فهرست مطالب

جامعه شناسی کاربردی - سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 47، پاییز1391)

فصلنامه جامعه شناسی کاربردی
سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 47، پاییز1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدحسین پناهی، حمید دهقانی صفحات 1-18
    پژوهش حاضر، در پی آن بود که به بررسی عوامل موثر بر شادمانی دانشجویان با تاکید بر مشارکت اجتماعی بپردازد. با استفاده از نظریات موجود یک چارچوب نظری تلفیقی تدوین و بر اساس آن فرضیه هایی مطرح شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه های علامه طباطبایی و صنعتی امیرکبیر هستند که از آن، نمونه ای به حجم 400 نفر با روش های نمونه گیری خوشه ایطبقه ای متناسب انتخاب شدند، و داده های تحقیق از طریق پرسشنامه جمع آوری و تجزیه و تحلیل گردید. یافته های حاصل از آزمون های T تست و پیرسون نشان داد که تمامی متغیرهای تحقیق، به غیر از جنسیت و مشارکت رسمی با شادی رابطه دارند. نتایج حاصل از تحلیل چند متغیره نیز گویای آن بود که متغیرهای ارضای نیازها، اعتماد به دیگران و مشارکت اجتماعی غیررسمی به ترتیب بیشترین تاثیر را بر روی شادی دانشجویان دارند. همچنین، متغیرهای مذکور 15 درصد از شادی دانشجویان را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: شادی، مشارکت اجتماعی، ارضای نیازهای مادی، اعتماد به دیگران، دانشجویان
  • محمد جواد لیاقتدار، مرضیه نوروزی لرکی صفحات 19-36
    هدف این پژوهش، بررسی پیامدهای فرهنگی – اجتماعی و فردی – خانوادگی افزایش پذیرش داوطلبان زن در آموزش عالی بوده است. روش پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی و جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه های شهید بهشتی و علامه طباطبایی تهران، بوعلی سینا همدان و شهید چمران اهواز بودند که از طریق روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم، تعداد 403 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته بود و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ برآورد شد. ضمن بهره گیری از نرم افزار SPSS و دیگر مستندات، داده های حاصل از پژوهش در دو سطح توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که از نظر دانشجویان پیامدهای فرهنگی - اجتماعی و فردی- خانوادگی ناشی از افزایش پذیرش داوطلبان زن در آموزش عالی بیش از حد متوسط بوده، در سطح خطای 5 درصد معنادار است. میانگین پیامدهای فرهنگی – اجتماعی بیشتر از پیامدهای فردی – خانوادگی بوده است. بررسی عوامل جمعیت شناختی نشان داد که دانشجویان زن در مقایسه با دانشجویان مرد تاکید بیشتری روی پیامدهای فرهنگی – اجتماعی متاثر از ازدیاد داوطلبان دختر داشته اند. در سایر عوامل جمعیت شناختی (گروه تحصیلی، مقطع تحصیلی، ترم تحصیلی، تحصیلات پدر، تحصیلات مادر، وضعیت تاهل و وضعیت اشتغال) تفاوت معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، پیامدهای فردی، خانوادگی، پیامدهای فرهنگی - اجتماعی، زنان
  • خدیجه سفیری، ذبیح الله صدفی صفحات 37-74
    هدف از این پژوهش رویکردی جامعه شناختی به بررسی نقش و ارتباط جنسیت با سرمایه اجتماعی و مولفه های آن، در چهارچوب نظریه پردازان سرمایه اجتماعی است. روش تحقیق: با توجه به روش کمی ترکیب پژوهش ها؛ یعنی روش فراتحلیل، در هر پژوهش دو مطلب] سطح معناداری (significant Level)/ اندازه اثر (Effect size) [باید استخراج و ثبت شوند. بنابراین، استخراج سایر اطلاعات (شامل: هدف و فرضیه پژوهشی/ جامعه آماری و حجم نمونه/ ابزار اندازه گیری یا پرسشنامه/ روش های ارزشیابی نظیر پایایی و اعتبار/ نتیجه گیری و پیشنهادها) از پژوهش های شناسایی شده تابع هدف محقق است.
