فهرست مطالب

فصلنامه زیست شناسی گیاهی ایران
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 13، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهسا عبدی، سعید افشارزاده صفحات 1-12
    تحقیق حاضر معرفی فلور، شکل رویشی، تحلیل پراکنش جغرافیایی (کورولوژی) پوشش گیاهی منطقه شمال بادرود است که ساختار گونه ای و انواع شکل های رویشی و پراکنش جغرافیایی گیاهان این منطقه را بررسی می کند. این منطقه بیابانی در 30 کیلومتری شمال شهرستان نطنز و در ارتفاع 946 متر تا 1021 متر واقع، از دو بخش اصلی شامل تپه های شنی و دشت های سنگریزه ای تشکیل شده است. در مجموع، 63 گونه متعلق به 49 جنس و 15 خانواده در منطقه ثبت شد که 11 گونه به رده تک لپه ای ها و 52 گونه به رده دولپه ای ها تعلق داشتند. اغلب گونه های شناسایی شده به خانواده های Asteraceae (2/22 درصد)، Chenopodiaceae (0/19 درصد)، Poaceae (9/15 درصد)، Brassicaceae (3/14 درصد) و Boraginaceae (5/9 درصد) تعلق داشتند. جنس های Astragalus، Salsola، Seidlitzia و Stipagrostis هر کدام با 3 گونه بیشترین حضور را در منطقه نشان می دهند. تروفیت ها با 67/66 درصد شکل رویشی غالب منطقه را تشکیل می دهند و همی کریپتوفیت ها با 87/15 درصد، کامئوفیت ها با 52/9 درصد و فانروفیت ها با 93/7 درصد به ترتیب در رده های بعدی قرار دارند. تحلیل پراکنش جغرافیایی گیاهان منطقه نشان داد که گونه های ایرانی-تورانی با 14/57 درصد رویش غالب منطقه، گونه های ایرانی-تورانی/صحارا-سندی63/20 درصد، ایرانی-تورانی/صحارا-سندی/مدیترانه ای 35/6 درصد، ایرانی-تورانی/مدیترانه ای 17/3 درصد، گونه های جهان وطن 17/3 درصد، گونه های ایرانی-تورانی/اروپا-سیبری/مدیترانه ای 17/3 درصد، صحارا-سندی/مدیترانه ای 59/1 درصد و ایرانی-تورانی/صحارا-سندی/صحارا-عربی 59/1 درصد از رویش های ناحیه را به خود اختصاص داده اند. در این منطقه گونه های Pterochaenia stewartii، Reicharidia orientalis و Silene arenosa شناسایی شد که برای نخستین بار از استان اصفهان گزارش می شوند.
    کلیدواژگان: اصفهان، بادرود، پراکنش جغرافیایی (کورولوژی)، شکل زیستی، معرفی فلور
  • مهناز اقدسی، بتول کاهه، محمدباقر باقریه نجار صفحات 13-28
    در این تحقیق، پاسخ های فیزیولوژیک و مولکولی دو رقم دیپلویید (قوزه درشت Gossypium herbaceum) و تتراپلویید (ساحل Gossypium hyrsutum) پنبه در شرایط تنش شوری بررسی شده است. پس از رشد، گیاهچه ها در 5 سطح شوری 0، 50، 75، 100 و 150 میلی مولار کلرید سدیم در شرایط گلخانه تیمار شدند. آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی انجام یافت. نتایج نشان داد که تیمار شوری سبب کاهش طول هر دو رقم می شود. تیمار شوری سبب کاهش بیشتر محتوای کلروفیل a، b و کلروفیل کل در رقم قوزه درشت نسبت به رقم ساحل شد. همچنین، با تیمار شوری غلظت سدیم برگی در رقم قوزه درشت نسبت به رقم ساحل افزایش بیشتری یافت. بررسی فعالیت آنتی اکسیدان نشان داد که با تیمار شوری فعالیت دو آنزیم کاتالاز و پلی فنل اکسیداز در هر دو رقم کاهش معنی داری را نشان می دهد. بررسی فعالیت آنزیم پراکسیداز در تیمار شوری نشان داد که با افزایش غلظت نمک فعالیت این آنزیم در رقم ساحل به طور معنی داری افزایش یافت، در حالی که فعالیت این آنزیم در رقم قوزه درشت کاهش معنی داری را نشان داد. بررسی بیان ژن TPS1 در برگ و ریشه این دو رقم نشان داد که با تیمار شوری بیان این ژن افزایش می یابد. همچنین، بیان ژن TPS1 در رقم ساحل بیشتر از رقم قوزه درشت در تنش شوری است. این نتایج پیشنهاد می کند که افزایش فعالیت آنزیم پراکسیداز و افزایش بیان ژن TPS1 در مقاومت رقم ساحل به تنش شوری نسبت به رقم قوزه درشت نقش دارد.
