فهرست مطالب

پژوهش علوم انسانی - پیاپی 27 (بهار و تابستان 1389)

مجله پژوهش علوم انسانی
پیاپی 27 (بهار و تابستان 1389)

  • زبان و ادب
  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید مهدی مسبوق، حسین بیات صفحه 1
    یکی از مسائل بنیادی حائز اهمیت در نهج البلاغه مساله رهبری و امامت و وظایف متقابل حاکم و رعیت است؛ به طوری که کمتر خطبه و نامه و حتی کلمات قصاری در نهج البلاغه می توان یافت که از مفاهیم سیاسی و آموزه های حکومت و حکومت داری تهی باشد. بازتاب اندیشه های سیاسی امام علی(ع) و روش حکومت داری و اجرای عدالت کامل در دوران خلافت ایشان در نهج البلاغه به وضوح نمایان است و تمامی کسانی که بعد از ایشان خواستار حکومتی مردمی و عادلانه بوده اند، به نحوی آبشخور فکری خود را از نهج البلاغه گرفته اند. در این میان، سعدی شاعر پر آوازه ادب پارسی از جمله کسانی است که بسیاری از اندیشه های او در زمینه حکومت و شرایط حاکم بر اندیشه های امام علی(ع) نزدیک است و شاعر به اقتضای زبان آن روزگار و به صورت اقتباس و اخذ مضمون، این مفاهیم را در سخنان خود بازگو نموده است.
    کلیدواژگان: امام علی(ع)، سعدی، حکومت، حاکم، مردم
  • محمد آهی صفحه 15
    عصر خواجه رشیدالدین فضل الله همدانی، عصر وحشت، عصر غربت و غارت و برهم خوردن ساختار عظیم و پر شوکت فرهنگ ایرانی- اسلامی است. بزرگ هنر خواجه در این عصر پرسلاسل و پرتلاطم، نه نوشتن کتاب «جامع التواریخ» که دیگران نیز چنین کاری کرده و می کرده اند؛ نه بنای «ربع رشیدی» که حاسدان فاسد و حاکمان فاسق آن را بدرقه خواجه نمودند؛ نه مهارت طبابت که ابدان فرسوده ی وطن و جان ها مرده ی زمان بودند؛ نه وزارت سیاسی که وزارت در عصر کناسان خناس نه سیاست می طلبید و نه کیاست؛ بلکه بزرگ هنر خواجه نظیر مردان بزرگ این مرز و بوم، «وزارت فرهنگی و کفالت مرزی» بود. و آن چه خواجه به دوش می کشید نه «وزر» نویسندگی، نه «وزر» پزشکی، نه «وزر» سیاسی که «وزر» فرهنگی بود و «عرض» فرزانگی. و آن چه او بر سر آن جان باخت صیانت فرهنگی بود نه حفاظت سرهنگی. و این بزرگ مرد، خود و خاندان خود را پیش مرگ تاریخ و ارزش های قومی و بومی خود کرد تا این فرهنگ والا و فضائل زایا همیشه تاریخ در شوکت و صولت، در قافله سالاری فرزانگان غیور و غیوران فرزانه باشد.
    کلیدواژگان: خواجه رشید، عصر غربت، بزرگ هنر، وزارت، فرهنگ
  • نجمه نظری صفحه 33
    امثال و حکم بخشی قابل توجه از ادبیات و فرهنگ عامه را تشکیل می دهند و بیانگر دغدغه ها، آرزوها و آرمان های توده مردم اند. با این حال، به دلایل مختلف، تا دوره معاصر توجهی جدی به بررسی و تحلیل این بخش از ادبیات نشده است.
    زن در امثال فارسی در نقش دختر، مادر، عروس، همسر و... حضوری برجسته دارد. در این میان، یکی از مباحثی که ضرورت بررسی و تامل در آن با توجه به امثال فارسی احساس می شود، مبحث زن به عنوان همسر است.
    مقاله حاضر بر آن است تا با تاملی در امثال و حکم فارسی به بررسی دیدگاه عامه مردم نسبت به زن و صفات مثبت و منفی او بپردازد و در موارد لازم نگاهی به امثال دیگر ملل نیز داشته باشد.
