فهرست مطالب

Medicinal Plants - Volume:11 Issue: 42, 2012

Journal of Medicinal Plants
Volume:11 Issue: 42, 2012

  • ویژه نامه شماره نهم
  • تاریخ انتشار: 1391/09/14
  • تعداد عناوین: 25
|
  • حسنعلی نقدی بادی، علی مهرآفرین، نیلوفر طاهریان، نسرین قوامی، امین نیک خواه بستی صفحات 1-12
    سنای هندیCassia angustifolia Vahl. یک گیاه ارزشمند دارویی و مقاوم به خشکی از خانواده گل ارغوان می باشد که در ایران به نام سنا شناخته می شود. منشای این گیاه عربستان و سومالی بوده و در هندوستان بومی شده است. برگ ها و میوه های این گیاه دارای ترکیبات آنتراکوینونی به نام سنوزویید A و B است که کاربرد زیادی به عنوان ملین در صنعت داروسازی دارند. همچنین در این گیاه، ترکیبات گلیکوزیدی مانند رین، کریزوفنل، امودین و آلو - امودین نیز وجود دارد. گیاه سنای هندی علاوه بر خاصیت مسهلی، در درمان بزرگی طحال، کم خونی، حصبه، وبا، یرقان، نقرس، روماتیسم، تومورها و برونشیت نیز به کار می رود. در این تحقیق مهم ترین مطالب در ارتباط با گیاه شناسی، تولید و ترکیبات شیمیایی گیاه سنای هندی و همچنین خواص درمانی آنها مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: سنای هندی، ترکیبات آنتراکوینونی، سنوزویید، ملین
  • ابراهیم محمدی گل تپه، حسین کاری دولت آبادی، احمد معینی، آجت ورما صفحه 13
    مقدمه
    نعناع فلفلی (Mentha piperita) و آویشن (Thymus vulgaris) دو گیاه بسیار با اهمیت از خانواده نعناعیان (Lamiaceae) می باشند که در صنایع داروسازی، غذایی، آرایشی و بهداشتی کاربردهای زیادی دارد.
    هدف
    هدف از این تحقیق تاثیر غلظت های مختلف اکسین و قارچ های Piriformospora indica و Sebacina vermifera روی رشد و نمو نعناع فلفلی و آویشن در شرایط کشت بافت بود.
    روش بررسی
    دو آزمایش بطور جداگانه انجام گرفت، در اولین آزمایش تاثیر غلظت های مختلف اکسین (IAA، NAA، IBA) در رشد نعناع فلفلی و آویشن، و در دومین آزمایش تاثیر دو قارچ Piriformospora indica و Sebacina vermifera روی ارتفاع، طول ریشه و وزن بخش های هوایی و ریشه در شرایط درون شیشه ای در طرح کاملا تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    نتایج
    در آزمایش اول مشخص شد موثرترین هورمون برای رشد نعناع فلفلی غلظت یک میلی گرم در لیتر IBA و در آویشن موثرترین هورمون غلظت یک میلی گرم در لیتر IAA می باشد. با افزایش غلظت هورمون ها رشد گیاه کاهش یافت. در آزمایش دوم رشد در گیاهان تلقیح شده با قارچ به طور معنی داری افزایش یافت. بلندترین ارتفاع در گیاهان تلقیح شده با S. vermifera و بیشترین وزن در گیاهان تلقیح شده باP. indica مشاهده شد. در نعناع تعداد گره ها و در آویشن تعداد شاخه ها به طور معنی داری افزایش پیدا کرد.
    نتیجه گیری
    این نتایج نشان می دهد که بهترین هورمون برای کشت بافت نعناع فلفلی و آویشن به ترتیب غلظت یک میلی گرم در لیتر IBA و IAA می باشد. همچنین با استفاده از این قارچ ها می توان رشد و توسعه این گیاهان را افزایش داد.
    کلیدواژگان: کشت بافت، اکسین، نعناع فلفلی، آویشن، Piriformospora indica، Sebacina vermifera
  • داراب یزدانی، محمدرضا مرشدلو، علی عبادی، محمدرضا فتاحی مقدم صفحه 23
    مقدمه
    اسانس ها محتوی شمار زیادی از متابولیت های ثانویه فرار می باشند که کاربرد وسیعی در صنایع دارویی و بهداشتی یافته اند از جمله استفاده از اجزای اسانس ها در کنترل میکروارگانیسم های بیماری زا، به عنوان مثال تاثیر آلفا و بتا - پینن در کنترل باکتری های گرم مثبت جنس Staphylococcus که عامل عفونت آندوکاردیت می باشند به اثبات رسیده است.
    هدف
    شناسایی اجزای اسانس برخی گونه های گل راعی موجود در ایران به منظور مشخص نمودن مهم ترین ترکیبات و مقایسه آنها با یکدیگر بود.
    روش بررسی
    اسانس گیری از اندام های تازه سه گونه. Hypericum perforatum L، H. tetrapterum Frise.وH. patulum Thunb. به روش تقطیر با آب صورت گرفت و اجزای اسانس با استفاده از دستگاه گروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی متصل به طیف نگارجرمی (GC/MS) شناسایی شدند.
    نتایج
    آنالیز اجزای اسانس نشان داد که در گونه ی H. perforatum آلفا - پینن (8/21 درصد)، نونان (7/9 درصد) و ان- اکتان (1/9 درصد) به ترتیب بیشترین اجزای اسانس می باشند، در حالی که در گونه ی H. tetrapterum ان - دکان (8/30 درصد) و ان - نونان (9/9 درصد) و همچنین در گونه ی H. patulumبتا - پینن (2/30 درصد) و آلفا - پینن (3/18 درصد) به ترتیب بیشترین اجزای اسانس را تشکیل می دادند.
    نتیجه گیری
    در بین سه گونه ی مورد بررسی در این مطالعه اختلاف عمدتا وابسته به گونه ی گیاهی بود. همچنین همان طور که اشاره شد اسانس گونه ی H. perforatum دارای مقادیر بالای آلفا - پینن و اسانس گونه ی H. patulum دارای مقادیر بالای آلفا و بتا - پینن می باشند که پتانسیل بالای این مونوترپن های مهم در درمان و پیشگیری بیماری هایی همچون بیماری عفونت آندوکاردیت به اثبات رسیده است لذا می توان این گونه ارزشمند دارویی به عنوان کاندیدی در برابر بیماری های عفونی دانست.
    کلیدواژگان: patulum، اجزای اسانس، آلفا، پینن، بتا، پینن، ان، آندکان
  • زین العابدین طهماسبی سروستانی، سعید حضرتی، کاظم علیرضالو، ابوالفضل علیرضالو صفحه 32
    مقدمه
    انچوچک (گلابی وحشی) با نام علمی (Boiss. Pyrus glabra) گیاهی چند ساله از تیره گل سرخ (Rosaceae) می باشد. این گیاه بومی ایران بوده و بذرهای آن به علت وجود روغن و مواد اسانسی دارای خصوصیات دارویی و تغذیه ای فراوانی می باشد.
    هدف
    این آزمایش به منظور تعیین میزان روغن و ترکیب اسیدهای چرب بذور گیاه دارویی انچوچک انجام گرفت. تاکنون گزارشی در مورد ترکیب های بذر این گیاه ارائه نشده و این مطالعه اولین گزارش می باشد.
    روش بررسی
    برای تعیین درصد روغن بذور از روش سوکسله و برای ترکیب اسیدهای چرب از دستگاه گاز کروماتوگرافی استفاده شد.
    نتایج
    میزان روغن به دست آمده از بذور گیاه دارویی انچوجک 33 درصد گزارش شد. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه اسیدهای چرب توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC) ده اسید چرب عمده در بذر گیاه انچوچک شناسایی شد. اولئیک اسید (C18:1) با 70/48 درصد و لینولئیک اسید با 62/39 درصد عمده ترین اسیدهای چرب شناخته شده روغن بودند. سایر اسیدهای چرب شناسایی شده شامل پالمتیک اسید، پالمیتولئیک اسید، استئاریک اسید، هپتا دکانوئیک اسید، مارگاریک اسید، آراشیدیک اسید، آراشیدونیک اسید و لینولنیک اسید بودند.
    نتیجه گیری
    به طور کلی می توان از بذور انچوچک به دلیل داشتن میزان مناسب روغن، اسیدهای چرب غیر اشباع و خواص آنتی اکسیدانی بالا در صنایع دارویی و بهداشتی کشور بهره گرفت.
    کلیدواژگان: انچوچک، بذر، روغن، اسیدهای چرب
  • علی احسانی پور، حسین زینلی، خورشید رزمجو صفحه 37
    مقدمه
    عوامل محیطی تاثیر آشکاری بر رشد و نمو، عملکرد و کیفیت مواد موثره گیاهان دارویی دارند، بنابراین مطالعه اثر این عوامل بر روی گیاهان دارویی ضروری به نظر می رسد و در این بین عامل تغذیه و توصیه کودی از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. رازیانه از مهم ترین گیاهان دارویی ایران می باشد که در صنایع داروسازی و آرایشی کاربرد فراوان دارد.
    هدف
    مطالعه تاثیر مقادیر نیتروژن بر خصوصیات کیفی و عملکرد دانه در رازیانه.
    روش بررسی
    این تحقیق در بهار سال 1387 به صورت آزمایش اسپلیت پلات با دو فاکتور کود نیتروژن و جمعیت های رازیانه با 3 تکرار انجام شد. فاکتور اصلی شامل پنج سطح کودی 0، 40، 80، 120 و 160 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص و فاکتور فرعی شامل چهار جمعیت رازیانه اصفهان، تهران، یزد و اروپایی 11486 بودند.
    نتایج
    تفاوت معنی داری در بین جمعیت ها از لحاظ درصد اسانس دانه، درصد اسانس اندام هوایی، درصد پروتئین دانه، درصد خاکستر دانه و عملکرد دانه مشاهده شد. اثر سطوح مختلف کود نیتروژنه بر درصد اسانس دانه و اسانس اندام هوایی، درصد پروتئین دانه، درصد فیبر دانه و عملکرد دانه معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    بیشترین عملکرد دانه در جمعیت های اصفهان و تهران در سطح 160 کیلوگرم کود نیتروژنه و بیشترین درصد اسانس دانه در سطح 40 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص در جمعیت اروپایی 11486 حاصل شد. به طور کلی نتایج نشان داد که واکنش جمعیت های مختلف رازیانه به کود نیتروژنه متفاوت بوده و ژنتیک نقش مهمی داشته است.
    کلیدواژگان: رازیانه، نیتروژن، عملکرد، اسانس، پروتئین
  • نجمه هادی، رضا امیدبیگی، احمد معینی صفحه 48
    مقدمه
    باریجه از گیاهان دارویی - صنعتی بومی کشور است که به دلیل برداشت های بی رویه از عرصه های طبیعی و داشتن مشکل تکثیر در حال انقراض است.
    هدف
    در این مطالعه، جوانه زنی درون شیشه ای جنین زیگوتیکی باریجه (با منشا اصفهان) مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    اثر فاکتورهای نوع محیط کشت (B5 و 1⁄4 MS)، تیمار هورمونی (صفر و GA3 mgl-1 5/0)، میزان سرمادهی جنین (صفر و 6 روز) و وضعیت نوری کشت ها (هفته اول در تاریکی و بعد انتقال به فتوپریود 16 ساعته و یا از همان ابتدا تحت فتوپریود 16 ساعته) بر جوانه زنی جنین و خصوصیات گیاهچه های حاصل از آنها مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتایج
    بیشترین جوانه زنی جنین (100 درصد) انجام شد. GA3 ارتفاع بخش هوایی بیشتر و قطر طوقه کمتری را برای گیاهچه های حاصله ایجاد کرد. تولید برگ اصلی در گیاهچه ها، بیشتر در محیط کشت 1⁄4 MS و تولید ریشه فرعی در هر دو نوع محیط کشت مشاهده شد. سرمادهی جنین بر تولید برگ اصلی و ریشه فرعی در گیاهچه ها تاثیر منفی داشت. تولید برگ اصلی از گیاهچه های حاصل از جنین های 6 روز سرمادهی شده، در محیط کشت فاقد هورمون در حالتی که در وضعیت نوری یک هفته اول در تاریکی و بعد انتقال به فتوپریود 16 ساعته قرار گرفتند و نیز در محیط کشت حاوی GA3 در حالتی که از ابتدا تحت فتوپریود 16 ساعته قرار گرفتند، مشاهده شد. همچنین، تولید ریشه فرعی، در کشت هایی که از ابتدا تحت فتوپریود 16 ساعته قرار گرفتند مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    کشت جنین باریجه ابزار مفیدی برای غلبه بر خواب بذر و بهبود جوانه زنی می باشد.
