فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1391)

نشریه مطالعات ملی
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات
  • داود میرمحمدی، باقر ساروخانی صفحه 3
    در مقاله حاضر برای بررسی تاثیر فضای مجازی بر تحولات هویت ملی در پرتو «تحقیقات میان رشته ای» تعداد 918 نمونه تعیین و اطلاعات به دست آمده از آنان، در اواخر پاییز و اوایل زمستان 1390 جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج مدل نهایی نشان داد 64 درصد از تحولات و تغییرات (تقویت یا تضعیف) متغیر هویت ملی در نزد شهروندان تهرانی تحت تاثیر همزمان هفت متغیر قراردارد که در بین متغیرهای مذکور متغیرهای ویژگی های زمینه ای با (81/0-)، نگرش به رسانه مجازی با (51/0-)، در معرض رسانه بودن با (26/0-) بیشترین اثر علی معکوس را بر متغیر وابسته، یعنی هویت ملی دارد.
    کلیدواژگان: هویت، هویت ملی، سیاست های هویتی، فضای مجازی، فناوری اطلاعات و ارتباطات جمعی
  • احمد فضلی نژاد صفحه 31
    شکل گیری مفهوم ایران در دوره باستان محصول تاریخ و تحولات پر فراز و نشیبی است که بخش اعظم آن مربوط به عصر اساطیری و حماسی بوده و از طریق انتقال شفاهی خاطره های مشترک و یادمان های حماسی به دوران تاریخی، زمینه های تکوین و تکامل هویت ایرانی را فراهم کرده است. این مفهوم به طورکلی دارای سه حوزه جغرافیایی، سیاسی و فرهنگی است که ویژگی های هر کدام شاخصه های هویت ایرانی را شامل می شود. سرزمین و مرزهای مشخص، مبارزات و حماسه های تاریخی،تداوم وتحول زبان فارسی و آیین و شیوه فرمانروایی بخشی از این ویژگی ها را تشکیل می دهند. در سیر تکوین و تکامل مفهوم ایران و شکل گیری هویت ایرانی، دوره ساسانیان در تاریخ باستان بی بدیلی است. ساسانیان به عنوان آخرین مرحله تاریخی ایران باستان با تقویت و تکامل مفهوم ایران و ابداع مفهوم ایران شهر نقش اساسی در انتقال و تداوم آن به سراسر دوران اسلامی ایفا کردند.
    کلیدواژگان: ایران، ایران فرهنگی، عصر اساطیری، ایران و توران، ساسانیان
  • حبیب الله فاضلی صفحه 55
    مسئله هویت و هویت اندیشی از مهم ترین موضوعات تمامی رشته های علوم انسانی اعم از فلسفه، علوم سیاسی،جامعه شناسی و الهیات است. هویت اندیشی در جوامع اسلامی به دلیل ویژگی امت گرای هویت اسلامی و قوت هویت ملی در جوامع مسلمان از رونق بیشتری برخوردار است به گونه ای که طیفی از هویت اندیشان مسلمان امت گرا تا ملی گرا قابل شناسایی اند. امام خمینی (ره) نیز در مقام فقیهی عارف و سیاست مداری انقلابی، هویت انسان مدرن و جوامع اسلامی را مورد توجه جدی قرار داده و بازتعریف هویت ایرانی را نیز در سطح نظری و عملی پیگیری کرده است.
