فهرست مطالب

فنآوری زیستی در کشاورزی - سال هشتم شماره 2 (تابستان 1387)

مجله فنآوری زیستی در کشاورزی
سال هشتم شماره 2 (تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • خسرو پرویزی، عزیز باقری، دوستمراد ظفری صفحه 1
    در این پژوهش جوانه ها وگیاهچه های حاصل ازکشت مریستم درشرایط سترون به قطعاتی به طول 5 تا 7 میلی متر تقسیم شدند. قطعات حاصل از جوانه ها و گیاهچه ها (دو نوع ریزنمونه) به ارلن های حاوی محیط های کشت موراشیگ و اسکوک (MS) و نیچ و نیچ (Nitch & Nitch) منتقل شدند. هرظرف کشت درحکم یک واحد آزمایشی وتیمارهای مورد بررسی شامل نوع رقم در دو سطح (مارفونا و آگریا)، و نوع محیط کشت در دو سطح (موراشیگ و اسکوک و نیچ و نیچ) در قالب آزمایش فاکتوریل اجرا شد. گیاهچه های تولیدی که چند برگه شده و به طول 5-4 سانتی متر رسیدند و70 تا 80 روزبعد ریزغده ها برداشت شدند. تجزیه واریانس داده های حاصل نشان داد که فقط اثر رقم در تولید میزان گیاهچه از دو ریزنمونه (قطعات جوانه و قطعات گرهی ساقه) در سطح پنج درصد معنی دار می باشد. اما اثر نوع محیط کشت و اثر متقابل رقم × محیط کشت اختلاف معنی دار نشان ندادند. هر دو رقم آگریا و مارفونا در دو محیط کشت موراشیگ و اسکوک و نیز نیچ و نیچ از نظر میزان تولید گیاهچه در هر دو ریزنمونه وضعیت مشابهی داشتند. با مقایسه میانگین ریز غده های حاصل ازکاشت گیاهچه های ریشه دار در شرایط گلخانه، مشخص شد که رقم مارفونا ریز غده ی بیشتری نسبت به رقم آگریا تولید نمود
    کلیدواژگان: سیب زمینی، رقم، کشت بافت، قطعات گرهی، قطعات جوانه، باززایی
  • شهلا نعمت اللهیان، مانی غنی پور، علیرضا صیداوی، پویا زمانی صفحه 11
    در این پژوهش به منظور بررسی اثر همخونی بر صفات اقتصادی از 22268 رکورد 10 لاین تجاری کرم ابریشم موجود در مرکز تحقیقات کرم ابریشم کشور شامل لاین های چینی 32، 104، 110،152، 154 و ژاپنی 31، 103، 107، 151 و153 استفاده شد که در طی سه سال پی درپی، مشتمل بر چهار دوره پرورشی و دو فصل بهار و تابستان پرورش داده شده بودند. داده ها با استفاده از دو مدل آماری متفاوت تجزیه و تحلیل شدند. در مدل نخست ضریب همخونی به عنوان متغیر پیوسته کمکی همراه با اثرات ثابت لاین، سال و فصل پرورش و جنس بود و در مدل دوم اثر همخونی به عنوان اثر ثابت دسته بندی شده، همراه دیگر عوامل یاد شده قرار داده شد. در هر دو مدل همه عوامل اثر بسیار معنی داری بر همه صفات داشتند (0001/0 > P)، تنها استثناء در این زمینه اثر غیر معنی دار همخونی بر وزن قشر پیله در مدل نخست بود. برای بررسی تفاوت میانگین ها از مقایسه میانگین های حداقل مربعات به روش توکی - کرامر استفاده شد. اختلاف میانگین ها بین سطوح اثرات ثابت در همه صفات، معنی دار بود (01/0>P). در مدل نخست، ضریب تابعیت جزئی از ضریب همخونی، در مورد صفات وزن پیله (0001/0>P) و درصد قشر پیله (01/0>P) معنی دار و در مورد وزن قشر پیله غیرمعنی دار بود. نتایج این بررسی نشان داد که افزایش همخونی در جمعیت های کرم ابریشم به طور معنی داری سبب افزایش وزن پیله و کاهش درصد قشر پیله می شود اما اثر معنی داری بر وزن قشر پیله ندارد. با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش می توان چنین نتیجه گیری نمود که افزایش همخونی اثر قابل توجهی بر کمیت ابریشم تولیدی ندارد. بنابراین احتمالا افزایش همخونی، حداقل در سطح مورد مطالعه در این جمعیت، بلامانع خواهد بود.
