فهرست مطالب

اندیشه نوین دینی - پیاپی 30 (پاییز 1391)

فصلنامه اندیشه نوین دینی
پیاپی 30 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/08
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علی نصیری صفحه 9
    ازجمله مباحث تاثیرگذار در عرصه دین، بازشناخت گستره عصمت پیامبر اکرم’ است. درحالی که متکلمان شیعه با استناد به آیات قرآن و روایات اهل بیت معتقد به عصمت مطلق پیامبر هستند و حوزه دخالت آن حضرت را در امور دینی منحصر نمی دانند، عموم عالمان، متکلمان و عارفان اهل سنت با تاثیرپذیری از روایات مجعول در منابع روایی خود همچون روایت تلقیح خرما، عصمت پیامبر و درنتیجه مشروعیت دخالت ایشان در امور دنیوی را انکار کرده و به راهیافت خطا در آموزه های نبوی فتوا داده اند. در این مقاله، ضمن بازکاوی دیدگاه عالمان فریقین در زمینه روایت تلقیح خرما، ایده محدودیت عصمت پیامبر اکرم’ و راهیافت خطا در آموزه های نبوی بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: عصمت پیامبر'، روایت تلقیح خرما، روایات مجعول، نقد سندی و محتوایی
  • محمد جواد اصغری، سیدمحمود موسوی صفحه 21
    یکی از محورهای مهم در بحث تجربه دینی، موضوع واقع نمایی و ارزش معرفتی آن است. سویین برن، فیلسوف دین خداباور، از کسانی است که در آثار مهم خود ازجمله کتاب وجود خدا ضمن تبیین برهان تجربه دینی و دفاع از آن، برای اثبات واقع نمایی تجربه دینی و ارزش معرفتی آن دو اصل «آسان باوری» و «گواهی» را مطرح کرده است و آنها را «اصول عام عقلانیت» می داند که هم در تجارب دینی و هم در تجارب حسی قابل اعمال است. این پژوهش درصدد تبیین این اصول و ارزیابی آنهاست.
    کلیدواژگان: تجربه دینی، اصل آسان باوری، اصل گواهی، سویین برن، مبانی معرفت شناختی
  • رضا اکبری، محمدهادی محمودی صفحه 37
    ملاصدرا در برخی از کتاب های خود ازجمله مفاتیح الغیب و مبدا و معاد مباحث مستوفایی درباره فرشتگان با رویکرد دینی دارد. وی حقیقت فرشته را جوهری روحانی می داند که مخلوق خداست و شان آن افاضه خیر، افاده علم، کشف حقیقت و امر به معروف است. او برای فرشتگان ویژگی هایی همچون رسول بودن، قرب الی الله ، اطاعت از دستورات الهی، قدرت فراوان، ترس از خداوند، تسبیح دائمی، عدم جنسیت و به دنبال آن عدم ازدواج و نیز عصمت ذکر می کند و در مورد پاره ای از ویژگی های آنان مانند عصمت دلایلی نیز اقامه می کند. در موارد فراوانی، گونه ای تلاش برای تطبیق فرشتگان با عقول و نفوس فلکی دیده می شود که به معنای همخوانی میان مجردشناسی فلسفی و فرشته شناسی دینی از دیدگاه ملاصدرا می باشد.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، فرشته، عصمت، تجرد، مفاتیح الغیب، مبدا و معاد
  • اصغر غلامی، رضا برنجکار صفحه 51
    بررسی معنای امامت و ولایت الهی با رویکرد قرآنی روایی در شناخت مقام امامت الهی اهمیت بسزایی دارد. بررسی معنای واژگانی «ولی» نشان می دهد وضع این واژه به نحو مشترک معنوی و معنای ریشه آن «اولویت در تصرف» است. واژه های «ولی» و «مولا» در بسیاری از آیات قرآن ازجمله آیات ولایت به معنای صاحب اختیار و اولی به تصرف است. از نظر متکلمان شیعه و روایات ائمه اهل بیت نیز «ولی» در آیات ولایت به معنای «مفترض الطاعه» و «امام» است. تلقی عرف جامعه معاصر با زمان نزول آیه از «ولی» نیز همین معنا بوده است. این پژوهش با طرح آیات و روایات مربوط به این بحث و بررسی آرا چهارده نفر از عالمان شیعه و نقد آرا مخالفان نتیجه می گیرد که «ولی» در آیات ولایت به معنای سرپرست و متصرف در امور و امام واجب الاطاعه است.
