فهرست مطالب

فصلنامه زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان)
سال چهارم شماره 4 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا فیروزی، فهیمه فرهمندپور صفحه 5
    بحث از مسائل بنیادی جنسیت و احکام مرتبط با آن می تواند عالمان دین پژوه را در یافتن درکی عمیق تر و تحلیلی صحیح تر از حقیقت آموزه های دینی یاری رساند. مسئله حجاب در آموزه های اسلامی از ابعاد و اضلاع مختلفی کاویده شده است. در این نوشتار، حقیقت ملکوتی حجاب در ساختار اسمای الهی تحلیل شده است. روی آورد مقاله درون دینی و به لحاظ گونه شناسی تبیینی است. پس از بررسی اجمالی ساختار اسمای الهی و رابطه آن با حقیقت انسان، این حقیقت مکشوف گردید که حجاب به مثابه یکی از آیات الهی در قرآن، تجلی اسمی از اسماء الله در عالم امکان بوده و در قوس نزول، معنای ملکوتی آن به شکل پوشش مورد نظر شرع مقدس ظهور کرده است. از قبل همین معنا معلوم می شود، زن مشرف به کمالی خاص در ظهور بعدی از ابعاد بی کران اسم الله «غیب» شده است. پیامد همین رهیافت، مباحثی چون غیرت و حکمت حفظ حریم خانواده توسط مرد و پاسداشت غیرتمندانه آن در احکام الهی نیز معنایی عمیق می یابد.
    کلیدواژگان: اسمای الهی، جایگاه زن در قرآن، جهان شناسی حجاب، خلافت الهی انسان
  • منصور فهیم، آزاده نادری جم صفحه 19
    این مقاله به بررسی و تحلیل فیلم نامه فیلم «کافه ستاره» از طریق بکارگیری تحلیل کلان لاکلاوموف، تحلیل خرد زبانی و تحلیل انتقادی گفتمان پرداخته است. این پژوهش تلاش می کند با بکارگیری ابزار اقناع و همچنین فرآیند عاطفی گفتمان مشخص کند که چگونه کنش گرهای اصلی با بکارگیری این ابزارها و با استفاده از شیوه های خاص گفتمان و گفتار، نظام معنایی فیلم را تثبیت و حفظ می کنند و چگونه گفتمان های سنت گرا و تجددگرا در مصاف و تعامل با یکدیگر به عنوان شبکه های هژمونی شده و طبیعی شده مفصل بندی می شوند. پژوهش حاضر با در نظر گرفتن وضعیت واقعی زندگی زنان در تمام موقعیت های اجتماعی و قدرت تاثیرگذاری باطنی و پنهانی زنان به عنوان افرادی فعال در گفتمان، سعی دارد شبکه های گفتمانی خصوصا بعد سنتی را بازنمایی و مفصل بندی کند. در این مقاله استدلال می کنیم که هیچ گونه مبارزه ای برای به چالش کشیدن گفتمان رقیب که همانا گفتمان تجددگراست، رخ نمی دهد. به سخن دیگر اگرچه گفتمان سنتی به عنوان گفتمان حاکم سایه بر فیلم انداخته اما سعی در ساختار شکنی مطلق گفتمان رقیب را ندارد و گفتمان رقیب را به طور مطلق به حاشیه رانی نمی کشاند.
    کلیدواژگان: اقناع، تحلیل خرد، تحلیل کلان، ساختار شکنی، گفتمان سنت گرا و تجددگرا، مفصل بندی، هژمونی
  • یدالله حیدری باباکمال، نصیر اسکندری، طاهره شکری، مرتضی بهرامی نهادفر صفحه 39
    یکی از ملاک های مهم ارزیابی یک جامعه، توجه و یا عدم توجه به زنان و حضور آن ها در عرصه های مختلف اجتماعی است. تا جایی که توجه به زن از عوامل ترقی و عدم توجه به او در جامعه، دیدگاهی غیر مترقی و از علل عقب ماندگی محسوب می شود. در ادوار مختلف زندگی بشر به اهمیت نقش زنان در کنار مردان کمتر پرداخته شده است. در قرون میانی اسلام با ورود مغولان تا حدودی وضعیت زنان دگرگون شد و آنان توانستند تا اندازه ای آزادانه تر در کنار مردان در امور گوناگون جامعه به ایفای نقش بپردازند. با توجه به پژوهش حاضر، که با بهره گیری از منابع مکتوب تاریخی (رشیدالدین فضل الله همدانی، عطاملک جوینی، ابن بطوطه و...) و مدارک باستان شناسی (مینیاتور، سفال) صورت گرفته است، معلوم گردید؛ جایگاه برجسته زنان (به ویژه خاتون ها) در مناسبات سیاسی و اجتماعی و همچنین بازتاب بارز حضورشان در حکومت، ریشه در زندگی بی پیرایه و سلوک ساده عشیره ای آن ها، در دوران قبل از به قدرت رسیدن مغولان، داشته است. جامعه ای که در آن زنان همدوش مردان به فعالیت می پرداخته اند و جایگاهی همسان با آنان داشتند. تساهل و تسامح مذهبی مغولان نیز از دیگر عواملی هستند که به این روند حضور زنان در جامعه دامن زده است.
