فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
سال چهاردهم شماره 5 (پیاپی 61، آذر و دی 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • کیهان قطره سامانی، عفت فرخی، مرتضی هاشم زاده چالشتری، مسعود صادقی صفحات 1-12
    زمینه و هدف
    وظیفه آنتی اکسیدانی HDL به عهده آنزیم پاراکسوناز 1 (PON1) می باشد. استاتین ها برغلظت و بیان ژن PON1 تاثیرگذار هستند. لذا اسیدهای چرب تشکیل دهنده فسفولیپیدها را در HDL دچار تغییر می کنند. این مطالعه با هدف، بررسی اثر لوواستاتین بر فعالیت پاراکسوناز1 خون و تاثیر بر ترکیبات فسفولیپیدی HDL در ژنوتیپ های پلی مورفیسم Q192R انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی131 نفر دارای LDL بالای mg/dl 130 (گروه مورد) و 134 نفر دارای LDL کمتر از mg/dl 130 (گروه شاهد) از افراد مراجعه کننده به کلینیک داخلی بیمارستان آیت الله کاشانی شهرکرد به روش در دسترس انتخاب شدند. گروه مورد طبق نظر متخصص به دو گروه دریافت کننده لواستاتین (76 نفر) و گروهی که هیچ دارویی دریافت نکردند (55 نفر) تقسیم شدند. در مرحله اول از تمامی افراد ml 76 خون ناشتا گرفته شد و سطح سرمی گلوکز، کلسترول توتال، تری گلیسرید، HDL-C، LDL-C، کراتینین، آپولیپوپروتئین A1، آپولیپوپروتئین B، LDL اکسید شده (OxLDL)، فعالیت پاراکسونازی و آریل استرازی PON1 اندازه گیری شد. ژنوتیپ های پلی مورفیسم Q192R با استفاده از روش PCR-RFLP مشخص گردید. 2 ماه پس از درمان در افراد دریافت کننده لواستاتین مجددا پروفایل های لیپیدی و فعالیت آنزیم پاراکسوناز و ترکیب اسیدهای چرب اندازه گیری شد. نتایج حاصل با استفاده از آزمون های آماری در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    به دنبال مصرف لواستاتین فعالیت پاراکسونازی PON1، درصد اسید استئاریک، اسید اولئیک، اسید لینولئیک و اسید ایکوزوپنتانوئیک نسبت به قبل از درمان افزایش نشان داد. فراوانی آلل Q در گروه شاهد 77/0 و در گروه مورد 70/0 بود (24/0=P) همچنین درصد اسید اولئیک، اسید لینولئیک، اسید ایکوزوپنتانوئیک و فعالیت پاراکسونازی بعد از درمان در ژنوتیپ QR/RR نسبت به QQ افزایش بیشتری نشان داد.
    نتیجه گیری
    بر طبق یافته های این مطالعه درمان بیماران با استفاده از لواستاتین در افراد دارای آلل R (QR/RR) با افزایش فعالیت پاراکسونازی و تغییر اسیدهای چرب غیر اشباع در فسفولیپیدهای HDL باعث تغییر ماهیت این ذرات شده و ممکن است باعث افزایش نقش این ذرات در کاهش بیماری های قلبی و عروقی شود.
    کلیدواژگان: پاراکسوناز، فسفولیپید، لیپوپروتئین با دانسیته بالا
  • حسین برزگرزاده زرندی، ولی الله دبیدی روشن صفحات 13-23
    زمینه و هدف
    مطالعات مختلفی تاثیر تمرینات شدید بدنی را بر افزایش سرمی آنزیم های کبدی نشان داده اند، اما تاثیر تمرینات منظم ورزشی به ویژه بر آنزیم های بافت کبد کاملا مشخص نیست. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر تمرینات منظم تداومی و تناوبی هوازی بر برخی آنزیم های بافت کبد شامل آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، آلکالین فسفاتاز (ALP) و آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و سطح چربی های خون طراحی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی 56 سر موش صحرایی ماده ویستار با وزن 93/4 62/325 گرم و سن 21 ماه به صورت تصادفی به سه گروه کنترل، تداومی و تناوبی تقسیم شدند. گروه تداومی، دویدن روی نوار گردان بدون شیب را به مدت 6 و 12 هفته و گروه تناوبی، همین تمرینات را همراه با فواصل استراحتی بین نوبت های تمرینی دویده اند. به منظور اندازه گیری آنزیم های کبدی، بافت برداری کبد با شرایط کاملا مشابه در قبل و بعد از 6 و 12 هفته (روزانه 5 تا 10 دقیقه) تمرین انجام شد. همچنین مقادیر HDL-C و LDL-C با روش آنزیماتیک تعیین شد. داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شدند.
    یافته ها
    انجام 6 و 12 هفته تمرینات تداومی و تناوبی باعث افزایش معنی داری در سطوح آنزیم های ALT، AST و ALP نسبت به پیش از آزمون شد (001/0P=) اما سطوح این متغیرها پس از 12 هفته تمرین تناوبی به طور معنی داری کمتر از تمرین تداومی بود (05/0P<). به دنبال تمرینات منظم، مقادیر LDL-C به طور معنی داری کاهش (05/0P<) و مقادیر HDL-C به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل افزایش نشان دادند (001/0P=).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه اعمال فواصل استراحتی بین وهله های تمرینی باعث کاهش استرس کبدی در موش های مسن شده است، اما تحقیقات بیشتری برای تائید این نتایج در افراد سالمند مورد نیاز می باشد.
    کلیدواژگان: تمرینات ورزشی، آسپارتات آمینوترانسفراز، آلکالین فسفاتاز، آلانین آمینوترانسفراز
  • خانم آمنه پیری گله دار، خانم مهوش دانش کجوری، خانم منصوره جمشیدی منش، خانم فاطمه حسینی صفحات 24-33
    زمینه و هدف
    طولانی شدن مرحله دوم زایمان اغلب موجب خستگی و ناراحتی مادر می شود. طی زایمان واژینال اغلب زنان دچار آسیب و درد پرینه می شوند. درد پرینه مادر را در مراقبت از نوزاد ناتوان می کند. لذا این تحقیق با هدف بررسی تاثیر ماساژ پرینه بر طول مرحله دوم زایمان، پرینه سالم، اپی زیاتومی، درجات پارگی و شدت درد پرینه انجام شد.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی 141 نفر (71 نفر ماساژ و 70 نفر کنترل) از زنان نخست زای مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی (ره) شهرستان کوهدشت که برای زایمان طبیعی مراجعه کرده بودند، با نمونه گیری مستمر و به صورت تصادفی انتخاب شدند. در گروه ماساژ از دیلاتاسیون 7-6 سانتی متر سرویکس تا زمان زایمان، پس از آغشته کردن انگشت سبابه و میانی به ماده لغزنده (کی- وای ژل) و وارد کردن انگشتان به اندازه 5-4 سانتی متر به واژن، ماساژی در ناحیه پرینه بین ساعت 3 و 9 بطور متناوب انجام شد. جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه و برگه ثبت موارد صورت گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی، من ویتنی، کای اسکوئر و فیشر تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این پژوهش میانگین طول مرحله دوم زایمان در گروه ماساژ 22/28± 16/58 و در گروه کنترل 93/28 ± 07/57 دقیقه بود، که این تفاوت معنی دار نبود (723/0P=). در گروه ماساژ فراوانی پرینه سالم 6/29%، اپی زیاتومی 4/32% و پارگی پرینه 38%، در گروه کنترل فراوانی پرینه سالم 4/11%، اپی زیاتومی 1/67% و پارگی پرینه 4/21% بود، که این تفاوت ها بین دو گروه از نظر آزمون های آماری معنی دار بود (05/0P<). در روز سوم پس از زایمان 7/50% گروه ماساژ و 70% گروه کنترل (019/0=P) و در روز دهم پس از زایمان 6/29% گروه ماساژ و 7/45% گروه کنترل (048/0=P) درد پرینه داشتند. از نظر شدت درد پرینه بین دو گروه هم در روز سوم (366/0P=) و هم در روز دهم (390/0P=) تفاوتی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد ماساژ پرینه شانس پرینه سالم را افزایش داده و موجب کاهش درد پرینه می شود.
    کلیدواژگان: ماساژ پرینه، مرحله دوم زایمان، اپی زیاتومی، پارگی پرینه، شدت درد پرینه
  • رسول ذکری، افشار جعفری، غلامرضا دهقان صفحات 34-41
    زمینه و هدف