    این مقاله کوششی است در مسئله هویت و یا به عبارت دقیق تر دوگانه هویت ملی و هویت امتی در آرای امام خمینی (ره). برآن بوده ایم تا «عرفان فقی هانه»، فرانظریه یا روح کلی آثار و آرای ایشان باشد و از این مجراست که ساختار و عناصر افکار ایشان ماهیتی «امت محور» می یابد و از میان عناصر هویت ملی با برجسته کردن عنصر دین در ایران، بازسازی هویت ایرانی را بر بنیاد دین میسر می داند. بر این اساس رویکرد عرفانی و سیاست شرعی امام خمینی را در ارتباط با مسئله هویت مورد تحلیل قرار داده ایم و پیداست که در این گفتمان وجود «امت» اصالت می یابد و سایر هویت های جمعی و مبانی آنها (نژاد، زبان، تاریخ و...) در حاشیه قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، سیاست عرفانی، هویت ملی، امت محوری، انسجام ملی
  • سیدعطاءالله سینایی صفحه 81
    شواهد تاریخی فراوانی درباره درک هویت ایرانی در میان ایلات و طوایف در دوره قاجار ارائه شده است. ایلات و طوایف ایران از طریق نظام تبادل شفاهی فرهنگی با سنت های گوناگون هویت بخش ایرانی ارتباط برقرار کرده اند. چنین زمینه هایی موجب می شد که این جوامع در غیاب ارتش و سازمان نظامی مدرن، مهم ترین نیروی سپاهی دفاع از مرزها را شکل دهند؛ اما به رغم این موضوع، وجود همگرایی درونی در جوامع طوایفی و ایلیاتی، تنوع، تفاوت ها و تمایزات میان آنها، فقر فرهنگی و بی سوادی فراگیر، مقاومت شدید این جوامع در برابر رویکرد نوسازی حکومت پهلوی و تنش های قبیلگی و طایفگی وسیعی که در این خصوص رخ داد، تحلیلگران مسائل هویت را به طرح کردن شواهدی برای تائید این فرضیه تشویق کرد که ایلات و طوایف ایران، نیروهای اجتماعی دولت ستیز و ضدملی و فاقد عنصر آگاهی و علایق هویتی ایرانی بوده اند.
    چنین وضعیتی باعث می شود که موضوع رابطه ایلات، طوایف و هویت ایرانی ما را در برابر این پرسش قرار دهد که آگاهی طوایف و ایلات در دوره قاجاریه، درباره هویت ایرانی خویش چگونه بوده است؟ این پژوهش می کوشد از طریق مطالعه تاریخی موضوع پاسخی برای این پرسش بیابد.
    کلیدواژگان: طوایف، ایلات، هویت ایرانی، دفاع، قشون، قاجاریه
  • میلاد شمعی، مینو بیطرفان صفحه 107
    یکی از برجسته ترین مسائل عاطفی شعر عصر مشروطه که حوزه گسترده ای از تاملات شاعرانه را برانگیخته، مسئله «وطن» است. آنچه در ارتباط با «وطن» و مسائل پیرامون آن در این دوره به چشم می خورد با دوره های پیشین شعر فارسی متفاوت است. ملک الشعرای بهار از جمله شاخص ترین شاعران این عصر است که نگرش تازه ای نسبت به «وطن» داشته است. وی با شعر اجتماعی و انتقادی، نثر روزنامه ای و خطابی، و لحن عالی و علنی خود چشم اندازش را نسبت به وطنش ابراز داشته است. برداشت وی از «وطن» را می توان در زیر مجموعه ساختارهای سیاسی اجتماعی، مقوله های فرهنگی دینی (مذهبی) و انتقادات تاریخی ملی خلاصه کرد.
    بهار در میان دیگر هم عصرانش دیدگاه معتدل تری نسبت به وطن داشته و جلوه های مختلف آن را در بسترهای گوناگون به تصویر کشیده است. نگرش زیباشناسانه، هنرمندانه و اعتدال گرایانه بهار در ارتباط با وطن بیش از هر چیز در اشعارش بازتاب یافته است. وی به انتقاد از اوضاع داخلی کشور می پردازد، بیگانگان را مورد انتقاد قرار می دهد، از افتخارات و مظاهر فرهنگی ایران یاد و به ارزش های دینی و مذهبی افتخار می کند، جلوه های زیبای طبیعت ایران را به نمایش می گذارد و مکرر از مفاخر و مآثر گذشته نام می برد. هم چنین تا واپسین لحظات عمر، با قلم، در سنگر مبارزه علیه دشمن و دفاع از میهن، قدم می گذارد و در آیینه نظم و نثرش «زبان وطن خویش می شود». در این مقاله برآنیم تا با ارائه مفاهیم گسترده و گونه گون وطن در اشعار ملک الشعرای بهار، دیدگاه وی را در ارتباط با این مسئله تبیین و تحلیل کنیم و بافت ها و ساخت های آشکار و نهان آن را به نمایش بگذاریم.
