فهرست مطالب

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 11 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • معصومه عباسی، نصرت الله نجفی، ناصر علی اصغرزاد، شاهین اوستان صفحات 1-17
    در یک تحقیق گلخانه ای، اثر شرایط رطوبتی خاک، لجن فاضلاب و کودهای شیمیایی بر ویژگی های رشد و کارآیی مصرف آب گیاه برنج (Oryza sativa L.) رقم علی کاظمی در یک خاک قلیایی غیرآهکی با بافت شن لومی بررسی گردید. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی شامل شرایط آب خاک در سه سطح (غرقاب دایم، غرقاب متناوب و اشباع متناوب) و منبع و مقدار کودهای آلی و شیمیایی در 10 سطح]شاهد، 100% کودهای شیمیایی (8/434 میلی گرم اوره، 08/66 میلی گرم KH2PO4، 40 میلی گرم KCl، 50 میلی گرم FeSO4.7H2O، 48/38 میلی گرم MnSO4.H2O، 28/21 میلی گرم ZnSO4.7H2O و 86/7 میلی گرم CuSO4.5H2O بر کیلوگرم خاک)، 20 گرم لجن فاضلاب بر کیلوگرم خاک با و بدون 50% کودهای شیمیایی، 40 گرم لجن فاضلاب بر کیلوگرم خاک با و بدون 50% کودهای شیمیایی، 20 گرم کود مرغی بر کیلوگرم خاک با و بدون 50% کودهای شیمیایی و 40 گرم کود مرغی بر کیلوگرم خاک با و بدون 50% کودهای شیمیایی[و در سه تکرار انجام شد. در پایان دوره رشد، تعداد پنجه و برگ در بوته، ارتفاع و قطر ساقه، طول و حجم ریشه و وزن خشک بخش هوایی و ریشه اندازه گیری و کارآیی مصرف آب محاسبه شد. نتایج نشان داد که مصرف 20 و 40 گرم کود مرغی بر کیلوگرم خاک به دلیل افزایش شوری محلول خاک مانع رشد برنج گردید. مصرف 20 و 40 گرم لجن فاضلاب بر کیلوگرم خاک تعداد پنجه و برگ در بوته، ارتفاع و قطر ساقه، طول و حجم ریشه، وزن خشک بخش هوایی و ریشه و کارآیی مصرف آب را نسبت به شاهد و 100% کودهای شیمیایی به طور معنی داری افزایش داد. افزودن 50% کودهای شیمیایی به 40 گرم لجن فاضلاب بر کیلوگرم خاک اثر معنی داری بر تعداد پنجه و برگ در بوته، ارتفاع ساقه، حجم ریشه، وزن خشک بخش هوایی و ریشه و کارآیی مصرف آب برنج نداشت. بیشترین تعداد پنجه در بوته، قطر ساقه، طول ریشه و نسبت وزن خشک بخش هوایی به ریشه در تیمار غرقاب دایم مشاهده شد. بیشترین کارآیی مصرف آب گیاه برنج در تیمار اشباع متناوب بود. اثر شرایط آب خاک بر ارتفاع گیاه، تعداد برگ در بوته و وزن خشک بخش هوایی معنی دار نبود. به طور کلی، تیمار اشباع متناوب با مصرف 40 گرم لجن فاضلاب بر کیلوگرم خاک برای دستیابی به رشد مطلوب برنج و افزایش کارآیی مصرف آب توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد برنج، لجن فاضلاب
  • معصومه نعمتی، علی اصغری صفحات 19-31
    این تحقیق به منظور ارزیابی تحمل تنش اسمزی در مرحله گیاهچه در کلزا (Brassica napus L.) به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در 4 تکرار در سال 1390 در دانشگاه محقق اردبیلی اجرا گردید. سطوح تنش اسمزی به عنوان عامل اصلی و 12 رقم کلزا به عنوان عامل فرعی بودند که در شرایط آبکشت از نظر صفات طول، حجم، سطح و وزن خشک ریشه، وزن خشک اندام هوایی و عملکرد بیولوژیک مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که سطوح تنش بر تمامی صفات مورد بررسی تاثیر معنی دار در سطح 1% داشت. بین ارقام کلزا از لحاظ صفات مورد بررسی اختلاف معنی داری مشاهده شد. تاثیر تنش اسمزی بر طول، حجم، سطح و وزن خشک ریشه، وزن خشک اندام هوایی و عملکرد بیولوژیک در ارقام متفاوت یکسان نبود. بیشترین مقدار کاهش صفات مورد مطالعه در شرایط تنش اسمزی مربوط به وزن خشک اندام هوایی و عملکرد بیولوژیک بود و کمترین مقدار کاهش را طول ریشه داشت. بر اساس تحلیل خوشه ای، در هر سه سطح تنش آبی، ارقام کلزا در سه گروه قرار داده شدند. رقم لیکورد در هر سه مورد در گروهی قرار گرفت که میانگین صفات در آن بیشتر از سایر گروه ها بود. ارقام اکاپی، کوانتوم، طلاییه و هایولا 308 تحمل کمی به تنش اسمزی از خود نشان دادند. رقم لیکورد، در مقایسه با ارقام دیگر، تحمل بیشتری به تنش اسمزی داشت.
