فهرست مطالب

مدیریت ارتقای سلامت - پیاپی 4 (پاییز 1391)

نشریه مدیریت ارتقای سلامت
پیاپی 4 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سهیلا کلانتری، میترا حکمت افشار *، لیلا جویباری، اکرم ثناگو، رسول محمدی صفحات 7-15
    مقدمه

    رفتارهای زیانبار در محیط های کاری افزایش پیدا کرده است. رفتارهای نامحترمانه و بی حرمتی عوارض طولانی مدتی بر عملکرد فرد دارند. این مطالعه با هدف تعیین رفتارهای محیط کاری و همبستگی آن با مشخصات جمعیت شناسی از دیدگاه پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی شهر گرگان انجام شد.

    مواد و روش ها

    در مطالعه ای توصیفی-همبستگی، 232 نفر پرستار شاغل در دو بیمارستان آموزشی گرگان در سال 1390 شرکت کردند. گردآوری داده ها توسط «مقیاس رفتارهای نامحترمانه پرستاری»، (Nursing Incivility Scale (NIS انجام شد. اعتبار این مقیاس از طریق اعتبار محتوا و پایایی آن با استفاده از آلفاکرونباخ 86/0 مورد تایید قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه و رگرسیون خطی، با نرم افزارSPSS نسخه 16 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نمره کل رفتارهای نامحترمانه از دیدگاه پرستاران 89/3 از 5 نمره لیکرت بود. بیشترین رفتار نامحترمانه در پرستاران در ارتباط و تعامل با پزشکان و کمترین آن در تعامل پرستاران با سوپروایزر مشاهده شده است. بین نوع استخدام و سن با رفتارهای نامحترمانه ارتباط معنی داری مشاهده شد(04/0P=) و (02/0P=). بین اشتغال در بخش های مختلف بیمارستان و رفتارهای نامحترمانه پرستاری ارتباط معنی داری دیده شد(02/0P=). به طوری که بیشترین رفتار نامحترمانه با امتیاز (43/4) در بخش اورژانس و کمترین رفتار نامحترمانه با امتیاز (71/2) در بخش زنان گزارش شد.

    نتیجه گیری

    رفتارهای نامحترمانه در میان پرستاران می تواند بر کیفیت خدمات ارائه شده توسط پرستاران موثر باشد. لذا توجه به عواملی که منجر به رفتارهای نامحترمانه در محیط کار پرستاران می شود ضروری است.