    یافته ها
    در چهارچوب روش فراتحلیل با استفاده از روش اسنادی با تکیه بر پایان نامه های ارشد (79%) و دکتری (21%)، در سطح دانشگاه های دولتی (94%) و آزاد اسلامی (6%)؛ و براساس توزیع پژوهش های انجام شده (پایان نامه ها و طرح های پژوهشی) به ترتیب در حوزه سرمایه اجتماعی 41 مورد (43%)، اعتماد اجتماعی 28 مورد (30%)، و مشارکت اجتماعی 26 مورد (27%)؛ چنین برمی آید که طبق نتایج فراتحلیل فرضیه های تحقیقات انجام شده؛ اولا رابطه بین جنسیت با سرمایه اجتماعی: حاکی از همگونی داده ها و در عین حال پذیرش همبستگی قابل قبول بین جنسیت با سرمایه اجتماعی؛ثانیا رابطه بین جنسیت با اعتماد اجتماعی: حاکی از همگونی داده ها و در عین حال پذیرش همبستگی قابل قبول بین جنسیت با اعتماد اجتماعی و ثالثا رابطه بین جنسیت با مشارکت اجتماعی: حاکی از ناهمگونی داده ها و در عین حال عدم پذیرش همبستگی قابل قبول بین جنسیت با مشارکت اجتماعی در تحقیقات یاد شده است.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، جنسیت، سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی
  • حسین هرسیج، رضا محموداوغلی، امید عیسی نژاد، محمودرضا رهبرقاضی صفحات 75-92
    هدف از نگارش این مقاله، بررسی رابطه میان تاثیرات مصرف رسانه ای بر روی هویت اجتماعی در بین دانشجویان دانشگاه اصفهان است. دانشجویان به لحاظ کاربرد ابزار رسانه ای در معرض تغییرات هویتی وسیعتری هستند که رفتار، کردار، طرز پوشش، مدگرایی و نوگرایی آنان، این تغیرات هویتی را نشان می دهد. درک بهتر تاثیر رسانه های جمعی بر هویت اجتماعی دانشجویان می تواند در تشخیص رفتارهای اجتماعی و سیاسی این قشر تاثیر گذار باشد. روش تحقیق پژوهش در جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها، روش پیمایشی است. این مطالعه بر روی 188 نفر از دختران و پسران دانشجوی دانشگاه اصفهان صورت گرفته و برای جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که همبستگی های معناداری میان ابعاد کیفیت و کمیت رسانه های جمعی با ابعاد هویت اجتماعی پاسخگویان وجود دارد. در حالی که استفاده از رسانه های چاپی- نوشتاری و دیداری- شنیداری بر روی هویت ملی، گروهی، مذهبی و جنسیتی تاثیر مثبتی می گذارد و باعث تقویت این هویت ها می شود، ولی با هویت قومی رابطه منفی دارد. در رابطه با استفاده از رسانه های الکترونیکی و تاثیر آن بر هویت قومی، یافته ها نشان داد که هویت قومی کسانی که از این رسانه ها استفاده می کنند، قویتر از کسانی بوده که از این وسیله استفاده نمی کنند. تاثیر رسانه های الکترونیک بر دیگر ابعاد هویت اجتماعی منفی بوده است.
    کلیدواژگان: هویت، هویت اجتماعی، رسانه های جمعی، مصرف رسانه ای
  • سعیده گروسی، فاطمه انجم شعاع صفحات 93-122
    سابقه طولانی بحث در مورد تعریف و عوامل موثر بر بهزیستی، و همچنین، حجم عظیم پژوهش های علمی، در چند دهه اخیر در زمینه شادی و بهزیستی، نشان دهنده اهمیت این موضوع است. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه میان باور به دنیای عادلانه و عدالت سازمانی ادراک شده با بهزیستی کارمندان در شهر کرمان بوده است.باور به دنیای عادلانه بر این واقعیت تاکید می کند که انسان ها نیازمند باور به این عقیده هستند که در دنیایی زندگی می کنند که در آن افراد شایستگی و سزاواری آنچه را به دست می آورند، دارند. بهزیستی ذهنی احساسات مربوط به خوشی و لذت یا خشنودی شناختی را در بر می گیرد. روش پژوهش حاضر پیمایش است. برای رسیدن به اهداف پژوهش، در آغاز تئوری ها و تحقیقات انجام شده در این زمینه بررسی شدند. تئوری های پایه در این پژوهش عبارتند از: تئوری لرنر و تئوری دینر. سپس داده های پژوهش از طریق پرسشنامه جمع آوری شدند. شایان ذکر است که جامعه آماری پژوهش حاضر کارمندان شهر کرمان در نظر گرفته شد. به منظور نمونه گیری، از روش نمونه گیری طبقه بندی استفاده شده است. داده های حاصل از 386 پرسشنامه با استفاده از آزمون های آماری متفاوت، از جمله: همبستگی و رگرسیون تحلیل شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که، داشتن باور به دنیای عادلانه قوی و ادراک هر چه بیشتر عدالت در سازمان، باعث افزایش بهزیستی کارمندان می گردد. همچنین، با استفاده از معادله رگرسیون (گام به گام) مشخص شد که متغیرهای مستقل حدود 31 درصد از واریانس بهزیستی را تبیین کرده اند.