    کلیدواژگان: زن، همسر، امثال و حکم
  • لیلا هاشمیان، رضوان صفایی صابر، فریبا رشیدی صفحه 53
    دنیای پهناور ادبیات، روزانه شاهد ظهور و خلق آثار داستانی بی شماری است که هر کدام می توانند به نوبه خود تاثیر عمده ای در پیشرفت این گونه نگارشی داشته باشند. سرزمین کهن ایران نیز از دیرباز مهد داستان سرایی و قصه پردازی بوده. عشق، مرگ، خیانت و مفاهیمی که از این مقوله ها منشعب می شوند، تقریبا بیشتر موضوعات تشکیل دهنده همه آثار فاخر و یا ضعیفی هستند که در طول حیات نگارش بشر، بر روی صفحه کاغذ نقش بسته اند. بنابراین در دنیایی که معمولا مفهوم جدیدی برای تولد و رشد در عرصه نویسندگی وجود ندارد، می توان گفت که بسیاری از نویسندگان، خواسته یا ناخواسته، از یکدیگر تدثیر می پذیرند یا مضامینی مشترک و شبیه هم به دنیای داستان نویسی ارائه می دهند.
    آثار ویلیام فاکنر که به اعتقاد بسیاری از منتقدین برجسته، بزرگترین نویسنده قرن بیستم است، با توجه به امتیازات فراوانی که در زمینه های مختلف اعم از شیوه های روایی، شخصیت پردازی، مفاهیم و مضمون های اجتماعی دارا است، همواره مرجع قابل تاملی برای نویسندگان داستان های مدرن بوده و حتی در ایران نیز که زمان زیادی از عمر داستان نویسی اش نمی گذرد، نیز نویسندگان بی شماری به تاسی از نوشته های او دست به نگارش آثاری زده اند. ناصر تقوایی، نویسنده و کارگردان مطرح ایرانی که داستان های اندکش در زمره بهترین داستان های ایرانی جای می گیرد نیز در آثارش به فاکنر علاقه و توجه خاصی نشان داده و جنبه های تاثیر پذیری وی از نوشته های فاکنر در بسیاری از موارد آشکارا و مشهود است. در این مقاله کوشش می شود به بررسی وجوه و ابعاد ثاثیرپذیری این نویسنده از آثار فاکنر پرداخته شود.
    کلیدواژگان: داستان، تاثیرپذیری، ویلیام فاکنر، ناصر تقوایی
  • ابراهیم محمدی، سید مهدی رحیمی، محمد آهی، ندا سهرابی صفحه 75
    منصور یاقوتی از نویسندگان توانای کرمانشاهی در عرصه ادبیات داستانی است. داستان-های رئالیستی او اغلب بر پایه به تصویر کشیدن تضاد طبقاتی و ترسیم زندگی کارگران و زارعان – که در جامعه روستایی چند دهه پیش کرمانشاه، تحت سیطره خان ها به دشواری می زیستند- استوار است. در آثار او، قهرمان فردی است سنت شکن که علیه ارزش های - به نظر خودش - غلط (ضدارزش های) جامعه طغیان می کند و به علت این سرکشی، از جامعه طرد می گردد و به عنوان «یاغی» به کوه پناه می برد. در این داستان ها می توان تصویری از اوضاع جامعه و یا دیدگاه نویسنده را درباره آن مشاهده و مطالعه کرد. نویسندگان مقاله کوشیده اند با معرفی الگوی ساختاری «داستان های یاغی محور» – با تکیه بر اصول و قواعد نقد جامعه شناختی آثار ادبی - به بررسی هدف، روش و آرمان های قهرمان این داستان ها و نقش و تاثیر جامعه در روشی که قهرمان برای مبارزات خود برمی گزیند و نیز تاثیر قهرمان بر اجتماع، بپردازند.
    این مقاله نشان می دهد که:1- روش نادرست برخورد جامعه و حکومت با قهرمان منجر به یاغی شدن او می گردد.
    2- هدف یاغی پایان بخشیدن به تبعیض طبقاتی و رنج و سختی تهیدستان جامعه است.
    3- به علت سرخوردگی یاغی از جامعه، او برای اصلاح وضع موجود، روش خاص خود را برمی گزیند: اقدام شخصی و اجرای سر خود عدالت به پشتوانه توان شخصی
    کلیدواژگان: نقد جامعه شناختی، تحلیل ساختاری، داستان رئالیستی، منصور یاقوتی، یاغی
  • سید مهدی رحیمی، ابراهیم محمدی، آمنه شیبانی صفحه 99
    خواب (رویا و تخیل رویا گونه به ویژه آن دسته از خواب ها و رویاهایی که نقش پیشگویی و تعیین سرنوشت برخی از چهره ها را در خود داشته اند) عنصری بسیار مهم و موثر در ساختار روایات اسطوره ای و حماسی است.