    کلیدواژگان: ولی، امامت، ولایت، فرض الطاعه، آیات ولایت
  • رضا نوروزی صفحه 69
    قرآن کریم جایگاه ویژه ای برای انسان قائل است که دیگر مخلوقات از آن بی بهره اند. ازجمله مقام خلیفهاللهی است که حتی ملائکه، امکان دستیابی به این مقام را ندارند. یکی از پرسش های اساسی دراین باره آن است که چرا و چگونه انسان می تواند به این مقام بار یابد؟
    قرآن با اشاره به تعلیم اسمای الهی به آدم×، شایستگی او را برای خلافت بیان می کند. ابن عربی با طرح مسئله مظهریت تامه خلیفهالله به تبیین سر خلافت پرداخته است.
    در این مقاله، پس از بررسی آیات قرآن در مورد خلافت آدم و تبیین دیدگاه ابن عربی در بحث مظهریت تام خلیفهالله، به مقایسه این دو، میزان همخوانی ایده ابن عربی با قرآن پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: خلیفهالله، خلافت الهی آدم، اسما الهی، مظهر اتم، ابن عربی
  • محمود قیوم زاده، محمدتقی شاکر اشتیجه صفحه 87
    «روح القدس» ازجمله واژگانی است که در قرآن کریم به کار رفته است و روایات اسلامی، مطالب انبوهی درباره آن گزارش کرده اند. با این وصف، زوایای مهمی از این مسئله پنهان بوده، نیاز به توضیح و تبیین دارد. روح القدس با برخی اعتقادها تلاقی دارد و آشکار شدن اضلاع مختلف آن در باورهای دینی و مذهبی تاثیر بسزایی خواهد داشت. همچنین بررسی نسبت روح القدس با دیگر کاربردهای قرآنی و روایی «روح» نیاز به تحقیق دارد.
    پژوهش حاضر با بهره گیری از منابع دینی و با تجزیه و تحلیل داده های مطالعاتی، به بررسی حقیقت روح القدس، نسبت آن با ملائکه به ویژه جبرئیل، چگونگی وجود آن برای افراد و گروه های مختلف، ازجمله پیامبران و امامان و نیز نقش آن در «علم امام» پرداخته است.
    کلیدواژگان: روح، روح القدس، ملائکه، جبرئیل، پیامبر، امام
  • محمدحسین فاریاب صفحه 101
    ازآنجاکه بیشتر براهین امروزی بر عصمت امام، صورت تکامل یافته ای از براهین مطرح شده در قرون نخستین است، با هدف آشنایی با پیشینه این براهین به معرفی و بررسی آنها پرداخته می شود. اگرچه می توان آغاز تسمک به براهین عقلی را در سخنان خود امامان شیعی و برخی صحابه ایشان جستجو کرد، ابتکارات دیگر متکلمان پس از عصر حضور ائمه^ در تکامل بخشیدن به آنها و نیز ارائه براهین دیگری دراین باره غیر قابل چشم پوشی است. نگارنده درمجموع و در آن حوزه زمانی، سیزده برهان عقلی بر عصمت امام× شناسایی کرده که از نظر اثبات میزان قلمرو عصمت متنوع هستند و این امر نشان از دقت فراوان متکلمان امامیه دارد.
    کلیدواژگان: عصمت، امامت، برهان عقلی، قلمرو عصمت، متکلمان امامیه، پنج قرن نخست هجری
  • مهدی ذاکری صفحه 123
    معتقدان به تجرد نفس به آیات فراوانی از قرآن استدلال کرده اند که مهم ترین آنها آیه 85 سوره اسراء است. فخررازی با ضمیمه کردن این آیه به برخی از آیات دیگر و حمل «امر» در این آیه بر عالم مجردات، اولین مفسری است که به این آیه برای تجرد نفس استناد می کند. پس از وی، برخی از مفسران دارای گرایش های عرفانی یا فلسفی نیز چنین استدلالی را مطرح کرده اند. در این مقاله با بررسی تفسیرهای مقدم بر فخررازی و نیز شواهد لغوی، این استدلال ارزیابی می شود. علامه طباطبایی با حمل «امر» بر ملکوت، استدلال مشابهی را مطرح کرده است. برخی از معاصران نیز به این آیه برای تجرد نفس استدلال کرده اند؛ این استدلال ها معتبر نیست و آیه روح بر تجرد نفس دلالت نمی کند
    کلیدواژگان: تجرد نفس، آیه روح، تفسیر فلسفی، تفسیر عرفانی، فخررازی، علامه طباطبایی
  • سید مرتضی هنرمند صفحه 139
    عدل به عنوان یکی از صفات الهی، رابطه تنگاتنگی با نظام تربیتی اسلام در ابعاد مختلف، ازجمله معنویات، افکار، کمال انسان، عقائد، رفتار عمومی، امنیت روحی روانی، امنیت و آرامش اجتماعی، تربیت و اخلاق فردی و اجتماعی و نوع نگرش انسان های معتقد و غیرمعتقد به عدل الهی دارد؛ به گونه ای که اگر شخص مسلمانی که در این نظام تربیتی زندگی می کند، به عدل الهی اعتقاد درستی نداشته باشد، آثار اخلاقی و تربیتی آن در زمینه زندگی فردی و اجتماعی او بروز نخواهد کرد. در این مقاله سعی شده تا نقش و آثار اخلاقی و تربیتی اعتقاد به عدل الهی که مجموعه ای از مسائل گوناگون فردی و اجتماعی است، بررسی شود.
