فهرست مطالب

اندیشه مدیریت راهبردی - سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1391)

نشریه اندیشه مدیریت راهبردی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • وحید خاشعی، سیدمحمود حسینی، عباسعلی حاجی کریمی، علی رضاییان، مجتبی لشکربلوکی صفحات 5-34
    هدف مقاله حاضر، عرضه نوعی آرمانی از کارکردهای کنترل راهبردی سازمانی است. تحلیل محتوای استنباطی و توصیفی کمی و کیفی و نمونه سازی آرمانی به عنوان راهبرد تحقیق برگزیده شده است. در این مقاله، سه گام اساسی برداشته شد: اول، مطالعه و تحلیل محتوای نظریات و مدل های مختلف برای تعیین کارکردهای کنترل؛ دوم، طراحی نوع آرمانی کنترل بازسازی شده بر اساس تحلیل محتوای نظریات مختلف؛ و سوم، تحلیل نوع آرمانی به دست آمده بر اساس رویکرد کارکردگرایی. در مجموع، 7 موضوع کنترل و 6 کارکرد برای کنترل سازمانی و 3 نوع کنترل سازمانی استقراء شد. انواع سه گانه کنترل عبارت است از کنترل عملیاتی (فروراهبردی)، کنترل راهبردی و کنترل فراراهبردی. کنترل عملیاتی و کنترل راهبردی هر کدام 3 زیرمجموعه دارد. در انتهای مقاله، محققان مسیر تحقیقات آینده را ارایه کرده اند.
    کلیدواژگان: کنترل، کنترل راهبردی، کارکرد، نوع آرمانی
  • کامران امیدی کیا، اصغر مشبکی، سید حمیدخداداد حسینی، شهریار عزیزی صفحات 35-72
    این پژوهش کیفی به دنبال یافتن قابلیت های لازم جهت جایگاه سازی برند شرکت در قالب الگویی نظام مند و با بهره گیری از نظریه داده بنیاد است. پژوهش های گذشته در حیطه جایگاه سازی برند شرکت، بسیار محدود و غالبا یک سونگرانه (از دید مشتری)، کمی گرا و انتزاعی است. این پژوهش، جایگاه سازی برند شرکت را از دیدگاه درون سازمانی و با تاسی از رویکرد راهبردی قابلیت های سازمانی جست وجو می کند. بدین منظور مصاحبه های عمیقی با مدیران شرکت های شناخته شده فعال در صنعت مواد غذایی صورت گرفت. تحلیل داده ها بر اساس نظریه داده بنیاد مبین آن است که ثبات سازمانی، زمینه مناسب جهت ایجاد و تقویت قابلیت های موثر بر هویت بخشی به برند شرکت را فراهم می کند. هویت ایجادشده از طریق قابلیت های تصویرپردازی مثبت به جایگاه سازی برند کمک می کند. در عین حال، شایستگی های مدیریت ارشد و پویایی بازار به عنوان عوامل مداخله گر و بسترساز، شرایط تقویت و تسریع جایگاه سازی برند را موجب می شود.
    کلیدواژگان: جایگاه سازی برند، قابلیت های سازمانی، نظریه داده بنیاد
  • حسن زارعی متین، سید رضاسیدجوادین، علی رحیم پور، مسلم باقری * صفحات 73-106

    جاذبه ها و مقاصد بی بدیل ایران، استعداد بسیار زیادی را برای این کشور در استفاده از مزایا و منافع صنعت گردشگری ایجاد کرده است؛ اما بر اساس آمار شورای جهانی سفر و گردشگری، در سال 2011 (از میان 182 کشور)، رتبه ایران از حیث مشارکت صنعت گردشگری در تولید ناخالص ملی، 127، از نظر میزان مشاغل صنعت گردشگری و شاغلان آن، 135 و از حیث سرمایه گذاری در صنعت، 138 است؛ و در حالی که بر اساس مقاصد گردشگری موجود باید حداقل 5% از درآمد گردشگری جهان را به خود اختصاص دهد در سال 2011 در حدود 4/0% از درآمد جهانی، نصیب ایران می شود که نشان از وضعیت نامطلوب صنعت گردشگری و استفاده نکردن از قابلیت ها و استعدادهای کشور دارد. از این رو ضروری است مسائل عمده این صنعت، شناخته و تبیین شود. این مقاله با این هدف و با استفاده از روش تحقیق آمیخته اکتشافی و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی در بخش کیفی و استفاده از روش پیمایشی و استفاده از مدل معادلات ساختاری در بخش کمی به بررسی مسائل صنعت گردشگری پرداخته و پس از دستیابی به کفایت نظری در مصاحبه با خبرگان و اجرای روش تحلیل محتوای کیفی بر روی مصاحبه ها، اقدام به توزیع پرسشنامه با استفاده از روش پیمایشی نموده و به 22 مسئله عمده صنعت گردشگری کشور در 4 دسته مسائل سطح دولتی صنعت، مسائل بخش خصوصی صنعت، مسائل سطح ملی و مسائل سطح بین المللی صنعت دست یافته است.

