فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اراک
سال پانزدهم شماره 7 (پیاپی 66، آذر 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/07
  • تعداد عناوین: 12
|
  • داود حکمت پو، محمد سورانی*، علی اصغر فرازی، زهرا فلاحی، بهنام لشگرآرا صفحه 1
    زمینه و هدف

    سنجش کیفیت خدمات پیش شرط اساسی برای بهبود کیفیت است. مطالعات نشان می‎دهد مشتریان به لحاظ تماس نزدیک با ارائه دهندگان خدمت و مشارکت در فرایند خدمت، در موقعیت مناسبی برای سنجش کیفیت خدمات هستند. لذا این مطالعه با هدف سنجش کیفیت خدمات بر اساس ادراک و انتظار بیماران در بیمارستان‎های دانشگاه علوم پزشکی اراک در سطح شهر اراک صورت گرفت.
    مواد و روش‎ها: این تحقیق به صورت مقطعی بر روی 260 نفر از بیماران بستری در بیمارستان‎های دانشگاه علوم پزشکی اراک در سطح این شهر انجام پذیرفت و از ابزار سروکوال برای سنجش کیفیت خدمات استفاده شد. روائی و پایائی ابزار مذکور در مطالعات داخل و خارج از کشور تائید شده بود.
    یافته ها: نتایج نشان می‎دهد در همه ابعاد کیفیت، ادراک کیفیت (کیفیت موجود) بر انتظارات از کیفیت (وضع مطلوب بیماران) پیشی نگرفته‎اند یا با آن منطبق نیست. بیشترین ضعف در ابعاد مختلف کیفیت، مربوط به بعد دسترسی به خدمات بود.
    نتیجه گیری: نمرات منفی کیفیت خدمات نشان‎گر آن است که نیاز به بهبود کلیه ابعاد کیفیت خدمات در بیمارستان‎ها وجود داشته است. به همین دلیل پیشنهاد می‎شود مدیران برای کاستن شکاف کیفی موجود، به نیازهای بیماران و ارائه مطلوب خدمات توجه بیشتری نمایند.