    کلیدواژگان: خاتون ها، دوره مغول، زنان، سفال، مینیاتور
  • پریسا شادقزوینی صفحه 59
    منابع تصویری به جای مانده از آثار هنری سده های آغارین حکومت اسلامی یکی از مستندات معتبری است که می توان با بررسی آن به هویت و جایگاه اجتماعی زنان در آن دوران دست یافت. نقوش پیکره های زنان در دیوارنگاره-های کاخ های امویان و عباسیان، اولین اطلاعات بصری مستدل در این خصوص را از دو قرن اولیه اسلام به ما ارائه می دهند. در سده های بعدی گستره نقوش را علاوه بر دیوارنگاره ها در نگارگری نسخ خطی و دیگر شاخه های هنری می توان مشاهده کرد. از سده ششم به بعد با استحکام باور اسلامی در میان سایر ملل شاهد حضور تصاویری هستیم که به وجوه مختلف شخصیت زن می پردازد؛ این پیکره ها گاه جنبه تزئین گرا، گاه نمادین و گاه اسطوره ای پیدا کرده اند. در این دوران تصویر پیکر زنان اکثرا در کنار نقوش گل و گیاه، پرنده و یا حیوانات دیگر ظاهر و برای بازیابی هویت و شخصیت زنان می توان به پوشش و یا حالات پیکره ها تاکید کرد. در این مقاله علاوه بر معرفی جایگاه اجتماعی زنان، به این مهم پرداخته می شود که بعضی از این تصاویر جنبه ای آرمانی دارد و برخی دیگر هویتی اساطیری به آنان می-بخشد. این پیکره ها که با پوشش ها و آرایش های متنوع به تصویر کشیده شده اند، علاوه بر زیباشناسی دوران از باورها و تمایلات و موقعیت های فردی آنان نیز سخن دارند. نکته قابل توجه در تمایزات این تصاویر آن است که در بررسی تحلیلی آنان می توان هویت اجتماعی زنان را به عنوان مقدسه، حاکم، خنیاگر، مادر و یا همسر باز شناخت.
    کلیدواژگان: اسطوره ای، سده های آغازین اسلام، موقعیت اجتماعی، نقش و نگار، نمادین، هویت زنان
  • فریده حمیدی، حسین صداقت صفحه 75
    هدف این تحقیق بررسی مقایسه ای هوش معنوی دانش آموزان دوره متوسطه شهر کرمان به تفکیک جنسیت و پایه تحصیلی بوده است. بدین منظور 537 دانش آموز دوره متوسطه از شهر کرمان (299 پسر و 238 دختر) به شیوه تصادفی طبقه ای انتخاب شدند تا به پرسشنامه هوش معنوی 24 سوالی SISRI (کینگ، 2008) که دارای چهار خرده مقیاس تفکر انتقادی وجودی (CET)، تولید معنای شخصی (PMP)، آگاهی متعالی (ماورایی) (TA) و توسعه حالت هوشیاری CSE)) بود، پاسخ دهند. اعتبار و پایایی پرسشنامه به روش تنصیف و آلفای کرانباخ به ترتیب 79/0 و 87/0 به دست آمد. نتایج با توجه به مقادیر به دست آمده از آزمون t نشان داد که هوش معنوی دانش-آموزان دوره متوسطه شرکت کننده در آزمون به تفکیک جنسیت، تفاوت معنی داری ندارد (05/0 p≥). همچنین تفاوت میانگین ها در پایه های مختلف تحصیلی نیز علیرغم رشد صعودی نمرات در پایه های بالاتر تحصیلی، معنادار نبود.