    کلیدواژگان: تنش کمآبی، عملکرد بیولوژیک
  • حمیدرضا بوستانی، عبدالمجید رونقی صفحات 33-42
    لجن فاضلاب به عنوان یک منبع حاوی عناصر غذایی پرمصرف و کم مصرف در تولید گیاهان زراعی و سبزی ها در بسیاری از کشور ها مورد استفاده قرار گرفته است. به منظور مقایسه اثر کاربرد لجن فاضلاب با تیمار کود شیمیایی بر فراهمی بعضی عناصر غذایی پر مصرف و کم مصرف در سه بافت یک خاک آهکی پس از برداشت اسفناج، آزمایشی در شرایط گلخانه به صورت فاکتوریل، در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور و در سه تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل سطوح لجن فاضلاب (صفر، 10، 20، 40 و 80 گرم در کیلوگرم خاک) و فاکتور دوم بافت خاک (شنی، لوم شنی و لوم رسی) بود. یک تیمار کود شیمیایی نیز جهت مقایسه با لجن فاضلاب تهیه گردید. نتایج نشان داد که افزایش غلظت نیتروژن کل و فسفر قابل استفاده گیاه در تیمار لجن فاضلاب در هر سه بافت خاک به طور معنی داری بیشتر از تیمار کود شیمیایی بود. اثر کاربرد لجن فاضلاب بر افزایش مقدار پتاسیم خاک ها در مقایسه با افزایش فسفر و نیتروژن خاک کمتر بود، که احتمالا به دلیل وجود مقدار کم پتاسیم در لجن فاضلاب است. غلظت آهن، روی، مس و منگنز عصاره گیری شده توسط DTPA با افزایش سطوح لجن فاضلاب کاربردی در بافت های خاک مورد مطالعه به طور معنی داری افزایش یافت و نسبت به نمونه های خاک تیمار شده با کود شیمیایی به طور معنی داری بیشتر بود. با توجه به سطح فراهمی عناصر غذایی در خاک پس از برداشت اسفناج، به ویژه در سطوح بالای کاربرد لجن فاضلاب، نیاز به افزودن اکثر عناصر غذایی برای کشت بعدی نمی باشد. غلظت کادمیم و سر ب عصاره گیری شده توسط DTPA در سه بافت خاک پس از برداشت گیاه قابل اندازه گیری نبود. بنابراین با توجه به ناچیز بودن غلظت کادمیم و سرب در لجن فاضلاب کاربردی، خطر آلودگی خاک ها به این عناصر بعید به نظر می رسد، هر چند در صورت کاربرد مکرر و افزودن سطوح بالای لجن فاضلاب، انجام آزمون خاک به منظور کنترل غلظت عناصر سنگین مانند کادمیم و سرب در خاک های تیمار شده پیشنهاد می شود. قبل از هر گونه توصیه کاربرد لجن فاضلاب، نتایج این تحقیق بایستی در شرایط مزرعه نیز تایید گردد.
    کلیدواژگان: عناصر پرمصرف، عناصر کممصرف، فلزات سنگین
  • حسن بیات، سید حسین نعمتی، علی تهرانی فر، نوید وحدتی، یحیی سلاح ورزی صفحات 43-51
    سالیسیلیک اسید یکی از هورمون هایی است که کاربرد آن در افزایش مقاومت به تنش هایی همچون شوری زیاد شده است. بدین منظور و جهت بررسی تاثیر سالیسیلیک اسید و شوری بر رشد و ویژگی های زینتی اطلسی ایرانی، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی شامل سه سطح سالیسیلیک اسید (صفر، 1 و 2 میلی مولار) و سه سطح کلرید سدیم (صفر، 150 و 300 میلی مولار) با 4 تکرار تحت شرایط کنترل شده در گلخانه انجام شد. روش کاربرد سالیسیلیک اسید به صورت محلول پاشی برگی و هر دو هفته یکبار بود. کلرید سدیم نیز به صورت خاکی و از طریق آبیاری (200 میلی لیتر به ازای هر گلدان) با فواصل سه روزه به گیاهان داده شد. نتایج نشان داد که تنش شوری 300 میلی مولار، میزان ارتفاع، وزن زیست توده، تعداد گل و شاخص کلروفیل را به ترتیب 52، 59، 100 و 61 درصد نسبت به شاهد کاهش داد. کاربرد سالیسیلیک اسید با غلظت 2 میلی مولار باعث افزایش تعداد گل، قطر گل، ارتفاع و شاخص کلروفیل به میزان 100، 35، 40 و 39 درصد نسبت به شاهد تحت شرایط بدون تنش شد. بیشترین میزان سطح برگ، وزن خشک شاخساره، ریشه و زیست توده کل از تیمار 1 میلی مولار سالیسیلیک اسید تحت شرایط تنش شوری 150 میلی مولار به دست آمد. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق، کاربرد سالیسیلیک اسید باعث بهبود ویژگی های رشدی و زینتی اطلسی ایرانی تحت شرایط تنش شوری شد.