    کلیدواژگان: گردشگری، مسائل صنعت گردشگری، چشم انداز صنعت گردشگری، روش تحقیق آمیخته اکتشافی
  • میراحمد امیرشاهی، حمیدرضا یزدانی، سمانه پارسا صفحات 107-132
    یکی از اهداف اصلی شرکت ها در بازار، حفظ و توسعه سهم بازار است که در عین حال یکی از دغدغه های اصلی آنان نیز به شمار می رود. از آنجا که برند شرکت ها، یکی از اصلی ترین سرمایه های آن ها است، بازاریابان همواره در جست وجوی راهکارهایی بوده اند تا با آنها، شرکت ها به اهدافشان نائل آیند. به دلیل پرهزینه و زمان بر بودن ایجاد و خلق برند جدید، استفاده از راهبرد تعمیم برند می تواند بازاریابان را در رسیدن به این مهم یاری کند. البته بدین منظور، باید عوامل متعددی را که می تواند در پذیرش تعمیم برند از سوی مصرف کنندگان موثر باشد نیز مد نظر قرار داد. در این تحقیق فقط دو عامل «میزان شناخت رده محصول» و «تمایز میان برندهای موجود در یک رده محصول» و البته تعامل آن ها به عنوان «عوامل موثر در پذیرش تعمیم برند» شناخته شده است؛ ولی از آنجا که درگیری با محصول نیز می تواند بسیار اثرگذار باشد، این بررسی در دو گروه محصولات با درگیری کم و زیاد انجام می گیرد. بنابراین، هدف این مقاله بررسی تاثیر میزان شناخت رده محصول و تمایز میان برندهای موجود در یک رده محصول و تعامل آن ها در پذیرش تعمیم برند است. از این رو، عکس العمل مصرف کنندگان را نسبت به هشت محصول جدید فرضی که از هشت برند واقعی و جاافتاده در بازار استفاده کرده است –چهار محصول با درگیری کم و چهار محصول با درگیری زیاد- ارزیابی می کند. روش تحقیق حاضر، توصیفی و از نوع پیمایشی است و برای جمع آوری داده های آن از پرسش نامه استفاده شده است. شیوه تجزیه و تحلیل های آماری نیز طرح های تکراری، آنوا و آنکوا است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که دو عامل مذکور و تعامل آن ها تنها در پذیرش تعمیم برند محصولات کالایی (با درگیری کم) و خدماتی (با درگیری زیاد) ساخت خارج ایران اثرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: تعمیم برند، میزان شناخت رده محصول، تمایز میان برندهای موجود در یک رده محصول
  • نورمحمد یعقوبی، علی شکری *، محبوبه راحت دهمرده صفحات 133-158

    بهترین و نوترین راه بقا و موفقیت سازمان ها در دنیای متلاطم کنونی، تمرکز آنها بر «چابکی سازمانی» است. چابکی سازمانی، پاسخی است آگاهانه و جامع به نیازهای در حال تغییر مداوم در بازارهای رقابتی و کسب موفقیت از فرصت هایی که سازمان به دست می آورد. پژوهش حاضر به شناخت عوامل ساختاری توانمندساز چابکی سازمانی پرداخته است. بنا بر طبیعت موضوع، این تحقیق در دو مرحله انجام شده است. در مرحله اول به مطالعات کتابخانه ای درباره ادبیات موضوع پرداخته شد. نتیجه این بود که با بهره گیری از مدل ها و مطالعات متعدد، 7 عامل به عنوان توانمندساز ساختاری چابکی سازمانی شناخته شد. در مرحله دوم تحقیق، مطالعات به صورت میدانی انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش، کلیه کارمندان ادارات امور شعب استان سیستان و بلوچستان و شعبات مرکزی بانک های دولتی و خصوصی مستقر در شهرستان زاهدان بود که از این میان، نمونه ای متشکل از 242 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نامتناسب برگزیده شدند. پس از تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار آماری لیزرل، عوامل هفت گانه شناخته، همبستگی خوبی با چابکی سازمانی نشان داد. اولویت نخست به «تشکیل سازمان دانش محور» و اولویت آخر به «تشکیل سازمان مجازی» اختصاص یافت. در نهایت، پیشنهاد می شود نظام بانکی با تمرکز، بهبود و سرمایه گذاری بر عوامل توانمندساز شناسایی شده، به سوی ارتقای هر چه بیشتر چابکی خویش، گام بردارد.

