فهرست مطالب

یافته های نوین زمین شناسی کاربردی - پیاپی 11 (بهار و تابستان 1391)

مجله یافته های نوین زمین شناسی کاربردی
پیاپی 11 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم خسروی، علی عابدینی، صمد علیپور صفحه 1
    نهشته بوکسیت درزی ولی بوکان (جنوب استان آذربایجان غربی، شمال غرب ایران) به شکل لایه ها و عدسی های منفصل چینه سان در درون سنگ های کربناتی سازند روته (پرمین بالایی) توسعه یافته است. بر اساس ویژگی های فیزیکی، در یکی از لایه های ملاحظه شده از این نهشته، چهار تیپ بوکسیت تشخیص داده شده است که به ترتیب از پایین به بالا شامل (1) کانسنگ قرمز قهوه ای، (2) کانسنگ کرم مایل به سبز، (3) کانسنگ سبز مایل به خاکستری و (4) کانسنگ سبز تیره می باشند. بر اساس مطالعات سنگ نگاری، کانسنگ های این نهشته حاوی بافت های پلیتومورفیک، برشی دروغین، جریانی- کلومورفی، پیزوئیدی، نودولار، اوئیدی و کلاست های نابرجا می باشند. یافته های کانی-شناسی نشان می دهند که کانی های اصلی سنگ ساز کانسنگ های بوکسیتی شامل دیاسپور، بوهمیت، پیروفیلیت، ایلیت، گوتیت، هماتیت، شاموزیت، کائولینیت، روتیل، آناتاز، موسکویت، کلسیت، دولومیت، کلریت، کروندوم و کوارتز هستند. حضور مقادیر بالای کانی های سیلیکاتی دلالت بر نارس بودن و سیستم زهکشی ضعیف در طی تکوین این نهشته دارد. الگوی توزیع REEs (به هنجار شده به کندریت) تفریق و غنی شدگی LREEs نسبت به HREEs و بی هنجاری-های منفی ضعیف Eu را در طی فرآیندهای بوکسیتی شدن نمایش می دهند. محاسبات شاخص هوازدگی مطلق با فرض Th به عنوان عنصر شاخص بی تحرک و پوسته قاره ای بالایی (UCC) به عنوان سنگ مادر همراه با الگوی تغییرات بی هنجاری Ce و نسبت های(LREEs/HREEs)N و (La/Yb)N در نیمرخ مورد مطالعه نشان می دهند که تغییرات pH، کنترل کانیایی، جذب سطحی، روبش و ناهمگنی پروتولیت نقش مهمی در توزیع REEs در کانسنگ های این نهشته ایفا نموده-اند. ضرایب همبستگی بین عناصر پیشنهاد می کنند که تمرکز و توزیع REEs در کانسنگ ها توسط کانی های ایلیت، موسکویت، و فسفات های ثانویه کنترل گردیده است.
    کلیدواژگان: بوکسیت، زمین شیمی، عناصر نادر خاکی، درزی ولی، بوکان
  • محمدحسین قبادی، محمدرضا رسولی فرح صفحه 16
    استفاده از سختی واجهشی چکش اشمیت برای برآورد مقاومت و شکنندگی سنگ راهکاری مناسب و کم هزینه است. شکنندگی تابعی از مقاومت است که نشان دهنده استحکام سنگ در مقابل تغییر شکل در محدوده الاستیک می باشد. با توجه به این که روش های مستقیم برای اندازه گیری شکنندگی استاندارد نشده اند در این پژوهش با استفاده از سختی واجهشی چکش اشمیت و آزمون های مقاومت فشاری تک محوری و کششی برزیلی بر روی 7 نوع سنگ گرانیت منطقه بروجرد، ضمن تعیین مفاهیم شکنندگی B1، B2،B3، B4 و شاخص شکنندگی(BI) ارتباط این پارامترها با سختی واجهشی سنگ تعیین گردید. نتایج نشان می-دهد که در رطوبت طبیعی بین سختی واجهشی، مفاهیم شکنندگی و شاخص شکنندگی سنگ ها ارتباطی مستقیم با همپوشانی بالاتر از 7/0 برقرار است. گرانیت های بروجرد از نظر شاخص شکنندگی در رده 4 قرار دارند که از نظر توصیفی اکثرا کمی شکننده هستند. بیشترین شاخص شکنندگی در حالت خشک 94/4 و کمترین آن 13/3 می باشد. با افزایش رطوبت طبیعی، شکنندگی سنگ ها کاهش می یابد. درحالت اشباع حداقل مقدار مفهوم شکنندگی) B4 (برابر با 27/5 مگاپاسگال است. مونزوگرانیت ها با B4 نزدیک به 28 مگاپاسگال بسیار شکننده و از نظر قابلیت حفاری بسیار سخت می باشند.
