فهرست مطالب

نشریه روانشناسی معاصر
سال ششم شماره 1 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/04/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدعلی بشارت، پروانه حدادی، رضا رستمی، غلامرضا صرامی فروشانی صفحات 3-12
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی و مقایسه هم نوسانی امواج مغز و تقارن نیمکره های مغز در افراد مبتلا به ناگویی هیجانی و افراد غیرمبتلا بود. بیست و چهار داوطلب (14 بیمار مبتلا به ناگویی هیجانی و 10 داوطلب سالم) در این پژوهش شرکت کردند. میزان ناگویی هیجانی شرکت کنندگان در این پژوهش بر اساس نمره آنها در مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو-20 (TAS-20) اندازه گیری شد. هم نوسانی و عدم تقارن بین نیمکره ها در دو گروه شرکت کنندگان با استفاده از الکتروآنسفالوگرافی کمی (qEEG) سنجیده شد. نتایج پژوهش نشان داد که میزان هم نوسانی و عدم تقارن بین نیمکره ها در دو گروه به صورت معنادار متفاوت است. کمترین میزان هم نوسانی برای گروه بیماران مبتلا به ناگویی هیجانی در باند فرکانسی تتا (7-5/3 هرتز) و در ناحیه پس سری به دست آمد. بیشترین میزان عدم تقارن بین نیمکره ها برای گروه مبتلا به ناگویی هیجانی در باند فرکانسی تتا و آلفا، در نواحی پس سری (7-5/3 هرتز) و در باند فرکانسی تتا در ناحیه مرکزی (12-8 هرتز) مشاهده شد. بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که نقص در کلامی سازی هیجان ها و رویکرد غیراحساسی در برابر محرک ها در بیماران مبتلا به ناگویی هیجانی با توجه به هم نوسانی امواج مغز و تقارن نیمکره های مغز قابل تبیین است.
    کلیدواژگان: نقص هیجانی، هم نوسانی، عدم تقارن، امواج تتا، امواج آلفا
  • منیرالسادات ذاکرفرد، ابوالقاسم نوری، حسین سماواتیان، ایرج سلطانی صفحات 13-22
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت های ادراکی سرپرستان شیفت بر میزان رضایت و عملکرد شغلی زیردستان آنان در یکی از مجتمع های صنعتی شهر اصفهان انجام شد. جامعه پژوهش شامل 451 نفر از سرپرستان بود که از میان زیردستان آنان 30 نفر انتخاب شدند. پس از اجرای پیش آزمون، سرپرستان گروه آزمایش، 15 جلسه آموزش مهارت های ادراکی را دریافت کردند و گروه کنترل در لیست انتظار آموزش ها قرار گرفت. پس از گذراندن دوره آموزشی، در مرحله پس آزمون هر دو گروه ارزیابی شدند. جهت اندازه گیری متغیرهای پژوهش درمراحل پیش و پس آزمون از زیر مقیاس رضایت شغلی در پرسشنامه شناخت شغلی لی (LJCQ) و پرسشنامه ارزیابی عملکرد موجود در سازمان استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش مهارت های ادراکی سرپرستان، تنها رضایت شغلی زیردستان آنان را افزایش داده است (0001/0(p =، اما در عملکرد شغلی آنها تغییری ایجاد نکرده است. نتایج این پژوهش می تواند در بهبود آموزش های سازمانی و رضایت شغلی در سازمان ها موثر باشد
    کلیدواژگان: مهارت ادراکی، رضایت شغلی، عملکرد شغلی