    کلیدواژگان: جوانه زنی درون شیشه ای، جنین زیگوتیکی، سرمادهی، وضعیت نوری، باریجه
  • اسماعیل دهقان، الناز قطبی راوندی، حسنعلی نقدی بادی، عباس تنهاییان، بهمن حسینی صفحه 57
    مقدمه
    دستورزی سطح پلوئیدی گیاهان همواره با بروز تغییرات چشمگیر در خصوصیات مورفولوژیک و بیوشیمیایی همراه می باشد و از آن به عنوان راهبردی موثر جهت اصلاح الگوی کمی و کیفی تولید متابولیت های ثانویه در گیاهان دارویی مختلف استفاده شده است. بذرالبنج مصری نژاد قاهره از منابع مهم تولید آلکالوئیدهای تروپانی مخصوصا هیوسیامین و مقدار اندکی اسکوپولامین بوده که در دهه های اخیر مطالعات مختلفی جهت بهبود تولید این ترکیبات، مخصوصا اسکوپولامین به روی آن انجام شده است.
    هدف
    بررسی پایداری سطح پلوئیدی پس از القاء تتراپلوئیدی در گیاه بذرالبنج مصری (Hyoscyamus muticus) و بررسی تغییرات کمی و کیفی الگوی تولید آلکالوئیدهای تروپانی پس از دستورزی سطح پلوئیدی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه، ابتدا گیاهان اتوتتراپلوئید بذرالبنج مصری جهت تایید پایداری سطح پلوئیدی با استفاده از روش های مورفولوژیک، میکروسکوپی و فلوسایتومتری مورد بررسی قرار گرفتند. استخراج آلکالوئیدهای تروپانی از برگ های گیاهان دیپلوئید و تتراپلوئید به عمل آمد و غلظت هیوسیامین، اسکوپولامین و تروپین توسط دستگاه GC-MS اندازه گیری شد.
    نتایج
    مقایسات مورفولوژیک، میکروسکوپی و فلوسایتومتری پنج نسل پس از القاء تتراپلوئیدی، در راستای یکدیگر نشان دهنده پایداری سطح پلوئیدی بودند. هر چند با تغییر سطح پلوئیدی غلظت تروپین تغییر نیافته بود ولی نتایج نشان دهنده افزایش تبدیل هیوسیامین به اسکوپولامین در برگ و ریشه گیاهان تتراپلوئید بود به نحوی که الگوی تولید آلکالوئیدهای تروپانی به سمت اسکوپولامین تغییر یافته بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به ارزش تجاری بیشتر اسکوپولامین نسبت به سایر آلکالوئیدهای تروپانی، تغییر سطح پلوئیدی می تواند روش مناسبی جهت اصلاح و بهبود کیفیت تولید در گیاه بذرالبنج مصری باشد.
    کلیدواژگان: آلکالوئیدهای تروپانی، بذرالبنج مصری، پلی پلوئیدی، تتراپلوئیدی، فلوسایتومتری، GC، MS
  • الناز میلانی، رسول کدخدایی، غلامعلی گلی موحد، فرشته حسینی صفحه 68
    مقدمه
    اینولین به دلیل ویژگی های مفید تغذیه ای و اثرات پری بیوتیک به طور گسترده ای در جهان مورد استفاده می باشد. ریشه باباآدم منبع غنی از اینولین می باشد. امروزه استفاده از امواج فراصوت با توجه به اثرات موثر آن، رو به گسترش می باشد. اثرات مکانیکی امواج فراصوت و کاویتاسیون های تولید شده، باعث افزایش نفوذپذیری حلال به داخل سلول های گیاهی و به دنبال آن افزایش راندمانی استخراج در دماهای پایین می شود.
    هدف
    بهینه سازی شرایط استخراج اینولین به کمک امواج فراصوت.
    روش بررسی
    در این بررسی اعمال امواج فراصوت به صورت مستقیم و طراحی آزمایش شامل کاربرد طرح مرکب مرکزی بود. در این طرح، روش سطح پاسخ، جهت یافتن حالت بهینه اثر متقابل فاکتورها و برآورد بهترین شرایط فرآیند با کمترین تعداد آزمایش، استفاده شد. براین اساس؛ جهت تعیین میزان اینولین در محلول استخراجی، ترکیب های مختلف زمان (5 - 25 دقیقه)، دما (20 - 60 درجه سانتی گراد) و شدت صوت (20 - 100 درصد) مورد مطالعه قرار گرفت و میزان قند کل و قند احیاء اندازه گیری شد و سپس برای اندازه گیری میزان اینولین، میزان قند احیای محاسبه شده از میزان قند کل به دست آمده کسر شد. راندمان استخراج اینولین (درصد) به روش مقابل قابل محاسبه است = (مقدار اینولین × حجم عصاره استخراجی/ مقدار پودر ریشه باباآدم) ×100.
    نتایج
    با توجه به مدل تجربی به دست آمده، ارتباط میان متغیرهای مورد مطالعه مناسب تشخیص داده شد. بر اساس آزمایش های انجام شده شرایط بهینه استخراج اینولین با اعمال امواج فراصوت و دستیابی 35/24 درصد راندمان استخراج، دمای 8/36 درجه سانتی گراد، زمان 25 دقیقه و شدت صوت 2/83 درصد تعیین شد.
    نتیجه گیری
    کارایی مفید امواج فراصوت در بهبود فرایند استخراج اینولین
    کلیدواژگان: ریشه باباآدم، اینولین، استخراج، امواج فراصوت
  • محمدتقی درزی، محمدرضا حاج سیدهادی، فرهاد رجالی صفحه 77
    مقدمه
    مصرف کودهای دامی و زیستی در تولید گیاهان دارویی در نظام کشاورزی پایدار به منظور دستیابی به افزایش کیفیت محصول، حفظ محیط زیست و سلامت جامعه از اهمیت زیادی برخوردار می باشد.
    هدف
    مطالعه تاثیر کودهای دامی و زیستی بر عملکرد بیومس، عملکرد دانه و اسانس گیاه دارویی گشنیز (Coriandrum sativum L.) می باشد.
    روش بررسی
    تحقیق به صورت آزمایش فاکتوریل دو عاملی کود گاوی (5، 10، 15 و 20 تن در هکتار) و کود زیستی نیتروژنه (تلقیح با ازتوباکتر b1=، تلقیح با آزوسپیریلوم b2=، تلقیح توام با ازتوباکتر و آزوسپیریلوم b3=) در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 12 تیمار و سه تکرار در ایستگاه تحقیقات همند دماوند در سال زراعی 1389 به اجرا درآمد. مقایسه ای نیز بین این تیمارها با یک تیمار شاهد (بدون دریافت کود) انجام گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد بیومس (1/10946 کیلوگرم در هکتار) با کاربرد 20 تن کود دامی، بیشترین عملکرد دانه (7/1587 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد اسانس (09/4 کیلوگرم در هکتار) با مصرف 15 تن کود دامی و بیشترین میزان اسانس در دانه (277/0 درصد) با مصرف 10 تن کود دامی حاصل شد. همچنین بیشترین عملکرد بیومس (3/10082 کیلوگرم در هکتار) در تلقیح توام با ازتوباکتر و آزوسپیریلوم و عملکرد دانه (8/1517 کیلوگرم در هکتار) در تلقیح با آزوسپیریلوم به دست آمد. اثرات متقابل هم افزایی و مثبت نیز در بین عامل ها بر میزان اسانس و عملکرد اسانس مشاهده شد. همچنین اختلاف معنی داری بین تیمارها و شاهد وجود داشت به طوری که عملکرد دانه در تیمار شامل مصرف 20 تن کود دامی و تلقیح با آزوسپیریلوم و میزان اسانس در دانه در تیمار حاوی 10 تن کود دامی و تلقیح با ازتوباکتر، برتری محسوسی در مقایسه با تیمار شاهد داشتند.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج به دست آمده، بیشترین عملکرد دانه و عملکرد اسانس با کاربرد 15 تن کود دامی و بیشترین میزان اسانس در دانه با مصرف 10 تن کود دامی و نیز بیشترین عملکرد دانه در تلقیح با آزوسپیریلوم به دست آمد.
    کلیدواژگان: گشنیز، کود دامی، ازتوباکتر، آزوسپیریلوم، اسانس
  • مرتضی علیرضایی نغندر، حسین آرویی، شمسعلی رضازاده، محمود شور صفحه 91
    مقدمه
    کشت و کار و اهلی سازی گیاهان دارویی در رویشگاه طبیعی به حفظ تنوع ژنتیکی و برداشت پایدار کمک می کند. تحت چنین شرایطی نوع اقلیم و خاک گیاهان کشت شده همچون شرایط عرصه است در حالی که کود و نور آفتاب نسبت به عرصه بهتر است. از آنجایی که آلکالوئیدها ترکیبات نیتروژنی هستند، انتظار می رود که افزایش دسترسی نیتروژن با کاربرد کود بتواند نقش مهمی در بیوسنتز و تجمع آلکالوئیدها در گیاهان دارویی داشته باشد.
    هدف
    هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر کودهای زیستی و شیمیایی نیتروژن بر عملکرد کورم و کلشی سین در گیاه دارویی C. kotschyi تحت شرایط رویشگاه بود.
    روش بررسی
    آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و هشت تیمار شامل سه سطح کود شیمیایی نیتروژن از منبع اوره (50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار کود اوره)، سه سطح کود زیستی نیتروکسین (20، 40 و 60 لیتر در هکتار)، تیمار تلفیقی (100 کیلوگرم اوره + 40 لیتر نیتروکسین در هکتار) و تیمار شاهد (بدون کوددهی) طی سال زراعی 89 - 88 در زمینی واقع در رویشگاه طبیعیColchicum kotschyi انجام شد. صفاتی همچون وزن تر و خشک، درصد وزن خشک، طول و قطر کورم در بوته و عملکرد تر و خشک کورم در واحد آزمایشی، وزن تر و خشک بذر در بوته و میزان کلشی سین به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا اندازه گیری شدند.
    نتایج
    نتایج نشان داد که در کاربرد 40 لیتر در هکتار نیتروکسین بیشترین عملکرد خشک کورم در واحد آزمایشی با میزان 4/101 گرم حاصل شد و کمترین میزان در تیمار شاهد (39/42 گرم) به دست آمد. عملکرد کلشی سین در واحد آزمایشی در تیمارهای 100 کیلوگرم در هکتار اوره و 40 لیتر نیتروکسین به ترتیب با میزان 44/40 و 58/37 گرم، بیشتر از تیمارهای دیگر بود و کمترین میزان آن در تیمار شاهد (56/15 گرم) به دست آمد. بیشترین و کمترین وزن خشک بذر در بوته در تیمارهای شاهد و 150 کیلوگرم اوره به ترتیب با میزان 203/2 و 653/0 گرم به دست آمد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی سطوح متوسط کودهای شیمیایی و زیستی (100 کیلوگرم نیتروژن یا 40 لیتر نیتروکسین در هکتار) بهترین نتایج را بر عملکرد وزن خشک کورم و عملکرد کلشی سین نسبت به تیمارهای دیگر داشتند.
