فهرست مطالب

خانواده پژوهی - پیاپی 31 (پاییز 1391)

فصلنامه خانواده پژوهی
پیاپی 31 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ملیحه سرابی جماب، حسین حسن آبادی، علی مشهدی، سیدمحسن اصغری، نکاح صفحه 261
    والدین کودکان مبتلا به اتیسم با چالش های بسیاری روبه رو هستند، که آن ها را در معرض سطوح بالای استرس و دیگر پیامدهای منفی روانی قرار می دهند. مشارکت والدین در برنامه های درمانی کودکان می تواند این آشفتگی ها را کاهش دهد.
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه آموزش والدین و پروراندن مهارت ها بر کاهش استرس مادران کودکان پیش دبستانی مبتلا به اتیسم انجام گرفت.
    نمونه مورد پژوهش، 21 مادر کودک 3 تا 7 ساله مبتلا به اتیسم هستند که به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش، یازده جلسه آموزش را دریافت کردند. ابزار مورد استفاده این پژوهش، پرسشنامه شاخص استرس والدینی بود که در جلسات پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری (70 روز) تکمیل گردید. نتایج این پژوهش توسط آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل گردید.
    یافته ها نشان دادند که برنامه آموزش والدین و پرورندان مهارت ها، استرس مادران را در دوره پس آزمون و پیگیری کاهش داده است (05/0p<). این یافته بدین معنا است که برنامه آموزش والدین توانسته است استرس مادران کودکان مبتلا به اتیسم را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: اتیسم، استرس والدینی، برنامه آموزش والدین و پروراندن مهارت ها
  • طیبه محتشمی، مهناز علی اکبری دهکردی، نرگس چیمه، احمد علی پور، هاله افقی صفحه 273
    این پژوهش به منظور بررسی اثر آموزش روش درمانی پاسخ محور به مادران کودکان اتیستیک بر عملکرد خانواده صورت گرفته است. جامعه آماری شامل کلیه مادران کودکان مبتلا به اتیسم شهر تهران می شود. از بین مادران با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 20 نفر به عنوان نمونه مورد پژوهش انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش جای داده شدند. طرح پژوهش، طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری بود. به گروه آزمایش روش درمانی پاسخ محور، در طول سه ماه آموزش داده شد. از پرسشنامه خودکارآمدی والدین، مقیاس استرس والدین، پرسشنامه کارکرد خانواده و مقیاس رضایت مندی خانواده در این پژوهش به عنوان ابزاری جهت سنجش عملکرد خانواده استفاده گردید. یافته ها نشان دادند که آموزش روش-درمانی پاسخ محور در کاهش استرس مادران، افزایش خودکارآمدی و کارکرد خانواده در سطح (05/0p<) معنادار بوده است، البته در مقیاس رضایت مندی خانواده تاثیر معناداری دیده نشد. از آن جایی که آموزش روش پاسخ محور در کاهش استرس و افزایش خودکارآمدی و کارکرد خانواده موثر بوده، پیشنهاد می شود این روش-درمانی در کنار روش های مرسوم در زمینه اتیسم به مادران آموزش داده شود که می تواند در بهبود عملکرد خانواده موثر باشد.
