فهرست مطالب

پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 20، تابستان 1391)

نشریه پژوهش های علوم و صنایع غذایی ایران
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 20، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/06
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مسعود مظاهری نسب، محمدباقر حبیبی نجفی، سیدمحمدعلی رضوی صفحه 103
    در این پژوهش تاثیر استفاده از کاراگینان در دامنه 05/0 تا 2/0درصد و ترکیب آن با 5/0 تا 5/1 درصد کنسانتره پروتئین آب پنیر(WPC) بر خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و حسی پنیر موزارلای کم چرب مورد بررسی قرار گرفت. استفاده از این نوع جایگزین های چربی منجر به ایجاد تفاوت معنی داری (05/0 ≥ P) در خصوصیات شیمیایی شد به طوری که افزایش در میزان کاراگینان و WPC سبب افزایش محتوای رطوبتی و درصد پروتئین گشت، درحالی که افزایش WPC منجر به کاهش pH شد و البته کاراگینان در این مورد بی تاثیر بود. خصوصیات فیزیکی پنیر موزارلا نیز به طور کامل تحت تاثیر قرار گرفتند به طوری که افزایش میزان کاراگینان و WPC سبب افزایش ذوب پذیری گشتند، هرچند که کاراگینان سهم بیشتری را به خود اختصاص داد. افزایش کاراگینان باعث افزایش درصد سطح روغنی شده گشت، درحالی که افزایش WPC تغییر معنی داری را ایجاد نکرد. طول کش تحت تاثیر میزان کاراگینان قرار نگرفت ولی افزایش WPC منجر به کاهش طول کش شد. افزایش کاراگینان بر پارامترهای حسی رنگ، بو و مزه تاثیر نداشت، اما امتیاز بافت و پذیرش کلی افزایش یافت. افزایش WPC منجر به کاهش امتیاز رنگ، بو و مزه شد، اما بافت پنیر امتیاز بیشتری را کسب کرد. پذیرش کلی تیمارهایی که دارای بیشترین درصد کاراگینان و مقادیر بینابینی WPC بودند بالاترین امتیاز را به دست آوردند. در نهایت بررسی آماری نتایج حاصل از طرح آزمایشی مخلوط نشان داد بهترین پنیر موزارلای کم چرب زمانی به دست می آید که از ترکیب کاراگینان به میزان 2/0 درصد و WPC حداکثر تا 1 درصد به عنوان جایگزین چربی استفاده شود.
    کلیدواژگان: پنیر موزارلای کم چرب، جایگزین چربی، کاراگینان، WPC
  • عادله سلیمانی، محمد جواد وریدی، علیرضا صادقی ماهونک، مهدی نصیری محلاتی صفحه 115
    در این پژوهش ابتدا ویژگی های شیمیایی ماهی پوزانک که تاکنون هیچ مطالعه ای در زمینه آن صورت نگرفته، اندازه گیری شد و با ماهی کیلکا گونه آنچویی که فراوان ترین میزان صید را در بین شگ ماهیان وگونه های مختلف کیلکای دریای خزر دارد مقایسه گردید، نتایج به دست آمده نشان داد که میزان چربی، پروتئین، خاکستر و ماده خشک ماهی پوزانک بالاتر از کیلکای آنچویی بود، مقایسه اسیدهای چرب نشان داد، میزان EPA در ماهی پوزانک بسیار بالاتر بوده که نشان می دهد این ماهی منبع سرشار امگا3 می باشد. پس از آن جهت ارزیابی اثر روش های نمک زنی و خشک کردن روی تغییرات رطوبت و نمک بافت، عمل نمک زنی به سه روش سنتی (رایج در شمال کشور)، آب نمک گذاری با دو غلظت اشباع و20 درصد انجام شد و در نهایت نمونه های نمک سود شده با دو روش آفتابی و خشک کن با دمای 30 درجه خشک شدند، نتایج به دست آمده نشان داد که میزان جذب نمک و خروج آب در روش های نمک زنی متفاوت بوده و در روش سنتی بالاتر بود، اما با اینکه نمونه ها در انتهای نمک زنی در روش سنتی رطوبت کمتری داشتند، در پایان خشک کردن میزان رطوبت نهایی بالاتری به دست آوردند.
    کلیدواژگان: ماهی پوزانک، کیلکای آنچویی، نمک زنی، خشک کردن، رطوبت
  • نسرین فرجی، محمد علیزاده خالدآبادی، اصغر خسروشاهی اصل، سهیلا فرجی صفحه 121
    با توجه به افزایش سطح آگاهی مردم در خصوص ارتباط بین مصرف زیاد چربی و بیماری هایی نظیر چاقی، سخت شدن دیواره رگ ها، بیماری های قلبی – عروقی، افزایش فشارخون، چاقی، آسیب های بافتی و سرطان تقاضا در جهت تولید فرآورده های غذایی سالم مانند فرآورده های لبنی کم چرب و پروبیوتیک افزایش چشم گیری داشته است. در این پژوهش، به منظور بهینه سازی فرمولاسیون ماست پروبیوتیک کم چرب تاثیر غلظت های مختلف اینولین، کیتوزان و زانتان در سه سطح (1،2 و3 درصد) بر بقای Lactobacillus acidophilus، ویسکوزیته ظاهری، ظرفیت نگهداری آب (WHC)، اسیدیته و ارزیابی حسی در طی 15 روز نگهداری مورد بررسی قرار گرفتند. آنالیز داده ها نشان داد، افزایش نسبت اینولین و کیتوزان باعث افزایش بقای (La-5)، ویسکوزیته ظاهری، WHC، اسیدیته و ویژگی های حسی در طی نگهداری می شود. با استفاده از روش های بهینهسازی گرافیکی و قرارگرفتن نمودارهای کانتورپلات مربوط به هر ویژگی بر روی هم، نسبت های بهینه اینولین4/93 درصد، کیتوزان 6 درصد و زانتان 6/0 درصد تعیین گردید.