    کلیدواژگان: کرم ابریشم، لاین، ضریب همخونی، صفات اقتصادی
  • سپیده تحریری ادبی، علی اصغر طالبی، یعقوب فتحی پور صفحه 21
    زنبور Aphidius matricariae Haliday (Hym.، Aphidiidae) به عنوان پارازیتوئید مهم بسیاری از شته ها در برنامه های کنترل بیولوژیک آفات استفاده می شود. در این پژوهش، پارامترهای رشد جمعیت زنبور A. matricariae روی شتهAphis fabae Scopoli (Hom.، Aphididae) و چهار رقم چغندر قند شامل IC، PP8، رسول و شیرین مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش ها در اتاق رشد با دمای 1±25 درجه سانتی گراد، رطوبت نسبی 5±70 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی انجام شد. به منظور انجام آزمایش 20 زنبور ماده تازه ظاهر شده به طور جداگانه داخل قفس های شفاف مستطیلی (6×10×15 سانتی متر) که داخل هر یک 50 پوره سن سوم شته وجود داشت رهاسازی شد. پس از 24 ساعت زنبورها به داخل قفس های شفاف مستطیلی جدید و با همان شرایط قبلی منتقل شدند و این عمل تا پایان عمر زنبورها ادامه یافت. در نهایت تعداد مومیایی های تشکیل شده مربوط به روز و رقم مربوطه شمارش شدند. داده های به دست آمده با استفاده از روش جک نایف و نرم افزارهای آماری SAS و MINITAB تجزیه و تحلیل شد. در این پژوهش نرخ خالص تولیدمثل (Ro) روی ارقام IC، PP8، رسول و شیرین به ترتیب 31/13، 18/18، 54/16 و 58/18 ماده/ ماده/ نسل، نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm) به ترتیب 360/0، 406/0، 401/0 و 408/0 ماده/ ماده/ روز، متوسط مدت زمان هر نسل (Tc) به ترتیب 18/7، 14/7، 99/6 و 17/7 روز و مدت زمان دو برابر شده جمعیت به ترتیب 92/1، 70/1، 73/1 و 67/1 روز برآورد شد. با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت ارقام مختلف چغندرقند بر پارامترهای رشد جمعیت دشمن طبیعی اثر گذار است.
    کلیدواژگان: پارامترهای رشد جمعیت، ارقام چغندرقند، زنبور پارازیتوئید، شته سیاه باقلا
  • کاظم هاشمی مجد صفحه 35
    ساخت ورمی کمپوست از لجن فاضلاب یکی از روش های مناسب برای تبدیل آن به کودهای آلی می باشد. در این مطالعه، تاثیر نوع لجن و مواد حجم دهنده بر رشد کرم های خاکی ارزیابی شد. آزمایش در قالب طرح اسپلیت فاکتوریل در سه تکرار انجام شد که در آن نوع لجن (لجن خام، لجن تصفیه شده در هاضم، لجن آب گیری شده در لاگن ها و لجن خشک شده) فاکتور اصلی و نوع مواد حجم دهنده (تراشه چوب، برگ درختان و کاه گندم) و درصد آمیختن (صفر، 15، 30 و 45 درصد موادحجم دهنده و لجن فاضلاب) فاکتور های فرعی بودند. بعد از پنج ماه خواباندن گلدان ها در شرایط کنترل شده رطوبتی و حرارتی، فراوانی کرم ها و پیله تخم آن ها و وزن تر کرم ها اندازه گیری شد. فراوانی و وزن کرم ها و هم چنین فراوانی پیله های تخم تولید شده در تیمارهای دارای لجن خشک نهایی به طور معنی داری بیشتر از سایر تیمارها بود. از بین مواد حجم دهنده تراشه چوب مناسب ترین ماده برای کاربرد در تولید ورمی کمپوست از لجن فاضلاب بود. بین برگ درختان و کاه گندم تفاوت معنی داری از این نظر وجود نداشت. مناسب ترین درصد آمیختن لجن با مواد حجم دهنده از نظر رشد کرم ها 30 درصد (حجمی/حجمی) بود. بنابراین، استفاده از لجن خشک نهایی با 30 درصد آمیختن تراشه چوب برای ساخت ورمی کمپوست و استفاده از این تکنیک برای افزایش پایداری لجن فاضلاب تولیدی واحدهای تصفیه فاضلاب در کشور پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: ورمی کمپوست، لجن فاضلاب، مواد حجم دهنده، عناصر سنگین، Eisenia foetida
  • فاطمه باغخانی، حسن فرحبخش صفحه 45