    کلیدواژگان: بیان ژن TPS1، پنبه، تنش شوری، ترهالوز، 6، فسفات سنتاز، آنزیم آنتی آکسیدان
  • لطیفه پوراکبر، مجید اسدی سامانی، رقیه اشرفی صفحات 29-38
    به منظور بررسی اثر میدان مغناطیسی بر صفات جوانه زنی، بذرهای گیاه سیاه دانه در معرض میدان مغناطیسی با شدت های 25 و 50 میلی تسلا به مدت صفر، 30، 60 و 120 دقیقه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اعمال میدان مغناطیسی عملکرد بذرها را در محیط کشت آزمایشگاه افزایش می دهد. درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول ریشه، طول کل دانه رست ها، وزن خشک، شاخص بنیه گیاهچه I و شاخص بنیه گیاهچه II به طور معنی داری نسبت به شاهد افزایش یافت. در طی ترکیب شدت میدان مغناطیسی و مدت زمان، میدان مغناطیسی با شدت 25 میلی تسلا و به مدت 60 دقیقه نتایج بهتری نشان داد. همچنین، در بذرهای در حال جوانه زنی تحت تاثیر میدان های مغناطیسی فعالیت آنزیم های آلفا آمیلاز، دهیدروژناز و پروتئاز به طور معنی داری بیشتر از شاهد بود. فعالیت آنزیمی بیشتر در بذرهای در حال جوانه زنی تیمار شده با میدان مغناطیسی ممکن است به عنوان محرکی برای جوانه زنی سریع و نیروی ابتدایی جوانه زنی به کار رود.
    کلیدواژگان: سیاه دانه، جوانه زنی بذر، آلفا آمیلاز، دهیدروژناز، پروتئاز، میدان مغناطیسی
  • زینب رودی، حمید جلیلوند*، امید اسماعیل زاده صفحات 39-56

    هدف از این تحقیق، طبقه بندی گروه های بوم شناختی و تحلیل گرادیان آنها بر اساس ویژگی های فیزیکی- شیمیایی خاک در ذخیره گاه جنگلی شمشاد سی سنگان است. برای این منظور، 46 قطعه نمونه به صورت سیستماتیک- انتخابی با ابعاد شبکه 200 متری به مساحت 400 متر مربع، در سطح منطقه پیاده شد. در هر قطعه نمونه، ابتدا مقادیر درصد تاج پوشش گونه ها بر اساس ضرایب فراوانی- غلبه براون- بلانکه ثبت و سپس نمونه برداری خاک در دو عمق 0-15 و 15- 30 سانتی متر به منظور اندازه گیری خصوصیاتی نظیر OC، N، P، K، C/N، pH، EC، Lime، بافت و درصد رطوبت انجام شد. با استفاده از تحلیل TWINSPAN و بر مبنای درصد تاج پوشش گونه ها، تعداد سه گروه بوم شناختی در منطقه تعیین و با استفاده از دو روش تحلیل تطبیقی قوس گیری شده (DCA) و تحلیل تطبیق متعارفی (CCA)، روابط بین گروه های بوم شناختی با خصوصیات فیزیکی- شیمیایی خاک تبیین شد. نتایج نشان داد که در شکل گیری گروه های بوم شناختی گیاهی منطقه، عوامل خاکی شامل درصد ذرات سیلت و رس، کربن آلی، نیتروژن و C/N در عمق اول، درصد رطوبت و مقدار فسفر قابل جذب در تیپ فاقد شمشاد و درصد شن، اسیدیته، هدایت الکتریکی، آهک، پتاسیم قابل جذب، کربن آلی،نیتروزن کل و C/N در عمق دوم در تیپ شمشادی موثر بوده است. نتایج طبقه بندی گروه های بوم شناختی در دو پلاتی گونه- محیط و قطعه نمونه- محیط تحلیل CCA نشان داد که قطعات نمونه و گونه های شاخص هر یک از واحدها در دیاگرام رسته بندی نیز از یکدیگر متمایز هستند.

