فهرست مطالب

مطالعات روانشناختی - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 28، پاییز 1391)

فصلنامه مطالعات روانشناختی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 28، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • لیلا ترابیان، فریده عامری، روشنک خدابخش صفحه 9
    هدف از این پژوهش مقایسه ویژگی های شخصیت و سبک دلبستگی زنان خیانت دیده، مردان بی وفا در مقایسه با مردان و زنان (عادی) بدون چنین تجاربی بود. بدین منظور 397 نفر(247زن و150 مرد متاهل) برای مطالعه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده از پرسشنامه های شخصیت نئو فرم کوتاه (60 سوالی) و سبک دلبستگی بزرگسالان استفاده شد. داده های به دست آمده از طریق روش تحلیل واریانس یک راهه، آزمون تی مستقل بررسی شد. نتایج پژوهش نشان داد که زنان خیانت دیده (دادگاه) در روان رنجوری و زنان خیانت دیده (مراکز مشاوره) در وجدان گرایی تفاوت معناداری نسبت به زنان عادی نشان داده اند، اضطراب و اجتناب دلبستگی زنان خیانت دیده دادگاه با زنان مراکز مشاوره تفاوت معناداری نشان داده است. مردان بی وفا و مردان عادی نیز تفاوت معناداری در روان رنجوری، وجدان گرایی، اضطراب و اجتناب دلبستگی نشان داده اند.
    کلیدواژگان: شخصیت، سبک دلبستگی، همسران خیانت دیده، همسران غیروفادار، همسران عادی
  • طیبه زندی پور صفحه 27
    هدف از این پژوهش مشخص کردن ابعاد جسمی، روانی، اجتماعی بیماریMS به منظور جلب توجه به استفاده از مداخلات تیمی بین رشته ای و درمان کل نگر است، زیرا این بیماری مشکلات جسمی، روانی، شغلی، اجتماعی، اقتصادی،... متعددی را برای شخص ایجاد کرده و کیفیت زندگی او را مختل می کند. این پژوهش توصیفی به صورت کشوری و در میان نمونه ای 1000 نفری ازجامعه10000 نفری بیماران مراجعه کننده به انجمن های ام اس ایران انجام شد، نتایج آن موید یافته های پژوهش های پیشین درباره ا بتلاء بیشتر زنان نسبت به مردان و فراوانی نوع عود- بهبود نسبت به سایر انواع این بیماری بود. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی بیماران ام اس (1997، MSQLI) بیان کننده این است که مردان افسردگی بیشتر و حمایت اجتماعی کمتری را نسبت به زنان تجربه می کنند. تفاوت بیماران شاغل و غیر شاغل، جز در مقیاس حمایت اجتماعی، در کلیه زیر مقیاس ها معنا دار است. افراد مجرد و متاهل در نمره کل سلامت روان و مقیاس حمایت اجتماعی با یکدیگر تفاوت معنا داری ندارند، لیکن در سایر مقیاس ها متفاوت هستند. وضعیت اقتصادی و تحصیلی برتر عامل موثری در داشتن احساس و ادراک بهتر نسبت به کیفیت زندگی است. بیمارانی که در شرایط اقلیمی گرم (آزارنده برای بیماران) زندگی می کنند نسبت به بیمارانی که در آب و هوای معتدل زندگی می کنند از حمایت اجتماعی بیشتری بهره مند هستند. این یافته درباره شهر های مذهبی تر هم صادق است. مشکلات ادراکی بیماران در آب و هوای معتدل نسبت به آب و هوای سرد و گرم کمتر است. بیماران مذهبی و غیر مذهبی و آن ها که به ظاهر خود را مذهبی نمی دانند تنها در عامل کنترل رفتار تفاوت دارند. مهم ترین پیشنهاد این پژوهش بهره گیری ازروش کل نگر، توجه به ابعاد زیستی- روانی- اجتماعی زندگی انسانBPS))، مدیریت جامع بیماری و درمان به صورت تیمی و بین رشته ای است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس (ام، اس، )، درمان کل نگر، مداخله تیمی بین رشته ای، دانشگاه الزهراء(س)
  • سیده آزاده موسوی زاده، شهلا پزشک صفحه 67