    کلیدواژگان: اهلی سازی، آلکالوئید، کود زیستی، C، kotschyi
  • علی سروش زاده، سعید حمزی، احمد اصغر زاده، حسنعلی نقدی بادی صفحه 104
    مقدمه
    یکی از گیاهان دارویی با ارزش اسفرزه گونه اواتا (Plantago ovate forsk) متعلق به خانواده بارهنگ (Plantaginaceae) می باشد. یکی از مشکلات اصلی تکثیر یسیاری از گیاهان دارویی جوانه زنی کم و نامنظم می باشد که در اثر دمای پایین در ابتدای بهار در مرحله جوانه زنی رخ می دهد. باکتری های محرک رشد گیاه (PGPR) از طریق مکانیزم های مختلفی باعث افزایش جوانه زنی و رشد گیاهچه در شرایط تنش می شوند.
    هدف
    ارزیابی تاثیر باکتری های محرک رشد گیاه (PGPR) بر جوانه زنی و رشد گیاهچه اسفرزه اواتا تحت شرایط دمای پایین می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 4 تکرار انجام شد. تیمارها شامل سویه متفاوت از باکتری های سدوموناس (11، 108 و 112)، ازتوباکتر(5، 15، 35)، آزوسپریلیوم (برازیلنس، لیپوفرم وایراکینز، مزوریزوبیوم (59IC، 2091 IC و 7SWRI) و شاهد (بدون تلقح) و تیمار های دمایی شامل(5، 10 و 20 درجه سانتی گراد) بوده اند.
    نتایج
    بهترین دما برای جوانه زنی بذر گیاه اسفرزه 10 درجه می باشد. باکتری های جنس مزوریزوبیوم و سدوموناس بیشترین تاثیر را بر ویژگی های جوانه زنی تحت تنش دمای پایین در مقایسه با شاهد داشته اند. تلقیح بذرها با سویه سدوموناس در دمای 5 درجه سانتی گراد بیشترین تاثیر را بر شاخص جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه، وزن تر و خشک کل، شاخص قدرت گیاهچه و شاخص مدت جوانه زنی داشته است و حداکثر درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، نسبت طول ساقه چه به ریشه چه در دمای 10 درجه با سویه های ازتوباکتر و مزوریزوبیوم مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    کاربرد باکتری های محرک رشد جهت کاهش تاثیر تنش سرما بر جوانه زنی بذور اسفرزه گونه اواتا موثر است.
    کلیدواژگان: گونه اسفرزه (forsk Plantago ovate)، کودهای زیستی، دما، صفات جوانه زنی
  • حسین یوسفی دارانی، افسانه کاظمیان، نزهت زبردست، منیژه سرشتی، شایسته بناییان، فرانک صفدری، معصومه دلارام، حسینعلی یوسفی، حسینعلی یوسفی، محمود رفیعیان صفحه 116
    مقدمه
    تریکومونا واژینالیس انگل فلاژله داری است که باعث ایجاد واژینیت تریکومونایی می شود. درمان اصلی استفاده از داروی مترونیدازول می باشد که عوارض و اثرات جانبی بسیاری داشته و گاها استفاده کنندگان به دلیل عوارض نامطلوب از مصر ف آن ناراضی بوده و طالب درمان های دیگر می باشند. در رابطه با درمان مکمل و آلترناتیو واژینیت تریکومونایی گیاه اوکالیپتوس که حاوی یکی از قوی ترین اسانس های ضد عفونی کننده گیاهی می باشد مورد توجه قرار گرفته است.
    هدف
    در این تحقیق تاثیر عصاره هیدروالکلی اوکالیپتوس در مقایسه با مترونیدازول بر تریکوموناس واژینالیس در شرایط آزمایشگاهی مورد برسی قرار گرفته است.
    روش بررسی
    عصاره گیاه به روش پرکولاسیون تهیه شد. در لوله های آزمایش حاوی محیط کشت انگل غلظت های متفاوت عصاره اوکالیپتوس اضافه شد. در لوله های آزمایش دیگر مترونیدازول و یا حلال عصاره به عنوان کنترل اضافه شد. سپس به تمام محیط ها یک صد عدد انگل زنده اضافه و در دمای 37 درجه سانتی گراد نگهداری شدند. تمام لوله ها هر 24 ساعت از نظر رشد انگل بررسی شد ند. برای این منظور از هر لوله آزمایش ده میکرو لیتر از هر لوله برداشته و زیر میکروسکوپ تعداد انگل و میزان فعالیت آنها بررسی شد.
    نتایج
    در لوله های آزمایش حاوی مترونیدازول و در لوله های آزمایش حاوی غلظت های60 و 90 میلی گرم عصاره اوکالیپتوس هیچ انگلی رشد نکرد. در لوله های کنترل منفی رشد انگل طبیعی بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این تحقیق گیاه اوکالیپتوس تاثیر قوی بر رشد تریکومونا واژینالیس داشته است و تحقیقات بیشتری جهت استفاده از این گیاه در درمان عفونت تریکومونیازیس توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تریکوموناس واژینالیس، اوکالیپتوس، درمان
  • محمد محمودی، پرویز فرهومند، آرش آذرفر صفحه 121
    مقدمه
    شاهدانه دارای پروتئین بالا و با کیفیت بوده و بیش از 90 درصد چربی موجود در آن از نوع غیر اشباع با چند پیوند دوگانه می باشد.
    هدف
    این آزمایش به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف شاهدانه بر عملکرد، وزن ارگان های داخلی و میزان کلسترول سرم خون جوجه های گوشتی ترتیب داده شد.
    روش بررسی
    تعداد 192 قطعه جوجه خروس یک روزه (ROSS 308) در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار جیره ای شاهد، 5/2، 5 و 5/7 درصد شاهدانه در چهار تکرار (12 جوجه در تکرار) با دو روش آماری آزمون مقایسه میانگین دانکن و تحلیل رگرسیونی استفاده شد. در پایان هر هفته فراسنجهای عملکرد اندازه گیری و محاسبه شد. در پایان هفته ششم، به منظور بررسی فاکتورهای خون، تعداد 1 قطعه و اندازه گیری وزن بدن و وزن ارگان های داخلی، 2 قطعه جوجه به طور کاملا تصادفی از هر تکرار انتخاب شد.
    نتایج
    افزایش وزن 21 - 0 روز گی (01/0>p) و 42 - 0 روز گی (05/0>p) متاثر از سطوح مختلف شاهدانه بود. با افزایش سطوح شاهدانه میزان کلسترول کل، LDL، VLDL و تری گلیسرید سرم و وزن نسبی کبد به طور معنی داری کاهش(05/0>p) و میزان HDL سرم به طور بسیار معنی داری (01/0>p) افزایش یافت. سطوح مختلف شاهدانه تاثیر معنی داری بر افزایش وزن 42 - 22 روز گی، ضریب تبدیل غذایی، مصرف خوراک، وزن سایر اندام های داخلی نداشت.
    نتیجه گیری
    از بالاترین سطح مورد استفاده در این آزمایش می توان جهت کاهش کلسترول و اسیدهای چرب اشباع سرم و گوشت استفاده نموده و به طبع آن باعث بهبود سلامت مصرف کننده نهایی شد.
    کلیدواژگان: شاهدانه، عملکرد، کلسترول، اندام های داخلی، جوجه های گوشتی
  • سیده لیلا پورباقی، مسعود سپهری منش، حمید رجاییان، حبیب الله دادرس، ایمان رازقیان جهرمی صفحه 130
    مقدمه
    گیاه زرشک با نام علمی Berberis vulgaris یکی از گیاهان درمانی در طب گیاهی است. شواهدی در دست است که ریشه این گیاه ترکیبات مختلفی با خاصیت ضدباکتریایی و محرک رشد دارد.
    هدف
    با توجه به استفاده گسترده از ریشه زرشک در انسان و برخی از دام ها، در این تحقیق سعی بر آن شد تا اثر پودر ریشه این گیاه بر رشد و چالش های ناشی از مصرف آن به عنوان یکی از افزودنی های جیره غذایی در طیور گوشتی مورد بررسی قرار گیرد.
    روش بررسی
    به این منظور ریشه های خشک شده این گیاه در آسیاب خرد گردیده و به پودر تبدیل شد. دو گروه به عنوان شاهد و آزمایش هر کدام شامل 65 قطعه جوجه نژاد Arbor Acers به طور تصادفی انتخاب و در شرایط یکسان و به مدت 6 هفته نگهداری شدند. به جیره گروه آزمایش 1 درصد پودر ریشه زرشک افزوده شد. در انتهای هفته ششم دو گروه از نظر میزان رشد با هم مقایسه شدند.
    نتایج
    نتایج مربوط به وزن در گروه آزمایش در انتهای هفته ششم به طور معنی داری با گروه شاهد متفاوت بود (3/325±2/1822 گرم برای گروه آزمایش در مقابل 7/273±8/1662 گرم برای گروه کنترل) (05/0>p).
    نتیجه گیری
    با توجه به عدم مرگ و میر در گروه آزمایش و عدم وجود ضایعات پاتولوژیک پس از کالبد گشایی، به نظر می رسد افزودن مقدار استفاده شده از پودر ریشه زرشک در این تحقیق به جیره غذایی جوجه های گوشتی بلامانع خواهد بود.
    کلیدواژگان: ریشه زرشک، جوجه های گوشتی، افزایش وزن، ضایعات پاتولوژیک
  • حکیمه علومی، ندا حسیبی صفحه 137
    مقدمه
    ریشه ها و ریزوم های گیاه دارویی شیرین بیان (Glycyrrhiza glabra) که به دلیل داشتن خواص متعدد و وجود بیش از 100 ترکیب متفاوت شامل تری ترپن ساپونین (گلیسیریزین) و ترکیبات فنلی آن در طب سنتی بسیار کاربرد دارد به شکل خودرو در بسیاری از مناطق استان کرمان رویش دارد.
    هدف
    با توجه به کاربرد ریشه های شیرین بیان در صنعت دارویی، هدف از انجام این پژوهش، مقایسه محتوای برخی ترکیبات بیوشیمیایی مهم در داروسازی و صنایع غذایی، در ریشه این گیاه جمع آوری شده از رویشگاه های طبیعی مختلف در استان کرمان بود.
    روش بررسی
    در این پژوهش محتوای ترکیبات فنلی کل، فلاونوئیدها و سایر ترکیبات جاذب اشعه ماوراء بنفش (UV)، تانن ها، آنتوسیانین ها و گلیسیریزین جمع آوری شده از رویشگاه های طبیعی استان کرمان شامل اندوهجرد، بافت، بردسیر، راین، زنگی آباد و کوهبنان مورد مقایسه قرار گرفت.
    نتایج
    بیشترین میزان گلیسیریزین به عنوان مهم ترین ماده موثره این گیاه در اندوهجرد مشاهده شد در حالی که بیشترین مقدار ترکیبات فنلی کل در ریشه های جمع آوری شده از شهر بابک وجود داشت. ریشه های به دست آمده از بافت و کوهبنان نیز به ترتیب بیشترین مقدار تانن را نشان دادند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده به نظر می رسد محتوای متابولیت های ثانویه گیاه بسته به شرایط مختلف آب و هوایی، متغیر می باشد و در بین ریشه های به دست آمده از مناطق مختلف استان، ریشه های گیاهان رشد یافته در شرایط با ارتفاع پست تر بالاترین کیفیت را از نظر ماده موثره گلیسیریزین دارا می باشند و بیشترین مقدار ترکیبات فنلی در ریشه های به دست آمده از مناطق مرتفع تر وجود دارد
    کلیدواژگان: شیرین بیان، ریشه، متابولیت های ثانویه، استان کرمان
  • حشمت امیدی، حسنعلی نقدی بادی، زهرا زینلی مبارکه، شمسعلی رضازاده صفحه 145
    مقدمه
    گاوزبان گیاه دارویی ارزشمندی است و تولید آن برای تامین نیازهای صنایع دارویی دارای ارزش بالایی می باشد. بنابراین، مطالعه تاثیر کودهای زیستی بر عملکرد کمی و کیفی این گیاه ضروری به نظر می رسد.