    کلیدواژگان: محلولپاشی برگی، نشت یونی، شاخص کلروفیل
  • حمیدرضا روستا، نجمه رسولی، محمدحسین شمشیری صفحات 53-65
    به دلیل قلیایی بودن بیشتر خاک ها و آب های ایران و در نتیجه پ- هاش زیاد ناشی از وجود بی کربنات در محیط رشد گیاهان و تاثیر متفاوت آمونیوم و نیترات بر افزایش یا کاهش پ- هاش محیط کشت گیاه، تحقیق در مورد تاثیرات نامطلوب عواملی مانند قلیائیت و اثر متقابل شکل نیتروژن با آن بر خصوصیات شیمیایی و اکوفیزیولوژیک گیاهان ضروری به نظر می رسد. بنابراین، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور بی کربنات سدیم در چهار سطح (صفر، 1، 5 و 15 میلی مولار) و شکل نیتروژن (آمونیوم و نیترات) روی لوبیا سبز انجام گرفت. طبق نتایج این آزمایش، تیمار بی کربنات سدیم باعث کاهش شاخص SPAD و غلظت رنگیزه های گیاهی در برگ شد. غلظت پرولین در تیمار آمونیوم با افزایش بی کربنات به طور خطی افزایش یافت؛ در حالی که در تیمار نیترات و در غلظت 1 میلی مولار بی کربنات، غلظت پرولین کمی کاهش یافته ولی با افزایش غلظت بی کربنات دوباره به شدت افزایش یافت. شدت فتوسنتز، بازده مزوفیل و کارآیی مصرف آب در تیمار آمونیوم با افزایش قلیائیت کاهش یافت. در صورتی که در تیمار نیترات، بی کربنات در غلظت های کم و متوسط باعث افزایش آنها شد. از این آزمایش نتیجه گیری شد که در تیمار آمونیوم، بی کربنات در تمام غلظت ها باعث کاهش بازدهی فتوسنتزی و استفاده از آب توسط گیاه لوبیا سبز شد. در صورتی که در گیاهان تغذیه شده با نیترات، بی کربنات در غلظت کم (1 میلی مولار) احتمالا به دلیل تامین مقداری دی اکسید کربن یا اسکلت کربنی برای آسیمیلاسیون نیتروژن، برای گیاهان مفید نیز بود.
    کلیدواژگان: نیترات، آمونیوم، فتوسنتز، قلیائیت، گرامینه
  • پیمان جعفری، امیرهوشنگ جلالی صفحات 67-76
    استفاده از فن پیوند زدن می تواند به عنوان یک رویکرد برای افزایش مقاومت ارقام گوجه فرنگی به شوری مطرح باشد. برای ارزیابی تاثیر پیوند بر مقاومت گوجه فرنگی به شوری، دو رقم گوجه فرنگی رایج به نام حمرا و کوین روی یک پایه مقاوم به شوری به نام AR-9704، به روش اسکنه ای پیوند شده و در شرایط گلخانه با استفاده از سیستم هیدروپونیک تحت تاثیر سه تیمار شوری با هدایت الکتریکی 3/2، 3/5 و 3/8 دسی زیمنس بر متر قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تیمار شوری 3/8 دسی زیمنس بر متر به طور معنی داری عملکرد تک بوته را کاهش داد. دلیل اصلی این کاهش عملکرد، کاهش تعداد و وزن میوه ها بود. تاثیر برهمکنش سطوح شوری و رقم نیز در سطح 1% از نظر آماری معنی دار بود. استفاده از پایه های پیوندی ارقام حمرا و کوین در سطوح مختلف شوری با افزایش عملکرد تک بوته همراه بود. اما این افزایش فقط در سطح 3/2 دسی زیمنس بر متر معنی دار شد. در سطح شوری کم (3/2 دسی زیمنس بر متر)، مقدار لیکوپن در رقم حمرا پیوندی و مقدار β کاروتن در هر دو پایه پیوندی حمرا و کوین نسبت به سایر تیمارها برتری معنی دار داشت. مقدار لیکوپن و اسکوربیک اسید در سطوح شوری متوسط (3/5 دسی زیمنس بر متر) و زیاد (3/8 دسی زیمنس بر متر) و غلظت مواد جامد محلول در میوه در سطح شوری 3/8 دسی زیمنس بر متر، در پایه های پیوندی به طور معنی داری نسبت به پایه های غیر پیوندی بیشتر بود.
