فهرست مطالب

نشریه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 18، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رضا بهنام فر صفحات 215-217
  • مجید سعیدی مبارکه، علیرضا احمدپور صفحات 219-222
    اهداف
    از آنجایی که برنامه نویسی از مهم ترین دروس رشته کامپیوتر است، برای راهنمایی بهتر دانشجویان و انتخاب روش مناسب تر تدریس، مدرسان باید بدانند که کدام یک از توانایی های ذهنی دانشجو تاثیر بیشتری بر یادگیری این دروس دارد. این پژوهش با هدف بررسی رابطه نمرات دروس برنامه نویسی دانشجویان با سطح تحمل ابهام آنها انجام شد.
    روش ها
    این پژوهش همبستگی در سال 1391 در 520 دانشجوی ورودی سال های 1387 تا 1389 رشته کامپیوتر دانشگاه آزاد اسلامی واحد مبارکه انجام شد. 200 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. از آزمون تحمل ابهام احمدپور برای اندازه گیری سطح تحمل ابهام دانشجویان استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با کمک نرم افزار SPSS 12 و با استفاده از روش های آمار توصیفی، همبستگی پیرسون، آزمون T مستقل و آزمون مجذور کای انجام شد.
    یافته ها
    نمرات سطح تحمل ابهام دانشجویان دختر به طور معنی داری کمتر از دانشجویان پسر بود (017/0=p). بین نمرات سطح تحمل ابهام دانشجویان و مقطع تحصیلی آنها رابطه معنی داری وجود نداشت (05/0p). بین نمرات دروس برنامه نویسی و سطح تحمل ابهام دانشجویان، رابطه مثبت معنی داری وجود داشت (05/0>p).
    نتیجه گیری
    سطح تحمل ابهام دانشجویان بر نمرات دروس برنامه نویسی آنها موثر است.
    کلیدواژگان: تحمل ابهام، برنامه نویسی کامپیوتر، دروس برنامه نویسی
  • فاطمه حسینی، فاطمه کریمی صفحات 223-229
    اهداف
    به منظور استفاده کارآمد از نظرات دانشجویان برای ارزشیابی عملکرد استادان، باید پرسش نامه هایی جامع که دارای سئوال های تعمیم پذیر و مبین متغیرهای اصلی مورد آزمون باشد، طراحی شوند. از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی روایی و پایایی پرسش نامه ارزشیابی اساتید توسط دانشجویان بود.
    روش ها
    این مطالعه پیمایشی در جامعه دانشجویان دانشگاه گیلان در سال تحصیلی 89-1388 انجام شد و 626 دانشجو به روش نمونه گیری تصادفی از 5 دانشکده انتخاب شدند. برای سنجش روایی هر پرسش فرم ارزشیابی اساتید، از پرسش نامه محقق ساخته شامل 99 سئوال بسته پاسخ استفاده شد. برای تعیین پایایی با روش ضریب توافق از فرم های تکمیل شده ارزشیابی اساتید توسط دانشجویان، 26 نمونه از دانشکده فنی، 42 نمونه از دانشکده های کشاورزی، علوم پایه و تربیت بدنی و 66 نمونه از دانشکده علوم انسانی به تناسب جمعیت دانشکده ها مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها: روایی محتوایی برخی از مولفه های سئوال های اصلی کمتر از 30% بود و ارتباط کمی با سئوال اصلی داشت. ضریب توافق به دست آمده برای همه سئوال ها بالا بود. در دانشکده فنی- مهندسی، سئوال 11، در دانشکده های کشاورزی، تربیت بدنی و علوم پایه سئوالات 13 و 14 و در دانشکده علوم انسانی سئوالات 6، 12، 13 و 14 پرسش نامه ارزشیابی از بالاترین توافق برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    روایی محتوایی پرسش نامه ارزشیابی اساتید دانشگاه گیلان در بعضی از سئوالات پایین است. درخصوص پایایی (ضریب توافق) سئوالات پرسش نامه نیز گرچه همه آنها از پایایی بالایی برخوردارند، ولی این درجه توافق از دانشکده ای به دانشکده دیگر متفاوت است.
    کلیدواژگان: روایی، پایایی، پرسش نامه ارزشیابی، استادان، دانشجویان
  • زهرا شاه کرمی پور *، هدایت تیرگر صفحات 231-235
    اهداف