    کلیدواژگان: بهزیستی ذهنی، باور به دنیای عادلانه، عدالت سازمانی، شهر کرمان
  • محمد عباس زاده، فرانک اقدسی علمداری، موسی سعادتی، مرتضی مبارک بخشایش صفحات 123-140
    در دهه اخیر، توجه خاصی به موضوع های پزشکی در قالب جامعه شناسی پزشکی شده است، یکی از این موارد مهم، زیبایی با عمل جراحی پلاستیک است. از آنجا که در جامعه امروز به علل متعدد و تاکید بر بعضی استانداردهای زیبایی(خواه درست و خواه نادرست)، وضع ظاهر از اهمیت فوق العاده ای برخوردار شده است، بسیاری از افراد هر رنج و سختی را به خاطر آن، به جان می خرند. لذا، مقاله حاضر در صدد است با بررسی جامعه شناختی گرایش به زیبایی با عمل جراحی پلاستیک، عوامل مرتبط با آن را شناسایی نماید. روش تحقیق، پیمایشی و ابزار اندازه گیری، پرسشنامه بسته پاسخ است. جامعه آماری مورد مطالعه، دربرگیرنده زنان و دختران (64-16) ساله شهر تبریز به تعداد 457845 نفر (بر اساس سرشماری سال 1385) بوده که از این تعداد، 385 نفر با استفاده از فرمول کوکران و به روش تصادفی طبقه ای به عنوان حجم نمونه مورد مطالعه، انتخاب شده اند. داده های حاصله نیز، با استفاده از نرم افزار spss (آماده سازی داده ها، آزمون آماری r پیرسون) و lisrel (انجام تحلیل مسیر)، تجزیه و تحلیل شده اند. نتایج یافته ها نشان می دهد که بین متغیرهای سن، وضعیت تاهل، سرمایه فرهنگی، باورهای دینی و گرایش به جراحی پلاستیک رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین، در مجموع، متغیرهای مورد استفاده؛ یعنی سرمایه فرهنگی، سرمایه اجتماعی و باور دینی توانسته اند 22 درصد تغییرات متغیر وابسته(جراحی پلاستیک) را تبیین نمایند.
