فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات
پیاپی 26 (بهار 1391)

  • وی ژه نامه مطالعات زنان
  • تاریخ انتشار: 1391/04/04
  • تعداد عناوین: 9
|
  • هما زنجانی زاده اعزازی، نادر صنعتی، فریال اسماعیلی یزدی صفحه 11
    تاکنون تحقیقات متعددی پیرامون قدرت تصمیم گیری زنان در داخل و خارج از کشور به انجام رسیده است. با این وجود اکثر این پژوهش ها توصیف زنان را از قدرت خود در خانواده ملاک میزان قدرت تصمیم گیری آن ها در خانواده قرار داده-اند. این در حالی است که ارزیابی زنان از جایگاه خود ممکن است برخاسته از برداشت های ذهنی آن ها بوده و با واقعیت موجود فاصله داشته باشد. هدف این پژوهش، رفع ابهام موجود از طریق مقایسه میان ارزیابی این موضوع در دو جامعه آماری مردان و زنان می باشد.
    برای دست یابی به این هدف ابتدا از نظریه منبع، نظریه سرمایه اجتماعی بوردیو، تئوری بم و تئوری لرنر به عنوان مبانی اصلی پژوهش استفاده نمودیم. سپس با طرح پرسش نامه؛ داده های خود را از دو جامعه آماری زنان و مردان طی پیمایشی در سطح شهر مشهد گردآوری کردیم. لازم به ذکر است داده های پژوهش از نمونه ای 570 نفری که از روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شده بودند به دست آمد. در نهایت نتایج گویای آن بود که میزان قدرت تصمیم گیری زنان در خانواده در جامعه آماری این پژوهش (شهر مشهد) متوسط ارزیابی شد و برخلاف فرض اولیه که ویژگی های فردی زنان را موثرترین عامل در این زمینه تلقی می کرد، آنچه بیش از هر عاملی تعیین کننده سطح قدرت زنان در خانواده شناخته شد، میزان اعتقاد زوجین به کلیشه های جنسیتی و باورهای قالبی و ویژگی های شوهران بود.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری در خانواده، قدرت تصمیم گیری زنان، کلیشه های جنسیتی، زنان شهر مشهد
  • سید حسین سراج زاده، محمد جواد غلامرضاکاشی، مینا هلالی ستوده صفحه 27
    مقاله حاضر به مطالعه گفتمان مقاومت در مقابل شبه مدرنیته نظام پهلوی می پردازد. الگوی نظارت بر تن زنانه، محور این مطالعه هم در بررسی ساختار گفتار حاکم و هم گفتمان مقاومت است. با استفاده از نظریه فوکو در مورد مناسبات قدرت و بدن و نیز نظریه گفتمانی لاکلا و موفه سعی شده تا مرزهای معنایی برساخته شده حول مدلول تن زنانه درون بستری از منازعات و رخدادهای اجتماعی- سیاسی دوران پیش از انقلاب، ترسیم شود. این تحلیل نشان داد که پهلوی دوم در انقلاب سفید با بهره گیری از تن نمایشگر زنانه اراده به غربی سازی جامعه ایرانی را پیش برد. این گفتمان که در متن جامعه در حال تکوین و انتشار بود از سوی حاشیه سنتی مورد هجوم قرار گرفت؛ مواجهه این دو گفتمان منجر به ظهور گفتمان سومی شد که با توجه به قوت استعاری اش از عوامل تاثیر گذار در پیروزی انقلاب اسلامی شد. این گفتمان با طرد سنت و تجدد به معنای رایج آن الگوی نویی را ترسیم کرد که توانست اغلب گروه ها را ذیل چتر استعاری خود برای ایجاد جامعه ی آرمانی هم صدا سازد
    کلیدواژگان: تن زنانه، گفتمان، تجدد و سنت، جامعه پاک، حاشیه و متن
  • خدیجه سفیری، لیلا قرآنی دامداباجا صفحه 53
    مطالعه حاضر به بررسی تاثیر حمایت شبکه های اجتماعی غیررسمی بر رضایت از زندگی خانوادگی زنان متاهل می پردازد. برای بررسی از نظریه منابع اجتماعی استفاده شده است.