    کلیدواژگان: رفتار، بی حرمتی، محیط کاری، پرستار، رفتار نامحترمانه
  • خسرو شاکری، مسعود فلاحی خشکناب، حمیدرضا خانکه، محمد علی حسینی، سمانه حسین زاده، نادر حقی منیع صفحات 16-24
    مقدمه
    ارزشیابی توانمندی های کارکنان فوریت های پزشکی که در صف مقدم برخورد با بیماری ها هستند می تواند بازتابی مناسب از عملکرد برنامه آموزش قبل از فارغ التحصیلی و نیز آموزش مستمر پس از آن را فراهم آورد. پژوهش حاضر با هدف ارزشیابی مهارت بالینی کارکنان فوریت های پزشکی مرکز اورژانس شهر تهران در مواجهه با تروما انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی است. تعداد 213 نفر از کارکنان فوریت های پزشکی مرکز اورژانس تهران به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه جمعیت شناسی و«چک لیست مهارت بالینی»Clinical Skill Checklist شامل 9 مهارت بود. اعتبار صوری و محتوایی ابزار توسط 10 نفر از مدرسین و صاحبنظران مورد بررسی و تایید قرار گرفت. همچنین ضریب پایایی برای مجموع مهارت ها 80/0 محاسبه گردید. جمع آوری داده ها با مشاهده انجام مهارت ها توسط تکنیسین هاو تکمیل «چک لیست مهارت بالینی» انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 17 و با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه، آزمون تعقیبی بن فرونی و ضریب همبستگی پیرسون انجام شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که 4/62 درصد کارکنان در زمینه تروما مهارت در حد خوب داشتند. در انجام دو مهارت، محدود سازی حرکات ستون فقرات بیمار نشسته و استفاده از اسپلینت کششی نقص عمده مهارتی داشتند و امتیاز ضعیف کسب کرده اند. بین سن، سطح تحصیلات، رشته تحصیلی و سابقه کار واحدهای پژوهش و مهارت بالینی در زمینه تروما رابطه معنی دار آماری وجود داشت (05/0P<).
    نتیجه گیری
    اگرچه کارکنان فوریت های پزشکی در اکثر مهارت ها در محدوده خوب قرار داشتند، ولی نیاز است در دو مهارتی که نمره کافی کسب ننموده اند آموزش های لازم را ببینند.
    کلیدواژگان: تروما، مهارت بالینی، فوریت های پزشکی، کارکنان فوریت های پزشکی
  • محمود اکرامی، فهیمه یاری، سمیه رجب زاده صفحات 25-31
    مقدمه
    مدیریت کیفیت جامع در آموزش پزشکی روش مدیریتی چند مرحله ای است که فرآیند های یاددهی-یادگیری را مورد تاکید قرار می دهد. از اساسی ترین گام هادر مراحل اجرای آن، آمادگی مدیران آموزشی است که عهده دار برنامه ریزی و اجرای اقدامات اصلاحی هستند. پژوهش حاضر با هدف تعیین آمادگی دانشگاه علوم پزشکی مشهد برای اجرای مدیریت کیفیت جامع درآموزش پزشکی انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی، جامعه آماری شامل کلیه مدیران دخیل در آموزش علوم پزشکی شاغل در دانشگاه (300 نفر) بود. 221 نفر بر اساس جدول مورگان (Morgan)، و به شیوه در دسترس انتخاب شدند. ابزار گرد آوری داده ها «پرسشنامه آمادگی برای اجرای TQM» (Preparation for Implementation of TQM Questionnaire) بود که با مرور مطالعات مربوطه با 21 عبارت طراحی شد. اعتبار محتوای پرسشنامه با نظر 10 نفر از متخصصان و پژوهشگران TQM تایید شد. پایایی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، 86/0=α محاسبه شد. داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه 17 و روش های آماری تی مستقل، فریدمن و همخوانی مجذور کای تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آمادگی برای اجرای TQM به مفهوم کلی و در هریک از نشانه های 8 گانه در دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیش از حد متوسط و نسبتا بالا بود. نشانه به کارگیریTQM در کردار مدیران، بالاترین و تخصیص منابع، پایین ترین رتبه از نظر میانگین در میان 8 نشانه بود. به کارگیریTQM در گفتار مدیران، اعطای پاداش به کارکنان، تلاش های منسجم و هماهنگ تیم مدیریت، زمان اختصاص یافته جهت نشر TQM، تدوین برنامه های روشن و مشارکت کارکنان دررتبه های دوم تا هفتم قراردارد.