  • مجید محمود علیلو، مصطفی زارعان، منصور بیرامی، تورج هاشمی، مینا الهامی اصل، فاطمه آیت مهر صفحات 23-36
    با توجه به نقش مولفه های مذهبی و معنوی در بهزیستی و سلامتی افراد و اهمیت ارزیابی و بررسی این مولفه ها، مطالعه حاضر با هدف بررسی ویژگی های روانسنجی نسخه فارسی مقیاس چندبعدی بهزیستی مذهبی- معنوی طرح ریزی و اجرا گردید. نمونه این پژوهش شامل سیصد و بیست نفر (204 دختر و 116 پسر) از دانشجویان دانشگاه تبریز بودند. مقیاس های به کار رفته در این مطالعه شامل مقیاس چندبعدی بهزیستی مذهبی- معنوی (MI RSWB 48)، پرسشنامه های سلامت عمومی (GHQ-28)، سبک حل مساله (PSSQ) و جهت گیری مذهبی درونی/بیرونی آلپورت (AIEROQ) بودند که به صورت گروهی اجرا شدند. نتایج نشان داد که ضرایب آلفا برای نمره کلی مقیاس چند بعدی بهزیستی مذهبی- معنوی برابر با 81/0 بود و برای شش مولفه آن در دامنه 57/0 تا 86/0 قرار داشت. همچنین شاخص های مختلف روایی برای این مقیاس در ارتباط با متغیرهای سلامت عمومی، سبک حل مساله، جهت گیری مذهبی و پیشرفت تحصیلی دانشجویان ارزیابی شد که نتایج عموما با پیش بینی های نظری در این زمینه هم خوانی داشتند. با توجه به ضرایب آلفای کرونباخ و روایی گزارش شده، در مجموع می توان نتیجه گرفت که مقیاس چندبعدی بهزیستی مذهبی- معنوی در جمعیت دانشجویی دانشگاه تبریز از ویژگی های روانسنجی مناسب برخوردار است.
    کلیدواژگان: مقیاس چندبعدی بهزیستی مذهبی، معنوی، مذهب، معنویت، روایی، پایایی
  • اسحق رحیمیان بوگر، محمدعلی بشارت، محمدرضا مهاجری تهرانی، سیاوش طالع پسند صفحات 37-48
    پژوهش حاضر با هدف بررسی و مدل یابی تاثیر مستقیم و غیرمستقیم دانش دیابتی و حمایت اجتماعی بر خودمدیریتی دیابت اجرا شد. در یک زمینه یابی مقطعی تعداد500 نفر (245 مرد و 255 زن) بیمار سرپایی مبتلا به دیابت نوع II انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، مقیاس خودمدیریتی دیابت (DSMS)، مقیاس خودکارآمدی دیابت (DSES)، مقیاس باور به اثربخشی درمان (BTES)، مقیاس حمایت اجتماعی (SOSS)، مقیاس دانش دیابتی (DKS) و مقیاس رابطه پزشک- بیمار (PPCS) جمع آوری و مدل به دست آمده، تحلیل شد. تاثیر مستقیم دانش دیابتی بر خودمدیریتی دیابت معنادار بود و تاثیر غیرمستقیم آن از طریق باور به اثربخشی درمان و خودکارآمدی بر خودمدیریتی دیابت تایید شد. تاثیر مستقیم حمایت اجتماعی بر خودمدیریتی دیابت معنادار بود و تاثیر غیرمستقیم آن از طریق باور به اثربخشی درمان و خودکارآمدی بر خودمدیریتی دیابت تایید شد. اگرچه تاثیر دانش دیابتی و حمایت اجتماعی بر رابطه درمانی معنادار بود، ولی رابطه درمانی بر خودمدیریتی دیابت تاثیر معناداری نداشت. دانش دیابتی و حمایت اجتماعی از طریق باور به اثربخشی درمان و خودکارآمدی بر خودمدیریتی دیابت تاثیر مستقیم و غیرمستقیم دارند. بنابراین، در تدوین برنامه های بهبود خودمدیریتی و مدیریت بهتر دیابت، توجه متخصصان درمانی به باورهای بیمار و متغیرهای وابسته آن مفید است.