    کلیدواژگان: پیوند زدن، لیکوپن، بتاکاروتن
  • سمانه صیفی، سید حسین نعمتی، محمود شور، بهرام عابدی صفحات 77-83
    به منظور بررسی اثر های تراکم و هرس بوته بر صفات مرتبط با عملکرد و رشد بوته دو رقم فلفل دلمه ای، آزمایشی به صورت فاکتوریل 2×3×2 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه عامل تراکم بوته در سه سطح (2/5، 3 و 3/5بوته در متر مربع)، هرس بوته در دو سطح (بدون هرس، حذف شاخه های فرعی و باقی گذاشتن سه شاخه اصلی) و رقم (تامسون و ماراتوس) در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. نتایج نشان داد که اثر هرس بر عملکرد در واحد سطح، عملکرد در بوته، میانگین وزن میوه، تعداد میوه در بوته و وزن بوته در سطح احتمال 1% معنی دار بود. اثر رقم نیز بر صفات ارتفاع بوته، قطرساقه و وزن بوته در سطح احتمال 1% معنی دار شد و رقم تامسون در هر سه صفت نسبت به رقم ماراتوس برتری نشان داد. در سطوح مختلف تراکم در صفات عملکرد کل، میانگین وزن میوه، ارتفاع بوته، قطر ساقه و وزن بوته اختلاف معنی داری مشاهده گردید. بیشترین عملکرد (میانگین 10/80کیلوگرم در متر مربع) مربوط به تراکم 3/5 بوته در متر مربع و کمترین عملکرد (میانگین 6/95کیلوگرم در متر مربع) مربوط به تراکم 2/5بوته در متر مربع بود. با افزایش تراکم، میانگین وزن تک میوه کاهش یافت. به طوری که تراکم 2/5 بوته در متر مربع با میانگین وزن 109/8گرم بیشترین وزن میوه را به خوداختصاص داد. وزن کل بوته و قطر ساقه با افزایش تراکم گیاه کاهش، اما ارتفاع بوته افزایش یافت. تیمار هرس بوته عملکرد کل، عملکرد در بوته، وزن بوته و تعداد میوه در بوته را کاهش داد، اما باعث افزایش میانگین وزن میوه گردید. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که انجام هرس در کشت فلفل دلمه ای سبب افزایش وزن و بهبود کیفیت میوه ها می گردد.
    کلیدواژگان: هرس شاخه، کیفیت میوه، تامسون، ماراتوس
  • میثم تقی نسب درزی صفحات 85-92
    این پژوهش به منظور بررسی اثر برخی جدایه های Trichoderma spp. به عنوان افزایش دهنده رشد گیاهچه های خیار(Cucumis sativus L.) در شرایط گلخانه اجرا گردید. اینوکولوم های 19 جدایه قارچ تریکودرما با استفاده از بذر گندم سترون تهیه گردید. نیمه بالایی خاک گلدان ها (حاوی خاک مزرعه و ماسه) به نسبت 3% وزنی با این اینوکولوم ها مخلوط گردید و گلدان ها به مدت 28 روز با آب شهری آبیاری شدند. سپس همه گیاهچه ها پس از چهار هفته جهت مقایسه طول ساقه، طول ریشه و وزن تر کل مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که برخی جدایه ها تاثیر معنی داری در افزایش رشد گیاهچه ها داشتند و برخی اثر بازدارنده داشتند. جدایه های Trichoderma spp. 17 و T. longibraciatum بیشترین تاثیر را در افزایش طول ساقه، هر یک به میزان 74% نسبت به شاهد داشتند. هم چنین، همین دو جدایه به ترتیب با 40% و 25% افزایش وزن تر کل، اختلاف معنی داری در سطح 5% با شاهد داشتند. از سوی دیگر، جدایه 19Trichoderma spp. اختلاف معنی داری را در کاهش طول ساقه، طول ریشه و وزن تر کل نسبت به شاهد نشان داد. این نتایج نشان دهنده توانایی جدایه های ایرانی تریکودرما در افزایش رشد گیاه خیار و پتانسیل آن برای سایر گیاهان می باشد.