    کلیدواژگان: پایه تحصیلی، جنسیت، دانش آموزان دوره متوسطه، هوش معنوی
  • جهانگیر جهانگیری، فاطمه ابوترابی زارچی، فاطمه تنها، حمیده ابوترابی زارچی صفحه 89
    ساختار نظام آموزشی در کشور پذیرش دانشجویان غیر بومی را ایجاب می کند و این امر، باعث ایجاد محیط هایی به نام خوابگاه های دانشجویی می شود. یکی از مشکلاتی که می توان در بین این دانشجویان مشاهده کرد از خودبیگانگی آن ها است. تحقیق حاضر با هدف بررسی سنجش سطح ازخودبیگانگی دانشجویان دختر خوابگاهی و تاثیرپذیری آنان از رضایت از زندگی خوابگاهی انجام گرفته است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دختر خوابگاهی دانشگاه اصفهان است. بر اساس فرمول کوکران تعداد نمونه آماری لازم 330 نفر برآورد شد. روش نمونه گیری طبقه بندی تصادفی است و از پرسش نامه محقق ساخته برای اندازه گیری متغیرهای تحقیق استفاده شده است. اعتبار ابزار از طریق اعتبار صوری به دست آمد و پایایی ابزار اندازه گیری با محاسبه ضرایب آلفای کرونباخ متغیرهای ازخودبیگانگی و رضایت از زندگی به ترتیب برابر با 849/0 و 768/0 به دست آمد. نتایج تحقیق نشان داد که 3/11 درصد افراد جامعه آماری دارای از خودبیگانگی پایین، 7/62 درصد از آن ها دارای از خودبیگانگی متوسط و 26 درصد از آن ها دارای از خودبیگانگی بالا می باشند. همچنین نتایج حاصل، حاکی از وجود رابطه آماری منفی بین رضایت از زندگی خوابگاهی و از خودبیگانگی و ابعاد آن می باشد. بدین معنا که با افزایش میزان رضایت از زندگی خوابگاهی، میزان از خودبیگانگی دانشجویان و ابعاد آن (احساس عدم تعلق، احساس پوچی و بی معنایی، احساس دوری از ارزش ها و جامعه ستیزی) کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: احساس پوچی و بی معنایی، احساس عدم تعلق، از خودبیگانگی، خوابگاه، رضایت از زندگی
  • حسین حیدری، محدثه قاسم پور صفحه 107
    خویشاپیوندی یا ازدواج با محارم، ترجمه مصطلح واژه پهلوی خودوده (xwēdōdah) است؛ موضوعی که اغلب آن را به ایرانیان باستان منسوب می دارند. اما این موضوع هرگز خاص ایرانیان نبوده است و نمونه هایی از آن را در فرهنگ های دیگر نیز می توان یافت. این مقاله پس از بیان نمونه هایی از فرهنگ های دیگر و ایرانیان باستان، به شاهنامه و نمونه های موجود در آن می پردازد. در این نامه کهن در مقام بازگویی داستان های ایرانیان باستان، ازدواج با محارم طرح می گردد و در توجیه آن دو نظر بیان شده است: که نخستین از آن دقیقی زرتشتی است که این ازدواج ها را بر اساس متون مزدایی توجیه کرده و آیین عجم می خواند و دیگری از آن فردوسی است که از آن با عنوان «دین پهلوی» یا روشی شاهانه نام برده است. این جستار این دو نظریه را گزارش و تحلیل می کند.
    کلیدواژگان: ازدواج با محارم، ایران باستان، خودوده، دین پهلوی، شاهنامه
|
  • Reza Firouzi, Fahimeh Farahmandpour Page 5
    Discussing fundamental problems of sexuality and its related respects could help religious scholars to find out a deeper understanding and analysis of Islamic teachings. The problem of Hijab in the Islamic teachings is investigated concerning its various aspects. In this article, the celestial reality of Hijab in the structure of the Names of Allah is analyzed. The approach of this article is intra-religious. And its typology is explanatory. After a brief study of the structure of the Names of Allah and its relationship with the reality of human being, it is discovered that the subject of Hijab, as one of the verses of Holy Quran, is the manifestation of one Name among Allah’s Names in the corporeal world i.e., the aspect of the “Unseen” Name. Its celestial meaning, therefore, is manifested in the form of Hijab in the divine law of Islam. Based on this point of view, it is clear that woman has been honored to a special perfection in the manifestation of one aspect of the Ultimate Name of “Unseen” (Secret). By this approach, some religious matters such as a sense of honor and wisdom of preserving the sanctuary of family in the religious law preserve a very deep meaning.