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر بخشی افشای هیجانی نوشتاری بر میزان افسردگی و ظرفیت حافظه فعال در نوجوانان دختر افسرده تنظیم شد. از روش پژوهش تجربی و طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. تعداد 40 دانش آموز دختر به شیوه تصادفی خوشه ایاز میان دانش آموزان دختر دبیرستان های شهر تهران با روش غربالگری انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. برای اندازه گیری افسردگی افراد از پرسشنامه افسردگی و مصاحبه بالینی استفاده شد و برای ارزیابی ظرفیت حافظه فعال آزمودنی ها از آزمون حافظه فعال (دانیمن و کارپنتر)استفاده شد. به دنبال آن گروه آزمایش به صورت 8 جلسه نیم ساعته تحت مداخلات (افشای هیجانی نوشتاری) قرار گرفتند. پس از اتمام کاربندی متغیر مستقل هر دو گروه به وسیله آزمون های فوق مجددا ارزیابی شدند. در تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس و تحلیل واریانس (با طرح اندازه گیری مکرر)و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که بین افسردگی و ظرفیت حافظه فعال ارتباط معکوس معناداری وجود دارد و افشای هیجانی نوشتاری میزان علائم افسردگی را کاهش داده و ظرفیت حافظه فعال را در نوجوانان افسرده دختر، افزایش داده است. شایان ذکر است که بعد از دو ماه پیگیری انجام شد و آزمودنی ها مجددا به آزمون های فوق پاسخ دادند. نتایج نشان داد که افشای هیجانی نوشتار هم چنان تاثیرات خود را بر آزمودنی ها حفظ کرده است.
    کلیدواژگان: افشای هیجانی نوشتاری، افسردگی، ظرفیت حافظه فعال، نوجوان
  • نادر حاجلو، ناصر صبحی قراملکی، فاطمه امامی صفحه 89
    هدف این پژوهش بررسی رابطه خلاقیت سازمانی، استرس شغلی و انگیزش پیشرفت با تعهد سازمانی پرستاران بود. روش انجام پژوهش، توصیفی-همبستگی و جامعه آماری نیز کلیه پرستاران بیمارستان های تبریز بود (23 بیمارستان). از این جامعه به طور سهمیه ای 300 نفر پرستار زن و مرد برای مطالعه انتخاب شدند. برای سنجش متغیرها از پرسشنامه های تعهد سازمانی مودای و پورتر، استرس شغلی وندردوف، خلاقیت تورنس و انگیزش پیشرفت استیرز و برون استین استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون گام به گام و تحلیل واریانس چندمتغیره به کار رفت. تحلیل داده ها نشان داد که خلاقیت سازمانی، استرس شغلی و انگیزش پیشرفت به خوبی توانستند تعهد سازمانی پرستاران را پیش بینی کنند. بین خلاقیت سازمانی و انگیزش پیشرفت رابطه مثبت پیدا شد در حالیکه بین خلاقیت سازمانی و استرس شغلی و بین انگیزش پیشرفت و استرس شغلی رابطه منفی به دست آمد. هم چنین مستخدمان رسمی در مقایسه با مستخدمان قراردادی تعهد سازمانی بیشتری را نشان دادند. با توجه به اینکه افزایش تعهد سازمانی باعث ارتقای کیفیت کار در سازمان های کشور مخصوصا بیمارستان ها می شود و از آنجایی که افزایش خلاقیت سازمانی و انگیزش پیشرفت و کاهش استرس شغلی با افزایش تعهد سازمانی کارکنان همراه است، تقویت انگیزه پیشرفت، ایجاد شرایط ظهور خلاقیت و برنامه های کاهش استرس، باید به طور جدی مدنظر مسئولان بیمارستان ها قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، استرس شغلی، خلاقیت سازمانی، انگیزش پیشرفت، پرستار
  • اعظم فرح بیجاری صفحه 107
    پژوهش حاضر درصدد بود تا رابطه بین قدردانی با رفتار های جامعه گرا و ویژگی های شخصیتی را در دانشجویان دختر و پسر بررسی و مقایسه کند. نوع پژوهش همبستگی و مقایسه ای بود. تعداد 384 نفر (222دختر و 162 پسر) از میان دانشجویان دانشگاه های دولتی شهر تهران با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و پرسشنامه های قدردانی؛ فرم کوتاه شده آزمون قدردانی، نا رضایتی، تقدیر، رفتار های جامعه گرا و فرم کوتاه پرسشنامه پنج عاملی نئو را تکمیل کردند. یافته ها با استفاده از روش همبستگی و آزمون تی تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که ابعاد قدردانی با رفتارهای جامعه گرا رابطه مثبت و معنادار دارد. از بین ابعاد شخصیت، روان آزرده خویی با کلیه ابعاد قدردانی رابطه ای مثبت و انعطاف پذیری با بعد قدردانی و تقدیر رابطه مثبت و معنادار و برون گرایی، با وجدان بودن و توافق پذیری با رفتار های جامعه گرا رابطه ای منفی نشان دادند. همچنین در میان دانشجویان دختر و پسر در میزان قدردان بودن و ابعاد شخصیتی تفاوت وجود داشت. یافته های پژوهش حاضر از رابطه بین قدر دانی، رفتار های جامعه گرا و بعضی از ابعاد شخصیتی حمایت کرد.