    از همین روست که خوابگزاری یکی از کنش های مهم برخی از طبقات ازجمله گروه ویژه ای از موبدان و بخردان شاهنامه است و این گروه از رازآگاهان اسطوره و حماسه، اصول خوابگزاری را تنها به افراد شایسته، آموزش می دهند. آن ها با توجه به خرد و حکمت ویژه ای که در اختیار دارند، رمزها و نمادهای خواب ها را (که اساسا زبانی سمبلیک دارد و باید معانی پنهان آن آشکار گردد) تعبیر می نمایند.
    در شاهنامه که قلمرو دوگونه روایت اسطوره ای و حماسی است، خواب از اهمیت والایی برخوردار است؛ بسیاری از رویدادها قبل از به وقوع پیوستن، در خواب شخصیت ها پیش آفریده می شوند.
    این پژوهش که با رویکردی به روش ولادیمیر پراپ در تحلیل ساختار قصه-های پریان انجام شده است، نشان می دهد که در تحلیل ریختشناسانه «اسطوره کودک رهاشده» باید خواب را به علت نقش مهمی (پیشگویی (هشدار یا بشارت) حضور قهرمان) که در ساختار روایی اسطوره یادشده ایفا می کند، یکی از «کارکرد»های اصلی آن به حساب آورد
    کلیدواژگان: ساختگرایی، روایت شناسی، اسطوره ی کودک رها شده، کارکرد، خواب، شاهنامه
  • قهرمان شیری صفحه 119
    منطق، علمی است که فکر انسان را با اتکا بر تصورات و تصدیقات معلوم و ترتیب و تنظیم مقدمات و رعایت شرایط و ملازمات، به شیوه استقرا و قیاس و تمثیل به جانب نظم و استدلال می کشاند و از خطا و لغزش بازمی دارد. اما بسیاری از گزاره های ادعایی در میان گروه های مردم از منطق مقبول و مستدل عقلانی برخوردار نیست. یکی از علت های اختلاف در گزاره های منطقی، وجود ارزش ها و مبناهای متفاوت در تکوین تصورات و تصدیقات است و دیگری تفاوت در میزان درک و دریافت گروه های گوناگون از واقعیت ها است. به هر میزان که ذهن آدم ها دارای پایه های علمی و عقلانی استوار باشد مدعاهای آن ها نیز از مبناهای منطقی محکم و مستدل تری برخوردار است. در نقطه مقابل آن، ذهنیت-های محشور با عوالم عامیانه یا مستغرق در عواطف آگاهانه یا ناخودآگاهانه، منطقی هم رنگ و همسو با خود را می پسندد. بر این اساس است که منطق عارفانه یا شاعرانه از چنان فضای متفاوتی برخوردار است که گاه اساسا تشابه چندانی با منطق عاقلانه یا عالمانه ندارد.
    کلیدواژگان: تصوف، منطق عارفانه، منطق شاعرانه، استدلال
  • پوریا هادیان، محمد آهی صفحه 139
    این مقاله برگرفته از یک پژوهش میدانی میان رشته ای در زبان و ادبیات فارسی و علوم تربیتی است که به ریشه یابی و شناسایی عوامل ناتوانی و کم توانی درست نویسی از دیدگاه آموزگاران و دانش آموزان پایه پنجم دبستان پرداخته است. تحلیل داده های به دست آمده از اجرای این پژوهش که با استفاده از روش آماری «تحلیل عوامل» (Factor Analysis) انجام شد؛ نشان داد که عوامل ناتوانی وکم توانی دانش آموزان مورد نظر از دیدگاه آموزگاران: 1- فردی خانوادگی و فردی، آموزشگاهی 2- مشکلات آموزشگاهی 3- مشکلات مربوط به مدیریت و برنامه ریزی درسی می باشد و از دیدگاه دانش آموزان: 1- فردی، خانوادگی و فردی، آموزشگاهی 2- مشکلات آموزشگاهی است. همچنین، بر اساس مولفه های جدول های چهارگانه تحلیل شکلی انشاءهای دانش آموزان، وضعیت انشاهایشان در زمینه های شش ویژگی اساسی جمله نویسی، یازده مولفه مهم دستور زبان فارسی و نیز غلط های املایی مورد بررسی قرار گرفت. این فرایند نتایج قابل تاملی را به دست داد که ماده های زیر مجموعه «عامل» های به دست آمده از دیدگاه آموزگاران و دانش آموزان را تایید و تبیین می نماید. شناسایی و مقایسه علایق آموزگاران زن و مرد در تعیین موضوعات انشاء و دانش آموزان دختر و پسر در نوشتن انشاء، تفاوت ها و تناقض های بسیار تامل برانگیزی را با عملکرد آموزگاران نشان داد که شایسته توجه مسوولان امر می باشد.