    کلیدواژگان: رسته بندی، سی سنگان، شمشاد، عوامل خاکی، گروه های بوم شناختی، TWINSPAN
  • مینا ربیعی*، یونس عصری، روح انگیز عباس عظیمی، مریم دهقان صفحات 57-70

    در این پژوهش، ساختار تشریحی برگ در گیاه درمنه دشتی (Artemisia sieberi Besser) بررسی شد. به این منظور از 34 رویشگاه مختلف آن، نمونه های برگ در اواخر فصل بهار جمع آوری شد. بذر گیاهان مورد بررسی در فصل مناسب برداشت و در مزرعه کشت شد. پس از کامل شدن رشد رویشی از آنها نیز نمونه های برگ برداشت شد. نمونه های جمع آوری شده از طبیعت و مزرعه در آزمایشگاه مطالعه تشریحی شد. به منظور مقایسه متغیرهای ساختار تشریحی گیاهان در رویشگاه های طبیعی و مزرعه، با استفاده از نرم افزار Minitab، منحنی نرمال مقایسه ای ترسیم شد. برای مقایسه میانگین متغیرهای مورد بررسی در رویشگاه های طبیعی و مزرعه، پس از آزمون همگنی واریانس ها و نرمال بودن توزیع متغیرها از آزمون T-student استفاده شد. میانگین ویژگی های تشریحی جمعیت های درمنه دشتی بر حسب حضور در سه ناحیه اقلیمی نیمه خشک، خشک خفیف و فراخشک توسط تجزیه به مولفه های اصلی (PCA) تجزیه و تحلیل شد. میانگین ویژگی های اقلیمی سه ناحیه اقلیمی نیز با استفاده از PCA تجزیه و تحلیل شدند. به طور کلی، نتایج به دست آمده نشان می دهد که بیشتر متغیرهای تشریحی اندازه گیری شده در شرایط مزرعه که رطوبت به اندازه کافی در اختیار گیاه قرار می گرفت، افزایش یافته اند، در صورتی که ضخامت پوستک که یک ویژگی وابسته به خشکی است در گیاهان رویش یافته در مزرعه، به علت شرایط زیستی مناسب تر، کاهش یافته است. این ویژگی نیز کاملا تحت تاثیر شرایط اقلیمی قرار دارد. با بهبود شرایط رشد گیاهان در مزرعه، طول روزنه ها افزایش و متعاقب آن تعداد آنها کاهش یافته است. از مقایسه دو گروه بندی بر اساس ویژگی های تشریحی و ویژگی های اقلیمی، می توان چنین نتیجه گیری نمود که گروه های اقلیمی کاملا با گروه های تشریحی منطبق هستند. مقایسه ویژگی های تشریحی گیاهان در رویشگاه های طبیعی و مزرعه تاثیر گذاری عوامل اقلیمی را بر این ویژگی ها به طور آشکار نشان می دهد.