    کلیدواژگان: سازمان، تغییر، چابکی سازمانی، توانمندساز، رقابت
  • غلامرضا گودرزی، سیدعلی اکبر هاشمی صفحات 159-183
    در دنیای امروز، مفاهیمی چون رقابت، تجارت، تولید، تامین و تدارکات و خرید، تغییر اساسی کرده است. در سال های دورتر، شرکت ها برای تامین و خرید نیازمندی های خود به بازارهای داخلی متکی بودند، لذا اصول و قواعد آن نیز بیشتر تابع شرایط داخلی و تعاملات درونی بود. لیکن در شرایط امروز که شرکت های بزرگ چندملیتی شکل گرفته و در سیاستگذاری های خود، کمتر به ملاحظات داخلی و بیشتر به محیط بین الملل متکی هستند، این اصول و قواعد، متفاوت شده است. لیکن، هنوز هم در برخی کشورها و یا برخی صنایع، ترکیبی از اصول سنتی و نو در حوزه تولید و یا تجارت، جاری است. مثلا با اینکه امروزه، تامین و تدارکات در سطح جهانی صورت می گیرد و ممکن است واژه خرید خارجی معنای خاصی را به ذهن مخاطب، متبادر نسازد، لیکن مشکل اصلی برخی شرکت های تولیدی در ایران، خرید خارجی است. با توجه به این نکته، مقاله حاضر در صدد بررسی فرآیند خرید خارجی در صنعت خودروی ایران، به منظور شناخت و رتبه بندی عوامل ریسک خرید خارجی بر اساس تکنیک های تصمیم گیری چندمعیاره است. بدین منظور، پس از بررسی اجمالی ادبیات موضوع، عوامل اثرگذار در ریسک خرید خارجی، احصاء و در نهایت، بر اساس روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی اولویت بندی می شود.
    کلیدواژگان: خرید، خرید خارجی، ریسک خرید خارجی، رتبه بندی عوامل ریسک خرید، روش AHP
|
  • Vahid Khashei, Seyed Mahmoud Hoseini, Abbasali Hajikarimi, Ali Rezaeian, Mojtaba Lashkarbolouki Pages 5-34
    The purpose of this paper is an ideal organizational strategic control function. Inferential and descriptive content analysis، qualitative and quantitative and ideal modeling are selected as the research strategies. In this paper three basic steps have been taken: The first step is to study and analyze the content of theories and models to determine the control functions. The second is designing the ideal type of reconstructed control based on content analysis of different views. The third is the analysis of the achieved ideal type based on the functional approach. A total of 7 controls and 6 functions for corporate control and three types of organizational control were deduced. Control is of three types، namely operational control (infrastrategic)، strategic control and suprastrategic control. Operational control and strategic control of three subsidiaries each have. In the article، researchers have proposed future research directions.
    Keywords: control, strategic control, function, ideal type
  • Kamran Omidikia, Asghar Moshabbaki, Seyed Hamid Khodadad Hoseini, Shahryar Azizi Pages 35-72
    This qualitative research tries to find the capabilities that are necessary to brand positioning in a systematic model by using grounded theory. Previous researches in brand positioning are very limited and most of them are one-sided (from the customer’s point of view)، quantitative and abstractive. Brand positioning is analyzed from an intra-organizational viewpoint in accordance with organizational capabilities approach in strategic management. To do that، depth interviews were conducted with managers of famous food companies. Analyzed data based on grounded theory showed that organizational stability provides good context for strengthening identity-building brand capabilities. This identity helps to position brand through image-maker capabilities. Managerial competencies and market dynamism as intervening and context creating conditions strengthen and accelerate the brand positioning.
    Keywords: brand positioning, organizational capabilities, grounded theory
  • Hasan Zarei Matin, Seyed Reza Seyedjavadein, Ali Rahimpour, Moslem Bagheri Pages 73-106