    کلیدواژگان: ماست پروبیوتیک کم چرب، اینولین، کیتوزان، زانتان، طرح مرکب
  • بهاره داورنیا، علی معتمد زادگان، غلامحسن اسدی، عبدالمحمد عابدیان، محمود رضا اویسی پور صفحه 137
    هیدرولیز آنزیمی ماهی تون زرد باله (Thunnus Albacares) با بکارگیری آنزیم نیوتراز توسط روش RSM 6 با استفاده از طرح فاکتوریل (CCD) مورد مطالعه قرار گرفت. طول زنجیره پپتیدی (PCL)7 به عنوان سطح پاسخ به شرایط هیدرولیز (فعالیت آنزیمی، دما، زمان) برآورد شد.. ضریب رگرسیون 84/0=2 Rبرای طول زنجیره پپتیدی در مدل ریاضی پیش بینی کرد که 84 درصد تغییر در میزان مطالعه شده به وسیله مدل قابل توضیح است. فعالیت آنزیم Au/Kg 37، دما 0C 50 و زمان هیدرولیز 130 دقیقه به عنوان شرایط مطلوب به دست آمد. هیدرولیز پروتئین ماهی تون زرد باله میزان پروتئین بالا (56/74 درصد) و میزان لیپید کمی (86/1 درصد) داشته است. شاخص شیمیایی پروتئین هیدرولیز شده نشان می دهد که آن نیازهای تغذیه ای بچه ها در سن 12-10 سال را به غیر از لیزین و متیونین پوشش می دهد و لیزین و متیونین به ترتیب اولین و دومین اسید آمینه محدودکننده بودند. ولیزین با توجه به نیاز بچه 5-2سال اسید آمینه غالب بود. الگوی الکتروفورتیک نشان می دهد، وزن مولکولی پروتئین هیدرولیزشده کمتر از 10 کیلو دالتون است. می توان نتیجه گرفت با هیدرولیز آنزیمی امعاء و احشاء ماهی تون زردباله ویژگی های پروتئین هیدرولیز شده بهبود بخشیده می شود.
    کلیدواژگان: پروتئین هیدرولیزشده، ماهی تون زرد باله، نیوتراز، بهینه سازی، RSM
  • مینا اسمعیلی خاریکی، مسعود رضایی، علی معتمدزادگان صفحه 150
    به منظور بهینه سازی شرایط استخراج ژلاتین از پوست کوسه چانه سفید (Carcharhinus dussumieri)، تاثیر غلظت سود (1 -01/0 نرمال)، غلظت اسیدکلریدریک (1 – 01/0 نرمال) و زمان استخراج (8- 3 ساعت)، بر بازده استخراج و نقطه ذوب ژلاتین با استفاده از طرح مرکب مرکزی به روش سطح پاسخ (RSM) مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس مدل های رگرسیونی به دست آمده، مقادیر پیش بینی شده در شرایط بهینه شامل 222/23 درصد (بازده استخراج) و°C 224/32 (نقطه ذوب) بوده اند. شرایط اپتیمم با استفاده از سود 01/0 نرمال، اسید کلریدریک 135/0 نرمال و مدت زمان استخراج 3 ساعت به دست آمد. نتایج نشان داد که غلظت اسید کلریدریک و غلظت سود به شکل معنی داری بر بازده استخراج و نقطه ذوب ژلاتین حاصل، اثر داشت (p≤0/05)، ولی مدت زمان استخراج تاثیر معنی داری بر هیچ یک از دو ویژگی مورد بررسی نداشت.
    کلیدواژگان: کوسه چانه سفید، ژلاتین، روش سطح پاسخ، بازده استخراج و نقطه ذوب
  • بهروز محمدزاده، مسعود رضایی صفحه 158
    در این پژوهش عصاره چای سبز به وسیله آب استخراج گردیده و پس از غوطه وری ماهیان به دو صورت کامل و شکم خالی در محلول 600 ppm به مدت 90 دقیقه، اثر عصاره مذکور برکیفیت ماهی قزل آلای رنگین کمان به هنگام نگهداری در یخ مطالعه گردید. شاخص های شیمیایی و میکروبی فساد چربی شامل عدد پراکسید (Peroxide) تیوبار بیتوریک اسید (Thiobarbituric acid)، اسید های چرب آزاد (Free fatty acid)، مجموع بازهای نیتروژنی فرار (Total Volatile Basic Nitrogen)، شمارش کل باکتری ها (Total Viable Counts) و شمار باکتری های سرمادوست (Pseudomonas viable count) و همچنین ارزیابی حسی در زمان های 0، 4، 8، 12 و 16 روز پس از یخ گذاری اندازه گیری و با نمونه شاهد مقایسه شدند. براساس نتایج آماری در طی دوره نگهداری، مقادیر شاخص های PV، FFA، TBA، TVB-N، TVC و PVC نمونه های غوطه ور شده در عصاره چای سبز، در مقایسه با نمونه شاهد به شکل معنی داری کمتر بود و غوطه وری به صورت ماهی شکم خالی در عصاره چای سبز موجب تاخیر بیشتر در روند اکسیداسیون چربی و فساد میکروبی شد. نتایج ارزیابی حسی نشان دهنده عدم وجود اختلاف معنی دار بین تیمارهای مختلف بود. به عنوان یک نتیجه گیری کلی غوطه وری ماهی قزل آلای شکم خالی در در غلظت ppm 600 عصاره چای سبز، جهت جلوگیری و تاخیر فساد میکروبی و اکسیداسیون چربی به هنگام نگهداری در یخ توصیه می شود.