    کلیدواژگان: انتظارات، بیمارستان، ادراکات، کیفیت خدمات
  • صیاد خانی زاده، مهرداد روانشاد، سید رضا محبی، حامد ناقوسی، سید داوود موسوی نسب، سید محمد ابراهیم طاهایی، محمدرضا زالی صفحه 10
    زمینه و هدف
    عفونت مزمن با ویروس هپاتیت B یک بیماری چند عاملی است که با عوارض کلینیکی وخیمی همراه است. زمینه ژنتیکی میزبان خصوصا عوامل ایمنی-ژنتیکی در پاتوژنز عفونت سرنوشت ساز می‎باشند. اینترفرون گاما و گیرنده آن نقش مهمی در پاسخ ایمنی به ویروس و دوره کلینیکی عفونت دارد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین پلی مورفیسم نوکلئوتیدی تک (-611G/A) در پروموتر ژن گیرنده شماره یک اینترفرون گاما و عفونت مزمن ویروس هپاتیت B است.
    مواد و روش‎ها: در این مطالعه مورد- شاهدی، DNA ژنومیک از نمونه های خون محیطی مربوط به 150 نفر بیمار مزمن عفونت یافته با ویروس هپاتیت B و 150 نفر از افراد شاهد بر طبق روش فنل کلروفرم استخراج شده و DNA آنها توسط روش پی سی آر- آر اف ال پی آنالیز گردید. مقدار p کمتر از 05/0 معنی‎دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بعد از مراحل ژنوتیپی و هم‎چنین آنالیزهای آماری، تفاوت معنی‎داری بین گروه کنترل و بیمار مشاهده شد، به طوری که ژنوتیپ GG در گروه کنترل در مقایسه با گروه بیمار بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    زمینه ایمنی- ژنتیک میزبان می‎تواند نقش مهمی در پاسخ ایمنی میزبان بر علیه بیماری های عفونی ایفا کند، تغییرات در ژن گیرنده شماره یک اینترفرون گاما با چندین بیماری در ارتباط بوده است، نتایج مطالعه حاضر نشان داد که حضور آلل GG در این جمعیت با کاهش خطر حساسیت به سمت عفونت مزمن همراه است.
    کلیدواژگان: ویروس هپاتیت B، پلی مورفیسم نوکلئوتیدی تک، گیرنده شماره یک اینترفرون گاما
  • سمیه دهقانی، احمد جنیدی جعفری، مهدی فرزادکیا، میترا غلامی صفحه 19
    زمینه و هدف
    امروزه نگرانی های جهانی در مورد تاثیر باقیمانده های آنتی‎بیوتیک بر محیط زیست افزایش یافته و کنترل تخلیه آنها مورد توجه قرار گرفته است. این پژوهش با هدف بررسی کارایی فرآیند اکسیداسیون فنتون(H2O2/Fe+2) در کاهش آنتی‎بیوتیک سولفادیازین از محیط‎های آبی انجام گرفت.
    مواد و روش‎ها: این تحقیق یک مطالعه تجربی- آزمایشگاهی بود. فاضلاب سنتتیک حاوی غلظت‎های 079/0، 19/0 و 47/0 میلی مولار از آنتی‎بیوتیک سولفادیازین تحت تصفیه با فرآیند فنتون قرار گرفت. سپس تاثیر تغیرات غلظت اولیه آنتی‎بیوتیک، نسبت مولی واکنش گرها، غلظت [Fe+2]، [H2O2]، زمان تماس و pH بر حذف آنتی‎بیوتیک، ارزیابی و شرایط بهینه برای هر یک از پارامترهای مذکور تعین گردید. پساب خروجی به منظور سنجش آنتی بیوتیک باقیمانده، توسط HPLC-UV آنالیز گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد پارامترهای بهینه در انجام فرآیند فنتون به منظور حذف آنتی‎بیوتیک سولفادیازین به ترتیب شامل pH برابر با 5/3، نسبت مولی[H2O2]/[Fe+2] برابر با 5/1 و زمان تماس 15 دقیقه می‎باشد. با اعمال این شرایط راندمان حذف آنتی‎بیوتیک در غلظت‎های 079/0، 19/0 و 47/0 میلی مولار به ترتیب برابر با 82/99 درصد، 97/97 درصد و 23/78 درصد و میزان حذف COD فاضلاب، 33/83 درصد، 57/78 درصد و 57/78 درصد بود
    نتیجه گیری
    آزمایشات انجام شده نشان دهنده کارایی موثر فرآیند اکسیداسیون فنتون در حذف فاضلاب حاوی آنتی‎بیوتیک سولفادیازین می‎باشد. کارایی این روش در حذف سایر آنتی‎بیوتیک‎های مقاوم به تصفیه بیولوژیکی نیز می‎تواند مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فرآیند اکسیداسیون پیشرفته، محیط آبی، واکنش فنتون، آنتی بیوتیک سولفادیازین
  • سپیده مهین روستا، حیدر شرفی، سید موید علویان، بیتا بهنوا، علی پوریاسین صفحه 30
    زمینه و هدف
    آنالوگ‎های نوکلئوزیدی/ نوکلئوتیدی از جمله لامیوودین و آدفویر داروهای موثر برای درمان بیماران هپاتیت B به شمار می روند ولی استفاده طولانی مدت این دسته از داروها منجر به پیدایش واریته های مقاوم به درمان می‎شود. از آنجائی که اثر آنالوگ‎های نوکلئوزیدی/ نوکلئوتیدی بر پیدایش واریته های حاوی جهش‎های گریز HBsAg به خوبی مشخص نشده است، هدف از این مطالعه بررسی جهش های گریز HBsAg در بیماران هپاتیت B مزمن تحت درمان با آنالوگ‎های نوکلئوزیدی/نوکلئوتیدی بوده است.
    مواد و روش‎ها: در این مطالعه مقطعی، 50 بیمار مبتلا به هپاتیتB مزمن که تحت درمان با آنالوگ‎های نوکلئوزیدی/ نوکلئوتیدی (لامیوودین و/یا آدفویر) بوده‎اند و 50 بیمار مبتلا به هپاتیتB مزمن که هیچ داروی ضد ویروسی دریافت نکرده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند.DNA ویروس هپاتیت B از پلاسمای بیماران استخراج و قسمتی از ژن S ویروس هپاتیت B توسط روش Nested-PCR تکثیر گردید. محصول PCR توسط روش توالی یابی مستقیم از نظر وجود جهش‎های گریز HBsAgمورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    در کل 100 بیمار مورد مطالعه، جهش های گریز HBsAg دیده شده عبارتند از: sQ101H، sG119R، sP120S، sP127S، sA128V، sG130N، sG130R، sT131I، sM133I و sY134N. در گروه بیماران تحت درمان با آنالوگ‎های نوکلئوزیدی/نوکلئوتیدی 16 درصد بیماران واجد ویروس حاوی جهش‎های گریز HBsAg بودند در حالی که در بیمارانی که تحت درمان دارویی قرار نگرفته بودند 6 درصد بیماران واجد ویروس حاوی جهش‎های گریز HBsAg بودند (98/2OR=، 2/0p=).
    نتیجه گیری: بر اساس نتایج به دست آمده در این مطالعه به نظر می‎رسد بین مصرف آنالوگ‎های نوکلئوزیدی/ نوکلئوتیدی و پیدایش جهش‎های گریز HBsAg رابطه‎ای وجود ندارد.
    کلیدواژگان: آدفویر دیپی وکسیل، هپاتیت B مزمن، جهش گریز HBsAg، لامیوودین
  • بهزاد قربان زاده، جاوید صدرایی*، حمید عمادی کوچک صفحه 37
    زمینه و هدف