    نتیجه گیری
    در دانشگاه علوم پزشکی مشهد بستر اجرایی نسبتا مناسبی برای اجرای مدیریت کیفیت درآموزش پزشکی فراهم شده و دانشگاه قابلیت ورود به مرحله ی بالاتری از مراحل اجرای TQM را داراست.
    کلیدواژگان: آموزش علوم پزشکی، مدیریت کیفیت جامع
  • افضل شمسی، مطهره پیله ورزاده، عباس عبادی صفحات 32-42
    مقدمه
    بیماری های قلبی عروقی بعنوان مهمترین عامل ناتوانی و مرگ در سراسر جهان مطرح می باشند. این مطالعه با هدف تعیین عوامل خطرزای بیماری قلبی عروقی در سالمندان مقیم خانه های سالمندان استان تهران انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی در سال 1389 بر روی 310 سالمند ساکن خانه های سالمندان استان تهران انجام شد. نمونه گیری به روش تصادفی-خوشه ایبود. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ای که شامل سوالات جمعیت شناسی (5 سوال) و «پرسشنامه عوامل خطرزای بیماری قلبی عروقی» (Risk Factors of Cardiovascular Disease Questionnaire) (7سوال)، مشتمل بر سابقه بیماری های قلبی عروقی و مصرف داروها، سابقه فامیلی بیماری های قلبی عروقی، مصرف دخانیات، تحرک فیزیکی و انجام فعالیت های ورزشی، استفاده شد. اعتبار به روش شاخص اعتبار محتوا (Content Validity Index) و پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (88/0=α) بررسی گردید. سایر داده ها با اندازه گیری قد و وزن (شاخص توده بدنی)، فشارخون، چربی های خون (کلسترول، تری گلیسرید) و قند خون ناشتا جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 15 انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین سنی نمونه ها 98/7±25/75 سال بود. شیوع عوامل خطرزا از نظر کلسترول بالا (001/0P<)، تری گلیسرید بالا(05/0P<)، دیابت (05/0P<)، بی تحرکی (001/0P<)، نداشتن فعالیت ورزشی (05/0P<)، چاقی (001/0P<)، فشارخون سیستولیک و دیاستولیک در زنان نسبت به مردان بیشتر بود، در حالی که مصرف دخانیات در مردان نسبت به زنان بیشتر بود (001/0P<).
    نتیجه گیری
    شیوع عوامل خطرزای بیماری های قلبی عروقی در سالمندان مقیم خانه های سالمندان در تهران بالا می باشد. زنان بیشتر از مردان در معرض عوامل خطرزای این بیماری قرار دارند. آموزش مناسب در جهت تغییر شیوه پیشگیری از بروز این بیماری و عوارض مرتبط با آن ضروری است.
    کلیدواژگان: بیماری قلبی عروقی، عوامل خطرزا، خانه سالمندان، سالمند
  • سیدعلی اکبر رفاهی، افضل شمسی، عباس عبادی، یاسر سعید، علی مرادی صفحات 43-50
    مقدمه
    یکی ازاصلی ترین عوامل تاثیرگذار در ابتلا به پرفشاری خون سبک زندگی افراد است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه سبک زندگی شاغلین نظامی و غیر نظامی مبتلا به پرفشاری خون انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی-مقایسه ای بر روی 200 نفر مبتلا به پر فشاری خون در شهر تهران انجام شد. نمونه گیری به روش در دسترس و از بین مبتلایان به پرفشاری خون مراجعه کننده به بیمارستان های نظامی و بیمارستان های غیرنظامی انتخاب شدند. داده ها توسط ابزار پژوهشگر ساخته «سیاهه سبک زندگی پرفشاری خون» (Hypertension Lifestyle Inventory)در چهار بعد اصلی (شامل وضعیت تغذیه با 36 سوال، وضعیت تنش با 13 سوال، مصرف دخانیات با 9 سوال و فعالیت بدنی با 10 سوال) جمع آوری شد. اعتبار پرسشنامه به روش اعتبار محتوا و پایایی آن به روش آزمون مجدد (83/0r=) انجام شد. دستگاه اندازه گیری فشار خون نیز متناسب با دستورالعمل شرکت سازنده کالیبره شد. اندازه گیری فشارخون در دو نوبت انجام شد. