فهرست مطالب

معرفت کلامی - سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1390)

نشریه معرفت کلامی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1390)

  • 180 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/09/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهنام ملک زاده، محمد جعفری صفحه 5
    خرد و خردورزی از ویژگی ها و امتیازات مهم بشری شمرده می شود و همواره راهنمای بشر به سوی سعادت بوده است و می توان آن را زبان مشترک همه انسان ها برشمرد. لذا اولیای دین در تبلیغ پیام الهی از این نعمت الهی فراوان استفاده کرده اند. در این مقاله برآنیم تا گوشه ای از این راهبرد را به نظاره بنشینیم و براهین توحید ذاتی در روایات را بررسی کنیم؛ بنابراین می کوشیم با روش کتابخانه ای و شیوه توصیفی تحلیلی براهین مورد استفاده در روایات را استخراج کنیم. براهین پرشماری در آثار معصومین مورد استناد واقع شده است که می توان برهان نفی ترکیب، برهان نفی محدودیت، برهان فرجه، برهان عدم آثار و برهان عدم دلیل را از جمله آنها برشمرد.
    کلیدواژگان: برهان، توحید، فرجه، فطرت، توحید ذاتی، تدافع قدرت های مطلق، تمانع، روایات، کلام نقلی
  • محمدحسین فاریاب صفحه 25
    امامت به معنایی که شیعه بدان معتقد است، اساسی ترین باوری است که موجب امتیاز شیعه امامیه از دیگر فرق اسلامی شده است. امامت به لحاظ عقلی و نقلی محل بحث و بررسی عالمان شیعی بوده است. آنچه در این نوشتار می آید، رویکرد نقلی و تاریخی به اصل امامت، با استفاده از بازخوانی سخنان امام صادق است. بر اساس مهم ترین یافته های این پژوهش، تبیین ها و توصیف های موجود در دوران امام صادق جهشی چشمگیر نسبت به دوران نخستین پیدایش تشیع داشته است؛ چنان که موجب اعتقاد برخی به الوهیت امامان در آن دوران شده است. «امام» در منظر امام صادق کسی است که حجت خدا بر بندگان بوده، مرجعیت دینی، علمی، اخلاقی و سیاسی را بر عهده دارد و واسطه فیض میان خدا و بندگان بوده، منصوب از جانب خدا، معصوم و دارای علم خدادادی است.
    کلیدواژگان: امام صادق (ص)، امامت، عصمت، علم، نصب، مرجعیت
  • علیرضا نوبری صفحه 47
    قرآن کریم آیات پرشماری را با موضوع هدایت و با تعابیر مختلف و متناسب مقام سخن، مطرح می کند. مفسران ذیل این دسته آیات به ارائه دیدگاه های خود درباره تبیین معنای هدایت همت گماشته اند. یکی از این تعابیر واژه امام است که در آیه ابتلا آمده است که صاحب نظران ذیل آن به بیان دیدگاه های خود پرداخته اند. در این میان صاحب تفسیر المیزان با برداشتی بدیع به تفسیر آن اقدام کرده است. در رد برداشت ایشان مقاله ای با عنوان «تاملی در نظریه علامه طباطبائی در مفهوم امامت در آیه ابتلا» در شماره پنج مجله معرفت کلامی چاپ شد. نویسنده مقاله با رد تفسیر مذکور معنای آن را شانیت دار شدن حضرت ابراهیم نسبت به اجرای احکام دانسته است. ما در نوشتار حاضر با بررسی ادله علامه طباطبایی و نیز ادله و مبنای نویسنده بار دیگر نظر علامه را احیا و اثبات کرده ایم. در این مقاله از روش کتابخانه ای در تحقیق و روش قرآن به قرآن در تفسیر بهره جسته ایم.