    کلیدواژگان: سختی واجهشی اشمیت، شکنندگی، مقاومت فشاری تک محوری، مقاومت کششی برزیلی، گرانیت، بروجرد
  • حسین ترک، علی اصغر سپاهی*، اشرف ترکیان صفحه 29

    منطقه مورد مطالعه بخشی از نوار دگرگونی سنندج- سیرجان است و متشکل از سنگ های دگرگونی ناحیه ای و مجاورتی است. تزریق توده باتولیتی الوند و توده نفوذی جنوب غرب ملایر (جنوب تویسرکان)، در سنگ میزبان رسی باعث شکل گیری سنگ های دگرگونی مجاورتی در منطقه شده است. توالی دگرگونی از سنگ های اسلیت، فیلیت، شیست، شیست لکه ای، هورنفلس کردیریت دار، متاولکانیک، مرمر و متاکالک- سیلیکات تشکیل شده است. سنگ های پلیتی فراوان ترین نوع سنگ ها هستند. زون های دگرگونی ناحیه ای شامل زون های کلریت، کلریتوئید- کلریت، بیوتیت و گارنت و زون های دگرگونی مجاورتی شامل کردیریت، کردیریت- آندالوزیت و کردیریت- پتاسیم فلدسپار± فیبرولیت می باشد. در حقیقت، شواهد حاکی از آن است که متغاقب دگرگونی ناحیه ای، این منطقه تحت تاثیر توده های نفوذی قرار گرفته و دگرگونی مجاورتی به وقوع پیوسته است. این زون ها افزایش درجه دگرگونی به سمت توده های نفوذی را نشان می دهند. شواهد صحرایی، میکروسکوپی و ژئوشیمیایی نشان دهنده این مطلب است که پروتولیت سنگ های دگرگونی منطقه مورد مطالعه شامل شیل ها و سیلتستون ها با میان لایه هایی از ماسه سنگ ها، سنگ های ولکانیکی بازیک- حدواسط و سنگ های آهکی می باشند.

    کلیدواژگان: پروتولیت، تویسرکان، دگرگونی، زون های کانی شناسی
  • فریبرز خدادادی، عبدالناصر فضل نیا، حسین پیرخراطی صفحه 46
    به منظور بررسی کیفیت منابع آب زیرزمینی شمال و شمال غرب دشت خوی و نیمه جنوبی دشت قره ضیاءالدین، که در مجاورت مجموعه افیولیتی خوی قرار گرفته اند، از پارامترهای هدایت الکتریکی، کلسیم، کلرور، منیزیم، سدیم، سولفات، کربنات و بی کربنات، TDSو SAR حاصل از تجزیه شیمیایی آب زیرزمینی، استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده های کیفیت شیمیایی آب 31 حلقه چاه که در دو دوره (اواخر مهر1389 و اواخر خرداد1390) برداشت شده است، توسط نمودارهای شولر، پایپر، ویلکوکس، دورو و نقشه های هیدروژئوشیمیایی، انجام گردید. این بررسی ها نشان داده است که اکثر منابع آب از نظر کشاورزی در طبقه C2S1 و C3S1 قرار دارند. همچنین این بررسی ها، کیفیت خوب تا متوسطی را برای مصارف کشاورزی نشان داد. علاوه بر این، کیفیت آب برای شرب در این دشت، در نمودار شولر و بر اساس میزان سختی تقریبا مناسب می باشد. کیفیت آب از لحاظ مصارف صنعتی در کلیه نقاط نیمه جنوبی دشت قره ضیاءالدین خاصیت خورندگی داشته و در شمال و شمال غرب دشت خوی علاوه بر خورندگی رسوب گذار نیز است