    کلیدواژگان: عصاره چای سبز، قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)، تخلیه شکمی، نگهداری در یخ
  • محمدرضا امیریوسفی، محبت محبی، فرامرز خداییان صفحه 169
    نظر به اینکه بسیاری از فرآیندهای انجام شده روی غذا به پیچیدگی ویژگی های سطحی آن بستگی دارد، آنالیز تصویر سطح غذاها مورد توجه قرار گرفته است. هندسه برخالی مفهوم نوینی است که امکان توصیف کمی پیچیدگی های اشکال طبیعی را فراهم می کند. در تحقیق حاضر برای معرفی یک روش غیر مخرب که بتواند طی سرخ کردن عمیق به مقدار زیادی اثر شرایط فرآیند را بر روی سطح قطعات گوشت شترمرغ تخمین بزند، سیستم ماشین بینایی به کار گرفته شد و برای کمی کردن تغییرات ایجاد شده از مفهوم بعد برخالی استفاده گردید. با بررسی نتایج مشاهده شد که در اثر افزایش دما، پیشرفت سرخ شدن و همچنین افزایش قدرت پیش تیمار مایکروویو، روند افزایشی در مقادیر این بعد مشاهده شد. دامنه ضرایب تبیین اندازه گیری شده بین داده های درصد چروکیدگی قطعات گوشت شترمرغ سرخ شده با داده های مربوط به بعد برخالی از 56/0 تا 88/0 به دست آمد. لذا بعد برخالی به عنوان یک شاخص کمی، در اکثر شرایط به خوبی قادر بود چروکیدگی گوشت شترمرغ سرخ شده به عنوان یک ویژگی فیزیکی را توصیف کند.
    کلیدواژگان: گوشت شترمرغ، بعد برخالی، چروکیدگی، سرخ کردن عمیق، پردازش تصویر
  • سید سهیل امیری عقدایی، مهران اعلمی، امیر دارایی گرمه خانی صفحه 180
    سس مایونز یکی از فرآورده هایی است که در بین افراد جامعه به مقدار زیاد مصرف می شود. اما به دلیل این که حاوی مقادیر بالایی روغن است، برای مصرف کنندگان مضر می باشد. بنابراین تولید سس مایونز کم چرب با ویژگی های مناسب می تواند در افزایش سلامت جامعه موثر باشد. در این پژوهش ویژگی های رئولوژیکی، بافتی و حسی سس مایونز کم چرب تهیه شده با استفاده از صمغ کتیرا مورد بررسی قرارگرفت. چربی مایونز در سطوح 20، 30، 40 و 50 درصد با استفاده از صمغ کتیرا جایگزین گردید، که نمونه های سس به ترتیب با اسامی TRF20%، TRF30%، TRF40% و TRF50% نام گذاری شدند. نمونه حاوی 75 درصد روغن نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که میزان کالری محاسباتی تمامی نمونه های مایونز کم چرب به طور قابل ملاحظه ای (05/0≥p) کمتر از نمونه شاهد بود. ولی با افزایش درصد جایگزینی، میزان رطوبت نمونه ها در مقایسه با نمونه کنترل بیشتر شد. به لحاظ ویژگی های بافتی بیشترین میزان سفتی و چسبندگی در نمونه TRF20% مشاهده شد، در حالی که نمونه TRF50% در مقایسه با نمونه شاهد به لحاظ ویژگی های بافتی تفاوت معنی داری نداشت. از نظر ویژگی های رئولوژیکی، تمامی نمونه ها رفتار رقیق شونده با برش داشته و ویژگی تیکسوترویپک از خود نشان دادند. در ارزیابی حسی، به لحاظ پذیرش کلی، بالاترین امتیاز متعلق به نمونه TRF20% بود، ولی در بین نمونه ها تفاوت معنی داری مشاهده نشد. این پژوهش نشان داد که صمغ کتیرا دارای پتانسیل بالایی جهت استفاده در فرمولاسیون سس مایونز کم چرب به عنوان جایگزین چربی می باشد.
    کلیدواژگان: مایونز کم چرب، کتیرا، ویژگی های رئولوژیکی، بافت
  • الناز میلانی، هاجر نعیمی، سیدعلی مرتضوی، آرش کوچکی صفحه 190
    در این تحقیق، بستنی ماستی سین بیوتیک حاوی سطوح مختلف اینولین (صفر، 5/2 و 5 درصد) و باکتریLactobacillus casei به عنوان باکتری پروبیوتیک، در دو شکل آزاد و ریزپوشانی شده با آلژینات-پروتئین آب پنیر تولید شد و بقای این باکتری ها در شرایط شبیه سازی شده معده و روده، طی 30 روز انبارمانی درoC 18-، بررسی شد. بعد از یک ساعت قرارگیری در شرایط شبیه سازی شده معده (2pH=، آنزیم پپسین)، تعداد باکتری آزاد ازlog cfu/ml 812/9-78/9 به log cfu/ml26/7-97/6 کاهش یافت درحالی که در نمونه های حاوی باکتری کپسوله ازlog cfu/ml 66/8-15/8 به log cfu/ml09/7-80/6 در پایان 30 روز انبارمانی درoC 18-، کاهش یافت. بعد از قرارگیری نمونه ها تحت شرایط شبیه سازی شده معده به مدت یک ساعت، به مدت 5/2 ساعت تحت شرایط شبیه سازی شده روده (4/7 pH=،آنزیم پانکراتین) قرار گرفتند که تعداد باکتری های آزاد بعد از این مدت از log cfu/ml35/9-80/8 به log cfu/ml9/5-159/5 در پایان 30 روز انبارمانی درoC 18- کاهش یافت، درحالی که تعداد باکتری های ریز پوشانی شده تحت شرایط شبیه سازی شده روده به مدت 5/2 ساعت بعد از قرارگیری تحت شرایط شبیه سازی شده معده، از log cfu/ml20/8-38/7 به log cfu/ml77/6-15/6 کاهش یافت. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری در هر دو محیط بین نمونه های حاوی باکتری آزاد و ریزپوشانی شده وجود داشت (05/0p)
    کلیدواژگان: بستنی ماستی، ریزپوشانی، آلژینات سدیم، پروتئین آب پنیر تغلیظ شده، سین بیوتیک، اینولین، Lactobacillus casei، محیط شبیه سازی شده معده، روده، میکروسکوپ الکترونیSEM
