فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ
پیاپی 11 (تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/06/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین احمدی صفحه 1
    میسیونرهای پروتستان مذهب آمریکایی که در اواخر سلطنت فتحعلی شاه قاجار وارد ایران شدند پس از یادگیری بعضی از زبان های بومی منطقه شمال غربی ایران، تبلیغات مذهبی خود را با هدف گرایش مردم ارومیه به مذهب پروتستان شروع کردند. نظر به این که روسها پشتیبان ارمنی ها و فرانسویان حامی کاتولیکها بودند میسیونرهای آمریکایی در ابتدای کار اقدامات قابل توجهی برای جذب این دو گروه مذهبی از خود نشان ندادند. باتوجه به این که نستوری ها فاقد پشت بند خارجی بودند میسیونرهای آمریکایی با استفاده از سرمایه کلان و حمایت سفارت انگلیس در تهران یارگیری گسترده خود را از نستوری ها ارومیه شروع کردند. این مقاله با استفاده از اسناد وزارت خارجه ایران قصد تبیین تغییر مذهب نستوری ها به وسیله میسیونرهای امریکایی در دوره محمدشاه و اوایل سلطنت ناصرالدین شاه قاجار را دارد.
    کلیدواژگان: نستوری، پروتستان، ارومیه، آمریکا، ارمنی
  • امیر اکبری صفحه 29
    از جمله بناهای مهم نقش رستم در نزدیکی تخت جمشید که از نظر مذهبی و تاریخی دارای اهمیت بسیار است کعبه ی زرتشت می باشد. بنای کعبه زرتشت اگر چه مربوط به عصر هخامنشی است ولی کتیبه های شاپور اول و کرتیر بر دیواره این بنا سبب اهمیت بیشتر آن برای شناخت تحولات عصر ساسانی شده است. اهمیت کتیبه تاریخی شاپور اول که به سه زبان پهلوی اشکانی، پهلوی ساسانی، و یونانی نگاشته شده اطلاعات گران قدری را مربوط به عصر ساسانی در اختیار ما می گذارد.
    این کتیبه کامل ترین اطلاعات را در مقایسه با دیگر آثار به جای مانده از عصر ساسانی درخصوص قلمرو ایران، شرح جنگهای ایران با روم، القاب و مناصب بزرگان دربار ساسانی را در اختیار ما قرار می دهد.
    کلیدواژگان: کعبه زرتشت، کرتیر، روم، ساسانیان، شاپور اول
  • ابوالفضل رضوی صفحه 71
    در پی تمرکز قدرت، امنیت و انسجامی که ایلخانان به وجود آوردند، زمینه های رونق تجاری فراهم شد و اقتصاد شهری در بخش های مهمی از قلمرو ایشان رو به رشد نهاد. رشد تجاری عهد ایلخانان که با اقتدار مغول ها در امپراتوری گسترده آنها ارتباط مستقیم داشت، رونق جاده های تجاری این عصر را در خود داشت. فعالیت های تجاری این عصر چه در مسیرهای زمینی و چه دریایی رشد چشمگیری داشت و بخش عمده فعالیت های تجاری در دو مسیر «جاده ابریشم» و «جاده ادویه» انجام می گرفت. مغول ها اهتمام ویژه ای به طرق تجاری داشتند و نظر به اهمیتی که برای تجارت قائل بودند در برقراری امنیت در مسیرهای تجاری می کوشیدند. بیش از یک چهارم درآمد حکومت ایلخانی از راه مالیات های تجاری به دست می آمد و لذا طبیعی بود که در رونق بیشتر مسیرهای تجاری تلاش کند. آن چه که این مقاله به آن می پردازد، بررسی وضعیت بخشی از راه های تجاری عصر ایلخانان است که زمینه های برقراری مناسبات تجاری با ممالک خارج از قلمرو ایشان را هموار می کردند.