    کلیدواژگان: روش پاسخ محور، استرس والدین، خودکارآمدی والدین، رضایت مندی خانواده، کارکرد خانواده، اتیسم
  • علیرضا آقایوسفی صفحه 291
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر مقابله درمانگری مادران کودکان عقب مانده ذهنی متوسط تا شدید بر فراوانی رفتارهای پرخاشگرانه کودکان عقب مانده ذهنی آن ها در شهر قم (سال 1388) بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مادرانی که دارای کودک مبتلا به تاخیر ذهنی متوسط تا شدید هستند و فرزند عقب مانده ذهنی آنان با تشخیص تاخیر ذهنی متوسط تا شدید در یک مرکز توانبخشی تحت پوشش سازمان بهزیستی استان قم در سال 1388 به صورت روزانه نگهداری و آموزش داده می شوند، بود. نمونه آماری پژوهش نیز شامل 40 نفر که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، بود که در دو گروه 20 نفری آزمایش و گواه به طور تصادفی تقسیم شدند.معیار ورود به گروه نمونه داشتن کودکان عقب مانده ذهنی متوسط تا شدید و قرار داشتن فرزند تحت پوشش سازمان بهزیستی قم و نیز قرار داشتن تحت آموزش در یک مرکز توانبخشی و نگهداری معین در شهر قم در سال 1388 بود. روش این پژوهش به دلیل غیرتصادفی بودن نمونه اصلی (انتخاب اعضای تحت پوشش یک مرکز معین نگهداری) و جای گزینی آزمودنی ها و اختصاص کاربندی آزمایشی به صورت تصادفی نیمه آزمایشی محسوب می شود. برای جمع آوری داده ها از فهرست محقق ساخته برای اندازه گیری فراوانی رفتارهای پرخاشگرانه استفاده شد. هم چنین به مدت 8 جلسه آیین نامه مقابله درمانگری (آقایوسفی، 1378) درباره مادران این کودکان اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. نتایج نشان دادند، مقابله درمانگری مادران، فراوانی رفتارهای پرخاشگرانه در کودکان عقب مانده ذهنی متوسط تا شدید آن ها را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: مقابله درمانگری، کودکان عقب مانده ذهنی متوسط تا شدید، پرخاشگری، مادران
  • میترا حسینی، سیامک سامانی صفحه 305
    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان پیش-بینی ابعاد خودتنظیمی فرزندان (راهبردهای فراشناختی، راهبردهای شناختی و انگیزش) توسط ابعاد کارکرد خانواده (پاسخدهی عاطفی، کارکرد هیجانی، درگیری عاطفی، نقش ها و میزان تعهد) می باشد. نمونه پژوهش شامل 397 نفر از دانش آموزان پایه سوم دبیرستان شهر شیراز می شد (207 دختر و 190 نفر پسر). برای سنجش خودتنظیمی از مقیاس خودتنظیمی و برای ارزیابی کارکرد خانواده از مقیاس سنجش کارکرد خانواده استفاده شد.
    روایی مقیاس ها از روش تحلیل عامل و پایایی آن ها به روش ضریب آلفای کرونباخ بررسی شد، نتایج حاکی از روایی و پایایی قابل قبولی برای ابزارها بود.
    با استفاده از تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان قابلیت پیش بینی ابعاد کارکرد خانواده برای ابعاد خودتنظیمی فرزندان مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها نشان دادند که پاسخدهی عاطفی پیش بینی کننده فراشناخت فرزندان بود و نقش ها قابلیت پیش بینی شناخت فرزندان را دارد، هم چنین کارکرد هیجانی خانواده پیش-بینی کننده انگیزش فرزندان است.
    کلیدواژگان: کارکرد خانواده، خودتنظیمی، جنسیت
  • زهرا کاظمی صفحه 319
    این مقاله بر آن است تا به بررسی تاثیر متغیرهای خانوادگی بر میزان آگاهی دانش-آموزان نسبت به بهداشت بلوغ بپردازد. این پژوهش به دو روش کمی و کیفی انجام گرفته است. در ابتدا به روش پدیدارشناسی، با نمونه-گیری هدفمند و به وسیله مصاحبه ژرف نگر به بررسی تجربه های دوران بلوغ 25 نوجوان دختر پرداخته، سپس با شیوه توصیفی و پیمایشی و با کمک پرسشنامه خود ایفا بر روی 400 نفر از دانش آموزان دختر دوره راهنمایی در استان آذربایجان شرقی مطالعه انجام گرفته است. در روش کمی برای انتخاب واحدهای مورد مطالعه از روش نمونه برداری خوشه ایاستفاده شده است.
    برای اعتبار ابزار سنجش، از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شده که ضریب اعتبار پرسشنامه ها 95/0 برآورد شده است. بر اساس یافته های این پژوهش میزان آگاهی دانش آموزان نسبت به تمام ابعاد بهداشت بلوغ متوسط است.