    کلیدواژگان: آیه ابتلا، ایصال به مطوب، امامت
  • احمدعلی نیازی صفحه 67
    مقایسه آموزه های مربوط به یک دین با آموزه های مشابه آن در ادیان دیگر و کشف تشابهات و تمایزات آنها، به فهم عمیق باورهای دینی کمک می کند. یکی از ارکان ادیان شرقی، آموزه تناسخ به معنای باور به تولد مکرر انسان یا هر موجود زنده است. در مذهب شیعه، آموزه رجعت با مفهوم بازگشت زندگی به مجموعه ای از درگذشتگان مقارن یا پس از نهضت جهانی امام مهدی مطرح است. گاهی گمان می شود که این دو آموزه یک منشا دارند و اعتقاد به رجعت، از ادیان دیگر به برخی از مسلمانان سرایت کرده است. ازاین رو، برای بررسی این ادعا لازم است نسبت رجعت و تناسخ مورد تامل و بررسی و بازخوانی قرار گیرد. این مسئله ابعاد گوناگون دارد و بررسی شباهت ها و تفاوت های این دو آموزه، مقصود مقاله پیش روی است. تحقیق حاضر روشن می سازد که آن دو، از حیث مبانی، ارکان و اهداف تفاوت دارند. این مقاله به روش تطبیقی به تحلیل مبانی و لوازم دو آموزه می پردازد.
    کلیدواژگان: تناسخ، رجعت، کارمه، هندو، شیعه، تفاوت، تشابه
  • حسن صادقی صفحه 95
    یکی از مسائل اختلافی میان عدلیه (امامیه و معتزله) و اشاعره، حسن و قبح ذاتی و عقلی افعال است. عدلیه به حسن و قبح ذاتی و عقلی افعال اعتقاد دارند؛ لکن اشاعره، حسن و قبح ذاتی و عقلی را انکار نموده، به حسن و قبح شرعی باور دارند. از دیدگاه عدلیه، به ویژه امامیه، برای حسن و قبح افعال دلایل گوناگون عقلی و نقلی وجود دارد و پذیرش این مبنا، آثار فراوانی در خداشناسی، راهنماشناسی، اخلاق و احکام دارد.
    این نوشتار، با روش توصیفی تحلیلی به بررسی دلایل عقلی و قرآنی بر اثبات حسن و قبح ذاتی و عقلی افعال می پردازد. مهم ترین یافته پژوهش آن است که بر اساس دلایل عقلی و آیات قرآن، حسن و قبح افعال ذاتی است، نه اعتباری؛ و عقل، حسن و قبح افعال را درک می کند؛ و نیز بسیاری از مسائل اعتقادی و ضروری اسلام، وابسته به حسن و قبح ذاتی و عقلی افعال است.
    کلیدواژگان: حسن و قبح، حسن و قبح ذاتی، حسن و قبح عقلی، حسن و قبح شرعی، امامیه، معتزله، اشاعره
  • عبدالله محمدی صفحه 115
    نسبت میان معنویت و دین، یکی از مهم ترین مباحث قابل طرح در حوزه فلسفه دین و معنویت پژوهی است. تنوع در انگیزه ها و رویکردها در بررسی مفهوم معنویت، سبب ارائه تفاسیر متفاوت در حقیقت آن و نیز ریشه ها و نتایج آن شده است. برخی، معنویت را نه تنها متفاوت از دین، بلکه متباین و حتی متضاد با آن دانسته اند. هدف اصلی این پژوهش آن است که ابتدا مفاهیم «دین» و «معنویت» را بررسی کند؛ سپس با تقسیم گونه های مختلف معنویت و بررسی مولفه های اصلی معنویت حقیقی، تفاوت آن را با معنویت کاذب و نیز معنویت باطل آشکار سازد. همچنین نسبت معنویت و عقل، و نیز ضرورت عدم مخالفت تفاسیر مختلف از معنویت با اصول بدیهی عقلی، به اختصار بررسی شده است. در ادامه ادله کسانی که معنویت را متباین با عقل دانسته اند، ارزیابی و رد، و علیت دین برای معنویت اثبات گردیده و در پرتو آن، انحصار معنویت در معنویت دینی به ویژه معنویت اسلامی تبیین شده است. روش این تحقیق، اسنادی-تحلیلی است و با بررسی و نقد ادله طرف داران تباین معنویت و دین، مدعای اصلی اثبات خواهد شد.