    کلیدواژگان: جراحی پلاستیک، دینداری، سرمایه فرهنگی، سرمایه اجتماعی، زیبایی
  • بیژن خواجه نوری، علی روحانی، سمیه هاشمی صفحات 141-166
    داشتن پوشش مناسب، بخصوص در مجامع عمومی، یکی از دغدغه های جوامع دینی بخصوص جامعه اسلامی ایران است. عدم گرایش به حجاب مناسب و منطبق با هنجارهای اسلامی، از مسائل امروزین جامعه محسوب می شود. این تحقیق بر آن بوده است که با رویکردی جامعه شناختی گرایش به حجاب و عوامل تاثیرگذار بر آن را بررسی کند. با استفاده از روش پیمایشی و پرسشنامه ای محقق ساخته، 508 نفر از زنان و دختران بین سنین 15 تا 64 در نواحی هشت گانه شهر شیراز با استفاده از نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. نتایج تحقیق بیانگر این واقعیت بود که رابطه معنادار مثبتی میان هویت مذهبی (403/0 r=)،، و سبک زندگی مذهبی (174/0 r=) با متغیر وابسته وجود دارد. همچنین متغیرهای تصور از بدن (231/0- r=)، مدیریت بدن(203/0- r=)، فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی (212/0-)، فعالیت های ورزشی-موسیقیایی مدرن (266/0-)، سبک مشارکتی جدید (174/0-) و سبک های فراغتی جدید (200/0- r=) رابطه منفی با گرایش به حجاب داشته اند. یافته های مستخرخ از روش رگرسیون چند متغیره نشان داد که هویت مذهبی (8/22)، سبک فعالیت های ورزشی-موسیقیایی مدرن (5/3) و سبک موسیقیایی سنتی (3/1) از تغییرات گرایش به حجاب را تبیین کرده اند.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، مدیریت بدن، تصور بدن، حجاب و مذهب
  • محمدباقر علیزاده اقدم، محمود علمی، عبدالحسین ملکوتی دیزج یکان صفحات 167-184
    اعتماد اجتماعی یکی از مهمترین مفاهیم علوم اجتماعی است که وجود آن تبادل اجتماعی را تسهیل کرده، برای ارتقای عملکرد سازمانی، امری حیاتی به شمار می رود. تحقیق حاضر با هدف بررسی اعتماد اجتماعی دبیران مقطع متوسطه آموزش و پرورش شهرستان مرند انجام شد. در چارچوب نظری پژوهش حاضر، از تئوری های عقلانی، کنش معقول و از نظریات گیدنز، کلمن، اینگلهارت، زتومکا، اریکسون و بوردیو استفاده شده است. ابزار اندازه گیری در پژوهش حاضر پرسشنامه بوده است. نمونه آماری 280 نفر از کل (1285) دبیران مقطع متوسطه تعیین شده و روش نمونه گیری از نوع تصادفی مطبق بوده است. در تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS و از تکنیک های آماری، چون آماره های توصیفی، آزمون همبستگی پیرسون، آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون t استفاده شده است. عمده ترین نتیجه به دست آمده از پژوهش حاضر، آن است که میزان اعتماد اجتماعی دبیران در سطح بالایی بوده است. همچنین، نتایج دیگر تحقیق نشان می دهد که عواملی چون انتظار فایده، سنت گرایی و باورهای دینی با اعتماد اجتماعی رابطه مستقیم و بیگانگی اجتماعی با اعتماد اجتماعی رابطه معکوس داشته است.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، انتظار فایده، سنت گرایی، باورهای دینی، بیگانگی اجتماعی
  • اصغر میرفردی، سیروس احمدی، زهرا نیکخواه صفحات 185-206
    وندالیسم، پدیده ای ملموس و در عین حال، واقعیتی تلخ و گریزناپذیر است که به عنوان یکی از نمودهای زندگی اجتماعی در جامعه مدرن و ماشینی حضور دارد. وندالیسم از نظر جامعه شناختی به مفهوم داشتن نوعی روحیه بیمارگونه به کار رفته است که بیان کننده تخریب اموال و تاسیسات عمومی است. پژوهش حاضر به بررسی عوامل اجتماعی موثر بر گرایش به وندالیسم در بین دانش آموزان دبیرستانی شهر یاسوج می پردازد. در این بررسی به صورت ترکیبی از نظریات آنومی و ساختار خانواده، جامعه پذیری، خرده فرهنگی و کلارک استفاده شده و روش تحقیق پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه بوده است. نتایج آزمون پیرسون نشان می دهد که گرایش به وندالیسم با متغیرهای پایگاه اجتماعی - اقتصادی(02/0- R.=؛ 023/0 P.=)، سن(004/0 R.=؛ 033/0 P.=) و جامعه پذیری(45/0- R.=؛ 000/0 P.=) رابطه معناداری دارد، ولی با متغیر جنسیت (9/0 T.=؛ 33/0 P.=)رابطه معناداری ندارد. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان می دهد که در مجموع متغیرهای مستقل تحقیق حدود 25 درصد از متغیر وابسته را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: وندالیسم، احساس نابرابری، هیجان طلبی، ناکامی، اجتماعی شدن، آنومی
  • اسلام حیدری، مهربان پارسامهر صفحات 207-229
    هدف