    روز به روز بر گزارش عفونت‎های میکروسپوریدیایی افزوده می‎شود و بعضی از جنس‎ها مانند انتروسیتوزون بینئوسی و انسفالیتوزون اینتستینالیس از عوامل مهم ایجاد کننده اسهال مزمن به ویژه در بیماران HIV مثبت می‎باشند. در این مطالعه از روش‎های رنگ آمیزی تریکروم-آبی اصلاح شده (MTS)، اسید فست تریکروم (AFT) و PCR جهت شناسایی میکروسپوریدیا در نمونه های مدفوع به کار گرفته شد.
    مواد و روش‎ها: در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی تعداد 71 نمونه مدفوع از بیماران مبتلا به ایدز با اسهال مزمن جمع آوری و به آزمایشگاه انتقال یافت. از هر نمونه مدفوع 2 عدد لام تهیه شده و با متانول فیکس شد و با روش‎های MTS و AFT رنگ‎آمیزی صورت گرفت و توسط سه نفر مشاهده شد. هم‎چنین از روش PCR با پرایمرهای اختصاصی ناحیه حفاظت شده 16srRNA میکروسپوریدیاهای روده‎ای استفاده شد.
    یافته ها: 13 بیمار(30/18 درصد) از 71 بیمار، با استفاده از دو روش رنگ‎آمیزی ذکر شده از نظر میکروسپوریدیا مثبت شدند. هم‎چنین 9 بیمار(67/12 درصد) با استفاده از روش AFT از نظر کریپتوسپوریدیوم مثبت گزارش شدند که 4 مورد (63/5 درصد) از این افراد هم‎زمان از نظر میکروسپوریدیا مثبت شناخته شده بودند. در تکنیک PCR، 16 بیمار (53/22 درصد) از نظر میکروسپوریدیاهای روده‎ای مثبت شناخته شدند. لازم به ذکر است تمامی مواردی که از نظر میکروسپوریدیا با استفاده از روش‎های رنگ‎آمیزی مثبت گزارش شده بودند در تکنیک PCR نیز مثبت شناخته شدند.
    نتیجه گیری: مشاهده شد که تکنیک PCR حساسیت بالاتری نسبت به روش‎های رنگ‎آمیزی دارد. هم‎چنین مشاهده شد که هر دو روش رنگ‎آمیزی به یک میزان در تشخیص میکروسپوریدیا مفید می‎باشند.

    کلیدواژگان: ایدز، کریپتوسپوریدیوم، میکروسپوریدیا، PCR، رنگ‎آمیزی
  • احمد رضا قندی، پارسا یوسفی، حسینعلی هادی، احمدرضا بهروزی، مهدیه سادات غفاری صفحه 48
    زمینه و هدف
    تنوسینویت گذرای هیپ یکی از علل شایع درد و لنگش در کودکان می‎باشد و علل 4/0 درصد تا 9/0 درصد از پذیرش‎های کودکان در اورژانس‎ها را شامل می‎شود. هدف از این مطالعه، بررسی این بیماری از لحاظ تظاهرات بالینی، توزیع سنی و جنسی و پی‎گیری عود شش ماهه می‎باشد.
    مواد و روش‎ها: در این مطالعه مقطعی- تحلیلی، تعداد 51 کودک با تشخیص تنوسینویت گذاری هیپ که به بیمارستان ولی عصر(عج) و بیمارستان امیرکبیر شهر اراک مراجعه کرده بودند، تحت بررسی قرار گرفتند. معیارهای ورود به مطالعه شامل شک بالینی پزشک به تنوسینوویت حاد بر اساس علائم بالینی و معاینات و محدوده سنی بین 3 تا 8 سال بود.
    یافته ها: از 51 کودک مبتلا به تنوسینویت، تعداد 34 بیمار پسر با میانگین سنی 1/19±70/61 ماه و 17 بیمار دختر با میانگین سنی 49/20±35/48 ماه را داشتند که دو گروه با یکدیگر اختلاف آماری معنی‎داری داشتند(026/0=p). شکایت شایع کودکان درد هیپ و مفصل شایع درگیر، هیپ راست بود. هم‎چنین اکثر بیماران سابقه اخیر بیماری ویروسی را گزارش نمودند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه، شیوع تنوسینویت گذرای هیپ در پسران بیشتر بوده و اغلب در هیپ راست می باشد، و همچنین اکثر موارد سابقه ابتلا به بیماری های ویروسی را داشتند
    کلیدواژگان: اطفال، هیپ، درد، تنوسینویت
  • حمید کاظمیان، محمد نجفی مصلح*، حمید ابطحی صفحه 54
    زمینه و هدف

    ویبریو کلرا عامل بیماری کلرا در انسان می‎باشد. بیان فلاژل و تحرک باکتری در کلونیزاسیون و ویرولانس آن عامل بسیار مهمی است. ژن FlaA یکی از پنج ژن کد کننده فلاژلین می‎باشد که نقش اصلی در حرکت باکتری و کلونیزاسیون آن دارد و از نظر ایمنی بخشی نیز مورد توجه می‎باشد. در این مطالعه کلونینگ و بیان ژن FlaA در باکتری اشرشیاکلی و بیان پروتئین نوترکیب با روش وسترن بلات تائید می‎شود.
    مواد و روش‎ها: در این مطالعه تجربی، ژن flaA با پرایمرهای اختصاصی با PCR تکثیر و با آنزیم‎های BamHI و XhoI در وکتور pTZ57R/T کلون و در E.coli سویهDH5α تکثیر و تعیین توالی شد. در وکتور PGEX4T-1و در E.coli سویه BL21- DE3با القا IPTG بیان شد. از کیتG.S.T جهت خالص سازی پروتئین نوترکیب استفاده شد و پروتئین به موش تزریق و آنتی بادی اختصاصی سنتز شده در موش برای تایید نهایی پروتئین نوترکیب در وسترن بلات مورد استفاده گرفت.
    یافته ها: تعیین توالی نشان داد که ژن فوق بدرستی تکثیر شده است و آنتی بادی استفاده شده در وسترن بلات، تولید پروتئین نو ترکیب را نشان داد.

    نتیجه گیری

    پروتئین نوترکیب flaA در میزبان E.coli با مقدار مناسب بیان گردید. تزریق پروتئین تولید شده به موش نشان داد که این پروتئین ضمن داشتن خاصیت آنتی ژنی به خوبی آن را حفظ می‎کند. بنابراین می‎توان از آن به عنوان یکی از اجزا موثر در طراحی یک واکسن ایمنی بخش و نیز به عنوان یک ابزار تشخیصی استفاد نمود.