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 17 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که سبک زندگی نمونه های مورد مطالعه در زمینه وضعیت تغذیه، فعالیت فیزیکی، تنش، مصرف دخانیات مناسب نبوده است. در این بررسی عواملی مانند وضعیت تاهل، تحصیلات، وضعیت تغذیه و میزان فعالیت ورزشی به طور معنی داری در ابتلا به پرفشاری خون موثر بودند (05/0‍P<).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر بر اهمیت و فوریت اقدامات مداخله ای برای تغییر در سبک زندگی تاکید می کند. لذا اجرای برنامه های آموزشی در جهت تغییر سبک زندگی همچون قطع استعمال دخانیات، برنامه های ورزشی منظم و اصلاح رژیم غذایی ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: پرفشاری خون، نظامی، غیرنظامی، سبک زندگی
  • مریم روحی، مجیده هروی کریموی، هما یوسفی، کمال صالحی، سعید حبیب زاده، محدثه شجاعی صفحات 51-60
    مقدمه
    پس از زایمان تمام توجه خانواده از مادر به نوزاد معطوف شده و مادران نیز به سلامتی خود کمتر اهمیت می دهند. این پژوهش با هدف تعیین شیوع و تداوم مشکلات سلامتی مادران طی سال اول بعد از زایمان و ارتباط مشکلات با تعداد زایمان انجام گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- طولی، 308 مادر مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر مهاباد در هفته 38-36 حاملگی بطور در دسترس انتخاب شدند. ابزار در این مطالعه پرسشنامه پژوهشگر ساخته «مقیاس مشکلات سلامتی بعد از زایمان» (Postpartum Morbidity Scale) با اعتبار محتوا، همسانی درونی (94/0=α) و ثبات از طریق آزمون مجدد (98/0r=) بود. اطلاعات توسط مصاحبه در روز هفتم، هفته هشتم و ماه دوازدهم پس از زایمان جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 انجام گرفت. جهت تعیین تفاوت فراوانی مشکلات از آزمون مجذور کای و تعیین خطر نسبی با فاصله اطمینان 95 درصد استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایح نشان داد که شایعترین مشکلات هفته اول و هشتم کمردرد و خستگی و درماه دوازدهم خستگی بود. طی هفته اول بعد از زایمان کمردرد (005/0P=)، سردرد (013/0P=)، خستگی (008/0P=)، عوارض ناشی از بی حسی (041/0P=) و مشکلات خواب (0001/0P=) به طور معنی داری توسط مادران اول زا با فراوانی بیشتری گزارش شد. طی هفته هشتم بعد از زایمان کمردرد (047/0P=)، عفونت محل بخیه ها (023/0P=)، عفونت دستگاه ادراری (000/0P=)، مشکلات جنسی (003/0P=)، غم و اندوه (002/0P=) و مشکلات خواب (001/0P=) و طی هفته آخر ماه دوازدهم بعد از زایمان غم و اندوه (024/0P=)، مشکلات جنسی (001/0P=) و مشکلات خواب (036/0P=) بطور معنی داری توسط چند زاها گزارش شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به فراوانی بالای مشکلات سلامتی مادران، ضروری است که تغییراتی در برنامه مراقبت های بعد از زایمان ایجاد گردد.
    کلیدواژگان: مشکلات سلامتی، مادران تازه زایمان کرده، تعداد زایمان
  • میمنت حسینی، رویا بیات، فریده یغمایی، صفیه حسین زاده، نویده نصیری صفحات 61-68
    مقدمه