    هدف
    بررسی تاثیر کودهای زیستی نیتروژن و فسفر بر ویژگی های مورفولوژیک، زراعی و فیتوشیمیایی گیاه دارویی گاوزبان و امکان سنجی جایگزینی کودهای زیستی با کودهای شیمیایی.
    روش بررسی
    این تحقیق در مزرعه تحقیقاتی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، طی سال های 1389 - 1388 به صورت آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمارهای این مطالعه شامل کودهای زیستی در سه سطح شاهد، نیتروکسین و بیوفسفر و کود شیمیایی در سه سطح شاهد (عدم مصرف کود)، 50 درصد و 100 درصد نیاز کودی بودند.
    نتایج
    کودهای زیستی و شیمیایی و همچنین اثر بر هم کنش آنها بر تعداد گل، عملکرد دانه، درصد فنل و همچنین درصد روغن دانه و گامالینولنیک اسید آن تاثیر معنی داری داشتند. کودهای شیمیایی و زیستی به طور معنی داری سبب افزایش صفات مرفولوژیک و زراعی شدند. اگرچه میزان روغن و گاما لینولنیک اسید با مصرف کودهای شیمیایی کاهش یافت ولی کاربرد کودهای زیستی به طور معنی داری سبب افزایش گاما لینولنیک اسید شد.
    نتیجه گیری
    اگرچه عملکرد کیفی با مصرف کودهای شیمیایی کاهش یافت ولی کاربرد کودهای زیستی سبب افزایش عملکرد گیاه گاوزبان در همه صفات مورد مطالعه شده است. بنابراین کودهای زیستی می تواند جایگزین کودهای شیمیایی برای افزایش تولید گیاه گاوزبان باشد که در راستای کاهش آلودگی های زیستی و کشاورزی پایدار می باشد.
    کلیدواژگان: گاوزبان، صفات کمی و کیفی، کود زیستی، کود شیمیایی
  • حسین بتولی، جواد صفایی قمی صفحه 157
    مقدمه
    گل محمدی (Rosa damascena Mill.) یکی از درختچه های دارویی و معطره با ارزش مناطق کوهستانی کاشان محسوب می شود. این گیاه دارای ژنوتیپ های متعددی می باشد که به واسطه اندازه و رنگ گل ها، تعداد گلبرگ ها و میزان اسانس و ترکیب های تشکیل دهنده آن، بسیار متنوع است.
    هدف
    استخراج و شناسایی ترکیب های تشکیل دهنده اسانس سه ژنوتیپ از گل های محمدی کاشان می باشد.
    روش بررسی
    گل های سه ژنوتیپ گل محمدی صورتی پرپر، سفید و طلایی، از ارتفاعات کاشان جمع آوری شد. اسانس گیری به روش تقطیر با آب و با دستگاه کلونجر انجام شد. اجزای اسانس با استفاده از GC و GC/MS آنالیز و شناسایی شد.
    نتایج
    بازده اسانس گل های ژنوتیپ گل محمدی صورتی پرپر، 025/0 درصد (حجمی/وزنی) به دست آمد. 39 ترکیب اسانس این ژنوتیپ شناسایی شد که سیترونلول (7/34 درصد)، نونادکان (5/14 درصد) و هنیکوزان (3/10 درصد)، ترکیب های عمده اسانس بودند. بازده اسانس ژنوتیپ گل محمدی سفید، 035/0 درصد (حجمی/وزنی) به دست آمد. 21 ترکیب اسانس این ژنوتیپ شناسایی شد که ترکیب های اصلی تشکیل دهنده اسانس، سیترونلول (61/53 درصد)، نونادکان (57/17 درصد) و ژرانیول (59/12 درصد) بودند. بازده اسانس گل های ژنوتیپ گل محمدی طلائی، 7/0 درصد (حجمی/وزنی) به دست آمد. 29 ترکیب اسانس این ژنوتیپ شناسایی شد که بیشترین ترکیب های تشکیل دهنده اسانس، هنیکوزان (32 درصد)، نونادکان (30 درصد) و 9- نونادکن (5/10 درصد) بودند.
    نتیجه گیری
    مونوترپن سیترونلول، بیش از 50 – 30 درصد از کل اسانس ژنوتیپ های صورتی پرپر و سفید بودند، در حالی که اثری از این ترکیب در ژنوتیپ طلایی دیده نشد. از سوی دیگر بیش از نیمی از اجزای اسانس ژنوتیپ طلائی، اختصاص به ترکیب های مومی و سنگین دارد که مقدار آن در ژنوتیپ های صورتی پرپر و سفید، نزدیک به 17 درصد بود.
    کلیدواژگان: گل محمدی، اسانس، گیاه دارویی و معطره، سیترونلول، ژنوتیپ، نونادکان
  • لیلا محمدخانی شهری، زهرا عباسپور، نسرین عاقل، هنگامه محمدخانی شهری صفحه 167
    مقدمه
    درد زایمان یکی از شدیدترین دردهایی است که زنان در طی زندگی خود تجربه می کنند. امروزه اقدامات دارویی جهت کاهش درد لیبر معمولا موثرتر از اقدامات غیردارویی می باشد. ولی اکثرا گران و دارای اثراتی مضر هستند. از روش های غیردارویی تسکین درد، آروماتراپی (رایحه درمانی) با اسانس لاواند است.
    هدف
    هدف از این مطالعه تعیین تاثیر آروماتراپی ماساژی با لاواند بر شدت درد فازفعال زایمان زنان نخست زا می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش یک کارآزمایی بالینی تصادفی یک سوکور در زنان باردار ترم مراجعه کننده به زایشگاه مهدیه تهران در سال 87 - 86 بوده است که جهت زایمان واژینال مراجعه کرده بودند. 90 نفر به سه گروه ماساژ، ماساژ با روغن بادام و ماساژ با اسانس لاواند تقسیم شدند و ماساژ پشت به طریقه افلوراج به مدت 20 دقیقه در سه دیلاتاسیون انجام شد. شدت درد قبل از مداخله و بلافاصله بعد از مداخله با مقیاس VAS سنجیده شد. سپس داده ها با آزمون های تی زوجی، مجذور کای، آنوا و تست تعقیبی post hoc آنالیز شدند.
    نتایج
    آروماتراپی ماساژی با لاواند به صورت بارز و چشمگیر شدت درد فاز فعال زایمان را کاهش داده به طوری که میانگین شدت درد از (63/1 ± 65/6) قبل از مداخله به (50/1 ± 78/4) بعد از مداخله کاهش یافته است (0001/0 (p=و همچنین آروماتراپی در مقایسه با دو گروه دیگر مطالعه شدت درد فاز فعال زایمان بعد از مداخله را کاهش داده است (001/0 (p=و سبب رضایت مندی زائو از زایمان شده است (014/0p =).
    نتیجه گیری
    با توجه به موثر بودن ماساژ به ویژه ماساژ با لاواند و رضایت بیماران از آروماتراپی ماساژی می توان در تسکین درد زایمان و رضایت مندی زائو آن را استفاده نمود؛ تا ضمن ایجاد خاطره خوش از زایمان، از میزان سزارین انتخابی به دلیل ترس از درد زایمان طبیعی و همچنین هزینه های بالای آن در سیستم درمانی اجتناب نمود
    کلیدواژگان: آروماتراپی ماساژی، لاواند، درد زایمان
  • حمیدرضا مسلمی، کیوان جمشیدی، محمد مهدی توانگر، خاطره کفشدوزان صفحه 177
    مقدمه
    زخم و مدیریت آن یکی از مشکلات اساسی در طب انسانی و دامپزشکی می باشد. ترکیبات مختلف ضدباکتریایی، ضد التهابی و مواد طبیعی با موفقیت در التیام زخم مورد استفاده قرار می گیرد. درمان با داروهای گیاهی نیز به طور گسترده مورد استفاده می باشد.
    هدف
    بررسی اثرات پماد 5 درصد گزنه در زخم های باز جلدی در گاو به روش های ماکروسکوپی و میکروسکوپی.
    روش بررسی
    بعد از آماده سازی موضع جراحی، 2 زخم تمام ضخامت به ابعاد 4×3 سانتی متر در دو طرف گردن هرگاو ایجاد شد. زخم های سمت راست با پماد گزنه و زخم های سمت چپ با سرم فیزیولوژی به صورت دو بار در روز آغشته می شد. در روزهای 5، 11 و 21 از محل زخم، نمونه گیری شده و برای انجام آزمایش های هیستوپاتولوژی به آزمایشگاه ارسال شد.
    نتایج
    نتایج این مطالعه تفاوت معنی داری را، در جمع شدگی زخم و میزان اپیتلیوم سازی، بین گروه های درمانی و شاهد در روزهای پنجم و یازدهم نشان نداد. در حالی که میزان التیام در روز بیست و یکم افزایش معنی داری را در گروه درمان نسبت به گروه شاهد نشان داد.
    نتیجه گیری
    پماد حاصل از گیاه گزنه می تواند روند التیام را در زخم های جلدی ایجاد شده در گاو تسریع نماید.
    کلیدواژگان: گزنه، زخم جلدی، گاو
  • فرید شریعتمداری، ام هانی طهماسبی، محمد امیر کریمی ترشیزی صفحه 183
    مقدمه
    عصاره الکلی گیاه آویشن باغی فعالیت ضد میکروبی و اثر ضد اکسیدانی دارند، مصرف آن موجب کاهش کلسترول خون شده تقویت سیستم ایمنی و در نتیجه موجب بهبود عملکرد شود.
    هدف
    هدف این آزمایش به منظور بررسی اثر عصاره الکلی گیاه آویشن باغی و ویتامین E بر میزان کلسترول سرم و زرده تخم مرغ و سیستم ایمنی تحت شرایط تنش حرارتی انجام گرفت.
    روش بررسی
    این آزمایش به مدت شش هفته با استفاده از 108 قطعه مرغ تخم گذار 45 هفته واریته «لوهمن لایت «به صورت آزمایش فاکتوریل 3×2×2 در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی انجام شد. تیمار ها شامل دو دمای خنک و گرم تناوبی، دو نوع چربی اشباع و غیر اشباع و سه تیمار افزودنی شامل گروه شاهد (بدون افزودنی)، ویتامین E و عصاره آویشن باغی بودند.
    نتایج
    نتایج نشان داد میزان کلسترول سرم خون و زرده تخم مرغ تحت تاثیر دمای محیطی بالا به طور معنی داری افزایش یافته است (05/0p<). چربی اشباع نیز به طور معنی داری سطح کلسترول زرده را افزایش داد. در حالی که، تیمار آویشن کلسترول سرم خون و زرده تخم مرغ را کاهش داد (05/0p<). به علاوه، دما تاثیر معنی داری بر تیتر آنتی بادی اولیه و ثانویه داشت (05/0p<). همچنین، در نوبت دوم تزریق SRBC آویشن بیشترین تاثیر معنی دار را بر افزایش تولید آنتی بادی داشت (05/0p<).
    نتیجه گیری
    ترکیبات فنولیکی موجود در عصاره آویشن موجب کاهش کلسترول و بهبود عملکرد سیستم ایمنی به خصوص در شرایط تنش گرمایی که سیستم ایمنی ضعیف است، می شود.
    کلیدواژگان: تنش حرارتی، سیستم ایمنی، کلسترول سرم خون و زرده تخم مرغ، عصاره آویشن باغی، ویتامین E
  • سعید کیان بخت، حسن فلاح حسینی صفحه 192
    مقدمه
    گیاهان مختلفی در طب سنتی ایران برای افزایش باروری و تاثیر بر جنسیت جنین مورد استفاده قرار گرفته اند.
    هدف
    تعیین اثرات عصاره آبی ریشه کاسنی، تخم رازیانه و شوید بر میزان باروری و جنسیت نوزادان در موش صحرایی (Rat).