  • وحید محمدپور کاریزکی، محمد تقی حامد موسویان صفحه 200
    سرخ کردن یکی از مهم ترین عملیات واحدهای مورد استفاده در صنایع غذایی بوده که به شکل های مختلفی از جمله سرخ کردن تحت خلاء، تحت فشار، با استفاده از امواج مایکروویو و سرخ کردن عمیق قابل اجراست. به طورکلی با خروج آب و کاهش رطوبت ماده غذایی و نیز ورود روغن از طریق نفوذ و جذب؛ محصول نهایی که پس از فرآیند سرخ کردن تولید می شود؛ رنگ، بافت، طعم و کیفیت مطلوبی را به دنبال خواهد داشت. یکی از مهمترین نکات در طراحی، مدلسازی و بهینه سازی فرآیندهای سرخ کردن؛ تعیین صحیح پارامترهای انتقال جرم (ضریب نفوذ موثر؛ عدد بدون بعد بایوت جرمی و ضریب انتقال جرم) است. در این پژوهش با به کارگیری سیستم استوانه ای، روشی برای تعیین پارامترهای انتقال جرم سیب زمینی استوانه ای شکل طی فرآیند سرخ کردن ارائه شده است. بدین منظور و جهت انجام آزمایشات مختلف، یک سرخ کن آزمایشگاهی مورد استفاده قرار گرفت. فرآیند سرخ کردن و انجام آزمایشات در سه سطح دمایی 150، 170 و °C 190 صورت پذیرفت. از برازش داده های تجربی حاصله با مدل ریاضی به دست آمده در مختصات استوانه ای، ضریب نفوذ موثر()، عدد بدون بعد بایوت () و ضریب انتقال جرم () به ترتیب در محدوده (/s2m) 9-10 ×63/18-93/8، 35/9-34/7 و (m/s) 5-10 ×74/2-67/1 تعیین گردید که توافق قابل قبولی با یافته های به دست آمده توسط سایر محققین مشاهده می گردد. نتایج حاصله نشان می دهد که با افزایش دما، ضریب نفوذ موثر و ضریب انتقال جرم افزایش و عدد بدون بعد بایوت جرمی کاهش می یابد. معادله آرنیوس نیز به عنوان یکی از بهترین روابطی که ضریب نفوذ موثر را به صورت تابعی از دما پیشگویی می کند، ارائه گردید.
    کلیدواژگان: سرخ کردن، ضرایب انتقال جرم، سیب زمینی
  • اعظم سراجی، بابک قنبرزاده، محمود صوتی، سارا موحد صفحه 209
    در این مطالعه، اثر استفاده از پوشش خوراکی و آبگیری اسمزی، به عنوان پیش تیماری قبل از فرآیند خشک کردن کدو سبز، مورد بررسی قرار گرفت. کدوها بعد از حلقه شدن، با محلول 1 درصد کربوکسی متیل سلولز (CMC) و 1/0 درصد اسید اسکوربیک پوشش داده شده و سپس تحت فرآیند آبگیری اسمزی قرار گرفتند (نسبت نمونه به محلول 1 به 10 بود). محلول اسمزی شامل ساکارز با غلظت 45 درصد، نمک با غلظت 25 درصد و اسید سیتریک با غلظت 1 درصد (w/w) به عنوان بهترین محلول اسمزی انتخاب شد. سپس نمونه های اسمز شده تحت خشک کردن تکمیلی توسط آون (دمای 80 درجه سانتی گراد و زمان 3 ساعت) قرار گرفتند. تاثیر پوشش دادن برمیزان آب از دست داده (WL) و جذب مواد جامد محلول (SG)، مدت زمان غوطه وری بهینه، میزان جذب نمک، ساکارز و اسید سیتریک، رنگ و مقبولیت حسی نمونه ها ارزیابی شدند. نتایج نشان دادند که پوشش بر پایه CMC باعث کاهش میزان مواد جامد محلول جذب شده بدون اثر کاهش دهنده بر میزان آبگیری گردید که به نوبه خود زمان خشک شدن نهایی توسط آون را کاهش داد. هم چنین نمونه های پوشش داده شده و آبگیری شده روش اسمز در مقایسه با نمونه های شاهد (تیمار نشده) از لحاظ رنگ و مقبولیت حسی کیفیت بالاتری داشتند.
    کلیدواژگان: کدو سبز، پوشش خوراکی، خشک کردن اسمزی، کربوکسی متیل سلولز
  • سمیه رضایی ارمی، سید مهدی جعفری*، مرتضی خمیری، هومان بیات صفحه 219

    هدف از این پژوهش استخراج ترکیبات فنلی برگ گردو واریته تویسرکانی، به دو روش سنتی و به کمک امواج مایکروویو و بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی ترکیبات حاصله بود. ویژگی های آنتی اکسیدانی و مقدار فنول کل عصاره های آبی، اتانولی (50 درصد)، متانولی (80 درصد) طی زمان های مختلف تعیین و در ادامه تاثیر عصاره متانولی در ممانعت از اکسایش روغن سویا بررسی شد. همه عصاره ها، خواص آنتی اکسیدانی وابسته به غلظت را نشان دادند. بیشترین مقدار فنول کل (25/0 ± 15/89 میلی گرم معادل اسید گالیک بر گرم عصاره خشک) مربوط به عصاره متانولی حاصل از استخراج به کمک امواج مایکروویو بود. عصاره اتانولی بالاترین قدرت مهار رادیکال آزاد (μgr/ml90/27 EC50=)، قدرت احیاکنندگی (μgr/ml26/93EC50=) و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل (μgr/ml 23/68 EC50=) را دارا بود. همچنین عصاره متانولی در غلظت 1000 پی پی ام به خوبی قادر بود اکسایش روغن کنترل کند و این عصاره موثرتر از BHA و BHT در همه غلظت ها (غیر از اینکه BHT در غلظت 200 عدد پراکسید بهتری از این عصاره نشان داد اما در عین حال عدد تیوباربیتوریک عصاره بهتر بوده است) اکسایش را به تاخیرانداخت. با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش می توان برگ گردو واریته تویسرکانی را به عنوان منبع بالقوه ای از ترکیبات فنلی و آنتی اکسیدان های طبیعی معرفی نمود.