    این مطالعه با روش پیمایش و با استفاده از پرسشنامه انجام شده است. جامعه آماری را کلیه زنان متاهل شهر اردبیل تشکیل می دهند. حجم نمونه 367 نفر است که با روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب گردید. ضریب آلفای 0.894 برای متغیر رضایت از زندگی خانوادگی نشان دهنده پایایی مناسب برای این ابزار بوده و این متغیر از اعتبار صوری (نظر اساتید) برخوردار می باشد.
    نتایج پژوهش حاکی از آن است که میزان رضایت از زندگی خانوادگی زنان و نیز میزان حمایت دریافتی از شبکه های غیررسمی در حد متوسط رو به بالاست. در بین شبکه های غیررسمی، خانواده، بیشترین میزان حمایت و شبکه های همسایگی، کمترین میزان حمایت را داشته اند. علاوه بر آن، در مقایسه تاثیر رابطه انواع حمایت شبکه های غیررسمی با رضایت از زندگی خانوادگی، رابطه حمایت عاطفی از همبستگی بالاتری برخوردار می باشد. نتایج رگرسیون نیز نشان می دهد که بین حمایت شبکه های غیررسمی و رضایت از زندگی خانوادگی زنان رابطه معنادار است.
    کلیدواژگان: شبکه اجتماعی، حمایت اجتماعی غیررسمی، رضایت از زندگی خانوادگی
  • سهیلا صادقی فسایی، آتنا کامل قالیباف صفحه 80
    این مقاله با استفاده از داده هایی که از یک تحقیق کیفی در مورد خشونت علیه زنان به دست آمده است، بر آن است تا تجربه زیسته و تصور زنان را نسبت به انواع خشونت خانگی، علت های آن و نقش سیستم عدالت کیفری، قانون و پلیس در برخورد با خشونت های خانگی تبیین و ترسیم کند. این پژوهش براساس مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته با 50 زن متاهل 63-18 ساله در تهران صورت گرفته است و فاقد قابلیت تعمیم آماری می باشد.
    یافته های تحقیق حاکی از آن است که اگرچه زنان خشونت های خانگی را امری به شدت ناپسند و آسیب رسان می دانند، اما بیشتر آن را مسئله ای شخصی و خصوصی تلقی می کنند. از طرفی زنان خشونت علیه خود را امری اجتناب ناپذیر نمی دانند، بلکه بر این باورند که با تغییر در قوانین و سیستم های فرهنگی که مردسالاری را مورد حمایت قرار می دهد، می توان از خشونت های خانگی که به طور عمده در متن مناسبات قدرتی و نابرابری زنان و مردان تعریف می شود، اجتناب کرد. زنان بر این باورند که حاکمیت مردسالاری بر دستگاه های قانونی و اجرایی مانع از برخورد با خشونت های خانگی می گردد. نتایج تحقیق در این راستا قابل تفسیر است که خشونت های خانگی به سهولت قابل پیگرد قانونی نمی باشد، مگر آن که قربانیان خشونت عزم خود را در جهت پیگیری قانونی جزم کنند و از طرفی، قانون گذار نیز خشونت های خانگی را جرم تلقی کند و برای خاطیان و مجرمان تنبیه مناسبی را در نظر گیرد.