    کلیدواژگان: قارچ های افزایش دهنده رشد گیاه، اینوکلوم، تریکودرما
  • پیمان نامور صفحات 93-102
    گونه های مختلف مگس مینوز برگ سبزی، از جمله مهمترین آفات سبزی های گلخانه ای و فضای باز، به ویژه خیار و گوجه فرنگی، محسوب می شوند. کاهش مصرف حشره کش های شیمیایی به منظور به حداقل رساندن باقیمانده سموم روی این محصولات، یکی از ملزومات اساسی در امنیت غذایی به حساب می آید. کاربرد تله های زرد رنگ چسبناک از جمله روش هایی است که در مورد بسیاری از آفات به خوبی به کار رفته و می تواند برای کاهش جمعیت مگس مینوز برگ سبزی نیز مورد استفاده قرار گیرد. به این منظور و با هدف تعیین روش کاربرد آنها از نظر ارتفاع و فواصل نصب، این تحقیق به انجام رسید. برای تعیین مناسب ترین ارتفاع در مرحله اول، در قالب یک طرح بلوک های کامل تصادفی، سه ارتفاع مختلف 170، 120 و 50 سانتی متر از سطح زمین به عنوان سه تیمار با 5 تکرار در مراحل اولیه رشد بوته ها (5-6 برگی با ارتفاع کمتر از cm 50) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که تله های موجود در ارتفاع cm 50 بیشترین تعداد حشره را جذب نموده و ضمن قرار داشتن در یک گروه آماری با تله های در ارتفاع cm 120، با تیمار cm 170 تفاوت آماری معنی دار دارند. در مرحله دوم، که در اوج جمعیت آفت انجام شد و بوته ها در ارتفاع نهایی خود بودند (cm 160)، تله های موجود در ارتفاع cm 170 در هر دو روز شمارش و نیز مجموع، بیشترین تعداد افراد بالغ مگس مینوز را به خود جلب نمودند. برای تعیین مناسب ترین فاصله، تله های زرد رنگ با قرار گرفتن در ارتفاع cm 170 از سطح زمین در فواصل مختلف 1، 2 و 3 متر از یکدیگر به همراه شاهد (بدون نصب تله) به عنوان 4 تیمار مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تیمار فاصله یک متر دارای بهترین کارایی بوده و ضمن قرار گرفتن در یک گروه با تیمار فاصله دو متر، با سایر تیمارها تفاوت آماری معنی دار دارد.
    کلیدواژگان: آفت، سبزی های گلخانه ای، خیار
  • سمیه خدارحمی، امیرحسین خوشگفتارمنش، مصطفی مبلی صفحات 103-110
    سیلیسیم یکی از عناصر مفید برای رشد برخی گیاهان از جمله خیار می باشد. به نظر می رسد سیلیسیم ظرفیت آنتی اکسیداتیو گیاه را افزایش داده و باعث کاهش خسارت های ناشی از تنش های محیطی و سمیت فلزات می شود. این پژوهش با هدف بررسی برهمکنش سیلیسیم و کادمیم بر رشد، میزان ماده خشک و فعالیت آنزیم کاتالاز به عنوان یک آنزیم آنتی اکسیدان، روی خیار اجرا شد. این آزمایش هیدروپونیک در گلخانه مرکز کشت بدون خاک دانشگاه صنعتی اصفهان به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارها عبارت بودند از دو سطح کادمیم (صفر و 5 میکرومولار)، دو سطح سیلیسیم (صفر و 1 میلی مولار) و دو رقم خیار (رقم گلخانه ای نگین و رقم مزرعه ای سوپردامینوس). نتایج نشان داد که کادمیم تاثیر معنی داری بر وزن تر و خشک اندام هوایی دو رقم خیار مورد مطالعه نداشت، ولی سبب کاهش معنی دار وزن تر و خشک ریشه شد. تاثیر سیلسیم بر وزن خشک اندام هوایی بسته به رقم متفاوت بود. تغذیه سیلیسیم باعث افزایش معنی دار وزن خشک اندام هوایی رقم سوپردامینوس شد، ولی بر وزن خشک اندام هوایی رقم نگین بی تاثیر بود. فعالیت آنزیم کاتالاز تحت تاثیر حضور سیلیسیم و کادمیم قرار گرفت به گونه ای که کادمیم در هر دو رقم خیار مورد مطالعه فعالیت آنزیم کاتالاز را کاهش داد. در مقابل، با افزودن سیلیسیم به محلول غذایی، فعالیت آنزیم کاتالاز در رقم نگین افزایش یافت. به نظر می رسد که افزودن سیلیسیم به محیط رشد خیار می تواند باعث بهبود ظرفیت آنتی اکسیدانی گیاه شود، گرچه این اثر بستگی به رقم خیار دارد.