    کلیدواژگان: ایران، وطنیه، ملک الشعرای بهار، هویت ملی، شعر، مشروطه
  • ابراهیم پاشا، محمدهادی فلاح زاده صفحه 131
    مسئله هویت دینی و ملی جوانان، با توجه به نقش سازنده آنان در سرنوشت آینده کشور، اهمیتی دو چندان دارد. از طرف دیگر پذیرش هویت ملی و دینی از سوی جوانان در گرو الگوگیری موثر آنان و هم چنین وجود الگوهای اثربخش در جامعه است، گروه های مرجع به منظور الگوگیری جوانان از عوامل موثر در این زمینه است. هدف این مقاله بررسی سطح هویت دینی و ملی و رابطه آن با متغیر گروه های مرجع در بین نوجوانان و جوانان است که در این باره از تئوری هیمن و مرتن درباره گزینش گروه های مرجع استفاده شده است. داده های این تحقیق با روش پیمایش و بهره گیری از تکنیک پرسشنامه، در دی ماه 1389 در سطح شهر تهران با حجم نمونه 811 نفر از جوانان گروه های سنی 15 تا 30 سال جمع آوری شده است.
    نتایج نمونه استخراج شده نشان داد که هویت دینی در بین زنان بر هویت ملی برتری دارد؛ درحالی که این وضعیت در بین مردان برعکس است. در رابطه با هویت ملی، متغیر اهمیت دادن به دیدگاه روحانیان (092/0)، معلمان (113/0)، ثروتمندان (090/0-)، نویسندگان (05/0) و رزمندگان (043/0) و در رابطه با هویت دینی میزان اهمیت به دیدگاه روحانیان (204/0)، بسیجی ها (070/0)، ثروتمندان (098/0-)، نویسندگان (059/0-)، قضات دادگستری (064/0) و رزمندگان (081/0) تعیین شده است.
    کلیدواژگان: هویت دینی، هویت ملی، جوانان، گروه های مرجع
  • جعفر هزارجریبی، صابر جعفری کافی آباد، حامد ذاکری صفحه 157
    با وجود تفاسیر متنوع از جهانی شدن، می توان این مفهوم را در مسیر تحولات ادواری تجدد، درک کرد. جهانی شدن در چالش با هویت های فرهنگی در صدد تعلیق و بازتعریف آنها در سیر تک خطی تاریخ غربی است. این مقاله در پی آن است که با بررسی ابعاد اصلی انقلاب اسلامی ایران به عنوان پدیده ای که در سیر هویت یابی دینی ایرانیان به وقوع پیوست، به قابلیت هایی از انقلاب اسلامی و گفتمان هویتی برساخته آن اشاره کند که در عصر جهانی شدن آن را از تناقض های درونی جهانی شدن، برای ساخت تمدنی غایت مند برکنار می دارد. بدین منظور ابعاد مختلف پارادایم های هویت اسلامی و هویت تجددی مقایسه شده و قابلیت های این دو گفتمان برای رقم زدن دوره ای جدید از سرنوشت بشر نشان داده می شود. ابتدا هستی شناسی مادی و سکولار غربی در برابر نگاه توحیدی انقلاب اسلامی بررسی می شود؛ سپس معرفت شناسی غربی جدا از وحی که در بن بست نسبیت گرفتار شده در برابر معرفت شناسی متصل به وحی و سنت اجتهادی شیعه قرار می گیرد. در غایت شناسی، قابلیت های چشم انداز تاریخی شیعه که در گفتمان مهدویت تبلور می یابد، در مقابل انواع بن بست های ادواری تجددی ارزیابی می شود. در نهایت انسان شناسی غربی (اومانسیم) مورد توجه قرار گرفته و پاسخ هویت اسلامی به این مسئله که آیا انسان میزان همه چیز است، تبیین می شود. البته در این حوزه ها تداوم پیش فرض های تجددی که در گفتمان جهانی شدن به صورت تطوریافته ای متبلور شده اند، نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: هویت، هویت اسلامی، جهانی شدن، تجدد، انقلاب اسلامی ایران
  • معرفی و نقد کتاب
  • کریج کالهون ترجمه: محمد قلی پور، علی محمدزاده، علی اشرف نظری صفحه 183
|
  • Davoud Mirmohammadi, Bagher Sarukhanie Page 3
    This article considers the effect of virtual space on the evolution of Iranian identity (Case Study: City of Tehran) and focuses on the virtual space as one of the most important factors that has effected the national identity in Tehran. The hypothesis of this research is that the virtual space can have different consequences on individuals, groups, social classes and human societies, depending on their social and cultural backgrounds. To testing this hypothesis, first we discuss about the classic and modern theoretical literature on the national identity, culture, Internet, virtual space, then, the experimental findings of the study are presented under the survey.The thesis is theoretically based on the views of Stuart Hall about identity and culture and also Anthony Giddens views on the formation of culture in the modern era. So, in this research, we use