    روش بررسی
    184 سر موش صحرایی ویستار به وزن 250 - 230 گرم در 4 گروه هر گروه شامل 23 سر نر و 23 سر ماده به طور مجزا از هم مورد استفاده قرار گرفتند. به یک گروه به عنوان کنترل (آب فاقد عصاره) و به 3 گروه دیگر عصاره رازیانه، کاسنی و شوید به ترتیب با دوزهای روزانه 45، 100 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم به مدت 5 هفته گاواژ شد. طی هفته پنجم، هر موش نر برای جفت گیری مجاور یک موش ماده در قفسی جداگانه قرار داده شد. سپس تعداد زایمان ها و تعداد و جنسیت نوزادان تعیین شد.
    نتایج
    تعداد موش های زایمان کرده و تعداد کل نوزادان در گروه رازیانه در مقایسه با گروه کنترل و سایر گروه های آزمایشی به طور بسیار معنی داری افزایش یافت (01/0 p<، 65/18= 2χ)، ولی تعداد نوزادان نر و ماده در گروه رازیانه و تعداد موش های زایمان کرده، تعداد کل نوزادان و تعداد نوزادان نر و ماده در گروه های کاسنی و شوید در مقایسه با کنترل تفاوت معنی داری نداشت (05/0 p>).
    نتیجه گیری
    رازیانه موجب افزایش میزان باروری و تعداد نوزادان در موش صحرایی می شود، ولی کاسنی و شوید چنین اثری ندارند. هیچ یک از این گیاهان تاثیری بر جنسیت نوزادان موش صحرایی ندارند.
    کلیدواژگان: موش صحرایی، باروری، جنسیت نوزاد، رازیانه، شوید، کاسنی
  • نرگس یکتاییان، محمود رفیعیان، بهمن خلیلی دهکردی، سید حسین حجازی، لیلا شیرانی بید آبادی، سیدعبدالله حسینی صفحه 197
    مقدمه
    لیشمانیوز از مشکلات مهم سیستم های بهداشتی می باشد. به دلیل عوارض جانبی داروهای مورد استفاده در درمان این بیماری ها و همچنین تمایل مردم به استفاده از داروهای گیاهی، مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر عصاره هیدروالکلی سه گیاه بومادران، افسنطین و برگ گردو بر انگل لیشمانیا ماژور و بررسی اثر سینرژیست مخلوط سه عصاره در محیط In vitroطراحی و اجرا شد.
    هدف
    دسترسی به فرمولاسیون دارویی فاقد مواد شیمیایی مضر و بدون عوارض جانبی و موثر.
    روش بررسی
    بر اساس هدف مطالعه عصاره هر سه گیاه با غلظت های 25 میلی گرم بر میلی لیتر تهیه شدند. سپس این غلظت ها در محیط های حاوی انگل در حلال بافر PBS به علاوه DMSO دو درصد تزریق شدند و در زمان های ساعت صفر، 6، 24، 48 و 72 از نظر تعداد انگل مورد بررسی و آنالیز قرار گرفتند.
    نتایج
    در بررسی تاثیر عصاره ها بر انگل ها مشخص شد عصاره گیاهان باعث افزایش بی حرکتی انگل ها شده است که این عدم تحرک ارتباط مستقیم با زمان داشته است. به نحوی که گلوکانتیم بعد از 24 ساعت و آمفوتریسین B بعد از 30 دقیقه در مقایسه با تاثیر عصاره گیاهان که طی 24 ساعت باعث نابودی انگل ها شدند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که ترکیب عصاره سه گیاه ذکر شده بر روی انگل لیشمانیا موثر بوده است. هرچند مطالعات بیشتر برای نشان دادن این تاثیر در حیوانات آزمایشگاهی و بیماران داوطلب ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: لیشمانیا، بومادران، افسنطین، برگ گردو
  • نسرین چوبکار، افشین آخوند زاده بستی، عباسعلی ساری، حسن گندمی، امیر محمد امامی راد صفحه 205
    مقدمه
    گیاه آویشن شیرازی از گیاهان دارویی در طب سنتی ایران بوده و بررسی اثرات ضد باکتریایی آن در زمینه مواد غذایی بر روی باکتری های بیماری زای مهمی که از عوامل مسمومیت های غذایی رایج هستند، لازم و ضروری به نظر می رسد. نیسین نیز نوعی باکتریوسین است که از فعالیت باکتری لاکتوکوکوس لاکتیس استحصال می شود و امروزه به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در برخی مواد غذایی استفاده می شود.
    هدف
    این مطالعه به منظور ارزیابی اثرات نگهدارندگی اسانس آویشن شیرازی و نیسین بر فاکتورهای کنترل کیفی فیله های سبک شور شده ماهی کپور نقره ای می باشد.
    روش بررسی
    اثرات اسانس آویشن شیرازی در غلظت های مختلف (صفر، 045/0، 135/0، 405/0 و 810/0درصد) و نیسین (صفر، 25/0 درصد) بر مدت زمان نگهداری فیله های سبک شور شده ماهی کپور نقره ای در شرایط یخچالی نامناسب (دمای 10 درجه سانتی گراد) از طریق سنجش میزان بار میکروبی، pH، TVN، TBARS و Peroxide value انجام گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد که در مقایسه با گروه کنترل، استفاده از غلظت های بالای اسانس آویشن (135/0، 405/0 و 810/0 درصد) و نیسین (25/0 درصد) دارای تاثیر معنی دار بر افزایش مدت زمان نگهداری فیله های ماهی سبک شور بوده است (05/0>p).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان می دهد که اسانس آویشن شیرازی و نیسین دارای اثرات بازدارندگی بر رشد میکروب ها و به عنوان نگهدارنده طبیعی در ماهی شور می تواند مورد توجه قرار گیرد. همچنین از فاکتورهای شیمیایی مورد بررسی، TVN بهترین فاکتور کنترل کیفیت در مطالعه حاضر می باشد.
    کلیدواژگان: کنترل کیفیت، فیله ماهی سبک شور، کپور نقره ای، اسانس آویشن شیرازی، نیسین
  • حسین محمد پور کارگر، منیره شفاهی، مهناز کسمتی صفحه 216
    مقدمه
    روغن کنجد دارای مقادیر زیادی اسید چرب غیر اشباع و همچنین لسیتین می باشد و می تواند برخی از عملکرد های فیزیولوژیک بدن را تحت اثر قرار دهد.
    هدف
    با توجه به کار برد روغن کنجد به عنوان حلال، در این تحقیق اثر رژیم غذایی حاوی روغن کنجد به مدت 28، 42 و 56 روز بر درد مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه از موش های صحرایی نه ماهه با وزن20 ± 360 گرم استفاده شد. حیوانات به دو گروه تقسیم شدند: 1) گروه کنترل)غذای معمولی(2) گروه آزمایش (شامل چهار زیر و هر زیر گروه ها موش ها به طور متناوب به ترتیب 28، 42 و 56 روز با پلیت های حاوی روغن کنجد 10 درصد، تغذیه شدند. یک زیر گروه نیز به مدت 56 روز با پلیت های حاوی لسیتین 1 درصد تغذیه شد(. در پایان روز های 28، 42 و 56، تست Hot-Plate و تست فرمالین انجام شد.
    نتایج
    رژیم غذایی در هر سه گروه، درد را در آزمون Hot-Plate کاهش داد. همچنین در فاز اولیه تست فرمالین، تنها در گروه 28 روز بی دردی ایجاد نمود، ولی در فاز دوم توانست در هر سه گروه بی دردی ایجاد کند. رژیم غذایی حاوی لسیتین، درد را در فاز دوم در مقایسه با رژیم معمولی، کاهش داد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که رژیم غذایی حاوی روغن کنجد می تواند درد را کاهش دهد. به نظر می رسد وجود برخی مواد مثل لسیتین که پیش ساز استیل کولین می باشد و یا وجود برخی اسید های چرب غیر اشباع مثل لینولئیک اسید (با تغییر سیالیت غشا یا دخالت در متابولیسم پروستاگلاندین ها) موجب این امر باشند.
    کلیدواژگان: روغن کنجد، لسیتین، درد، تست فرمالین، تست hot plate
  • مهدی عباس نژاد، بتول کرامت، سحر سالاری، مهشید حسین زاده صفحه 225
    مقدمه
    درد تجربه حسی ناخوشایندی است که در هنگام آسیب دیدن بافت ها برانگیخته می شود. بشر همواره در تلاش برای کشف راه های مقابله با آن است. اکثر داروهای شیمیایی موجود دارای اثرات سوء می باشند، لذا جایگزینی این ترکیبات با مواد طبیعی از جمله عصاره های گیاهی رو به رشد است.
    هدف
    در این تحقیق اثر ضد دردی عصاره آبی و الکلی میخک قرنفلی (Eugenia caryophylata) که در طب سنتی هم به اثرات ضد التهابی و ضد دردی آن اشاره شده، بررسی شد.
    روش بررسی
    موش های صحرایی NMRIنر به وزن 350 - 250 گرم در 10 گروه تقسیم شدند. چهار گروه عصاره آبی و چهار گروه دیگر الکلی میخک قرنفلی با دوزهای mg/kg/ip 100 و 50، 25، 5/12، گروه نهم سالین و گروه دهم، گروه شاهد مثبت داروی متیل سالیسیلات (300 میلی گرم بر کیلوگرم) دریافت کردند.
    نتایج
    یافته ها نشان داد که عصاره الکلی (100 و 50، 25، 5/12 میلی گرم بر کیلوگرم) درد ناشی از فرمالین را در هر دو مرحله آزمون فرمالین کاهش می دهند (05/0>p). عصاره مذکور در 5 دقیقه اول آزمون فرمالین بی اثر بوده ولی از 5 دقیقه به بعد اثرات ضد دردی آن ظاهر شده و موثرترین دوز آن دوز 100 میلی گرم بر کیلوگرم می باشد (01/0>p). مقایسه اثر ضد دردی سدیم سالیسیلات با عصاره مذکور نشان می دهد که اثرات ضد دردی این دارو نسبت به هر دو نوع عصاره تقریبا در اغلب زمان ها بهتر بوده است (05/0>p).
    نتیجه گیری
    با توجه به این نتایج عصاره گیاه مزبور دارای اثرات ضد دردی قابل توجهی است که احتمالا بخشی از این تاثیرات می تواند مربوط به وجود متیل سالیسیلات alpha - humulen و Eugenol در این گیاه باشد.
    کلیدواژگان: میخک قرنفلی، درد، آزمون فرمالین
|
  • Hasan Ali Naghdi Badi, Niloofar Taherian, Nasrin Qavami, Amin Nickhah Basti Pages 1-12
    Cassia angustifolia Vahl. is a valuable medicinal plant and drought-resistant shrub belonging to Caesalpinaceae that، in general، known as senna. The origin of this plant is Saudia Arabia and Somalia where it has naturalized in India. The leaves and pods contain two anthraquinones: Sennoside ‘A’ and ‘B’، which are extensively used as a laxative in pharmaceutical industry. The plant also contains rhein، chrysophenol، emodin and aloe-emodin. Besides being an excellent laxative، senna is also used as a febrifuge in splenic enlargements، anaemia، typhoid، cholera، biliousness، jaundice، gout، rheumatism، tumours، and bronchitis. This study reviewed the most important chemical constituents in senna and its therapeutic properties.
    Keywords: Cassia angustifolia, Anthraquinone, Sennoside, Laxative
  • Kari Dolatabadi H. , Mohammadi Goltapeh E. , Moini A. , Varma A. Page 13
    Background
    Mentha piperita and Thymus vulgaris are two important species of family Lamiaceae that abundantly used in pharmaceutical, food, cosmetic and hygienic industries.
    Objective
    Objectives in this study were the effect of different concentration of auxin and fungi Piriformospora indica and Sebacina vermifera on the growth and development of peppermint and thyme in vitro condition. Methodes: Two distinct experiments were conducted; the first evaluate the effect of different auxin levels (IAA، NAA، IBA) on M. piperita and T. vulgaris growth, and the second examined the effect of two fungi Piriformospora indica and Sebacina vermifera on plant height, root length, shoots and root weight in in vitro in a completely randomized design.