    آموزش توانمندسازی، ارایه دانش و مهارت بهبود مستمر کیفیت فراگیر به کارکنان است. ایده سنتی آموزش قادر به رساندن پیام نیاز به انواع دانش ها و مهارت ها برای توانمندی افراد نیست. با توجه به اهمیت آموزش نیروی انسانی و ارزیابی آثار آن بر افزایش عملکرد کارکنان و همچنین توانمندسازی کارکنان، هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه اجرای دوره های آموزش ضمن خدمت و توانمندسازی کارکنان بود.

    روش ها

    این مطالعه همبستگی و پیمایشی در 361 کارمند رسمی شعب بانک مسکن استان کرمان در سال 1388 انجام شد و 186 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از 2 پرسش نامه چگونگی اجرای دوره های آموزش ضمن خدمت کارکنان (34 سئوال) براساس ابعاد زمینه، درون داد، فرآیند و برون داد و توانمندسازی روان شناختی اسپریتزر (20 سئوال) براساس ابعاد احساس شایستگی، احساس موثربودن، احساس معنی داربودن، احساس خودمختاری و احساس اعتماد استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های همبستگی پیرسون، آنالیز واریانس یک طرفه، رگرسیون چندمتغیره و لگ خطی با نرم افزار SPSS 16 استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین نمره اجرا و ارزیابی دوره های آموزش ضمن خدمت 5/17±8/120 و میانگین نمره توانمندسازی 4/11±2/77 بود. بین چگونگی اجرای دوره های آموزش ضمن خدمت و توانمندسازی (521/0=r؛ 0001/0=p) و همچنین مولفه های آن رابطه معنی دار مستقیم وجود داشت. متغیرهای درون داد (241/3=t؛ 001/0=p) و فرآیند (321/2=t؛ 021/0=p) بیشترین تاثیر را بر متغیر توانمندسازی داشتند.

    نتیجه گیری

    بین چگونگی اجرای دوره های آموزش ضمن خدمت و توانمندسازی کارکنان در شعب بانک مسکن کرمان رابطه معنی دار و مستقیم وجود دارد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، ارزیابی، آموزش
  • آرام تیرگر، محمد باقر ابوالقاسمی، موسی یمین فیروز صفحات 237-242
    اهداف
    راه اندازی کتابخانه ملی دیجیتال پزشکی یکی از سرمایه گذاری های علمی کلان طی سال های گذشته است. هدف از انجام این مطالعه پی بردن به اثربخشی این مداخله علمی از طریق بررسی الگوی استنادی در پایان نامه های دانشجویان پزشکی طی سال های 1386 تا 1389 (یک سال قبل تا دو سال بعد از دسترسی) بود.
    روش ها
    این مطالعه مقطعی تحلیلی در سال 1390 روی 219 پایان نامه دانشجویان پزشکی عمومی دانشگاه علوم پزشکی بابل، دفاع شده از فروردین 1386 تا اسفند 1389 به اجرا درآمد و همه موارد به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات، رونوشتی از بخش منابع و ماخذ پایان نامه های موجود در کتابخانه مرکزی دانشگاه تهیه شد. اطلاعات کتاب شناختی استنادها براساس نوع منبع، زبان و زمان نشر اثر در برگه های ورود اطلاعات ثبت شد. داده ها با کمک نرم افزار آماری SPSS 16 و آزمون های آنالیز واریانس و T مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    منابع مورد استفاده و مورد استناد توسط دانشجویان در مجموع 219 پایان نامه مورد بررسی 10916 منبع بود. میانگین تعداد منابع مورد استفاده در پایان نامه های دانشجویان پزشکی طی سال های 1386 تا 1389 افزایش داشت. میزان استفاده از کل منابع و همچنین تعداد مجلات مورد استفاده در پایان نامه ها بین سال های 1386 تا 1389 از اختلاف آماری معنی داری برخوردار بود (05/0>p).
    نتیجه گیری
    افزایش میانگین تعداد منابع مورد استفاده، افزایش سهم مجلات و افزوده شدن بر تعداد منابع انگلیسی در پایان نامه های پزشکی طی سال های مذکور، نشان دهنده اثرات مثبت بهره برداری از کتابخانه ملی دیجیتال پزشکی ایران بر رفتار استنادی دانشجویان پزشکی است.
    کلیدواژگان: تحلیل استنادی، پایان نامه دانشگاهی، پزشکی، کتابخانه ملی دیجیتال پزشکی
  • هرمز سنایی نسب، حجت رشیدی جهان، محسن صفاری* صفحات 243-249
    اهداف