    با توجه به نتایج محدود و متناقض مربوط به اثرات جداگانه ی فعالیت ورزشی و مکمل های خوراکی بر نیمرخ های لیپیدی به عنوان عوامل خطرزای قلبی- عروقی، این مطالعه به منظور تعیین تاثیر همزمان یک وهله فعالیت هوازی و مکمل دهی کوتاه مدت عصاره ی سیر بر نیمرخ لیپیدی مردان غیر ورزشکار انجام شد.

    روش بررسی

    20 مرد غیر ورزشکار (سن 26-22 سال، چربی بدن 20-16% و اکسیژن مصرفی بیشینه 42-38 میلی لیتر/کیلوگرم در دقیقه) در قالب یک طرح نیمه تجربی- دوسویه کور، به صورت تصادفی در دو گروه دریافت کننده ی مکمل و شبه دارو (700 میلی گرم دو وعده در روز عصاره ی سیر یا دکستروز به مدت چهارده روز) قرار گرفتند. همه ی آزمودنی ها پس از مکمل دهی، به مدت 30 دقیقه با شدت 75% اکسیژن مصرفی بیشینه روی نوارگردان دویدند. نمونه های خونی طی سه مرحله (قبل و بعد از مکمل دهی و پس از فعالیت ورزشی) جمع آوری شدند. تغییرات نیمرخ های لیپیدی خون محیطی با اسپکتروفتومتر بررسی شد. داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس مکرر، تعقیبی بونفرونی و تی مستقل در سطح معنی داری 5% بررسی شدند.

    یافته ها

    مکمل دهی 14 روزه ی عصاره ی سیر تاثیر معنی داری بر کاهش تری گلیسیرید و افزایش لیپوپروتئین- کلسترول پرچگال حالت پایه داشت (05/0P<). کاهش تری گلیسیرید و لیپوپروتئین-کلسترول کم چگال گروه مکمل متعاقب نیم ساعت فعالیت هوازی به طور معنی داری بیشتر از گروه شبه دارو بود (05/0P<).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این مطالعه می توان نتیجه گرفت که یک وهله فعالیت هوازی متعاقب 14 روز مکمل دهی عصاره ی سیر نسبت به فعالیت ورزشی تنها تاثیر بیشتری بر بهبود نیمرخ لیپیدی خون مردان غیر ورزشکار دارد.