    کلیدواژگان: هیدروژئوشیمی، افیولیت، خوی، زیست محیطی، کیفیت
  • پوران کریمی، محمد یزدی، ایرج رسا، مهدی مرادی صفحه 71
    منطقه کالیجار در شما ل نطنز در استان اصفهان قرار دارد. مجموعه ای از سنگ های آذرین در دو فاز در این منطقه برونزد یافته اند. فاز اول سنگ های آتش فشا نی شامل آندزیت بیوتیت دار، آندزیت آمفیبول دار و توف های سبز رنگ) ائوسن - میوپلیوسن(و فاز دوم سنگ های درونی شامل دیوریت، گرانودیوریت هورنبلنددار و کوارتز مونزونیت) الیگومیوسن(می باشند. دگرسانی های سرسیتیک، آرژیلیک و پروپیلیتیک (کلریتی و اپیدوتی) مخصوصا در محل همبری واحد های زمین شناسی با واحد های گسله در منطقه دیده می شود. براساس مطالعات XRD، کانی های شاخص دگرسانی ها شامل: کلسیت، کوارتز، فلدسپات آلکالن (Na-Ca)، میکا، هماتیت، دولومیت و کانی های رسی می باشد. به منظور پی جویی طلا و مس در منطقه از روش اکتشافات ژئوشیمیایی رسوبات آبراهه ای و کانی سنگین استفاده شد که در مرحله اول تعداد 28 نمونه ژئوشیمی و 11 نمونه کانی سنگین و در مرحله دوم تعداد 68 نمونه ژئوشیمی و 18 نمونه کانی سنگین برداشت شد. نتایج به دست آمده از آنالیز نمونه ها در آزمایشگاه ALS Chemex کانادا به روش ICP-MS جهت تعیین عناصر سنگ ساز و کانسار ساز نشان داد که عناصر (Au،Ag،Pb،Mo،Cu،As،Zn،W) در منطقه دارای آنومالی می باشند. محاسبه ضرایب همبستگی به روش اسپیرمن بیش ترین همبستگی را به Pb،Zn(0.76);Mo،W(0.75);Cu،As(0.60);W،Cr(0.81) و Fe،V(0.94) نسبت می دهد. طلا بیش ترین همبستگی) 54/0(را با فلز تنگستن نشان داد. همبستگی ضعیف طلا با عناصر فلزی و عدم همبستگی آن با عناصر سنگ ساز نشان از توزیع مستقل این عنصر در منطقه دارد. مطالعات کانی سنگین نشان داد که عناصر Cu، Pb، Au و Fe دارای آنومالی می باشند. در این مطالعات، نمونه Nt-11 حاوی 35 میلی گرم در تن و نمونه Nt-12 حاوی 20 میلی گرم در تن طلا از منطقه برداشت گردید. نمونه اول از مرز بین توده دیوریتی و واحد توف ریوداسیتی و نمونه دوم نیز از واحد دایک آندزیت تراکیت تا پورفیری برداشت شد. نقشه های ناهنجاری ژئوشیمیایی گویای بیش ترین تمرکز طلا در جنوب و بیش ترین تمرکز مس در شمال منطقه می باشند، بنابراین می توانند معرف بهترین گزینه برای انتخاب محل کانی سازی احتمالی مس و طلا باشند. تلفیق داده های حاصل از نقشه های ناهنجاری ژئوشیمیایی و مطالعات کانی سنگین، ارتباط کانه زایی طلا را با دگرسانی آرژیلیک و کانه زایی مس را با دگرسانی پروپیلیتیک نشان می دهند. به نظر می رسد که کانه زایی گرمابی مس و طلا و دگرسانی های همراه با آن ها در ارتباط با محلول های گرمابی برخاسته از توده های نفوذی دیوریتی با سن الیگوسن فوقانی در بخش شمالی ناحیه باشد.