    نتایج نشان دادند که بین درآمد خانواده و سطح تحصیلات والدین و میزان آگاهی دانش آموزان نسبت به بهداشت بلوغ رابطه معنا داری وجود دارد. هم-چنین بین میزان آگاهی دانش آموزان بر حسب محل سکونت، شغل پدر و منبع کسب آگاهی آنان تفاوت معنا داری وجود دارد. بر اساس نتایج رگرسیون چندمتغیره، متغیرهای مدل، در نهایت توانسته اند 62 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین کنند. هم چنین قوی ترین پیش بینی کننده، متغیر تحصیلات مادر است.
    کلیدواژگان: آگاهی، متغیرهای خانوادگی، بهداشت بلوغ، دختران نوجوان، پدیدارشناسی
  • ضرغام قنبرپور عالم، کیومرث فرح بخش، معصومه اسمعیلی صفحه 337
    غالب جمعیت کشور ما را نوجوانان و جوانان تشکیل می دهند و موفقیت این گروه بزرگ در آینده نه چندان دور، به شدت وابسته به تحصیلات رسمی و آموزشگاهی آنان دارد. همگان نیز بر این امر واقف اند که موفقیت فرزندان دغدغه جداناپذیر خانواده ها و متولیان تعلیم و تربیت هر کشوری است. قریب به اتفاق متخصصین حوزه تعلیم و تربیت، روابط حاکم بر خانواده ها را از عوامل عمده افت و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان می دانند. هم چنین افراد و گروه های کثیری به این مهم پرداخته اند، اما هم چنان این زخم کهنه، گاه خانواده ها را تا مرز اضمحلال پیش برده و والدین و مربیان را در مسیر خطیر خود مایوس کرده است. پژوهش حاضر با هدف رسیدن به (طبقه مرکزی) حاصل از داده ها در مورد «روابط خانوادگی تاثیرگذار بر موفقیت و شکست تحصیلی دانش آموزان» انجام گرفت. برای این منظور، 32 مشارکت کننده و 16دانش آموز سال اول متوسطه دبیرستان های شهر شهریار، با استفاده از نمونه گیری هدفمند و تئوریک تا اشباع داده ها و از طریق مصاحبه-های عمیق نیمه ساختاریافته، به روش پیشنهادی StraussوCorbin که مشتمل بر کد-گذاری (باز، محوری و انتخابی) است، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند، در مجموع 98 و در نهایت 56 کد اولیه از مصاحبه با مشارکت-کنندگان بدست آمده و در مراحل بعدی تجزیه و تحلیل، طبقه ای اصلی به نام «ارتباط» بدست آمده است. انتخاب واژه «ارتباط» به عنوان طبقه مرکزی به این دلیل بود که می توانست بخش قابل توجهی از گوناگونی های بدست آمده از داده ها را تبیین نماید. یافته های حاصل از این پژوهش نشان دادند که روابط خانوادگی تاثیرگذار بر موفقیت و شکست تحصیلی دانش-آموزان، عواملی چندگانه و درهم تنیده اند، در نهایت نتایج نشان دادند، روابط اعضای خانواده با هم، رفتار مسئولانه والدین نسبت به فرزندان، روابط و تعامل زوجین با یکدیگر در توفیق و شکست تحصیلی دانش آموزان تاثیرگذار است. نتایج مختص این گروه است و تعمیم آن ها به سایر گروه ها باید با احتیاط صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: گراندد تئوری، طبقه مرکزی، روابط خانوادگی، کدگذاری، دانش آموزان موفق و ناموفق
  • سید علی محمد موسوی، عبدالجواد احمدی، طاهره جوکار صفحه 355
    به منظور بررسی رابطه ابعاد شخصیتی و سوءاستفاده عاطفی در دانشجویان زن (مجرد و متاهل) دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوین، 400 نفر از دانشجویان دانشگاه به شیوه تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. برای اندازه گیری ابعاد شخصیتی و میزان سوءاستفاده عاطفی از زنان، به ترتیب از مقیاس های پنج عامل بزرگ شخصیت و سوءاستفاده عاطفی بهره گرفته شد. در تجزیه و تحلیل داده ها پس از انجام محاسبه توصیفی داده ها، برای سنجش رابطه ابعاد شخصیتی با سوءاستفاده عاطفی از آزمون تحلیل رگرسیون چندمتغیره و به منظور مقایسه دانشجویان مجرد و متاهل از آزمون t مستقل استفاده شد. یافته ها نشان دادند که ابعاد شخصیتی با سوءاستفاده عاطفی رابطه دارد. دانشجویان متاهل بیشتر از دانشجویان مجرد سوءاستفاده شده و از نظر ابعاد شخصیتی نیز تنها در دو بعد روان رنجورخویی و انعطاف-پذیری با دانشجویان مجرد تفاوت داشته، در سه بعد دیگر بین آن ها تفاوتی وجود نداشت.
