فهرست مطالب

آموزه های قرآنی - سال نهم شماره 15 (بهار و تابستان 1391)

مجله آموزه های قرآنی
سال نهم شماره 15 (بهار و تابستان 1391)

  • 208 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/09/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • پژوهشها
  • جواد ایروانی صفحه 3
    مقصود از انسان اقتصادی، ابعادی از رفتارها و روحیات انسان است که در حیطه مطالعه اقتصاددان قرار دارد. از آنجا که خاستگاه این بحث، اقتصاد سرمایه داری است، بررسی آن در پرتو آموزه های اسلامی اهمیت می یابد. در نگاه مکتب سرمایه داری، انسان اقتصادی «حداکثرکننده منفعت شخصی» تعریف می شود. نفع شخصی به سود مادی و این جهانی منحصر می گردد و پی جویی آن در کنار عقلانیت ابزاری، ویژگی های مهم آن به شمار می رود. این تعریف و ویژگی ها، مبتنی بر مبانی جهان بینی غرب از جمله اصول دئیسم، ناتورالیسم، فردگرایی و فایده گرایی است. از دیدگاه قرآن، ویژگی ها و تعریف یادشده، در حقیقت «انسان اقتصادی مطرود» را شکل می دهد. بحرانهای اجتماعی و اقتصادی سده های نوزده و بیست و ادامه آنها در آغاز هزاره سوم نیز، گواه روشنی بر ناکارآمدی انسان اقتصادی مورد تایید نظام سرمایه داری است. آنچه در این نوشتار می آید، بازخوانی و نقد اختصارگونه انسان اقتصادی غرب و مبانی آن و سپس بیان تعریف و ویژگی های انسان اقتصادی مطلوب از دیدگاه قرآن است.
    کلیدواژگان: انسان اقتصادی، مکتب سرمایه داری، اقتصاد قرآنی
  • عباس اسماعیلی زاده صفحه 27
    در قرآن، ماده «دین» و مشتقات آن 101 بار و در سه معنا به کار رفته است: آیین و شریعت، جزا و پاداش، بدهی و قرض. معنای نخست زمانی است که این ماده به هیئت «دین» درآمده است و در معنای دوم بر وزن اسم مفعول «مدین» و ترکیب مضاف و مضاف الیه «یوم الدین» (روز جزا و قیامت) آمده است و معنای سوم هنگامی است که به صورت «دین» می آید. در این میان در چهار آیه (ذاریات/ 6؛ انفطار/ 9؛ تین/ 7؛ ماعون/ 1) که در آنها واژه «دین» به کار رفته است، بیشتر مترجمان و مفسران، بر خلاف سایر موارد کاربرد این واژه، آن را به معنایی غیر از «آیین و شریعت» دانسته اند. اما بررسی دقیق این آیات و فهم سباقی و سیاقی آنها ثابت می کند که در این موارد به ویژه در سه آیه اخیر نیز همانند دیگر موارد استعمال واژه «دین» در قرآن، به همان معنای آیین و شریعت و خصوص دین اسلام است و در سوره ذاریات این معنا برتری دارد.
    کلیدواژگان: دین، یوم الدین، سوره ذاریات، سوره انفطار، سوره تین، سوره ماعون
  • اعظم پرچم، مسانه ابوترابیان صفحه 47
    این نوشتار در صدد تبیین جایگاه معنایی «دعا» در قرآن به شیوه معناشناسی توصیفی است. معناشناسی توصیفی، ارتباط واژه دعا را با کلمات مرتبط با آن در قرآن بررسی می کند. در کاربرد وحیانی، واژه هایی مانند: طلب، ندا، استغاثه، تضرع، عبادت، استغفار و... با دعا ارتباط معنایی دارند.
