فهرست مطالب

مجله مدیریت فرهنگ سازمانی
پیاپی 22 (پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/08/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی محقر، محمدحسن ملکی، محمد علی افشاری، جواد سیاهکالی مرادی صفحه 5
    ایمنی سیستم کاری تابع عوامل متعددی است و ساختار پیچیده و پویایی دارد. هم چنین ممکن است بین عوامل موثر در ایمنی سیستم، رابطه و وابستگی وجود داشته باشد. بنابراین، ایمنی سیستم را باید با دیدی همه جانبه و کل نگر مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. در پژوهش حاضر سعی شده تا میزان ریسک رفتار خطا (FBR)‎ به عنوان یک عامل مهم در میزان ایمنی سیستم کار، از طریق فرایند تحلیل شبکه ای (ANP)‎ که توسعه یافته فرایند سلسله مراتبی است، تعیین شود. به همین منظور در مرحله اول عوامل تاثیرگذار مختلفی که از منابع متعدد جمع آوری شده بودند، توسط افراد خبره مورد ارزیابی قرار گرفتند و مهم ترین عوامل انتخاب شدند. پنج نفر از افراد خبره که در سطوح عالی سازمان نقش تعیین کننده داشتند، برای مصاحبه و پرسش نامه انتخاب شدند که دارای صلاحیت علمی و تجربی بالایی هستند. در مرحله بعد رتبه بندی عوامل با استفاده از مقیاس ارقام قطعی انجام شد و طی یک مدل گام به گام FBR سیستم کار از طریق مدل ANP محاسبه گردید. در پژوهش حاضر فرض اساسی، وابستگی میان عوامل سازمانی، فردی و شغلی می باشد. این وابستگی از طریق ماتریس مقایسات زوجی و از طریق پرسش نامه زوجی با طیف 9گانه ساعتی تعین گردید....
    کلیدواژگان: ریسک رفتار خطا، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، سیستم کار، فرایند تحلیل شبکه ای، _ مدیریت ایمنی
  • رضا تهرانی، امیر حسین رهبر*، جعفر صابری، ساسان قربانزاده صفحه 21

    با گذشت حدود دو دهه از بازگشایی مجدد بورس اوراق بهادار تهران، حجم معاملات و تعداد شرکت های پذیرفته شده در آن از افزایش چشم گیری برخوردار شده است و سهامداران حقیقی و حقوقی بسیاری در آن درگیر شده اند، لذا به تدریج جایگاه قابل توجهی در مجموعه اقتصاد کشور پیدا کرده است و این مسوولیت پژوهشگران عرصه اقتصاد را برای بهره گیری از ابزارهای جدید و کارآمدتر- جهت توجیه بهتر نوسانات این بازار- مضاعف می کند. از دیگر سو تئوری آشوب از جمله دریچه های نوینی است که در حوزه مدیریت و اقتصاد گشوده شده و سالیان اخیر، هر روز علاقه مندان بیش تری را مجذوب خود نموده است، بنابراین نگریستن به بازار اوراق بهادار تهران از این دریچه مفید به نظر می رسد. این مقاله پس از مرور برخی مقدمات ضروری پیرامون تئوری آشوب و انواع سیستم ها درصدد پاسخ به این پرسش است که آیا بورس اوراق بهادار تهران یک سیستم آشوب ناک است یا خیر؟
    متدلوژی ویژه این پژوهش، آن را از حالت یک تحقیق معمولی خارج ساخته و به یک فراتحقیق بدل نموده است، زیرا در این پژوهش مستقیما به جمع آوری داده ها مبادرت ننموده، بلکه تلاش شده است با جمع آوری و تحلیل نتایج سایر تحقیقات معتبر انجام شده، به اظهار نظر پیرامون مساله اصلی تحقیق پرداخته شود...