    Results
    The first study suggested the most effective hormone dose for the M. piperita growth was 1mg per liter of IBA and in the T. vulgaris it was 1 mg per liter of IAA. Increasing of the hormone doses resulted in growth decrease. The second study evolved that growth of the plants inoculated with fungi increased significantly. The data indicated that the plants inoculated with S. vermifera were the highest of all and the plants inoculated with P. indica had the most weight. The nodes of M. piperita and numbers of shoots in T. vulgaris increased significantly.
    Conclusion
    These results indicate that the best hormone for tissue culture peppermint and thyme are 1mg per liter of IBA and IAA, respectively. Also using these fungi can increase grow and development of plants.
    Keywords: In vitro culture, Auxin, Peppermint, Thyme, Piriformospora indica, Sebacina vermifera
  • Morshedloo Mr Student), Ebadi A. , Fatahi Moghaddam Mr , Yazdani D. Page 23
    Background
    Essential oils contain a large variety of volatile secondary metabolites such as terpenes, terpenoides, phenolic and aliphatic derivative. Nowadays, These compounds extensively used in Pharmaceutical, sanitary and cosmetic industries. Antimicrobial activity of these oils and their components such as α-pinene and β-pinene, the main essential oil constituent of some Hypericum spp., have been reported.
    Objective
    This study was conducted to identify the constituents of essential oil in three Hypericum species in Iran to compare differences among their major volatile constituents.
    Methods
    Essential oils were extracted by hydro-distillation of fresh plant materials using Clevenger apparatus. The essential oils were analyzed by both gas chromatography (GC) and gas chromatography −mass spectrometry (GC-MS).
    Results
    Monoterpens were found as the major constituent of essential oil in H. perforatum L. and H. patulum Thunb. However, n-alkans were the major constituent of the oil in H. tetrapterum Frise. In this study, α-Pinene (21.88%) was found to be the most abundant compound in the H. perforatum whilst β- Pinene (30.20%) and n-undecane (30.84%) were the main constituents of H. patulum and H. tetrapterum essential oils respectively.
    Conclusion
    In this study, we found that the different plant species made a remarkable difference in the essential oil constituents. In this study the most component of essential oils of H. perforatum and H. patulum were α-Pinene and β-Pinene respectively and this component can be make them promising for treatment of infectious diseases such as infectious endocarditis.
    Keywords: H. perforatum, H. tetrapterum, H. patulum, Essential oil, Monoterpens, α, Pinene, β Pinene, Undecane
  • Hazrati Yadekori S. Student), Alirezalu K. Student), Tahmasebi Sarvestani Z. *, Alirezalu A. Student) Page 32
    Background
    Pyrus glabra (wild pear: Pyrus glabra Boiss) is a perennial plant of the Rosaceae family which is endemic Iran’s flora. Seeds are containing essential oil and substances that had many medicinal and nutritional properties.
    Objective
    The experiment was carried out to determine the oil composition and fatty acids amount of Pyrus glabra seeds. The present research is the first report on the quality, oil content, and Fatty acids of the oil extracted from Pyrus glabra in Iran.
    Methods
    In order to determine the seed oil percent and composition of fatty acids, the soxhlet method and gas chromatography (GC) were used.
    Results
    Amount of oil obtained from Pyrus glabra seeds was 33%. Based on the analysis of fatty acids by GC, major fatty acids in seeds of Pyrus glabra plant were ten compounds. Oleic acid (48.70) and linoleic acid (39.62) were recognized major fatty acids of oil. Other fatty acids identified were Palmitic, Palmitoleic acid, stearic acid, acid hepta decenoic, margaric acid, acid arachidic, arachidonic acid and linolenic acid.
    Conclusion
    Overall, we can use Pyrus glabra seed in native sanitary and pharmaceutical industries because of it proper oil content, unsaturated fatty acids and antioxidant properties.
  • Ehsanipour A. , Zeinali H. , Razmjoo Kh Page 37
    Background
    Environmental factors have obvious effect on the growth, yield and quality of effective materials of the medicinal plants, then it is necessary to study the factors effectiveness on the medicinal plants and specially the nutrition and fertilizer are important considerably. Fennel is one of the most important medicinal plants in Iran which is applied in pharmacy and cosmetics care industries very much.
    Objective
    Study of effectiveness nitrogen levels on qualitative and seed yield in fennel.
    Methods
    This investigation was carried out as splite plot design with three replications and N fertilizer and fennel population factors in spring 2008. Main factor included fertilization levels (0, 40, 80, 120 and 160 kg/ha N) and sub factor were fennel populations (Esfahan, Tehran, Yazd and 11486).
    Results
    There was significant difference among populations for essential oil% content in seed, essential oil% in aerial parts, protein%, ash% and seed yield. The effect of different N levels was significant on the essential oil% content in seed, essential oil% in aerial parts, protein%, fiber% and seed yield.
    Conclusion
    The highest seed yield was belonged to Esfahan and Tehran populations at 160 kg/ha N rate, the Maximum essential oil% was in seed obtained 40 kg/ha N rate application in 11486 population. Result showed that response of different populations of fennel to Nitrogen was different and also showed the genetic had important role.
    Keywords: Fennel, Nitrogen, Yield, Essential oil, Protein
  • Hadi N. Student), Omidbaigi R. , Moeini A. Page 48
    Background
    Galbanum is one of the endemic medicinal-industrial plants of Iran that is extincting because of irregular and unsuitable harvesting from natural habitats and its propagation problems.
    Objective
    In this study, in vitro germination of zygotic embryo of galbanum (originated from Esfahan) was investigated.
    Methods
    The effects of medium (B5 and ¼ MS), hormonal treatment (0 and 0.5 mgl-1 GA3), duration of cold treatment of cultured embryos (0 and 6 days) and light condition of cultures (for first week in darkness and then under 16-h photoperiod or only under 16-h photoperiod) factors on embryo germination and characteristics of obtained plantlets were investigated.
    Results
    Maximum embryo germination (100%) was obtained. GA3 caused more height of shoot and less diameter of basal ring in obtained plantlets. Production of primary leaves in plantlets was mainly observed in ¼ MS medium and the highest production of secondary roots in plantlets was obtained in the both media. Cold treatment of cultured embryos had negative effect on production of primary leaves and secondary roots in plantlets. Production of primary leaves in obtained plantlets from cold treated embryos (for 6 days) was observed in hormone-free media, that were incubated for first week in darkness and then under 16-h photoperiod, and in media containing GA3, that were incubated only under 16-h photoperiod. Also, production of secondary roots in those plantlets was observed in the media incubated only under 16-h photoperiod.
    Conclusion
    Embryo culture of galbanum is a useful method for overcoming seed dormancy and it also improves germination.
    Keywords: In vitro germination, Zygotic embryo, Cold treatment, Light condition, Ferula gummosa
  • Dehghan E. Student), Ghotbi Ravandi E. , Naghdi Badi H. , Tanhaeian A. , Hosseini Khalifani B. Page 57
    Background
    Ploidy manipulation is always accompanied by conspicuous changes in morphology and biochemical characteristics in plants. So that it is suggested as a rapid and useful strategy for breeding the quality and quantitative traits related to the secondary metabolite production in medicinal plants. Egyptian henbane is one of the most important sources of tropane alkaloids specially hyoscyamine and a trace of scopolamine.
    Objectives
    The main objects of this research were study of the stability of ploidy manipulation and its effects on the qualitative and quantitative changes of tropane alkaloid production in Hyoscyamus muticus plant.
    Methods
    The stability of ploidy level in autotetraploid plants (that already obtained by colchicine treatment) of Egyptian henbane was investigated by morphological, microscopic and flow cytometry methods. The changes in the production of tropane alkaloid compounds were also analyzed by GC-MS in diploid and tetraploid plants.
    Results
    The results of morphologic, microscopic and flow cytometry methods confirmed the stability of autotetraploidy in Egyptian henbane plant. Tetraploid plants showed a higher potential in production of scopolamine, than diploid ones.
    Conclusion
    Regard to the higher commercial value of scopolamine than other tropane alkaloid coumpounds, Ploidy manipulation can efficiently be used to improve scopolamine production in Hyoscyamus muticus plant.
    Keywords: Egyptian henbane, Hyoscyamus muticus, Flow cytometry, Tetraploidy, Tropane alkaloids
  • Milani E. , Kadkhodai R. , Golimovahhed Q.A. , Hosseini F. Page 68
    Background
    Inulin has been increasingly used due to its beneficial nutritional attributes as prebiotic ingredient and nutritional values. The burdock tuberous could be a source of inulin. Now a day's Ultrasound has attracted considerable interest in food science and technology due to its promising effects in food processing and preservation. The ultrasonically induced cavitations were shown to increase the permeability of the plant tissues. The mechanical effects of ultrasound provide a greater penetration of solvent into cellular materials. In some cases direct sonication increased the efficiency of extraction at lower temperatures and shorter time.
    Objective
    Optimization of extraction conditions for burdock tubers using sonication.
    Methods
    In this research, a series of statistically designed studies such as central composite design (CCD) and response surface methodology (RSM) were performed to investigate the effect of each of the independent variables, ultrasonic waves (20-100%), exposure time (5-25 min) & treatment temperature (20-60 °C) on yield of inulin extraction from burdock tubers. Response surface methodology was employed to optimize multiple variables to predict the best performance conditions with a minimum number of experiments. According to Determination of inulin content of extraction liquid, Total carbohydrate and Reducing sugar were determined and finally the inulin content was measured with the difference between total carbohydrate and reducing sugars. Inulin extraction yield (%) was calculated using the following relationship = (inulin content × volume of extraction liquid/mass of Burdock tuber powder) ×100.
    Results
    Based on canonical analysis, the optimal conditions for maximizing inulin extraction yield (24.36%) were at 36.85 °C for 25.4 min and amplitude of 83.2%.
    Conclusions
    application of ultrasound would be a promising method to enhance the extraction process.
    Keywords: Inulin, Extraction, Burdock tuberous, Ultrasonic technique
  • Darzi Mt , Haj Seyd Hadi Mr , Rejali F. Page 77
    Background
    In order to reach to quality increasing, environment conservation and society health, organic manures and biofertilizers application in medicinal plants production in sustainable agriculture is very important.
    Objective
    The aim of this study was to determine the Effects of Cattle Manure and Biofertilizer Application on Biological Yield, Seed Yield and Essential oil in Coriander (Coriandrum sativum L.).
    Methods
    Research was carried out as factorial experiment by using two factors of cattle manure (5, 10, 15 and 20 ton/ha) and nitrogenic biofertilizer (inoculation with azotobacter, inoculation with azospirillum and inoculation together) in the base of randomized complete blocks design with twelve treatments and three replications at homand research station in Damavand of iran in 2010. These treatments with a control treatment (without fertilizer) were also evaluated.
    Results
    Results showed that the highest biological yield (10946.1 kg/ha) with consumption of 20 ton/ha cattle manure, the maximum seed yield (1587.7 kg/ha) and essential oil yield (4.09 kg/ha) with consumption of 15 ton/ha cattle manure and the highest essential oil content in seed (%0.277) with application of 10 ton/ha cattle manure were obtained. Also, the maximum biological yield (10082.3 kg/ha) in inoculation together with azotobacter and azospirillum, and the highest seed yield (1517.8 kg/ha) with azospirillum inoculation were obtained. Positive and synergistic interactions were observed between factors on essential oil content and essential oil yield. Differences between treatments and control were significant, as seed yield in treatment of 20 ton/ha cattle manure application and inoculation with azospirillum, and essential oil content in seed in treatment of 10 ton/ha cattle manure application and inoculation with azotobacter were more than control.
    Conclusion
    According to the results of this study, the maximum seed yield and essential oil yield with consumption of 15 ton/ha cattle manure and the highest essential oil content in seed with application of 10 ton/ha cattle manure and also the highest seed yield with azospirillum inoculation were obtained.
    Keywords: Coriander, Cattle manure, Azotobacter, Azospirillum, Essential oil
  • Alirezaie M. Student), Arouiee H. , Rezazadeh Sh , Shoor M. Page 91
    Background
    Domestic cultivation under natural habitat may help to genetic diversity conservation and sustainable utilization of medicinal plant. Since alkaloids are nitrogenous compounds, the availability of nitrogen is expected to play an important role in the biosynthesis and accumulation of alkaloids in plants.