    کلیدواژگان: عناصر مفید، فلزات سنگین، آنتیاکسیدان، کاتالاز
|
  • M. Abbasi, N. Najafi, N. Aliasgharzad, Sh. Oustan Pages 1-17
    In a greenhouse research، the effects of soil water conditions، sewage sludge and chemical fertilizers on growth characteristics and water use efficiency of rice (Oryza sativa L. cv. Ali Kazemi) were studied in a loamy sand alkaline non-calcareous soil. The study was performed as a factorial experiment in a randomized complete blocks design including soil water conditions in three levels (continuous submergence، alternate submergence and alternate saturation) and source and amount of organic and chemical fertilizers in 10 levels [control، 100% chemical fertilizers (434. 8 mg urea، 66. 1 mg KH2PO4، 40 mg KCl، 50 mg FeSO4. 7H2O، 38. 5 mg FeSO4. 7H2O، 21. 3 mg ZnSO4. 7H2O and 7. 9 mg CuSO4. 5H2O per kg of soil)، 20 g sewage sludge per kg of soil with and without 50% of chemical fertilizers، 40 g sewage sludge per kg of soil with and without 50% of chemical fertilizers، 20 g poultry manure per kg of soil with and without 50% of chemical fertilizers and 40 g poultry manure per kg of soil with and without 50% of chemical fertilizers] with three replications. At the end of growth period، tiller and leaf number per plant، length and diameter of stem، length and volume of roots، and shoot and root dry matter were measured and water use efficiency (WUE) was calculated. The results showed that application of 20 and 40 g poultry manure per kg of soil prevented the growth of rice due to increase of soil salinity. Application of 20 and 40 g sewage sludge per kg of soil increased significantly tiller and leaf number per plant، length and diameter of stem، length and volume of roots، shoot and root dry matter and WUE compared to control and 100% chemical fertilizers treatments. Addition of 50% chemical fertilizers to 40 g sewage sludge per kg of soil did not significantly affect tiller and leaf number per plant، stem length، volume of roots، shoot dry matter and WUE of rice. The highest tiller number per plant، stem diameter، root length and the ratio of shoot dry matter to that of root were observed in continuous submergence treatment. The highest WUE of rice plant was in alternate saturation treatment. The effect of soil water conditions on plant height، leaf number per plant and shoot dry matter was not significant. In general، alternate saturation with application of 40 g sewage sludge per kg of soil could be recommended to achieve optimum growth of rice plant and increase of WUE.
    Keywords: Yield components of rice, Sewage sludge, Poultry manure
  • M. Nemati, A. Asghari Pages 19-31
    This research was performed in 2011 at University of Mohaghegh Ardabili، Iran، to evaluate osmotic-stress tolerance، at seedling stage، of rapeseed (Brassica napus L.)، as a split plot experiment based on randomized complete blocks design with four replications. Levels of osmotic stress were considered as main factor and twelve rapeseed cultivars were sub-factor، that were evaluated under aquaculture conditions، based on length، volume، area and dry weight of roots، shoot dry weight and biological yield. The results showed that stress levels had signification effect on studied traits (P≤0. 01). Significant differences were observed between rapeseed cultivars. Effect of osmotic stress on length، volume، area and dry weight of roots، shoot dry weight and biological yield of different cultivars was not the same. The greatest amount of reduction in the studied traits under osmotic-stress conditions was observed in shoot dry weight and biological yield; root length was reduced the least. Based on cluster analysis، at all three levels of drought stress، canola cultivars were placed in three groups. The Licord cultivar، at all three conditions، was located in the group that its traits were higher than other groups. The Okapi، Quantum، Tallaye and Hyola308 cultivars showed lower tolerance to osmotic stress. The Licord cultivar had higher tolerance to osmotic stress as compared to other cultivars.
    Keywords: Water deficit stress, Biological yield
  • H.R. Boostani, A. Ronaghi Pages 33-42
    Sewage sludge (SS) as a source of macro- and micro nutrients has been utilized in many countries for crop and vegetable production. To compare the influence of SS with chemical fertilizer on macro- and micro nutrients bioavailability in three textural classes of a calcareous soil after harvesting spinach (Spinacia oleracea L.)، a factorial experiment was carried out in a completely randomized design with two factors and three replications under glasshouse conditions. The first factor was SS levels (0، 10، 20، 40، and 80 mg per kg soil) and the second factor was soil textural classes (sandy، sandy loam، and clay loam). A chemical fertilizer treatment was used for comparison with the applied SS treatments. Results indicated that total nitrogen (N) and available phosphorus (P) was significantly higher in SS amended soils compared to fertilizer treatment. Effect of increasing soil potassium (K) due to addition of SS was less than P and N، which is probably due to low content of K in SS. Soil DTPA extractable iron، zinc، copper، and manganese were significantly increased in SS treatments in all soil textures and were higher than fertilizer treatment. Based on nutrients’ bioavailability in soil after harvesting spinach، especially at high rates of SS، addition of most nutrients is not necessary for the next crop. Concentration of DTPA extractable cadmium (Cd) and lead (Pb) was not detectable in all treatments. Therefore، because of low contents of Cd and Pb in the utilized SS، reaching to a toxic level of these elements in soil is unexpected. However، if high levels of SS are applied frequently، soil test is recommended for monitoring heavy metals concentration in amended soils. Prior to any SS recommendation، the results of this research need to be verified under field conditions.