    کلیدواژگان: سیر، فعالیت هوازی، نیمرخ لیپیدی
  • رضا طاهرخانی، علی میرجلیلی، فاطمه فرشاپور، روحانی کارگر موخر، مهدی بوترابی، رحمان عبدی زاده صفحات 42-53
    زمینه و هدف
    ویروس اپشتن-بار از خانواده هرپس ویروس ها، بوسیله تماس مستقیم با ترشحات عفونی منتقل می شود. در طی عفونت، آنتی بادی هایی از کلاس IgG و IgM علیه آنتی ژن کپسید ویروسی تولید می شوند که در تعیین وضعیت عفونت نقش دارند. هدف از این مطالعه طراحی و راه اندازی آزمون الایزا برای تشخیص آنتی بادی های IgG و IgM علیه آنتی ژن کپسید ویروس اپشتن-بار بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تحقیقی-تولیدی، آزمون الایزا با استفاده از آنتی ژن کپسید ویروسی (gp125) به منظور تشخیص آنتی بادی های IgG و IgM اختصاصی ویروس اپشتن-بار طراحی و راه اندازی شد. سپس 101 نمونه سرمی با آزمون الایزا IgM (26نمونه مثبت و 75 نمونه منفی) و 105 نمونه سرمی با آزمون الایزا IgG (98 نمونه مثبت و 7 نمونه منفی) طراحی شده مورد آزمایش قرار گرفتند و جهت بررسی ویژگی، 24 نمونه سرمی بیماران غیر منونوکلئوز عفونی استفاده گردید. نتایج حاصل با آزمون ایمنوفلورسنس (IFA) و کیت تجاری الایزا اکوئی پار-ایتالیا (Equipar Diagnostics -Italy) مقایسه شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون مک نمار استفاده گردید.
    یافته ها
    حساسیت نسبی، ویژگی نسبی و میزان همخوانی آزمون الایزا IgM و آزمون الایزا IgG طراحی شده در مقایسه با کیت تجاری به ترتیب برابر 3/92%، 96% و 95% - 6/96%، 9/88% و 95% بود. آزمون الایزا طراحی شدهIgG زمانی که با آزمون IFA مقایسه گردید. به ترتیب دارای حساسیت، ویژگی و میزان همخوانی 97%، 100% و 1/97% و ارزش اخباری مثبت 100% بود.
    نتیجه گیری
    ماهیت آنتی ژن پوشش داده شده نقش مهمی در افزایش حساسیت و ویژگی دارد به عبارتی زمانی که در آزمون الایزا از آنتی ژن اصلی استفاده گردد آزمون ویژگی بالایی دارد (الایزا طراحی شده) اما زمانی که از آنتی ژن سنتتیک (کیت تجاری اکوئی پار-ایتالیا) استفاده گردد حساسیت آزمون بالا می رود لذا پیشنهاد می شود به منظور افزایش حساسیت و ویژگی آزمون مخلوطی از هر دو آنتی ژن در طراحی الایزا مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: الایزا، آنتی ژن کپسید ویروس، ایمنوفلورسنس، ویروس اپشتن، بار
  • ابوالفضل خوشدل، غلامرضا پناهنده صفحات 54-62
    زمینه و هدف
    در بسیاری از کشورها، آنتی بیوتیک ها در حدود 30 تا 50% از داروهای تجویزی در بین عوامل درمانی را شامل می شوند. در اغلب مطالعات نشان داده است 60-30% موارد تجویزی نادرست و یا نامناسب بوده است. هدف این مطالعه بررسی منطقی بودن الگوی مصرف آنتی بیوتیک ها در یک بخش کودکان می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی در طی یک مقطع زمانی یک ساله در سال 1389-1388 انجام شد. الگوی مصرف آنتی بیوتیک در 265 نفر از کودکانی که در طول یک سال در 7 روز اول هر ماه از طریق درمانگاه یا از طریق بخش اورژانس بیمارستان در بخش کودکان و نوزادان پذیرش شدند و ظرف مدت بستری در بیمارستان آنتی بیوتیک دریافت نمودند، بررسی شد. داده های مطالعه پس از جمع آوری با کمک نرم افزار SPSS و استفاده از آزمون های تی و کای اسکویر تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه حدود 37% موارد مصرف آنتی بیوتیک ناصحیح بود که با توجه به رقم 20% مصرف ناصحیح آنتی بیوتیک در کشورهای صنعتی این رقم بسیار بالا و قابل توجه است. شایع ترین آنتی بیوتیک مصرف شده سفتریاکسون بود. تجویز آنتی بیوتیک با وجود ارسال کشت های مختلف از بیماران، 99% به صورت تجربی بود و به نظر می رسد ارسال کشت در انتخاب نوع آنتی بیوتیک تاثیری نداشته است.
    نتیجه گیری
    الگوی مصرف آنتی بیوتیک در بررسی ما از الگوی استاندارد و پروتکل درمانی مورد تائید پیروی نمی کند. از این رو لازم است تمهیدات لازم در مورد مصرف منطقی آنتی بیوتیک ها اندیشیده شود.
    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک، الگوی مصرف، کودکان
  • زهرا ریاحی، فهیمه اسفرجانی*، سید محمد مرندی، احمد بیات، نوید کلالی صفحات 63-73
    زمینه و هدف