    کلیدواژگان: خشونت علیه زنان، حمایت های قانونی، مناسبات قدرت، اعمال کنترل، نقش پلیس
  • محمد عباس زاده، محمدباقر علیزاده اقدم، رعنا پورمحمد صفحه 111
    براساس دیدگاه جامعه شناسان و روان شناسان، ظاهر تنها یک پدیده بیولوژیکی و روان شناختی نیست، بلکه امروزه به یک پدیده اجتماعی تبدیل شده است و ارزشیابی افراد از ظاهرشان، تحت تاثیر ایده آل های موجود در جامعه، قرار می گیرد. با توجه به اهمیت ظاهر و پیامدهای ناشی از نارضایتی از آن، مقاله حاضر با هدف بررسی رابطه بین متغیرهای عزت بدنی و اضطراب فیزیک اجتماعی با ارزشیابی بدنی به روش پیمایشی انجام شده است. حجم نمونه تحقیق 316 نفر از زنان بالاتر از 15 ساله ساکن مناطق هشت گانه شهر تبریز بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و تصادفی ساده انتخاب شدند. چارچوب نظری تحقیق از نظریه اضطراب فیزیک اجتماعی و نظریه عزت بدنی شکل گرفته است. نتایج حاصل از آماره های توصیفی و استنباطی نشان می دهد که:الف. میانگین ارزشیابی بدنی در بین پاسخگویان بالاتر از متوسط بوده است؛ ب. بین اضطراب فیزیک اجتماعی و ارزشیابی بدنی رابطه معنادار و معکوسی وجود دارد؛ ج. بین عزت بدنی و تمامی خرده مقیاس های آن (نیرومندی، جذابیت چهره، جذابیت فیزیکی، جذابیت جنسی و مقیاس وزن) با ارزشیابی بدنی رابطه مستقیم و معنادار مشاهده شد؛ د. 22 درصد تغییرات مرتبط با متغیر «اضطراب فیزیک اجتماعی» توسط متغیرهای عزت بدنی و خرده مقیاس های آن تبیین شده است؛ ح. 41 درصد تغییرات مرتبط با متغیر وابسته اصلی (ارزشیابی بدنی)، توسط متغیرهای مستقل (مقیاس وزن، نیرومندی، جذابیت چهره، جذابیت فیزیکی، جذابیت جنسی و اضطراب اجتماعی) تبیین شده است؛ خ. نتایج حاصله با در نظر گرفتن اثرات مستقیم، غیرمستقیم و کل متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته نشان می دهد که متغیر ارزشیابی بدنی، به ترتیب از متغیرهای مقیاس وزن و جذابیت فیزیکی بیشترین تاثیر را پذیرفته است.
    کلیدواژگان: تصور بدنی، ارزشیابی بدنی، عزت بدنی، اضطراب فیزیک اجتماعی
  • محمدسالار کسرایی، محمد رضایی، همایون مرادخانی صفحه 137
    وقوع انقلاب اسلامی در ایران و تغییر ترکیب جمعیتی برخی کشورهای غربی به واسطه حضور فزاینده اقلیت های مسلمان در این کشورها طی دهه های اخیر باعث شده تا پوشش اسلامی اهمیتی خاص پیدا کند. در این راستا حوزه ای پژوهشی نیز تکوین یافته که شیوه ای خاص از ادراک موضوع را سامان داده و دانشی معین از آن را تولید کرده است بی آن که پیش فرض ها، رویکردها، و یا نحوه طرح مسائل در آن مورد باز اندیشی قرار گرفته شده باشند. در مطالعه حاضر تلاش شده تا ضمن مروری انتقادی بر پژوهش های موجود در حوزه پوشش به این سوالات پاسخ داده شود که این پژوهش ها چگونه به موضوع پوشش پرداخته اند، چه جنبه یا جنبه هایی در آن ها نادیده گرفته شده است و از خلال این مباحث امکان طرح چه پرسش های تازه ای فراهم می آید. بحث درباره سیاست های دولت حول موضوع پوشش اسلامی، بررسی مسئله پوشش اسلامی از جنبه حقوقی و دلالت های آن برای حوزه عمومی، تحقیق در معانی پوشش اسلامی و سبک زندگی مرتبط با آن، و مطالعه نحوه بازنمایی پوشش اسلامی در رسانه ها از جمله مضامینی هستند که در این دسته از پژوهش ها بیشتر مورد توجه قرار گرفته اند. در این مطالعه، ضمن مرور هر یک از پژوهش های مذکور و ذکر محدودیت های آن ها، تلاش شده تا با نقد کلیت این فضای گفتمانی، زمینه طرح پرسشی جدید فراهم آید.
