فهرست مطالب

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال هشتم شماره 5 (پیاپی 33، آذر 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله های پژوهشی
  • علی پیمانی، حمید بخشی، سپیده آثار، سمانه کشاورز صفحه 409
    مقدمه
    جراحی دندان های عقل نهفته می تواند همراه با عوارض زیادی باشد. برای کاهش عوارض ناشی از این جراحی، از داروها و دهان شویه های مختلفی استفاده می شود. در این مطالعه اثر داروی گیاهی نبیددارو بر کاهش برخی عوارض جراحی دندان های عقل نهفته فک پایین مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی، 30 بیمار بزرگ سال به طور تصادفی انتخاب شدند. دندان مولر سوم نهفته فک پایین یک سمت آن ها خارج و تاثیر نبیددارو بر برخی عوارض پس از جراحی بررسی شد. دندان نهفته سمت مقابل یک ماه بعد به همان شیوه خارج گردید و در این مورد از هیچ دارویی جهت تسکین عوارض استفاده نشد. نتایج توسط نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون های 2c، Fisher و Paired-t مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان درد ابراز شده توسط بیماران در 6، 12، 24 و 48 ساعت پس از جراحی در گروه نبیددارو به طور معنی داری کمتر از گروه شاهد بود (007/0 = p value)، (006/0 = p value)، (05/0 = p value) و (05/0 = p value) خون ریزی پس از 2 روز در بیماران تحت درمان با نبیددارو کمتر از بیماران گروه شاهد بود (05/0 = p value). همچنین شاخص تریسموس در 24 ساعت پس از عمل در گروه نبیددارو به طور معنی داری کمتر از گروه شاهد بود (04/0 = p value).
    تیجه گیری: با توجه به نتایج این مطالعه استعمال نبیددارو در کاهش درد، خون ریزی و تریسموس پس از جراحی دندان عقل نهفته موثر است.
    کلیدواژگان: دندان نهفته، عوارض حین کار، جراحی
  • علی اخوان، فرناز تاجمیرریاحی، مژده مهدی زاده، امیر محمد شاه ناصری صفحه 417
    مقدمه
    به تازگی دو سمان جدید (Calcium aluminate α aluminate) CAA و (Wollastonite calcium α aluminate) WOLCA با سازگاری نسجی و قابلیت سیل کنندگی مناسب معرفی شده اند، اما رادیواپسیتی این دو ماده هنوز مشخص نمی باشد. هدف پژوهش حاضر، تعیین حداقل میزان مورد نیاز دو نوع رادیواپسی فایر جهت افزودن به سمان های CAA و WOLCA به منظور تامین رادیواپسیتی مورد انتظار و مقایسه آن ها با Pro-root MTA و سمان پرتلند بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی، اکسید بیسموت با نسبت های 10 درصد و20 درصد و سولفات باریم با نسبت های 10 درصد و 20 درصد به عنوان رادیواپاسی فایر به CAA و WOLCA اضافه شد و درصدهای مختلف آن با (Mineral trioxide aggregate) Pro-root MTA به عنوان استاندارد طلایی مقایسه گردید. 60 عدد حلقه تفلونی با قطر داخلی 10 میلی متر و ضخامت 1 میلی متر طبق دستورالعمل شماره 6876 سازمان جهانی استاندارد (ISO 2001) تهیه و در 12 گروه 5 تایی دسته بندی شدند. نمونه ها بر روی پلیت کاست فسفری قرار داده شدند سپس با دستگاه رادیوگرافی با شرایط s 6/0، mA8، KVP 63 رادیوگرافی تهیه شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه در سطح معنی داری 95/0 بررسی شدند.
    یافته ها
    Pro-root MTA، نسبت وزنی 8/0 گرم CAA + 2/0 گرم اکسید بیسموت، نسبت وزنی 8/0 گرم WOLCA + 2/0 گرم اکسید بیسموت و نسبت وزنی 9/0 گرم WOLCA + 1/0 گرم اکسید بیسموت به ترتیب دارای بیشترین میزان رادیواپسیتی (میلی متر آلومینیوم) بودند (001/0 > p value).
    نتیجه گیری
    برای دست یافتن به رادیواپاسیتی متناسب با استانداردهای جهانی از این مواد نسبت وزنی 8/0 گرم CAA + 2/0 گرم اکسید بیسموت، نسبت وزنی 8/0 گرم WOLCA + 2/0 گرم اکسید بیسموت و نسبت وزنی 9/0 گرم WOLCA + 1/0 گرم اکسید بیسموت توصیه می شود.
    کلیدواژگان: Mineral trioxide aggregate، پرکردن از انتهای ریشه، رادیوگرافی
  • حمید رضویان، بهناز برکتین*، سارا محمدی سپه وند صفحه 425
    مقدمه

    محیط دندان پزشکی برای بیماران بسیاری محیط اضطراب آوری است که عواملی مانند ترس از تزریق بی حسی و سابقه درمان های دردناک را می توان برای آن ذکر کرد. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر موسیقی بر میزان اضطراب، درد و سطح فشارخون بیماران مراجعه کننده برای درمان ریشه به یک کلینیک تخصصی دندان پزشکی بود.