    از نتایج مهم ترسیم میدانهای معنایی دعا، آشکار شدن پیوند معنایی عمیق دعا با سایر واژه های مرتبط با آن در قرآن است. این پیوندها باعث شده تا این واژه کاملا تحت تاثیر کلمات مجاور و نظام معنایی مستقر در آن قرار گیرد. در این مقاله با بررسی این پیوندها و روشن شدن توسعه معنایی دعا، به روند تکاملی انسان بر حسب مراتب او، به عنوان رهیافت معناشناسی پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: قرآن، توسعه معنایی، میدان معناشناسی، دعا، رابطه همنشینی، رابطه جانشینی
  • محمدعلی مهدوی راد، امیر عطاءالله جباری، نرگس بهشتی صفحه 73
    محمد عابد جابری شخصیت نواعتزالی معاصر است که قصه های قرآن را به ترتیب نزول بررسی کرده است. او در این نگرش می کوشد تا محیط دعوت اسلام را با توجه به نوع داستانهایی که بر پیامبر نازل گردیده بازسازی کند. از نظر وی قصص قرآن به سان آیینه ای، جلوه گر مراحل دعوت پیامبر و محیط نزول قرآن و چگونگی تعامل ایشان با مردم در پذیرش دین اسلام است.
    در این نوشتار دیدگاه جابری مورد نقد و بررسی قرار گرفته و به تناسب از ترتیب نزول قرآن و واقع نمایی داستانها سخن به میان رفته است. همچنین روشن می شود که نگاه جابری به قصه های قرآن، بر پایه اصول نومعتزله سامان یافته، اما در لباسی جدید رخ نمایانده است، به گونه ای که می توان آن را نسخه ای ویرایش شده از نگرش نواعتزالی به داستانهای قرآن دانست.
    کلیدواژگان: نومعتزله، جابری، قصه های قرآن، ترتیب نزول، واقع نمایی قصص، مستشرقان
  • قاسم فائز، محمدرضا شاهرودی، سعید گلاب بخش صفحه 101
    در فهم و تفسیر قرآن کریم، توجه به تاریخ به ویژه تاریخ عصر جاهلی، به عنوان یکی از مهم ترین قرائن فهم متن تاریخی، امری لازم و ضروری است. تاریخ عصر جاهلی در فهم و تفسیر بسیاری از آیات و شناخت و ریشه یابی احکام تاسیسی و امضایی قرآن نقشی تعیین کننده دارد. شناخت آداب و رسوم مختلف عصر جاهلی مانند آداب و رسوم عبادی و مناسک حج، آداب و رسوم اجتماعی و خانوادگی و آداب و رسوم اقتصادی و تجاری در فهم و تفسیر آیات مرتبط با آن نقش دارد. همچنین آگاهی از عقاید، باورها و ادیان عصر جاهلی در شناخت محیط نزول قرآن و فهم بسیاری از آیات کاربرد دارد.
    کلیدواژگان: تاریخ، تفسیر، تاریخ عصر جاهلی، نقش تاریخ عصر جاهلی در تفسیر
  • سیدمهدی احمدی نیک صفحه 135
    بحث از روایات واردشده درباره اسباب نزول یکی از مهم ترین بحثهای قرآنی حدیثی است که از گذشته تا به امروز مورد توجه اندیشه وران قرآنی بوده است و نقش مهمی در فهم صحیح آیات قرآنی دارد.
    در همین باره از بحثهای مهمی که در گذشته کمتر مورد دقت و بررسی قرار گرفته، این است که اسباب نزول چه گونه هایی دارد؟ گونه صحیح آن کدام است؟
    این مقاله با روش توصیفی تحلیلی کوشیده است با تبیین گونه های اسباب نزول در مقام ثبوت و اثبات و ارائه نمونه و تحلیل برای هرکدام، روایات اسباب نزول را بررسی نماید.
    کلیدواژگان: علوم قرآن، تفسیر، روایات تفسیری، اسباب نزول
  • محمد قربان زاده، محمدحسن رستمی صفحه 155
    هر یک از مفسران قرآن کریم به گونه ای به تفسیر قرآن پرداخته اند، به طوری که در کتابهای تفسیر و نوشته های آنان تنوع فراوانی ایجاد شده است. حال، پرسش این است که این تنوع در نوشتارها در چه محدوده ای از تفسیر جایز است و تا چه اندازه می تواند گسترش یابد؟
    با توجه به تفکیک معنایی که میان روش ها و گرایشهای تفسیری مطرح خواهد شد، به نظر می رسد امکان بسط و توسعه تفسیر در حوزه گرایشهای تفسیری بسیار گسترده تر از روش های تفسیری است. در این زمینه مفسران نیز سخنان فراوانی گفته و تنوع قابل توجهی در نوشتارهای تفسیری پدید آورده اند. همچنین می توان گفت که گستره این تنوع نیز به نیازها و یافته های علمی مفسران و رعایت قواعد تفسیر بستگی دارد.