    کلیدواژگان: حجاب اسلامی، سوژه پوشش، گفتمان، بازنمایی، دولت
  • محمد گنجی، محمد جواد سامانی نژاد صفحه 175
    مهم ترین رکن سلامت افراد خانواده، رضایت زناشویی است و جامعه سالم نیز از پیوندهای آگاهانه و ارتباطات سالم و بالنده افراد خانواده شکل می گیرد. این پژوهش با هدف مطالعه نقش آگاهی حقوقی و فرهنگ مشارکت در رضایت زناشویی زنان متاهل با روش پیمایش در شهرکاشان به انجام رسیده است. ابزارسنجش مفاهیم موجود در تحقیق، مقیاس رضایت زناشویی انریچ و پرسشنامه محقق ساخته فرهنگ مشارکت در تصمیم گیری خانوادگی، احساس مسئولیت و تعلق خانوادگی وآگاهی حقوقی بوده است. اعتبار تحقیق از نوع صوری و روایی مقیاس ها با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفته است. جامعه آماری مورد مطالعه شامل زنان متاهل نقاط شهری کاشان است که تعداد آن ها براساس سرشماری سال 1385، 69929 نفر بوده است. حجم نمونه براساس فرمول نمونه گیری کوکران 381 نفر تعیین شده است.
    نتایج پژوهش نشان می دهد که احساس تعلق خانوادگی و همچنین مشارکت در تصمیم گیری های خانوادگی نقش موثری در افزایش رضایت زناشویی دارند. نتایج رگرسیون نیز بیانگر این است که رضایت زناشویی به ترتیب تحت تاثیر متغیرهای مشارکت در تصمیم گیری خانوادگی (031/0Beta:)، احساس تعلق خانوادگی(031/0Beta:) و احساس مسئولیت خانوادگی (15/0-Beta:) است و در مجموع این متغیرها توانسته اند 18 درصد از واریانس رضایت زناشویی را تبیین کنند(18: R2). در مدل تحلیل مسیر بیشترین تاثیر مستقیم بر رضایت زناشویی را مشارکت در تصمیم گیری های خانوادگی و بیشترین تاثیر غیرمستقیم را احساس مسئولیت خانوادگی داشته است.
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، مشارکت زنان، آگاهی حقوقی زنان، احساس تعلق، احساس مسئولیت
  • محسن نیازی، الهام شفایی مقدم صفحه 206
    امروزه نقش رسانه ها به عنوان یکی از مهم ترین عوامل اجتماعی در انتقال ارزش-ها و میراث اجتماعی و فرهنگی جوامع مورد توجه دانشمندان و صاحب نظران علوم اجتماعی و ارتباطات قرار گرفته است. در این میان، نقش مصرف رسانه ای و اثرات آن بر شکل گیری طرحواره ها و کلیشه های جنسیتی نقش های خانوادگی، اجتماعی و حرفه ای زنان از اهمیت خاصی برخوردار می باشد. بر این مبنا، هدف اصلی این مقاله تبیین رابطه مصرف رسانه ای و نگرش به طرحواره جنسیتی زنان در جامعه آماری مورد مطالعه می باشد.
    این مطالعه از نوع پیمایش اجتماعی بوده و از تکنیک پرسشنامه توام با مصاحبه برای جمع آوری داده های تحقیق استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه زنان 15 تا 65 سال شهر کاشان در سال 1390 می باشد. با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران تعداد 400 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری سهمیه ای انتخاب و مورد بررسی قرار گرفته اند. یافته های تحقیق و نتایج فعالیت آماری مربوطه، رابطه مستقیم و معنی دار متغیرهای میزان استفاده از انواع فیلم های سینمایی و برابری گرایی جنسیتی (095/0=Tc) در سطح اطمینان 95 درصد را مورد تایید قرار داده است. همچنین، نتایج آزمون F با مقدار (559/5=F) تفاوت معنی دار نگرش به برابری جنسیتی برحسب رسانه مورد استفاده (شبکه های داخلی و خارجی) را مورد تایید قرار داده است. به گونه-ای که پاسخگویانی که از شبکه های تلویزیون داخلی برای دیدن فیلم استفاده می-کنند نگرشی متفاوت نسبت به گروه هایی دارند که از شبکه های ماهواره ای و CD و DVD فیلم های خارجی استفاده می کنند.