    Objectives
    The aim of this research was to study the effect of bio-fertilizer and chemical fertilizer on corm and colchicine yield in Colchicum kotschyi under natural habitat.
    Methods
    The experiment was performed in a randomized complete block design with eight treatments including of three levels of urea as nitrogen fertilizer (50, 100 and 150 kg ha-1), three levels of Nitroxin (20, 40 and 60 L ha-1), combined treatment (urea 100 kg ha-1 + Nitroxin 40 L ha-1) and no fertilizer as control with three replications at the natural habitat, during 2009 -2010.
    Results
    results showed that the application of Nitroxin 40 L ha-1 resulted in the highest corm dry yield (101.4 g), while the lowest corm dry yield was obtained in control (42.39 g). The yield of colchicin was higher in application of urea 100 kg ha-1 (40.44 mg) or Nitroxin 40 L ha-1 (37.58) than to other treatments, while the lowest colchicine yield was obtained in control (15.56 mg).
    Conclusion
    Generally moderate levels of chemical and biological fertilizers (urea 100 kg ha-1 or Nitroxin 40 L ha-1) had the best results on corm and colchicine yield than to other treatments.
    Keywords: Alkaloid, Bio, fertilizer, Colchicum kotschyi, Domestication
  • Hamzi S. Student)¹, Sorooshzadeh A. , Asgharzadeh A. , Naghdi Badi H. Page 104
    Background
    One of the most values of medicinal plants is Plantago ovata. That is belonging of Plantaginace family. Low and irregular germination is the most problem of medicinal plants which that occur in stage of germination under the low temperature at the first of spring.
    Objective
    This study has evaluated the effects of plant growth promoting rhizobacteria on seed germination and seedling growth of Isabgol (Plantago ovate forsk), under low temperature conditions.
    Methods
    This study was conducted as a factorial experiment in the form of randomizes complete design with four replications. The treatments consisted of different bacterial strains of pseudomonas (Putida 108, Fluorescens 112 and 11), Azotobacter Chroococum strains (5, 15 and 35), Azospirillum strains (lipoferum, Brasilense and Irakines), Mesorhizobium strains (Ic59, Ic2091 and SWRI7), control (without rhizobacteria infection) and temperatures (5, 10 and 20 c۫).
    Results
    Germination parameters were significantly affected by temperature, bacterial strains and the interaction of treatments. In 5c۫ temperature conditions, Psedumonas strains have the most effected on germination index, radicle and hypocotyl length, seedling vigor index, germination duration index. In 10c۫ temperature conditions, the maximum germination percentages, germination rate, hypocotyl to radical ratio were obtained by using azotobacter and Mesorhizobium.
    Conclusion
    We suggest that apply of plant growth promoting batteries content of ACC di-aminaz could be decrease ethylene production of cold stress
    Keywords: Plantago ovate forsk, Biofertilizer, Temperature, Germination parameters
  • Kazemian A. , Yousofidarani H. *, Zebardast N. , Sereshti M. , Banaian S. , Safdari F. , Delaram M. , Yousofi Ha , Rafieian M. Page 116
    Background
    Trichimonas vaginalis is a flagellate protozoa that cause trichomoniasis. Metronidazole which is drug of choice for treatment of this infection has many side effects so the patients are unsatisfied with its using, so it is necessary to seek for alternative drugs. Eucalyptus camaldulensis herb with strong anti-microbial affects is considered as an alternative drug.
    Objectives
    Investigating the effect of Eucalyptus camaldulensis as an alternative drug Trichomonas vaginalis in vitro.
    Methods
    Eucalyptus camaldulensis extraction was prepared using perculasion method. In test tubes containing parasite culture medium different concentrations of the plant extract were added. In other test tubes metronidazole or extract solvent as controls were added. 100 live Trichomonas vaginalis added to each tube and all tubes kept in 37ºC and tested for presence of the parasite every 24 hours up to 72 hours. For this purpose 10 microliter of each tube examined under microscope.
    Results
    in tubes with higher concentration of Eucalyptus camaldulensis extract and also in tube containing metronidazole no parasite was observed. In negative control tubes parasite had a normal growth.
    Conclusion
    According to results of this study Eucalyptus camaldulensis extract had strong effects on Trichomonas vaginalis growth. Further investigation is recommended to use this plant as alternative drug for treatment of trichomoniasis.
    Keywords: Trichomonas vaginalis, Eucalyptus camaldulensis, Treatment
  • Mahmoudi M. Student), Farhoomand P. , Azarfar A. Page 121
    Background
    Hemp seed (HS) has high protein with good quality and more than 90% of its fats are polyunsaturated fatty acids.
    Objective
    The objective of this experiment was to determine the effects of graded levels of HS on performance, organ weight (OW), and serum cholesterol levels on broilers.
    Methods
    192 male broiler chicks (1 d old-ROSS 308) were randomly assigned to a completely randomized design with 4 dietary treatments: control (without HS), 2.5, 5 and 7.5% HS in 4 replications (12 birds/pen). Weight gain (WG), feed intake (FI) and feed conversion ratio (FCR) were measured and calculated at the end of each wk. At the end of 6th wk, to determine serum lipids (1 bird/pen) and OW (2 birds/pen) were randomly selected.
    Results
    WG on 0 – 21 d (p<0.01) and 0 – 42 d (p<0.05) were significantly affected by HS levels. Increasing dietary HS levels significantly decreased total cholesterol, LDL, VLDL, triglyceride and liver weight relativity percentage (p<0.05) and increased HDL (p<0.01) levels in serum. HS levels had no significant effect on WG 22 – 42 d, FCR, FI and other organs weight relativity percentage (p >0.05).
    Conclusion
    In conclusion highest levels of HS used in this experiment could be apply to reduce serum cholesterol and saturated fatty acids and increasing meat quality to improve human health as target consumer.
    Keywords: Hemp seed, Performance, Cholesterol, Organ, Broiler
  • Sepehrimanesh M. (D.V.M. Student), Poorbaghi Sl (D.V.M. Student), Rajaian H. , Dadras H. , Razeghian Jahromi I. (D.V.M. Student) Page 130
    Background
    Barberry (Berberis vulgaris L. family Berberidaceae) is well known in Iran, and various parts of this plant including its root, bark, leaf and fruit have been used in folk medicine. There are evidences that this plant contains several antibacterial agents and has been used as a food additive.
    Objective
    This experiment was conducted to evaluate the effects of Berberis vulgaris root powder in the diets of broiler chickens on growth performance.
    Methods
    One hundred thirty Arbor Acers day old chicks from both sexes (mean of Body weight: 40 g) were divided into two equal groups in a completely randomized design. Dried roots of Berberis vulgaris were powdered and added to the ration of experimental group at a rate of 1%. The measured traits in this study were: live body weight, feed consumption and eventual side effects (gross and histopathological lesions). Tissue samples of heart, liver and skeletal muscles were collected and fixed in 10% buffered formalin for histopathologic examination. Data were analyzed by two independent sample t-test, using SPSS/PC software.
    Results
    At six weeks of age, there was a significant and greater weight gain in chickens of experimental group (means ± S.D in experimental groups was 1822.2 ± 75.1 g versus 1662.8 ± 85.2 g in control group) (p≤0.05).
    Conclusion
    On the basis of the results, addition of 1% Berberis vulgaris root powder exerts a positive effect on live body weight, reduce FCR and has no particular pathological effect, either macroscopic or microscopic, on the birds.
    Keywords: Berberis vulgaris, Arbor Acers chicks, Weight gain, Histopathological lesions
  • Oloumi H. , Hassibi N. Page 137
    Background
    Glycyrrhiza glabra roots and rhizomes which are extensively used in herbal medicines for them health effects containing more than 100 various useful compounds including phenolics and triterpene saponins (glycyrrizin) grow as a weedy plants in many different localities of Kerman province.
    Objective
    Regards to application of licorice roots in pharmaceutical industry, the mail goal was the comparison of some biochemical compounds content important in pharmacy, food industry and economics in G. glabra root gathering from seven localities of Kerman province.
    Methods
    In this research project, the content of total phenolic compounds, flavonoids and other UV absorbent compounds, tannins, anthocyanins and glycyrrhizin gathered from some natural localities of Kerman province including Baft, Bardsir, Rayen, Zangiabad and Koohbanan was investigated.
    Results
    The highest content of glycyrrhizin was found in Andohjerd. Shahrbabak locality showed the highest content of total phenolic compounds while the lowest was found in Andohjerd. Tannins content were highest in roots gathered from Baft.
    Conclusion
    Based on the results, in seems that the profile of secondary metabolites differs depending on climate parameters and environmental conditions. Therefore, roots gathered from Andohjerd with lowest height show higher quality of regards to glycyrrhizin production and roots form localities with more height like Rayen and Baft have more total phenolic compounds.
    Keywords: Glycyrrhiza glabra, Root, Secondary metabolites, Kerman province
  • Naghdi Badi H. , Zeinali Z. Student), Omidi H. , Rezazadeh Sh Page 145
    Background
    Borage is a valuable medicinal plant and its production to meet the needs of the pharmaceutical industry has a high value. Thus, the study of bio-fertilizers effect on its qualitative and quantitative yield seems to be necessary.
    Objective
    To determine the effects of nitrogen and phosphorus biofertilizers on morphological, agronomical and phytochemical characters of borage and feasibility of replacing chemical fertilizers with biological fertilizers.
    Methods
    This experiment was done in the Research farm of ACECR, Institute of Medicinal Plants along 2009 –2010 on the base of factorial experiment in a randomized complete block design (RCBD) with three replications. The treatments combination was three levels of biofertilizers (Control or no applying fertilizer, Nitroxin and Bio- Phosphor and three levels of chemical fertilizers (0, 50 and 100 percent of the nutritional needs of the farm).
    Results
    The biological and chemical fertilizers as well as their interactions had significant effects on flower number, grain yield and content of total phenol, oil and γ-linolenic acid. The chemical and biological fertilizers significantly increased the morphological and agronomical characters. Although the oil and γ-linolenic acid content significantly decreased with application of chemical fertilizer, the application of bio-fertilizers significantly increased the γ-linolenic acid content.
    Conclusion
    Although the qualitative yield decreased with consumption of chemical fertilizers, the borage performance in respect of all studied traits increased with application of bio-fertilizers. Therefore, the biofertilizers can be an alternative to replacing chemical fertilizers for increasing borage production which is in order to minimize of environmental pollution and sustainable agriculture.
    Keywords: Borago officinalis, Qualitative, quantitative characters, Bio, fertilizer, Chemical fertilizer
  • Batooli H. , Safaei, Ghomi J. Page 157
    Background
    Rosa damascena Mill. is one of the most important medicinal and aromatic plants mountainous areas Kashan. This plant have different genotypes that they are very various in size and colour of flowers, number of petals, amount of essential oil and components.
    Objective
    Extraction and determine of essential oil combination of three genotypes from Rose of Kashan area.
    Methods
    The flowers of these three genophytes fully double link, white and yellow was collected from mountainous areas Kashan. The essential oil, by hydrodistillation using an all-glass Clevenger-type apparatus. The analysis of the oils were performed by using GC and GC-MS methods.
    Results
    Yields of essential oil of fully double link genotype was 0.025% (v/w) and 39 components was identification. The major components of this genotype were citronelool(%34.7), nonadecane (%14.5) and heneicosane(%10.3). Yields of the essential oil of white genotype was 0.035% (v/w) and 21 components was identification, that major components were found as citronellol (%53.61), nonadecane (%17.75) and geraniol (%12.59). Yields of the essential oil of yellow genotype was 0.7% (v/w) and 29 components was identification, that major components were found as heneicosane (%32), nonadecane (%30) and 9-nonadecene (%10.5).
    Conclusion
    Monoterpene citronelool was more than 30-50% from essential oil of genotypes fully double link and white, but this component wasn’t in yellow genotype. On the other hand, heavy hydrocarbon component was more than 50% of essential oils component of yellow genotype, but amount of this component was 17% in fully double link and white genotypes.