    کلیدواژگان: اشرشیاکلی، فلاژلین، بیان ژن، پروتئین نوترکیب، ویبریو کلره
  • سمیه کیایی، حمید ابطحی*، محمد علیخانی، قاسم مسیبی صفحه 63
    زمینه و هدف

    ویبریوکلرا یک باکتری پاتوژن گرم منفی است که عامل بیماری اسهال است. یکی از مهم‎ترین عوامل بیماری‎زای باکتری، پیلی هم تنظیم شونده با توکسین است. این پیلی به عنوان اولین عامل در کلونیزاسیون و تداوم باکتری ها در روده کوچک مورد نیاز است.
    مواد وروش‎ها: در این تحقیق با استفاده از روش PCR، ژن پیلی هم تنظیم شونده با توکسین ویبریوکلرا تکثیر گردید. پس از تخلیص، ژن‎های فوق در پلاسمید 1T4pGEX جهت بیان کلون شد. سپس ساختار پلاسمیدی نوترکیب وارد باکتری اشریشیاکلی شد. تولید پروتئین‎ها توسط IPTG القاء و بهینه سازی شرایط محیط کشت صورت گرفت. پروتئین‎های نوترکیب با استفاده از کیت گلوتاتیون S سفاروز خالص و آزمایش وسترن بلات برای تایید پروتئین نوترکیب انجام گرفت. میزان پروتئین‎ها با استفاده از روش برادفورد اندازه‎گیری شد.
    یافته ها: نتایج تحقیق حاضر بیان موفقیت آمیز پروتئین‎های نوترکیب در سلول اشرشیاکلی را ثابت کرد. پروتئین نوترکیب به وسیله کروماتوگرافی تمایلی تخلیص شد. الگوی واکنش این پروتئین‎ها با آنتی‎بادی های ضد آنها، نشان داد که این پروتئین‎ها خاصیت آنتی‎ژنیک دارند.
    نتیجه گیری: از آنجا که در این مطالعه نشان داده شد، این پروتئین‎ها دارای خاصیت آنتی ژنیسیته هستند، ممکن است به عنوان یک آنتی ژن مناسب برای واکسیناسیون باکتری ویبریوکلرا استفاده شود.

    کلیدواژگان: واکنش زنجیره‎ای پلی مراز، ژن پیلی هم تنظیم شونده با توکسینA، ویبریو کلرا
  • صدیقه مهرابیان، مریم تاج آبادی ابراهیمی، مریم عباس احمدی*، هدی بهرامی صفحه 72
    زمینه و هدف

    مرگ و میر ناشی از سرطان در بسیاری از کشورها در چند سال اخیر در حال افزایش است. پروبیوتیک‎ها میکروارگانیزم‎های زنده‎ای هستند که مصرف آنها اثرات مفیدی را در سلامت مصرف کننده ایجاد می‎کند. هدف این مطالعه بررسی اثرات ضد جهش و ضد سرطانی سویه های لاکتوباسیل جدا شده از ترخینه به منظور انتخاب سویه های بالقوه پروبیوتیک است.
    مواد و روش‎ها: در این مطالعه تجربی، از 25 سویه لاکتوباسیل به منظور بررسی اثرات ضد جهش و ضد سرطانی استفاده شد. آزمون ضد جهش‎زایی مطابق آزمون Ames انجام گرفت. نتیجه آزمایش پس از انجام مقایسه بین نمونه های مورد آزمایش (سوسپانسیون باکتری لاکتوباسیل) و شاهد مثبت (آزید سدیم) و شاهد منفی (آب مقطر) مشخص گردید. جهت آنالیزهای آماری از نرم افزار SPSS نسخه 16 استفاده شد.
    یافته ها: اثر ضد جهشی تنها در 4 سویه لاکتوباسیل مشاهده شد. درصد مهار جهش در بالاترین سطح خود برابر با 38/60 درصد و در پایین‎ترین سطح خود برابر با 37/39 درصد بود. هم‎چنین درصد مهار جهش در میان این 4 سویه در حضور میکروزوم کبد موش نسبت به عدم حضور میکروزوم دارای اختلاف معنی‎داری بود(05/0p<).
    نتیجه گیری: از 25 سویه لاکتوباسیل، 4 سویه که اثرات ضد جهشی و ضد سرطانی بالاتری را داشتند به عنوان سویه های بالقوه پروبیوتیک انتخاب شدند.