    این بررسی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهید باهنر کرمان در سال زراعی 1384 به صورت آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار به اجرا در آمد. تنش خشکی به صورت قطع آبیاری بعد از مرحله ساقه رفتن (تنش شدید)، قطع آبیاری بعد از مرحله غنچه دهی (تنش متوسط) و قطع آبیاری بعد از مرحله گلدهی (تنش ملایم) اعمال شد. آبیاری کامل گیاه در تمام مراحل رشدی به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. ارقام مورد آزمایش شامل رقم محلی اصفهان، رقم ILو رقم LSPبودند. نتایج نشان داد تنش خشکی موجب کاهش معنی دار عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی، تعداد طبق در بوته، درصد روغن دانه، محتوی نسبی آب برگ و سطح ویژه برگ گردید و صفاتی چون درصد پروتئین دانه و غلظت پرولین برگ در شرایط تنش افزایش نشان دادند. بنابراین گیاه گلرنگ در برخورد با تنش خشکی از نظر فیزیولوژیکی به طرق مختلفی واکنش نشان می دهد،، از یک طرف با افزایش انباشت پرولین (تنظیم اسمزی) به تنش خشکی واکنش نشان داده و از طرفی با کاهش سطح ویژه برگ (افزایش ضخامت برگ) در شرایط تنش، ضمن کاهش میزان تلفات آب، محتوی نسبی آب برگ را در حد مطلوب حفظ می نماید. ضمنا تنش خشکی بر صفاتی چون تعداد دانه در طبق، وزن هزار دانه و شاخص برداشت تاثیر معنی داری نداشت. در میان ارقام مورد آزمایش رقم محلی اصفهان با بیشترین تعداد طبق در بوته و تعداد دانه در طبق، بیشترین عملکرد را به خود اختصاص داد. در همه ارقام با افزایش تنش خشکی درصد روغن دانه کاهش و درصد پروتئین دانه و غلظت پرولین افزایش یافت. رقم محلی اصفهان با بیشترین مقادیر مربوط به درصد روغن و پروتئین دانه برتری خود را نسبت به دو رقم دیگر نشان داد و بدون اختلاف معنی دار با رقم ILدارای غلظت پرولین بیشتری نسبت به رقم LSP بوده و از طریق انباشت پرولین (تنظیم اسمزی) به تنش خشکی واکنش نشان داد. به طور کلی تنش شدید و متوسط اثر منفی و معنی داری بر اغلب صفات اندازه گیری شده داشت، ولی تنش ملایم اثر منفی معنی-داری بر این صفات نداشت. از این رو با اعمال تنش ملایم (قطع آبیاری پس از مرحله گلدهی) در گلرنگ ضمن کاهش هزینه های تولید می توان به عملکرد و درصد روغنی برابر با شاهد دست یافت.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، عملکرد، اجزای عملکرد، درصد روغن و درصد پروتئین دانه
  • مسعود ذاکر، علیرضا محمدی صفحه 59
    به منظور بررسی کارآیی قارچ کش ریدومیل گلد (Ridomil-MZ، 58 WP) در کنترل بیماری پوسیدگی صورتی سیب زمینی در طول دوران انبارداری آزمایشی در قالب طرح کرت های خرد شده با چهار تکرار در طول سال های 84 و 85 در مرکز تحقیقات کشاورزی استان سمنان (شاهرود) اجرا شد. پلات های اصلی شامل سه رقم سیب زمینی سانته، اگریا و مارفونا و پلات های فرعی شامل پنج تیمار: استفاده از قارچ کش ریدومیل به صورت ضدعفونی بذر(T1)، یک بار محلول پاشی با ریدومیل در زمان گل دهی (T2)، دو بار محلول پاشی با ریدومیل به فاصله 28 روز در زمان گل دهی (T3)، سه بار محلول پاشی با مانب به فاصله 10 روز در زمان گل دهی T4)) و شاهد (T5) بودند. غده های کاملا سالم جمع آوری شده از تیمارهای مختلف بعد از 1، 2 و 3 ماه انبارداری با عامل بیماری زا مایه زنی گردیده و پس از 6 روز انکوباسیون در دمای 25 تا 27 درجه سانتی گراد از انکوباتور خارج و برش داده شدند و به مدت 1 تا 2 ساعت جهت ایجاد رنگیزه صورتی در قسمت های آلوده، در معرض هوا قرار گرفتند و سپس میزان پیشرفت عامل بیماری در درون غده ها اندازه-گیری گردید. تجزیه مرکب (دو ساله) آماری داده ها و مقایسه میانگین های میزان پیشرفت بیماری در غده های تیمارهای مختلف در هر سه مورد نشان دهنده اختلاف معنی داری بین تیمارها در سطح احتمال آماری 1% بود. تیمار دو بار محلول پاشی با ریدومیل گلد به فاصله 28 روز در آزمایش یک ماه پس از انبارداری بیشترین کنترل را در پیشرفت عامل بیماری درون غده ها از خود نشان داد (میانگین میزان پیشرفت بیماری = 17/3 سانتی متر). در این آزمایش تیمارهای شماره 3 و سپس 2 و در نهایت 1، 5 و 4 به ترتیب در سه گروه آماری مجزا قرار گرفتند. تیمار یک نوبت سمپاشی با ریدومیل گلد تاثیر کم تری در کنترل پیشرفت عامل بیماری در هر سه آزمایش در مقایسه با تیمار دو نوبت محلول پاشی از خود نشان داد. نتایج نشان داد که با گذشت زمان از میزان مقاومت غده های تیمار شده با قارچ کش ریدومیل گلد در مقابل شبه قارچ عامل بیماری کاسته شده است، به نحوی که اختلاف میانگین پیشرفت بیماری در تیمارهای شماره 3 و 5 پس از 1، 2 و 3 ماه انبارداری به ترتیب 35/2، 02/1 و 64/0 سانتی متر بود. تنها در آزمایش سه ماه پس از انبارداری، بین سه رقم سیب زمینی در سطح احتمال آماری 5 درصد از نظر پیشرفت عامل بیماری اختلاف معنی دار مشاهده شد.