    Iran’s unique attractions and destinations has created a great potentiality for utilising tourism industry. However، according to statistics of the World Travel and Tourism Council in 2011، among 182 countries، Iran ranked 127th in terms of the contribution of tourism industry to GDP، 135th in terms of the level of employment in tourism industry، and 138th in terms of investment in the industry، while، according to the existing tourist destinations in the country، at least 5% of the global income of tourism industry should be gained by Iran. This number was 0. 4 in 2011، which is a sign of an undesired situation in the industry and failing to make use of the existing capabilities and potentials of the country. Therefore، it is necessary to identify and explain the major problems of this industry. This research is to realise a part of this end. For the qualitative part of this research، exploratory mixed method and qualitative content analysis were used. On the other hand، survey method and structural equations were used in the quantitative part. After acquiring theoretical sufficiency by interviewing the experts of the field and applying qualitative content analysis on interviews، some questionnaires were distributed in order to conduct a survey. Finally، 22 major problems were identified for the country’s tourism industry، classified into four categories، namely government sector problems، private sector problems، national level problems، and international level problems.

    Keywords: tourism, tourism industry problems, tourism industry vision, exploratory mixed method
  • Mirahmad Amirshahi, Hamidreza Yazdani, Samane Parsa Pages 107-132
    One of the main objects of companies in the market is to maintain and develop their market shares through using their brand. Whereas، creation of a new brand is very costly and time consuming and its chance of success is limited، nowadays، more than ever، marketing agencies are trying to achieve their goals through brand extension strategy. So، factors which influence acceptance of brand extension should be considered. According to this research only a knowledge about product category and the difference among brands in product category، and their interaction are considered as factors which have effects on acceptance of brand extensions. But، because of the importance of product involvement، this research is conducted to evaluate acceptance of brand extensions in both high and low involvement products. The purpose of this study is to examine the influence of knowledge about product category، difference in the quality among brands in product category، and their interaction on acceptance of brand extension. In this research، consumers’ responses on eight hypothetical new products that used eight established brand names -four high involvement products and four low involvement products- are investigated. In this descriptive survey، the data has been collected by questionnaires. For data analysis، analysis of variance، covariance، and general linear model repeated measures have been used. Research findings indicate، among others، that: the two above-mentioned factors and their interaction have effects on acceptance of brand extensions in just good products (low involvement) and service products (high involvement) which are made in a foreign country.
    Keywords: brand extension, knowledge about product category, difference in the quality among brands in product category
  • Nourmohammad Yaqubi, Ali Shokri, Mahboube Rahat Dahmarde Pages 133-158

    One way of survival and success of organizations in the highly changeable world of today is to focus on “organizational agility”. Organizational agility is a rational and comprehensive response to the continuous changing demands of competitive markets and the gain of advantages at every available opportunity. Many authors have categorized the effective factors on organizational agility in three main groups including: stimulators، abilities and enabling factors. As recognizing the factors which enable the organization to obtain agility is a useful help to organizations for gaining the necessary information for managerial decision making in turbulent environments and reaching the advantageous aspects of change flows، this research has tried to identify the structural enabling factors of organizational agility. According to the nature of this subject، the research has been done in two phases. In the first phase، theoretical studies have been done about the literature of the topic. Based on the results، using various models and theories، 7 structural enabling factors in organizational agility were identified. Then some criteria were introduced for each factor. The second phase of the research was done as field study. The population was all of the employees of branch affairs offices of Sistan & Baluchestan Province and central branches of public and private banks of Zahedan، among which a sample of 242 people were selected through disproportionate categorized random sampling method. The 7 factors showed an acceptable correlation with organizational agility after the data analysis by LISREL software. The first and the last priorities were respectively “organizational integration and coordination” and “virtual organization establishment”. Finally، it is recommended that banking system moves for further promotion of its agility through focusing on، improving and investing in the identified enabling factors.

    Keywords: organization, change, organizational agility, enabling factors, competition
  • Gholamreza Goudarzi, Seyed Aliakbar Hashemi Pages 159-183
    Today، concepts and factors such as competition، trading، production، supply and logistics as well as purchasing are changed dramatically. Conventionally، organizations depended on the internal markets for their purchasing and supplying goods. Therefore، purchasing principles and regulations were dependent on internal circumstances. However، with the advent of big multinational companies، that base their considerations mainly on international environment، these principles and regulations have changed. In some counties، however، there is still a combination of conventional and modern principles running in the area of production and trading. For instance، although supply and provision are performed at a global level، the main problem that production companies face in Iran is importing process. Therefore، this article has studied the process of importing process in Iranian auto industry in order to identify and rank importing process risk factors using Multiple Criteria Decision Making (MADM) approach. Thus، after a brief literature review، factors affecting the importing process are enumerated. Finally، the factors are ranked using Analytic Hierarchy Process (AHP) technique.
    Keywords: purchasing, importing process, importing process risk, analytic hierarchy process, AHP