    کلیدواژگان: گرایشهای تفسیری، الوان تفسیری، گرایشهای نو در تفسیر
  • غلامعباس سعیدی صفحه 173
    معاندان و کژاندیشان از همان زمان پیامبر بحث عدم تناسب و نبود انسجام بین آیات قرآن کریم را مطرح کرده اند. در دوره های اخیر نیز، خاورشناسان مغرض به این امر پرداخته و سعی کرده اند به پندار باطل خویش، بلاغت کلام وحی را خدشه دار کنند. اصل همکاری، از نظریه های مطرح زبان شناسی، به ویژه در زیرشاخه های واکاوی متن و منظورشناسی است که از سوی گرایس، فیلسوف زبان شناس معروف، پیشنهاد شده است. این نظریه، برای واکاوی متن و بررسی چگونگی پیام گزاری، پیام گیری، تولید و دریافت معانی ضمنی متن و نیز برای بررسی و نشان دادن وجوه ادبی متن تا کنون کارایی بسیار بالایی داشته است. این مقاله با بهره گیری از اصل همکاری گرایس، به تناسب آیات قرآن دقت نظر داشته و سعی کرده است برای تناسب گریزی ظاهری آیات، توجیهی زبان شناختی و بلاغی ارائه دهد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، تناسب آیات، اصل همکاری گرایس، معنای ضمنی، خاورشناسان
  • ترجمه چکیده ها
  • محمد سلامی صفحه 193
|
  • Javad Irvani Page 3
    Economic man here means those aspects of human behaviors and his spiritualities about which economists study. Since the origin of this debate is capitalist economy, its studding in the light of Islamic teachings must be important. In capitalist economic thought, economic man is defined as who “maximizing self-interest”, self-interest confined to the material and sublunary interest and its seeking beside instrumental rationality are regarded as is one of its important characteristics. These definition and characteristics are based on the foundations of the west worldview, including, principles of dualism, naturalism, individualism and utilitarianism. In the Quran, the features and mentioned definition form really the “despicable economic man”. Economic and social crisis of the nineteenth and twentieth centuries and their continuation in the third millennium is also a clear evidence for the economic inefficiency of economic man of capital system. This paper reviews and criticizes briefly the west economic man and its foundations and then expresses the definition and the characteristics of the desirable economic man in view of the Quran.
    Keywords: Economic man, Capitalism thought, Quranic economy
  • Abbas Ismaeelizadeh Page 27
    The root of the term “religion” and its derivatives have been used hundred and one times in the Quran: ritual and Sharia, punishment and reward and debt. The first meaning is when this word takes the form of “din” and the second meaning is when it takes the form of “madin” and composition of determined and determiner of “Yowm-al-Din” has come in the meaning of “The Day of Judgment” and the third meaning is when it takes the form of “dain”. Meanwhile, in four verses of the Quran (Al-Zariyat, Al-Infitar, Al-Tin and Al-Ma’un) that the word “din” has been used, more translators and interpreters unlike the other cases of the application of the term, it is understood as a meaning other than ritual and religious law. But the careful study and understanding of these verses prove that in these cases, especially in the last three verses like the other applications of this word in the Quran, has been used in the meaning of “ritual, religious law, and Islam” and in chapter of Zariyat this meaning is dominating.
    Keywords: Din, Yowm al Din, Sura Al Zariyat, Sura Al Infitar, Sura Al Tin, Sura Al Maun
  • Azam Parcham, Mastaneh Abutorabiyan Page 47
    This article seeks to explain the semantic position of “pray” in a descriptive way in the Quran. Descriptive semantics reviews the relation of term “pray” with the relevant words in the Quran. There is semantic relation between “pray” and the application of the revealed of words such as seek, call, implore, supplicate, worship, seeking forgiveness and…. One of the important conclusions drawn from the semantic fields of prayer is revealing the deep semantic connection of the pray with the other words of the same field in the Quran. These nexus made the term pray influenced completely under the adjacent words and the semantic system available in the Quran. Exploring these nexus and clearing the semantic development of the pray, this article deals with the evolutionary process of man as a semantic approach in accordance with its degrees.