    استعمال فرآورده های تنباکو یکی از مشکلات رایج در بین نوجوانان می باشد. با توجه به کمبود اطلاعات در مورد خود پنداره و عملکرد خانواده در افراد سیگاری در اواخر دوره نوجوانی، این مطالعه با هدف بررسی میزان همبستگی ابعاد عملکرد خانواده و خود پنداره در نوجوانان سیگاری شهر زنجان در سال 1389 انجام گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- همبستگی، نمونه های پژوهش شامل 100 نفر نوجوان سیگاری و روش نمونه گیری از نوع مبتنی بر هدف و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه شامل سه بخش، اطلاعات جمعیت شناسی، «ابزار بررسی خانواده مک مستر» و «آزمون خود پنداره بک» بود. اعتبار ابزار«بررسی خانواده مک مستر» و «آزمون خود پنداره بک» با استفاده از اعتبار صوری و شاخص اعتبار محتوا و پایایی ابزارها با استفاده از روش همسانی درونی (ابزار بررسی خانواده مک مستر 81/0=α و آزمون خود پنداره بک 91/0=α) و آزمون مجدد (ابزار بررسی خانواده مک مستر 84/0=г و آزمون خودپنداره بک 91/0=г) تعیین شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 16 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بیشترین امتیازات کسب شده از ابعاد عملکرد خانواده، مربوط به بعد حل مشکل و کمترین، مربوط به بعد نقش ها بود. همچنین، 88 درصد نمونه ها از عملکرد متوسط خانواده و تنها 4 درصد آن ها از عملکرد بالای خانواده برخوردار بودند. بعلاوه، نتایج نشان داد که 61 در صد نمونه ها خودپنداره خنثی داشتند. بین عملکرد خانواده و خود پنداره همبستگی معنی داری وجود داشت (22/0 (r=و همبستگی بین خود پنداره و بعد پاسخ دهی عاطفی (34/0г=، 001/0P=) از سایر ابعاد عملکرد خانواده بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد که خود پنداره نوجوانان سیگاری با عملکرد خانواده آن ها همبستگی دارد. لذا بایستی در مداخلات پرستاری، ایجاد یک محیط خانوادگی حمایت کننده و آموزش والدین برای پیشگیری از استعمال سیگار توسط نوجوانان مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، خود پنداره، نوجوان، سیگاری
  • منیر نوبهار، فضل الله احمدی، فاطمه الحانی، مسعود فلاحی خشکناب صفحات 69-80
    مقدمه
    بازنشستگی مرحله جدیدی در چرخه زندگی است و می تواند راهی برای بهبود سلامتی و مراقبت از خود و وضعیت زندگی باشد. این مطالعه با هدف تبیین تجربه پرستاران بازنشسته از بازنشستگی صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه باطراحی کیفی و با استفاده از روش تحلیل محتوا انجام شد. نمونه گیری به صورت مبتنی بر هدف صورت گرفت. 20 پرستار بازنشسته ساکن شهر سمنان، که دارای مدرک کارشناسی پرستاری بودند و 1 تا 5 سال از بازنشستگی آن ها گذشته بود و با سمت های مختلف در بخش ها و بیمارستآن های متفاوت، 23-30 سال سابقه کار تمام وقت داشتند، در پژوهش مشارکت نمودند. داده های مطالعه از طریق مصاحبه نیمه سازمان یافته جمع آوری گردید. هنگامیکه داده ها به اشباع رسید، نمونه گیری خاتمه یافت.
    یافته ها
    درونمایه اصلی استخراج شده از داده ها تهدید هویت بود. طبقات شامل «شوک و ناباوری»، «جدایی سخت از حرفه» و «درماندگی» بودند که هر کدام حاوی طبقات فرعی متعددی بودند.
    نتیجه گیری
    تجارب پرستاران طی بازنشستگی، تهدید هویت بود. با برنامه ریزی مناسب جهت بازنشستگی و اتخاذ تدابیر موثر جهت اصلاح شرایط برای پرستاران بازنشسته از سوی مسئولین و مدیران پرستاری، می توان از بروز تهدید هویت در پرستاران بازنشسته پیشگیری نموده و ارتقاء سلامت و بهره وری را برای پرستاران فراهم نمود. همچنین یافته های این مطالعه می تواند زمینه را برای مطالعات بیشتر در این رابطه فراهم نماید.
    کلیدواژگان: بازنشستگی، پرستار بازنشسته، مطالعه کیفی، تحلیل محتوا
|
  • S. Kalantari, M. Hekmatafshar, Lm Jouybari, A. Sanagoo, R. Mohammadi Pages 7-15
    Introduction