    کلیدواژگان: امواج مایکروویو، برگ گردو، ویژگی آنتی اکسیدانی، روغن سویا
  • شهرام محمدی، بابک قنبرزاده، محمود صوتی، شیوا قیاسی فر، سید حسین جلالی صفحه 235
    در طی دوره نگهداری تخم مرغ، به دلیل خروج دی اکسیدکربن و بخار آب از طریق منافذ موجود در پوسته، تغییرات نامطلوبی در آن ایجاد می گردد. یکی از روش های عملی برای کاهش و جلوگیری از این تغییرات، پوشش دهی تخم مرغ با استفاده از پوشش های پلیمری می باشد. در این مطالعه، محلول های پوشش دهنده بر پایه کربوکسی متیل سلولز (CMC) و گلیسرول، به صورت ساده و یا حاوی اسید اولئیک (1 و 2 درصد حجمی-حجمی) و مواد ضد میکروبی (شامل ناتامایسین، بوتیل هیدروکسی آنیزول و سوربات پتاسیم)، تهیه گردید و تاثیر آن ها بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی تخم مرغ تازه (شامل درصد کاهش وزن، تغییراتpH، اندیس ها و اندیس زرده) در طول 5 هفته نگهداری در دمای 25 درجه سانتی گراد، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که پوشش دهی با بیوپلیمر CMC، تاثیر شایانی بر حفظ کیفیت تخم مرغ داشته و ماندگاری را حدود یک تا سه هفته، بسته به نوع پوشش، افزایش می دهد. همچنین بررسی نتایج نشان داد که افزودن اسید اولئیک به محلول پوشش دهنده بر پایه CMC، تاثیر معنی دار مثبتی (05/0P)
    کلیدواژگان: پوشش دهی، کربوکسی متیل سلولز، تخم مرغ
  • رضا اسماعیل زاده کناری، سیده زهرا مهدی پور صفحه 245
    امروزه آنتی اکسیدان های سنتزی اثرات نامطلوبی همچون اثر جهش زایی و سرطان زایی در بدن انسان دارند وبه تدریج از لیست آنتی اکسیدان های مصرفی حذف می شوند، لذا تهیه و تولید آنتی اکسیدان های طبیعی به عنوان جانشین ضروری می باشد. دراین تحقیق، ابتدا ترکیبات فنولیک و توکوفرولی موجود در عصاره الکلی پوست کیوی استخراج و سپس در دو غلظت ppm400 وppm 800 به نمونه روغن آفتابگردان بدون آنتی اکسیدان اضافه شد و سپس نمونه های روغن آفتابگردان فرموله شده با این آنتی اکسیدان طبیعی تحت شرایط دمایی 25 درجه سانتی گراد طی 60 روز ذخیره سازی از نظر پایداری اکسایشی توسط پارامترهای عدد پراکسید، شاخص پایداری اکسایشی، عدد اسیدی، عدد کربونیل و مقدار کل ترکیبات قطبی در دمای ذخیره سازی در زمان های 60،45،15،0 روز با نمونه روغن آفتابگردان حاوی ppm 100 آنتی اکسیدان سنتتیک TBHQمورد مقایسه قرار گرفتند، که نتایج نشان داد غلظت ppm 800 عصاره پوست کیوی در پایدارسازی روغن آفتابگردان طی مدت زمان نگهداری موثرتر از TBHQو غلظت ppm 400 عصاره پوست کیوی عمل نموده است که به دلیل مقادیر بالاتر ترکیبات فنولیک و توکوفرول های موجود در ppm 800 عصاره نسبت به غلظت های کمتر عصاره می باشد.
    کلیدواژگان: پایداری اکسیداتیو، روغن آفتابگردان، شرایط ذخیره سازی، عصاره پوست کیوی
  • زهره کرمی، حبیب الله میرزایی، زهرا امام جمعه، علیرضا صادقی ماهونک*، مرتضی خمیری صفحه 251

    در این پژوهش فعالیت ضد میکروبی عصاره اتانولی ریشه شیرین بیان بر میکروارگانیسم های آلوده کننده نوشابه (لاکتوباسیلوس دلبروکی، لوکونوستوک مزنتروئیدس، ساکارومایسس سرویزیه و کاندیدا کروزئی) بررسی گردید. مقادیرحداقل غلظت بازدارندگی و حداقل غلظت کشندگی بر روی باکتری لاکتوباسیلوس دلبروکی به ترتیب 8/0 میلی گرم در میلی لیتر، 7/0میلی گرم در میلی لیتر وبر روی لوکونوستوک مزنتروئیدس 9/0 میلی گرم در میلی لیتر مشاهده شد. همچنین نتایج حاصل از حداقل غلظت بازدارندگی و حداقل غلظت کشندگی بر رویساکارومایسس سرویزیه و کاندیدا کروزئی با روش رقت سازی در چاهک، 8/0 میلی گرم در میلی لیتر به دست آمد. در این بررسی برای کنترل رشد میکروارگانیسم های عامل فساد نوشابه پرتقالی، از عصاره ریشه شیرین بیان در غلظت های 1000، 1500 و 2000 میکروگرم در میلی لیتر شیرین بیان (به عنوان جایگزین کامل بنزوات سدیم) و غلظت های 1000، 1500و 2000 میکروگرم در میلی لیتر شیرین بیان به همراه 50 درصد بنزوات سدیم معمول در فرمولاسیون صنعتی نوشابه پرتقالی استفاده شد. نمونه های نوشابه حاوی عصاره به همراه نمونه شاهد در دمای محیط قرار گرفته و روند رشد میکروبی در فواصل زمانی 1، 10، 20، 30، 40، 50، 60، 70، 80 و 90 روز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمون میکروبی نشان داد که استفاده از عصاره ریشه شیرین بیان در نوشابه پرتقالی باعث ماندگاری نوشابه طی 90 روز می شود. بررسی میزان ترکیبات فنولی در طی دوره نگهداری نشان داد که عصاره اتانولی ریشه شیرین بیان در pH اسیدی نوشابه پرتقالی به خوبی پایداری خود را به مدت 3 ماه حفظ نموده است.