    کلیدواژگان: ابعاد شخصیتی، سوءاستفاده عاطفی، دانشجویان زن (مجرد و متاهل)
|
  • M. Sarabi Jamab, A. Hasanadadi, A. Mashhadi, M. Asgharinekah Page 261
    Parent of children with autism face challenges placing them at risk for high level of stress and other negative psychological outcomes. Involvement of parents in implementing interve-ntion strategies designed to help their children can reduce these negative outcomes.The purpose of the present study was to investigate the impact of Parent Education and Skill Training Program (PESTP)on reducing stress of mothers with preschool children with autism. 21 mothers of children aged 3-7 years participated in this study. They were randomly allocated to experimental and control group; participants in the latter group received eleven sessions of training with the PESTP.All participants completed Parenting Stress Index (PSI) at pre and post-training and after a70-day follow-up.Data obtained from this study analy-zed by repeated measures analysis of variance. The results showed that training with the PESTP reduced maternal stress (p<0/05). This finding confirms the effectiveness of parent training in reducing stress of mothers of children with autism.
    Keywords: Autism, Parenting stress, Parent education, skill training program
  • T. Mohtashami, M. Aliakbari Dehkordi, N. Chimeh, A. Alipor, H. Ofoghi Page 273
    The present study was designed to evaluate the impact of training of Pivotal Response Treatment (PRT) to the mothers of autistic children on family functioning. Statistical popula-tion included all mothers of autistic children in Tehran.Twenty mothers selected as study sample by means of non-convenience sampling and randomly assigned to two control and experimental groups. Research design was pretest- post-test design with control group and follow-up. The experimental group was trained PRT for three months. Parents’ self-efficacy questionnaire, parental stress scale, family functioning and family satisfaction scale in this study were used as instruments for mea-suring family functioning. Results showed that training of PRT was significant to reduce maternal stress, increase self-efficacy and family func-tioning (p<0.05) and of no significant effect was observed in family satis-faction scale. PRT training was proved as effective in reducing stress and increasing self-efficacy and family functioning. It is recommended that this training, along with conventional methods in the field of autism benefited mothers because it could improvement family functioning.
    Keywords: Pivotal Response Treatm, ent, Parental Stress, Parental Self, Eff, icacy, Family Satisfaction, Family Functioning, Autism
  • A. R. Agha Yousefi Page 291
    This study evaluates the effective-eness of Coping-Therapy in mothers of moderate to severe mentally retar-ded children' aggressive behaviors in Qom during 2009. Participants were mothers with moderate to severe mentally retarded children who have been registered in a daily care-training rehabilitation center under supervision of Qom's Welfare Organ-ization during 2009.Forty mothers and their children with moderate to severe mental retardation were selected consecutively and divided into two groups randomly. The design was semi experimental and aggressive behaviors were recorded based on a researcher-made check list. Coping-Therapy's protocol (Agha Yo-usefi, 1999) administered on mothers. Repeated measures of ANOVA was applied to analyze the data.. Results showed that Coping-Therapy of mothers reduces Aggressive Behav-iors of their moderate to severe men-tally retarded children.