    کلیدواژگان: زمین شناسی، کانه زایی، رسوبات آبراهه ای، طلا، مس، کالیجار، نطنز، اصفهان
  • ایرج مغفوری مقدم، محمود جلالی، ابوالفضل مرادی صفحه 85
    به منظور مطالعه ریز زیست چینه نگاری سازند آسماری در ناحیه لرستان جنوبی یک برش چینه نگاری در شمال خاوری تاقدیس اناران انتخاب و 58 برش نازک از نمونه های برداشت شده مورد مطالعه قرار گرفت. در این برش سازند آسماری با ضخامت 219 متر روی سازند پابده و در زیر سازند گچساران به صورت هم شیب قرار گرفته و شامل سنگ آهک، مارن و انیدریت می باشد. مطالعه ریززیست چینه نگاری سازند آسماری منجر به معرفی دو بیوزون به سن آکیتانین و بوردیگالین (میوسن پیشین) گردید. دو بیوزون های معرفی شده عبارتند از:Assemblage Zone. Elphidium sp14. Miogypsina spAssemblage Zone. Borelis melo group- Meandropsina iranica
    کلیدواژگان: سازندآسماری، ریز چینه نگاری، تاقدیس اناران، آکیتانین، بوردیگالین
  • گلاله اصغری، حسن میرنژاد، جلیل قلمقاش صفحه 94
    منطقه مورد مطالعه در جنوب غرب سیرجان در استان کرمان واقع شده است و از لحاظ ساختاری در بخش انتهای جنوب شرقی زون سنندج-سیرجان قرار می-گیرد. سنگ های دگرگونی کمپلکس گل گهر به عنوان سنگ میزبان کانسار آهن شامل مرمر، کالک شیست، کوارتز میکاشیست، آمفیبول شسیت و آمفیبولیت می-باشد. از آنجایی که شرایط تشکیل سنگ میزبان کمک زیادی به تفسیر ژنز کانسار آهن می نماید. نتایج حاصل از مطالعات پتروگرافی آمفیبولیت های همراه با کانسنگ آهن و هم چنین آزمایشات الکترون میکروپروب بر روی کانی های این واحد سنگی نشان می دهد که آمفیبول ها از نوع کلسیک بوده و نتایج فشار سنجی حاصل از مقدار آلومینیوم در واحد فرمولی این آمفیبول-ها 85/5 تا13/7 کیلوبار و دماسنجی آمفیبول- پلاژیوکلاز آن ها که به طور تقریبی 682 تا 728 درجه سانتی گراد می باشد، بیانگر درجه دگرگونی احتمالی در حد رخساره آمفیبولیت برای واحد سنگی است. چنین تحولاتی قطعا برروی توده معدنی اثر گذار بوده است.
    کلیدواژگان: کانسار آهن گل گهر، کمپلکس گل گهر، آمفیبولیت، دما و فشارسنجی، رخساره دگرگونی
|
  • M. Khosravi, A. Abedini, S. Alipour Page 1
    Darzi-vali bauxite deposit of the Bukan (south of West-Azarbaidjan province, NW of Iran) developed as semi-continous stratiform layers and lenses within carbonatic rocks of the Ruteh Formation (Upper Permian). Based on physical characteristics, in one of layers considered, four bauxite types were recognized which are, from bottom to the top, (1) brownish red ore, (2) greenish cream ore, (3) greyish geen ore, and (4) dark green ore. Based on petrographical considerations, the ores of this deposit contain pelitomorphic, pseudo-breccia, fluidalcollomorphic, pisoidic, nodular, ooidic textures, and allogenic clasts. Mineralogical data indicate that the major rock-forming minerals of bauxitic ores include diaspore, boehmite, pyrophyllite, illite, goethite, hematite, chamosite, kaolinite, rutile, anatase, muscovite, calcite, dolomite, chlorite, corundum, and quartz. The presence of high quantities of silicate minerals indicates immaturity and poor draining system during development of this deposit. Thedistribution pattern of REEs (normalized to chondrite) display differentiation and enrichment of LREEs relative to HREEs and Eu weak negative anomalies during bauxitization processes. Calculations of absolute weathering index (AWI) with assumption of Th as an immobile monitor element and the upper continental crust (UCC) as parent rock along with pattern of changes of Ce anomaly and (LREEs/HREEs)N and (La/Yb)N ratios in studied profile indicate that changes of pH, mineralogical control, adsorbtion, scavenging, and protolith heterogenity played important role in distribution of REEs in the ore of this deposit. Correlation coefficients between elements suggest that concentration and distribution of REEs were controlled by illite, muscovite, and secondary phosphates.
