فهرست مطالب

تاریخ اسلام در آینه پژوهش - سال نهم شماره 1 (پیاپی 32، تابستان 1391)

نشریه تاریخ اسلام در آینه پژوهش
سال نهم شماره 1 (پیاپی 32، تابستان 1391)

  • 160 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/10/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد خامه یار صفحه 5
    زیارتگاه های مبتنی بر خواب و رویا از دیرباز تاکنون در مناطق مختلف اسلامی وجود داشته است. در منابع تاریخی به تعداد قابل توجهی از این گونه زیارتگاه ها در دو سرزمین مصر و شام اشاره شده است. توجه پیروان ادیان از جمله مسلمانان به معنویت و در بسیاری موارد، وجود علاقه وافر به پیامبران، شخص رسول اکرم، صحابه و اهل بیت ایشان را می توان از جمله عوامل شکل گیری این زیارتگاه ها دانست. در این نوشتار با استناد به گزارش های نقل شده در منابع البته بدون بحث از اثبات و یا نفی زیارتگاه های مذکور تنها فهرستی از این زیارتگاه ها در حوزه جغرافیایی مورد نظر تهیه شده است.
    کلیدواژگان: زیارتگاه های اسلامی، خواب و رویا، مصر، شام و حلب
  • علیرضا علی صوفی، علی اکبر زاور صفحه 21
    نوشتار حاضر به بررسی سفرنامه های حج رجال دوره قاجار می پردازد و با رویکردی توصیفی – تحلیلی، انجام مراسم حج توسط ایرانیان را در آن دوره تاریخی بررسی می کند. پرسش اساسی در این مقاله این است که مراسم حج توسط ایرانیان در آن روزگار به چه صورت انجام می شد و متاثر از چه عواملی بود. به نظر می رسد این سفر و به طور کلی چگونگی اجرای این مناسک و زیارت اماکن متبرکه آن سرزمین توسط ایرانیان شدیدا تحت تاثیر اختلافات ریشه دار اعتقادی و تاریخی مذاهب تشیع و تسنن بوده است. علاوه بر این، با توجه به تسلط دولت عثمانی بر این منطقه جغرافیایی، روابط بین دولت های ایران و عثمانی و نیز اوضاع سیاسی اجتماعی روزگار، نقش تعیین کننده ای در این خصوص داشته است. افزون بر این، اوضاع و احوال جغرافیایی و محیطی از قبیل بعد مسافت، گرمای شدید، بی آبی وخشکسالی و بیماری های مسری نیز در این خصوص بی تاثیر نبوده است.
    کلیدواژگان: مراسم حج، رجال قاجار، سفرنامه های حج و مسیرهای حج
  • نعمت الله صفری فروشانی، معصومه اخلاقی صفحه 49
    ائمه شیعه به علت دارا بودن منصب امامت و نیز به سبب خویشاوندی با پیامبر گرامی همواره جایگاه قابل احترامی نزد شیعه داشته اند. به رغم تصور عمومی که تنها منبع درآمدی ائمه، وجوهات و بیت المال بوده، ایشان منابع مالی دیگری نیز داشته اند که از جمله این منابع، هدایا بوده است.
    بسیاری از افراد، هم از سوی جامعه شیعه و هم از ارادتمندان اهل سنت به اهل بیت، صله هایی برای ائمه می فرستادند که عموما شامل هدایا، وصیت ها و نذرها می شد. ائمه عموما این اموال را می پذیرفتند و از آنجا که پذیرفتن آنها از نظر حکومت ها نیز بلا مانع بود، در پذیرش آنها با مشکلی روبه رو نمی شدند. این اموال، به خصوص در دوران امامان پیش از امام جواد که گرفتن خمس هنوز عمومیت نداشت، از اهمیت فراوانی بهره مند بود.
