فهرست مطالب

توسعه تکنولوژی صنعتی - پیاپی 14 (تابستان 1389)

مجله توسعه تکنولوژی صنعتی
پیاپی 14 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی پایا صفحه 5
    مقاله کنونی کوششی است در زمینه ارزیابی و بررسی نقادانه پیش نویس سند «نقشه جامع علمی کشور» که به همت شورای عالی انقلاب فرهنگی تهیه گردیده است. نقطه عزیمت مقاله توضیحات مختصری در خصوص مفاد و مضمون فناوری نرمی است که تولید و تدوین «نقشه راه» نام دارد. به دنبال آن تحلیلی از جنبه های مختلف متن سند پیش نویس در دو تراز بحث های مفهومی و جنبه های شکلی ارائه می شود. در هر قسمت سعی شده است تا پس از عرضه دیدگاه های نقادانه، پیشنهادهایی نیز برای بهبود متن سند عرضه گردد.
    کلیدواژگان: نقشه راه، علم و فناوری، فناوری نرم، برنامه ریزی
  • حنانه محمدی کنگرانی صفحه 23
    مشکل شناسی یا مسئله شناسی در ارائه راه حل های مدیریتی و سیاستی نقش اساسی دارد؛ زیرا امروزه برای حل یک مسئله علاوه بر لزوم بررسی خود مسئله، به همان میزان ضرورت بررسی مسایل مرتبط مطرح می باشد. در حوزه صنعت نیز که پیچیدگی و درهم تنیدگی مسایل به دلیل پیشرفت فناوری ها و نیازهای صنعتی بیشتر شده است، استفاده از روش های جدید که امکان حل مسایل سیاستی و مدیریتی را به صورت میان رشته ای و با نگرش جامع و سیستمی به موضوعات و مسایل مرتبط میسر سازد، ضروری است. «تحلیل شبکه ای» از تازه ترین روش های مطرح شده می باشد که در خصوص حل مسئله، شناخت روابط، تصمیم سازی، تصمیم گیری، سیاست گذاری و مدیریت موثر واقع شده و امکان بررسی و تحلیل ارتباطات میان یک مسئله با مسایل مرتبط را میسر می سازد. این مقاله با هدف معرفی روش تحلیل شبکه ای و مبانی، اصول نظری و معیارها تهیه شده و مطالعات داخلی و خارجی در حوزه حل مسایل صنعتی را بررسی می کند. جمع بندی نشان می دهد که این روش برای حل برخی مسایل در حوزه صنعتی و در راستای توسعه صنعتی مناسب و قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل شبکه ای، مسایل سیاستی و مدیریتی، توسعه صنعتی، نگرش سیستمی
  • زهرا احمد امینی*، محمد امانی تهران، محمد ابراهیم سقزچی صفحه 35

    در جهان پیچیده و متحول امروز تحولات اساسی وقوع یافته در قالب انقلاب کارآفرینی، تاثیر عمده ای در میزان توسعه کشورها داشته است تا آنجا که در حال حاضر توسعه کارآفرینی هسته برنامه توسعه بسیاری از کشورها می باشد. در ایران نیز توسعه و ترویج کارآفرینی یکی از نیازهای جدی جامعه بوده و شناسایی عوامل موثر بر کارآفرینی و نحوه تعامل آنها با یکدیگر از ضروریات می باشد. این مقاله با پیشنهاد زنجیره ارزش کارآفرینی به عنوان ابزاری قدرتمند برای شناسایی مولفه های کارآفرینی و نحوه تعامل آنها با یکدیگر، فعالیت های موجود در این فرآیند را به دو دسته فعالیت های اولیه و پشتیبانی تقسیم می نماید. فعالیت های اولیه گروهی از فعالیت ها هستند که شخص یا سازمان کارآفرین از زمان بروز فکر و تشخیص فرصت تا راه اندازی و تثبیت کسب و کار انجام می دهد و فعالیت های پشتیبانی آن است که فعالیت های اولیه را حمایت می نماید. این مدل در تدوین توسعه راهکار کارآفرینی کمک شایانی نموده و نقاط قوت و ضعف را به خوبی نمایان می سازد، همچنین زبان مشترکی بین کارآفرین و مجموعه پشتیبان ایجاد می نماید.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، توسعه کارآفرینی، زنجیره ارزش، عوامل موثر کارآفرینی
