rural women's role in sustainable development, not only has attracted the attention of planners to this group of the rural population, but it has also made this attention essential. Thus, paying little attention to women in planning and allocation of resources, slow down or even lead to the failure of some of the developing programs. Therefore, the empowerment of rural women, as half of the development power, has captured a lot of attention. This explanatory - analytic approach has been done in villages in the central part of Lahijan city. Using IT tools and communication, this study presents a model for empowerment of rural women. Data have been collected via library –field method, and a questionnaire and the research data were analyzed using multivariable regression and path analysis. Results showed that information and communication technologies are able to work well in processes such as welfare, awareness, participation and control. In this regard, the analytical model was done via SPSS software and conclusions were drawn.
    Keywords: Central Part of Lahijan City., Empowerment of Rural Women, Information, Communication Technologies, Path analysis, Sustainable Rural Development
  • Hossein Mahmoudian, Ali Ghasemi Ardahaee Pages 109-128
    Migration is one of the most important factors in regional development and considerable factor in social and demographic planning of any country. In Iran, this demographic – economic phenomenon has not a proper distribution among provinces. One of the imbalanced migration flows is emigration from East Azerbaijan to Tehran (both are Iran’s provinces). Its expansion and intensity has caused emigration clusters of East Azerbaijan be formed in most part of Tehran. Qualitative study of focused groups of the mentioned emigration flows illustrates that its pioneer emigrants have low ranks in social-economic status, compared with native inhabitants of both provinces. With promotion in their economic conditions, to help their family and relatives, they remittance to their rural origins. This act and villagers enthusiasm to visit migrants’ conditions in capital has caused social intercourse and primary relationship between destination and origin. With extension of this kind of communication and the pioneer emigrants’ encouragement and help network emigration from East Azerbaijan (mostly from rural areas) to Tehran has increased. This act caused emigration behavior as a principle in social-economic status development of rural families is considered. Acceptance and internalizing this kind of population behavior in some parts of East Azerbaijan is so great that we witness some parts of this area are uninhabited because of emigration.
    Keywords: East Azerbaijan., focus groups, Migrant Networks, Migration Culture, Pioneer Migrants