    Incivility behavior and violence have long-term complication on individual performance. These behaviors cause complex issues at workplace in the nursing profession and lead to embarrassment and threats of nurses and patients health and endanger the climate. The aim of this study was to determine workplace behaviors and its correlation with demographic characteristics، perspective of nurses in teaching hospitals in Gorgan.

    Materials And Methods

    In this descriptive - correlational study، 232 nurses who employed at two hospitals in Gorgan were participated. Data collected by «Nursing Incivility Scale»، «(NIS)». Validity of this scale was approved with face validity and reliability through test–retest (Cronbach''s alpha=0. 86). Data were analyzed using ANOVA and linear regression models with SPSS/16.

    Findings

    The total score of incivility from the perspective of nurses was 3. 89 of 5. 00 likert. The most incivility behavior score was reported with physician interacting and the lowest was observed in the interaction of nurses with a supervisor. There was a significant correlation between age and type of employment with incivility behaviors ((P=0. 04) and (P=0. 02) respectively. Similarly، the correlation between working in type of hospital ward and incivility behaviors was significant (P=0. 02). The highest score of incivility behavior reported in the emergency ward was 4. 43 from 5 and the lowest in genecology ward was 2. 71 from 5.

    Conclusion

    Incivility behaviors among nurses can affect the quality of services provided by them. Therefore، considering factors that lead to incivility in nursing workplace is necessary.