    کلیدواژگان: لاکتوباسیل، میکروزوم، سرطان، پروبیوتیک
  • جواد بهارارا، زهرا زاهدی فر صفحه 80
    زمینه و هدف
    در دهه های اخیر، با توجه به کاربرد روز افزون وسایل مولد میدان‎های الکترومغناطیسی در جوامع مدرن صنعتی، مطالعه اثرات زیستی این امواج بر رشد و نمو موجودات زنده مورد توجه بسیاری از مجامع علمی و دولتی کشورهای مختلف جهان قرار گرفته است. بسیاری از افراد در تمامی ساعات شبانه‎روزی خود در معرض میدان‎های الکترومغناطیسی دستگاه های محل کار و زندگی خود با انواع متفاوتی از شدت‎ها و فرکانس‎ها قرار دارند. این که آیا رابطه معنی‎داری بین افزایش برخی از بیماری ها و آسیب‎های ژنتیکی با میدان‎های الکترومغناطیسی وجود دارد یا نه یکی از مباحث پر اهمیت و مورد توجه محققان محسوب می‎شود و نگرانی های زیادی در ارتباط با اثرات سوء احتمالی این امواج به وجود آورده است. نتایج برخی از مطالعات نشان می‎دهد که میدان‎های الکترومغناطیسی، انرژی کافی برای آسیب به مولکول‎های زیستی را ندارند در حالی که بسیاری دیگر از محققان معتقدند که تشعشعات این میدان‎ها با تاثیر بر پاسخ‎های استرس سلولی و مکانیسم‎های حفاظتی دیگر، سبب بروز آسیب‎های ژنتیکی می‎گردند. برخی از مطالعات نیز میدان‎های الکترومغناطیسی را به تنهایی ایمن می‎دانند اما تقویت عملکرد ژنوتوکسیک آلاینده های فیزیکی شیمیایی محیطی را به این میدان‎ها نسبت می‎دهند.
    کلیدواژگان: جانوران، رشد و نمو، میدان الکترومغناطیسی، ژنوتوکسیک، سلامت
  • علی زارعی، مهرداد شریعتی، شهناز شکرفروش، سعید چنگیزی آشتیانی، فاطمه راسخ صفحه 94
    زمینه و هدف
    با توجه به عوارض جانبی و آثار زیان بخش داروهای شیمیایی، مسئله بازگشت به استفاده از داروهای گیاهی و طبیعی امروزه مورد توجه جدی واقع شده است. گیاه کاکنج با نام علمی Physalis Alkekengi و متعلق به خانواده سولاناسه، یکی از این گیاهان داروئی است که مانند اکثر داروهای طب سنتی و علیرغم دارا بودن قابلیت های داروئی فراوان، کمتر مورد توجه قرار گرفته است. هدف این مطالعه، مروری گذرا بر روی اثرات عصاره گیاه کاکنج بر میزان غلظت هورمون‎های تیروئیدی، چربی خون، برخی از عوامل بیوشیمیایی پلاسما، عملکرد کبد، سیستم ایمنی و هورمون‎های جنسی می‎باشد. از طرف دیگر به دلیل استفاده زیاد عصاره گیاه کاکنج در طب سنتی جهت درمان امراض مختلف، تعیین نکات مثبت و عوارض جانبی این عصاره نیز از لحاظ فیزیولوژیکی و فارماکولوژیکی دارای اهمیت می‎باشد. عصاره این گیاه بواسطه وجود مواد موثره ای نظیر آلکالوئیدها، لیکوپن، گلوکوکورتیکوئیدها، مواد الکلی و مقدار زیادی ویتامین C و نیز توانایی آنتی اکسیدانی زیاد می تواند به هنگام مصرف نقش قابل توجهی در تغییرات ایجاد شده در هومئوستازی بدن ایجاد نماید. در این مقاله سعی شده است با استفاده از کلید واژه های مناسب و جست و جوی وسیع الکترونیکی و دستی به منابع معتبر، به نقش و تاثیر گذاری عصاره گیاه کاکنج در بافت‎های مختلف بدن پرداخته شود. نتایج نشان می‎دهد که عصاره این گیاه باعث تغییرات قابل توجهی در ابعاد مختلف در ارگان‎های مختلف بدن می‎گردد که زوایای مختلف آن تاکنون بخوبی مشخص نشده است. لذا تمرکز بیشتر و گسترده تر بر تحقیقات در این حوزه توصیه می‎گردد.
    کلیدواژگان: چربی خون، سیستم ایمنی، کبد، کاکنج، پروتئین های پلاسما، هورمون‎های جنسی، تیروئید
  • فردین فرجی، فرشیده دیدگر، افسون طلایی زنجانی صفحه 105
    زمینه و هدف
    انسداد سینوس‎های وریدی مغزی فرم نادری از سکته مغزی ناشی از ایجاد ترومبوز در سینوس‎های مذکور است. در این مطالعه به معرفی یک بیمار مبتلا به ترومبوز سینوس وریدی و بروسلوز اشاره می‎شود که با افزایش دفعات تشنج علیرغم درمان با دوز بالای داروهای ضد تشنج همراه بود.
    مورد: بیمار خانم 33 ساله‎ای با سابقه تشنج کنترل شده از دوران نوجوانی بود که از یک ماه قبل دچار سردرد، ضعف و بی‎حالی و تشنج غیرقابل کنترل شده بود. بیمار به هنگام بستری تب داشت و در CT Scan مغزی ضایعه هموراژیک در نواحی پوستریوپریتال و تمپورال چپ و MRI، MRV مغزی ترومبوز سینوس وریدی در سینوس ترنسورس چپ را اثبات نمودند. در آزمایشات نیز ابتلای بیمار به بروسلوز اثبات گردید. بیمار تحت درمان با آنتی کواگولانت، درمان ضد بروسلوز و داروی ضدتشنج قرار گرفت و با حال عمومی خوب و دستورات دارویی ترخیص شد.
    نتیجه گیری: شک بالینی و توجه دقیق به شرح حال بیمار مهم‎ترین عامل در تشخیص بروسلوز و ترومبوز سینوس وریدی به خصوص در تشنج غیر قابل کنترل در بیماری است که قبلا تحت کنترل بوده است
    کلیدواژگان: بروسلوز، ترومبوز سینوس وریدی مغزی، تشنج
|
  • Davood Hekmatpou, Mohammad Sorani, Ali Asghar Farazi, Zahra Fallahi, Behnam Lashgarara Page 1
    Background

    Measurement of service quality is a basic prerequisite for improving quality. Studies show that consumers are in close contact with services quality better than any other group. This study was conducted with the aim of measuring service quality based on patients’ expectations and perceptions teaching hospitals in Arak, Iran.