    Keywords: Bauxite, Geochemistry, Rare earth elements, Darzi, vali, Bukan
  • M. H. Ghobadi, M. R. Rasouli Farah Page 16
    For estimating the rock strength and brittleness, Schmidt rebound hammer hardness value (SRH) is a useful and inexpensive technics. Brittleness depends on rock strength indicating the resistance of rock to elastic deformation. Since the direct methods for measuring of brittleness were not standardized, indirect methods such as Schmidt hammer were used in engineering geology. For this purpose, Schmidt rebound number, uniaxial compressive strength and Brezilian tensile test of seven granite rocks outcrops in Borujerd area were measured. Also, B1, B2, B3 and B4 concepts of brittleness and brittleness index (BI) as well as their relations with Schmidt rebound hammers hardness value (SRH) of the rocks were determined (in natural water content). The results show a good positive corrolation among Schmidt rebound hammers hardness value (SRH), brittleness index (BI) and brittleness concepts of these rocks(r2>0.7). Borujerd granites according to brittleness classificatoin system fall in to slighty brittle. The maximum and minimum brittleness index value in dry condition of rocks are 4.94 and 3.13, respectively. The study shows that the brittleness of the rocks decrease with an increase in water content. In saturation condition, the minimum brittleness concept(B4) is 5.27 Mpa. Monzogranites having B428 Mpa are very brittle and hard for drilling.
    Keywords: Schmidt rebound hammer hardness value (SRH), brittleness, uniaxial compressive strength, tensile strength, granite, Borujerd
  • H. Tork, Ali A. Sepahi, A. Torkian Page 29

    The study area is a part of the Sanandaj-Sirjan metamorphic belt comprising regional and contact metamorphic rocks. The injection of the Alvand Batholith and intrusive body of the South West Malayer (South of Tuyserkan) into pelitic host rock has produced contact metamorphic rocks in the area. Metamorphic sequence is composed of slate, phyllite, schist, spotted schist, cordierite- bearing hornfels, metavolcanic, marble and metacalc– silicate. Pelitic rocks are the most abundant type of rocks. Regional metamorphic zones contain chlorite, chloritoid- chlorite, biotite and garnet zones and contact metamorphic zones contain cordierite, cordierite- andalusite, cordierite- k-feldspar± fibrolite zones.In fact, evidence suggests that following regional metamorphism, this area has been affected by intrusive bodies and contact metamorphism has been occurred. This zones show increase in metamorphic grade towards intrusive bodies. Field, microscopic and geochemical evidences show that the protolith of metamorphic rocks in the study area contain shales and siltstones with the interlayers of sandstones, intermediate- basic volcanic rocks and limestones.

    Keywords: Protolith, Tuyserkan, Metamorphism, Mineralogical zones
  • F. Khodadadi, A. Fazlnia, H. Pirkharrati Page 46
    The parameters of the electrical conductivity, calcium, chloride, magnesium, sodium, sulfate, carbonate and bicarbonate, TDS and SAR from groundwater chemical analysis were used in order to evaluate the quality of underground water resources in the North and Northwest plain of Khoy and the south part of the Gharaziaoddin plain, near the Khoy ophiolitic complex. The chemical quality of the data analysis from 31 wells in two periods (dated late Mehr 1389 and dated late Khordad 1390) by diagrams of Scholer, Piper, Wilcox, and Durov, and map of the hydro-geochemistry was performed. These studies have shown that the majority of the water resources for agricultural activities are classified in the category C2S1 and C3S1. Also this study was indicated moderate to good quality for agricultural purposes. In addition, drinking water quality in the plain is approximately good based on hardness quantity and the Scholer graph. Water quality for the industrial activities has corrosive characteristic in all parts of the Southern half of the Gharaziaoddin plain; but it has precipitin and corrosive characteristic in the North and Northwest of the Khoy plain.