    کلیدواژگان: جاده ادویه، راه های تجاری، تجارت، خلیج فارس، جاده ابریشم
  • فیاض زاهد صفحه 91
    بررسی قانون اصلاحات ارضی که در نوع خود یکی از مهم ترین اقدامات رژیم پهلوی در دهه 40 بوده، به تنهایی در این مقاله ممکن نمی باشد؛ اما تلاش گردیده تا ضمن رهیافت شرایط ایران در آستانه اصلاحت ارضی و فرجام نهایی آن مروری هر چند به اختصار صورت پذیرد. در این مقاله محدود روشن می شود که هر چند اصلاحات ارضی یک قانون پیشرو و مبتنی بر اهداف بلندپروازانه است، از آنجا که برآمده از نیازهای واقعی جامعه ایران نبود و یا سیستم سیاسی مستقر تنها از سر ناچاری و یا خروج از بن بست به آن تن داد، نتوانست آن طور که شایسته است موجد اثر باشد. ملاحظه کاری ها و سیاست بازی های شاه، حسادت، رقابت و برکناری دکتر امینی و متعاقب آن حسن ارسنجانی، قانون اصلاحات ارضی را از یک رفرم قاطع اجتماعی، به یک امر ملوکانه و فرمالیته بدل ساخت. هرچند اجرای آن سال ها به طول انجامید اما منجر به خلع ید کامل بزرگ مالکین ایران نشد. هرچند توانست برای بخش های وسیعی از جامعه زارعین و دهقانان هویت، اراده و استقلال مالی فراهم سازد. با این همه به نظر می رسد برای کاوش درباره این بخش از تاریخ معاصر ایران می باید تلاش های بیشتری نیز صورت پذیرد. مقاله مذکور از یک مدخل و چهار فصل و البته زیر فصل هایی تشکیل شده که در هر یک به اختصار به موضوع پرداخته شده است. امید که این نوشته مجمل فتح بابی در این بخش از تاریخ معاصر ایران باشد.
    کلیدواژگان: تاریخ معاصر، رژیم پهلوی
  • محمد نبی سلیم صفحه 123
    تاریخ، این تکاپوی آدمی برای شناخت هویت خویشتن و تفسیر جهان، چگونه نوشته می شود؟ آیا تاریخ تکرار ملالت بار روایت پردازی راویان شیرین سخن است یا دانشی و معرفتی برگرفته از روحیه پرسشگری و پویندگی انسان؟ برای درک عمیق از معنا و مفاد تاریخ باید دید که تاریخ را چگونه می نویسند. این جستار می کوشد تا با نگاهی گذرا به سیر تحول و تطور نگارش تاریخ در اروپا- که ما امروزه آن را کانون مدرنیسم و پیشرفت می دانیم- دگرگونی های حادث شده در بستر زمانی دیرپا را، به معرض دید درآورد؛ تا بدرستی مشخص گردد که چگونه تاریخ نگاری از روایت پردازی و شرح حال نویسی به تحلیل مسائل تمدنی و اجتماعی تبدیل شد و از نگرشی دیکتاتور مآبانه به دیدگاهی دموکراتیک متمایل گردید. مقاله در چند پاره تنظیم شده و به مهم ترین ادوار تاریخ نویسی در قاره اروپا و جهان غرب- از سده های آغازین تاریخ نگاری در عهد یونان باستان تا مکاتب نوین سده 20 میلادی- و نظریات و کوشندگان هریک از این مقاطع می پردازد. امید است آشنائی با روند تحولات مذکور و مقایسه آن با سیر تاریخ نگاری در شرق و بویژه ایران، بتواند به روشن شدن پاره ای از کاستی های موجود در قلمروی تحقیقات تاریخی ایران معاصر کمک نماید.