    کلیدواژگان: خودمدیریتی دیابت، دانش دیابتی، حمایت اجتماعی
  • مهدی عرب زاده، پروین کدیور، ولی الله فرزاد، جواد کاووسیان، فریبرز نیکدل صفحات 49-58
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین یادگیری خودگردان و جهت گیری هدف با سبک مدیریت کلاس در دانشجو- معلمان بود. بدین منظور، 300 دانشجو معلم (100 دختر، 200 پسر) انتخاب شدند و به پرسشنامه های یادگیری خودگردان (SRLQ)، جهت گیری هدف (GOQ) و سبک مدیریت کلاس (CMSQ) پاسخ دادند. یافته ها نشان داد که یادگیری خودگردان با جهت گیری هدف یادگیری و سبک مدیریت آزادانه، رابطه مثبت و معنادار و با جهت گیری هدف عملکردی و سبک مدیریت آمرانه، رابطه منفی و معنادار دارد. جهت گیری هدف یادگیری با سبک مدیریت آزادانه، رابطه مثبت و معنا دار و با سبک مدیریت آمرانه، رابطه منفی و معنا دار داشت. جهت گیری هدف عملکردی با سبک مدیریت آمرانه رابطه مثبت و معنادار و با سبک مدیریت آزادانه، رابطه منفی و معنادار داشت. روش تحلیل مسیر حاکی از برازش خوب مدل بود و نشان داد که یادگیری خودگردان بر سبک مدیریت آزادانه و آمرانه اثر مستقیم معنادار دارد و همچنین از طریق جهت گیری هدف یادگیری و عملکردی بر سبک مدیریت آزادانه و آمرانه اثر غیرمستقیم معنادار به دست آمد. نتایج این پژوهش می تواند برای مراکز تربیت معلم و دانشجو معلمان مفید باشد.
    کلیدواژگان: یادگیری خودگردان، جهت گیری هدف، سبک مدیریت کلاس
  • آرزو بهزادبهبهانی، محمد علی آبادی، سیامک سامانی، حسین پورنادری صفحات 59-68
    این مطالعه به بررسی ترجیحات دانشجویان خوابگاهی در مورد انواع خوابگاه ها و شرایط محیطی آنها از دو نقطه نظر معماری و روانشناسی محیطی، پرداخته است. جامعه آماری این تحقیق از بین 201 دانشجو (81 مرد و 120 زن) که در 4 خوابگاه ساکن بودند، تشکیل شده است. دانشجویان پرسشنامه ای محقق ساخته را شامل 4 گروه سوال که عبارت بودند از اطلاعات فردی، ترجیحات دانشجویان در حوزه محیط و معماری، نوع خوابگاه فعلی و نوع خوابگاه ترجیحی، و مبانی روانشناسی محیط پاسخ دادند. نتایج نشان داد که اکثر دانشجویان، خوابگاه نوع سوییتی را به لحاظ معماری و داشتن خلوت شخصی برای سکونت ترجیح می دهند، حال آنکه در وضعیت کنونی میزان سرزندگی و روابط اجتماعی در خوابگاه های نوع راهرویی بیشتر است. از نظر مقطع تحصیلی و نوع اتاق ترجیحی نیز تفاوت معنا دار مشاهده شد، بدین ترتیب که دانشجویان تحصیلات تکمیلی اتاق تک نفره را ترجیح می دادند. از بین شاخص های روانشناختی مورد بررسی این نتیجه به دست آمد که حس برقراری روابط اجتماعی و میزان سرزندگی در خوابگاه های راهرویی از خوابگاه های سوییتی بیشتر است. از نظر ترجیح برای انتخاب هم اتاقی بین دانشجویان زن و مرد تفاوت معنادار مشاهده شد، اولویت دانشجویان مرد هم اتاق بودن با دانشجوی هم رشته و هم مقطع بود. به طور کلی نتایج پژوهش نشان داد دانشجویان بدون توجه به هزینه، نوع خوابگاه را براساس بیشترین فضای شخصی، کمترین ازدحام و شرایط مناسب برای مطالعه و استراحت انتخاب می کنند. با توجه به ترجیحات دانشجویان در مقاطع مختلف تحصیلی و در نظر گرفتن شرایط سنی و هیجانی آنها دو الگوی متفاوت برای طراحی خوابگاه های دانشجویان تحصیلات تکمیلی و مقاطع پایین تر پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: خوابگاه دانشجویی، روانشناسی محیط، معماری
  • عباس ابوالقاسمی، محمد بهاری، محمد نریمانی، عادل زاهد صفحات 69-78