    شناخت عوامل موثر بر پیشرفت تحصیلی می تواند موجب بهبود برنامه ریزی های آموزشی و تقویت بازده تدریس و آموزش گردد. هدف از این مطالعه ارزیابی عوامل موثر بر پیشرفت تحصیلی دانشجویان بود.

    روش ها

    این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی منظم در 180 دانشجوی رشته ها و مقاطع مختلف یکی از دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران در اردیبهشت 1391 انجام شد. شاخص پیشرفت تحصیلی، میانگین معدل دو نیم سال منتهی به مطالعه بود. ابزار گردآوری داده ها، 4 پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی، رضایت از محیط آموزشی، رضایت از محتوای آموزشی و سبک یادگیری کولب بودند. داده ها با آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه، T مستقل و همبستگی پیرسون و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    متغیرهای جنسیت، گروه سنی، مقطع تحصیلی، رشته تحصیلی، علاقه به رشته تحصیلی و سبک یادگیری، تفاوت معنی داری را در شاخص پیشرفت تحصیلی شرکت کننده ها نشان دادند. میانگین نمره رضایت از محیط آموزشی 06/9±17/38 و همبستگی آن با پیشرفت تحصیلی 067/0- بود (05/0<p). میانگین نمره رضایت از محتوای آموزشی 11/3±93/11 و همبستگی آن با پیشرفت تحصیلی 006/0 بود (05/0<p). سبک های یادگیری واگرا، سازگار، جاذب و همگرا به ترتیب سبک یادگیری غالب بین 138 نفر (7/76%)، 23 نفر (8/12%)، 14 نفر (7/7%) و 5 نفر (8/2%) از شرکت کننده ها بود.

    نتیجه گیری

    سن، جنسیت، مقطع، رشته تحصیلی و سبک یادگیری می توانند نقش تعیین کننده ای در عملکرد تحصیلی دانشجویان علوم پزشکی داشته باشند.