    کلیدواژگان: تجزیه به مولفه های اصلی (PCA)، ویژگی های تشریحی، درمنه دشتی، ویژگی های اقلیمی
  • حسن رهنما، سهیلا تکاور صفحات 71-84
    استفاده از جنین رسیده حاصل از بذرهای خشک ذرت برای کشت بافت مزایای متعددی دارد که از آن جمله به سهولت دسترسی و کار با آن در طول سال می توان اشاره کرد. در این پژوهش، از بذرهای خشک 5 لاین ذرت K126)، L105، B73، Mo17 و (S61 استفاده شد. جنین ها از بذرهای رسیده و ضدعفونی شده ذرت جدا و برای تشکیل کالوس روی محیط کالوس زایی حاوی 4 میلی گرم در لیتر 2، 4- دی کلروفتوکسی استیک اسید (2،4-D) کشت داده شدند. میزان کالوس زایی برای همه لاین ها بیشتر از 90 درصد بود. کالوس های اولیه به محیط جنین زایی حاوی 2 میلی گرم در لیتر 2،4-D، 2/0 یا 5/0 میلی گرم در لیتر 6- بنزیل آمینو پورین (BAP) یا تیدیازورون (TDZ) و 10 میلی گرم در لیتر نیترات نقره (AgNO3) منتقل شدند. کالوس های جنین زا در محیط باززایی حاوی 2/0 یا 5/0 میلی گرم در لیتر BAP یا TDZ به گیاه کامل تبدیل و سپس برای ریشه زایی به محیط موراشیگ و اسکوگ (1/2 MS) حاوی 6/0 میلی گرم در لیتر ایندول بوتیریک اسید (IBA) منتقل شدند. میزان تشکیل ساقه های سبز بین 3/18 تا 25/40 درصد در لاین های مختلف متغیر بود. بیشترین میزان باززایی (25/40 درصد) در ژنوتیپ S61 در محیط حاوی 2/0 میلی گرم در لیتر TDZ و 10 میلی گرم در لیتر AgNO3 به دست آمد. سیستم باززایی ارایه شده در این پژوهش می تواند برای تراریختی گیاه ذرت استفاده شود.
    کلیدواژگان: باززایی، جنین رسیده، جنین زایی، ذرت
  • ناهید حبیب الهی، مجید مهدیه، محمدرضا امیرجانی صفحات 85-96
    تنش شوری یکی از محدودیت های اصلی تولید غذا، به ویژه در مناطق آبیاری شده به حساب می آید. برنج به عنوان یک محصول اصلی غذایی نسبت به تنش شوری بسیار حساس است. مطالعه پاسخ های فیزیولوژیک برنج به شوری در ارقام مقاوم و حساس و همچنین، مقایسه تفاوت های بین این ارقام در پاسخ به شوری می تواند برای بهبود مقاومت به این تنش در برنامه های به نژادی استفاده شود. بدین منظور در این تحقیق، از دو رقم برنج ایرانی خزر (رقم حساس) و زاینده رود (رقم متحمل) که دارای مقاومت متفاوت به شوری بودند، استفاده شد. ابتدا درصد جوانه زنی بذرها در غلظت های متفاوت نمک NaCl (صفر، 50، 100 و 200 میلی مولار) محاسبه شد. پس از آن عوامل رشد در نشا های 15 روزه محاسبه و غلظت مناسب نمک 100 میلی مولار انتخاب شد. در مرحله بعد، میزان تجمع پرولین، فعالیت آنزیم کاتالاز و رنگدانه های فتوسنتزی و کارآیی فتوسیستم II در گیاهچه های 25 روزه که به مدت 96 ساعت تحت تنش 100 میلی مولار نمک قرار گرفتند، اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت نمک، درصد جوانه زنی در هر دو رقم به طور معنی داری کاهش یافت و این کاهش در رقم خزر چشمگیرتر بود. عوامل رشد به ویژه وزن تر و طول بخش هوایی و همچنین آب نسبی بخش هوایی در هر دو رقم در اثر تنش شوری کاهش یافت. نتایج نشان داد که تجمع پرولین در رقم زاینده رود نسبت به رقم خزر در اثر شوری 100 میلی مولار بیشتر است. در گیاهان تحت تنش، میزان فعالیت آنزیم کاتالاز در رقم زاینده رود به طور معنی داری افزایش یافت، در حالی که در رقم خزر تفاوت معنی دار با شاهد مشاهده نشد. میزان رنگدانه های فتوسنتزی در رقم زاینده رود به طور معنی داری کاهش یافت، در حالی که در رقم خزر تفاوتی مشاهده نشد و برعکس، بازده کوانتومی فتوسیستم II (Fv/Fm) در شرایط تنش در رقم خزر به طور معنی داری نسبت به شاهد کاهش یافت، در صورتی که در رقم زاینده رود تفاوت معنی داری بین تیمار و شاهد مشاهده نشد. به نظر می رسد که میزان تجمع پرولین، فعالیت آنزیم کاتالاز و بازده فتوسیستم II از عوامل موثر بر مقاومت به شوری در برنج هستند.