    Keywords: The Quran, The semantic development, Semantic field, Prayer, Companion relationship, Substitution relationship
  • Muhammad Ali Mahdavi Rad, A.A. Jabbary, N. Beheshti Page 73
    Muhammad Abed Jaberi is a new Mutzilain contemporary intellectual that has examined the stories of the Quran in accordance to its descent. In this attitude, he attempts to rebuild the environment of the invitation of the Islam in according to the type of stories that would descend on the prophet, because in his view, the stories are like a mirror that shows the degrees of the mission of the Prophet and his interaction with people in accepting Islam. This paper reviews and criticizes the view of Jaberi speaks about the degree of descend of the Quran and revealing the reality of the stories. It will be clear through this research that the idea of Jaberi story about the stories of the Quran is based on the principles of the new Mutzilaism but in a new dress, that can be regarded as a new edited version of the new Mutzilain vision to the stories of the Quran.
    Keywords: New Mutzilain, Jaberi, Stories of the Quran, Degrees of the descendent, Orientalists
  • Q. Faez, M.R. Shahrudi, Saeed Golabbakhash Page 101
    It is necessary in understanding and interpretation of the Quran to pay attention to the history especially the history of the Age of Ignorant as one of the most important evidence to understand the historical context. Age of ignorant has a crucial role in understanding and interpreting many verses and understanding and finding the roots of established and validated orders. Recognizing the different traditions and customs of the Age of Ignorant like the ritual traditions and customs and sacred rites of the Pilgrimage, social and family customs and traditions, and economic and business customs has a role in understanding and interpretation of the many verses involved. Being aware of the opinions, beliefs and religions of the Age Ignorant has a role in knowing the environment of the descendent of the Quran and understanding many verses of the Quran.
    Keywords: History, Interpretation, Age of ignorant age, The history of the age of ignorant, The role of the history of the age of ignorant in interpretation
  • Seyyed Mahdi Ahmadi Nik Page 135
    The discussion about the traditions of the occasions of the revelation is one of the of the most important discussions of the Quranic-hadith discussions that has been focused on by the Quranic thinkers from distant past to the present and also plays an important role in the correct understanding the Quranic verses. One of an important debate that has been considered less carefully in the past is that what kinds do they have? Which of them is correct? This paper has attempted to examine one of the aspects of the narrations of the occasions of revelation in an analytic-descriptive way and expressing the kinds of occasions of revelation rationally and on the evidence and providing examples and analysis for each of them.
    Keywords: Quran, The occasion of revelation, Types of occasions of revelation, Commentary narrations, Narrative interpretation
  • Muhammad Qurbanzadeh, Muhammad Hasan Rostami Page 155
    Each of the commentators of the Holy Quran has interpreted it so that great variation in their interpretative books and their writings has occurred. Now the question is that to what extent this variation is permissible and how much it can be extended? Given to the semantic distinction between interpretive approaches and trends that will be discussed, it seems that the development of interpretive trends is more possible than interpretive methods. Commentators have had much speech in this field and have created considerable diversity in the interpretive writings. It can also be said that the range of variation depends on the needs and scientific findings of commentators and regarding interpretive rules. This article has provided a new vision in the field of interpretive trends and necessity of separation between methods and attitudes.
    Keywords: Interpretive attitudes, Interpretive colors, New trends in interpretation
  • Gholam Abbas Saeedi Page 173
    Enemies have raised the issue of the disproportion and lack of coherence between the verses of the Quran from the time of the Prophet (PBUH). In the recent times, mercenary orientalists have also tried, in their opinion, to disrupt the rhetoric of the revelation. The principle of collaboration that proposed by Grice as a theory of linguistics to explore texts and considering the quality of sharing and receiving messages and producing and getting the implications of the text, as well as discussing and showing the aspects of the literature of the text, has a very high efficiency. Utilizing the principle of collaboration of Grice, this article has looked at the proportion of the verses of the Quran and tried to offer a linguistic and rhetorical justification for the apparent disproportion of the verses of the Holy Quran.
    Keywords: The Holy Quran, Verses proportion, Grice, Principle of collaboration, Implicit meaning, Orientalists