    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، عملکرد تحصیلی، دانشجویان علوم پزشکی
  • عبدالحسین شکورنیا، مریم طاهر زاده، عطاا.. غدیری صفحات 251-255
    اهداف
    بررسی اعتبار ارزشیابی های دانشجویی می تواند در پذیرش نتایج این ارزشیابی ها نزد اساتید و مدیران موثر باشد. هدف این مطالعه بررسی همخوانی ارزشیابی هایی اساتید توسط دانشجویان و فارغ التحصیلان علوم پزشکی بود.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی نمرات ارزشیابی 23 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز که در سال تحصیلی 1389 در دانشکده پزشکی به آموزش و تدریس اشتغال داشتند، مورد بررسی قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه ارزشیابی اساتید توسط دانشجویان مشتمل بر 15 سئوال 5گزینه ای با مقیاس نمره گذاری لیکرت بود. 15 دانشجوی سال ششم پزشکی (انترن) که در شرف فارغ التحصیلی بودند و هیچ گونه ارتباطی با اساتید علوم پایه نداشتند به عنوان فارغ التحصیل پرسش نامه های ارزشیابی را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 18 و آزمون های T زوجی و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین کلی نمرات ارزشیابی اساتید توسط دانشجویان و فارغ التحصیلان، اختلاف معنی داری نداشت (45/0=p) و همبستگی بین آنها مثبت و معنی دار بود. ضریب همبستگی بین نمرات ارزشیابی اساتید زن و مرد توسط دانشجویان و فارغ التحصیلان به ترتیب 581/0=r و 611/0=r بود که از نظر آماری معنی دار بود (016/0=p).
    نتیجه گیری
    همبستگی بالایی بین نمرات ارزشیابی اساتید توسط فارغ التحصیلان و دانشجویان در حال تحصیل در دانشگاه وجود دارد که بیانگر ثبات نمرات ارزشیابی اساتید و اعتبار نتایج ارزشیابی های دانشجویی است.
    کلیدواژگان: همخوانی، ارزشیابی استاد، دانشجویان، فارغ التحصیلان
  • مسلم آرمان مهر، حسن جهانشاهی، ضیاءالدین قاضی زاده فرد، امیر تربتی، محمد رحیمی پور صفحات 257-263
    اهداف
    در محیط پویای کنونی، سازمان های آموزشی باید با رفتاری فعال و پویا محیط خود را با نگاهی جامع رصد کنند و عوامل دستیابی به اهداف خود را در این محیط شناسایی نمایند. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی، بررسی و رتبه بندی عوامل موثر بر موفقیت حوزه آموزش دانشکده های فنی و مهندسی به روش FCM بود.
    روش ها
    پس از بررسی ادبیات پژوهش و شناسایی عوامل موثر در موفقیت حوزه آموزش دانشکده های فنی و مهندسی، نمونه ای 36 نفری که به روش نمونه گیری قضاوتی هدفمند از میان اساتید و مدیران انتخاب شده بودند، به شناسایی عوامل نهایی پرداختند. روایی محتوایی پرسش نامه به روش لاشه و همچنین پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ (81/0) تایید شد. پس از طبقه بندی عوامل نهایی در 7 بخش، روابط علی بین عوامل و میزان تاثیر آنها بر یکدیگر با کمک 12 نفر از خبرگان تعیین شد. از نرم افزارهای FCMapper 1 و Pajek 64 برای رسم FCM استفاده شد.
    یافته ها
    از نظر شاخص مرکزیت (مجموع تاثیرپذیری و تاثیرگذاری)، مفاهیم «توانمندسازی دانشجو»، «اعتبار و وجهه دانشگاه»، «بودجه دریافتی دانشکده»، «هماهنگی آموزش با نیاز جامعه»، «جذب و حفظ استاد برتر»، «توانایی علمی و به روزبودن استادان»، «آزمایشگاه ها و کارگاه های مناسب و دردسترس»، «تعداد رشته های تحصیلی برگزارشده» و «هدف 10ساله»، مرکزی ترین مفاهیم بودند.
    نتیجه گیری
    FCM ابزاری کارآمد و مفید برای تجزیه و تحلیل عوامل موثر بر مفاهیم و اهداف است و می تواند متغیرهای زبانی فازی را به وزن هایی تبدیل نماید و از آنها در مدل سازی استفاده کند.
    کلیدواژگان: عوامل حیاتی موفقیت، نگاشت ادراکی فازی، اهداف بلندمدت، آموزش، دانشکده فنی و مهندسی
  • عیسی رضایی، شبنم نثری صفحات 265-273
    مقدمه
    تعامل یکی از ویژگی های اساسی کتاب های درسی الکترونیکی است که وجه تمایز اصلی بین کتاب های چاپی با سنتی نیز به شمار می رود. پژوهش های مختلف نشان می دهند که افراد مختلف 60% از آنچه را که با آن تعامل داشته اند به یاد می آورند. این جمله موید نقش اساسی، تعامل در طراحی محیط های یادگیری و مواد آموزشی است. مبانی نظری و پیشینه پژوهشی نشان می دهد که اگرچه تفاوت های بارزی بین کتاب های سنتی و الکترونیکی، به ویژه از نظر اصول طراحی وجود دارد، ولی به هنگام تهیه کتاب های درسی الکترونیک، اصول طراحی تعامل و مشارکت کمتر مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین این در این مقاله با استخراج مطالب و نظرات مختلف، به معرفی تعاملات ممکن و بسترهای مناسب طراحی تعاملی کتاب های درسی الکترونیکی پرداخته شده است. هدف از این پژوهش بررسی نقش و جایگاه تعامل در کتاب درسی الکترونیک و ارایه رهنمودهای کاربردی برای طراحی مناسب آنها بود.