    Keywords: Macronutrients, Micronutrients, Heavy metals
  • H. Bayat, S.H. Namati, A. Tehranifar, N. Vahdati, Y. Selahvarzi Pages 43-51
    Application of salicylic acid (SA) as a phytohormone has been increased due to resistance to stresses such as salt stress. To evaluate the effects of SA on growth and ornamental characteristics of Persian petunia under salt stress، a factorial experiment، based on completely randomized design، was conducted with 3 levels of SA (0، 1 and 2 mM) and 3 levels of NaCl (0، 150 and 300 mM) with 4 replications under controlled greenhouse conditions. Salicylic acid was applied via foliar spray once every two weeks. NaCl was also applied as drench (200 ml per pot) at flowering stage in 3-day intervals. The results showed that salinity of 300 mM NaCl decreased plant height، biomass، number of flowers and chlorophyll index by 52، 59، 100 and 61 percent as compared to control، respectively. Under non-saline conditions، foliar application of SA (2 mM) increased number of flowers، flower diameter، plant height and chlorophyll index by 100، 35، 40 and 39 percent as compared to control، respectively. Plants treated with 1. 0 mM SA had the highest leaf area، shoot and root dry weight and biomass at 150 mM salinity. Based on the results of this experiment، foliar application of SA improved growth and ornamental characteristics of Persian petunia under saline and non-saline conditions.
    Keywords: Foliar spray, Electrolyte leakage, Chlorophyll index
  • H.R. Roosta, N. Rasooli, M.H. Shamshiri Pages 53-65
    Due to alkalinity of most soil and water resources in Iran and consequently bicarbonate-induced high pH of plants’ growing medium and different effects of ammonium and nitrate on pH of plant growing medium، research about deleterious effects of factors like alkalinity and interactive effect of nitrogen with bicarbonate on chemical and ecophysiological characteristics of plants seems to be necessary. Thus، an experiment was carried out on snap bean as a factorial trial with completely randomized design and two factors of sodium bicarbonate (0، 1، 5 and 15 mM) and nitrogen form (ammonium and nitrate). The results of this experiment showed that bicarbonate decreased SPAD index and plant pigments in leaves. Proline concentration in ammonium treated plants increased with bicarbonate linearly; whereas in nitrate treatment and at 1 mM bicarbonate، it decreased slightly but increased again markedly with elevating of bicarbonate content. In ammonium treatment، the photosynthesis rate، mesophyll efficiency and water use efficiency decreased with bicarbonate، whereas in nitrate treatment، they increased with low and medium concentrations of bicarbonate. It is concluded that in ammonium treatment، bicarbonate decreased photosynthesis efficiency and water utilization in snap bean at all concentrations، whereas، in nitrate-fed plants، bicarbonate at low concentration (1 mM) was suitable، probably due to providing some CO2 or carbon skeleton for nitrogen assimilation in plants.
    Keywords: Nitrate, Ammonium, Photosynthesis, Alkalinity, Legume
  • P. Jafari, A.H. Jalali Pages 67-76
    Application of grafting technique could be an approach for increasing salinity resistance of tomato cultivars. To assess the impact of grafting on resistance of tomato to salinity، two varieties of conventional tomato called Hamra and Kevin were grafted on a salt-resistant base، called AR-9704، using chisel grafting method، and were grown in the greenhouse، using a hydroponic system، under three levels of salinity (EC of 2. 3، 5. 3 and 8. 3 dS/m). The results showed that 8. 3 dS/m treatment significantly reduced yield per plant. The main reason for this reduction was lower number and weight of the fruits. Interaction of salinity and cultivar was also statistically significant (P<0. 01). The use of grafted cultivars of Hamra and Kevin increased yield per plant at different salinity levels. However، this increase was significant at 2. 3 dS/m salinity level. At low salinity level (2. 3 dS/m)، the lycopene content in grafted Hamra and β-carotene content in both grafted Hamra and Kevin cultivars had significant advantage over other treatments. The amount of ascorbic acid and lycopene at moderate and high salinity levels (5. 3 and 8. 3 dS/m، respectively)، and fruit’s soluble solids concentration at salinity level of 8. 3 dS/m in grafted cultivars were significantly higher than non-grafted cultivars.
    Keywords: Grafting, Lycopene, β, carotene
  • S. Seifi, S.H. Nemati, M. Shoor, B. Abedi Pages 77-83
    In order to investigate the effects of plant density and pruning on yield characteristics and growth of two bell pepper cultivars، a 2×3×2 factorial experiment was conducted in a complete randomized block design with three replications and three factors of plant density (2. 5، 3 and 3. 5 plants per m2)، shoot pruning at two levels (without pruning and training plants with 3 main stems) and two bell pepper cultivars (Tomson and Maratos)، in greenhouse of Ferdowsi University of Mashhad، Iran. The results showed that the effect of shoot pruning on yield per m2، yield per plant، fruit weight، number of fruits per plant and plant weight was significant (P<0. 01). The effect of cultivar on plant height، shoot diameter and plant weight was significant (P<0. 01)، and also the amount of these parameters for Tomson cultivar was higher than Maratos cultivar. Plant density had a significant effect on total yield، average fruit weight، plant height، shoot diameter and plant weight. Plant density of 3. 5 plants per m2 produced the highest yield (10. 80 kg/m2) and 2. 5 plants per m2 showed the lowest yield (6. 95 kg/m2). Average fruit weight decreased with increasing plant density، such that 2. 5 plants per m2 produced the highest fruit weight (109. 8 g). Plant weight and shoot diameter decreased with increasing plant density، while plant height increased with higher plant density. Pruning decreased total yield، yield per plant، plant weight and number of fruits per plant، but it increased fruit weight. The results of this experiment showed that pruning of bell pepper plants caused an increase in fruit weight and improved fruit quality.