of development and applied approach, based on positivist methodology.Also, the interview section was conducted through a case study research include 918 extensive virtual space users that have been studied at the city of Tehran and the data collected by the SPSS program and the information has been analyzed by statistical methods such as “Regression analysis that includes many techniques for modeling and analyzing several variables”.In general, the results show that there is a significant and positive correlation between the main variable of the study, i.e., The citizen tendency towards identity, and 7 variables under investigation which, based on the intensity and degree of their correlation with the main variable.
    Keywords: Identity, Cultural Identity, Globalization, Information Society, Virtual Environment, National Identity
  • Ahmad Fazlinejad Page 31
    The creation of the idea of Iran in the ancient period is the result of historical and important changes which in great part are related to Mythical and Heroic Age, and provide the possibility of the creation and evolution of Iranian identity through transferring the common oral memories and Heroic memorials to the Historical period. This idea, generally, has geographical, political and cultural aspects, which are components of Iranian identity. Parts of these features are certain land and boundaries, historical and epic battles, continuity and evolution of Persian language, customs and manners of sovereignty. In the process of creation and evolution of the idea of Iran and creating the Iranian identity, Sassanid period in the ancient history is one exception.Sassanids was the last period of the history of ancient Iran that had an essential role in transferring and continuity of the concept of Iran throughout the Islamic period with strengthening and evolution of the idea of Iran and invention of Iran- Shahr concept.
    Keywords: Idea of Iran, Cultural Iran, Mythical Age, Iran, Turan, Sassanids
  • Habib Ollahfazeli Page 55
    Identity issue and thinking about identity are the most important issues in all fields of humanities such as philosophy, political science, sociology and theology. Each of these fields gives attention to individual, social, national and global identity of modern humans, appropriate to their interests and knowledge.Thinking about identity has more booms in the Islamic societies, because of community-oriented features of Islamic identity and strength of national identity in Muslim societies, so that we can identify a widespread range of Muslim identity thinker, from Ummah- oriented to nationalist. Imam Khomeini (RA) as a mystic jurisconsult and a revolutionary politician, paid attention seriously to the modern human identity and Islamic societies, and also pursued redefining Iranian identity in theoretical and practical levels.This article considers identity issue, and more accurately the problem of duality of Ummah identity or national identity, in the opinion of Imam Khomeini (RA), and believes that “Mysticism Fiqh” is the meta-theory or the general spirit of his works and ideas, and this is distinct from this matter that the structure and elements of his thoughts is based on Ummah- oriented nature, and in his view, among the elements of national identity by highlighting the element of religion in Iran, it is possible the reconstruction of Iranian identity based on religion. So, we have analyzed the mystical approach and religious policy of Imam Khomeini (RA) in connection with the identity issue and we find the nobility of “Ummah” in this discourse and other collective identities and their bases (race, language, history, etc.) are placed in the margins.