    نتیجه گیری
    عنصر تعامل، یکی از عناصر مهم و تاثیرگذار در کتاب های درسی الکترونیک و مورد تایید پژوهش های مختلف است که این مهم، دقت و توجه طراحان و تولیدکنندگان کتاب الکترونیک را ایجاب می کند.
    کلیدواژگان: کتاب درسی، کتاب درسی الکترونیکی، تعامل، مشارکت، طراحی
  • فلورا باغبان رضوان، مریم رزمخواه صفحات 274-278
|
  • Reza Behnamfar Pages 215-217
  • Majid Saeedi Mobarakeh, Alireza Ahmadpour Pages 219-222
    Aims
    Since programming is one of the most important courses in computer science، for selecting the better teaching method and a better student guidance، a tutor must know that what mental abilities have the most effect on the learning of these lessons. The aim of the present study is to investigate the relationship between students’ programming courses’ grades and their tolerance of ambiguity.
    Methods
    This correlation study was conducted in 2012 among 520 computer students entered Islamic Azad University of Mobarakeh from 2008 to 2010. Two hundred students were selected using stratified random sampling method. The Ahmadpour’s test of ambiguity tolerance was employed to measure the level of students’ tolerance of ambiguity. Data were analyzed using SPSS 12 software، descriptive statistical methods، Pearson correlation، independent T-test and Chi-square test.
    Results
    The girl student’s tolerance of ambiguity was significantly lower than boy students (p=0. 017). There was no significant relationship between the ambiguity tolerance grades of students and their academic level (p>0. 05). However، there were significant relationships between the second and third programming courses’ grades of students and their academic level and sexuality (p<0. 05). There was a positive significant relationship between student’s programming grades and their level of ambiguity tolerance (p<0. 05).
    Conclusion
    Student’s level of ambiguity tolerance affects their programming courses’ grades.
    Keywords: Tolerance of Ambiguity, Computer Programming, Programming Courses
  • Fatemeh Hosseini, Fatemeh Karimi Pages 223-229
    Aims
    It is necessary to design some comprehensive questionnaires with generable questions explaining the main variables of the test in order to use students'' views efficiently for the evaluation of academic staffs'' performance. So، the aim of the present study was to examine the reliability and validity of the academic staffs'' evaluation by students'' questionnaire.
    Methods
    This survey research was conducted among Gilan university student in 2009-10 and 626 students were selected using random sampling method from among the five faculties. In order to assess the validity of academic staffs'' evaluation questionnaire، a researcher-made questionnaire including 99 closed-ended questions. To determine the reliability using the agreement coefficient from the academic professors'' forms completed by students، 26 samples of agricultural faculties، 42 samples of technical faculty، 66 samples of humanities faculty were analyzed according to the population of faculties.
    Results
    The content validity of some components of principal questions was less than %30 and has not a little relationship with the main question. The obtained agreement coefficient was high for all questions. In technical engineering faculty، 11th question and in agricultural faculty، physical education and basic sciences faculties the 13th and 14th questions and in humanities faculty، 6th، 11th، 12th and 13th questions enjoyed the highest agreement.
    Conclusion
    The content validity of Gilan academic staffs'' evaluation questionnaire is low for some questions. In terms of reliability (agreement coefficient) of the questionnaire''s question، although all were enjoying high reliability، however، this agreement coefficient differs from one faculty to the other one.
    Keywords: Validity, Reliability, Evaluation Questionnaire, Academic Staffs, Students
  • Zahra Shahkaramipour, Hedayat Tirgar Pages 231-235
    Aims