    کلیدواژگان: ریشه شیرین بیان، عصاره اتانولی، بنزوات سدیم، فعالیت ضد میکروبی، نوشابه گازدار
|
  • M. Mazaherinasab, M.B. Habibi Najafi, S.M.A. Razavi Page 103
    In this research، the effect of different levels of carrageenan gum (0. 05– 0. 2%) and whey protein concentrate (0. 5 - 1. 5%) on physical، chemical and sensory properties of low fat mozzarella cheese have been investigated. Use of these fat replacers cause significant differences (P ≤ 0. 05) on chemical properties as increase in gum and WPC resulted moisture and protein content to increase but pH to decrease however carageenan was not affected. The physical properties of mozzarella cheese changed significantly (P ≤ 0. 05) as increase in gum and WPC resulted meltability to increase although carrageenan had largest share of this effect. Increase of carrageenan resulted free oil formation to increase but increase of WPC was not significant. Length of stretch was not affected by carrageenan although increase of WPC decreased it. Carrageenan content did not effect on color، aroma and taste but score of texture and overall acceptance increased. WPC decreased score of color، aroma and taste but texture improved. The overall acceptance of treatments that have greatest amounts of carrageenan plus moderate amounts of WPC was higher than others. Finally the review of mixture experimental design results show that best low fat mozzarella cheese will produce with composition of 0. 2% of carrageenan and up to 1% of WPC as fat replacers.
    Keywords: Low fat mozzarella, Fat replacers, Carrageenan, WPC
  • A. Soleimani, M. J. Varidi, A. Sadeghi Mahonak, M. Nassiri Mahalati Page 115
    This study was carried out to evaluate the chemical compoition of Alosa Caspia and results compared with Clupeonella engrauliformis which is a common fish catch among Clupeonella and Clupeidae spp in Caspian sea. Results showed that the amount of fat، protein، ash and dry matter in Alosa was higher than Clupeonella. The fatty acid composition showed that the EPA was very high in Alosa that show this fish is rich source of omega-3 fatty acid. Then the effect of salting method on moisture and salt content Alosa Caspia were evaluated. The salting methods including traditional (common in north reigon)، brining with two salt concentration (saturated and 20% w/w brine) followed by two drying methods (sun and oven drying at 30°) were used. The texture changes during salting showed that salt absorption and water loss was different in different salting method and was higher in traditional salting method. These samples had the lowest moisture at the end of salting، but showed the highest moisture at the end of drying.
    Keywords: Alosa Caspia, clupeonella engrauliformis, Salting, Drying, Moisture
  • N. Faraji, M. Alizadeh Khaled Abadi, A. Khosrowshahi Asl, S. Faraji Page 121
    Heart disease - cardiovascular، cancer and obesity are the main causes of death and there are direct relationship between the consumption of high-fat foods and the incidence of these diseases. Therefore the demand for low-fat food products and probiotics has been dramatically increased. In this study، the effect of different levels of three hydrocolloids (inulin، chitosan and xanthan) at three levels (1، 2 and 3%) on survival of Lactobacillus acidophilus، physicochemical and sensory properties of yogurt during 15 days of storage was explored using a combined design. Increased levels of inulin and chitosan positively affected La-5 count، apparent viscosity، acidity and sensory scores during storage. Using graphical method of optimizing (overlaid contour plots)، optimum ratios were: inulin 93. 4%، xanthan 0. 6% and chitosan 6%.
    Keywords: Low, fat probiotic yogurt, Inulin, Chitosan, Xanthan, Combined design
  • B. Davarnia, A. Motamedzadegan, Gh. Asadi, A. Abedian, M. Ovissipour Page 137
    Enzymatic hydrolysis of Yellowfin tuna visceral protein with Neutrase has been carried out by response surface methodology using factorial design. Peptide chain length was estimated as the response surface to the hydrolysis conditions (enzyme activity، reaction temperature، and reaction time). The tuna visceral protein hydrolysate had relatively high protein (74. 56%) and low lipid content (1. 86%). R2 of 0. 85for the mathematical model indicated that 85% of the variability within the range of values studied could be explained by the model. Enzyme activity of AU/kg protein، temperature of 50°C، and hydrolysis time of min were the optimal conditions of hydrolysis. The electrophoresis pattern of the Yellow tuna hydrolysate showed no peptides size bigger than 10 KDa. The chemical score of the hydrolysate indicated that it fulfils the nutritional requirements of children with age 10-12 except Lysine and Methionine. Lysine and Methionine were the first and the second limiting amino acids، respectively and in case of children with age 2-5 lysine was predominant amino acid in the hydrolysates. It could be concluded that by application of enzymatic hydrolysis of Yellowfin tuna viscera protein، the properties of protein hydrolysate was improved.
    Keywords: Protein hydrolysate, Tuna viscera, Neutrase, RSM
  • M. Esmaeili Kharyeki, M. Rezaei, A. Motamedzadegan Page 150
    To investigate the optimum conditions for extracting gelatin from whitecheek shark (Carcharhinus dussumieri (skin، response surface methodology (RSM) has been adopted. In this research، the effect of NaOH concentration (0. 01-1 N)، HCl concentration (0. 01-1 N)، and extraction time (3-8 h) on dependent variables، yield and melting point of the skin gelatin have been studied using central composite design. Based on the individual regression models، predict values of multiple response at optimal condition were %23. 222 (yield)، and 32. 224 °C (melting point). The best pretreatment conditions to get to the optimum properties were 0. 01 N NaOH، 0. 135 N HCl and 3 h extraction time. The results showed that، NaOH and HCl concentrations had significant effects، but extraction time had no significant effect on gelatin extraction yield and its melting point.
    Keywords: Whitecheek shark, Gelatin, RSM, Yield, Melting point
  • B. Mohammadzadeh, M. Rezaei Page 158
    In this research green tea extract was prepared with water and then fishes in whole and gutted fish form was dipped in solutions of green tea extract (600 ppm) for 90 minutes and then were icing. During storage period (16 days)، spoilage oxidation (PV، FFA، and TBA)، spoilage microbial indices (TVB-N، TVC، PVC) and Sensory assessment with interval of 4 days were measured and compared with control treatment. Based on obtained results in all of treatments by passing time the value of all of the indexes (PV، FFA، TBA، TVB-N، TVC and PVC) increased significantly (P < 0/05). But this increase in treatments dipped in 600 ppm solution was performance slowly. Also in gutted fish form was caused higher delay in lipid oxidation and spoilage microbial relate to whole fish form. According sensory assessment results not significantly different among treatments (P > 0/05). In conclusion Obtained results showed that green tea extract with dipping gutted fish in consternation of 600 ppm was suggested for retardation of lipid oxidation and microbial spoilage in rainbow trout during storage in ice.