    کلیدواژگان: تالیفات تاریخی، دانش تاریخ، اروپا، تاریخ نگاری، مکاتب تاریخ نویسی
  • مصیب عباسی صفحه 147
    مصر به عنوان سرزمینی که از تمدن کهن برخوردار است از دیرباز مورد توجه و تهاجم قدرت های جهانگیر قرار داشت. موقعیت اقتصادی و تجاری مصر زمینه توجه و رویکرد قدرت ها به این سرزمین را به وجود آورد. حکومت های باستانی ایرانی – یونانی – رومی و نیز دولت های اسلامی به این سرزمین چشم دوخته و فتح آن را شاه کلید فتح آفریقا و ورود به اروپا تلقی می نمودند. حاصلخیزی اراضی این سرزمین - وجود رودخانه نیل و بنادری چون اسکندریه شرایط رشد و توسعه اقتصادی را بوجود آورد و جایگاه مصر را در اقتصاد مدیترانه ممتاز ساخت.
    با ورود مسلمین به این سرزمین و استقرار حکومت های اسلامی در آن بستر فعالیت های اقتصادی - تجاری و حتی فرهنگی برای مسلمین مهیا گشت در این مقاله وضعیت اقتصادی مصر و جایگاه آن در اقتصاد مدیترانه مورد بررسی قرار گرفته و معرفی دورنمایی از فعالیت های اقتصادی مسلمین در این سرزمین در قرون 4 و 5 قمری از جمله اهداف دیگر این مقاله است.
    کلیدواژگان: مصر، فعالیت اقتصادی مسلمین، مدیترانه، موقعیت اقتصادی
  • یوسف متولی حقیقی صفحه 169
    صفویان نخستین سلسله ی حکومتی ایران بودند که توانستند ترکیبی پررنگ و نتیجه بخش بین تصوف و تشیع ایجاد نموده و شالوده ی حکومت خود را بر آن قرار دهند. این دو عنصر مهم نقش تعیین کننده ای در سیاست های مختلف نظامی، اقتصادی، مذهبی و در مجموع رفتارهای حکومتی آنان داشت. تشیع به عنوان اصلی ترین اندیشه ی حکومتی صفویان دگرگونی های گسترده ای را در جامعه ی ایران به وجود آورد. با این وجود رفتارهای مذهبی شاهان صفوی در برخورد با تشیع و علمای آن یکسان نبود. اخراج گروهی از علمای شیعه از ایران و دعوت از علمای جبل عامل لبنان در زمره این رفتارهای متفاوت بود. علمای جبل عامل کوشیدند تا نظریات حکومتی شیعه را در ایران پیاده کنند اما به زودی دریافتند که هدف اصلی از فراخواندن آنان به ایران بیشتر به منظور استواری بخشیدن به حیات سیاسی شاهان شیعه مذهب بوده است. با این وجود آنها از تلاش بی وقفه ی خود برای در اختیار گرفتن و یا حداقل زیر نفوذ قرار دادن قدرت سیاسی دست برنداشتند و توانستند در زمان برخی از پادشاهان ضعیف صفویه بر امور مسلط شوند. بعد از تشیع، تصوف دومین عامل قدرت یابی پادشاهان صفویه بود. صفویان قبل از آن که باورهای شیعی را در خدمت اهداف سیاسی خود بگیرند و گرایش های سیاسی از خود نشان دهند در عالم تصوف سیر می کردند. آنان در ادامه راه کوشیدند تا از طریق اندیشه های صوفیانه به قدرت دنیایی دست یابند. این تلاش به ویژه بعد از بخشیده شدن گروهی از اسرای عثمانی از طرف تیمور گورکانی به خواجه علی سیاه پوش از سرعت بیشتری برخوردار شد. صوفیان صفویه که رهبران خود را تا سر حد جان اطاعت می کردند مهم ترین ابزار نظامی صفویان در دست یابی به قدرت سیاسی بودند. با این همه مدتی بعد از تشکیل سلسله صفویه، بروز برخی از تند روی ها و مستمسک قرار دادن بعضی از تعالیم صوفیانه باعث ایجاد تعارضاتی بین پادشاهان صفوی و جماعت صوفیه شد. رهبران صفویه برای کاستن از این تعارض پیوندهای صوفی گرایانه خود را با مریدان کاهش دادند که این موضوع در دراز مدت به تضعیف صوفیان و در نتیجه کاهش قدرت صفویان منجر شد.