    کلیدواژگان: انشاء، موضوعات (زمینه های)انشاء، عوامل ناتوانی یا کم توانی در نوشتن
|
  • Seyyed Mahdi Masbogh, Hosin Bayat Page 1
    One of the basic matters that is very important in nahgolbalagheh is leadership and pontificate and duty between governor and citizens. So we see many letters and short sentences and speeches that are about political concepts and government. Feedback of imam ali,s political thoughts and the ways of government and justice are seen in nahgolbalaghe. All of the people who have wanted a jesuitical government have taken their thoughts from nahjolbalagheh. At this point, sadi, great poet of iran has similar thoughts thoughts about government and governor and this poet, uses, these thoughts with derivation based on the condition of his period of time.
    Keywords: imam ali, s, sadi, government, governor, people
  • Mohammad Ahi Page 15
    Khwaja Rashid Al-din Fazlolah Hamedani’era is the terror era, nostalgia and plunder era. It’s the era of disrupting magnificent and splendor Islamic Iran’s culture’s structure. The great art of Khwaja in this multi dynasty and worrisome era was not authoring the book“Jame Al-Tavarikh”,cause the others have done that. it was not constructing”Rashidi intersection”,cause corrupt envious and adulterer governors see him off with that. his art was not his medical skills, cause all bodies were fatigue due to the war time and not political ministry, cause becoming a minister in satanic scavenger’s era neither needed diplomacy nor tact. But the greatest art of khwaja like the great men of this home land was cultural ministry and boundary guardianship. And also khwaja’ responsibility was not authorship burden, was not medical burden, not even political burden but it was cultural burden and society prestige. And what he died for was cultural safeguarding not political rank. This great man predeceased himself and his tribe for history and ethnic and domestic values in order to keep this eminent culture and bearing eminences leading the sapient gallants and gallant sapient for good.
    Keywords: Kaje Rashid, Pluderera, greatest art, ministry, culture
  • Najme Nazary Page 33
    Amsal and Hakam forms the considerable part of the literature and folklore and it is explanatory of the people’s concerns and desires. However, for some reasons, it had not seriously thought about a contemporary period to study and analyze this part of literature. Woman in anecdote of Farsi is highlighted as a roll of daughter, mother, groom, spouse and etc.Meanwhile, one of the discussions that we feel it is necessary to study in Amsal and Hakam, is “woman as a spouse” discussion. This article is intended to think carefully in Amsal and Hakam of Farsi to study the people’s point of view in terms of plus and minus woman epithet and also if it is necessary we review the other nations of anecdote.
    Keywords: woman, spouse, Amsal, Hakam
  • Lila Hashemian, Rezvan Safay Saber, Fariba Rashidi Page 53
    The vast realm of literature always sees the creation of numerous fictional works each of which may in turn influence this genre. An ancient country, Iran has since long been the cradle of story telling and fiction writing.Love, death, betrayal and many other concepts which are understood thereof are themes which have been involved in most of the literary works written during human history. Therefore, in such a world where there is almost no new concept to be born and developed in the field of writing, the majority of writers are likely to, whether consciously or unconsciously, take influence from others or present similar ideas to the readers. Owing to the numerous particular features of his works concerning narrative techniques, characterization and social themes, William Faulkner, who is the greatest writer of the 20th century according to many prominent critics, has always been an inspiring model for modern writers, and even in Iran where fictional literature is still very young many writers have followed Faulknerian style in their works. Naser Taghvaei, an Iranian writer and director whose small number of works are among the best of Iranian works of fiction, has showed a special interest in Faulkner and perceptibly followed his style.This paper attempts to demonstrate the influence this writer has taken from Faulkner’s works.