    Keywords: Behavior, Violence, Workplace, Nurses, Incivility, Disrespect
  • Kh Shakeri, M. Fallahi Khoshknab, Hr Khankeh, Ma Hosseini, S. Hosseinzadeh, N. Haghi Monie Pages 16-24
    Introduction
    Capability evaluation of medical emergency personnel، which is considered as one the priorities in confronting the diseases، may provide an appropriate reflection of the performance of pre-graduation training programs and continuous training. The aim of this study was evaluation of clinical skills of medical emergency personnel in Tehran Emergency Center confronting the trauma.
    Materials And Methods
    This descriptive study has been applied on 536 medical emergency personnel of Tehran Emergency Center. 213 persons were selected via stratified random sampling method. Data were collected through demographic questionnaire and “Clinical Skill Checklist”. Content validity of the “Clinical Skill Checklist” has been evaluated and confirmed by 10 lectures and experts. Also reliability coefficient of all skills was equal to 0. 803. The researcher observed the medical emergency personnel skills and then completed the “Clinical Skill Checklist”. Data was analyzed with SPSS/17، statistical independent T tests، univariante variance analysis، Bonferroni post hoc test and correlation coefficient of Pearson.
    Findings
    The results of the study indicated that 62. 4% of the medical emergency personnel had good grade in trauma skill but practicing two skills of seated patient’s spinal immobilization and traction splint had major skill deficiency. Between age، educational level، field of study، employment records and trauma clinical skill a significant statistical relationship existed (P<0. 05).
    Conclusion
    Although in most skills، the medical emergency personnel had good grade skill، but it is required to provide necessary trainings in two skills that have not obtained sufficient point.
    Keywords: Trauma, Clinical skill, Emergency medical services, Medical emergency personnel
  • M. Ekrami, F. Yari, S. Rajabzadeh Pages 25-31
    Introduction
    Total Quality Management in medical training is a multi-step management method which recognizes the teaching-learning processes. Preparation of faculty managers، who are responsible for planning and taking the corrective actions، is the most fundamental step in the process of its implementation. The aim of this study was to determine preparation of Mashhad University of Medical Sciences for implementation of Total Quality Management.
    Materials And Methods
    In this descriptive study، sample size was selected among all the managers or faculty members at the university’s medical science school (300). 221 samples were selected by using Morgan’s table and convenience method. Data was collected by “Preparation for Implementation of TQM Questionnaire” with 21 items which was developed by review of literature. Validity of the questionnaire was confirmed by 10 experts and researchers in TQM. Reliability was measured by using Cronbach alpha (α=0. 86). The data was analyzed using the SPSS/17، statistical method of independent T-test، Friedman and chi square methods.
    Findings
    The results showed that ability to implement TQM in both the overall and also in each of eight symptoms were above the average and relatively high at the Mashhad University of Medical Sciences. The TQM-factor use-measure of managers’ moralities and material/resource assignments were the highest and lowest respectively. The results also showed that TQM، managers’ speech، employees’ recognition awards، organized management’ team endeavors and efforts، specific allotted time to TQM fact/fundamentals issuance، distinct program development and employee involvement ranked from the second to seventh.
    Conclusion
    Mashhad University of Medical Sciences seems to have well established basis for the implementation of TQM in medical education. As a result، this university has the potentials to enter the higher levels of TQM implementation.
    Keywords: Medical Sciences Education, Total Quality Management
  • A. Shamsi, M. Pilehvarzadeh, A. Ebadi Pages 32-42
    Introduction
    Cardiovascular disease is the most common cause of disability and death in the world. The aim of this study was to determine the risk factors of cardiovascular disease in elderly resident in nursing homes in Tehran.
    Materials And Methods
    This descriptive study was conducted with 310 elderly men and women above 65 years in elderly house in Tehran. A sample was chosen with random clustering. Data was collected by questionnaire which included demographic questions (5 questions) and “Risk Factors of Cardiovascular Disease Questionnaire” (7 questions). Later section included، history of heart disease and medications، family history of heart disease، smoking، physical activity and exercise. Validity was measured by content validity index and reliability was determined by Cronbach''s alpha coefficient (0. 88). In addition، other data such as height and weight، blood pressure، blood lipids (cholesterol، triglycerides) and fasting blood glucose were collected. All statistics were computed using the SPSS/15.
    Findings
    Findings showed that mean age of sample was 75/25±7/98. Prevalence of risk factors for high cholesterol (P<0. 001)، high triglyceride (P<0. 05)، diabetes (P<0. 05)، inactivity (P<0. 001)، lack of exercise (P<0. 05)، obesity (P<0. 001)، systolic blood pressure and diastolic، was higher in women than in men، whereas smoking was higher in men than in women (P<0. 001).
    Conclusion
    Prevalence of risk factors for cardiovascular disease in nursing homes in Tehran is high. According to findings of this study، it can be concluded that، elderly women were more exposed than elderly men to risk factors of cardiovascular disease. Appropriate training toward their lifestyle change to prevent this disease and its complications is necessary.
    Keywords: Cardiovascular disease, Risk factors, Nursing homes, Elderly
  • Saa Refahi, A. Shamsi, A. Ebadi, Y. Saeeid, A. Moradi Pages 43-50
    Introduction
    One of the main effective factors of development of hypertension in people is lifestyle. The aim of this study was to compare military and civilian life style of people with hypertension.
    Materials And Methods