    Empowerment training is the presentation of the knowledge and skill of continuous improvement of comprehensive quality to the employees. The conventional idea of training is not capable of conveying the message of requiring the various types of knowledge and skills for empowering the individuals. Considering the significance of the manpower training and evaluation of its effects on the increased performance as well as empowerment of the staffs، the [resent study was conducted to investigate the relationship between the on-the-job training courses and empowerment of employees.

    Methods

    The correlation survey study was undertaken on 361 formal employees of the Maskan bank branches in Kerman in 2009 and 186 employees were selected using random sampling method. Data collection was done using two questionnaires of the way of holding the on-the-job training courses (34 questions) based on the dimensions of context، input، process and output as well as Spreitzer psychological empowerment (20 questions) based on the dimensions of meaning (perceived value of work objectives)، competence (feelings of self-efficacy)، choice (feeling of self determination or autonomy) and impact (one’s perception of his capability to influence). In order to analysis data، Pearson correlation tests، one-way ANOVA، multi-variable regression، and linear log using SPSS 16 software.

    Results

    The mean score of performance and evaluation of on-the-job training courses was 120. 8 ± 17. 5 and the mean empowerment score was 77. 2 ± 11. 4. There was a significant relationship between the way of holding the on-the-job training courses and empowerment (r=0. 521; p=0. 0001) and also its components. Input variables (p=0. 001; t=3. 241) and process (t=2. 321; p=0. 021) had the highest effect on the empowerment variable.

    Conclusion

    There is a significant and direct relationship between the way of way of holding the on-the-job training courses and empowerment of employees of the Maskan bank branches in Kerman.

    Keywords: Empowerment, Evaluation, Training
  • Aram Tirgar, Mohammad Bagher Abolghasemi, Mousa Yaminfirooz Pages 237-242
    Aims
    Introduction of Iranian National Medical Digital Library (INLM) has been a huge investment over recent years. The aim of the present study was to discover the effectiveness of this scientific intervention through examination of citation pattern among medical students'' theses during 2007-2010 (one year before and two years after access).
    Methods
    This cross-sectional analytical study was conducted in 2011 on 219 medical students theses، defended from April، 2007 to March 2010، at Babol University of Medical Sciences، and all subjects were included in the study using census method. In order to collect data، a copy of reference section of the theses available in the university main library was provided. Bibliographical information of citations was recorded according to the type of resource، language and time of publication in the data collection sheets. Data was analyzed using SPSS 16 statistical software، ANOVA and independent T-test.
    Results
    The resources used and cited by students were 10916 citations out of the total 219 theses. The mean number of resources used in the medical students'' theses had an increase during 2007 to 2010. The rate of whole resources use as well as the number of journals used in the theses from 2007 to 2010 had a significant statistical difference (p<0. 05).
    Conclusion
    The increased mean number of used resources، increased portion of journals and addition of the English references to the medical theses during the mentioned period indicates the positive effect of the exploitation of the INLM on the medical students'' citation behavior.
    Keywords: Citation Analysis, Academic Thesis, Medicine, Iranian National Library of Medicine (INLM)
  • Hormoz Sanaeinasab, Hojat Rashidi Jahan, Mohsen Saffari Pages 243-249
    Aims

    Knowing the factors affecting the academic achievement could lead to improved educational programming and reinforced teaching output. The aim of this study was to evaluate the factors which have influence on academic achievement among students.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted using a systematic random sampling method among 180 students from various disciplines and levels of one of the universities of medical sciences in Tehran in April، 2012. The index for academic achievement was the mean of Grade Point Average (GPA) during the two past semesters. The instruments for data collection were four questionnaires containing demographic information، satisfaction of educational environment، satisfaction of academic content and also Kolb learning style inventory. Data were analyzed using ANOVA، independent sample T-test، and Pearson correlation statistical tests and by the use of SPSS 20 statistical software.

    Results

    Some variables، including gender، age، academic disciplines and grades، being interested in academic discipline and learning style showed a significant difference in the participants'' academic achievement index. The mean grade of satisfaction of educational environment was 38. 17±9. 06 and its correlation with academic achievement was -0. 067 (p>0. 05). The mean grade of satisfaction of educational content was 11. 93±3. 11 and its correlation with academic achievement was 0. 006 (p>0. 05). Divergent، compatible، absorbent and convergent learning styles were respectively the dominant learning styles among 138 participants (76. 7%)، 23 participants (12. 8%)، 14 participants (7. 7%) and 5 participants (2. 8%).