    مواد و روش ها

    در این کارآزمایی بالینی، 60 بیمار مراجعه کننده برای معالجه ریشه دندان بررسی شدند. بیماران به روش تصادفی ساده به دو گروه تقسیم شدند. در گروه مداخله، حین معالجه از موسیقی دلخواهشان استفاده شد و در گروه شاهد معالجه ریشه بدون موسیقی انجام گردید. برای تعیین درد از معیار خطی آنالوگ، برای تعیین اضطراب بیمار از پرسش نامه های Spielberger و برای ثبت فشارخون و تعداد ضربان قلب از فشارسنج الکترونیکی استفاده شد. اضطراب قبل و بعد از درمان، فشارخون و ضربان قلب قبل از درمان، بعد از بی حسی، حین و انتهای درمان ثبت شدند. نتایج با استفاده از آزمون آماری t تجزیه و تحلیل شدند (05/0 = α).

    یافته ها

    در ارزیابی فشارخون سیستولیک و دیاستولیک افراد دو گروه پس از مداخله، تفاوت معنی داری میان دو گروه دیده نشد اما در میزان آن در حین درمان تفاوت معنی داری یافت شد (سیستولیک 013/0 = p value و دیاستولیک 002/0 = p value). میزان اضطراب، تعداد ضربان قلب و میزان درد در دو گروه تفاوت معنی داری نداشت (05/0 < p value).

    نتیجه گیری

    در این مطالعه، موسیقی تاثیری بر کاهش اضطراب بیماران نداشت، اما بر روی فشارخون سیستولیک و دیاستولیک افراد در حین درمان اثر چشمگیری داشت. همین طور موسیقی بر روی درد ناشی از درمان ریشه و میزان ضربان قلب در بیماران تاثیر نداشت. به نظر می رسد کاربرد موسیقی برای جلوگیری از تغییرات فشارخون در حین درمان ریشه سودمند باشد.