    کلیدواژگان: رسانه، مصرف رسانه ای، طرحواره جنسیتی، برابری گرایی جنسیتی، کلیشه جنسیتی
  • نرگس نیکخواه قمصری، مژگان دستوری صفحه 234
    مجالس عزاداری به عنوان کانونی برای تجسم بعد مناسکی دین در پیوند با زمینه های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی جامعه دینداران در ادوار تاریخی اشکال گوناگونی به خود گرفته است. این نوشتار بر آن است تا مبتنی بر نظریه های کارکردگرایانه و روش اسنادی و میدانی- مشاهده مستقیم و مصاحبه نیمه ساخت یافته - برحسب نوع هیئت ها، بازنمود تحولات فرهنگی اجتماعی را تا اواخر دهه هشتاد در مراسم مذهبی زنانه شهر تهران به تصویر کشد. مبتنی بر یافته های این پژوهش علاوه بر شکل سنتی و مرسوم مراسم روضه های زنانه که از دوره قاجاریه با شکلی ساده و فارغ از تجملات، ساختار سخنران/ روضه خوان و محتوای روضه با وجه غالب عاطفی، وعظ و توصیه، ادعیه بدون ترجمه و مخاطبانی به طور عمده کم سواد یا بی سواد، هم محلی و مسن رایج بود، از دهه هفتاد به بعد دو گونه هیئت های «عامه پسند» و «معرفت گرا» در میان زنان برخوردار از سرمایه فرهنگی جامعه شهری مدرن رواج یافت. هیئت های عامه پسند در شکل تجملی، پرزرق وبرق و شورانگیز، در ساختار مداح/نوازنده و در محتوا عامیانه و همه فهم و مخاطبانی به طور عمده جوان تر، پایگاه طبقاتی متنوع، سطح تحصیلاتی متوسط و فاقد شغل و هیئت های معرفت گرا در شکل تجملی و پرزرق و برق با میزانی رسمیت بیشتر، ساختار سخنران/ مداح و سخنران/ مداح/ نوازنده، محتوای عقلی، استدلالی و شناختی و مخاطبانی جوان، با تحصیلات عالیه، مشاغل حرفه ای از طبقات اجتماعی بالا، تقاضاهای فرهنگی جدید و متنوع زنان را در پیوند با زمینه فرهنگی جامعه بازنمایی می کنند.
    کلیدواژگان: تحولات فرهنگی، مناسک عزاداری زنانه، هیئت های سنتی، هیئت های عامه پسند، هیئت های معرفت گرا
|
  • Homa Zanjanizadeh, Nader Sanati, Ferial Esmaeeli Page 11
    As the research literature indicates, various studies have been conducted regarding the decision-making power of women in different countries including Iran. Nevertheless, the majority of these studies base their evaluation on the descriptions and reports provided by women about their decision-making power in the family. It should be considered that the evaluation by women might arise from their mental interpretations which could be far away from the reality. Accordingly, the present study aims to eliminate the possible obstacles toward an improved understanding of this issue by comparing and contrasting the evaluations provided by two groups of males and females. To this aim, the resourse theory, the social capital theory by Bourdieu, Bam’s theory, and Lerner’s theory serve as underlying theoretical foundations of the study. Next, the data are collected through a questionnaire from two groups of males and females during a survey in Mashhad. The mentioned data are collected from a sample of 570 individuals who are selected through cluster sampling. Finally, the results show that the decision-making power of women in family in the population under study (Mashhad) is on an average level. In contrast to the primary hypothesis that takes personal characteristics of the women as the most effective factor in this regard, the results reveal that the level couple’s belief in the gender stereotypes, and the husbands’ traits are among the most influential factors on women’s decision-making power.
    Keywords: decision, making in family, women decision, making power, gender stereotypes, women in Mashhad
  • Seyed Hossein Serajzadeh, Mohammad Javad Gholamreza Kashi, Mina Helali Sotoudeh Page 27
    The article studies the resistance discourse versus the quasi-modernity of Pahlavi regime. The surveillance pattern of female body is the main focus of the study of both the structure of the dominant discourse and the residance discourse. Using Foucalt’s theory on power and body relations and discourse theory of Laclau and Mouffe, the study attempts to draw meaning borders constructed around female body in social-political conflicts before the revolution. This study indicates that by conducting the White Revolution, the second Pahlavi tried to Westernize Iranian society to with a focus on displaying female body. This discourse which was spreading and developing in the context of society was assaulted by the traditional margins of society; the confrontation of these two discourses led to the emergence of a third discourse which due to its figurative power became one of the effective factors in the victory of the revolution. Through the rejection of both tradition and modernity in their conventional meaning, this discourse created a new pattern and meaning system of females body and gender relation and could reunite most groups under its metaphoric cover for creation of a utopian society.