    Keywords: fiction, influence, William Faulkner, Naser Taghvaei
  • Abrahim Mohammadi, Seyyed Mahdi Rahimi, Mohammad Ahi, Neda Sohrabi Page 75
    Mansour Yaghouti is one of the mighty writers from Kermanshah in the field of fictional literature. His realistic fictions mostly are based on depicting class contrast and describing workers and farmers lives which a few decades before lived hardly in rural areas in Kermanshah under predominance of khans. In his works, the hero is some one iconoclast that rebels against society’s values-in his own idea wrong values-and due to his rebellion is banished and shelters to the mountain as”Yaghi”(rebellious). In these fictions we can observe and study an image of society’s condition or the writer’s viewpoint about it. The authors of this article have tried to deal with surveying the aim, manner and ideal of the hero in the story and the influence of society in the way the hero selects for his conflicts and also the hero’s influence on the society. The authors have tried to do so with introducing structural paradigm of rebellious stories by emphasizing on the principals and rules of sociological critics. This article shows that:1-incorrect manner of society and government in encountering the hero lead him being rebellious.2-rebelious’s aim is to end class discrimination and poor people’s suffering and hardship in the society. 3-thankes to rebellions’ frustration in society, he chooses his special manner to reform the current conditions, do personal action and wayward performing of justice with his own potential support.
    Keywords: Sociological Criticism, Structural Analysis, Realistic Stories, Yaghi
  • Seyyed Mahdi Rahimi, Abrahim Mohammadi, Amene Shibani Page 99
    Sleeping (dream and dream like imagination specially those kinds of dream they role play on predicting and determining some one’s destiny) is a very important and effective element in epic and myth narrations structure.Because of that interpreting is one of the important acts of some of he classes such as a specific group of priest and sages in Shahname. and this group of epic and mythic well-informed people teach dream interpreting principles only to a proper people. this people by having a special sagacity and wisdom interpret dreams’ cipher and symbols. (Dreams fundamentally have a symbolic language and their meaning should be revealed).In Shahname which is the dominion of two kind of mythic and epic narrating, dream is very important; and many of the events are pre-creating in character’s dream before they happen.This research which has been done with an approach to Vladimir Prop method in elf stories structure analysis, shows that in morphological analysis of “the released child myth” we should consider the dreaming and its basic applications because of the important role (predicting (warning or announcement) the presence of the hero) that it has in narrative structure of the mentioned myth.
    Keywords: Structuralism, Narratology, Abandoned child archetype, Function, Dream, Shahnameh
  • Ghahreman Shiri Page 119
    Logic is the science, which exhibits the human being thinking, based on the conceptions and certifications and then start to reasoning these preliminary conditions and induction methods and also figurative rationales, which also keep away them from any errors or mistakes. But most of these widespread premises among people aren`t accepted logically and wisely. The different values and principals in making these conceptions and certifications are one of the basic reasons of contradictions in logical claims. But on the other hand, various understanding and conceptions of many groups from realities must be considered, too. What so ever the human mind has more logical and scientific supports, their claims and premises are more logical and reasonable, too. On the contrary, more material minds or more engaging in the conscious or non-conscious feeling, results in more weak and fragile logical principals. Therefore the wised or poetic logic has very various and distinctive environment which maybe there isn`t any similarities with the wisdom or wisely logic.
    Keywords: Sufism, wisely logic, poetic logic, reasoning
  • Poriya Hadian, Mohammad Ahi Page 139
    This article, taken from a interdisciplinary field research in Persian language and literature and educational sciences, deal with identifying the causes and origins of the rash of disability in right and correct writing from the teachers’ and fifth-graders’ standpoint.Analysis of data obtained from this researchconducted using “factor analysis” revealed the following three groups from the teacher’s viewpoint:1- individual-family and individual- school- 2- school problems- 3- problems relating to the management and curriculum. It also showed the following from the students’ viewpoint: 1- individual-family and individual-school-2- school problems. The students’ compositions were also checked over on the basis of factors in the quartet analytical tables, in terms of six major feauters of sentence – making, eleven significant factors of Persian grammar as well as misspellings. Considerable results were obtained from the mentioned process which confirm and verify the factors from the teachers’ and students’ standpoint.Indentifying and composing man teachers’ and woman teachers’ interests in giving topics to students and recognizing boys and girls in composition writing as well as checking and priorizing the twelve major objectives prepared for compositions by experts and fifth-graders’ teachers, revealed considerable differences and contradictions between these and teachers’ action which is worthy of official attention.
    Keywords: Compose, Subjects (fields) compose, the individual factors, causes of disability, school problems, school management, school planning