    Keywords: Rosa damascena Mill., Essential oil, Medicinal, Aromatic plant, Genotype, Citroneloole, Nonadecane
  • Mohammadkhani Shahri L. , Abbaspoor Z. , Aghel N. , Mohammadkhani Shahri H. Page 167
    Background
    Delivery pain is one of the most severe pain that women experience in their life. Recently drug interventions are more effectiveness than non drug intervention for reduction labor pain but those are more expensive and harmful. Aromatherapy with lavandula is one of the non-pharmacological methods for pain relief.
    Objective
    This study objective is the effect of massage aromatherapy with Lavender oil on pain intensity of active phase of labor in nulliparous women.
    Methods
    This research had been a single blind randomized clinical trial on, term pregnant women who admitted to mahdieh hospital in tehran city in 2007 – 2008 that referred to vaginal delivery. Ninety women divided into three groups. First group took only massage. Second group took massage with Almond oil, and third group took massage aromatherapy with Lavender oil. Each group received back effleurage massage for 20 minutes. Their pain severity evaluated before and after intervention with VAS scale. Then data were analyzed by in paired t, chi square, Anova and post hoc test.
    Results
    Massage aromatherapy with Lavandula has decreased pain intensity of active phase of labor before and after intervention significantly (p=0.0001), whiles mean labor pain intensity has decreased before intervention from 6.56 ± 1.63 to 4.78 ± 1.50 after intervention. Also aromatherapy has decreased pain intensity of active phase of labor after intervention (P=0.001) and has caused patient satisfaction from delivery (P=0.014).
    Conclusion
    With regard to efficacious massage, particular massage with Lavender oil and parturient satisfaction of massage aromatherapy then it can be use in relief delivery pain and patients satisfaction until not only create good memory of delivery but also prevention from elective section due to fray of vaginal delivery and medical high expenses.
    Keywords: Massage Aromatherapy, Lavender oil, Delivery Pain
  • Moslemi Hr , Jamshidi K. , Tavangar Mm (D.V.M.), Kafshdouzan K. Page 177
    Background
    Wound and its management are the most common health problems in human and veterinary medicine. Herbal therapy is becoming increasingly popular among patients and physicians.
    Objective
    This study was conducted to evaluate the effects of 5% Urtica dioica ointment on full thickness wounds of nine cattle, were assessed by microscopic and macroscopic methods.
    Methods
    After preparing the operating site, a total of two full thickness skin wounds (3×4 cm) were created on the both sides of neck of each cattle. The wounds were treated by Urtica dioica, and saline solution twice daily. On days 5, 11 and 21 specimens was collected from wounds and evaluated histologically.
    Results
    Our study showed significant difference between treated and control groups, in wound contraction and epithelization on days 21. In group treated with Urtica dioica ointment, the healing process was higher than from control group. There is not any different between treated and control groups on days 5 and 11 significantly.
    Conclusion
    In conclusion, this study shows that the application of Urtica dioica increased the coetaneous wound healing in cattle.
    Keywords: Urtica dioica, Cutaneous wound, Cattle
  • Tahmasbi O. Student), Shariatmadari F. , Karimi Torshizi Ma Page 183
    Background
    Thyme extract had shown to have antimicrobial and autoxidative activities. It is claimed that it causes reduction in serum cholesterol and improves immune system.
    Objective
    An experiment was conducted to investigate the effect of dietary Thyme extract on serum cholesterol, yolk cholesterol and immune system under heat stress in laying hens.
    Methods
    for six weeks with 108 hens from Lohman strain of 45 weeks old. The experiment had a 2×2×3 factorial arrangement. Treatments include cyclic hot and neutral temperature, two fat sources of saturated and unsaturated and tree experimental treatments of control group (without additive), vitamin E and thyme extract. To determine the factors which affect on antibody production, the Sheep Red Blood Cell (SRBC) was injected on the day 30 and 37 following the start of experiment.
    Results
    Statistical analysis has shown a significant increase differences between the level of serum cholesterol and yolk cholesterol significantly under heat stress (p<0.05). Saturated fat significantly increased yolk cholesterol (p<0.05). However, thyme treatment decreased serum and yolk cholesterol (p<0.05). In addition, temperature had significant effect on first and second antibody titer (p<0.05). Furthermore, in second SRBC injection, thyme had the highest significant effect on antibody increment (p<0.05).
    Conclusion
    Phenolic compounds within thymol reduced serum cholesterol and improved immune response especially in high environment temperature.
    Keywords: Heat stress, Immune system, Cholestrol of serum, blood, Thyme, Vitamin E
  • Fallah Huseini H. , Kianbakht S. Page 192
    Background
    Various plants are used in traditional medicine to increase fertility and to affect fetus gender.
    Objective
    The effects of chicory roots and fennel and dill seeds water extracts on fertility rate and neonate gender in rats were studied.
    Methods
    184 Wistar rats weighing 230-250 g in 4 groups each comprising 23 males and 23 females kept separate from each other were used. Water without extract was gavaged to the control group and chicory, fennel and dill extracts were gavaged at the doses of 45, 100 and 100 mg/kg respectively to each of the other 3 groups for 5 weeks. During the fifth week, each male rat was put close to one female rat in a separate cage to mate. The number of parturitions and number and gender of neonates were determined later.
    Results
    The number of parturient rats and the total number of neonates in the fennel group were increased very significantly compared to the control group and other groups (χ2 = 18.65, p < 0.01), but the number of male and female neonates in the fennel group and the number of parturient rats, total number of neonates and number of male and female neonates in the chicory and dill groups did not differ significantly from the control group (p > 0.05).
    Conclusion
    Fennel increases fertility rate and neonates number in rats, but chicory and dill do not have such effects. None of the plants affect the neonate's gender in rats.
    Keywords: Rat, Fertility, Neonate gender, Fennel, Dill, Chicory
  • Yektaeian N. , Rafeian M. , Khalili, Dehkordi B. , Hejazi Sh , Shirani, Bidabadi L. , Hosseini Sa Page 197
    Background
    Due to side effects of the drug and also tendency of people in using herbal medicine, this study aimed to evaluate the sinerjhist effects of three herbs Achillea millefolium, Artemisia absinthium and Juglans regia leaf combained extract on Leishmania major, so that in case of effectiveness in further studies possible alternative drugs can be formulated.
    Objective
    Access to formulation drug without harmful chemical material and without side effects.
    Methods
    In an experimental study four tubes were selected and the mixture of three herbs leaf extracts with concentrations of 25 mg/ml were prepared. After 6, 12, 24, 48 and 72 hours sample were tested for dead or alive and also for their mobility of the parasite. Data were analyzed by ANOVA test.
    Results
    This study showed that combaind extracts of these three herbs caused an increase in immobility of the parasites. The rate of immobility had direct relationship with time and immobility was continuously increased after 24, 48 and 72 hours. The result were suggestive that three herbs leaf hydroalcoholic extracts were significantly more effective in reduction of parasite, in vitro (p<0.05); however, Glucantime after 24 hours and amphotericin B after 30 minute caused immobility of parasite versus 24 hour for plant extract.
    Conclusion
    Our study showed that the extracts of three mentioned herbs had effect on growth of Leishmania major, however further studies are needed to show effects of these herbs in animal models and voluntary infected people.
    Keywords: Achillea millefolium, Artemisia absinthium, Juglans regia, Leishmania major
  • Choobkar N. , Akhondzadeh Basti A. , Sari Aa , Gandomi H. , Emami Rad Am Page 205
    Background
    Zataria multiflora is medical plants in Traditional Medicine of Iran. It is necessary to study on antimicrobial effects of essential oil on foodborne pathogens. Nisin is bacteriocin, antimicrobial food preservative. It is regarded as natural because it is a polypeptide produced by certain strains of Lactococcus lactis subsp. lactis (hereafter referred to as L. lactis), during fermentation.
    Objective
    This study was performed to evaluate the antimicrobial effects of Zataria multiflora Boiss essential oil and Nisin on the shelflife of light salted fish fillet, silver carp.
    Methods
    Effects of different concentrations, Zataria multiflora Boiss essential oil (0, 0.045, 0.135, 0.405 and 0.810%) and Nisin (0, 0.25 μg/ml) were studied on shelf life in light salted fish fillets of silver carp at unfavourable refrigeration storage temperature (10oC) by measuring of microbial flora and chemical values such as pH, thiobarbituric acid (TBA) and total volatile basic nitrogen (TVB-N) and perioxide compared with control group.
    Results
    The results showed that higher used concentrations of Zataria multiflora essential oil (0.135, 0.405 and 0.810%) and Nisin (0.25%) had a significant effect on the shelf life of fish fillets (p> 0.05).
    Conclusion
    The results showed that Z. multiflora essential oil and nisin have antimicrobial effects and are as a food natural preservative in fish fillet. Also, Total volatile basic nitrogen (TVB-N) increased with growth of microbial flora and TVN in the study was best factor for shelf life changes.
    Keywords: Shelf life, Light salted fish fillet, Silver carp, Zataria multiflora essential oil, Nisin
  • Mohamadpour Kargar H. , Shafahi M. , Kesmati M. Page 216
    Background
    Sesame oil is applied in physiological research as a solvent. It contains unsaturated fatty acids such as linoleic acid, sesamol and lecithin. In his research effect of dietary sesame oil on pain perception was studied.
    Methods
    N-MRI male rats (360±20 g) were used. Animals divided to two groups: 1) control group and 2) experimental group (three subgroups that ate dietary plats that contain 10% sesame oil for 28, 42 and 56 days respectively and a subgroup ate dietary plats that contain 1% lecithin). After 28, 42 and 56 days pain was evaluateded by digital hot plate and formalin test. Data was analyzed by one way ANOVA or T- test.
    Results
    Hot plate test: Sesame oil diet decreased pain in the 28, 42, 56 days significantly. Formalin test: Sesame oil diet decreased pain only in 42 days (p<0.02) significantly in early phase. Sesame oil diet decreased pain in the 28 days (p<0.0001) and 42 days (p<0.03) and 56 days (p<0.001) significantly in late phase of formalin test and also we found significant difference between control and lecithin group (p<0.006) in late phase.Hot plate test: Dietary plats (10% sesame oil) decreased acute pain perception in all experimental groups (p<0.03).
    Conclusion
    Our data indicated that dietary sesame oil could increase pain threshold. It seems that sesame oil lecithin (as a source for acetylcholine) or unsaturated fatty acid (altered plasma membrane properties or PGs metabolism) involve in this pain threshold alternation.
    Keywords: Sesame oil, Unsaturated fatty, Lecithin, Pain, Hot plate, Formalin test
  • Abbasnejad M. , Keramat B. , Salari S. , Hosaizadeh M. Page 225
    Background
    Pain is an unpleasant sensation experience that motivates when tissues are damaged or threatened. Therefore, humans have always tried to discover how to struggle against it. Nowadays people willing to use plant drugs more than chemical drugs, because chemical drugs have detrimental side effects.
    Objective
    In this research we studied the analgesic effects of aqueous and hydroalcoholic extract of Eugenia caryophyllata.
    Methods
    In this study 70 NMRI adult male rats (250 – 350 g) were randomly divided into 10 groups. In four groups of rats Aqueous extract, and in other four groups hydroalcoholic extract was injected IP at doses, 12.5, 25, 50 and 100 mg/kg. The 9th group treated with normal saline, and the last group" sham positive" received methylsalicylate (300 mg/kg). In order to evaluate analgesic effect, the formalin test was used.
    Results
    The results showed that the hydroalcoholic extract in comparing with normal saline decrease the pain in both parts of formalin test especially in the first 5 and 10 minutes (p<0.05). Also the results showed that the aqueous extract had analgesic effects at all doses, and the most effective doses was 100 mg/kg doses. In this research was defined the analgesic effect of methylsalicylate was better than both of extracts.
    Conclusion
    The results suggested that at least a part of analgesic effect of Eugenia caryophyllata can be attributed to its methylsalicylate, and eugenol.
    Keywords: Eugenia caryophylata, Pain, Formalin test