    کلیدواژگان: برنج، پرولین، تنش شوری، کاتالاز، کارآیی فتوسیستم II
  • پریا سادات پیروز، خسرو منوچهری کلانتر صفحات 97-114
    کروم به عنوان هفتمین عنصر فراوان در پوسته زمین، در غلظت های پایین، رشد گیاهان را افزایش می دهد. در حالی که غلظت های بالای کروم به عنوان عاملی تنش زا برای گیاهان به شمار رفته، می تواند به عنوان یک عامل محدود کننده رشد، ویژگی های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی گیاهان را تحت تاثیر قرار دهد. هدف از این تحقیق، بررسی اثر غلظت های متفاوت کروم بر برخی از شاخص های رشد و همچنین القا تنش اکسیداتیو در گیاه آفتابگردان (Heliantus annuus) است. تیمار گیاهان پس از گذشت 4 هفته از کشت در شرایط گلخانه، با محلول کلرید کروم در غلظت های صفر، 001/0، 01/0، 1/0، 1، 5 و 10 میلی مولار همراه با محلول غذایی انجام شد. پس از 3 هفته تیمار، گیاهان برای انجام آزمایش های فیزیولوژیک و بیوشمیایی برداشت شدند. نتایج نشان داد که غلظت های 5 و 10 میلی مولار کروم در محلول غذایی باعث کاهش شاخص های رشد اندام هوایی شد، اما غلظت های پایین تر از آن، اختلاف معنی داری نسبت به گروه شاهد نداشت. پراکسیداسیون لیپیدها در غلظت های 1، 5 و 10 میلی مولار کروم به طور معنی داری نسبت به گروه شاهد افزایش یافت و این بیانگر ایجاد تنش اکسیداتیو ناشی از غلظت های به کار رفته کروم در گیاه مورد آزمایش بوده است. محتوای پرولین اندام هوایی با افزایش غلظت کروم در محلول های تیمار افزایش یافت، در حالی که میزان پروتئین کاهش نشان داد. محتوای آسکوربیک اسید احیا شده برگ گیاهان تحت تیمار با کروم با افزایش غلظت کروم کاهش نشان داد، در حالی که میزان دهیدروآسکوربیک اسید و آسکوربیک اسید کل افزایش یافت. بنابراین، به نظر می رسد آسکوربیک اسید به عنوان یک مکانیسم دفاعی غیر آنزیمی، نقشی کلیدی در ایجاد مقاومت آفتابگردان در برابر تنش اکسیداتیو القا شده توسط فلز سنگین کروم ایفا می کند. بررسی میزان تجمع کروم در اندام هوایی آفتابگردان نیز نشان داد که میزان تجمع در بذرهای آفتابگردان با افزایش معنی دار برای غلظت های 5 و 10 میلی مولار همراه است. این مورد می تواند به عنوان هشداری سودمند، در استفاده کنترل شده از گیاهان خوراکی رشد یافته در خاک های آلوده به فلزات سنگین از جمله کروم در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: آسکوربیک اسید، آفتابگردان (Heliantus annuus)، پرولین، پروتئین کل، تجمع فلز، تنش اکسیداتیو، فلز کروم، شاخص های رشد
|
  • Mahsa Abdi, Saeed Afsharzadeh Pages 1-12
    The present study is a floristic inventory of the north of Badrud region which investigated species composition، plant life spectra as well as chrological analysis of the region. This desert is located 30 km north of Natanz، with the elevation ranging from 946 m to 1021 m. It has two major land forms including a sand and gravel plain which is partly covered with sand dunes. A total of 63 species representing 49 genera and 15 families were recorded among which 11 belonged to monocotyledons and 52 to dicotyledones. They mostly belonged to the Asteraceae (22. 2%)، Chenopodiaceae (19. 0%)، Poaceae (15. 9%)، Brassicaceae (14. 3%) and Boraginaceae (9. 5%) families. The largest genera were Astragalus، Salsola، Seidlitzia and Stipagrostis، each one representing 3 species. Therophytes (63%) were the dominant life-form followed by hemicryptophytes (14%). Chamaephytes (9. 52%) and phanerophytes (7. 93%). Chrological analysis showed 60. 32% uniregional elements (57. 14% of which were Irano-Turanian)، 25. 5% bi-regional، 11. 11% tri-regional and 3. 17% cosmopolitan elements. Three species including Pterochaenia stewartii، Reicharidia orientalis and Silene arenosa were identified in this region which were recorded for the first time in Isfahan province.