    پژوهش حاضر، پیرامون بررسی جامعه شناختی عوامل موثر بر وندالیسم میان دانش آموزان دبیرستانی ناحیه دو شهر اهواز انجام شده است. داده های این تحقیق با روش پیمایشی از نمونه ای با حجم 376 نفر جمع آوری شد که از جمعیت 17056 نفری دانش آموزان پسر و دختر دبیرستانی ناحیه دو شهر اهواز به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده بودند. متغیر وابسته (وندالیسم)، به دو شیوه عملیاتی شد و رابطه آن با متغیرهای مستقل، شامل جنسیت دانش آموزان، وضعیت تحصیلی دانش آموزان، پایگاه اجتماعی- اقتصادی افراد، ارتباط دانش آموز با افراد بزهکار، احساس بی قدرتی، احساس بی هنجاری، احساس محرومیت نسبی و احساس انزوای اجتماعی، که برگرفته از نظریات: الف) جامعه شناسان کل نگر یا همان کلاسیک ها (دورکیم و مرتون) و ب) جامعه شناسان خردنگر یا معاصر (کوهن، کلووارد و اوهلین و میلر با نظریه خرده فرهنگ؛ ساترلند با نظریه یادگیری افتراقی؛ سیمن با نظریه بیگانگی و هیرشی با نظریه کنترل اجتماعی) است؛ فرضیه سازی و آزمون شد. ابزارگردآوری اطلاعات در این تحقیق، پرسشنامه است. تجزیه و تحلیل یافته ها فرضیات تحقیق را تایید کرده اند. نتایج پژوهش نشان داد که معادله پیش بینی شدت گرایش به رفتار وندالیستی می تواند، 406/0 درصد از واریانس متغیر وابسته را پیش بینی کند. پس مدل پژوهش، توانسته است با استفاده از هفت متغیر وضعیت تحصیلی، پایگاه اجتماعی-اقتصادی، ارتباط با افراد بزهکار، احساس بی قدرتی، احساس محرومیت نسبی، احساس انزوای اجتماعی و احساس بی هنجاری، 406/0 درصد از واریانس متغیر وابسته را پیش بینی کند، بنابراین، می توان گفت از قدرت پیش بینی خوبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: مساله اجتماعی، بزه - کجروی اجتماعی، وندالیسم
|
  • Pages 1-18
    This study is intended to examine affecting factors on student’s happiness، emphasizing the social participation. Using an integrated theoretical framework helped us to make our hypotheses out of it. All Allame’s students and Amirkabir’s students are population which made a 400 sample size. The sample size based on stratified cluster sampling and research’s data gathered through questionnaires. Findings based on T-test and Pierson tests; show relationship between all variables but، gender and formal participation with happiness. Findings on multiple regression technique show that، Satisfactory of needs، trust to others and informal social participation affect happiness، respectively. Also، the relevant variables account for about 15 percent of the variance on student’s happiness.
    Keywords: Happiness, Social Participation, Satisfactory of needs, Trust to others, Students
  • Pages 19-36
    The aim of this study was to explore the socio-cultural as well as individual-familial consequences of the increased number of female applicants admitted to higher education. The research method was descriptive and evaluative in nature with the statistical population composed of the students from Shahid Beheshti Tehran، Allameh Tabatabaei Tehran، Bouali Sina Hamedan and Shahid Chamran Ahvaz universities، of whom 403 were selected as sample size by stratified sampling، proportionate to the population size. The tool for data collection was a researcher-developed questionnaire and reliability was estimated using Chronbach’s Alpha. The data obtained from the research were analyzed both descriptively and inferentially using SPSS and other documentation. The results indicated that in the students’ views، the socio-cultural as well as individual-familial consequences of increased number of female applicants admitted to higher education was above average and significant at 0. 05 level. The mean socio-cultural consequences were greater than that of the individual-familial consequences. A study of demographic variables indicated that compared to male students، female students placed greater emphasis on the socio-cultural consequences of the increased number of applicants admitted to higher education. As for other demographic variables (department، academic level، semester، father’s education، mother’s education، marital status، employment status)، there was no significant difference.
    Keywords: Higher Education, Individual, Familial Consequences, Socio, Cultural Consequences, Female Population
  • Pages 37-74
    The purpose of this study، the sociological approach to the study of gender roles and relationships with social capital and its components، the framework deals with social capital theorists.