    Keywords: Cosmology of Hijab, Divine vicegerency of human being, the Divine Names, The place of woman in the Quran
  • Mansour Fahim, Azadeh Naderijam Page 19
    This study examines the scenario of “Café Setareh” movie through discourse analysis of Laclau and Mouffe and critical discourse analysis as well as linguistic analysis. This study reveals the discourse formation of both traditional and modern views in interaction with each other in order to approve the semantic system and describe how and by which means this process is done. It clarifies how traditional and modernism as hegemonized nets and naturalized discourses are articulated by persuasion and other linguistic devices. One of the most fundamental points in this essay is the real situation of women in all social status and the inner effectiveness power of women as active people in discourse which tries to represent and articulate the discourse nets particularly traditional dimension. In this study we describe that there is no challenge among them to deconstruct antagonistic discourse perfectly. In other words، although traditional discourse is a kind of dominant discourse، there is no way to be marginalized perfectly by antagonistic discourse so، it is claimed that modernism forms under the shadow of tradition.
    Keywords: Persuasion, micro analysis, macro analysis, deconstruction, traditional, modern discourse, articulation, hegemony
  • Yadollah Heydari Babakamal, Nasir Eskandari, Tahereh Shokri Morteza Bahrami Nahadfar Page 39
    From the cultural point of view، one of the important criteria for assessing a community is the amount of attention that is paid to women and their presence in social domains. At different periods of human life، the importance of the role of women alongside men has been neglected. according to archaeological evidence، except Neolithic and chalcolithic periods that subsistence were based on husbandry and agriculture، and women had equal life by the side of men، this process has been changed with dominance of men at other historical periods. By arrival of Islam to Iran، equality didn’t occur in different groups of community. The process continued in earlier Islamic centuries، when in medieval centuries with Mongol arrival former circumstances somewhat changed and women alongside men could contribute to different activities of community. In fact، the Mongol era is the only period that equality between women and men could be observed clearly; reasons of this phenomenon have been investigated at specific social conditions in that time. This topic concerns the necessity of studying the status of women in that time. So the aim of this research is surveying the reasons of widespread role of women in the mentioned period in terms of historical and archaeological evidence. Applied method for this research is based on library studies، historical texts and archaeological data.
    Keywords: Women, Mongol period, Khatuns, Miniature, Pottery
  • Parisa Shad Ghazvini Page 59
    To find the identity، position and status of women in the early centuries of Islamic government، it is necessary to rely on reasonable documents. The pictorial resources and designs remained from artistic works of these times are among the available documents which can be studied by focussing on the position of women in this period. The designs of figures remained from the early centuries of Islam may be investigated in the murals of Omavis’ castles، Abbasians’ palaces، f manuscripts of Abbasian age and also in the designs of other artists. In these designs، the apparent identity of woman may be recognized as sacred، governor، minstrel، mother or spouse who has been portrayed with diverse covers and make ups. The researchers may realize women’s social identity and situation at that time by analyzing their decorations، designs and covers. It is necessary to mention that in the early centuries of Islam، art and artistic works did not have any considerable importance and value and no art was formed by Islamic beliefs. For this reason، the works remained from that time had admirable intellectual sediments with them. But from the third centuries onward، we witness considerable changes in artistic works due to the growth of Islamic beliefs. Generally، from this period onward we witness the figures being simplified as well as the growth of abstract designs due to emphasis on “prohibition of depiction” in Islamic beliefs. This depiction constraint had a deep influence on the lack of any realistic imaging during the history of Islamic art. As a result، what is dealt with in this paper regarding the designs of women’s figures (from the respect of pictorial aspect) has a decoration-oriented aspect. In the works of Islamic art، human’s figure has mostly appeared beside the designs of flowers، plants and birds it is only the cover or pictorial positions of the figures which gives a limited and definite identity to the characteristics of men and women and has given an ideal، mythological or mythical aspect to them and assists us in this research.