    البته حکومت ها نیز گاه علاوه بر مقرری های ائمه از بیت المال، صله ها و جوایزی نیز به ایشان می دادند و ائمه نیز این هدایا را پذیرفته و با آنها به مشکلات مالی خود و شیعیان رسیدگی می کردند.
    کلیدواژگان: هدایا، منابع درآمد ائمه (ع)
  • سلمان قاسمیان صفحه 65
    خلیج فارس و مناطق حاشیه آن در طول تاریخ، از اهمیت قابل ذکری برخوردار بوده است. موقعیت راهبردی نظامی، سیاسی و تجاری این منطقه همواره مورد توجه قدرت های بزرگ جهانی بوده است. قدرت های بزرگ، به ویژه در عصر استعمار، همواره در صدد تثبیت جایگاه خود در این منطقه بوده اند و برای دست یابی به این مهم، از راه کارهای متفاوتی بهره می گرفتند. منع تجارت برده طی قرن نوزدهم در خلیج فارس نیز از جمله راه کارهایی بود که از سوی استعمار انگلستان به سبب اهمیت آن در حفظ منافع این دولت در منطقه خلیج فارس صورت گرفت و در نهایت، این دولت توانست با توسل به اجرای این اصل به ظاهر انسانی و بشر دوستانه، تجارت دریایی خلیج فارس را تحت کنترل خود درآورد.
    این نوشتار برآن است تا ضمن بررسی جایگاه غلامان در فرهنگ اسلامی - ایرانی منطقه ساحلی خلیج فارس، که بیشتر در اسناد و مدارک بر جای مانده از این دوره و در لابه لای منابع انگلیسی قرار دارد، به اهمیت این قشر جامعه بپردازد و با بررسی تفاوت های اساسی میان فرهنگ برده داری غرب و جایگاه والای غلامان در فرهنگ خلیج فارس، به این مسئله بپپردازد که انگلستان در پس نقشه «لغو تجارت برده در خلیج فارس» چه اهدافی را دنبال می کرد.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، انگلستان، تجارت، برده
  • محسن مرسلپور، حسین شیرمحمدی، مرضیه شریفی صفحه 89
    اندرزنامه اردشیر که طولانی تر از نسخه کنونی بوده، شاهان ساسانی و پس از ترجمه به زبان عربی، حکام مسلمان نصب العین خویش قرار دادند. این اندرزنامه در قرن های نخستین اسلامی با نام «عهد اردشیر» شهرت داشته و گویا در همان زمان نیز نسخه کاملی از آن موجود نبوده است. بسیاری از کتاب های اندرزنامه ای و دستورالوزرایی که بعدها در تمدن اسلامی نوشته شده است، بن مایه ای از ادبیات تعلیمی عهد ساسانی دارند. سیاست نامه ها یکی از بارز ترین نمونه های ادبیات تعلیمی است.
    یکی از کتاب هایی که به صورت اندرزنامه ای نوشته شده و در حقیقت به نوعی توصیه بر ملکداری و حکومت داری صحیح می باشد، کتاب تاریخ فخری است. البته شایان توجه است که فصل اول این کتاب به صورت اندرزنامه ای می باشد و سایر فصول آن، شامل تاریخ عمومی است. البته اهمیت این کتاب بیشتر به علت همان فصل اول آن می باشد که در خصوص اصول کشورداری است.
    این تحقیق که بر اساس مطالعات کتابخانه ایی و رویکرد توصیفی تحلیلی صورت گرفته، به جایگاه عهد اردشیر در دوره اسلامی و مطالعه وجوه مشترک میان عهد اردشیر که منسوب به اردشیر بابکان است و کتاب تاریخ فخری که متعلق به قرن 6 و 7 هجری است، می پردازد.