    کلیدواژگان: تصوف، تشیع، صفویه، تاریخ ایران، رقابت علما و صوفیان
|
  • Hossein Ahmadi Page 1
    The American protestant missioners that had entered in Iran in late of Fathali Shah Qajar reign, started their religion mission oriented to convert Uremia inhabitants to Protestantism once learned some dialects of north west region of Iran. Since, the Russians backed Armenians and the French boosted Catholics, the Americans missioners, at first, did not show a considerable measure in order to attract these two religious groups. Since the Nestorians did not enjoyed of any foreign groups, the American missioners, with a huge capital and the protection of British embassy in Tehran, started their vast teaching by Nestorians of Uremia. This paper tries, by using the records of Iran ministry of foreign affaires, to show the conversion of Nestorians religion by the American missioners in Mohammad Shah period and early Nassereddin Shah Qajar reign.
    Keywords: Protestant, Nestorian, Armenian, Uremia, America
  • Akbari Amir Page 29
    One of the most important building in Nagsh _e_ Rustan near Persepolis which is very important from historical and religious aspects is the cube of Zoroaster. Although the cube of Zoroaster is dated to achaemenid period but shapur I and kartirs rock reliefs on the wall of that building is very important to recognize the sassanid period. the trilingual inscription of shapur I. in acids Pahlavi sassanian Pahlavi, creek give us precious information’s abut sassanian period. The inscription has the most complete information about sassanid authority, descriptions of Iran and Rome wars, titles of honor and posts in sassanid court.
    Keywords: the cube of Zoroaster, shapur 1, kartir, Rome
  • Saied Abolfazl Razavi Page 71
    As the result of the centralization of the power, security. And the hegemony established by the ilkhanids; the grounds of commercial flourishment were prepared and the urban economy in many significant sections of their territory started development. The commercial development in the ilkhanid era, being directly connected with the Mongol might in their vast empire, embodied the development of the commercial routs in this era. In this period of history, commercial activities in both land and sea routs bloomed significantly. The main part of the commercial activities was along "the Silk Road" and "the Spice Road". Mongols had a particular consideration for the commercial routs and being concerned with the importance of commerce, they were diligent to help them secure. More than one fourth of the ilkhanid government income was required from trades as commerce' therefore, diligent effort an the further flourishment of the commercial routes was only natured. The subject of this study is to survey the situation of some part of the commercial routes in the ilkhanid era which set the ground for commercial relations with the land out of their jurisdiction.
    Keywords: Trade, Commercial Roads, Silk Road, Spice Road, Persian Golf
  • Dr Fayyaz Zahed Page 91
    Land reform policies are generally advocated as an effort to eradicate food insecurity and rural poverty, often with utilitarian (i.e., "the greatest good for the greatest number"), philosophical or religious arguments, a right to dignity, or a simple belief that justice requires a policy of "land to the tiller". However, many of these arguments conflict with prevailing notions of property rights in most societies and states. Implementations of land reform generally raise questions about how the members of the society view the individual's rights and the role of government. Starting in the 1960s and continuing into the 1970s, the Iranian government, at the shah's initiative, undertook a broad program designed to improve economic and social conditions. Land reform was a major priority. In an effort to transform the feudal peasant-landlord agricultural system, the government purchased estates and sold the land to the people; it also distributed large tracts of crown land. In the Jan., 1963, referendum, the voters overwhelmingly approved the shah's extensive plan for further land redistribution, compulsory education, and a system of profit sharing in industry; the program was financed by the selling of governmentowned factories to private.investors. Within three years, 1.5 million former tenant farmers were plot owners. Land reform in Iran wasexecuted with a view of attaining stability in politics. In Iran the land reform policies were introduced, not to address the problems of the agricultural workers, at least in the initial stages. During the the year 1963, the economy was in doldrums. The economic anomalies and consequent political unrest had to be addressed to immediately. Land reform in Iran was successful to a great extent in bringing the economy back on the tracks. As per norms, under land reform, large stretches of land were converted into smaller set ups. The land reform in Iran was backed by the United States of America. The failure of land reform in failed due to the fact that the interests of the local people were not taken into consideration.