  • احمد اختیارزاده صفحه 49
    در جهان پر از تغییر امروزی، فناوری به تنها سلاح رقابتی کشورها تبدیل شده است. امروزه سازمان ها از تغییرات فناوری به عنوان وسیله ای جهت ایجاد فرصت برای کسب وکارهای خود استفاده می نمایند. لذا ایجاد تغییرات فناورانه و یا دنباله روی موثر این تغییرات نیازمند راهبرد های مدونی جهت ایجاد وحدت رویه و یکپارچه سازی تلاش های درون سازمان است. اما در اغلب متون تخصصی مفهوم تدوین راهبرد فناوری با درجه ای از پیچیدگی و ابهام نقل شده است که بکارگیری الگوها و مدل های ارائه شده را با مشکل مواجه ساخته است. برای مثال در مدل هکس- مجلوف مشخص نشده است که اگر سازمان مورد بررسی یک سازمان خدماتی باشد چگونه می توان واحدهای راهبرد فناوری را مشخص نمود. و در حالتی کلی تر این نقیصه یعنی ابهام در برخورد با سازمان های خدماتی را می توان در بیشتر مدل های ارائه شده برای تدوین راهبرد فناوری مشاهده نمود. بر این اساس در مقاله حاضر سعی شده تا با تلفیق نظریات موجود الگویی ملموس و مبتنی بر واقعیت های بومی کشور پیشنهاد گردد که نه پیچیدگی های تعریف واحدهای فنی راهبردی و... را داشته باشد و نه مشکلی در لحاظ کردن راهبرد های موجود داشته باشد. در انتها نیز به منظور تبیین بیشتر موضوع، تدوین راهبرد فناوری برای یک شرکت خدماتی در قالب مطالعه موردی ذکر گردیده است.
    کلیدواژگان: راهبرد فناوری، مدل هکس، مجلوف، مدل لیتل، مدیریت فناوری، ژئوتکنیک
  • احمد موسایی، رضا بندریان، ساسان صدرایی صفحه 67
    سازمان های پژوهش و فناوری رسالت توسعه فناوری و تجاری سازی آن به منظور رساندن به بازار را برعهده دارند. تجاری سازی فناوری از جمله مراحل بسیار مشکل فرآیند توسعه فناوری است و بسیاری از سازمان های پژوهش و فناوری در اجرای آن با دشواری مواجه می باشند. پیچیدگی و ماهیت خاص و متفاوت هر یک از فناوری ها، طراحی فرآیند تجاری سازی فناوری و در نظر گرفتن ملاحظات موردنظر آن را با مشکلات متعددی مواجه ساخته است. فقدان یکپارچگی بین اجزای فرآیندهای تجاری سازی و عدم هماهنگی شیوه تجاری سازی با راهکارهای سازمان های پژوهش و فناوری، این مسئله را با دشواری های مضاعفی همراه ساخته است. در این مقاله تلاش شده است تا با ارائه چارچوبی فرآیند تجاری سازی فناوری تولید محصولات شیمیایی با تاکید بر ویژگی های پژوهشگاه صنعت نفت تشریح گردد. این مدل گرفته شده از ادبیات و توسعه یافته براساس تجربیات و افزودن ارکان لازم به منظور برطرف شدن مشکلات موجود می باشد. پس از طراحی مدل، به منظور اعتبار سنجی، مدل مذکور برای چندین نمونه فناوری در پژوهشگاه مورد استفاده قرار گرفت و نواقص مدل شناسایی و برطرف گردید. در این مقاله یک نمونه مطالعه موردی برای تجاری سازی فناوری یکی از محصولات شیمیایی در پژوهشگاه صنعت نفت بر اساس چارچوب مذکور ارائه شده است و در نهایت نتایج حاصل از اجرای مدل تشریح گردیده است.