    کلیدواژگان: مدل های غیرخطی، تئوری آشوب، بازار کارا، پویه مندی سیستم، _ سری زمانی
  • سید مهدی الوانی، غلامرضا جندقی، مجتبی رئیس صفری صفحه 51
    هدف اصلی این پژوهش، ارایه یک مدل برای ارزیابی عملکرد شعب بانک سپه با استفاده از شاخص های جزیی از طریق تلفیق متغیرهای بالقوه قابل کنترل و غیرقابل کنترل با متغیرهای عملکردی می باشد. با شرح و بسط مفاهیم عملکردی شعب، فهرست کاملی از متغیرهای پیش آزمون، متشکل از 49 متغیر بالقوه و پنج متغیر عملکردی به دست آمد. برای شناسایی متغیرهای بالقوه که تشریح کننده هریک از نتایج عملکردی مطلوب شعب باشد از مدل تجزیه و تحلیل رگرسیون چندگانه، استفاده شده است. تعداد کارکنان به عنوان متغیر بالقوه قابل کنترل، با بالاترین ارزش پیش بینی در تمامی متغیرهای عملکردی نشان داده شده است. چهار مدل از پنج مدل دارای قدرت تشریحی بین 83 و 96 درصد می باشند. مدل های عملکردی را می توان برای تجزیه و تحلیل پیش بینی عملکرد شعب به کار برد. چنین اطلاعاتی می تواند جهت تصمیم گیری در بازسازی ساختاری شعب از جمله (ایجاد، ادغام و حذف) مفید واقع شوند.
    کلیدواژگان: متغیرهای عملکردی، _ تجزیه وتحلیل رگرسیون چندگانه، متغیر بالقوه، ارزیابی عملکرد، شعب بانک
  • غلامرضا اصیلی، سید صالح هندی صفحه 69
    جذب نیروی انسانی، به عنوان اصلی ترین و مهم ترین سرمایه در یک نهاد دانش پایه، اهمیتی فراوان دارد. به این منظور فرایند تامین و جذب نیروی انسانی باید با ویژگی های خاص این نهادهای دانش پایه و شرایط بازار رقابتی امروز سازگار شود. در این مقاله فرایند جذب نیروی انسانی به عنوان یکی از اجزای اصلی تامین نیروی انسانی و یکی از فرایندهای مدیریت منابع انسانی مطالعه و فرایند جدید با رویکرد تطبیقی به سازمان های دانشی و نو آور داخل و خارج طراحی می شود.
    هدف از این پژوهش دستیابی به یک نظام کارا و موثر، تامین و جذب نیروی انسانی و ارائه رهنمودهای حاصل از یافته های پژوهش به ویژه تاثیر تسهیل فرآیند جذب بر نگهداشت کارکنان دانشی می باشد. در این پژوهش به روش اکتشافی و با مرور ادبیات مربوط به سازمان های دانشی، پیشینه پروژه، الگویابی از سه موسسه پژوهشی داخلی و چهار شرکت خارجی و نظرسنجی از کارشناسان و مدیران سازمان، مجموعه معیارهای مهم در طراحی فرایند جذب در قالب مولفه های کلیدی پنجگانه فرایند مدیریت تامین و جذب نیروی انسانی ارائه گردید.
    به طور کلی، یافته ها بیانگر ضرورت ایجاد یک سیستم موثر و رقابتی در جذب نیروی انسانی است تا بتواند به شناسایی و جذب بهترین ها بپردازد.
    کلیدواژگان: استخدام، سازمان های دانشی، _ کارکنان دانشی، جذب، تامین
  • علی نصر اصفهانی صفحه 95
    مدیران در سازمان جهت تصمیم گیری به اطلاعات صحیح نیاز دارند. گاه اطرافیان مدیر ممکن است از ارایه اطلاعات صحیح به مدیر خودداری کنند و با ستایش نابجا مدیر را اغفال نمایند. چاپلوسی اعتماد را از بین برده و شنونده را خوار می کند. هم چنین به اعتبار و صداقت فرد چاپلوس لطمه وارد می کند. تملق و چاپلوسی دلالت بر ریاکاری و بی صداقتی دارد. در متون اسلامی و ادبی در خصوص پرهیز از چاپلوسی توصیه های زیادی شده است، ولی گاه در سازمان ها این رفتار نامطلوب مشاهده می شود.