    Keywords: Shoot pruning, Fruit quality, Tomson, Maratos
  • M. Taghinasab Darzi Pages 85-92
    This experiment was performed to investigate the effect of some Trichoderma spp. isolates as growth promoters of cucumber (Cucumis sativus L.) seedlings under greenhouse conditions. Inoculai of 19 Thrichoderma spp. isolates were prepared from disinfected wheat grain. The upper half of the soil in pots (containing field soil and sand) was mixed with these inoculai at 3% ratio and the pots were irrigated with tap water for 28 days. After four weeks, the seedlings were sampled for growth comparison on stem length, root length and total fresh weight. The results showed that some isolates improved significantly the cucumber seedlings’ growth and others had inhibitory effect. Application of Trichoderma spp. 17 and T. longibraciatum increased stem length more than 74% as compared to control. Also, these isolates increased significantly)P<0.05) the total fresh weight about 40% and 25%, respectively, as compared to control. Furthermore, Trichoderma sp. 19 decreased significantly the stem length, root length and total fresh weight as compared to control. These results show the ability of Persian Trichoderma spp. isolates in promoting cucumber growth and its potential for other plants.
    Keywords: Plant Growth Promoting Fungi, Inoculum, Trichoderma
  • P. Namvar Pages 93-102
    Various species of serpentine leaf miner are serious pests of vegetable crops، especially on cucumber and tomato، in greenhouse and open fields. Reduction of chemical insecticides’ use in order to minimize pesticide residues on these crops is one of the most important aspects of food safety. Yellow sticky cards have been used successfully for many pests and can be used for leaf miners too. Therefore، this investigation was performed to find out how to use these cards، including their height and spacing. To find the most proper height in the first step، three different heights (50، 120 and 170 cm from ground level) were considered، based on randomized complete blocks design with five replications، at the beginning of the growing season (plants with 5-6 leaves and less than 50 cm height). Results showed that traps on 50 cm height captured most of the insects، were in the same statistical group with 120 cm high traps، and had significant difference with 170 cm high treatment. In the second step، at which the experiment was replicated in the peak of adult population، when the plants were in their full height (160 cm)، the 170 cm high traps adsorbed most of the adult leaf miners in three days. To find out the best trap spacing، the 170 cm high traps were placed at three different spacing of 1، 2 and 3 m and were compared to control (no trap). Results revealed that 1 m spacing treatment had the best efficiency، was in the same group with 2 m spacing treatment، and had significant difference with other treatments.
    Keywords: Pest, Greenhouse vegetables, Cucumber
  • S. Khodarahmi, A.H. Khoshgoftarmanesh, M. Mobli Pages 103-110
    Silicon (Si) is a beneficial nutrient for growth of crops such as cucumber. It seems that Si improves antioxidant capacity of plants and reduces damages induced by environmental stresses and metal toxicity. This research aimed to investigate the interaction of Si and cadmium (Cd) on growth، dry matter yield and catalase (CAT) activity، as an antioxidant enzyme، in cucumber. This hydroponic experiment was carried out at the greenhouse of Soilless Culture Research Centre، Isfahan University of Technology، Isfahan، Iran، and was set up in a completely randomized factorial design in triplicates. Treatments consisted of two Cd levels (0 and 5 µM)، two Si levels (0 and 1 mM) and two cucumber cultivars (greenhouse cultivar called Negin and field cultivar called Super Dominus). Cadmium had no significant effect on the fresh and dry weight of shoots in both studied cucumber cultivars، while significantly decreased the root fresh and dry weights. Effect of Si on shoot dry weight differed in cultivars. Si nutrition significantly increased shoot dry weight of Super Dominus cultivar، but was not effective on shoot dry weight of Negin cultivar. Catalase activity was affected by the presence of Si and Cd، such that Cd reduced the activity of CAT in both cucumber cultivars. In contrast، CAT activity in Negin cultivar was increased by addition of Si to the nutrient solution. It seems that addition of Si to cucumber growth media can improve antioxidant capacity of plant under Cd toxicity، although this effect is cultivar-dependent.
    Keywords: Beneficial nutrients, Heavy metals, Antioxidant, Catalase