    کلیدواژگان: موسیقی، درد، اضطراب، درمان ریشه
  • مریم سادات هاشمی پور، مژده منصوری صفحه 433
    مقدمه
    پزشکان و دندان پزشکان عمومی در بسیاری از کشورها بایستی به عنوان تامین کننده اولیه مراقبت درمانی در سیستم های بهداشتی عمل کنند و بیماری ها و اختلالات پیچیده بیماران را تشخیص داده و به متخصصین مربوطه ارجاع دهند. هدف از این پژوهش، بررسی الگو و موارد ارجاع بیماران به متخصصین دندان پزشکی توسط دندان پزشکان عمومی شهر کرمان در سال 1390 بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی و توصیفی- تحلیلی می باشد. جامعه مورد نظر در این بررسی 248 نفر از دندان پزشکان شهر کرمان بودند که با روش نمونه گیری سرشماری انتخاب شدند. پرسش نامه ای پایا و روا بر اساس مطالعات قبلی در مورد و الگو و موارد ارجاع بیماران به متخصصین دندان پزشکی طراحی شد، سپس به مطب و یا محل اشتغال دندان پزشکان مراجعه و از ایشان خواسته شد که آن را تکمیل نمایند. بعد از جمع آوری اطلاعات، داده ها کدگذاری شد، همچنین جهت سنجش ارتباط از آزمون همبستگی Spearman استفاده گردید. تمامی داده ها با استفاده از آزمون 2c در نرم افزار SPSS نسخه 13 مورد بررسی آماری قرار گرفتند (05/0 = α).
    یافته ها
    تفاوت در موارد ارجاع در مواردی همچون سن، جنس و سال های فارغ التحصیلی ملاحظه گردید. درصد زیادی از بیماران به علت مشکلات پزشکی ارجاع داده شدند. بیشتر دندان پزشکان عمومی در موارد پیچیده جراحی فک بیماران را ارجاع می دادند. زنان نسبت به مردان بیماران را بیشتر ارجاع می دادند. بیشترین موارد ارجاع به دلیل نداشتن وسایل و یا تجربه کافی بود.
    نتیجه گیری
    این بررسی نشان داد که تعداد زیادی از دندان پزشکان کرمان با سیستم ارجاع بیماران موافق می باشند، اگرچه در مواردی این سیستم به خوبی اداره نشده و نیاز به آموزش الگوهای صحیح ارجاع دارد.
    کلیدواژگان: دندان پزشکی، پزشک عمومی، ارجاع، بیماری های دهان، جراحی دهان، فک و صورت، پریودنتیکس
  • مسعود ساعتچی، امین عارفی، هومن نوایی صفحه 444
    مقدمه
    موارد تجویز آنتی بیوتیک ها در دندان پزشکی و به خصوص درمان ریشه محدود می باشد؛ اما آنتی بیوتیک ها به طور گسترده ای در دندان پزشکی تجویز می شوند. اطلاعات اندکی در مورد عادات تجویز آنتی بیوتیک در میان دندان پزشکان موجود است. هدف از این پژوهش، بررسی و تعیین الگوی تجویز آنتی بیوتیک ها توسط دندان پزشکان عمومی شهر اصفهان بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی از نوع مقطعی- تحلیلی، تعداد 280 دندان پزشک عمومی شهر اصفهان در سال 1390 شرکت نمودند. ابتدا پرسش نامه شامل 15 سوال در مورد نحوه تجویز آنتی بیوتیک تهیه گردید. پیش از شروع مطالعه، روایی و پایایی پرسش نامه مشخص گردید. اطلاعات به دست آمده از پرسش نامه، در نرم افزار SPSS به وسیله آزمون های آماری توصیفی بررسی گردید.
    یافته ها
    آموکسی سیلین mg 500 به صورت 3 بار در روز (6/63 درصد) و پنی سیلین VK، mg 500 به صورت 4 بار در روز (4/11 درصد) به ترتیب اولین و دومین آنتی بیوتیک انتخابی برای بیماران بدون حساسیت به پنی سیلین بودند. برای بیماران دارای حساسیت به پنی سیلین ها نیز، کلیندامایسین mg 300 به صورت 4 بار در روز (3/39 درصد) و اریترومایسین mg 400 به صورت 4 بار در روز (2/28 درصد) اولین و دومین آنتی بیوتیک تجویز شده بودند. دوز دو برابر اولیه در 5/32 درصد از موارد رعایت می شد. کمترین مورد تجویز آنتی بیوتیک پولپیت دردناک بدون پریودنتیت اپیکالی (7/5 درصد) و بیشترین مورد تجویز آنتی بیوتیک نکروز پالپ همراه آبسه حاد اپیکالی (85 درصد) بود.
    نتیجه گیری
    صحیح ترین عملکرد دندان پزشکان در مورد مدت زمان تجویز آنتی بیوتیک و نادرست ترین عملکرد دندان پزشکان در ارتباط با موارد تجویز آنتی بیوتیک بود. افزایش سطح آگاهی و دانش دندان پزشکان در تجویز صحیح و اصولی داروهای آنتی بیوتیک در برنامه های آموزشی و دوره های بازآموزی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک ها، اندودنتیکس، درمان ریشه
  • علیرضا عمرانی، مهرداد برکتین، الهام حسن لی، مریم عبدالملکی صفحه 453
    مقدمه
    تعیین نسبت های صورتی در جوامع مختلف برای به دست آوردن معیاری جهت تعیین زیبایی مفید می باشد. هدف از این پژوهش، تعیین میانگین چند شاخص صورتی در زن و مرد و سپس مقایسه آن ها با عدد طلایی و در نهایت مقایسه دو روش آنتروپومتری و فتوگرافی دیجیتالی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی- تحلیلی،20 زن و 20 مرد که فاقد سابقه ارتودنسی و جراحی زیبایی صورت و دارای اکلوژن کلاس I بودند انتخاب شدند و از همه آن ها در موقعیت طبیعی سر تصویر دیجیتالی تهیه شد. آنالیز داده ها توسط آزمون t مستقل، Paired- t و t تک نمونه ای صورت گرفت (05/0 = α).
    یافته ها
    بین دو روش آنتروپومتری و فتوگرافی دیجیتالی تفاوت معنی داری در اندازه گیری ها وجود نداشت. میانگین نسبت های عرض دهان به عرض بینی، قاعده بینی تا چانه به زیر بینی تا چانه، عرض بین گونه ای به عرض بینی در خانم ها و میانگین نسبت زیر بینی تا چانه به قاعده بینی تا زیر بینی در آقایان بیشتر بود. سایر نسبت ها در خانم ها و آقایان تفاوت معنی داری نداشت. بیشتر نسبت ها در خانم ها و آقایان با نسبت طلایی متفاوت بود (05/0 > p value). تنها نسبت عرض دهان به فاصله بین گوشه های داخلی دو چشم در خانم ها و نسبت عرض دهان به فاصله بین گوشه های داخلی دو چشم و قاعده بینی تا زیر چانه به زیر بینی تا زیر چانه در آقایان تفاوت معنی داری با عدد طلایی نداشت (05/0 p value >).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های تحقیق حاضر می توان از هر دو روش برای آنالیز نسبت های صورتی استفاده کرد اما روش کامپیوتری قابل تکرار می باشد و در زمان کمتر و با دقت بیشتر می توان آنالیزهای تکرارپذیر را انجام داد. با توجه به تفاوت بیشتر یافته های این پژوهش با نسبت طلایی، این نسبت نمی تواند همیشه به عنوان معیار طرح درمان برای دندان پزشکان و جراحان در ایران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آنتروپومتری، ناقرینگی صورت، فتوگرافی، بعد عمودی
  • آسیه زمانی ناصر، نسترن فرهادی، نسیم جعفری، لادن خرمی، علی شکرانه صفحه 463
    مقدمه
    گاهی به علت ظهور و یا پرتوگیری زیاد، کلیشه های رادیوگرافی تیره می شوند. اگر بتوان تیرگی این تصاویر را کاهش داد نیاز به انجام دوباره رادیوگرافی نخواهد بود. هدف از انجام این پژوهش، مقایسه روش دیجیتال غیر مستقیم و محلول های روشن کننده در بهبود کیفیت تشخیصی تصاویر رادیوگرافی تیره بود.
    مواد و روش ها
    در این بررسی تجربی، 50 رادیوگرافی پری اپیکال به روش نیمساز از نواحی گوناگون دندانی فک بالا و پایین نمونه آزمایشگاهی (فانتوم) با کیفیت تشخیصی مطلوب فراهم شد. سپس، زمان تابش 5/1 برابر شد تا تصویر تیره ایجاد شود. نمونه های تیره به وسیله محلول روشن کننده و روش دیجیتال غیر مستقیم اصلاح شدند. برای نمونه ها توسط سه دستیار آموزش دیده رادیولوژی و به طور جداگانه با استفاده از پرسش نامه نمره هایی از 1 تا 4، بر پایه کیفیت ثبت شد. داده ها گردآوری و به کمک آزمون های Friedman و Wilcoxon بررسی آماری شدند (05/0 = α).
    یافته ها
    میان کیفیت تشخیصی تصویرهای تیره و گروه های دیگر اختلافی معنی دار وجود داشت (001/0 > p value). کیفیت تصویرهای تیره روشن شده با محلول روشن کننده و روش دیجیتال غیر مستقیم از گروه شاهد بهتر بود (001/0 > p value). کیفیت تشخیصی تصویرهای روشن شده با محلول بالاتر از تصویرهای روشن شده دیجیتالی بود (001/0 > p value).
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این مطالعه، کاربرد محلول های روشن کننده در بهبود کیفیت تشخیصی کلیشه های تیره بر از روش دیجیتال ارجح می باشد. بررسی های بیشتر توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: رادیوگرافی دندانی، رادیوگرافی دیجیتال، بهبود تصاویر
  • سوسن صادقیان، حمید آتش پور، مهرنوش عباسی بروجنی، نسیم اثناعشری * صفحه 470
    مقدمه