    Keywords: Hydro, geochemistry, ophiolite, Khoy, environmental, quality
  • M. Yazdi, I. Rasa, M. Moradi P. Karimi  Page 71
    Kalijar area is located in the North of Natanz in Isfahan Province. A number of igneous rocks have been occurred in two stages in this region. The first stage of volcanic rocks is include andesite bearing biotite, andesite bearing amphibole and green colour toffs (Eocene- Miopeliocene) and the second stage of plutonic rocks is include diorite, granodiorite bearing - hornblend and quartz monzonite (Oligo-Miocene) age in the area. The several alteration types have occurred in the area such as the sericitic, argillic and propylitic (chloritic and epidotic) that they are proximal to the fault units. The current alteration of index minerals are characterized by XRD analysis. Based on this approach, they are include calcite, quartz, alkali feldspar (Na-Ca), mica, hematite, dolomite and clay minerals. Geochemical exploration of stream sediments and heavy mineral methods were used to explore gold and copper mineralization in the area, which in the first stage 28 geochemical and 11 heavy mineral samples were taken and 68 geochemical and 18 heavy mineral samples in the second stage. The results which are gained by lab analysis by samples by ALS Chemex in Canada in ICPMS method to determine for rock forming and mineralizing minerals revealed the anomaly of Zn, As, W, Cu, Mo, Au, Ag, Pb elements in the area. The Spearman correlation coefficients has revealed the highest correlation between Fe,V(0.94), Pb,Zn (0.76), Mo,W(0.75), Cu,AS- (0.60) and W,Cr (0.81). Gold has shown the magximum correlation to Tungsten (0.54). Gold low correlation to the other metals, no correlation to rock forming minerals, represent the independent distribution of this element. Cu, Fe, Pb, Au have shown anomaly in heavy mineral studies. Nt-11, 35 ppm and Nt-12, 20 ppm of gold sampling have been harvested in this area, Two samples have been harvested from diorite mass borders (tuff rhyodacite unit) and andesite trachyte dyke to porphyrite, respectively. Geochemical anomaly maps indicates the highest gold concentration in south and the highest copper concentration in north. So they are possibly the best option for choosing the possible gold and copper mineralization. Gold mineralization to argillic alteration, copper mineralization to propylitic alteration had been shown on the basis of anomaly geochemical mineralization study. Gold and copper hydrothermal mineralization and their alteration association are related to hydrothermal solution in intrusive diorite mass (Upper Oligocene) age in northern area.
    Keywords: Geology, Mineralization, Stream Sediments, Gold, Copper, Kalijar, Natanz, Isfahan
  • I. Maghfouri Moghaddam, M. Jalali, A. Moradi Page 85
    Micropaleontological study of the Asmari Formation is based on 58 thin sections obtained from a stratigraphical section in the northeastern flank of Anaran anticline (Southern Lorestan). In the studied section, the Asmari Formation has a thickness of 219 meters and mainly consists of limestone, argillaceous limestone, marl and anhydrite; it lies on the Pabdeh Formation and is overlain by the Gachsaran Formation. Two biozones (Aquitanian to Burdigalian: Early Miocene in age) were recognized: Assemblage Zone. Elphidium sp14., - Miogypsina sp and Assemblage Zone. Borelis melo group- Meandropsina iranica
    Keywords: Asmari Formation, Microbiostratigraphy, Anaran anticline, Aquitanian, Burdigalian
  • G. Asghari, H. Mirnejad, J. Ghalamghash Page 94
    The studied area is located in the sorth-west of Sirjan in Kerman Province. In geological classification of Iran it lies in the Sanandaj-Sirjan zone. The Gol-Gohar metamorphic complex which include marble, calc schist, quartz mica schist, amphibole schist and amphibolite is host rock for iron ore deposit. According to importance of formation condition host rock in ore deposit genesis, results of amphibolites petrographic and electron microprob studies, hornblende barometry (5.85-7.13 Kb), amphibole-plagioclase (682-728°C) and Tibiotite thermometry indicate that amphiboles are calcic and metamorphism of Gol-Gohar complex amphibolites probably occurred in upper part of amphibolite facies condition.
    Keywords: Gol, Gohar iron ore, Gol, Gohar complex, amphibolite, thermo, barometry, metamorphism facies