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش ابعاد سرشت و منش در پیش بینی علایم مثبت و منفی در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی بود. نمونه این پژوهش شامل 100 مرد بود که از میان بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی در بیمارستان رازی شهر تبریز انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه سرشت و منش کلونینجر (TCI) و مقیاس علایم مثبت و منفی آندرسون (PNSS) استفاده شد. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که سرشت و منش با علایم منفی رابطه معنادار داشته است. اما سرشت و منش با علایم مثبت رابطه معنا دار نداشتند. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیری گام به گام نشان داد که ابعاد خود فراروی، همکاری و آسیب پرهیزی از قوی ترین پیش بینی کننده های علایم منفی، و آسیب پرهیزی و خودفراروی، از قوی ترین پیش بینی کننده های علایم مثبت بودند. این نتایج تلویحات مهمی در آسیب شناسی روانی اسکیزوفرنی دارد و بیان می کند که نیمرخ های سرشتی و منشی بیماران اسکیزوفرنی ممکن است نقش مهمی در طرح ریزی درمان های شناختی داشته باشد.
    کلیدواژگان: سرشت، منش، اسکیزوفرنی
  • پونه مختاری، محمد کاظم واعظ موسوی صفحات 79-90
    پژوهش حاضر با هدف توصیف منابع استرس قهرمانان تیم ملی دو و میدانی معلولین، منتخب مسابقات پارالمپیک 2008 پکن انجام شد. در خلال یک دوره دو هفته ای در فصل پیش از مسابقه، با 12 قهرمان دو و میدانی تیم ملی به طور خصوصی مصاحبه شد. برگه اطلاعات از نسخه ضبط شده مصاحبه هر فرد به صورت نوشتاری درآمد و جهت محرمانه ماندن محتوای آن، پس از آن که کد گذاری های لازم صورت پذیرفت، در نهایت با استفاده از راهنمای کوته تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که استرس معلولان قهرمان دو و میدانی به ترتیب از سه منبع ورزشی، ارتباطی و تحصیلی- شغلی سرچشمه می گیرد. منبع اول شامل استرس زاهای مربوط به مزایای عضو تیم بودن، چگونگی عملکرد، ملاحظات تمرینی و ملاحظات دینی/ سیاسی مربوط به عضویت در تیم ملی بود. منبع دوم را استرس زا های خانواده و دوستان، جامعه دو و میدانی و ملاحظات اجتماعی تشکیل داد. منبع سوم شامل ملاحظات آکادمیک، ملاحظات شغلی و ملاحظات زمانی بود. عملکرد در مسابقه و مزایای عضو تیم بودن از منبع اول، مهم ترین استرس زا ها بودند. مقایسه منابع استرس در رشته های مختلف ورزشی با رویکردی که به تفاوت های جنسی ورزشکاران نیز توجه کند پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: استرس، دو و میدانی، پارالمپیک
|
  • Pages 3-12
    The aim of this study was to investigate the brain asymmetry and coherence between healthy controls and patients with alexithymia. Twenty four volunteers (14 alexithymic patients and 10 normal volunteers) were included in this study. All participants were asked to complete the Beck Anxiety Inventory (BAI), and Beck Depression Inventory (BDI) and Farsi version of Toronto Alexithymia Scale (FTAS-20), and then took a quantitative electroencephalography (qEEG) test. Inter-hemispheric asymmetries and coherences in theta and alpha frequency band (3.5-7 Hz; 8-12 Hz) were shown significant difference between the two groups. The smallest value of the Coherence was found in the 3.5-7 Hz range, in occipital lobe. The largest value of the left-right asymmetries was found in the 3.5-7 Hz in the central and occipital lobe and 8-12 Hz in occipital lobe. Based on the results of the present study, it can be concluded that having an unfeeling approach in dealing with external stimuli as well as deficit in emotional verbalization in alexithymic patients can be explained in terms of brain asymmetry and coherence.