    This descriptive-comparative study on 200 patients with hypertension was conducted in Tehran. Convenience sampling method was used to select hypertensive patients referred to the military hospitals and civilian hospitals. Data was collected by «Hypertension Lifestyle Inventory» in four main dimensions (nutritional status 36 items، stress 13 items، smoking 9 items and physical activity 10 items). Validity of the inventory was measured by content validity and reliability by test re-test (r=0. 83). The blood pressure device calibration was measured based on company manual. For collecting data، blood pressure was measured two times and data was analyzed by SPSS/17.
    Findings
    Findings showed that lifestyle in the field of nutrition، physical activity، stress and smoking in the sample is not appropriate. In this study، factors such as marital status، education، nutrition and physical activity were significant with hypertension (P<0. 05).
    Conclusion
    The results on the importance and urgency of intervention measures for change in lifestyle are emphasized. Therefore، educational programs in order to make lifestyle changes such as quitting smoking، regular exercise programs، diet modification is necessary.
    Keywords: Hypertension, Military, Lifestyle
  • M. Rouhi, M. Heravi-Karimooi, H. Usefi, K. Salehi, S. Habibzadeh, M. Shojaee Pages 51-60
    Introduction
    After delivery، family’s attention changes from mother to child، while mothers tend to get very busy and do not pay attention to their health. The aim of this study was to determine prevalence and persistence of health problems after child birth and maternal correlations with parity
    Materials And Methods
    In this descriptive-longitudinal، study 308 mothers who visited Mahabad community health centers for parental care (36-38 weeks) were selected. Instrument in this study was Postpartum Morbidity Scale، which developed by researcher. Content validity، internal consistency (0. 94) and test-retest reliability (0. 98) was measured. Data gathered by interview at 7 days، 8 weeks and 12 months after delivery and analyzed by SPSS/18. To determine difference and causing problems among multiparous women primiparous، Chi2was used and 95% confidence interval was used to determine the relative risk.
    Findings
    The result showed that common reported problems at first and second stage were backache 64% and 60% and fatigue 63% and 60% respectively. However، after 12 months of the delivery fatigue was 43%. During 7 days of delivery، we found significant relationship between backache (P=0. 005)، headache (P=0. 013)، tiredness (P=0. 008)، side effect of anesthesia (P=0. 041) and sleep problems (P=0. 001) with multiparous mothers. These values after 8 weeks of delivery were backache (P=0. 047)، stitches infection (P=0. 023)، urinary tract infection (P=0. 000)، sex problems (P=0. 003)، postpartum blue (P=0. 002)، sleep problems (P=0. 001) reported more between multiparous. 12 months after delivery، there were a significant relation between postpartum blue (P=0. 024)، sex problem (P=0. 001)، sleep problems (P=0. 036) and multiparous of mothers.
    Conclusion
    Due to high prevalence of postpartum morbidities and lack of attention to solving these problems، changing the postpartum regular care and offering educational courses to mothers are necessary and highly recommended.
    Keywords: Postpartum mothers, Postpartum morbidity, Parity
  • M. Hosseini, R. Bayat, F. Yaghmaei, S. Hosseinzadeh, N. Nasiri Pages 61-68
    Introduction
    Use of tobacco products is a most common problem among adolescents. Few researches have been conducted on correlation of family functioning and self-concept among adolescent smokers. The aim of this study was to determine the correlation of family functioning dimensions and self-concept of adolescent smokers in Zanjan.
    Materials And Methods
    In this descriptive-correlational study، 100 male adolescent smokers were selected by purposive sampling method. A questionnaire was used for data collection that included 3 parts: 1- demographic characteristics 2- Mc Master Family Assessment Device 3- Beck Self-Concept Test. Face and content and validity index of instruments were measured. Reliability of the instrument was determined by internal consistency for Mc Master Family Assessment Device (α=0. 81)، Beck Self-Concept Test (α=0. 91) and test- retest method (г=0. 84) and (г=0. 91) respectively. Data was analyzed by SPSS/16.
    Findings
    Results showed that the highest and lowest dimensions of family functioning were problem solving function and roles function respectively. Most subjects (88%) had average family functioning and only 4% of them had high family functioning. In addition، results illustrated that، 61% of subjects had neutral self-concept. There was a significant correlation between family functioning and self-concept and affective response had the highest score than other dimensions of family functioning (r=0. 34، P=0. 000).
    Conclusion
    The results of the study showed that adolescents’ self-concepts were correlated with family functioning. Therefore، creating a supportive family environment and parenting education، should be incorporated in nursing interventions of smoking prevention.
    Keywords: Family functioning, Self, concept, Adolescents, Smoker
  • M. Nobahar, F. Ahmadi, F. Alhani, M. Fallahi Khoshknab Pages 69-80
    Introduction
    Retirement is a new phase in the life cycle and away to improve health and self-care and living conditions. The aim of this study was to explore the experiences of retired nurses in retirement time.
    Materials And Methods
    This study was performed by qualitative design and content analysis method. Sampling was based on purposive and participants were 20 retired nurses that live in Semnan. In addition، participants had a BSc in nursing and 1 to 5 years of retirement time. However، they had different positions in various wards and hospitals with 23-30 years’ of full-time experience. Data was collected through semi- structured interviews and the sampling ended when the data reached saturation.
    Findings
    The main theme extracted from the data analysis was to identity the threat. Classes include «shock and disbelief»، «hard separation of the work» and «frustration” that contained several sub-classes.
    Conclusion
    The experience of retired nurses during the retirement was identity threat. Suitable retirement planning and effective interventions to improve existing conditions by authorities and managers of nursing، can prevent incidence of identity threat in retired nurses and provide health promotion and efficiency for nurses. Furthermore، findings of this study can provide and facilitate more future studies in this field. Retirement، Retired nurse، Qualitative study، Content analysis.
    Keywords: Retirement, Nurse, Retired, Qualitative study, Content analysis