    Keywords: Isfahan, Badrud, Chrotype, Life form, Floristic inventory
  • Mahnaz Aghdasi, Batoul Kaheh, Mohammad Bagher Bagherieh-Najjar Pages 13-28
    In this research، physiological and molecular response of diploid (Gossypium herbaceum: Ghozedorosht Mahriz) and tetraploid (Gossypium hyrsutum: Sahel) cotton cultivars were investigated under salt stress. After germination، seedlings were treated by different concentrations (0، 50، 75، 100 and 150 mM) of NaCl under greenhouse conditions. This experiment was implemented applying randomized complete block design in three replicates. The results indicated that the height of Ghozedorosht and Sahel cultivars were decreased by salt treatment. The amount of Chla، Chlb and total chlorophyll showed more reduction in Ghozehdorosht cultivar compared to Sahel cultivar under salinity. After NaCl treatment، Ghozedorosht cultivar showed higher leaf Na concentration compared to Sahel cultivar. The study of antioxidant enzyme activity showed that the peroxidase and polyphenol oxidase activity was reduced by salt treatment. But، peroxidase enzyme activity was significantly induced in Sahel cultivar by treating with NaCl. Gene expression analysis showed that salt treatment can induce TPS1 expression in leaf and root organs. The results indicated that Sahel cultivar had higher TPS1 gene expression than that of Ghozedorosht cultivar under salt stress. These results also suggested that increasing of peroxidase enzyme activity and TPS1 gene expression had important roles in Sahel cultivar to be resistant to salt stress compared to Ghozedorosht cultivar.
    Keywords: Gene expression, Cotton, Salinity stress, Trehalose, 6, phosphate synthase (TPS1), Antioxidant enzyme
  • Latifeh Pourakbar, Majid Asadi Samani, Roghayeh Ashrafi Pages 29-38
    The objective of the present study was to investigate the effect of static magnetic field (0، 25 and 50 mT) and the exposure time (0، 30، 60 and 120 minutes) in Nigella sativa L. seeds germination. The results showed that magnetic field application enhanced seed performance under laboratory germination tests. In these magnetic fields، treatment of N. sativa L. seeds increased significantly the germination، speed of germination، root length، seedling length، seedling fresh and dry weight and vigor index I and II compared to control. Among the various combinations of field strength and duration، 25 mT for 60 minute showed the best results. In germinating seeds، enzyme activities of α-amylase، dehydrogenase and protease were significantly higher in treated seeds to compared to the controls. The higher enzyme activity in magnetic-field-treated N. sativa seeds could trigger the fast germination and early vigor of seedlings.