    Materials And Methods

    This cross-sectional study was done on 260 patients at under auspices of Arak University of Medical Sciences. For data collection SERVQUL questionnaire was employed to measure quality of services. The reliability and validity of this questionnaire had already been confirmed by studies both in Iran and other countries.

    Results

    The results showed that there were significant differences between patients’ expectations and perceptions in all dimensions of quality. The accessibility dimension constituted the most serious problem at hospitals.

    Conclusion

    The negative scores show that it is necessary to promote all quality services dimensions at hospitals. For reducing the qualitative gap among all dimensions, it is recommended that hospital managers take patients’ needs into account and provide desirable services for them.

    Keywords: Expectations Hospital, Perceptions, Service quality
  • Sayyad Khanizadeh, Mehrdad Ravanshad, Syed Reza Mohebbi, Hamed Naghoosi, Seyed Dawood Mousavi Nassab, Seyed Mohammad Ebrahim Tahai, Mohammad Reza Zali Page 10
    Background
    Chronic hepatitis B virus (HBV) infection is a multi-factorial disease that is accompanied with serious clinical complications. Host’s genetic background, especially immune–genetic factors, is critical in the pathogenesis of infection. Gamma interferon ((INF-γ) and its receptor have an important role in immune response to the virus and clinical course of the disease. The aim of this study is to investigate the association between single nucleotide polymorphism -611G/A located in promoter of gamma interferon receptor1 gene (INFGR1) and chronic HBV infection.
    Materials And Methods
    In this Case Control study, genomic DNA from peripheral blood samples of 150 chronically HBV infected patients and 150 healthy controls was extracted by phenol-chloroform method. DNA analysis was performed by PCR-RFLP method and P<0.05 was considered significant.
    Results
    After stages of genotyping and statistical analysis, a significant difference was observed between patient and control group, so that genotype GG was higher in the control group compared to the patient group.
    Conclusion
    The host’s immune-genetic background can play an important role in the pathogenesis of infectious disease. Variations in INFGR1 were related to several diseases. The results showed that the presence of GG allele is accompanied by a decrease in susceptibility to chronic HBV infection.
    Keywords: Hepatitis B virus_Interferon gamma receptor1_Single_nucleotide polymorphism
  • Somayeh Dehghani, Ahmad Jonidi Jafari, Mahdi Farzadkia, Mitra Gholami Page 19
    Background
    Nowadays, international concern about the impact of antibiotic residues on the environment increased and their removal has received a lot of consideration. The aim of this study was to investigate the efficiency of Fenton’s advanced oxidation process (H2O2/Fe+2) in sulfadiazine antibiotic removal from aqueous solutions.
    Materials And Methods
    An experimental-laboratory scale study was done on a synthetic wastewater containing sulfadiazine antibiotic with 0.079, 0.19, and 0.47 mM concentrations under Fenton’s process. Then optimal values of affecting parameters, such as initial antibiotic concentration, molar ratio of reagents, [Fe+2] and [H2O2] concentration, detention time, and pH, were determined. The discharged effluent analyzed by HPLC-UV to identify the antibiotic residues.
    Results
    The results showed that the optimal parameters in the Fenton’s oxidation process to remove the sulfadiazine included antibiotics at pH 3.5, molar ratio of [H2O2] / [Fe +2] equal to 1.5, and contact time of 15 minutes, respectively. In these optimal conditions, the efficiency of removal of antibiotic in concentrations of 0.079, 0.19, and 0.47 mM were 99.82%, 97.97% and 78.23% and the wastewater COD removal degrees were 83.33%, 78.57%, and 78.57%, respectively.
    Conclusion
    The experiments showed the efficient removal of sulfadiazine antibiotic in wastewater by Fenton’s oxidation process. The efficiency of this method can also be considered in eliminating other antibiotics resistant to biological treatment.
    Keywords: Advanced oxidation process, Aqueous solution, Fenton's reaction, Sulfadiazine antibiotic
  • Sepideh Mahinrousta, Heidar Sharafi, Seyed Moayed Alavian, Bita Behnava, Ali Pouryasin Page 30
    Background
    Nucleos(t)ide analogues, such as lamivudine and adefovir, are effective drugs for treatment of hepatitis B patients. However, long-term treatment with these drugs leads to the emergence of the nucleos(t)ide analogue resistant strains. The impact of nucleos(t)ide analogues on the emergence of HBsAg escape mutations is not clarified. Hence, the aim of this study was to determine HBsAg escape mutations in chronic hepatitis B patients treated with nucleos(t)ide analogues.
    Materials And Methods
    A cross-sectional study was performed on 50 patients with chronic hepatitis B under treatment with nucleos(t)ide analogues (lamivudine and/or adefovir) and 50 naive chronic hepatitis B patients. HBV DNA was extracted from plasma and S gene of virus was amplified by Nested-PCR followed by direct sequencing. HBsAg gene sequence of the samples was evaluated for detection of HBsAg escape mutations.
    Results
    Among the 100 patients, the following HBsAg escape mutations were identified: sQ101H, sG119R, sP120S, sP127S, sA128V, sG130N, sG130R, sT131I, sM133I, and sY134N. The frequency of HBsAg escape mutations in patients under treatment of nucleos(t)ide analogues was 16% and in naïve patients was 6% (p=0.2, OR=2.98).
    Conclusion
    According to the obtained results, there seems to be no association between using nucleos(t)ide analogues and emergence of HBsAg escape mutations.
    Keywords: Adefovir dipivoxil, Chronic hepatitis B, HBsAg escape mutation, Lamivudine
  • Behzad Ghorbanzadeh, Javid Sadraie, Hamid Emadi Kuchak Page 37
    Background