    در این مقاله ضمن پرداختن به مباحث تملق و چاپلوسی، تفاوت آن با تعریف و تمجید بیان شده است. سعدی شاعر قرن هفتم در خصوص چاپلوسی توصیه های سودمندی داشته و راه های مقابله با آن را به زبان شعر بیان نموده است.
    کلیدواژگان: چاپلوسی، تعریف و تمجید، بازخورد، سعدی
  • رحمان غفاری، آرین قلی پور صفحه 115
    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر محتوای دروس رشته های مختلف تحصیلی (گرایشات مختلف مدیریت، پزشکی، علوم پایه، فنی- مهندسی، هنر و الهیات) دانشجویان دانشگاه های تهران، بر سبک یادگیری و هوش معنوی آن ها انجام پذیرفت. در این تحقیق از مدل سبک های یادگیری کلب (1985) که در بر دارنده چهار شیوه های یادگیری مفهوم سازی انتزاعی، آزمایش گری فعال، تجربه عینی و مشاهده تاملی می باشد، استفاده شده است.
    هدف پژوهش آزمون ارتباط بین میزان هوش معنوی دانشجویان مدیریت و سبک های یادگیری آن ها است، از آنجایی که وجود متغیرهای دیگر ممکن بود بر نتایج تحقیق ما تاثیرگذار باشد، لذا بررسی تاثیر محتوای دروس بر هوش معنوی و اثر آن بر سبک یادگیری را در بین رشته های مختلف تحصیلی نیز مقایسه نموده ایم. از این رو، از دو پرسش نامه 31 سوالی برای سنجش هوش معنوی دانشجویان (با آلفای کرونباخ 96%) و پرسش نامه 12 سوالی کلب (1985) برای تعیین سبک یادگیری دانشجویان (آلفای کرونباخ 87%) استفاده شده است. نمونه آماری تعداد 225 دانشجو در رشته های مذکور است. یافته های تحقیق نشان می دهد که بین محتوای دروس و سبک یادگیری رابطه مثبتی وجود دارد. هم چنین فرض وجود رابطه همبستگی معنادار میان هوش معنوی و سبک یادگیری فردی تایید شد..
    کلیدواژگان: هوش معنوی، توسعه هوش معنوی، _ سبک های یادگیری، معنویت
  • فهیمه بخشعلی، سید مجتبی حسینی فرد، محمدحسین رحمتی صفحه 147
    یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار بر بانکداری الکترونیکی اعتماد مشتریان است. این تحقیق در بین عوامل موثر بر استفاده از بانکداری الکترونیک، تاثیر اعتماد و عوامل جمعیت شناختی مشتریان شعب بانک ملی شهرستان اراک، بر تصمیم آن ها برای استفاده از خدمات الکترونیکی ارایه شده توسط همان بانک، مورد بررسی قرار گرفته است. در تحقیق حاضر، که به صورت پیمایشی انجام شده است، 370 نفر از مشتریان بانک ملی شهرستان اراک به صورت تصادفی انتخاب شده اند که پرسش نامه تحقیق را تکمیل نموده اند. داده های تحقیق با استفاده از «تکنیک رگرسیون لجستیک دو متغیره» با هدف بررسی تاثیر اعتماد، جنسیت، تحصیلات، درآمد، شغل و سن، بر پذیرش و استفاده از بانکداری الکترونیکی تحلیل شده است. بر اساس یافته های تحقیق، بین اعتماد به ساختار سنتی بانک ها و پذیرش و استفاده از خدمات الکترونیکی آنان، توسط مشتریان، رابطه معناداری وجود ندارد. طبق یافته های تحقیق، مهم ترین دلیل عدم پذیرش و استفاده از بانکداری الکترونیکی توسط مشتریان، عادت به استفاده از خدمات سنتی، عنوان شده است. هم چنین از میان عوامل دموگرافیک مورد بررسی، عوامل جنسیت و شغل مشتریان بر خلاف تصور محقق، تاثیری بر پذیرش و استفاده از بانکداری الکترونیکی ندارد و متغیرهای سن، تحصیلات و درآمد نیز در محدوده های خاصی بر پذیرش خدمات الکترونیکی تاثیر گذارند.