    کلیدواژگان: عدل الهی، کارآمدی، آثار، اخلاق، تربیت، نظام تربیتی
  • محسن رفیعی، معصومه شریفی صفحه 155
    سنت رسول خدا’ نزد مسلمانان، پذیرفته و حجت است و سخن در حجیت سنت اهل بیت اوست. ضرورت اثبات حجیت سنت ایشان از این جهت است که تا اثبات نشود، پیروی از آنان عقلا و شرعا جایز نیست.
    در منابع اهل سنت، حجیت سنت اهل بیت^ ذیل برخی از آیات و روایات ازجمله آیات «تطهیر»، «مباهله»، «اولی الامر» و احادیث «ثقلین»، «سفینه» و «امان» طرح و بررسی شده است.
    در این مقاله براساس منابع روایی و تفسیری اهل سنت، حجیت سنت اهل بیت اثبات می شود.
    کلیدواژگان: اهل بیت، مرجعیت علمی، حجیت سنت، اهل سنت، آیه تطهیر، حدیث ثقلین
|
  • Ali Nasiri Page 9
    Reconsidering Prophet`s extent of infallibility is known as an effective study. While Shiite theologians, relying on Quranic verses and authoritative traditions, believe in Prophet`s infallibility and do not limit his extention of authority to religious affairs, all Sunni scholars, theologians and mystics, being influenced by false traditions like the tradition of date pollination, have viewed agains Prophet`s infallibility and carnal authority. This paper has studied fariqain`s views on the tradition critically. As is understood, the tradition is false and Prophet`s authority is not limited to religious affairs.
    Keywords: Prophet's infallibility, tradition of date pollination, false traditions, critique of document, content
  • Mohammadjavad Asghari, Seyyed Mahmood Musawi Page 21
    One of the most important points when dealing with religious experience is concerned with its epistemological valididty. Swinburne, a theist philosopher, is counted among those arguing for religious experience to be epistemologically valid. In his important works, the existence of God, establishing two principles of simplicity and evidence, has justified epistemological validity of the proof. As he argues, the two principles can be used in other kind of experiences. The paper has tried to study the principles.
    Keywords: religious experience, principle of simplicity, principle of evidence, Swinburne, epistemological principles
  • Reza Akbari, Mohammadhadi Mahmoodi Page 37
    Mulla Sadra has studied angles with a religious approach in detail in some of his works like mafatih ul-gheib and al-mabda` wa al-ma`ad. As he believes, the essence of an angle is a spiritual entity created by God to deliver grace and to cause man to attain awareness and discover the truth and recommend what is good. Carrying message, closeness to God, obeying Divine orders, much ability, be afraid of God, permanent praise, lack of sexuality and marriage, and infallibility. In some cases such as the last property, he presents his proofs. Furthermore, in many cases, he has tried to show that angles are the same as sphere souls and intellects. In this way, a kind of harmony can be seen between his philosophy and religious thought.
    Keywords: Mulla Sadra, angle, infallibility, mafatih ul, gheib. al mabda wa al maad
  • Asghar Gholami, Reza Berenjkar Page 51
    A Quranic survey of the meaning of Divine Imamate and guardianship can be of considerable effect in attaining the knowledge on the position of Divine Imamate. A survey of the word guardian, wali, makes it clear that it is originally posited for a single meaning in all cases. The meaning intended by consists in preference in possession and usage. The words wali and mawla in many verses including those of guardianship have been used for preferring in possession and usage. For Shiite theologians and in the sayings of Imams, wali refers to those whose following is necessary, that is, to Imams. This paper, studying the verses and traditions of the subject and the views of Shiite scholars with a crisis of Sunni`s, has concluded that in the verses of guardianship, wali means a pure man preferred to ownership and usage, that is, Imam whose following is necessary.