    Methods
    The study combined quantitative research methods، the meta-analysis، the primary sources of data are extracted and combined، the result is a new whole; This means that the primary analysis (Preliminary analysis of data) to analyze the secondary (re-analysis data) to be paid. The meta-analysis method for each of two[levels significantly (significant Level)، size effect (Effect size)] should be extracted and recorded. The extraction of other information (including the theory and research / statistical population and sample size / measuring instruments or questionnaires / evaluation methods such as reliability and validity / conclusions and recommendations) of the identified research objective function is achieved.
    Results
    The meta-analysis using the framework document based on a senior thesis (79%) and PhD (21%)، at public universities (94%) and Azad (6%)، and the distribution of performed (Thesis / Research)، respectively، in the area of ​​ social capital (43%)، social trust (32%)، and social participation (25%) would back such that the meta-analysis of research hypotheses; First: the relationship between gender and social capital: evidence from the data assimilation and acceptance، while an acceptable correlation between gender and social capital (H1) is in the research. Secondly، the relationship between gender and social trust: evidence from the data assimilation and acceptance، while an acceptable correlation between gender and social trust (H1) is in the research. Thirdly، the relationship between gender and social participation: evidence of heterogeneous data while rejection of acceptable correlation between gender and social participation (H0) is in the research.
    Keywords: Meta, Analysis, Gender, Social Capital, Social Trust, Social Participation
  • Pages 75-92
    In this paper the impact of media consumption on social identity among students of Isfahan University is studied. Among different social groups، students are subject to wider identity changes. The variety of their behavior، manners، clothing، fashion، etc. illustrates these changes. A deeper understanding of the impact of media on Students’ social identity can help us better understand their political and social behavior. This study applied survey method to collect and analyze data about media consumption and social identity. Sample size includes 188 male and female students of Isfahan University، who filled out our research questionnaire. The results of the study show that there is a significant relationship between quality and quantity of media consumption and respondents’ social identity. While using printed and audio-visual media has a positive impact on national، religious، group، and gender identities، and encourages them، it has a negative impact on ethnic identity. Contrary، using electronic media strongly affect the social identity of students، and have negative impact on other dimensions of social identity.
    Keywords: Social identity, Mass Media, Media Consumption
  • Pages 93-122
    Long-time discussions about the definition of well-being, factors affecting it and the huge volume of scientific research in the past few decades in the field of happiness and well-being indicate how important this topic is. This study investigates the relationship between belief in a just world and perceived organizational justice with employees’ well-being in Kerman city. Belief in a just world demonstrates that people need to believe that everybody deserve what they earn. Subjective well-being emphasizes pleasant emotions and cognitive happiness. This study is a survey, designed on the basis of previous research and relevant theories, including Lerner’s and Diener’s theories. The data was collected by questionnaire. It should be noted that sample size includes 386 employees working in different Kerman’s organizations. Sampling method was stratified random sampling. The data was analyzed using different statistical methods such as correlation and regression. The results of the study show that having a strong belief in a just world and perceived equity in the organization, increases well-being of the employees. According to regression analysis, 31% of the variance of the dependent variable is explained by independent variables.
    Keywords: Subjective Well_being_Belief in a Just World_Justice Organization_Kerman
  • Pages 123-140
    In the last decade، especial attention is given to medical issues in medical sociology. One of the important issues is beauty as it is pursued by plastic surgery. Since in modern society appearance has become very important and some beauty standards are given extraordinary importance (whether right or wrong)، a lot of people undergo many problems and difficulties to achieve beauty by plastic surgery. The present study provides a sociological analysis of tendency towards beauty as it is followed by plastic surgery. Research method is survey and measurement tool is questionnaire. Research population includes all 16- 64 year-old women and girls of Tabriz، whose number according to the national census of 1385 is 457845. Using Cochran formula، 385 individuals were randomly selected by stratified random sampling. Data was analyzed by SPSS. The results of the study show that there are meaningful relationships between variables such as age، cultural capital، religious beliefs and the tendency toward beauty. Overall، our independent variables، namely، social capital، cultural capital and religious beliefs were able to explain 22% of the variance of dependable variable.