    کلیدواژگان: بانک ملی، عوامل جمعیت شناختی، _ بانکداری الکترونیکی، اعتماد
|
  • Ali Mohaghar, Mohammad Hassan Maleki, Mohammad Ail Afshari, Javad Siahkal Moradi Page 5
    Work system safety is a function of many factors, besides its dynamic and complex structure. There may be relations and dependencies among the safety factors. Therefore, work system safety should be analyzed in a holistic manner. In this study, the faulty behavior risk (FBR) which is significant in work system safety is tried to be determined through analytical network process (ANP) which is an extension of analytical hierarchy process and allows analysis of complex systems. In first step, different influencing factors, which are determined from different sources, are evaluated by the experts and most important factors were selected. In the next step, the ranking of the factors by use of absolute numbers scale were done and by means of a step by step model, FBR of three different work systems of the company are computed through using the ANP model. In this research, basic assumption is dependency relation among organizational, personal and job factors. Finally, by computing FBR of three work systems in a production facility in Qom, decisions concerning continuity of operation, corrective actions and stop system were adopted.
    Keywords: faulty behavior risk, ANP., work system, safety management, AHP
  • Reza Tehrani, Amirhosein Rahbar, Jafar Saberi, Sasan Gorbanzadeh Page 21

    Passing two decades of Tehran Stock Exchange reopening, the transaction volume and number of accepted companies in it, have been enormously increased and engaged so many real and incorporated stock holders. Therefore, gradually it will find its significant role in the country economy and this will double the responsibility of researchers in the economic field for utilizing more new and effective techniques and methods for clarifiying the reasons of market fluctuations. On the other hand, the chaos theory has opened a new window to management and economic domain and in the recent years it has attracted more and more enthusiasm among interested people. So forth, observing the Tehran stock Exchange from this point of view seems fruitful. In this paper, we will review the fundamentals of chaos theory and various systems in order to answer this key question that “Whether the Tehran Stock Exchange is a chaotic system or not?” Our particular methodology of the research has shifted it from an ordinary research to a meta research, for this reason, we have not collected the related Tehran Stock Exchange data directly in this paper, but we have tried to address the main question of our research by collecting.

    Keywords: time series, efficient market, chaos theory, system dynamics., non, linear models
  • Seyed Mahdi Alvani, Gholam Reza Jandaghi, Mojtaba Rees Safari Page 51
    The purpose of this study is to provide a model for performance evaluation of Sepah Bank branches by using partial indicators through combining controllable and uncontrollable potential variables with performance variables. With description and expansion of performance concepts of branches, a complete list of pre-test variables, including forty nine potential variables and five performance variables was obtained. To identify potential variables so that each of them describes each of desired performance results of branches, multiple regression analysis model has been used. Number of employees as a controllable potential variable has been shown with the highest predictive value in all performance variables. Four models of the five models have a description power between eighty three and ninety six percents. Performance models can be used for analysis of performance prediction of branches. Such information can be useful for reconstructing the structure of branches, including establishment, merge, and elimination.