    Keywords: Nigella, Seed germination, α, amylase, Dehydrogenase, Protease, Magnetic field
  • Zainab Roodi, Hamid Jalilvand, Omid Esmailzadeh Pages 39-56

    The purpose of this study was to classify ecological groups and their gradient analysis according to soil physio-chemical properties in the forest reserve park of SiSangan under the Buxus hyrcana Pojark. For this purpose، 46 systematic sample plots of 400 m2 (20×20 m) were selected. In each sample plot، canopy cover values by species abundance-dominance coefficients based on Brown-Blanquet''s method were measured and then soil samples were taken in the both depth of 0-15 and 15-30 cm to analyze some properties such as OC، N، P، K، C/N، pH and EC، texture، lime and moisture content. Using TWINSPAN analysis of species cover percentages، three ecological groups determined in the area and using methods of Detrended Correspondence Analysis (DCA) and Canonical Correspondence Analysis (CCA) were used to explain relationships between ecological groups and soil properties. The results showed that the shape of the ecological groups in the area and soil factors including: silt and clay، organic carbon، nitrogen and C/N in the first depth، moisture content and available phosphorus in non-Buxus type and percentage of sand، acidity، electrical conductivity، lime، available potassium، organic carbon، total nitrogen and C/N in second depth in Buxus type were relatively correlated to each other. The results of ecological groups'' classification into species-environmrntal factors and releve-environmental CCA biplot showed that sample plots and indicator species of each unit from each other in ordination diagrams were separated.

    Keywords: Ordination, Sisangan, Buxus (Buxus hyrcana Pojark.), Soil factors, Ecological groups, TWINSPAN
  • Mina Rabie, Younes Asri, Rouhangiz Abbas Azimi, Maryam Dehgan Pages 57-70

    In this research، anatomical structure of leaf in Artemisia sieberi Besser was studied. Specimens of leaves were harvested from 34 stands in the spring. Also، seeds of plants collected and were planted in the farm. Leaves of farm plants harvested after complete growth. All specimens were studied from anatomic viewpoint in the laboratory. For comparison between nature stands and farm stands، normal curves were drawn by Minitab software. Anatomical characters of natural and cultivated plants were compared by T-student analysis. Averages of anatomical characters were analyzed by PCA in according to semi-arid، arid and hyper-arid zones. Also، averages of climatic parameters in the zones were analyzed by PCA. Some of anatomical characters increased in farm، because of adequate moisture. Thickness of cuticle decreased in farm accessions. Length of stomata increased but density of them decreased in farm. Climatical groups completely coincided with anatomical groups. Comparison of anatomical characters in nature and farm showed the effect of climatic parameters on anatomical features.

    Keywords: PCA, Anatomical characters, Artemisia sieberi, Climatic parameters
  • Hassan Rahnama, Soheila Takavar Pages 71-84
    An efficient maize regeneration system was developed using mature embryos. The use of mature embryos from dry seeds possesses several advantages: mature embryos are easy to handle and available throughout the year and in bulk quantities. In this study، mature dry seeds of five maize inbred lines (K126، L105، B73، Mo17 and S61) were used. Embryos were removed from surface-sterilized mature seeds and sliced into halves. They were used as explants to initiate callus on induction medium containing 4 mg/l 2،4-dichlorophenoxyacetic acid (2،4-D). Mature embryos were incubated at 27 °C in darkness. The induction frequency of primary calli was over 90% for all tested inbred lines. Then، the primary calli were transferred onto subculture medium supplemented with 2. 0 mg/l 2،4-D concentrations 0. 2 or 0. 5 mg/l of 6-benzylaminopurine (BA) or Thidiazuron (TDZ) and 10 mg/l AgNO3. Embryogenic callus readily formed plantlets on regeneration medium supplemented with 0. 2 or 0. 5 mg/l BA or TDZ. The regenerated plantlets were transferred to half-strength Murashige and Skoog (MS) medium supplemented with 0. 6 mg/l indole-3-butyric acid (IBA) to develop roots. The frequency of green shoot formation ranged from 18. 3-40. 25%. The highest mean percent (40. 25%) was observed for S61 genotype on medium containing 0. 2 mg/l TDZ and 10 mg/l AgNO3. This efficient regeneration system provided a solid basis for genetic transformation of maize.