    Keywords: emotion deficit, coherence, asymmetry, theta waves, alpha waves
  • Pages 13-22
    The present study aims to investigate the effect of conceptual skills’ training of shift supervisors on the degree of job satisfaction and performance of their subordinates in an industrial company in Isfahan. 451 supervisors and 30 individuals were chosen using simple random sampling out of 30 subordinates as the statistical population of the study. This sample was randomly put in the experimental and control groups. The supervisors of the experimental group undertook 15 sessions of conceptual skills’ training while no treatment was given to the control group. Having finished the training, both groups were analyzed in the posttest stage. The job satisfaction subscale in the Lee job cognition questionnaire (2000) and the organization performance analysis questionnaire were used for analyzing the study variables in the pretest and posttest stages. The obtained data was subsequently analyzed using t-test and ANCOVA. The findings of the study indicated that the conceptual skills’ training seems to have only increased the subordinates’ job satisfaction (P=0.0001) and not their job performance. The results can be effective in improving job satisfaction and organizational training in organizations.
    Keywords: conceptual skill, job satisfaction, job performance
  • Pages 23-36
    The current literature on mental health and individual's well-being is richen by a plenty of investigations about religious/spiritual components. Regarding the importance of the role of religious/spiritual factors in the individual's well-being and also the importance of it's assessment, this study was carried out to investigate the psychometric properties of Farsi Version of Multidimensionl Inventory for Religious-Spiritual Well-Being. A sample of 320 undergraduate students (204 girls and 116 boys) from Tabriz University who were selected by multi-level clustering method, participated in the study. These students were asked to complete the Multidimensionl Inventory for Religious-Spiritual Well-Being (MI RSWB 48), General Health Questionnaire (GHQ-28), Problem Solving Styles (PSS), and Alport's External/Internal Religious Orientation Scale (AIERO). Findings showed high internal consistency (alpha = 0.81) for total score of MI RSWB 48 and it's factors (0.57 to 0.86). Also, results supported concorrent as well as predictive validity of Farsi version of MI RSWB 48. According to the reliability and validity scores reported above, it seemes that MI RWSB 48 has satisfactory psychometric properties in Iranian university students sample and it is usefull assessment tool in the current mental health programs based on religious spiritual well-being.
    Keywords: Multidimensionl Inventory for Religious, Spiritual Well, Being, religion, spirituality, validity, reliability
  • Pages 37-48
    This research studied modeling and the direct and indirect impacts of diabetic knowledge and social support on diabetes self-management. In cross-sectional design study, 500 outpatients (245men and 255 women) with type II diabetes in Tehran Shariati Hpspital Clinics selected by convenience sampling. Data collected by demographical information questionnaire, diabetes self management scale (SDSCA), diabetic self-efficacy scale (DSES), belief of treatment effectiveness scale (BTES), social support scale (SOSS), diabetic knowledge scale (DKS) and doctor-patient relationship scale (PPCS) and also analyzed by structural equation modeling with LIZREL software. Direct impact of diabetic knowledge on diabetes self-management was significance and indirect impact of diabetic knowledge on diabetes self-management was significant by belief of treatment effectiveness and self-efficacy. Direct impact of social support on diabetes self-management was significance and indirect impact of social support on diabetes self-management was significant by belief of treatment effectiveness and self-efficacy. However, impacts of diabetic knowledge and social support on doctor-patient relationship were significant but this relationship does not affect diabetes self-management significantly. Diabetic knowledge and social support affect belief of treatment effectiveness and self-efficacy on diabetes self-management directly and indirectly. Therefore, in provision of self-management improvement programs and better management of diabetes, patient beliefs and its dependent variables are important for clinicians.