    کلیدواژگان: قدردانی، رفتار جامعه گرا، ویژگی های شخصیتی، دانشجویان دختر، دانشجویان پسر
  • محمدرضا عبدی، ابوالقاسم خوش کنش، تقی پورابراهیم، روح الله محمدی صفحه 135
    یکی از مشکلاتی که در رابطه با اینترنت، در میان زوج ها و خانواده ها رواج یافته، روابط اینترنتی خارج از ازدواج یا خیانت اینترنتی است. پژوهش حاضر به منظور بررسی عوامل بین فردی مرتبط با این مساله اجرا شد به این منظور پرسشنامه سبک دلبستگی هازان و شیور و نیز پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ بر روی یک وب سایت اینترنتی قرار گرفت که به همین منظور طراحی شده بود، و 141 کاربر ایرانی متاهل که در سایت ها و اتاق های گفتگوی فارسی زبان عضویت داشتند از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و در این مطالعه شرکت کردند. برای تحلیل داده های پژوهش از شاخص های آماری و نیز ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد که خیانت اینترنتی با سبک دلبستگی ایمن، همبستگی منفی و با سبک های دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا همبستگی مثبت دارد (01/0>p). همچنین نتایج این پژوهش نشان داد که بین رضایت زناشویی افراد با خیانت اینترنتی در آن ها ارتباط معناداری وجود نداشت و اکثریت افراد شرکت کننده، سطح رضایت زناشویی متوسطی داشتند. دو خرده مقیاس حل تعارض و اوقات فراغت، با خیانت اینترنتی همبستگی منفی داشتند (05/0> p). نتایج این مطالعه نشان داد که سبک های دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا می توانند به عنوان عوامل پیش بین مناسبی برای احتمال درگیر شدن افراد در روابط فرا زناشوئی اینترنتی در نظر گرفته شوند. همچنین می توان چنین استنباط کرد که رضایت زناشویی به عنوان یک مولفه بین فردی، ارتباط چندانی با برقراری روابط فرازناشویی اینترنتی در میان افراد متاهل ندارد.
    کلیدواژگان: خیانت به همسر - اینترنتی، روابط فرازناشویی - اینترنتی، سبک دلبستگی، رضایت زناشویی
  • حسین کارشکی، فاطمه میردورقی، محمد حمزه لو صفحه 159
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش اهداف پیشرفت در سلامت روان و مسائل سازشی دانشجویان انجام شد. برای این پژوهش توصیفی- همبستگی، بر اساس جدول مورگان به شیوه خوشه ایچند مرحله ای نمونه ای 600 نفری از دانشجویانی انتخاب شد که در سال تحصیلی 88- 89 در دانشگاه فردوسی مشهد مشغول به تحصیل بودند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه جهت گیری هدفی میدگلی و پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه انجام شد. نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که اهداف تبحری، رویکردی و اجتنابی با سلامت روان رابطه منفی معناداری دارند. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که اهداف تبحری و اهداف رویکردی قادر به پیش بینی سلامت روان هستند، در حالی که اهداف اجتنابی پیش بینی کننده مناسبی برای سلامت روان نیستند. پس با توجه به یافته های این پژوهش و نقش پیش بینی کنندگی اهداف تبحری و رویکردی در سلامت روان، پیشنهاد می شود محیط های آموزشی در جهت دهی دانشجویان به سوی این اهداف تلاش کنند. زیرا دانشجویان سرمایه های اصلی و سازندگان فردای کشور هستند و توجه به سلامت روانی آن ها اهمیت ویژه ای دارد. چرا که آن ها زمانی آفرینش گر، خلاق و پر بار خواهند بود که امیدوار به آینده و دارای سلامت روانی باشند.