    Keywords: Women's Identity, Early Islam, Social Position, Pictorial Resources, Painting of Manuscripts
  • Farideh Hamidi, Hossein Sedaghat Page 75
    Introduction
    Spiritual intelligence is concerned with the inner life of mind and spirit and its relationship to being in the world. Spiritual intelligence implies a capacity for a deep understanding of existential questions and insight into multiple levels of consciousness. Spiritual intelligence also implies awareness of spirit as the ground of being or as the creative life force of evolution. Many models and definitions] have been proposed by researchers، theorists، and spiritual advocates. The models and definitions of spiritual intelligence identify specific propensities، qualities and capacities of human perceptions، intuitions and cognitions. In this research، SI was defined as a set of adaptive mental capacities which are based on nonmaterial and transcendent aspects of reality، specifically those which are related to the nature of one’s existence، personal meaning، transcendence، and expanded states of consciousness. When applied، these processes are adaptive in their ability to facilitate unique means of problem-solving، abstract-reasoning، and coping.
    Purpose
    The present research as a causal comparative study was compared the Spiritual Intelligence between high school students according to their genders and grades in Kerman city.
    Method
    Sample included 537 high school students contains 299 boys and 238 girls that were chosen by proportional stratified sampling. Research instruments was 24-item SISRI and four components concluded: Critical Existential Thinking، Personal Meaning Production. Transcendental Awareness. Conscious State Expansion، and Conscious State Expansion. Construct and criterion-related validity were supported، as well as split-half and test-retest reliability 0. 79.، 0. 86.
    Results
    Results showed there was no significant difference between SQ and it''s component with gender، and student’s grades. (a=0. 05)
    Discussion
    No significant differences were found considering gender and the respondents’ demographics that assert the integrative quality of spiritual Intelligence harmonizing human factors normally dichotomized. This finding is a reminder to those who wish to pursue spiritual growth to relate with the self and others as equal dignity. Each individual has as much right as the other to nurture his/her Spiritual Intelligence.
    Keywords: Spiritual Intelligence(SQ), SISRI Components, Gender, Grades, high school Students
  • Jahangir Jahangiri, Fatemeh Aboutorabi Zarchi, Fatemeh Tanha, Hamideh Aboutorabi Zarchi Page 89
    According to the Structure of education system، the universities accept non-native students who need accommodations. Only a few studies have investigated the problems of residents of dormitories. One of the problems is self-alienation. The aim of this study is investigating the of level of self- alienation among girl students in a dormitory and effect of life satisfaction on that. The population is female students of dormitory at Isfahan University. According to Cochran formula the number of sample was estimated 330 people. The method of sampling is random stratified. The questionnaire was used to measure the variables. The face validity was considered as validity of research. reliability was calculated by Cronbach''s alpha coefficients for variables of alienation and life satisfaction that these coefficients were 849/0 and 768/0 respectively The result showed that the level of self- alienation of 11/3 percent of students is low، 62/7 percent of them is medium and 26 percent of them is high. Also the result showed that variable of satisfaction with dormitory life have negative relationship with self- alienation and its dimensions. This means that the increase in satisfaction with dormitory life decreases the amount of self-alienation of student and its dimensions sense of lack of belonging، a sense of emptiness and meaninglessness، a sense of stay away from values and Community opposition)
    Keywords: self, alienation, satisfaction with life, dormitory, sense of lack of belonging, sense of emptiness, meaninglessness
  • Page 107
    This kind of Marriage (MIR) is one of the controversial issues of Pre-Islamic Iran. Some have attributed it to all Iranians while others have attributed it to a certain group in ancient Iran. Undoubtedly MIR has never been specific to Iran and similar typical examples can be found in other cultures and religions. This paper after presenting the history of MIR looks at Firdausi’s Shahnameh that narrates & analyzes the reported Zoroastrian’s and Pahlavi’ accounts of the ancient Iran. Shahnameh reports two accounts in this respect: The first belongs to Daqiqi (the Zoroastrian poet) who justified MIR on basis of Mazdaism texts. The other belongs to Firdausi who knows it as a royal method of marriage in Pahlavi texts. The paper aims to see whether MIR can be shown as an official recognition and legitimate marriage for all Iranian mazdayis on account of pahlavi texts or for a special group.
    Keywords: Marriage to immediate relatives, Khwidodah, Pahlavi texts, Shahnameh, pre, Islamic Iran