    Keywords: diabetes self management, diabetic knowledge, social support
  • Pages 49-58
    The purpose of this research was to investigate the relationship between self-regulated learning and goal-orientation with classroom management style in Preservice Teachers. A sample of 200 boys and 100 girls were randomly selected. The Self-Regulation of Learning Questionnaire (SRLQ), Goal Orientation Questionnaire (GOQ), Classroom Management Style Questionnaire (CMSQ) was used. Findings demonstrated that self-regulated learning has a positive and significant relationship with, learning orientation and democratic management style has a negative and significant relationship with performance goal orientation and custodial management style. Learning goal orientation has a positive and significant relationship with democratic management style and has a negative and significant relationship with custodial management style. Performance management style has a positive and meaningful relationship with custodial management style and has a negative and significant relationship with democratic management style. In addition, self-regulated learning has a significant direct effect on democratic and custodial management style. self-regulated learning via learning and performance goal orientation has a significant indirect effect on democratic and custodial management style. These results can be useful teacher training center and preservice teachers.
    Keywords: self, regulated learning, goal orientation, classroom management style
  • Pages 59-68
    This study investigates the preferences of university students regarding different types of residence halls and their environmental levels from both architecture and environmental psychology perspectives. The study uses data collected from students living in eight different fraternities and sororities of Shiraz University of Medical Sciences. A cross sectional survey research method is been used in this research. A total of 201 students attending different majors and academic levels filled out a questioner. The questions were related to their architectural preferences and their residential satisfaction on the subject of residence halls. Results indicate that most students prefer to live in the suite type of residence halls, since they provide an appropriate living environment and enhance more private spaces. Currently, life ability and sense of community in the corridor type of residence halls are in higher level than the other types. Also regarding to the difference between different ages and university levels of students, two different design models are suggested for their dormitories. This study recommends solutions for further improvement of architectural and environmental psychology of residence halls to the highest standard levels.
    Keywords: residence halls, environmental psychology, architecture
  • Pages 69-78
    The aim of the present research was to determine the role of dimensions of temperament and character in prediction of positive and negative symptoms in schizophrenia patients. The research sample consisted of 100 men that who from among patients with schizophrenia were selected by sampling method. To collect the data, Temperament and Character Inventory (TCI) and Positive and Negative Symptoms Scale (PNSS) were used. The results of Pearson correlation coefficient showed that temperament and character are related to negative symptoms in schizophrenia patients; while temperament and character arent related to positive symptoms in. The results of stepwise multiple regression analysis showed dimensions of self– transcendence, cooperativeness and harm avoidance were found to be the best predictors for negative symptoms. While self– transcendence and harm avoidance were found to be the best predictors for positive symptoms in schizophrenia patients. These results have important implications in psychopathological of schizophrenia disease. These results suggest that the temperamental and character profiles of schizophrenia patients may well be of important prognostic value in the planning of cognitive enhancement therapy.
    Keywords: temperament, character, schizophrenia
  • Pages 79-90
    The present study was designed to describe the sources of stress in the members of disabled track and field team, selected to participate in 2008 Paralympics. Personal interviews were performed with the twelve team members during a two-week period before the competitions. The interviews were recorded, and a copy of the tape was given to each subject for final confirmations and corrections. The contents of each interview were typed and coded for confidentiality. Data extracted from each manuscript was analyzed according to Côte guideline. Results showed that participants faced three categories of stress which in order of decreasing frequency were sport stressors, relationships stressors, and academic-occupational stressors. The first category included stressors related to the incentives lodged for national team members, stressors related to the performance, stressors related to the training, and stressors related to the political-religious issues. The second category included stressors related to the family and friends, stressors related to track-and-field family, and stressors related to social issues. The last category included academic stressors, career stressors, and temporal stressors. It was found that performance stressors and stressors related to the incentives lodged for national team members were the most important. Comparing sources of stress among various sports with respect to the participant's gender have been suggested.
    Keywords: stress, track, and, field, paralympics