    کلیدواژگان: سیب زمینی، پوسیدگی صورتی، ریدومیل گلد، کنترل
  • محمود رمرودی، محمد گلوی، علی نخزری مقدم صفحه 69
    به منظور دست یابی به مطلوب ترین ژنوتیپ و تاریخ کاشت عدس، آزمایشی در سال زراعی 85-1384 در مزرعه آموزشی دانشکده ی کشاورزی دانشگاه زابل به صورت طرح کرت های یک بار خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. فاکتور اصلی شامل تاریخ های کاشت (25 آبان، 15 آذر و 5 دی) و فاکتور فرعی شامل 5 ژنوتیپ عدس (توده محلی سیستان، رقم زیبا، توده محلی قزوین، لاین 949 و لاین 4605) بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که صفات عملکرد دانه، تعداد دانه در بوته، تعداد غلاف در بوته، تعداد شاخه در بوته، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت تحت تاثیر تاریخ کاشت قرار گرفتند، ولی صفات ارتفاع بوته و وزن صد دانه در تاریخ کاشت های مختلف تفاوت معنی داری نشان ندادند. مقادیر صفات مورد اشاره، در تاریخ کاشت 25 آبان بیشتر از سایر تاریخ های کاشت بودند. با تاخیر در کاشت، تمام صفات مورد بررسی روند کاهشی نشان دادند. بین ژنوتیپ ها از لحاظ صفات مورد بررسی اختلاف معنی-داری در سطح یک درصد مشاهده شد. تعداد شاخه در بوته، تعداد دانه در بوته، تعداد دانه در غلاف، تعداد غلاف در بوته و عملکرد دانه و بیولوژیک تحت تاثیر اثر متقابل تاریخ کاشت و ژنوتیپ واقع شدند. بالاترین همبستگی مثبت و معنی دار بین تعداد غلاف در بوته با تعداد دانه در بوته و هم چنین بین عملکرد دانه با عملکرد بیولوژیکی و حداقل همبستگی منفی بین وزن صد دانه با عملکرد بیولوژیک مشاهده شد. توده ی محلی سیستان از نظر صفات مورد بررسی، به جز وزن صد دانه، برتر از سایر ژنوتیپ ها بود و در هر سه تاریخ کاشت به دلیل تولید بیشترین تعداد دانه در بوته، حداکثر عملکرد دانه را در هکتار تولید کرد، لذا در بین ژنوتیپ های مورد مطالعه به عنوان ژنوتیپ برتر برای کاشت در منطقه پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: عدس، تاریخ کاشت، عملکرد دانه و ژنوتیپ
  • محمدحسن صالحی، فهیمه جزینی، عبدالحمان محمدخانی صفحه 79
    به منظور ارزیابی اثرات جهت شیب و موقعیت زمین نما بر خصوصیات خاک و تاثیر این خصوصیات بر رشد، عملکرد و کیفیت بادام در منطقه سامان شهرکرد، از سه ترانسکت در شیب شمالی و سه ترانسکت در شیب جنوبی در پنج موقعیت زمین نما و از دو عمق صفر تا 40 و 40 تا 80 سانتی متری نمونه برداری خاک انجام گرفت. از دو درخت بادام در هر موقعیت زمین نما، نمونه برداری بادام صورت پذیرفت. هم چنین، در یکی از ترانسکت ها در هر یک از جهات شیب و در پنج موقعیت زمین نما، پنج پروفیل (مجموعا ده پروفیل در دو جهت شیب)، حفر و تشریح شد. نتایج نشان داد خاک شیب شمالی، درصد رس، ماده آلی، رطوبت و غلظت پتاسیم و ازت بیشتری نسبت به شیب جنوبی دارد (05/0p<) و کیفیت بهتر خاک، باعث افزایش معنی دار عملکرد و هم چنین، کیفیت بهتر بادام درختان شیب شمالی نسبت به شیب جنوبی شده است. علی رغم وجود خاک بهتر در موقعیت های پایین تر شیب، در هر دو جهت، عملکرد در این قسمت ها کاهش نشان می دهد که می تواند به دلیل سرمازدگی بادام در فصل شکوفه دهی آن باشد. نتایج نشان داد رده بندی خاک تا سطح فامیل توانسته است تاثیر خصوصیات خاک ها را بر عملکرد و کیفیت بادام به خوبی نشان دهد. به طور کلی به علت خاک حاصل خیزتر، شیب های شمالی جهت کشت بادام در این منطقه توصیه می شود. در موقعیت های پایین شیب نیز، کاشت ارقام دیرگل و مقاوم به سرمازدگی جهت افزایش عملکرد ضروری است.
    کلیدواژگان: توپوگرافی، جهت شیب، موقعیت زمین نما، شهرکرد، عملکرد بادام
  • حسن ساری خانی، علی عبادی، ذبیح الله زمانی صفحه 93
    در این پژوهش اثر نوع والد پدری بر میزان جوانه زنی تخمک سه رقم انگور استنواسپرموکارپ، ارقام فلیمسیدلس، یاقوتی و عسگری بررسی شد. گلهای این ارقام پس از اخته شدن، با دانه های گرده ارقام پدری، بیدانه سفید (والد بیدانه)، دیزماری یا مهدیخانی (والد دانهدار) و خودگردهافشانی (شاهد) گرده افشانی شدند. تخمکها 40 روز پس از گردهافشانی از حبه ها بیرون آورده و در محیط کشت نیچ و نیچ حاوی یک میکرومولار جیبرلیک اسید، 10 میکرومولار ایندول استیک اسید و 2/0 درصد زغال فعال کشت شدند و پس از جوانه زنی به محیط کشت MS با نصف مقدار نمکها انتقال یافتند. نتایج نشان داد که ژنوتیپ والد پدری بر میزان سیاه شدن و جوانه زدن تخمکها اثر معنی داری داشت، اما روی کالوسدهی، بزرگشدن و متلاشیشدن تخمکها تاثیر معنی داری نداشت. والد پدری بیدانه سفید باعث افزایش درصد سیاه شدن تخمکها و کاهش جوانهزنی آنها در مقایسه با خودگردهافشانی شد. والد پدری دانهدار در تلاقی های مورد آزمایش اثرات متفاوتی را نشان داد. در مقایسه با خودگردهافشانی، دیزماری جوانه زنی تخمکها را افزایش داد ولی مهدیخانی در این رابطه اثر معنی داری نشان نداد. به طور کلی، ژنوتیپ هر دو والد مادری و پدری بر نجات جنین انگورهای استنواسپرموکارپ موثر بودند.