    نمای ظاهری صورت افراد می تواند در موفقیت و پیشرفت فرد در اجتماع بسیار مهم باشد. از طرفی مشکلات روانی- اجتماعی مربوط به ظاهر صورت تاثیر مهمی بر روی کیفیت زندگی هر فرد دارد.
    هدف از انجام این پژوهش، تعیین رابطه بین ناهنجاری های دندانی- فکی با عزت نفس و خودپنداره در دانشجویان شهر اصفهان در دو جنس بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش مقطعی، 159 نفر از دانشجویان شهر اصفهان (84 نفر مرد و 75 نفر زن) در گروه سنی 25-18 سال به روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند و بعد از پاسخگویی به دو پرسش نامه عزت نفس Rosenberg و خودپنداره دو برگی Rogers (الف: خود واقعی افراد، ب: خود ایده آل افراد)، از نظر وجود ناهنجاری فک و موارد دیگر مورد معاینه بالینی قرار گرفتند و اطلاعات مربوطه در دو گروه دارای ناهنجاری فک و بدون آن ثبت شد. آزمون t، آنالیز واریانس و آزمون همبستگی Pearson جهت بررسی نتایج مورد استفاده قرار گرفت (05/0 = α).

    یافته ها

    بین عزت نفس (342/0 = p value)، خودپنداره الف (581/0 = p value) و خودپنداره ب (720/0 = p value) در دو گروه رابطه ای وجود ندارد. بین نوع ناهنجاری در این جامعه با عزت نفس (71/0 = p value)، خودپنداره الف (49/0 = p value) و خودپنداره ب (337/0 = p value) هم رابطه ای وجود نداشت؛ همچنین بین جنسیت افراد با عزت نفس (237/0 = p value)، خودپنداره الف (416/0 = p value) و خودپنداره ب (081/0 = p value) رابطه ای وجود ندارد. البته بین عزت نفس و خودپنداره الف رابطه مستقیم وجود داشت (31/0 = r).

    نتیجه گیری

    با توجه به محدودیت های این پژوهش، وجود یا عدم ناهنجاری های دندانی- فکی رابطه ای با عزت نفس و خودپنداره دانشجویان ندارد.