    Keywords: female body, discourse, modernity, tradition, pure society, margins, context
  • Khadijeh Safiri, Leila Ghorani Damdabaja Page 53
    The present study aims to investigate the effects of supports provided by informal social networks on the level of family life satisfaction of married women. The theoretical foundation of this study is rooted in social exchange and Leen theories. This study applies survey method and the data are collected through a questionnaire. The population of the study includes all of the married women in Ardebil and the sample for the study includes 367 individuals chosen by the cluster sampling. As the results of the study show, the level of family life satisfaction in women and the level of supports received by the informal social networks show a trend of average to high level. Among the received supports, the instrumental support shows the highest level while informational support shows the lowest level. The results of the regression indicate that there a significant relationship between the levels of support by informal social networks and family life satisfaction of married women. Moreover, there is a significant relationship between different types of informal network support and the variable of family life satisfaction in married women and the emotional support, in comparison to other types of supports, has the highest share in explaining the dependent variable.
    Keywords: social network, social support, family life satisfaction
  • Soheila Sadeghi, Atena Kamel Ghalibaf Page 80
    This article uses data from qualitative research which carried out to understand the lived experience of women toward domestic violence as well as the causes of violence. It has been also the intension of the article to look at the viewpoint of women toward the role of criminal justice system, law and police in term of response to violent abusers. Data presented in this article is collected through in depth semi structured interview with 50 married women in Tehran aged 18 to 63. Since the size of sample is small it is not possible to make any statistical analysis and generalization.Finding suggests that domestic violence occurs in unequal context of power relations. Although women view domestic violence as terrible and quiet harmful but considered that as private and personal issue. Women are not interested to press charges against their violent husbands because they think it is useless since men are in control of law enforcement. However women have come to believe that domestic violence is avoidable if some changes are made in laws and cultural system which in their view are dominated by male interest. Nevertheless the domestic violence is not pursuable unless the women decide to take an action and press charges against perpetrators. Besides, the justice system should play vitally important role in wider efforts to seek an effective response to violent abuser to reduce harm and protect women against domestic violence.
    Keywords: Domestic violence, women, legal support, power relations, police role, control, criminal justice system
  • Dr. Mohammad Abbaszadeh, Dr. Mohammad Bagher Alizadeh Aghdam, Rana Pourmohammad Page 111
    Based on sociologists and psychologists point of view, physical appearance is not only a psychological and biological phenomenon, but also it is considered as a social phenomenon. People’s evaluation from their appearance is affected by present ideals in society. According to physical appearance importance and consequences of dissatisfaction from that. in this paper we aim to study the relationship between body esteem and social physical anxiety with body evaluation. The method of study is survey and statistical population includes over 15 year old women of Tabriz from whom we choose 316 women as studying method through multi stage stratified method. Theoretical framework includes the social physical anxiety and body esteem theories result of descriptive and inferential statistics show that: Mean of body evaluation among subjects was more than average.• There is an inverse correlation between body evaluation and social physical anxiety.• There is a direct and significant correlation between body esteem and its sub indexes (ability, face attractivity, physical attractivity, sexual attractivity and weight scale).• %22 of changes related to social physical anxiety variable is explained by body esteem and its sub indexes.• %41 of changes related to body evaluation is explained by independent variables (ability, face attractivity, physical attractivity, sexual attractivity, weight scale and social physical anxiety).• Results of this study, based on direct, indirect and the whole independent variable’s effects show that body evaluation variable is mainly affected by weight scale and physical attractivity.
    Keywords: body image, body evaluation, body esteem, social physical anxiety
  • Mohammadsalar Kasraie, Mohammad Rezaei, Homayoun Moradkhani Page 137
    The advent of Islamic Revolution in Iran and the demographic changes of some Western countries due largely to the growing presence of Muslim minorities in this countries during the recent decades has made ‘Islamic code of dressing’ an important topic of interest. In this respect, there has appeared a new research framework which has organized a particular way of understanding this topic, and brought about a certain bulk of knowledge in which the presuppositions, approaches, and the way of sketching the issues has not been reconsidered.While critically reviewing the available research on the code of dressing, the present study aims to answer the following questions: How have they dealt with the topic ‘code of dressing’? What aspects, if there are any, have been neglected by them? And what possible questions come out and appear to be posed? Discussing the state policies regarding “Islamic code of dressing’, approaching Islamic code of dressing from a juridical perspective and its denotations for the public sphere, probing the meanings of Islamic code of dressing and its related life-styles, and studying the way of representing Islamic code of dressing in media, are all concepts that have been more accounted for in these research trends. While reviewing and drawing on the constraints in each research, and criticizing the totality of this discourse space, it will be attempted to highlight the importance of posing a new question.