    کلیدواژگان: معنویت، دین، معنویت دینی، نسبت دین و معنویت، تعبد، دین تاریخی
  • سیدعلی حسنی صفحه 137
    این مقاله در صدد بررسی تاثیر اومانیسم بر شکل گیری نهضت اصلاح دینی (پروتستان) با روش توصیفی تحلیلی است. در این راستا نخست به تعریف اومانیسم اشاره، و پس از بیان مراحل سه گانه اومانیسم از رنسانس به بعد، ویژگی اومانیسم در هر یک از این مراحل بیان شده است. در ادامه با روش شدن ویژگی های اومانیسم در دوره نهضت اصلاح دینی و با واکاوی زندگی و اندیشه های بعضی از بزرگان اصلی و اولیه نهضت اصلاح دین، نشان داده شده که اگرچه زندگی و اندیشه این بزرگان متاثر از اومانیسم بوده است، تاثیرپذیری همه آنها به یک اندازه نبوده و همچنین بعضی از آنها، در دوران هایی حتی از اصول اومانیسم عدول کرده اند.
    کلیدواژگان: اومانیسم، نهضت اصلاح دینی، لوتر، تسوینگلی، کالون
  • الخلاصه
    صفحه 164
|
  • Behman Malekzadeh, Mohammad Jafari Page 5
    Intellect and intellectuality are considered among man's important characteristics and merits which always take man towards happiness and can be considered as a language shared by all people. Therefore, the leading figures of a religion have frequently used this divine blessing in conveying the divine message. The present paper studies the proofs of unity of the divine essence presented by traditions (riwayat). Using a library and descriptive analysis, the author tries to extract proofs derived from the traditions. There are a lot of evidence in the Fourteen Infallible's works which can be cited in this regard including the argument from negating composition, the argument from negation of limitation, the proof from interval between two or more gods, the proof from exclusiveness of effects to one God, and the proof from no lack of evidence for two or more gods.
    Keywords: proof, monotheism, interval, innate nature, unity of the divine essence, counteraction of absolute powers, mutual exclusion, traditions, theology based on transmitted knowledge
  • Mohammad Hussein Faryab Page 25
    The meaning of Imamate in which the Shiah believe is one of the most fundamental beliefs which gives Shiʻite school precedence over other Islamic schools. Shiʻite scholars have delved into the belief of Imamate and their investigations are based on transmitted knowledge and rational evidence. Referring to transmitted knowledge and historical sources and examining Imam Sadiq's sayings, the present paper studies the belief of Imamate. The most important research findings show that during the life time of Imam Sadeq, the inquiry into explanations and descriptions of Imamate was highly exceptional when compared with the early period of the development of Shiʻite school, which was a cause for some to believe in Imam's divinity in that period. According to Imam Sadiq's sayings, Imam has the following privileges: he is God's argument over God’s servants, he has the responsibility of religious, scientific, moral and political authority, he is a mediator between God and servants, for bestowing favours upon them, he is appointed by God, he is infallible and he has God-given knowledge.
    Keywords: Imam Sadiq (peace be upon him), Imamate, infallibility, knowledge, appointment, authority
  • Alireza Noubari Page 47
    The holy Qur’an contains various verses about guidance and uses different terms taking into account that the occasion in which the term issued. Commentators have expressed their views on these verses and did their best to explain the meaning of guidance. One of these terms is the word “Imam” which comes in the “verse of trial”. Scholars have expounded their views on this verse. The author of Al-Mizan, ʻAllamah ṬabāṭabaῙ, introduces an innovative interpretation of this verse. Theological Knowledge, in 5th volume, contains an article entitled "contemplation on ʻAllamah ṬabāṭabaῙ’s theory about the idea of Imamate in the verse of trial" in which the author rejects ʻAllamas interpretation. Rejecting ʻAllamas interpretation, the author of that article holds that the idea refers to the prophet Ibrahim's capability to enforce decrees. The present paper confirms ʻAllamah ṬabāṭabaῙ’s proofs after a thorough review of his interpretation, to refute the proofs and views given by the author of the article. The research uses a library method and Quran by Quran interpretation.