    Keywords: Plastic Surgery, Religiosity, Social Capital, Cultural Capital, Beauty
  • Pages 141-166
    Having adequate coverage in public community is one of the religious countries challenges such as Islamic Republic of Iran. Reluctance to appropriate and consistent veil based on Islamic norms accounts as a current problem in Iran. This study tended to analyze tendency to veil and related factors by sociological approach. In data collection، the survey method and self reported questionnaire were used and 508 women and girls were selected by stratified random sampling. The result have shown significant relationship between religious identity (r= 0. 403) and religious lifestyle (r= 0. 174) with dependant variable. Also body image (r= 0. 231)، body management (r= 0. 203)، informational technologies (-0. 212)، modern sport-musical activities (-0/174)، new participation lifestyle (-0. 200) and new leisure lifestyle (-0. 20) have had negative relationship with tendency to veil variable. Finding result by multi variable regression has shown that religious identity (22. 8)، modern sport-musical activities'' (3. 5) and traditional musical lifestyle (1. 3) have explained percent of the variations of tendency to veil.
    Keywords: Lifestyle, Body Management, Body Image, Veil, Religion
  • Pages 167-184
    Social trust is one of the most important concepts of the social sciences whose presence facilitates social communication. It is essential for organizational performance as well. The present study aimed to investigate social trust among high-school teachers of Marand. Our theoretical framework is inspired by rational choice theory، reasoned action theory، and ideas of Giddens، Bourdieu، Colman، Erikson and so on. The measurement instrument is questionnaire. The sample is composed of 280 individuals، who were selected from a population of 1285 (all high-school teachers in Marand) using stratified random sampling. The data was analyzed by SPSS، using statistical techniques such as T test، ANOVA، and correlation coefficients. The main result of this study is that respondents’ social trust is at a high level. Also، variables such as profit expectation، traditionalism and religious beliefs are in a direct relationship with social trust، but social alienation is in a reverse relationship with social trust.
    Keywords: Social Trust, Profit Expectation, Traditionalism, Religious Beliefs, Social Alienation
  • Pages 185-206
    Vandalism is a tangible، harmful and inevitable phenomenon، which exists as an emblem of social life in modern society. Sociologically، vandalism is defined as a kind of mentality aimed at destruction of public assets and accessories. This research considers social factors which may impact tendency to vandalism among Yasouj''s high-school students. In this study، a combination of sociological perspectives about deviation (such as Good''s theory about family structure and anomie theory، socialization approach، social control theory and the sub-cultural theory)، and theories of social psychology about deviation (such as Sutherland ’s theory about social learning and differential companion)، are applied together with theories of Vandalism (Hauber، Mozr and Clark) to examine the relationships between variables. It is a survey study، based on questionnaire. Statistical society is all high-school students in Yasouj. Using Cochran formula، sample size was estimated 400 cases. Random cluster sampling was used. Pearson’s tests show that the tendency towards Vandalism has significant relationships with socio-economic status، age، family size، and socialization، but does not have a significant relationship with gender. Multiple regression analysis shows that independent variables explain، overall، about 25 % of the variance of dependent variable.
    Keywords: Vandalism, Social Factors, Students, Socialization, Anomie, Yasouj
  • Pages 207-229
    This research is a study on the efficient sociological factors on Vandalism across high school students of district two of Ahvaz. The research data was collected through a survey، and participants were 376 cases out of 17054 high-school students of district two. They were randomly selected by a categorical method. The dependent variable (vandalism) was investigated via a questionnaire and its relationship with the independent variables such as gender، educational level، socio-economic status، relationship with vandals، feeling of weakness and abnormality، relative deprivation، and social isolation، which are driven from the theories of various sociologists، including holistic sociologists or the very classics (Durkheim or Merton) and، contemporary sociologists (Cloward، Ohlin and Miller، Sutherland، Seaman and Hirshi) was hypothesized and tested. The collected data was analyzed using descriptive and inferential statistics via SPSS. Analysis of the findings confirmed the research hypothesis. Results showed that the prediction equation of the trend tendency toward Vandalistic behavior can predict 0/406 percent of the variance of the independent variable. And since the research model could predict 0/406 percent of the variance of the independent variable using seven variables (academic achievement، social-economic status، contact with offenders، feeling of powerlessness، sense of relative deprivation، sense of social isolation، and sense of anomie)، it can be said that its predictive power is good.
    Keywords: Social Problem, Delinquency, Social Deviance, Vandalism