    Keywords: bank branches, performance variables., performance evaluation, multiple regression analysis, potential variables
  • Gholamreza Asili, Seyed Saleh Hendi Page 69
    Recruitment of human resources has a critical importance as the most important and essential asset of a knowledge-based organization. The process of resourcing and recruitment has to be compatible with the characteristics of a knowledge-based organization and conditions of competitive markets in this regard. In this paper, which is the result of an applied developmental study, the process of recruitment of human resource as the main element of resourcing is studied and the new process has been suggested by means of benchmarking with internal and external organizations. The purpose of this research is to achieve an efficient and practical system of human resource recruitment and to offer advices based on the findings of the research, especially the effect of facilitating the process of recruitment on keeping knowledge workers. In this research, the set of important criteria for designing the recruitment process has been offered in the form of five key components in the process of human resources recruitment procedure using explorative method and by studying literature concerning knowledge organizations, project background, and via taking three domestic research institutes and four foreign companies as models and applying the opinions of experts and organizational managers.
    Keywords: knowledge workers, resourcing, employment, recruitment, knowledge, based organizations.
  • Ali Nasr Esfahani Page 95
    Managers in the organization require the right information to decide. Sometimes those around the manager may avoid providing correct but disturbing information to the manager who may be deceived by the false praise. Flattery destroys confidence and demeans the flattered. It also hurts the flatterer by destroying his or her credibility and integrity. In Islamic and literary texts there are many advices on avoiding the act of flattery, but sometimes the existence of such undesirable behavior can be observed in many organizations. In this paper, besides discussions on flattery, the difference is distinguished from a compliment. twelfth-century poet, Saadi, had some interesting advice about flattery and expressed ways to deal with this moral issue in a poetic language.
    Keywords: feedback, compliment, Saadi., flattery
  • Rahman Ghafari, Aryan Gholipoor Page 115
    This research is implemented with the objective to survey course content effect in various academic disciplines such as: various management orientations, medicine, basic sciences, engineering, art and theology, on Tehran University students’ learning style (LS) and spiritual intelligence (SQ or SI). This study used Kolb's learning styles model (1985) which involves four learning styles; abstract conceptualization (AC), reflective observation (RO), active experimentation (AE), concrete experience (CE). The goal of this article is to examine the relationship between measures of SQ among various academic disciplines and their learning styles. Hence, two questionnaires consisting of thirty one questions for SQ evaluation (by alpha %968) and twelve questions for students learning styles measurement (by alpha %87) were used. Our statistic sample included two hundred and twenty five students. Findings of the research show that there is a positive relationship between course contents and LS. Also, the assumption of existing a significant correlation between spiritual intelligence and individual learning style was confirmed. According to the research findings, significant point is that the humanities disciplines, especially management should employ assimilation style to increase power of abstract conceptualization in their learning. But, contents of management lessons are changing in a way that the students.
    Keywords: spiritual intelligence, spiritual intelligence developement., spirituality, learning styles
  • Fahimeh Bakhsh, Ali, Seyed Mojtaba Hosseini Fard, Mohammad Hossein Rahmati Page 147
    With respect to the increasing importance of customer-based trends, banks’ attention is more than ever focused on customer needs. Banks have recognized that it is vital to devote more efforts and initiatives to keep their customers. The demand for using new technologies to provide new banking channels for customers is known as a strategic necessity in banks. One of the important and effective factors in e-banking is customer trust. The present research chooses a new viewpoint about the trust and examines whether customer trust and perception in traditional banks would have effect on their decisions about adaptation of provided electronic services by the traditional banks. In the research, three hundred and seventy customers of Arak Melli Bank were selected randomly and using two-variable logistic regression technique, the effects of trust, gender, education, income level, occupation and age on e-banking adaptation were examined. According to the research findings, there are no meaningful relationships between the trust in traditional structure of banks and e-banking adaptation by customers. The most important reason enumerated for non-adaptation to e-banking by customers is getting the habit to use traditional services. Among the studied demographic factors, it was recognized that contrary to the researcher's expectance
    Keywords: Melli Bank, trust, e, banking, demographic factors