    Keywords: Coping, Therapy, Moder, ate to Severe Mentally Retarded Chil, dren, Aggression, Mothers
  • M. Hosseini, S. Samani Page 305
    Self-regulation is one of the most basic concepts in learning. The aim of present study was to exam the pre-diction of self-regulation (metacogne-tive strategy, cognitive strategy, mo-tivation) by family functions. The sample included 397 (207 girls and 190 boys) students selected stratify random from different high schools of Shiraz city. Self-regulation scale and Family Assessment Device were used in this study.Cornbach's alpha coefficient was cal-culated in order to determine the relia-bility of the measures. The results showed acceptable reliability and va-lidity of the instruments. The results of multiple regression revealed that affe-ctive responsiveness is a significant predictor for metacognetive strategies and family roles is significant pre-dictor for cognitive strategies. Also the results showed that emotional functioning is a significant predictor for motivation.
    Keywords: Family Functioning, Self, Regulation, Gender
  • Z. Kazemi, M.A Page 319
    The aim of this article is to study the effect of family variables on information rate of students about maturity health. This research has been done in two quantity and quality method. First in phenomenological approach, 25 adolescent were inter-viewed about experiences of matu-rity career through purposeful sample with in-depth interview then study on 400 of guidance school female students by using of “descriptive- Survey” method and self-adminis-tered questionnaire in Eastern Azar-bayejan Province. Study units were selected using “gregarious Sampling” method. Measurement tools were reported using “Kronbach Alpha Test” with a coefficient of 0.95. According to the findings of this study, information rate of students about all aspect of maturity health is average. Also there is significant relationship between in-come, parents’ education level and information rate. A significant differe-nce between students information rate according to habitat, fathers occupa-tion and source of information found. Multivariate regression explained 62 percent of dependent variable’s vari-ance; also mothers’ education level was the strongest predictor.
    Keywords: information, family varia, bles, maturity health, adolescent girls, phenomenology
  • Z. Ghanbarpour Alem K. Farahbkhsh, .M. Esmaeli Page 337
    It is obvious, most of population of our country consists of teenagers & youth and success of this large group in near future, strongly depends on their official & institutional education. Meanwhile all know that the issue of children’s success is the main and inseparable concern of families and education authorities of each country. Most experts in the area of education regard relation of family members as an important factor for student’ education achievements. Also many people and groups have taken the issue into consideration. However, this old ulcer has lead fa-milies to the edge of destruction and disappointed parent and teachers from continuing their valuable path.Objective of this study is achieving core variable drawn up from the data gathered in the area of “family relations which affect success and failure of the students’ education.” For this purpose 32 participants (16 mother & 16 stud-ents) were selected from firest grade students of Shahriar Town’s High Sch-ools, through directed & theoric samp-ling up to data saturation by means of semi-structured deep interviews, with the grounded theory method. Then the data were analyzed by the method suggested by Strauss & Corbin consisting of coding (open, pivotal & optional), and total 98 primary code and 56 final primary codes were achieved from the interviewed people. At the next stages of the analysis, a main variable named “communication” was achieved. The term “communication” was selected for naming this core variable because it could convey considerable diversities derived from the data. Findings show that “family relations affecting success & failure of the students’ education” are composed of multilayer & complicated factors. Fina-lly the results indicated that relations of family members, responsible behavior of the parents toward thire children, relations & interaction of the spouses with each other all & all affect students’ educational success & failure. The results are specific for this group and its generalization should be considered by caution.
    Keywords: Grounded Theory, Core Va, riable, Family Relation, Coding, succe, ssful, unsuccessful students
  • S. A. M. Mousavi, A. J. Ahmadi, T. Jookar Page 355
    In order to examin the relationship between personality dimensions of affective abuse in women students (single and married) of Imam Khom-eini International aniversity in Qazv-in, 400 students of this university selected by multistage-raceme rand-om method. In order to measure the personality dimensions and degree of affective abuse of women, scales of five big factor of personality and aff-ective abuse were used respectively. In analysis of data, after doing des-criptive steps, and for measuring the relationship of personality dimensions and affective abuse, multiple regre-ssion analysis test was used and in order to comparison of single and married students, we used independent t-test. The findings of this study indicated that personality dimensions has relationship with affective abuse. Married students more abused single students and in terms personality dimensions, they are different only in two dimensions of neuroticism and openness against experiences, with single students too, and in order 3 deimensions of personality, there is no difference between them.
    Keywords: Personality dimensions, affective abuse, colledg women stude, nts (single, married)