    کلیدواژگان: انگور، استنواسپرموکارپ، کشت درون شیشهای، نجات جنین، والد پدری
  • روشنک قربانی، بیژن حاتمی، جهانگیر خواجه علی صفحه 103
    اثرات میزان آب آبیاری و کاربرد کود نیتروژن بر جمعیت شته سیاه باقلا در کشت چغندرقند طی آزمایش دوساله ای در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش ها به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار اجرا شد. فاکتور آبیاری در سه سطح (100، 75 و 50 درصد نیاز آبی گیاه زراعی در سال 1384 و آبیاری پس از 70، 105 و 140 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر کلاس A در سال 1385) به کرت اصلی و کود نیتروژن در سه سطح (200، 150 و 100 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار در هر دو سال) به کرت های فرعی اختصاص یافت. جمعیت آفت با نمونه برداری هفتگی تعیین گردید. بیشترین میانگین جمعیت شته سیاه باقلا در سال اول در تیمار آبیاری 100 درصد نیاز آبی گیاه و در سال دوم در تیمار آبیاری پس از 70 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر و در هر دو سال در تیمار کودی 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به دست آمد. دو برابر شدن دفعات آبیاری (تیمار 70 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر نسبت به تیمار 140 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر) در تیمار 200 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار باعث شد جمعیت شته سیاه باقلا 9/177 برابر افزایش پیدا کند.
    کلیدواژگان: چغندرقند، آبیاری، کود نیتروژن، شته سیاه باقلا
  • کوروش عزت الهی، مرتضی الماسی، علی محمد برقعی، سعید مینایی صفحه 115
    از آن جا که ایران به دلیل مجاورت با دریا و هم چنین وجود فلات های البرز و زاگرس، کشوری بادخیز محسوب می شود، دور از ذهن نیست که در آینده نزدیک استفاده از فناوری انرژی باد در کشور توسعه چشم-گیری یابد. در این پژوهش تعیین بهترین زاویه پره و نسبت مخروطی پره یکی از راه های مناسب جهت افزایش توان تولیدی مطرح شده است. ابتدا سه مدل توربین های بادی سه پره ساخته شد. تمامی پره ها دارای ضخامت 20% و حداکثر قوس 6% از طول وتر می باشند. این مدل ها در مقابل سیستم مکانیزم تولید باد قرار گرفتند. با چرخش پره ها، میزان ولتاژ و جریان تولیدی توسط ولت متر و آمپر متر اندازه گیری شد و از حاصل ضرب ولتاژ و شدت جریان، میزان توان تولیدی به دست آمد. تمامی داده های برداشت شده از آزمایش، با استفاده از نرم افزارهای و و روش آماری آزمون دانکن مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها روشن ساخت که اختلاف موجود در بین توان-های به دست آمده از آزمایش در سرعت-های باد در سه سطح (8، 10 و 12)، زاویه حمله پره در پنج سطح (5، 10، 15، 20 و 25 درجه) و نسبت مخروطی در سه سطح (0%، 50% و 100%) از طول وتر معنی دار است. آزمون دانکن، تعیین کرد که در مدل توربین بادی سه پره، از بین پنج سطح زاویه حمله پره، زاویه 15 درجه با میانگین توان 8612/0 وات، از بین سه سطح نسبت مخروطی پره، نسبت 100% با میانگین توان 668/0 وات و از بین سه سطح سرعت باد، سرعت 12 با میانگین توان 078/1 وات بیش ترین توان تولیدی را داشته است. هم چنین تعیین شد مدلی که نسبت مخروطی آن 100% از طول وتر است در زاویه حمله 15 درجه و سرعت باد 12 نسبت به دو مدل دیگر بیش ترین توان تولیدی را داشته است که برابر با 304/2 وات در سطوح یاد شده است.
    کلیدواژگان: توربین بادی، زاویه حمله، نسبت مخروطی پره، سرعت باد، توان وپره های مستوی
  • موسی اعظمی، حشمت الله سعدی، کریم نادری مهدیی، سعید کریمی صفحه 127
    این مقاله به بررسی ماهیت و تیپ شناسی مشارکت گروه های مختلف دخیل در امور تعاونی های روستایی استان همدان می پردازد. از این جهت که تعاونی های کشاورزی هنوز فعالیت غالب در برنامه های مشارکتی توسعه روستایی استان محسوب می شوند، لذا مشارکت مردم در این تعاونی ها مورد توجه قرار گرفت. در انتخاب تعاونی های مورد مطالعه نوع تعاونی و ماهیت مشارکت مردم مورد بررسی قرار گرفت. سه تعاونی متفاوت در سه شهرستان استان همدان برای انجام این پژوهش انتخاب و مطالعه شد که شامل دو تعاونی تولید کشاورزی و یک تعاونی منابع طبیعی بود. «مشارکت» به عنوان فرآیند مداخله مردم محلی و کارکنان دولتی در فعالیت هایی با هدف بهبود امور اقتصادی روستائیان دیده شد. سطح مشارکت مردم از طریق اینکه چه میزان مردم یا اعضای هر تعاونی در فعالیت های انجام شده حضور فعال داشته اند نیز بررسی شد. به منظور افزایش روایی و پایایی یافته های پژوهش هر دو روش کمی و کیفی جمع آوری اطلاعات پژوهش مورد استفاده قرار گرفت. اطلاعات لازم از طریق روش های مختلف نظیر پیمایش، مشاهده مستقیم، مشاهده مشارکتی، مطالعات کتابخانه ای و اسنادی، بحث های گروهی و مشارکتی و مصاحبه با افراد کلیدی جمع آوری گردید. به طور خلاصه می توان گفت که این تعاونی ها به مردم محلی (اعضا) فرصتی داده تا در تقویت معیشت خانواده و توسعه و بهبود وضع روستای خویش مشارکت داشته باشند هر چند این حضور در مراحل اولیه تاسیس و شکل گیری تعاونی ها یعنی طرح مسئله و مشکل یابی، طراحی و برنامه ریزی خیلی فعال نبوده و تصمیمات توسط گروه های خاصی اتخاذ می شده ولی در مراحل اجرایی و عملیاتی تعاونی مشهودتر و واقعی-تر بوده و مشارکت در کنترل و نگهداری تعاونی نیز محدود بوده و هنوز تصمیم گیری ها در این خصوص توسط عده ای محدود و با نفوذ صورت می گیرد
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، مشارکت مردمی، تعاونی ها، تعاونی های روستایی
|
  • Parvizik., Bagheria., Zafari, D Page 1
    In this research, with sterilized conditions, sprouts and plantlets producing from meristem culture were divided segments 5-7 mm in length. Segments that were acquired from sprout and plantlets were transferred to erlene dishes containing MS and Nitch & Nitch medium. Each dish was considered as plot. Treatments were sat up as a factorial experiment based on randomized complete design, cultivars in two levels (Marfona, Agria) and two levels of media culture (MS and Nitch&Nitch). Treatments were applied in three replications. After four weeks plantlets that had some leaves and reached 4 to 5 cm in length were transferred to peat pot in the greenhouse. After 70 to 80 days, minitubers were harvested from these plantlets. Data of analysis variances determined that only cultivar had significant different at 5% ά level, but effect of culture medium and interaction effect (culture medium × cultivar) was not significantly different at 5% ά level. Both Agria and Marfona in two culture media had same situation in production of plantlets.Means comparison of minituber production in greenhouse showed that Marfona produced higher minitubers than Agria.