    Keywords: Green tea extract, Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), Gutting, storage in ice
  • M. R. Amiryousefi, M. Mohebbi, F. Khodaiyan Page 169
    Analysis of food surfaces is of interest because many processes depend on their complexity. Food surfaces show several textural characteristics related to their nature، composition and processing. Food surface images and their microscopic details need to be translated into numerical data before engineering analysis. Fractal geometry is a novel concept to describe the complexity of natural shapes. In order to introduce a nondestructive method estimating the effect of process conditions on ostrich meat plates’ surface، in this research an image analysis technique was applied and the concept of fractal dimension was used to quantity the changes. Results show that fractal dimensions of the surfaces decreased with frying. Furthermore، with the increase in frying temperature، frying time and power of microwave pretreatment، a growing procedure in fractal dimension was observed. Fractal dimension as a quantity index could describe the shrinkage of deep-fried ostrich meat as a physical property.
    Keywords: Ostrich meat, Fractal dimension, Shrinkage, Deep, fat frying, Image processing
  • S. S. Amiri Aghdaei, M. Aalami, A. Daraei Garmekhani Page 180
    Mayonnaise is a popular product which is consumed in large amounts. However، many consumers consider it as a unhealthy product as it contains high amounts of oil. Therefore، production of low fat mayonnaise with a quality close to that of traditional one might respond to consumer demand. In the present study، gum tragacanth was used as a fat replacer for the preparation of low fat (LF) mayonnaise. Mayonnaise samples were analyzed in terms of their rheological، textural and sensory properties. Fat was partially substituted by gum tragacanth at levels of 20%، 30%، 40% and 50%، and the samples were referred as TRF20%، TRF30%، TRF40% and TRF50%، respectively. The full fat (FF) mayonnaise (75% oil) without gum tragacanth was used as a control. Results indicated that all LF mayonnaise samples had significantly lower energy content than control، but they had higher moisture content than their FF counterpart. In terms of textural properties، the highest value for firmness and adhesiveness was observed in TRF20%. There were no significant differences between the FF and TRF50%. In terms of rheological properties، all of mayonnaise samples exhibited thixotropic shear thinning behavior. In sensory evaluation، in terms of total acceptability، the highest score belonged to TRF20%، but there was not observed significantly difference in other samples. This study showed that gum tragacanth has high potential to use as a fat replacer in mayonnaise.
    Keywords: Low fat mayonnaise, Tragacanth, Rheological properties, Texture
  • E. Milani, H. Naeemi, S. A. Mortazavi, A. Koocheki Page 190
    In this study، symbiotic yog-ice (rozen yogurt) was produced that was inoculated with different levels of inulin (0،2. 5 amd 5%) as prebiotic compound and Lactobacillus Casei as probiotic bacteria in two types; free and encapsulated with Sodium Algint-Whey Protein Concentration for low fat yog-ice cream. The survivability of this probiotic bacteria was evaluated under simulated gastro-intestinal conditions، during 30 days storage at -18oC. In the samples with free state of probiotic bacteria، the number of viable cells، after 1h exposuring simulated gastric juice (pH=2،pepcine) decreased from 9. 78-9. 81 log cfu/ml to 6. 97-7. 26 log cfu/ml،at the end of 30 days storage at -18oC،while، the viable number of encapsulated state of probiotic bacteria، after 1h exposuring simulated gastric juice، decreased from 8. 15-8. 66 log cfu/ml to 6. 80-7. 09 log cfu/ml at the end of 30 days storage at -18oc. After exposuring simulated gastric juice، samples was ezposured 2. 5h under simulated intestinal juice (pH=7. 4،panceratin)، and the results that was gained showed that، the samples containing free probiotic bacteria after 2. 5h exposuring simulated intestinal juice decreased from 8. 808-9. 355 log cfu/ml to 5. 159-5. 9 log cfu/ml at the end of 30 days storage at -18oC. While، in the samples containing sodium alginate-whey protein concentration capsules، the viable number of cells decreased from 7. 38-8. 201 log cfu/ml to 6. 151-6. 672 log cfu/ml، at the end of 30 days storage at -18oC. The results indicate that there are significant differences (p)
    Keywords: Sodium Alginat, Whey Protein Concentration encapsulation, Inulin, L. Casei, simulated gastrointestinal conditions, SEM electron microscope
  • V. Mohammadpour Karizaki, M. T. Hamed Mosavian Page 200
    Frying is an important unit operation used widely both in domestic and industrial cooking. Reduced pressure (vacuum)، microwave، deep fat and pan frying are the most important methods of food frying. Final product has good organoleptic quality (colour، texture، and flavour). The accuracy of the knowledge of mass transfer parameters (effective diffusivity coefficient، dimensionless Biot number and mass transfer coefficient) in the case of frying is essential and important for designing، modeling and process optimization. This study is undertaken to develop a more realistic approach for determining mass transfer parameters during frying of potato slices for cylindrical coordinates. These parameters were evaluated from the plots of dimensionless concentration ratios against time in sunflower liquid oil at and. Effective diffusivity coefficient، dimensionless Biot number and mass transfer coefficient ranged between to، to and to، respectively. Effective diffusivity coefficient and mass transfer coefficient were found to increase with an increase in frying temperature، whereas Biot number decreased. An Arrhenius type of relationship was found between the frying temperature and effective diffusivity coefficient.