    Keywords: Regeneration, Mature embryo, Embryogenesis, Maize (Zea mays L.)
  • Nahid Habibollahi, Majid Mahdiyeh, Mohammad Reza Amirjani Pages 85-96
    Salt stress is considered as one of the major limitations for food production especially in irrigated regions. The rice as a major food is very sensitive to salt stress. The comparison of physiological responses to salt in rice can be useful to improve resistance to this stress. For this purpose، in this study two Iranian rice cultivars with different resistances to salt stress namely، Khazar (salt sensitive) and Zayandehrood (salt tolerant) were examined. The seeds after sterilization were treated with different NaCl concentrations (0، 50، 100 and 200 mM) in Hoagland medium and germination percentage was determined. Then، the growth factors in 15 days-old seedlings and proline content، catalase activity and Photosynthetic parameters were determined in 25 days old plantlets under 100 mM NaCl. The results showed that with increasing of salt concentration، germination percentage was significantly decreased in both cultivars but this effect was more drastic in Khazar. Salt stress (100 mM) reduced length، fresh and dry matter and also the relative water content of shoot in both cultivars. The results showed more accumulation of proline in Zayandehrood than Khazar. The catalase activity was significantly increased in Zayandehrood by salinity but not in Khazar. Salt stress significantly decreased chlorophyll content in Zayandehrood but not in Khazar. Maximal quantum yield of PS II of rice leaves showed no significant difference for Zayandehrood but in Khazar، salt stress significantly decreased the ratio of Fv/Fm. It seemed that prolin content، catalase activity and Fv/Fm ratio playes essential roles in salt tolerance in rice.
    Keywords: Rice, Proline, Salt stress, Catalase, Photosystem II efficiency
  • Pariya Sadat Pirooz, Khosrow Manouchehri Kalantari Pages 97-114
    Chromium (Cr) as the seventh most abundant element in the Earth crust، can enhance growth of plants in low concentrations. However، excess Cr is highly toxic to animals and plants. Chromium also can cause oxidative stress in plants by producing free radicals. In this research، effects of various concentrations of Cr on some growth parameters of sunflower (Helianthus annuus) ''s shoot were studied. Also، the effect of Chromium in inducing oxidative stress on the sunflower''s shoot investigated، as well. Cr treatments applied in six concentrations 0، 0. 001، 0. 01، 0. 1، 1، 5 and 10 mM on 4-week sunflower plants and one control group. Plants were allowed to grow under Cr treatments for three weeks before they were harvested. The results demonstrated that the 5 and 10 mM concentrations of Cr decreased the growth parameters of shoot (such as: fresh and dry weight، leaf area and also the length of stems)، whereas، the lower concentrations، no significant differences were shown compared to the control. MDA content of plants'' shoots significantly increased in 1، 5 and 10 mM concentrations of Cr. Shoot proline concentration was built up as Cr concentration increased in the treated plants، whereas، protein content decreased. Ascorbate content of plants decreased in 0. 1، 1، 5 and 10 mM concentrations of Cr، but، dehydroascorbate and total ascorbate increased. It was concluded that ascorbic acid can play a key role in the tolerance of sunflower against oxidative stress induced by chromium. Chromium accumulation in seeds، showed increase in 5 and 10 mM concentrations. Thus، it is so important to pay more attention to use safe edible plants for both humans and animals، as well.
    Keywords: Ascorbic acid, Sunflower (Helianthus annuus), Proline, Total Protein, Accumulation, Oxidative stress, Chromium, Growth parameters