    کلیدواژگان: اهداف پیشرفت، اهداف تبحری، اهداف رویکردی، اهداف اجتنابی، سلامت روانی
|
  • Liela Torabian*, Farideh Ameri, Roshanak Khodabakhsh Page 9
    Infidelity is a major cause of divorce and spousal battering. little is known, however, about wich individual are susceptible to infidelity, or about the contexts factors that promote infidelity. The purpose of this study was to examine and compare attachment dimensions and The big five personality traits among unfaithful men and women who experienced infidelity and normal couple. For this purpose 397 (247 femal and 150 men) were selected. Data were collected with The big five personality trait NEO, attachment style RAَAS questionnaires. Analysis of data were t-test independent and ANOVA test. The result indicated that women have betrayed (in court), at the neuroticism, and betrayed women (counseling centers) at the conscience than normal women have demonstrated significant differences. The women have betrayed (in court) than women (counseling centers) have shown significant differences at the anxiety and avoidance attachment. Also Unfaithful men and normal men were shown significant differences in neuroticism, conscientiousness, anxiety and avoidance attachment
    Keywords: Personality, Attachment style, Unfaithful couple, infidelity couple, normal couple
  • Tayebeh Zandipour Page 27
    The aim of this is research was to high light the physical, psychological and social aspect of the MS in order to absorb attentions to the use of interdisciplinary treatment and a holistic approach.because this illness causes physical, psychoilogical, job, social and economic problms and interfere with person's quality of life. Results of this national survey, which was conducted on a sample of 1000 MS patients referring to MS associations across Iran, Findings of the present paper support the findings of previous studies regarding higher number of women being affected by the disease than men; also higher frequency of relapsing – remitting type of the disease. Statistical results of Multiple Sclerosis Quality of Life Inventory (MSQLI, l977) indicated that men experience more depression and less social support than women. Differences between employed and unemployed patients are significant in all scales, except in social support scale. There was no significant difference between single and married patients in total score of mental health and social support scales; but they were different in other scales. Better economic and educational status are effective factors in having better feeling and perception toward QOL. Patients living in warm climate (annoying for patients), enjoy more social support than those living in moderate climate. Also in more religious cities, patients enjoy more social support than in less religious cities. Patient's cognitive problems are less in moderate climate than in cold or warm climates. Religious and non religious patients and those who,outwardly, do not consider themselves religious differ only in behavior control. and anxiety. The most important suggestion of the study is: applying holistic approach, paying attention to bio-psycho-social aspects of human life, comprehensive disease management approach and interdisciplinary team treatment.
    Keywords: Quality Of Life (QOL), Iranian MS patients, holistic Healing, interdiciplinary team treatment, Alzahra University
  • Seyedeh Azadeh Mousavizadeh, Shahla Pezeshk Page 67
    Present research was arranged in order to investigate The effectiveness of written emotional disclosure on depression and working memory capacity in girl adolescents with depressive symptoms. An experimental research method was applied using pretest-posttest design of control group. Total number of 40 students from Tehran, Iran were chosen through multi-stage cluster sampling, and they were randomly categorized in two experimental and control groups.Depression of the participants was measured by Beck depression test and clinical interview while active memory examinations were utilized to assess working memory capacity of them. Afterwards, the experimental group received 8 sessions (30 minutes each) of written emotional disclosure. One week after the last training session students in both groups were post-tested by the same technique. Pearson correlations and variance/covariance methods were used for data analysis. The obtained results indicated that depression was adversely related to working memory capacity, and that written emotional expression reduced the depressive symptoms and increased working memory capacity. It should be noted that follow-ups were rerun after 2 months with the students responding to the tests once again. One more time, the results demonstrated that written emotional expression has kept its effectiveness.