    Keywords: Potato, Cultivar, Tissue culture, Single nodes, Sprout nodes, Regeneration
  • Nematollahian, Sh., Ghanipoorm., Seidavi, A. R., Zamani P Page 11
    A total of 22268 records from 10 commercial silkworm lines reared in Iran Silkworm Research Center including Chinese lines of 32, 104, 152, 110 and 154 and Japanese lines of 31, 103, 107, 151 and 153 collected during 3 years in 4 rearing periods in spring and autumn were used for study of effect of inbreeding on economic traits. Two statistical models were used for analysis of the data. In the first model, inbreeding coefficient was considered as a covariate variable along with fixed effects of line, rearing year and season. In the second model, inbreeding effect considered as a classified fixed effect along with other mentioned fixed effects. All effects had highly significant effects (P0.0001) on all traits. However, the non-significant effect of inbreeding on cocoon shell weight in the first model was an exception. Tukey-Kramer test was used for comparison of means. The means of different levels of each fixed effect were significantly (P 0.01) different for all traits. In the first model, partial regression coefficients on inbreeding were significant for cocoon weight (P< 0.0001) and cocoon shell percentage (P< 0.01) and not-significant for cocoon shell weight. The results of this study showed that increasing of inbreeding significantly increases the cocoon weight and decreases the cocoon weight percentage, but its effect on cocoon shell weight is not significant. Regarding to the results of this study, it could be concluded that increasing of inbreeding has no noticeable effect on silk quantity. Therefore, increasing of inbreeding, at least, at the studied level of this population, is probably acceptable.
    Keywords: Silkworm, Line, Inbreeding coefficient, Economic traits
  • Tahriri Adabis., Talebi, A. A., Fathipour, Y Page 21
    Aphidius matricariae Haliday (Hym., Aphidiidae) is one of the most important parasitoids of numerous aphids which is used in pest management programs. In this research, growth population parameters of A. matricariae were studied on Aphis fabae Scopoli (Hom., Aphididae) on four varieties of sugar beet (IC, PP8, Rasoul and Shirin). Experiments were carried out in a growth chamber with temperature of 25±1ºC, 70±5 % RH and a photoperiod of 16L: 8D hours. Twenty newly emerged adult wasps were separately released in leaf cages containing 50 nymphs of aphids. After 24 hours parasitoids were placed in other leaf cages with the same conditions and was continued until the parasitoids death. The parasitized aphids on each variety were counted daily. The results were analyzed according to Jackknife method with SAS and MINITAB statistical softwares. In this research, the net reproductive rates (Ro) on IC, PP8, Rasoul and Shirin cultivars were 13.31, 18.18, 16.54 and 18.58 female/female/generation, intrinsic rate of increase (rm) were 0.360, 0.406, 0.401 and 0.408 female/female/day, mean generation time (Tc) were 7.18, 7.14, 6.99 and 7.17 days and doubling time (DT) were 1.92, 1.70, 1.73 and 1.67 days, respectively. The results showed that host plant varieties affect the growth population parameters of parasitoid.
    Keywords: Aphis fabae, Aphidius matricariae, Population parameter, Sugar beet
  • Hashemimajd, K Page 35
    Production of vermicompost from sewage sludge is one of the suitable methods for convert of this waste to organic fertilizer. In this study, effects of decomposition stage of sludge and bulking materials on growth of earthworms were investigated. Experimental design was split factorial in three replications. The main factor was the stage of sewage decomposition (raw sewage, digested sludge in digester, dewatered sludge in lagoons, and final dried sludge in lagoons), and kind of bulking materials (woodchips, tree leaves, and wheat straw) and mixing proportion of bulking materials to swage sludge (0, 15, 30, and 45 %, V/V) were as subordinate factors. After 5 months incubation of pots in controlled moisture and temperature conditions, numbers of worms, cocoons, wet body weight of worms, and concentration of nutrients and heavy metals in produced vermicompost were measured. Population of worms, their body weight and cocoon production were highest in the pots contain final dry sludge. The growth and reproduction of earthworms were greater when wood chips used as bulking material for vermicompost production. There was no significant difference between wheat straw and tree leaves in this respect. The suitable mixing proportion of bulking material and sewage sludge was 30 % (V/V). Therefore, mixing of wood chips with dry sewage with the proportion of 30 % (V/V) for vermicompost production and use of this technique to improve the stability of sewage sludge produced in sewage treatment plants are recommended.