    Keywords: wali, Imamate, necessarily followable, guardianship verses
  • Reza Noroozi Page 69
    There can be found a particular place for human being in the Quran. His state of being Divine caliph is an important position even unavailable for angles. Here occurs the question: how and why can man attain such a position? The Quran, referring to human`s being taught by Divine Names, explains his capability for Divine caliphate. Ibn Arabi, proposing the problem of full manifestation of Divine caliph, has sought to explain the secret of caliphate. The paper, having surveyed the Quranic verses on human caliphate and explaining Ibn Arabi`s view on full manifestation of Divine caliph, has compared Ibn Arabi`s view with the Quranic teachings in the field.
    Keywords: Divine caliph, human's Divine caliphate, Divine Names, fullest example, Ibn Arabi
  • Mohamadtaqi Shaker Ashtijeh Page 87
    Holy Spirit as a Quranic phrase has been described in detail in Islamic traditions. Nevertheless, there can be found many hidden aspects of the problem needed to be explained. The problem is connected to some religious beliefs to such an extent which its explanation would lead to a reasonable understanding of religious believes. And also it is needed to study Holy Spirit with regard to other occurrences of spirit in the Quran and traditions. This paper, using religious sources and examining the findings, has studied the essence of Holy Spirit, its relation to angles, in particular Jibril, its manner of being with regard to deferent people including prophets and Imams and its part in imam knowledge.
    Keywords: spirit, Holy Spirit, angles, Jibril, prophet, Imam
  • Mohamadhosein Faryab Page 101
    As is understood, most of our proofs for infallibility of Imam can be considered as developed forms of those suggested in first centuries. It is, therefore, necessary for us to become aware of their background. Although the first steps in using intellectual proofs can be seen in the sayings of Imams themselves and some of their companions, one never can dismiss what presented after the age of Imams. The author has mentioned thirteen proofs of that age. They seem to be different with regard to the realm of infallibility, and it is a clear evidence for Imamiyeh theologian`s high care.
    Keywords: infallibility, intellectual proof, realm of infallibility, Islamic theology
  • Mahdi Zakeri Page 123
    Those arguing for immateriality of human spirit have used many verses of the Quran, most particularly 85 of Asra. Fakhr razi, enclosing it to other verses and regarding the word command to be immaterial world, can be known the first who relied on the verse and argued for immateriality of human soul and so did some commentators of mystical and philosophical tendency after him. The author of paper, noticing the commentaries of generation before him and using some lexical examples, has surveyed the argument. Allameh Tabatabaie, considering command as kingdom, has argued in a similar way and so has done some contemporary commentators. Yet, in the view of the paper, these arguments cannot be agreed with.
    Keywords: immateriality of soul, verse of spirit, philosophical commentary, mystical commentary, Fakhr Razi, Allameh Tabatabaie
  • Seyyed Morteza Honarmand Page 139
    Divine justice stands in a closed connection with Islamic education system in different respects including spiritualities, thoughts, human perfection, beliefs, public deed, mental peace, social security, personal and social education and morality and the attitudes of those who believe and not belive toward Divine justice. The connection is to such an extent that given lack of it, moral and educational effects would not appear in one`s personsl and educational life. In this paper, it has been sought to explain the effects followed by belief in Divine justice in human life.
    Keywords: Divine justice, efficacy, effects, morality, education, educational system
  • Mohsen Rafiei, Masoomeh Sharifi Page 155
    The Prophet`s tradition is accepted for Muslims as authentic, the problem of this paper focuses upon the authenticity of Ahl ul-Bayt`s tradition. The necessity of the problem lies in the fact that without accepting the authenticity of their tradition, one cannot lawfully and reasonably follow them. In Sunni`s resources under some verses and traditions including the verses: tatheer, mubahala, uli al-amr, and the traditions: thaqalayn, safina and amaan. In this paper, on the basis of Sunni`s commentary and tradition sources. the authenticity of Ahl ul-Bayt`s tradition has been proved.
    Keywords: Ahl ul, Bayt, science authority, authenticity of tradition, Sunnis, tatheer verse, thaqalayn tradition