    کلیدواژگان: رویکردهای تجاری سازی، فرآیند توسعه فناوری، هوشمندی بازار
  • خسرو قبادی صفحه 83
    با وجود گذشت بیش از یکصد سال از کشف و استخراج نفت به صورت صنعتی در کشورمان، هنوز ما به سطح قابل قبول از فناوری بومی این صنعت دست نیافته ایم. این مقاله در پی پاسخ به چرایی این پدیده، دو عامل به هم پیوسته فقدان بستر فرهنگی و رویکرد مناسب در سیاستگذاری (کلان و بخشی) را به عنوان شرط لازم بومی سازی مورد بحث و کاوش قرار داده است و در پایان راهبردها و راهکارهایی برای ایجاد و تحقق این شرط ارائه کرده است. به دلیل تطویل مباحث، مقاله در دو قسمت جداگانه تدوین شده است که در قسمت اول پس از بررسی، مفاهیم فقدان بستر فرهنگی مناسب مورد بررسی قرار گرفته است و در این قسمت، سیاستگذاری نامناسب مورد بررسی قرار می گیرد و راهکارهایی برای تسهیل فرآیند بومی سازی ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: بومی سازی، صنعت نفت، بستر فرهنگی، سیاستگذاری
  • ابوالحسن رزمی نیا، وحید جوهری مجد، عباس خاکسار منشاد، کامبیز رزمی نیا صفحه 91
    با انتظاری که از آینده منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس میرود، مسئله توزیع انرژی الکتریکی برای انواع صنایع بالا دستی و پایین دستی موجود در منطقه علی الخصوص مدیریت آن، میتواند با چالش های جدی روبرو شود. استفاده از فناوری های جدید و روزآمد در سیستم های اتوماسیون توزیع به عنوان یکی از ابزارهای اساسی در خصوص حل این مسئله هم از لحاظ اقتصادی و هم از لحاظ تکنیکی می تواند بسیاری از معضلات مرتبط با توزیع را حل کرده و با ارائه راه حلهایی میتوان از رخداد مجدد مشکلات حادث شده در منطقه پارس جنوبی در ارتباط با توزیع انرژی الکتریکی در مسائل متناظر حوزه پارس شمالی جلوگیری نمود ضمن اینکه استفاده از این گونه فناوری ها میتواند گام موثری در جهت تامین زیرساخت های شهر الکترونیک باشد. طرح های اتوماسیون اهدافی چون کاهش تلفات، فروش بیشتر انرژی توزیع نشده، کاهش هزینه کار نیروی انسانی، شناسائی استفاده کنندگان غیر مجاز برق، کشف سریع محل عیب و مانور از راه دور را دنبال میکند. علاوه بر مزایای فنی، اعمال این سیستم دارای سودآوری اقتصادی بوده که مجموعا بستگی به انتخاب صحیح تابع عملکردی و اجزای تشکیل دهنده آن متناسب با معیارهای فنی و اقتصادی شبکه توزیع مورد آزمایش دارد. در این مقاله به بررسی های دقیقی از وضعیت اتوماسیون سیستم برق رسانی منطقه ویژه به عنوان قلب سیستم توزیع، می پردازیم و نهایتا با ارائه راه حل هایی به حل مشکلات موجود خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: شبکه برق رسانی، سیستم اتوماسیون توزیع، منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
|
  • A. Paya Page 5
    The present article is an attempt to scrutinize the document draft of the «comprehensive scientific map of the country» provided by the supreme council of the Cultural Revolution. The starting point of the article is the brief explanations about the soft technology context which is called the production and compilation of the «road map». Then، an analysis of different aspects of the document draft context is presented in two levels of conceptual and procedural discussions. In each part، after presenting scrutinized viewpoints، it is tried to give suggestions in order to improve the document context.
    Keywords: Road map, science, technology, soft technology, planning
  • H. Mohammadi Kangarani Page 23
    Problem recognition plays important role in solving managerial and political problems; because، nowadays، addition to investigation of an issue، investigation of relating issues is necessary. In industrial field، because of increase of problem complexity due to industrial needs and technology development، there is a necessity to use new methods that have abilities to solve managerial and political problems in an interdisciplinary systematic framework. Network Analysis is one of these new methods for problem solving، relation recognition، decision-making، policy-making، and management that relates one problem with relevant problems in that field. This paper tried to introduce the principals، theoretic framework and indicators of this method and also investigate relevant internal and external researches. Results showed that Network Analysis is appropriate and applicable for solving some problems in industrial field in order to industrial development.
    Keywords: Network analysis, managerial, political problems, industrial development, systematic theory
  • Z. Ahmad Amini, M. Amani Tehran, M. I. Saghezchi Page 35

    In present complicated and transitive world، fundamental evolution has happened by entrepreneurship revolution that has been so significant affects on many of countries development. Today entrepreneurship development is the core of country s development program. In Iran entrepreneurship developing is one of essential society needs too، so the Identification of entrepreneurship effective factors and their interaction is mandatory. In this paper، entrepreneurship value chain is introduced as a powerful tool for identifying entrepreneurship activities and their interaction. It divides the available activities in this process in two groups; Primary and Secondary. Primary activities are those activities that entrepreneurial person or organizations proceed from idea appearance and opportunity identification to start and grow the business، and Secondary activities support the primary activities. This model can help map the strategy of entrepreneurship development and appears the opportunities and threads، and also it makes a mutual understanding between entrepreneurial person and its support collection.