    کلیدواژگان: روان شناسی، مال اکلوژن، خودپنداره، رضایت شخصی
  • مقاله های مروری
  • امید مقدس صفحه 480
    مقدمه
    تکامل در علم ایمپلنت یکی از تحولات اساسی در دندان پزشکی است. با توسعه کاربرد ایمپلنت در این زمینه، متخصصین علم ایمپلنت با یک چالش اجتناب ناپذیر روبه رو خواهند شد که این چالش چگونگی مواجهه با مشکلات در رابطه با ایمپلنت می باشد. تحقیقات انجام شده تا به حال در تکنیک های جراحی و پروتزی متمرکز بوده اند و اطلاعات در رابطه با نحوه درمان بیماری های اطراف ایمپلنت هنوز با ضعف روبه رو است. از این رو هدف از این پژوهش مروری، ایجاد یک دید کلی و توصیفی از بیماری های اطراف ایمپلنت و پیشنهادها درمانی در این رابطه بود.
    شرح مقاله: به دنبال جستجوی الکترونیکی در Medline و EMBASE مقالات علمی تا انتهای سال 2011 جمع آوری شدند و با توجه به این که مطالعات کارآزمایی بالینی کنترل شده در این زمینه محدود بود؛ لذا در نوع مقاله مورد بررسی، محدودیتی اعمال نگردید. همچنین از مقالات مروری و متاآنالیزها استفاده شد.
    یافته ها
    برای ایمپلنت هایی با تحلیل استخوان که کمتر از 50 درصد طول ایمپلنت را درگیر ساخته است، ارزیابی میزان تحلیل استخوان به طور دقیق توصیه می شود. در صورتی که این میزان کمتر از 2 میلی متر باشد، طرح درمان به سمت روش های غیر جراحی خواهد رفت و به گونه ای مشابه با موکوزیت اطراف ایمپلنت درمان می گردد. در صورتی که تحلیل استخوان بیش از 2 میلی متر باشد، اما کمتر از نصف طول ایمپلنت را درگیر ساخته باشد، کاربرد روش های جراحی توصیه می شود و در صورتی که تحلیل استخوان به بیش از 50 درصد طول ایمپلنت گسترش یابد، اغلب توصیه به خارج نمودن ایمپلنت می شود.
    نتیجه گیری
    با افزایش قرار دادن ایمپلنت ها به طور سالانه بیماری های اطراف ایمپلنت به صورت یک چالش در آمده اند. درخت درمانی پیشنهادی در این مطالعه یک راهنما برای دندان پزشک خواهد بود تا چگونه با مشکلات ایمپلنت روبه رو شود. مطالعات بیشتری در این زمینه برای تایید پروتکل های پیشنهادی نیاز است.
    کلیدواژگان: ایمپلنت دندانی، بیماری، التهاب اطراف ایمپلنت
  • سید حمید رضویان، صابر خزاعی، شنتیا کاظمی*، سید مظاهر سیدی صفحه 491
    مقدمه

    بره موم محصول کندوی عسل است که ویژگی آنتی اکسیدان دارد. سایر اثرات آن شامل خواص ضد باکتری، ضد ویروس، ضد قارچ، ضد سرطان و ضد التهاب می باشد. هدف مقاله مروری حاضر، بررسی پژوهش های انجام شده و گردآوری اثرات کاربردهای متعدد بره موم در بهبود سلامت دهان و دندان بود.
    شرح مقاله: جستجو با استفاده از کلید واژه های Propolis، و با ترکیب با Oral health و Dental treatment به تنهایی یا به صورت ترکیبی در بانک های الکترونیکی فارسی مشتمل بر منابع Google و پایگاه های اطلاعات علمی: وزارت بهداشت، بانک اطلاعات مقالات علوم پزشکی ایران (Medlib.ir)، پژوهشگاه اطلاعات و مدارک علمی ایران (SID)، بانک اطلاعات نشریات کشور (Iran Medex) و (Magiran)، همچنین جستجو در بانک های الکترونیکی لاتین از طریق PubMed و ISI web of knowledge در بازه زمانی 1997 تا 2009 صورت گرفت. 22 مقاله بر اساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب شدند و مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    تاکنون بره موم در درمان زخم های جراحی، ماده شستشو دهنده داخل کانال، مهار فرایند پوسیدگی، درمان پریودنتیت و حساسیت عاجی، به عنوان ماده ضد قارچ و ضد باکتری در داخل کانال در پژوهش های دندان پزشکی بررسی شده است. در بیشتر مطالعات ماده مزبور اثربخشی مناسبی داشته است.

    نتیجه گیری

    با توجه به ویژگی های بسیار مفید مطرح شده برای این ماده از جمله اثرات ضد التهاب، ضد باکتری و ضد قارچ قوی، و از همه مهم تر تحریک سیستم ایمنی که می تواند مانع بسیاری از بیماری ها شود، به نظر می رسد این ماده پتانسیل استفاده بیشتر در علوم دندان پزشکی را دارد که نیازمند بررسی های آینده است.