    سبک زندگی غیر فعال و عوارضی همچون آتروفی عضلانی و ضعف عضلانی از جمله مشکلات بیماران همودیالیزی است. هدف از این مطالعه بررسی اثر تمرینات ورزشی بر کیفیت دیالیز، آتروفی عضلانی و عملکرد جسمانی بیماران همودیالیز می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه نیمه تجربی، 30 بیمار همودیالیزی به صورت داوطلبانه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و تجربی قرار گرفتند. گروه تجربی تمرینات ورزشی فزاینده را با دوچرخه به مدت 20 هفته، 3 جلسه در هفته و هر جلسه 60 دقیقه انجام دادند. کیفیت دیالیز با نمونه گیری خونی قبل و بعد از دیالیز جهت تعیین شاخص های کیفیت دیالیز (Kt/v) و میزان کاهش اوره (URR)، آتروفی عضلانی به وسیله آنتروپومتری و چربی زیر پوستی و عملکرد جسمانی به وسیله آزمون 2 دقیقه راه رفتن ارزیابی شد. داده ها با استفاده از آزمون های تی و کوواریانس در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در گروه تجربی، آتروفی عضلانی از 57/56 به 37/59 سانتیمتر و عملکرد جسمانی از 87/132 به 27/165 متر افزایش معنی داری نشان داد (05/0>P) اما در گروه کنترل تغییری مشاهده نشد. کیفیت دیالیز در هر دو گروه تفاوت معنی داری را نشان نداد (05/0< P).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که انجام تمرین ورزشی منظم در حین دیالیز در بیماران همودیالیزی باعث افزایش عملکرد جسمانی و کاهش آتروفی عضلانی می شود ولی بر کیفیت دیالیز آنها تاثیر معنی داری ندارد. با توجه به نتایج بدست آمده تمرینات ورزشی می تواند در حین دیالیز به عنوان یک فرآیند درمان برای کاهش اثرات دیالیز مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آتروفی عضلانی، عملکرد جسمانی، کیفیت دیالیز، همودیالیز
  • سجاد قادری، اصغر فلاحتی حسین آباد، محمدحسین سرایلو، وحید قنبری صفحات 74-82
    زمینه و هدف
    در این پژوهش ترکیبات عمده اسانس سه گیاه گشنیز (Coriandrum sativum)، بومادران (Achillea wilhelmsii) و شوید (Anethum graveolens) شناسایی و اثر ضد میکروبی این گیاهان بر روی چهار باکتری پاتوژن اشیرشیاکلی، باسیلوس سرئوس، باسیلوس لیچنی فورمیس و سودوموناس آئروجینوزا در شرایط آزمایشگاهی بررسی و حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) آنها تعیین شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی اسانس گیاهان توسط دستگاه کلونجر و به روش تقطیر با آب استخراج گردید. ترکیبات تشکیل دهنده ی اسانس این گیاهان توسط کروماتوگرافی گازی تجزیه ای (GC) و گاز کروماتوگراف متصل به طیف سنجی جرمی (GC/MS) مورد شناسایی قرار گرفتند و درصد ترکیبات آنها اندازه گیری شد. برای تعیین MIC هر اسانس بر روی باکتری های مورد مطالعه از روش ریز رقت (Micro Dilution) استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در اسانس گیاهان بومادران، گشنیز و شوید به ترتیب آلفا-پینن، -Dکارون و لینالول ترکیبات عمده را تشکیل می دهند. برای مهار رشد باکتری های اشیرشیا کلی و باسیلوس لیچنی فورمیس، اسانس شوید با غلظت ppm 5/312 و برای مهار رشد باکتری های باسیلوس سرئوس و سودوموناس آئروجینوزا به ترتیب اسانس های گیشنیز و بومادران با غلظت های ppm 1250 و ppm 5/312 موثرتر واقع شدند.
    نتیجه گیری
    اسانس هر سه گیاه گشنیز، بومادران و شوید اثر ضد میکروبی قابل توجهی روی باکتری های مورد مطالعه داشتند و ممکن است بتوان از آنها به خصوص از شوید در درمان عفونت ها استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بومادران، حداقل غلظت مهارکنندگی، شوید، گشنیز
  • زهرا هادیان جزی، منصوره علی اصغر پور * صفحات 83-91
    زمینه و هدف

    بسیاری از بیماران نارسایی کلیه در اثر فرآیند مزمن بیماری و درمان طولانی مدت دیالیز دچار کاهش زمان تحمل فعالیت می شوند. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر ورزش پیاده روی بر زمان تحمل فعالیت در این بیماران انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی 25 بیمار همودیالیزی به دو گروه شاهد و مورد تقسیم شدند. گروه مداخله (12 نفر)، برنامه ی ورزشی پیاده روی طراحی شده را به مدت 8 هفته بلافاصله بعد از اتمام جلسه ی دیالیز به مدت 20 دقیقه دریافت می کردند. سپس به منظور آرام سازی، ده دقیقه در تخت دراز می کشیدند و تنفس های آرام و عمیق را با چشمان بسته انجام می دادند. ابزار جمع آوری داده ها مقیاس شدت خستگی و چک لیست ثبت زمان تحمل انجام برنامه ورزشی در هر جلسه بود که در سه نوبت قبل از مداخله، 4 هفته بعد و در پایان هفته ی هشتم در دو گروه تکمیل گردید. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی، کای اسکویر، دقیق فیشر و آنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش اختلاف معنی داری را در میزان خستگی، بعد از 8 هفته ورزش در دو گروه نشان داد (05/0P<). میانگین زمان تحمل فعالیت نیز در ماه اول از 77 /17 دقیقه به 15/18 دقیقه افزایش یافت، اگرچه این اختلاف معنی دار نبود (05/0P>).

    نتیجه گیری

    ورزش پیاده روی روشی کم هزینه و ایمن برای کاهش خستگی و افزایش زمان تحمل فعالیت در بیماران همودیالیزی می باشد.