  • Mohammadnabi Salim Page 123
    How does history the human activity to recognize its identity and to descrip word write? Is history a boring circulation of narrations or it is an acknowledgement of human intellectual activates? To deeply understand histories we should observe how history is written? This article is trying to clarify the quality of historiography changes in Europe to prove that how historiography changed from narrations to social and civilization analyzing and from dictatorship view turned to democracy point of view. This article is divided into different parts and study on the most important historiography period in Europe and west from ancient word Greece and Rome to earliest schools in 20th century. In this article the history of European historiography is studied and by compare eastern and western historiography it will be helpful to clarify the weaknesses of research in Iran contemporary history.
  • Mosayeb Abasi Page 147
    As a country with old civilization, Egpt was always the point of attentim for invaders. Economical and commercial situation of egpt attracted power full nations toward that area. Ancient government of Iran, Greek – Rome and Islamic government be lived that area is the lead key of Africa and Europe canguor. Fertility of lands Niel River ad prots lik Eskandrieh made proper situation for economical growth and introduced Egpt as important country in Mediterranean. With the arrival of Muslims in to that country and the establishment of Islamic governments, Muslims could engage in economical commercial and even cultural affairs. in this article Egpt economical situation and its place in Mediterranean economic is being studied and it aims to itraduce a view of Muslims economic activities in that country during 4th and 5th century
    Keywords: Egpt, economical situation, Mediterranean, Muslims economical activities
  • Yosef Motavali Haghighi Page 169
    Safavids were the first Iran's government (kingdom) who could made an Importand and useful combination between shi ism and safism and setup thir government an it. These two important elements had a determining role in different political issues such as, military, economic, religious and in all their government aspects shiism as the most important thought of safavids government made wide changes in Iran sociely. Although safavids kings religious behaviors with shiism and the scholars weren’t the same, like dismiss. of fagraup of Iranian shiit scholars and Invitation of scholars jibah Amel in lebonan JiB ALAMEL scholers tried toset up the Ideas of shiit government in Iran. But soon they understonded that the main point in their invidatian was to firm the polidical life of shi it kings. Though they never stoped trying to gain control over palidical power and they could gain power during some weals safavid kings. The net wery important element in safavid king power after shi ism was Sufism. Befor safavids use shi ism for their political aims they were sufi. And after that they tried to gain material power through Sufism thoughts and it got faster whe timur (goorlcani) sat free a group of ttoman (osmanlis) slaves to khoeh ali. Safavid sufies whom absolutely obeyed their masters were the most important weapon for safavids in gaining power. Although some times after safavid dynasty sat up, the ill_use of some suflism radical thought caused tensions between safavid kings and sufids. To solve and decrease these ten sions safavid rulers decreased their connections with masters and that in long term causes the weakness of sufids and consguently caused the weakness of safavids.
    Keywords: safavid, iranshistory, shiism, competition between scholars, sufies
  • M.Mahdavian Page 189
    The lawfulness or lack of lawfulness of the governments in the Muslem world is one of the important theoretical discussions of Muslem scholars and thinkers. Each of the diverse parties has investigated lawfulness from its own point of view. The establishment of lowfulness for the government has been a great concern for governers. Most of the Sunni scholars have selected to fix the current situation and advocated the Caliphate and current governments with the subterfuge of preventing divirgences and civilwars. In this article, it has been tried to clarify the thought divergence between Sunnis and Shiite about government with regard to some of the thoughtful bases of Sunni schorars. It can be maintained that Sunni scholars have always advocated Caliphate and the contemporary governments and havenot intended establish an ideal government; wheres the Shiite have always been in the direction of establishing an ideal government on the bases of Shiite criteria.
    Keywords: lawfulness, government, Caliphate, scholars, Sunnis