    Keywords: Vermicompost, Sewage sludge, Bulking materials, Heavy metals, Eisenia foetida
  • Baghkhanif., Farahbakhsh, H Page 45
    To do this study a factorial expriment based on a randomized compelet block design with three replications was carried out in research farm of Bahonar university, Kerman, in 2005. Drought stress was exerted by withholding water after stem extention stage (severe stress), after blossoming stage (moderat stress) and after flowering stage (mild stress). Irrigation in all growth stages was considered as control. The cultivars were Isfahan native, IL and LSP. Grain and biological yield, number of head per plant, oil percentage, specific leaf area and leaf relative water content were reduced significantly under drought stress. Leaf prolin concentration and grain protein percentage increased under stress condition. But drought stress did not significantly affect the number of grain per head, the 1000 grain weight and harvest index. Among the cultivars, the Isfahan native cultivar with the highest number of head per plant and number of grains per head, produced the highest yield. In all three cultivars, with increasing drought stress, the oil percentage decreased but leaf prolin concentration and grain protein percentage increased. The Isfahan native cultivar with the highest grain yield, oil percentage and grain protein percentage can be introduced as the best cultivar in this area. The leaf prolin concentration of this cultivar was higher than LSP while it had no significant difference with the IL cultivar. Therefore it is able to tackle with drought stress through osmotic adjustment and prolin accumulation. Totally, severe and medium stress had a significant negative effect on the measured characters. While in mild stress, no negative effect was observed. Thus, with a mild stress, it is possible to have the same yield and oil production as control and also a decline in production costs.
    Keywords: Drought stress, Yield, Yield components, Oil percentage, Grain protein
  • Zakerm., Mohamadi, A. R Page 59
    During 2005 – 2006 trails were conducted to evaluate the efficacy of Ridomil Gold for controlling pink rot of potato tubers during storage in a split plot design in Shahrood Agricultural Research Center. Three potato varieties namely: Santeh, Agria and Marphona were grown as main plots and 5 treatments: Ridomil applied at sowing time at the rate of 2.5 Kg/ton of seed as seed dressing (T1), One time ridomil applied at flowering at the rate of 2.5 kg/ha (T2), Two times ridomil applied at flowering at 28 days interval (T3), Three times Maneb applied at flowering at 10 days intervals at the rate of 2 Kg/ha (T4) and control (T5) as sub plots. After 1, 2 and 3 months of storage, healthy tubers were artificially inoculated with the pathogen (P. cryptogea)and incubated at 25 - 27 ºC for 6 days.Tubers were then cut and left for 1 to 2 hours for pink color appearance and then fungal progress inside the tubers were measured.Statistical analysis of data showed significant differences between treatments in all tests (p= 0.1). Two times applications of Ridomil Gold at 28 days interval gave best result in inhibiting pathogen progress when tubers were artificially inoculated after one month of storage (disease progress = 3.17 cm.). One time Ridomil Gold applications were less effective in all tests. Results showed that tuber resistance due to Ridomil Gold applications against pathogen was reduced by time so that the mean differences between fungal progress of T3 and T 5 after 1, 2 and three months were 2.35, 1.02 and 0.64 cm. respectively.
    Keywords: Potato, Pink rot, Ridomil Gold, Control
  • Ramroodim., Galavim., Nakhzari Moghaddam, A. Page 69
    In order to find the best genotype and planting date of lentil (lens culinaris Medik.), the field experiment was conducted in Research farm of Agricultural faculty, Zabol University, in 2005-2006. The experiment was carried out in a split plot based on a randomized complete block (RCBD) with three replications, three planting dates (16 November, 6 and 26 December) as main plots and five genotypes, including (Zabol local lentil, Ziba, Gazvin local lentil, Lines 494 and 4605) as subplots. The result showed that grain yield, grain number per plant, pod number per plant, biological yield and harvest index were affected by planting dates. In comparison the hundred grain weight, branch number per plant, and plant height were not affected significantly. The values of all measured traits in first planting date were higher than the others, but by sowing delay, all measured traits showed a reducing trend. A high significant variation was observed in morphological traits among genotypes. The interactions of genotype with planting date on grain number per pad, pod number per plant and biological yield were significant. There was a significant negative correlation between hundred grain weight with other traits but not with biological yield. A higher correlation observed also was between pod number and grain number per plant and, between grain yield and biological yield. The lowest correlation was observed between hundred grain weight and biological yield. Zabol local lentil had the highest value for all traits in all planting dates, except for hundred grain weights, in comparison to other genotypes. So, it is recommended for growing in that region.