    کلیدواژگان: پیاده روی، خستگی، زمان تحمل فعالیت، ورزش هوازی، همودیالیز
  • پروانه شمسی پور دهکردی، بهروز عبدلی، شقایق مدبری صفحات 92-101
    زمینه و هدف
    بیماری های مزمن از جمله استئوآرتریت به علت سیر پیشرونده ای که دارند، اغلب ناتوان کننده بوده و کیفیت زندگی سالمندان را تحت تاثیر قرار می دهند. این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی فعالیت بدنی بر کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به استئوآرتریت انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه شاهد- موردی 160 سالمند مبتلا به استئوآرتریت (80 سالمند فعال و 80 سالمند غیرفعال) مراجعه کننده به بخش های روماتولوژی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار سنجش شامل پرسشنامه ویژگی های فردی و فعالیت بدنی یال و پرسشنامه کیفیت زندگی 36 سوالی بود. داده ها با استفاده از آزمون آماری آزمون t مستقل تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین ابعاد کیفیت زندگی (عملکرد جسمانی، مشکلات جسمانی، مشکلات روانی، نشاط و شادابی، سلامت روانی، عملکرد اجتماعی، درد بدن و سلامت عمومی) در دو گروه سالمندان فعال و غیرفعال مبتلا به استئوآرتریت، تفاوت از نظر آماری معنی دار است (05/0P<). بررسی میانگین ها نشان داد که سالمندان فعال مبتلا به استئوآرتریت به طور معنی داری در همه ابعاد کیفیت زندگی دارای میانگین بالاتری نسبت به سالمندان غیرفعال مبتلا به استئوآرتریت بودند (05/0P<).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه، احتمالا با آموزش و ترغیب به شرکت در فعالیت بدنی در سالمندان می توان نحوه مدارا و سازگاری با سالمندان مبتلا به استئوآرتریت را به نحو موثری فراهم کرد و در بهبود کیفیت زندگی سالمندان و سطح سلامت جامعه نقش مهمی را ایفا نمود.
    کلیدواژگان: استئوآرتریت، سالمندی، کیفیت زندگی، فعالیت بدنی
  • مجید شجاعی، پژمان منزه، آنیتا سبزه قبا، افشین امینی، حمید کریمان، سعید صفری صفحات 102-107
    زمینه و هدف
    تروما یکی از شایع ترین علل مراجعات اورژانس است. حدود 7 تا 10% از مرگ و میر ناشی از تروما به دنبال ضایعات داخل شکمی اتفاق می افتد. به نظر می رسد که نسبت بالاتر دور شکم به لگن بتواند اثر محافظتی در کاهش احتمال آسیب های داخل شکمی ایفا کند. مطالعه حاضر به بررسی ارتباط میزان وقوع آسیب های شکمی ناشی از ترومای بلانت با نسبت دور شکم به لگن پرداخته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی 222 نفر از مبتلایان ترومای بلانت شکمی مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان امام حسین (ع) تهران از جهت اطلاعات دموگرافیک، نسبت دور شکم به لگن و نهایتا ارتباط آن با پیامدهای کلینیکی، پاراکلینیکی و تصویربرداری مورد بررسی قرار گرفتند. آزمون های کای دو و فیشر جهت آنالیز داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    اطلاعات دموگرافیک نشان داد متوسط سن مبتلایان 2/14 ± 7/28 سال و 8/74% از آنان مرد بودند. اقدامات آزمایشگاهی و تصویربرداری برای این سری از بیماران، تنها برای 13 نفر (5%) شواهدی واضح از آسیب احشاء و ارگان های داخل شکمی را نشان داد. در هر دو جنس هیچ گونه ارتباط معنی داری بین نسبت دور شکم به لگن با میزان وقوع آسیب های شکمی بر اساس نتایج نهایی حاصل از سونوگرافی، سی تی اسکن، آنالیز ادراری و لاپاراتومی وجود نداشت(05/0 P>).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد ارتباطی بین نسبت دور شکم به لگن با احتمال آسیب شکمی به دنبال ترومای بلانت وجود نداشته باشد اما اظهار نظر قطعی در این مورد نیاز به مطالعات بیشتر دارد.
    کلیدواژگان: آسیب احشا شکم، ترومای بلانت شکم، نسبت دور شکم به لگن
  • شیدا شبانیان، غلامرضا شبانیان، لعبت جعفرزاده، بهرام خرم صفحات 108-113
    زمینه و هدف
    حاملگی شکمی پیشرفته یک مورد در هر 85000 تولد گزارش شده است. معمولا در اکثر حاملگی های خارج رحمی به دنبال سقط لوله ای یا داخل صفاقی، محصولات حاملگی جذب می شود ولی به صورت نامعمول ممکن است اتصال جفتی آنها باقی بماند یا در جای دیگری مجددا لانه گزینی کند و به صورت حاملگی شکمی رشد نماید. میزان مرگ و میر مادری و جنینی در حاملگی شکمی افزایش می یابد. در این مطالعه یک مورد حاملگی شکمی 32 ای هفته با جنین زنده گزارش می شود.
    گزارش مورد: بیمار خانم 36 ساله ایرانی بود که به دلیل افت قلب در سن حاملگی 32 هفته با شک به دکولمان تحت لاپاراتومی اورژانس قرار گرفت. جنین پسر زنده 1800 گرمی که به دنبال پارگی پرده های جنینی در داخل حفره شکم غوطه ور شده بود خارج گردید و مادر هیسترکتومی شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به میران مرگ و میر بالای حاملگی شکمی باید در هر حاملگی بخصوص در صورت وجود عوامل خطر حاملگی شکمی و در بیماران دارای علائم مشکوک به این تشخیص توجه شود و اقدامات لازم و به موقع به عمل آید.
    کلیدواژگان: حاملگی، شکمی، هیسترکتومی، مرگ و میر مادری، مرگ و میر جنینی
|
  • Kyhan Ghatreh, Samani, Effat Farrokhi, Mortaza Hashemzadeh, Chaleshtori, Masoud Sadeghi Pages 1-12
    Background And Aims
    Enzyme paraoxonase 1 (PON1) has the main antioxidant function of HDL. Statins affect PON1 concentration and expression، therefore the fatty acid composition of phospholipids in HDL is changed by statins. The aim of this study is to investigate the effect of Lovastatin on paraoxonase activity and HDL phospholipids composition in genotypes of Q192R polymorphism.
    Methods
    In this descriptive analytical study، 265 participants from Kashani hospital were randomly divided into two groups. One hundred and thirty participants with LDL higher than 130mg/dl were chosen for case and 134 participants with LDL lower than 130mg/dl were chosen for control group. Considering the expert''s idea، the control group was divided into two groups. Group receiving Lovastatin (n=76) and another group receiving no treatment (n=55). From all participants the blood sample and glucose level، total cholesterol، thriglisirid، HDL، LDL، creatinine، apolipprotein A1، apolipoprotein B، OxLDL، PON1 arylesterase and paraoxonase activity were measured. Q192R polymorphism genotypes were determined using PCR-RFLP method. 2 months after Lovastatin treatment lipid profiles and paraoxonase activates and fatty acid components were measured. Data were analyzed using SPSS software.
    Results
    After using Lovastatin; paraoxonase activity، percentage of stearic acid، oleic acid، Linoleic acid and Eicosapantaenoic acid were increased before the treatment. The Q allele showed the same frequency in the control and case groups (0. 77 and 0. 70 respectively p=0. 24) Percentage of oleic، linoleic، Eicosapantaenoic acid and paraoxonase activity in QR / RR were higher than QQ genotype after the treatment.
    Conclusion
    Based on the findings of this study in individuals with alleles R (QR/RR) increasing paraoxonase activity and changing unsaturated fatty acids of phospholipids HDL particles، results in changes the nature of these particles and may decrease cardio vascular disease.
    Keywords: HDLparticles, Lovastatin, Paraoxonase 1, Phosphlipid
  • Hossin Barzegarzadeh-Zarandi, Valeollah Dabidy-Roshan Pages 13-23
    Background And Aims
    Various studies confirm the effect of strenuous exercise on liver enzyme''s level increment، but the effect of regular exercise especially on liver tissue enzymes is yet unclear. The purpose of this study was to examine the effects of continuous and interval aerobic training on blood lipid profile and on liver tissue enzymes including، Aspartate aminotransferase (AST)، Alkaline phosphatase (ALP) and Alanine aminotransferase (ALT) and blood lipids level.
    Methods
    In this experimental study 56 Wistar rats (body mass 325. 6 ± 4. 93 grams and the age of-21 months) were randomly divided into 3 control، continuous and interval groups. Continuous group performed running on treadmill speed for 6 and 12 weeks (5 to 10 min/day). Interval group also performed the same training with the rest intervals between training sets. Evaluating the liver enzymes، biopsy samples were obtained before and after the sixth and twelfth weeks. HDL-c and LDL-c levels were assessed using enzymatic method. Data were analyzed by two-way repeated measures ANOVA.
    Results
    The results showed that ALT، AST and ALP levels significantly increased at the first 6 weeks and after the 12 weeks in continuous and interval aerobic training (P=0. 001)، but after 12 weeks the level of this variable، were significantly decreased in interval group compared with continuous group (P<0. 05). Following the regular training، LDL-c level was significantly decreased (P<0. 05) and HDL-c level was significanly increased compare with contrl group (P=0. 001).
    Conclusion
    These findings suggest that using rest intervals between training sets cause decreasing in liver stress of old rats، but further study is needed to support these finding in pld people.
    Keywords: Aspartate aminotransferase, Alkaline phosphatase, Alanine aminotransferaseTraining
  • Mrs Amene Piri Galledar, Mrs Mahvash Danesh Kojori, Mrs Mansore Jamshidi Manesh, Mrs Fatemeh Hosseini Pages 24-33
    Background And Aims
    Long liness second stage of labor may cause fatigue and discomfort for women. Most of the women experience perineal injury and perineal pain during vaginal delivery. Perineal pain makes the mother too weak to take care their babies. The aim of this study was to investigate the effectivness of perineal massage on labor secound stage period، intact perineal، episiotomy and intensity of perinal pain.
    Methods
    This clinical trial study was performed on 141 nulliparous women (71 massages and 70 control group) who referred to Koohdasht Imam Khomeini hospital for normal vaginal delivery. Countinuous sampling method with random assignment was conducted. In massage group the there cervical dilatation (6-7) was used cm after dipping the pointing and middel fingers in to a lubricating substance (key jell) then dipping 4-5 cm offingers in to the vaginal of the parturing women massaging between 3 to 9 oclock alternatively. Questionnaire and code sheets were used for data collection. Data were analysied by SPSS version 14.
    Results
    The mean length of second stage of labor in massage group was 58. 16 ± 28. 22 and in control group was 57. 07 ± 28. 93 minutes، the difference between the two groups was not significant (P=0. 723). In the massage group the prevalauce of safe perineal، was 29. 6%، episiotomy 32. 4% and perineal tear was 38%. In the control group the prevalance of safe perineal was 11. 4%، episiotomy 67. 1% and perineal tear was 21. 4%. Perineal pain on the third day of postpartum in massage group was 50. 7% and in control group was 70% (P=0. 019). Perineal pain on the tenth day postpartum in massage group was 29. 6%، and in control group was 45. 7% (P=0. 048). There was a significant difference between the two groups comparing perineal pain، but there was no significant difference comparing the pain inteasty between the two groups (the third day P=0. 036)، (the thenth day P=0. 390).
    Conclusion
    The study shows that perineal massage is effective in increasing the likelihood of intact perineume and in decreasing the perineal pain.
    Keywords: Episiotomy, Perineal massage, Perineal tear, Perineal pain intensity, Second stage of delivery
  • Mr Rasul Zekri, Dr Afshar Jafari, Dr Gholamreza Dehghan Pages 34-41
    Background And Aims