    Conclusion

    Gender، age، academic disciplines and learning style can have determining role in the academic performance of medical sciences students.

    Keywords: Academic Achievement, Academic Performance, Medical Sciences Students
  • Abdolhossein Shakurnia, Maryam Taherzade, Ataollah Ghadiri Pages 251-255
    Aims
    S tudying the validity of student evaluations can be effective in accepting the results of such evaluations by professors and administrators. The aim of this study was to investigate the concordance of professors'' evaluation by medical students and graduates.
    Methods
    In this descriptive cross sectional study the evaluation scores of 23 faculty members teaching in Ahvaz Jondishapour University of Medical Sciences in 2010، were evaluated. The data collection tool was a questionnaire of student evaluation of university teachers containing 15 questions with 5-option Likert scale. Fifteen sixth-academic-year students (intern) who were on the verge of graduation with no relationship with basic sciences professors، completed the evaluation questionnaire as graduates. Data were analyzed using SPSS 18 software and paired T tests and Pearson correlation coefficient.
    Results
    The total mean score of professors'' evaluation score by students and graduates، had no significant difference (p= 0. 45) and the correlation between them was positive and significant. Correlation coefficient between the evaluation scores of male and female professors by students and graduates were respectively r=0. 581 and r=0. 611 which was statistically significant (p=0. 016).
    Conclusion
    There is a high correlation between the evaluation scores of professors by students and graduates indicates the consistency of the evaluation scores of professors and the validity of the student evaluations.
    Keywords: Consistency, Evaluation of Professors, Students, Graduates
  • Moslem Armanmehr, Hassan Jahanshahi, Zeiyaeddin Gazizade Fard, Amir Torbati, Mohammad Rahimipour Pages 257-263
    Aims
    In current dynamic environment، educational organizations have to screen their environment actively and dynamically، and detect their goals achieving parameters in it. The purpose of this research was to recognize، analyze and categorize the effective factors on success of educational field of engineering faculties by FCM method.
    Methods
    After analyzing the field literature and recognizing the effective factors of educational success in engineering faculties، 36 persons who were selected by judiciary purposeful sampling method among managers and teachers، recognized and selected the final effective factors. Content validity and reliability (Cronbach’s alpha methods) of the questionnaire were confirmed. After categorizing the final factors in 7 parts، the causal relation of the factors and their effect level was determined by 12 experts. FCMapper 1 and Pajek 64 softwares were used to draw FCM.
    Results
    According to centrality characteristics (sum of effectiveness and affectedness)، ”university students empowerment “، “university reliability“،” faculty incoming budget “، “cooperation of education and social needs“،” absorbing and remaining of better teachers “، “teachers’ scientific power and update“،” proper and achievable laboratories and workshops “، “amount of educational fields“and “ten-year goal” were the most central concepts.
    Conclusion
    FCM is an effective and advantageous instrument for analyzing the effective factors of concepts and goals and can change the fuzzy linguistic parameters to some weights and use them for modeling.
    Keywords: Critical Success Factors (CSF), Fuzzy Cognitive Mapping (FCM), Long, Term Goals, Education, Faculty of Engineering
  • Esa Rezaee, Shabnam Nasri Pages 265-273
    Introduction
    Interaction is one of the basic features of electronic textbooks, that is considered to be the main distinction between the print and traditional books as well. Various studies have shown that various people recall 60 percent of what they had interaction with. This confirms the essential role of «Interaction» in the design of learning environments and educational materials. Theoretical fundamentals and research literature show that in spite of significant differences between traditional and electronic books, especially in terms of design principles; however, when preparing electronic textbooks, design principles of interaction and participation has been less considered. So, extracting different comments and issues, the present article has introduced the possible interactions and suitable beds for interactive e-books design. This study was conducted aiming at investigating the role and place of interaction in the electronic textbook and providing practical guidance for proper design.
    Conclusion
    Interaction is one of the major influential elements in electronic textbook which is confirmed by several studies that necessitates the precision and attention of designers and producers of electronic textbooks.
    Keywords: Textbook, Electronic Textbook, Interaction, Participation, Design
  • Felora Baghban Rezvan, Maryam Razmkhah Pages 274-278