    کلیدواژگان: بره موم، دندان پزشکی، زنبورهای عسل، سلامت دهان
|
  • Ali Peimani, Hamid Bakhshi, Sepideh Assar, Samaneh Keshavarz Page 409
    Introduction
    Impacted third molar surgery can be associated with a number of complications. Different medications and mouthwashes are used to reduce the incidence of such complications. In this study the effect of a herbal drug, Nabiddaru®, on reducing some complications of impacted mandibular third molar surgery was evaluated.
    Materials And Methods
    In this clinical trial, 30 adult patients were randomly selected. Impacted mandibular third molar was extracted by surgery on one side and the effect of Nabiddaru® on decreasing the incidence of postoperative complications was investigated. The impacted third molar on the contralateral side was extracted in the same way after a month; however, no medications were used to relieve postoperative complications. Data was analyzed by SPSS using chi-squared test, paired t-test and Fisher’s test.
    Results
    The pain reported by patients at 6-, 12-, 24- and 48-hour postoperative intervals in the Nabiddaru® group was significantly lower than that in the control group (p value = 0.007), (p value = 0.006), (p value = 0.05) and (p value = 0.05), respectively. Bleeding at 2-day postoperative interval in patients treated with Nabiddaru® was lower than that in the control group (p value = 0.05). Trismus at 24-hour postoperative interval in the Nabiddaru® group was significantly lower than that in the control group (p value = 0.04).
    Conclusion
    Considering the results of the present study Nabiddaru® is effective in reducing pain, bleeding and trismus after impacted third molar surgery.
    Keywords: Impacted tooth, Intraoperative complications, Surgery
  • Ali Akhavan, Farnaz Tajmir Riahi, Mozhdeh Mehdizadeh, Amirmohammad Shahnaseri Page 417
    Introduction
    Calcium aluminate α-aluminate (CAA) and wollastonite calcium α-aluminate (WOLCA) are new cements with sufficient biocompatibility and sealing ability. Radiopacity of these cements have not been evaluated. The aim of the present study was to determine the minimum amounts of two types of radiopacifiers necessary to incorporate into these two cements in order to achieve the necessary radiopacity in comparison with Pro-root MTA and Portland cement.
    Materials And Methods
    In this experimental study, bismuth oxide and barium sulfate, with concentrations of 10% and 20%, were added to CAA and WOLCA as radiopacifiers and the radiopacity results were compared with that of Pro-root MTA as gold standard. Sixty Teflon ring specimens, measuring 10 mm in diameter and 1 mm in thickness, were prepared according to ISO standard of 6876, 2001. The specimens were divided into 12 groups of 5 and placed onto PSP cassette plates. The specimens were radiographed under exposure conditions of 63 kVp, 8 mA and 0.6 seconds. Data were analyzed by one-way ANOVA at a significance level of 0.95.
    Results
    The materials exhibited radiopacity (in mm of aluminum) in the following descending order: Pro-root MTA, 0.8 gr of CAA + 0.2 gr of bismuth oxide, 0.8 gr of WOLCA + 0.2 gr of bismuth oxide, 0.9 gr of WOLCA + 0.1 gr of bismuth oxide (p value < 0.001).
    Conclusion
    For appropriate radiopacity based on international standards, combination of 0.8 gr of CAA + 0.2 gr of bismuth oxide, 0.8 gr of WOLCA + 0.2 gr of bismuth oxide and 0.9 gr of WOLCA + 0.1 gr of bismuth oxide are recommended.
    Keywords: Mineral trioxide aggregate, Radiography, Retrograde obturation
  • Hamid Razavian, Behnaz Barekatain, Sara Mohammadi Sepahvand Page 425
    Introduction

    Dental environment is always a stressful place for most patients because of factors such as fear of anesthetic injection and a history of past painful dental treatments. The aim of this study was to evaluate the effect of music on pain perception, anxiety and blood pressure in patients referring to a private dental clinic for root canal treatment.

    Materials And Methods

    In this clinical trial 60 patients referring to a dental clinic for endodontic treatment were evaluated. The subjects were randomly and equally assigned to the music intervention and the control groups. Subjects in the music group listened to their favorite music throughout the root canal treatment but the control group subjects did not. The subjects’ pain, heart rates and blood pressures, and anxiety levels were measured before the study, after anesthesia, during and at the end of the root canal treatment procedure by linear VAS, a digital blood pressure monitor, and Spielberger’s State-Trait Anxiety Inventory, respectively. Data was analyzed by t-test (α = 0.05).

    Results

    The results revealed no significant differences between the two groups in systolic and diastolic blood pressures after the procedure; however, there were significant differences between the two groups during the procedure (systolic, p value = 0.013; diastolic, p value = 0.002). There were no significant differences in anxiety levels, heart rates and pain perception between the two groups (p value > 0.05).

    Conclusion

    In this study music had no effect on reducing patients’ anxiety levels; however, it had a significant effect on systolic and diastolic blood pressures during treatment. In addition, music had no effect on pain resulting from root canal treatment and also on heart rate. It appears music is effective in preventing blood pressure changes during root canal treatment.