    Based on the limited and inconsistent results about the distinct effects of exercise activities and dietary supplements on the lipid profiles، this study was performed to determine the concurrent effect of one bout aerobic exercise and short-term garlic supplementation on lipids profile in male non-athletes.

    Methods

    Twenty male non-athletes (aged 22-26 years، body fat 16-20% and VO2max 38-42 ml/kg/min) in a randomized and double-blind design were allocated in two equal supplement and placebo groups (700mg/day garlic or dextrose for 14 days). After supplementation، all participants were participated in an aerobic exercise protocol with 75% VO2max on the treadmill for 30 minutes. The blood samples were taken in three phases (before and after the supplementation and after the exercise). The lipids profile changes were measured by spectrophotometer. The normal data (Mean ± SD) were analyzed by repeated measure ANOVA، Bonferroni and independent t-test at α≤0. 05.

    Results

    The results showed that a 14-day garlic supplementation had significant effect on basal triglyceride (TG) decrease، and high density lipoprotein-cholesterol (HDL) increase (P<0. 05). Moreover، exercise-induced decrease of triglyceride، and low density lipoprotein-cholesterol (LDL) in the supplement group were significantly more in comparison age with those in the placebo group (P<0. 05).

    Conclusion

    Based on the present results it can be concluded that one bout aerobic exercise concurrent following 14-day garlic extract supplementation is more effective than merely exercise to improve the blood lipids profile in male non-athletes.