    Keywords: written emotional disclosure, depression, working memory capacity, adolescent
  • Nader Hajloo, Naser Sobhi Gharamaleki, Fatemeh Emami Page 89
    The purpose of this study was to examine Predictability of organizational commitment with job stress, organizational creativity and achievement motivation in Nurses of Tabriz hospitals. The method of this research was correlative- descriptive. Statistical population was Tabriz hospital’s Nurses. From this population, 300 Nurses were selected with quota sampling. For assessment variables, were used Muday and Porter organizational commitment questionnaire, Vanderduf job stress inventory, Tureens creativity inventory and Steers and Brown Steen achievement motivation questionnaire. For data analysis were used Pearson correlation coefficient, stepwise regression and multivariate analysis of variance. Data analysis showed that organizational creativity, achievement motivation and job stress well able to predict nurse's organizational commitment. The positive relationship was found between achivement motivation and organizational creativity but negative correlation was found between achivement motivation and job stress, and between organizational creativity and job stress. Considering that increase organizational commitment cause promote of organizations, especially hospitals. Since that increasing creativity and achievement motivation reduce job stress was associated with increased staff organizational commitment, promotion of achievement motivation allow the displaying of creativity. Reduce stress programs should be seriously considered by hospitals officers.
    Keywords: Organizational commitment, Job stress, Organizational creativity, Achievement motivation, Nurse
  • Azam Farah Bidjari Page 107
    The aim of this study was to examine the relationship between gratitude with prosocial behaviors and personality characteristics in a sample of university students. Research method of this study was correlation and comparison. 384 students (222 females and 162 males) from public universities in Tehran who were selected by cluster random sampling responds to gratitude questionnaire; gratitude, resentment and appreciation tests; prosocial behavior questionnaire and short-form of NEO Five-Factor Inventory. Data were analyzed using t- test and correlation. The results revealed that the dimensions of gratitude with prosocial behavior had a positive correlation. For dimensions of personality, neuroticism had a positive association with all aspects of the gratitude and openness has a positive and significant Correlation with gratitude and appreciation, extroversion, agreeableness, conscientiousness showed a negative Correlation with prosocial behavior. Also between females and males showed a difference in rates of gratitude and dimensions of personality. The findings of the present study were to support the relationship between gratitude, prosocial behaviors and some aspects of personality.
    Keywords: Gratitude, prosocial behavior, personality characteristics, Girls students, Boys students
  • Mohammad Reza Abdi, Abolghasem Khoshkonesh Taghi Porebrahim, Rohollah Mohammadi Page 135
    One of The problems which has been prevalent among couples and families is extramarital internet relationships or internet infedility. This study was conducted to investigate the interpersonal factors related to this issue. Hazan- Shaver Attachment Style Questionnaire and the Enrich Marital Satisfaction Questionnaire were used on an Internet website that was designed for this purpose. 141 Users, married Iranian who were members of Persian sites and chatrooms were selected through available sampling. For analysis of data statistical indices and Correlation Coefficient and Regression Analysis Were used. The results showed that there was a significant negative relationship between internet infidelity with Attachment Secure Style and a significant positive relationship between internet infidelity whit with Attachment Avoidance Style and Attachment Ambivalent Style (p<0/01). The results showed that also, there was not a significant relationship between internet infidelity with marital satisfaction and the majority of participants had a moderate level of marital satisfaction. There was a significant relationship between internet infidelity with subscales of Conflict Resolution and Leisure in marital satisfaction (p<0/05). The results showed that Attachment Avoidance Style and Attachment Ambivalent Style can to be considered as predictors to measure probability of individuals engaging in Extramarital Internet Relationships. It was also concluded that there was not relationship between the marital satisfaction as an interpersonal factor, engaging in extramarital internet relationships in married individuals.
    Keywords: Internet Infidelity, Extramarital Internet Relationships, Attachment Style, Marital Satisfaction
  • Hossien Kareshki, Fatemeh Mirdoraghi, Mohhamad Hamzehlo Page 159
    This study investigated the role of student's achievement goals in their mental health. This study was a descriptive correlation study. Using Morgan's sampling table. sample of 600 students selected with using multistage cluster sampling from all students in Ferdowsi University of Mashhad, Iran during the academic year of 2009-2010. For gathering data, it was used two scales: Goldberger's General Health Questionnaire and Midgley's Goal Orientations Scale. Data were analyzed by Pearson's correlation coefficient and multiple regression analysis. Results of the Pearson correlation coefficient showed that all goal orientation components (mastery, performance-approach and performance-avoiding) had a significant negative relationship with mental health. Multiple regression analysis showed that among these three orientations, mastery and approach ones can predict mental health, while avoiding one cannot. Therefore, Considering the results and the predictability of mental health by master and performance-approach orientations, it is needed that educational systems tend to direct their students towards these orientations.
    Keywords: Achievement goals, Mastery goals, Approach goals, performance, avoiding, Avoidance goals, mental health