    Keywords: Anxiety, Music, Pain, Root canal treatment
  • Maryamosadat Hashempour, Mozhdeh Mansouri Page 433
    Introduction
    In both medicine and dentistry, generalists should serve as primary care providers in the health care system in many countries, diagnose complex disorders and refer them to specialists. The aim of this study was to investigate cases and referral patterns of patients to dental specialists by general dentists in Kerman, Iran in 2011.
    Materials And Methods
    In this descriptive cross-sectional study 248 dentists in Kerman were selected based on census. A valid and reliable questionnaire was designed based on previous studies on the case and patterns of referral to dental specialists. The questionnaire was submitted to the subjects in their offices or workplaces to complete. After data collection, data were coded. Spearman’s rank correlation was used to evaluate correlation. Data were analyzed with chi-squared test using SPSS 13 (α = 0.05).
    Results
    Differences were noted in the referral patterns of cases in relation to age, gender, and years of practice of the GP. A higher referral rate to the specialist was observed in patients with remarkable medical conditions. Most general dentists referred complex dentoalveolar surgery cases. Female dentists referred more patients compared to males. Referrals were most often made because of inadequate experience or instruments.
    Conclusion
    This study showed that a relatively large number of dentists are in favor of referring patients in Kerman. However, in some cases these systems are not well managed and dentists require instructions in the correct referral patterns.
    Keywords: Dentistry, General practitioner, Referral, Oral diseases, Oral, maxillofacial surgery, Periodontics
  • Amin Arefi, Hooman Navaei, Amin Arefi Page 444
    Introduction
    Antibiotics are widely prescribed in dentistry. However, the indications of antibiotic therapy are limited, especially in endodontics. There is little information available concerning the pattern of antibiotic prescription among dentists. The aim of this study was to evaluate and determine pattern of antibiotic prescription among general dental practitioners in Isfahan, Iran.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional, descriptive study, 280 general dental practitioners of Isfahan were included. A questionnaire containing 15 questions was prepared. Before the study was initiated the reliability and reproducibility of the questionnaire were determined. Data was analyzed by descriptive statistical tests using SPSS software.
    Results
    For non-allergic patients, amoxicillin 500 mg, 3 times daily (63.3%) and penicillin VK 500 mg, 4 times daily (11.4%), were the most commonly prescribed antibiotics, respectively. For patients allergic to penicillins, clindamycin 300 mg, 4 times daily (39.3%) and erythromycin 400 mg, 4 times daily (28.2%), were the first and second antibiotic choices. An initial double dose was prescribed by 39.3% of the subjects. Painful irreversible pulpitis without apical periodontitis (5.7%) and necrotic pulp with acute apical abscess (85%) were the least and the most common cases in which antibiotics were prescribed, respectively.
    Conclusion
    Most of the participants prescribed antibiotics for a proper duration. However, most dentists were not aware of how to prescribe antibiotics. It seems that it is necessary to improve the knowledge of dental practitioners concerning the patterns of antibiotic prescription through continuous education programs.
    Keywords: Antibiotics, Endodontics, Root canal therapy
  • Alireza Omrani, Mehrdad Barekatain, Elham Hasanli, Maryam Abdolmaleki Page 453
    Introduction
    It is useful to determine facial proportions in different communities to find an index for assessment of esthetics. The aim of this study was to determine several facial indices in females and males and compare them with the golden ratio and finally to compare anthropometry and digital photography techniques.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional analytical study, 20 female and 20 male subjects with no history of orthodontic treatment and facial esthetic surgery were selected. The subjects all had Cl I occlusion. Digital photographs were taken from all the subjects in the natural head position. Independent t-test, one-sample t-test and paired t-test were used for statistical analysis (α = 0.05).
    Results
    There were no significant differences between the two anthropometry and digital photography techniques in relation to measurements (p value < 0.05). The average ratios of oral width to nasal width, the distance between the nasal base and the chin to the distance between underneath the nose to the chin, the inter-zygomatic width to the nasal width in females, and the distance between the underneath of the nose and the chin to the distance between the nasal base and the chin in males were higher. Other ratios were not statistically significant in females and males. The majority of variables in males and females were different from the golden ratio (p value < 0.05), except for the ratios of oral width to the distance between the inner canthi of the eyes in females and males and the distance between the nasal base and the chin to the distance between the underneath of the nose to the chin in males (p value < 0.05).
    Conclusion
    Based on the results of this study both methods can be used for facial ratio analysis but computed technique is reproducible and can be carried out in less time with greater accuracy. Due to differences of most of ratios of the present study from the golden ratio, it can be concluded that this ratio cannot always be used as a standard for treatment planning for dentists and surgeons in Iran.
    Keywords: Anthropometry, Facial asymmetry, Photography, Vertical dimension
  • Asieh Zamani Naser, Nastaran Farhadi, Nasim Jafari, Ladan Khorrami, Ali Shokraneh Page 463
    Introduction
    Occasionally, due to overexposure or over-development, radiographs become dark. If this darkness can be decreased, there will be no need to repeat the radiographs. The aim of this study was to compare the effects of indirect digital technique and lightening solutions on improvement of diagnostic quality of darkened radiographs.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 50 periapical radiographs were taken from different areas of the maxilla and mandible of a head phantom with standard diagnostic quality using the bisecting technique. Subsequently, the exposure time was increased 1.5 times to produce darkened radiographs. The darkened radiographs were corrected by the use of a lightening solution and an indirect digital technique. Three well-trained post-graduate oral radiology students separately assessed the radiographs and graded the radiographs from 1 to 4 using a questionnaire based on their quality. Data were analyzed using Friedman’s and Wilcoxson’s tests (α = 0.05).
    Results
    There were statistically significant differences between diagnostic qualities of darkened radiograph and other groups (p value < 0.001). The qualities of radiographs lightened with lightening solution and indirect digital technique were better than those of the control group (p value < 0.001). The qualities of radiographs lightened with lightening solution were better than those lightened by indirect digital technique (p value < 0.001).
    Conclusion
    Under the limitations of this study in the enhancement of diagnostic quality of dark radiographs, the lightening solution was better than indirect digital technique. Further evaluations are recommended.
    Keywords: Dental radiography, Digital radiography, Image enhancement
  • Soosan Sadeghian, Hamid Atashpour, Mehrnosh Abasi, Nasim Esnaashari Page 470
    Introduction