    Keywords: Islamic Hijab, Dressing subject, Discourse, Representation, State
  • Mohammad Ganji, Mohammad Javad Samaninejad Page 175
    Marital satisfaction in the family is the most important element of the psychological and physical health of family member; and healthy community are formed by consciously bonds, healthy and thriving Consociation of the couple. This study was a survey and research data is collected through questionnaire. ENRICH's marital satisfaction scale research tools and questionnaire on participation in family decision making, sense of family responsibility, has achieved the sense of family belonging and legal awareness. Research credit is nominal and analytical scale has been approved by using Cronbach's alpha test.Statistical society is married women from different parts of Kashan city and based on census of 1385, are in population of 69929 cases and the formula volume sampling of Cochran is 381 cases. Result of research show that, the sense of belonging and participation in decision making is role affect in increase of marital satisfaction.. The result of Regression also indicates that the marital satisfaction is affected by variables in participation of family in decision making (Beta:0/031), sense of family belonging (Beta:0/031) and feeling of family responsibilities(Beta: -0/16). And the sum of these variables has been able to explain 18% of the variance in marital satisfaction (R2:0/18).In path analysis model, the most direct effect on marital satisfaction is to participate in family decisions makings. Indirect impact is felt most in family responsibilities.
    Keywords: Marital Satisfaction, Participation of women, Legal Knowledge of women, sense of belonging, sense of responsibility
  • Mohsen Niazi – Elham Shafaiimoghaddam Page 206
    The media's role today as one of the most important social factors in the transmission of social and cultural heritage and values is nowadays of interest to scientists and social science expert. The role of media consumption and its effects on the schemata and gender role stereotypes in family, social and professional realms is particularly important. On this basis, the main purpose of this paper is to explain the relationship between media consumption and attitudes to women's gender roles in the statistical population of the study.This study used social survey questionnaires and interview techniques for data collection. A survey of all women between 15 to 65 years in Kashan in 1390 was performed, 400 of whom were selected using Cochran’s formula. Results showed positive relations between media use and attitudes to gender roles. Moreover, the F-test results (F=5/559) confirmed differences between attitudes to gender equality in terms of media use.
    Keywords: media, media consumption, gender schema, gender equality, orientation, gender stereotypes
  • Narges Nikkhah Qamsari, Mojgan Dastoury Page 234
    Throughout the history the religious gatherings have taken various forms as a center for achieving and manifesting the ritual aspect of religion in connection with cultural, social, and economical background of the believer society. This paper is aimed to indicate the manifestation of Iran socio-cultural changes that had occurred until the late 1980s in the women's ritual rites in Tehran, according to the type of gatherings. This is done based on functionalist theories and by using the documentary method, field study, direct observation, and semi-structured interview. The findings show that in addition to the traditional and conventional forms of women's threnodies that have been commonly held since Qajar era in a very simple way and in eulogist/speaker structure by giving a very emotional speech full of advice, preaches, and un-translated prayer for the old local illiterate or low-literate audience, two other forms of " popular" and "cognition-oriented" gatherings have got prevailing among the modern urban cultured women since 1970s.The popular gatherings are held in a very luxurious and glamorized way and in eulogist/musician structure. As for the content, it is very informal and understandable for all, which is addressed to usually younger, unemployed audience with various social status and average education. In contrast, cognition-oriented" gatherings are held in a splendid luxurious style with more formalities, with eulogist/speaker and eulogist/ speaker/ musician structures. The content is more rational, argumentative, and cognitive. The audience is young and highly educated from high social class and professions. The findings manifest the women's new and various cultural demands in connection with the cultural context of society.
    Keywords: Cultural changes, Women rituals, Traditional religious gatherings, popular gatherings, cognition, oriented gatherings