    Keywords: Aerobic exercise, Garlic, Lipids profile
  • Reza Taherkhani, Ali Mirjalili, Fatemeh Farshadpuor, Rohani Karegar Moakhar, Mehdi Boutorabi, Rahman Abdi Zadeh Pages 42-53
    Background And Aims
    Epstein-Barr virus is a member of the herpesviridae family which is spreaded by direct contact with infectious secretion. Serum IgM and IgG are antibodies to the Viral Capsid Antigen (VCA) which appear during infection and Involve in determining the infection status. The aim of this study is to design and evaluate Epstein Barr Virus (EBV) IgM and IgG indirect ELISA using gp125 Viral Capsid antigen for diagnosis of EBV infection.
    Methods
    In this study، ELISA test using Viral Capsid Antigen (gp125) for detection of EBV-specific IgG and IgM antibodies was designed and launched. To evaluate our home-made ELISA، 101 human sera (26 positive sera and 75 negative sera) were tested with VCA IgM ELISA and 105 human sera (98 positive sera and 7 negative sera) were tested with VCA IgG ELISA. To determine the specificity، 24 serum samples from patients without mononucleosis infection were used. The samples were simultaneously evaluated for VCA IgG and VCA IgM by commercial ELISA kit and with the indirect IF test. Data were analyzed using SPSS software version 15 and McNemar test.
    Results
    Our results displayed the relative sensitivity، relative specificity and agreement of 92%، 96% and 95% respectively for the VCA IgM ELISA and the relative sensitivity، relative specificity and agreement of 96. 6%، 88. 9% and 95% respectively for the VCA IgG ELISA when compared with commercial ELISA kit. VCA IgG ELISA showed 97% sensitivity، 100% specificity and 97. 1% agreement when compared with indirect IF and the 100% positive declarative value.
    Conclusion
    Nature of the coated antigen has an important role in increasing the sensitivity and specificity. In other words، when the native antigen (Our home-made ELISA) is used in the ELISA test، the test has a high specificity but when the synthetic antigen (ELISA kits from Equipar Diagnostics -Italy) is used the sensitivity will go up، so increasing the sensitivity and specificity of the test it is recommended to use، both antigens in the ELISA design
    Keywords: Epstein, Barr virus, ELISA, Viral capsid antigen, Immunofluorescence
  • Abolfazl Khoshdel, Gholamreza Panahandeh Pages 54-62
    Background And Aims
    In a great number of countries، antibiotics include neariy 30 to 50 % of the prescriptive medicines among curative ingredients. Despite of important role of the antibiotics in life threatening bacterial infections، most of studies show that 30 to 60% of prescriptive causes have been false or unsuitable which has been prescripted by doctor، distributer or self-therapy. The present study was aimed to examine the pattern of antibiotic consumption، in pediatric wards of Hajar hospital in 2009-2010.
    Methods
    In this descriptive cross- sectional study، 265 children with infectious diseases from in pediatric wards of Hajar hospital in the first seven days of each month during 2009-2010 were registered for the study. The patient''s chart was reviewed regarding the pattern of antibiotic consumption. Data were analyzed with t-test and Chi square using SPSS software.
    Results
    In this study، inappropriate antibiotic consumption was 37%. Acording to the incorrect use of antibiotics in industrial countries (20%)، this rate in Iran is very high and significant. Ceftriaxone was the most common antibiotic recommended. About 99% of antibiotic prescription was empirical.
    Conclusion
    In the current study، antibiotics consumption is not scientific. Thus، it is necessary to be revised the pattern of antibiotic prescription.
    Keywords: Antibiotics, Consumption, Empirical, Prescription
  • Zahra Riahi, Fahimeh Esfarjani, Mohammad Marandi, Ahmad Bayat, Navid Kalaly Pages 63-73
    Background And Aims

    Patients under hemodialysis have sedentary lifestyle، muscle atrophy and muscle weakness. This study was performed to evaluate the effects of aerobic exercise during hemodialysis on the efficacy of dialysis، muscle atrophy and physical performance in patients with chronic renal failure.

    Methods

    In this quasi-experimental study، thirty patients with age mean of 45 years under hemodialysis were divided into control (N=15) and experimental (N=15) groups. Patients in experimental group were particapated in a twenty- week progressing exercise training performed during the first two hours of their hemodialysis on a stationary bicycle، three times a week، for 60 minuntes each time. Eefficacy of dialysis using Clearance time/volume and Urea Reduction Ratio، muscle atrophy by anthropometry skinfold measurements and physical performance، using 2-minute walk test (2MWT)، were assessed before and after training program. Statistical analysis was performed using SPSS 18، t-test and ANCOVA to compare pre and post values within and between groups.

    Results

    After the exercise، there was a significant increase in the distance walked during the 2MWT from 132. 87 ± 24. 1 m to 165. 27 ± 30. 3 m، and a significant improvement in atrophy from 56. 57 ± 18. 8 to 59. 37 ± 18. 4 cm in exercise group (P<0. 05). No significant differences were observed in efficacy of dialysis after exercise program (P>0. 05).

    Conclusion

    It seems that regular exercise has a significant impact on physical performance and muscle atrophy in hemodialysis patients and can be used as part of the treatment for hemodialysis patients، but no significant effect has on efficacy of dialysis after exercise program.

    Keywords: Antropometry, Efficacy dialysis, Hemodialysis, Muscle atrophy, Physical performance
  • Sajad Ghaderi, Asghar Falahati Hosein Abad, Mohammad Hassan Sarailoo, Vahid Ghanbari Pages 74-82
    Background And Aims
    In this study the major components of essential oil of Coriandrum sativum، Achillea millefolium and Anethum graveolens were studied and the antibacterial effects of these 3 plants on four pathogens including Escherichia coli، Bacillus cereus، Bacillus licheniformis and Pseudomonas aeruginosa were evaluated in vitro and Minimal Inhibitory Concentration (MIC) were determined.
    Method
    In this experimental study the essential oil of the plants by distillation with water and clevenger was extracted. The constituents of these plants essential oil analysis by gas chromatography (GC) and gas chromatograph linked to mass spectrometry (GC/MS) were identified and the percentage of their componants was determined. For determining the MIC for each essential oil on four pathogens Micro Dilution was used.
    Results
    Results indicated that in essential oil of Achillea millefolium، α-Pinene، in Coriandrum sativum D-varvone and in Anethum graveolens، Linalool were the essential compounds. Generally it was found that for inhibiting Escherichia coli and Bacillus licheniformis growth، Anethum graveolens essential oil with 312. 5 ppm and for inhibiting Bacillus cereus and Pseudomonas aeruginosa growth، respectively Coriandrum sativum and Achillea millefolium essence with 1250 ppm and 312. 5 ppm concentration was effective.
    Conclusion
    All three extracts of Coriandrum sativum، Achilleh millefolium، Anethum graveolens، had superlative effect on pathogens and may be beneficil in the treatment of infectious diseases.
    Keywords: Achillea millefolium, Anethum graveolens, Coriandrum sativum, Minimal Inhibitory Concentration
  • Miss Zahra Hadian Jazi, M. Mansooreh Aliasghar Pour Pages 83-91
    Background And Aims

    Hemodialysis patients have reduced physical capacity for various reasons resulting in increased dependence on others. This study was conducted to detect the effectiveness of a designed exercise program on mean of activity tolerance in hemodialysis patients.