    Keywords: Imam Khomeini (RA), Mysticism policy, National identity, Ummah, orienting, National solidarity
  • Sayyed Ataollah Sinaee Page 81
    Many historical evidences is presented about perception of the Iranian identity among clans and tribes at Gajar era. Clans and tribes of Iran communicate through the system of the oral cultural exchange to the various Iranian traditions.Such backgrounds cause these societies to form the most important soldier forces for defense of borders in the absence of army and modern military system. Although, existing interior convergence in the tribes and ethnics societies, variety, differences and distinctions among them, cultural poverty and expanded illiteracy, intense resistance against renovation and actually assimilation policy of Reza Shah Pahlavi, and as a result had been occurred wide tribal tensions, all of these, cause identity analyzers to pay attention to some evidences which confirm this theory that Iranian clans and tribes were social forces against government as well as anti national, which lacks awareness and interests of Iranian identity. Such condition had been caused the relationship among tribes, clans and Iranian identity to be problematic. And we deal with this question: "how was the awareness of tribes and clans at Gajar era toward Iranian identity?" This study tries to find an appropriate answer to this question through historical study of the issue.
    Keywords: Clans, Tribes, Iranian identity, The Qajar dynasty
  • Milad Shamei, Minoo Bitarafan Page 107
    One of the most prominent and frequent concepts and themes of emotional poetry in Constitutional era- that provoked the broad field of poetic emotions – is the homeland issue. What could be seen about the homeland and the issues around it in this period is different from the earlier period of Persian poetry. Actually the concept of homeland in its modern form is influenced by Europeans and along with The Constitutional Revolution has entered into the language of poetry (poets of this period) and every poet in proportion to the knowledge and his or her insight and based on the historical- social and political relations has a unique understand and has reflected it in his/her poems.Mohammad taghi Bahar is among of the most significant Poets in the Constitutional Era that had new point of view. In this article we explain and analyze separately different manifestations of the homeland in the poems of Mohammad taghi Bahar.
    Keywords: Homeland, Mohammad taghi Bahar, National identity, The Constitutional Era poem
  • Ibrahim Pasha, Mohammad Hadi Fallah Zadeh Page 131
    Religious and national identity of youths is very important considering their constructive role in the fate of the country. In other hand, the acceptance of national and religious identity by young people depends on their effective acceptance of the models and also existence of effectiveness models in the community. So, the purpose of this paper is to study the level of national and religious identity and it’s relation to the variable of reference group of youths and adolescents. This article is used of Heyman and Merton theory for the selection of reference groups.Data of this research collected with survey method and using questionnaire techniques, in January 2011 in Tehran with a sample of 811 young people between 15 to 30 ages. The results of research showed that religious identity is superior on national identity among females, while this situation is reversed among men.In relation to the national identity, the important variables are: religious men: (0.092), teachers: (0.113), rich people: (-0.090), authors: (0.05) and warrior views: (0.043) and in field of religious identity, the important variables are: religious men: (0.204), Basijis: (0.070), rich people: (-0.098), authors: (-0.059), judges: (0.064) and warrior views: (0.081).
    Keywords: Religious identity, National identity, Youths, Reference groups
  • Jaafar Hezarjaribi, Saber Jafari, Hamed Zakeri Page 157
    In spite of various interpretation of globalization, it can be understood in the path of periodical evolutions of modernity. Globalization, in its challenge with cultural identities tries to suspend these identities, and give them a new definition in the direction of western history. This essay with studying the major aspects of Islamic Revolution of Iran as a phenomenon that occurred in religious identification direction of Iranians, mention to capacities of Islamic Revolution and its constructed identity discourse that estranges it from internal contradictions of this era (globalization) in establishing a purposive civilization. In order to this purpose, this essay compares different dimensions of Islamic and modern identity paradigms and evaluates their potentials for arising a new age in the human’s destiny. First, the materialistic and secularized ontology of west is inspected in front of monotheistic view that dominates in Islamic Revolution of Iran. Then western discontinuous with oracle epistemology that is captivated in deadlock of relativity has been put in front of epistemology of Islam that is continuous with oracle and Ijtihad tradition. In teleology, capacities of Shia's historical prospect that emerges in the discourse of Mahdaviat will be evaluated in front of different and periodical deadlocks of modernity. At last, western anthropology (humanism) is considered and it is tried to explain the answer of Islamic identity to the question that "Is the human the criteria for everything"? Of course in these fields has been shown the continuity of modern assumptions that are involved in globalization discourse.
    Keywords: Identity, Islamic Identity, Globalization, Modernity, Islamic Revolution of Iran