    People’s facial appearance can play an important role in their social success. On the other hand, facial appearance-related problems have an important effect on an individual’s quality of life. The aim of this research was to determine the relationship between dentofacial malformations and self-esteem and self-concept among male and female students of Isfahan Universities.

    Materials And Methods

    In this cross-sectional research, 159 students, 18-25 years of age, were randomly selected from Isfahan Universities. The subjects consisted of 84 male and 75 female students, selected using easy sampling method. The subjects filled two Rosenberg self-esteem and Rogers self-concept questionnaires (A: the real self; B: the ideal self) and were examined in relation to dentofacial deformities. Data was recorded in two groups of dentofacial deformity and free of dentofacial deformity. T-test, ANOVA and Pearson’s correlation coefficient were used for data analysis (α = 0.05).

    Results

    The results did not show any relationship between self-esteem (p value = 0.342), self-concept A (p value = 0.581) and self-concept B (p value = 0.720) in the two groups. There was no relationship between deformity type and self-esteem (p value = 0.71), self-concept A (p value = 0.49) and self-concept B (p value = 0.337). In addition, there was no relationship between sex and self-esteem (p value = 0.237), self-concept A (p value = 0.416) and self-concept B (p value = 0.081). However, there was a direct relationship between self-esteem and self-concept A (r = -0.31).

    Conclusion

    Under the limitations of this research, there was no relationship between dentofacial deformities and self-esteem and self-concept.

    Keywords: Malocclusion, Phsycology, Self, assessment, concept
  • Omid Moghaddas Page 480
    Introduction
    Development of implant dentistry is one of the major advances in the dental science. With the development of implants in this field, implantologists face the inevitable challenge of how to deal with problems associated with implants. Studies so far have focused on surgical and prosthetic techniques, although information on how to treat the disease is still deficient. The aim of this review study was to provide a general view of conditions around implants and therapeutic suggestions in this regard. Review Report: Following an electronic search in Medline and Embase, papers were collected up to the end of 2011 and since controlled clinical trials in this field were limited, no restrictions were imposed on paper type. The previous review articles and Meta-analyzes were also used.
    Results
    In relation to implants with bone loss involving less than 50% of the implant length, accurate assessment of bone resorption is recommended. If bone loss is less than 2 mm, nonsurgical approaches similar to those of periimplant mucositis are used. If bone loss is greater than 2 mm but less than half the implant length, surgery is recommended and if there is more than 50% bone loss around the implant, implant removal is often recommended.
    Conclusion
    With an increasing number of implants placed every year, periimplant conditions have become a challenge. The decision-making tree presented here represents guidance for clinicians on how to deal with implant complications. Future studies in this area are needed to confirm the protocols presented here.
    Keywords: Dental implant, Disease, Periimplantitis
  • Seyed Hamid Razavian, Saber Khazaei, Shantia Kazemi, Seyed Mazaher Sayedi Page 491
    Introduction

    Propolis is a beehive product which contains antioxidants. It also has anti-bacterial, anti-viral, anti-fungal, anti-carcinogenic and anti-inflammatory properties. The aim of the present article was to review literature and collect data on various applications of propolis to promote oral health. Review Report: Twenty-two different studies were selected, based on inclusion criteria, by running a search for the key word “propolis”, alone and/or combined with “oral health” and “dental treatment” in national and international electronic databases including medlib.ir, SID, Iranmedex, Magiran, PubMed and ISI Web of Knowledge from 1997 to 2009. The twenty-two selected articles were published from 1997 to 2009.

    Results

    Efficacy of propolis in wound healing, as an intracanal irrigation agent, in caries prevention, in the treatment of periodontitis and dentinal hypersensitivity, and as an anti-fungal and anti-bacterial agent has been evaluated and demonstrated in different dental studies.

    Conclusion

    Considering the useful characteristics of this material including anti-inflammatory activity, antibacterial and anti-fungal effects and particularly provoking the immune system, which might be useful in preventing many diseases, it seems that this material has the potential to be used in dental sciences; however, further evaluations are necessary.

    Keywords: Dentistry, Honeybee, Oral health, Propolis