    Methods

    In an experimental study، 25 hemodialysis patients from three hospitals of Tehran University of Medical Sciences were selected in 2010. The patients in the experimental group (n=12) followed a designed exercise program، 3 days per week، which lasted for 8 weeks. The subjects in the experimental group had to exercise for 20 minutes immediately after the dialy session followed by a 10-minute bed rest and deep slow breathing with their closed eyes. The control group (n=13) did not receive any exercise program. The Fatigue Severity Scale (FSS) questionnaire and a checklist were used three times: before the exercise program and four and eight weeks after the exercise program.

    Results

    Eight weeks after the exercise program، the control group experienced moderate fatigue while the experimental group experienced mild fatigue; the difference was significant (P=0. 003) and the average tolerance time in the first month increased from 17. 77 to 18. 15 minutes، although this difference was not significant (P=0. 4).

    Conclusion

    Walking exercise is almost free and safe for decreasing fatigue and increasing the average time of activity tolerated in hemodialysis patients. In order to improve the patients'' care and quality of life، nurses should identify the strategies of decreasing fatigue.

    Keywords: Activity tolerance, Fatigue, Exercise, Hemodialysis, Walking
  • Parvaneh Shamsipour Dehkordi, Behruz Abdoli, Shaghayegh Modaberi Pages 92-101
    Background And Aims
    Chronic diseases such as osteoarthritis due to successive progressing are frequently disabling and affect on quality of life of elders. The aim of this study was to detect of effectiveness of physical activity on quality of life of elderly patients with osteoarthritis.
    Methods
    This study was case-control trial. Subjects were 160 elder with osteoarthritis (80 active and 80 non–active elders)، were selected by convenience sampling. Measurement tools included questionnaires of demographic، physical activity of Yale and the 36-Item Short Form quality of life. Data were analyzed using independent t test.
    Results
    The results showed that difference was significant between aspects of quality of life (physical performance، physical problems، mental problems، vitality and freshness، mental health، social performance، body pain، general health) for two group (P<0. 05). Checked averages showed active elders with osteoarthritis were better in all of the aspects of quality of life than non - active elders with osteoarthritis.
    Conclusion
    According to the results of this study and positive impact of physical activity on quality of life of those clients suffering from osteoarthritis، the method of modifying and conformity toward physical activity can be provided might effectively play a significant role in recovering the quality of life of the elders and the health level of society.
    Keywords: Elderly, Quality of life, Physical activity, Osteoarthritis
  • Dr Majid Shojaee, Dr Pejman Monazzah, Dr Anita Sbzeghaba, Dr Afshin Amini, Dr Hamid Kariman, Dr Saeed Safari Pages 102-107
    Background And Aims
    Blunt abdominal trauma (BAT) is a common presenting problem of emergency departments. Approximately 7 to 10% of the mortality caused by trauma occurs due to the abdominal lesions. It seems that a higher ratio of abdominal circumference to hip has protective effect in reducing the likelihood of intra-abdominal injuries (IAI). This study was aimed to evaluate correlation of Waist to Hip Ratio (WHR) and IAI in patients with BAT.
    Methods
    In this descriptive-analytical study، 222 patients with blunt abdominal trauma referred to emergency ward of Imam Hossein Hospital were analyzed regarding demographic data، WHR and its correlation with clinical، paraclinical and imaging results of patients. Data were analyzed using Chi-squared and fisher tests.
    Results
    222 patients with blunt abdominal trauma were analyzed (74. 8 male). Based on laboratory and imaging procedures only (5%) (13 cases) had clear evidence of damage to abdominal viscera and organs. There were not any significant relation between WHR and results of sonography، CT scan، urine analysis and laparotomy (P>0. 05).
    Conclusion
    It seems that there is no correlation between WHR and IAI after abdominal blunt trauma. However; further studies are required to comment definitively on this issue
    Keywords: Abdominal blunt trauma, Waist to hip ratio, Intra, abdominal injury
  • Shyda Shabanian, Gholamreza Shabanian, Lobat Jafarzadeh, Bahram Khoram Pages 108-113
    Background And Aims
    Advanced abdominal pregnancy has been reported one case per 85،000 births. Usually ectopic pregnancies or tubal pregnancy are aborted in the intraperitoneal cavity and then absorbed، but their placental connection might remain in unusual way or re-implantation elsewhere into the abdominal cavity and grow in abdominal pregnancy form. The rates of maternal and fetal mortality are increasing in abdominal pregnancy. In this study، a 32 abtrominal pregnancy case with the live fetus is repoted. Case report: A 36 years old Iranian women، with32 weeks gestational age، undergoing emergency abdominal laparotomy due to fetal distress with suspected placental abruption and the live boy fetus with weight 1800 grams placed in the abdomen below the diaphragm into the blood and amniotic fluid، and the mother underwent hysterectomy surgery.
    Conclusion
    Considering the high mortality of abdominal pregnancy، abdominal pregnancy should be diagnosed early in patient with risk factor and suspicious symptoms. Thus if necessary action are taken، maternal and fetal mortality might be decreased
    Keywords: Abdominal, Fetal mortality, Pregnancy, Hysterectomy, Maternal mortality