    Reports on microsporidia infections are increasing and some species, such as Enterocytozoon bieneusi and Encephalitozoon intestinalis, have become important causes of chronic malabsorptive diarrhea, especially in HIV infected patients. In this study, Modified Trichrome-Blue (MTS) and Acid-Fast Trichrome (AFT) staining methods as well as PCR technique were used for detecting microsporidia in stool specimens.

    Materials And Methods

    In this experimental study, a total of 71 stool specimens from AIDS patients with chronic diarrhea were collected and sent to laboratory. Two slides were prepared for each stool specimen. The slides were fixed with methanol, stained with MTS and AFT stain, and read by at least three individuals. In addition, PCR with primers directed to a conserved region of the 16s rRNA of intestinal microsporidian spores was used.

    Results

    Totally of 71 patients, 13 patients (18.30%) were positive for microsporidia by MTS and AFT stain methods. In addition, 9 patients (12.67%) were positive for cryptosporidium by AFT stain and 4 (5.63%) of them were positive for microsporidia. Furthermore, 16 patients (22.53%) were positive for intestinal microsporidiosis by PCR technique. Notably, all cases that were positive for microsporidia by staining methods were also positive for PCR technique as well

    Conclusion

    PCR technique was more sensitive than staining methods. Also, MTS and AFT stain methods were equally useful in the diagnosis of microsporidiosis.

    Keywords: AIDS, Cryptosporidium, Microsporidia, PCR, Staining
  • Ahmadreza Ghandi, Parsa Yousefi, Hosseinali Hadi, Ahmadreza Behrouzi, Aahdieh Sadat Ghafari Page 48
    Background
    Transient hip tenosynovitis is one of the common causes of pain and limping in children and includes 0.4% to 0.9% of admissions in emergency wards. The aim of this study is to evaluate this disease in terms of clinical presentations, age and sex distribution, and six-month recurrence.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 51 children with diagnosis of transient hip tenosynovitis were investigated. Inclusion criteria were physician's clinical suspicion of acute tenosynovitis according to clinical presentations, physical exam, and age range of 3 to 8 years.
    Results
    Among the 51 children with tenosynovitis, 34 patients were male with age of 61.70±19.1 months and 17 patients were female with mean age of 48.35±20.49 months that presented a significant statistical difference (p=0.026). The most common complaint was hip pain and the most commonly involved joint was the hip. Also, most of the patients had the history of viral diseases.
    Conclusion
    Transient hip tenosynovitis is more common in boys. The right hip is the most involved joint and the majority of patients have the history of recent viral diseases.
    Keywords: Child, Hip, Pain, Tenosynovitis
  • Hamid Kazemian, Mohammad Najafi, Mosleh, Hamid Abtahi Page 54
    Background

    Vibrio cholera is an important agent causing cholera in human. The expression of Flagellum and the movement of the bacterium are critical in the colonization and virulence of Vibrio cholera. FlaA gene is one the five genes encoding Flagellin which plays an important role in the activity and movement of the bacterium and its colonization which has a significant role in its immunogenicity. The aim of this study was to express and produce the recombinant FlaA protein in E.coli using Western blot method.

    Materials And Methods

    In this experimental study, FlaA gene was proliferated by PCR method using the specific primers and cloned with BamHI and Xhol in pTz57R/T. Then it was proliferated and sequenced in DH5a vector of E.coli. The cloned FlaA gene was inserted into pGEX-4T-1 vector. The cloned vector was transformed to BL21-DE3 of E. coli and successfully expressed by induction of IPTG. The expressed protein was purified by GST affinity resin. For preparation of the primary antibody, the purified recombinant protein was injected to rats. Western blot assay method was used for determining the antigenicity of the recombinant FlaA.

    Results

    Determination of gene sequencing showed that this gene has been proliferated properly and the antibody used in Western blot verified the production of the recombinant protein.

    Conclusion

    The results of this study demonstrate that FlaA protein is immunogenic and can be evaluated in vaccine designing and as a diagnostic tool for detection of cholera infection.

    Keywords: E. coli, FlaA, gene expression, recombinant protein, Vibrio cholera
  • Somayeh Kiaie, Hamid Abtahi, Mohammad Alikhani, Ghassem Mosayebi Page 63
    Background

    Vibrio cholerae is a gram-negative bacterial pathogen that causes diarrheal disease cholera. One of the most pathogenic factors of Vibrio cholera is pili. Pili plays an important role in colonization and persistence of bacteria in small intestine.

    Materials And Methods

    In this study, pili A (tcpA) gene was amplified by Polymerase chain reaction (PCR) method and sub-cloned into expression vectors such as pGEX4T-1. Escherichia coli competent cells were transformed by recombinant plasmids and the expression of protein with IPTG. The recombinant proteins were purified by affinity chromatography (GST) and immunoblot analysis was used for evaluation of new recombinant proteins antigenicity. The concentration of recombinant proteins was measured according to Bradford assay.