    Keywords: Entrepreneurship, entrepreneurship development, value chain, entrepreneurship effective factors
  • A. Ekhtiarzadeh Page 49
    In today''s world full of changes، technology has become to be the countries'' only competitive weapon. Nowadays، the organizations use the technology changes as a tool for making their business opportunities. So، making technologic changes or following them effectively requires compiled strategies to create the unity of policy and to integrate the inner organization efforts. But the concept of technology strategy compilation in most technical texts is quoted to some extent of complexity and ambiguity which makes the use of the presented patterns and models difficult. For example، in Hax-Majluf model، it is not specified how the technology strategic units can be determined if the organization under consideration is a service one; and generally، this defect، namely the ambiguity in dealing with service organizations، can be observed in most of the presented models for compiling the technology strategy. On this basis، in this article it is tried to suggest a concrete pattern based on indigenous realities of the country by combining the present views in such a way that have neither definition complexities of strategic technical units nor the problem of considering the present strategies. Finally، in order to clarify more the subject، the technology strategy compilation for a service organization is mentioned in the form of a case study.
    Keywords: Technology strategy, Hax, Majluf model, little model, technology management, geotechnic
  • A. Mosaee, R. Bandarian, S. Sadraee Page 67
    The research and technology organizations have the mission of developing and commercializing technology in order to introduce to the market. Among the very difficult steps of technology development process is its commercialization، and many of the aforesaid organizations confront difficulty in performing it. The complexity and، the special and different nature of each of the technologies have made its commercialization process design and the related considerations with many difficulties. The problem is doubled when there is lack of integration among the components of commercialization processes، and the in coordination of commercialization method with the strategies of the above mentioned organizations. In this article، it is tried to explain the commercialization process of the production technology of chemical products with emphasis on the features of RIPI by presenting a framework. In order to solve the presented problems، this model is taken from the literature، developed based on the experiences and the necessary elements are added to. To test its credibility، after designing the model it was used for a few technologies in the RIPI and its deficiencies recognized and removed. Here، a case study is shown as a sample for technology commercialization of one of the chemical products in RIPI based on the mentioned framework; and finally the results of performing the model are explained.
    Keywords: Commercialization approaches, technology development process, market intelligence
  • K. Ghobadi Page 83
    Despite over a hundred years past of its discovery and industrial extraction in our country، we have not yet reached to an acceptable level of indigenized technology in oil industry. In order to find the reason of this phenomenon، this article has considered and discussed the cultural ground and suitable approach in (macro and micro) policy making as two interrelated factors which are the necessary conditions in indigenization; finally، the strategies and tactics to create and realize those conditions are presented. The article has been compiled in two separate parts because of the lengthy subjects. In the first part، the lack of suitable cultural ground was discussed after studying the concepts. In this part، unsuitable policy making is studied، and some tactics are presented in order to facilitate the indigenization process.
    Keywords: Indigenization, oil industry, cultural ground, policy making
  • A. Razminia, V.J. Majd, A. Khaksar Menshad, K. Razminia Page 91
    Expecting the future of the Pars Special Economic Energy Zone، the problem of electrical energy distribution and specially its management for all kinds of the present upstream and downstream industries in the zone may face serious challenges. Many of the problems related to distribution may be resolved economically and technically by using the new technologies in distribution automation systems as one of the main tools in solving such problem. By offering some solutions the problems of electrical energy distribution occurred in the South Pars Zone can be prevented happen in the North Pars Zone. In addition، using such technologies is an effective step towards supplying electronic city infrastructures. The aims such as power loss reduction، higher sale of the undistributed energy، reduction of workforce expenses، identification of unauthorized electricity consumers، quick detection of fault location، and remote monitoring are pursued by automation designs. Besides the technical privileges، the implementation of this system has economic benefits depending on the correct selection of performance function and its components based on the technical and economic criteria of the distribution network under examination. In this paper، we discuss the current situation of the electrical distribution automation system of this special zone، and then we provide some solutions for solving the current problems. In this article، we proceed to evaluate precisely the state of the electrical distribution automation system of the special zone as the heart of the distribution system، and finally by presenting some solutions we pay attention to the present problems.
    Keywords: Distribution network, automation distribution system, Pars Special Energy Economic Zone