    Keywords: Frying, Mass transfer parameters, Potato
  • A. Seraji, B. Ghanbarzadeh, M. Sowti, S. Movahhed Page 209
    In this study، the effect of edible coating and osmotic dehydration، as pre-treatments before drying of cucurbit، were investigated. Cucurbit samples were cut spirally and coated by carboxy methyl cellulose (CMC) 1% and ascorbic acid 0. 1% solutions and then processed by osmotic dehydration. Proportion of sample to solution was 1:10 and the solution containing sucrose %45، salt%25 and citric acid %1 (W/W) was selected as the best osmotic solution. Finally، the cucurbit samples were dried by oven (at 80 ˚C for 3 hours). The effects of CMC based coating on water loss (WL)، solid gain (SG)، immersion time، amount of salt، sucrose، citric acid absorption and color and sensory acceptability of samples were evaluated. The results showed that CMC based coating decreased SG without decreasing effect on WL which in turn decreased drying time of osmotic dehydrated samples in oven. Furthermore، the coated، osmotic dehydrated samples showed higher color quality and sensory acceptability in comparison to the control samples.
    Keywords: Cucurbit, Edible Coating, Carboxymethyl Cellulose, Osmotic Dehydration
  • S. Rezai Erami, S.M. Jafari, M. Khomeiri, H. Bayat Page 219

    The aim of this study is extraction of phenolic compounds from walnut leaves of touyserkani variety with two extraction methods (traditional method and with microwave assisted extraction (MAE)) and evaluation of their antioxidant activity. Total Phenolic contents and antioxidant properties of aqueous، methanol (80%) and ethanol (50%) extracts in different times was determined. At the next stage، effect of methanol extract on retarding of oxidation of soy oil was assessed. All of extracts showed antioxidant activity in a concentration-dependent way. In MAE، methanol extract had highest total phenol whose content is 89. 15 ± 0. 25 mg/g. the ethanol extract presented highest activity in radical-scavenging activity (EC50 = 27. 90 µg/ml)، reducing power assay (EC50 = 93. 26 µg/ml) and antioxidant activity assay (EC50=68. 23 µg/ml). Also extract at 1000 ppm could control oxidation of soy oil and this extract was effective than all of synthesis antioxidant in retarding oil oxidation Hence we can present walnut leaves as a potential source of phenolic compounds and natural antioxidant.

    Keywords: Microwave, Walnut leave, Antioxidant property, Total phenol content
  • Sh. Mohammadi, B. Ghanbarzadeh, M. Soti, Sh. Ghiyasifar, S. H. Jalai Page 235
    During storage of eggs، unfavorable changes occur due to exertion of CO2 and water vapor from through of crust pinholes. One of the practical methods for preventing or reducing these changes is to use biopolymer-based coatings. In this research، five coating solutions based on carboxymethyl cellulose (CMC) and glycerol as plasticizer، oleic acid (1 and 2% V/V) and antimicrobial agents (potassium sorbate، natamycin and butylated hydroxyanisole) were prepared and their effects on physicochemical properties of the eggs (weight loss، pH، Haugh unit (HU) and yolk index (YI)) were evaluated at room temperature (25) during 5 weeks storage. The results showed that CMC- based coatings have considerable effects on quality of eggs and shelf life of them increased 1-3 weeks (depending on coating type). As well as، adding oleic acid to the CMC- based coating had positive significant effects (P < 0. 05) on quality parameters of eggs during 5 week storage. Adding antimicrobial compounds also caused significant difference in all parameters، except yolk index، in comparison to CMC coating without antimicrobial compounds.
    Keywords: Coating, Carboxymethyl cellulose, Egg
  • R. Esmaeilzadeh Kenari, S. Z. Mehdipoor Page 245
    The Oxidation of lipids change organoleptical properties، Nutritional value and shelf life of oils، and produce undesirable compounds that are not safe for customer”s health. There is many methods for prevention of oxidation such synthetic antioxidants، (BHA، BHT، TBHQ، GallatEster). synthetic antioxidants، have undesirable effects such cancer، motation in human body، therefore it was removed from consumption”s list gradually، and it seems necessary production of natural Antioxidants. In this research the first، plant extract included phenolic compounds، Tocopherol was extracted by methanolic solvent from kiwi peel and added at 2 concentration (400 and 80ppm) to sunflower oil without antioxidant and storage at 250c during 60 day Then oxidative stability determined by parameters such، proxid value، OSI، Acid value، Carbonyl value، Total polar compound at storage Temperature at time (0،15،45،60) days during storage and were compared with sunflower oil containing 100ppm (TBHQ). Results showed that concentration (800ppm) of kiwi peel extract was more effective than on stability of sunflower oil Related to 100ppmTBHQ، 400ppm kiwi peel extract. It seems Concentration of 800ppm peel kiwi extract to having higher levels of Phenols and tocopherols content is more effective
    Keywords: kiwi peel extract, Oxidative Stability, Storage condition, Sunflower oil
  • Z. Karami, H. Mirzaei, Z. Emamh, Djome, A.R. Sadeghi Mahoonak, M. Khomeiri Page 251

    In this research، anti-microbial activity of ethanolic extract of licorice root against food spoilage microorganisms (Lactobacillus delbrueckii، Leuconostocmesenteroides، Candida krusei، Saccharomyces cerevisiae) in an orange flavored carbonated soft drink was investigated. The MIC and MBC of extract against Lactobacillus delbrueckii was 0. 7 mg/ml and 0. 8 mg/ml respectively، and against Leuconostoc mesenteroides MIC and MBC were 0. 9 mg/ml. Also، MIC and MBC against Candida krusei and Saccharomyces cerevisiae using microdillution method was equal to 0. 8mg/ml. In this research an orange flavored beverage preserved with natural licorice root extract was formulated and parameters such as phenolic contents، changes in population of aerobic mesophilic bacteria، yeast and acid-resistant micro-organisms during storage time were evaluated. Concentrations of 1000، 1500 and 2000 ppm of licorice root extract and samples containing 1000، 1500 and 2000 ppm of licorice root + 50% benzoate was used to control growth of food spoilage microorganisms in the beverage. Samples enriched with licorice root and a blank sample (commercial sample) were kept at room temperature and microbial counts were monitored during 1، 10، 20، 30، 40، 50، 60، 70، 80 and 90 days. Results of microbial examinations showed that the use of licorice root extract preserved the orange flavor carbonated soft drink during 90 days storage. Also، phenolic compounds showed good stability during 90 days storage time.

    Keywords: Licorice root, Ethanolic extract, Sodium benzoate, Antimicrobial activity, Carbonated soft drink