    Results

    The results of this study indicated that recombinant proteins were expressed successfully in competent cell of E. coli, such as E. coli BL21 (DH3). The recombinant protein was purified by affinity chromatography (GST). The immunoreactivity pattern of anti-Tcp antibody with recombinant proteins of TcPA showed that the recombinant proteins had antigenic properties.

    Conclusion

    Because these recombinant proteins are antigenic, these proteins may be considered as tentative candidates for designing cholera vaccine.

    Keywords: Polymerase chain reaction (PCR), Toxin, coregulated pili (tcpA), Vibrio cholera
  • Sedighe Mehrabian, Maryam Tajabadi, Ebrahimi, Maryam Abbas, Ahmadi, Hoda Bahrami Page 72
    Background

    Deaths due to cancer have been increasing in many countries in recent years. Probiotics are live microorganisms that have beneficial effects on consumer’s health. The aim of this study was to investigate antimutagenic and anticancer effects of Lactobacilli strains isolated from Tarkhineh in order to select potential probiotic strains.

    Materials And Methods

    In this experimental study, 25 strains of Lactobacillus that had previously been isolated from Tarkhineh were used. Antimutagenicity test was performed based on proposed method of Ames. The results of the test were individuated after comparison between samples (suspensions of Lactobacilli) and positive (sodium azide) and negative (distilled water) controls. SPSS version 16 was used for statistical analysis.

    Results

    Antimutagenic activity was observed only in four strains of Lactobacilli. The inhibitory percentage in the four strains of Lactobacilli, in its highest level was equal to 60.38 and in its lowest percentage equal to 39.37%. Also, the inhibitory percentage of mutation among the four strains in the presence of microsome were significantly different (P<0.05) than the absence of microsome. Adding the microsome of rat liver (S9) proved the anticancer effects of four Lactobacilli strains.

    Conclusion

    Of the 25 strains of Lactobacilli, 4 strains which had the highest antimutagenicity effects were chosen as the potential probiotic strains.

    Keywords: Lactobacilli, Microsome, Neoplasm, Probiotic
  • Javad Baharara, Zahra Zahedifar Page 80
    Background
    In recent decades, with the increasing use of devices generating electromagnetic fields in modern industrial societies, the study of biological effect of these waves on the many organisms development has been considered by government and scientific organizations all over the world. Many people in all hours of their life are exposed to boarding electromagnetic fields of devices in their life and work places, with different intensities and frequencies. This presence of a significant relationship between the increase of some diseases and genetic aberrations and electromagnetic fields is one of the most important issues for researchers that has created many concerns regarding the adverse effects of electromagnetic fields. The findings of some studies indicate that this field does not have enough energy to damage biological molecules, while other researchers believe that electromagnetic fields by affecting cellular stress response and other protective mechanisms cause genetic cell damage. Some studies express that the electromagnetic field are safe alone, but they enhance the genotoxic function of physical and chemical environmental pollutants.
    Keywords: Animals, Development, Electromagnetic fields, Genotoxic, Health
  • Ali Zarei, Mehrdad Shariati, Shahnaz Shekar Forosh, Saeid Ashtiyani, Fateme Rasekh Page 94
    Background
    Noticing the side effects associated with chemical drugs, using natural medicinal plants has gained more prominence recently. Physalis alkekengi extract is a medicinal plant belonging to Solanaceae family which similar to most drugs used in traditional medicine, despite possessing a multitude of medicinal properties, has not received sufficient attention. The aim of the present study was to briefly review the effects of Physalis alkekengi extract on the concentration of thyroid hormones, blood cholesterol, some plasma biochemical factors, liver function, immune system, and sexual hormones. Due to the extensive usage of Physalis alkekengi extract in traditional medicine, determining its advantages and possible side effects is of great physiologic and pharmacologic significance. Physalis alkekengi extract due to the presence of such effective substances as alkaloids, lycopene, glucocorticoids, alcoholic agents, and a large amount of vitamin C as well as antioxidant properties can play a significant role in changes in body homeostasis. This study dealt with the function and effect of Physalis alkekengi extract on different body organs through using proper keywords and extensive online search through electronic databases and credible sources. The results of this mini-review showed that Physalis alkekengi extract can bring about various significant changes in different body organs that have not been properly recognized. Therefore, further and more extensive studies should be done on this plant.
    Keywords: Blood cholesterol, Immune system, Liver, Physalis alkekengi, Plasma proteins, Sexual Hormones, Thyroid
  • Fardin Faraji, Farshide Didgar, Afsun Talaiee Page 105
    Background
    Cerebral venous sinus thrombosis is a rare form of brain stroke caused by thrombosis in venous sinuses of Dura. This study reports on a patient with venous sinus thrombosis and brucellosis who presented with uncontrolled seizure. Case: A 33-year-old woman with past history of controlled complex partial seizure who presented with headache, asthenia, and uncontrolled seizure for one month is described in this study. She was febrile and in brain CT scan hemorrhagic focus in left posterioparietal and temporal lobe was reported. MRI and MRV proved venous sinus thrombosis in left transverse sinus. In laboratory assessment, brucellosis was confirmed as well. The patient treated with anticoagulant, anti-brucellosis, and antiepileptic agents and discharged in good condition with medication orders.
    Conclusion
    Clinical suspicion and accurate evaluation is the most important clue in the diagnosis and treatment of brucellosis and venous sinus thrombosis, especially in uncontrolled seizure in patients who had previously been under control.
    Keywords: Brucellosis, cranial venous sinus thrombosis, seizure