    Keywords: the verse of trial, reaching the desired objective, Imamate
  • Ahmad Ali Niyazi Page 67
    Comparing doctrines of one religion with similar doctrines of other religions and pointing out the similarities and differences between them can contribute to deep understanding of religious beliefs. One of the main beliefs in eastern religions is reincarnation, which means belief in rebirth of souls in new bodies in this world. The Shiite school advocates the doctrine of Return, in the sense that some of the dead decedents will be brought back to the life at the time or after Imam Mahdi's universal uprising. It is sometimes thought that these two doctrines are of the same origin and that the doctrine of return which some Muslims advocate has been taken from other religions. Therefore, it is necessary to contemplate on, and re-examine the relationship between return and reincarnation in order to comment on this claim. This issue has different dimensions so the present paper tries to study the similarities and differences between the two doctrines. It elaborates on the fact that these two doctrines differ in terms of foundations, principles, and aims. Using a comparative method, the author analyzes the principles and implications of these two doctrines.
    Keywords: reincarnation, return, karma, Hindu, Shiite, difference, similarity
  • Hassan Sadeqi Page 95
    One of the controversial issues between 'Adilites (the twelvers and Mutazilites) and Ashʻarites is the intellectual- essential goodness and badness of acts. ʻAdlites advocate the idea of rational and essential goodness and badness of acts, but Ashʻarites reject it and believe in legal goodness and badness of acts. ʻAdlites, especially Twelvers, say that there are different rational and transmitted proofs for the goodness and badness of acts. Accepting this idea exerts many effects on theology, guide-knowing, ethics and precepts.Giving a descriptive, the present paper explores Quranic and rational evidence to confirm the idea of rational and essential goodness and badness of acts. The most important findings of this research show that, according to rational and Qur’anic evidence the goodness and badness of acts are essential, not conventional, man’s intellect comprehends the goodness and badness of acts and most of the necessary and doctrinal issues in Islam depend on rational and essential goodness and badness of acts.
    Keywords: goodness, badness, essential goodness, badness, rational goodness, badness, legal goodness, badness, the Twelvers, Muʻtazilites, Ashʻarites
  • Abdullah Mohammadi Page 115
    One of the most important issues which is worth discussing in philosophy of religion and when studying spirituality is the relationship between spirituality and religion. The various motivations of and approaches to the study of spirituality have been the cause of the different interpretations of the reality, roots and results of spirituality. Some believe that spirituality not only differs from religion but also contradicts it. The present paper seeks to review the concepts of "religion" and "spirituality" in order to bring out the difference between true spirituality and false spirituality through classifying the different types of spirituality and examining the basic components of real spirituality. Also, it touches on the relationship between spirituality and intellect, and the necessity of the existence of agreement between the different interpretations of spirituality and rational axioms. Then, it assesses and rejects the arguments of those who assume that there is contradiction between spirituality and religion and confirms the causal relationship between religion and spirituality to conclude that spirituality is exclusive to religious spirituality, and to Islamic spirituality in particular. A documentary- analytical method is used in this research, which seeks to prove the main claim by analyzing and criticizing the arguments offered by those who support the idea of diversity between spirituality and religion.
    Keywords: spirituality, religion, religious spirituality, relationship between religion, spirituality, obedience, historical religion
  • Seyyed Ali Hassani Page 137
    Using a descriptive-analytical method, the present paper examines the effect of humanism on the development of Reformation Protestantism. To this end, the author first defines humanism and explains its three stages after the Renaissance and the features it has in each of these stages. Having defined the features of humanism during the period of religious reform movement and delved into the life and thoughts of some of the former great thinkers of the movement, the author observes that although the life and thoughts of these thinkers were influenced by humanism, the degree of the influence of them differs, and that some of them no longer believe in the principles of humanism.
    Keywords: humanism, Reformation, Luther, Zwingli, Calvin