    Keywords: Lentil, planting date, grain yield, genotype
  • Salehi, M. H., Jazinif., Mohammadkhani, A Page 79
    This research was carried out to assess the effects of aspect and landscape position on soil properties and the effect of these properties on almond yield and its quality in Saman area, Chaharmahal-va-Bakhtiari province. Samples from topsoil and subsoils (0-40 and 40-80 cm) were collected from three transects in northern aspect and three transects in southern aspect in five landscape positions. Almond samples were collected from two almond trees at each landscape position. At each aspect and on each landscape position, five soil profiles (in total, 10 soil profiles in both aspects) were studied along one transect. The results indicated that surface soil in northern aspect had higher levels of clay, organic matter, soil moisture, potassium and nitrogen in comparison with southern aspect (p<0.05). Yield, quality and some of vegetative properties of trees in northern aspect are higher than southern aspect. Yield decreases at down slope consisting of footslope and toeslope despite the better soil conditions. Decreasing the yield could be due to the frost-bite of almond tree in blossom time. Denser and colder air moves downward the toeslope harming almond blossoms. Differences in soil formation processes resulted in different soil classes according to Soil Taxonomy. In upslope positions, soils were classified as Inceptisols, whereas in down slope positions (footslope and toeslope) were mostly classified as Alfisols. Soil classification at family level could show the effect of soil properties on almond yield and quality. Due to better conditions of soils, northern aspects are recommended for planting almond trees in the region. Also in lower positions, planting frost-bite resistant and late-flowering cultivars, together with heating and sprinkler irrigation would increase almond yield.
    Keywords: Topography, Aspect, Landscape position, Shahrekord, Almond yield
  • Sarikhanih., Ebadia., Zamani, Z Page 93
    The study was conducted to investigate the effect of male parent on embryo rescue of three seedless cultivars, Flame Seedless, Yaghooti and Askary. Pistils of female parents were emasculated and then were pollinated with pollen of Bidaneh Sefid (seedless), Dizmary or Mehdikhani (seeded) and self-pollinated as control. Forty days after full bloom, berries were harvested, ovules were excised and cultured on Nitsch and Nitsch medium containing 1 µM GA3, 10 µM IAA and 2 g/l activated charcoal. Germinated ovules were transferred to 1/2 MS medium. Male parent had significant effect on ovule blackening and ovule germination and no effect on callus formation, ovule growth or ovule collapse. The percentage of blackened ovules was increased when Bidaneh Sefid was used as male parent. However, it reduced the number of germinated ovules in compared with those from self-pollination. The effects of seeded male parents varied for different female parents. Compared with self-pollination, Dizmary increased ovule germination but Mehdikhani had no effect on ovule germination. It was found that embryo development and germination varied greatly with both female and male parent genotypes.
    Keywords: Embryo rescue, Seedlessness, Male parent, In vitro, Stenospermocarpe, Vitis vinifera
  • Ghorbanir., Hatamib., Khajehali, J Page 103
    The effects of irrigation periods and fertilizer nitrogen rates on population of black bean aphid were studied in sugar beet fields of Isfahan University of Technology for two years. Experiments were carried out as splitplot in a complete randomized block design with four replications.Irrigation factor in three levels (100%, 75% and 50% plant water requierment in 2005 and irrigation after 70, 105 and 140 mm cumulative evaporation from class A pan in 2006) and nitrogen fertilizer in three levels (200, 150 and 100 kg/ha net nitrogen in both years) were allocated to main and subplots respectively. Pest population was assessed by weekly sampling. The highest mean population of black bean aphid was observed in 100% irrigation treatment in the first year and in irrigation after 70 mm evaporation treatment in the second year and in 200 kg/ha nitrogen treatment in both years. As irrigation cycle doubled in 200 kg/ha net nitrogen treatment, population of black bean aphid increased by 177.9 times.
    Keywords: Sugar beet, Irrigation, N Fertilizer, Aphis fabae
  • Ezzatollahik., Almasim., Borghei, A. M., Minaee, S Page 115
    Since Iran is a windy country due to the adjacency to the sea and the existence of Alborz and Zagros plateau, it is expected that the use of wind energy will be developed in near future. The present study aimed at finding the best blade Angle and the best location maximum camber from the chord from among selective levels. Determining the above levels can lead to an increase in few-bladed wind turbines. At first, models of wind turbines, each with thickness from chord and camber was made in. These models were put in wind production mechanism. All data from experiment were statistically analyzed by software & software and test. The results showed a significant difference between power from the experiment in different wind speeds and location maximum camber. From Duncan test, it was found out that in wind turbines among five levels of angle of attack, angle with an average power of watt, and among levels of maximum camber level of with an average power of watt and among three levels of wind speed, level of with an average power watt produced the largest among of power from among selective levels. Also it was found out that interaction between variables (angle of attack, location maximum camber and speed) was significant and the model with an angle of attack of, location maximum camber of and wind speed of was presented with power of watt as the best model for the largest amount of power.
    Keywords: Wind turbine, Angle of attack, Location maximum camber, Wind speed, Power, Plane, form
  • Aazamim., Saadih., Naderi Mahdeik., Karimi, S Page 127
    This article analyses the level and typology of different groups of people's participation (PP) in rural cooperatives. As agricultural cooperatives are the main activity in the rural cooperatives, participation was studied in such projects. The type and nature of PP was considered, while choosing the projects for the study. Hamedan province was selected as a suitable case for the study since several cooperatives had been conducted in that area. The selected cooperatives were including: two production cooperative and one natural resources cooperative. The level of PP was explored by how much people were involved in the selected case studies. To increase the validity and reliability of finding of the study, both qualitative and quantitative methods were used to collect the data. The necessary data and information was gathered using several methods of data collection including: survey, direct observation, participatory observation, documentary, group discussion, interview with key participants and PRA techniques. In summary, participation had given some opportunity to people to participate in the development of a part of their own cooperatives. Although their participation had not been actively in early stages of project activities, such as problem identification and planning and decisions made by special groups of people, but a reasonable progress regarding PP has been achieved during the implementation stage, of the proged cycle.
    Keywords: Rural development, People's participation, Cooperatives, Rural cooperatives