    کلیدواژگان: ایران باستان، عهد اردشیر، تاریخ فخری، ابن طقطقی
  • عادل مولایی صفحه 101
    حوادثی که در مسیر سرنوشت یک ملت به وقوع می پیوندد گاهی داستان هایی شگفت انگیز و دردآلود به وجود می آورد که برای آیندگان، هم درس عبرت است و هم مایه تاسف و اندوه. ایران بزرگ اسلامی در سرگذشت خود حوادث تلخ و تاسف بار بسیاری به خود دیده که یکی از غم انگیزترین آنها جدایی بخش های مهمی از پیکره این سرزمین کهن و تمدن ساز است و آنگاه که بدانیم سبب این تقطیع ها و تجزیه ها علاوه بر قهر و غلبه دشمن متجاوز، خیانت بیگانه پرستان نیز بوده، بسی دردناک تر است.
    نوشتار حاضر مختصری از پژوهشی تاریخی و تحلیل و بررسی فرهنگی درباره یکی از بخشهای مهم جدا شده از سرزمین سرافرازمان، ایران بزرگ است که نخستین بار در نشست علمی گروه تاریخ موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی با عنوان «دو قرن مقاومت عالمان دینی قفقاز» ارائه شد.
    کلیدواژگان: قفقاز، عالمان دینی، مقاومت، دو قرن
  • عزت الله مولایی نیا، نیاز علی اسدی صفحه 123
    یکی از برجسته ترین و مشهورترین دانشمندان قرن سوم هجری ابن قتیبه دینوری است که نویسنده ده ها کتاب در موضوعات گوناگون علوم اسلامی، از جمله ادبیات، حدیث و تاریخ نگاری است. تعدد و تنوع این آثار، نشانه وسعت اطلاعات و دانش اوست و به سبب شخصیت علمی و قدمت آثارش از مهم ترین منابع تاریخ اسلام به شمار می رود.
    یکی از مولفان اهل سنت در پاکستان کتابی با عنوان میزان الکتب نوشته و در این کتاب سعی کرده است که ابن قتیبه و بسیاری از دانشمندان اهل سنت را شیعه معرفی کند. در این مقاله، این ادعا در مورد ابن قتیبه بررسی شده و به صورت مستند، شواهد و ادله نویسنده کتاب نقد شده است.
    کلیدواژگان: ابن قتیبه، مذهب ابن قتیبه، الامامه و السیاسه، میزان الکتب
  • صفحه 145
|
  • Ahmad Khamehyar Page 5
    For a long time, there have been holy shrines whose sacredness associated with a dream and miracle in different parts of Islamic countries. The names of a considerable number of these holy shrines in Egypt and Syria are mentioned in historical sources. Using an analytical approach and documentary survey and referring to the accounts in historical sources, the present paper reviews and examines the list of these holy shrines in Islamic country of Egypt.
    Keywords: Islamic holy shrines, dream, vision, Egypt, Syria, Aleppo
  • Alireza Alisoufi, Aliakbar Zavr Page 21
    Using a descriptive-analytical approach, the present paper investigates the hajj travelogues of the personages in Qajar period and expounds the way of performing hajj rituals by Iranians in that period. The main question of the research is how Iranians used to perform hajj in that period and what factors influenced their hajj rituals. The research findings show that the conditions of hajj and, generally speaking, performing these rituals and visiting holy shrines by Iranians were greatly influenced by the deep ideological and historical differences between Shiite and Sunni schools of thought. Furthermore, this geographical region was under the control of the Ottoman Empire, therefore, the relations between the Iranian government and Ottoman government and the sociopolitical conditions of that time had a decisive role in this regard. In addition, the environmental and geographical conditions, such as long distance, fierce heat, waterlessness and drought and contagious diseases were influential, as well.
    Keywords: hajj rituals, the personages of Qajar period, hajj travelogues, routes of pilgrimage to Mecca
  • Nematollah Safari Forooshani, Masoomeh Akhlaqi Page 49
    Shiite Imams have always been the Shiʻah’s object of respect for their bring Imams and because of the respectful position they have among the Muslims in that they are the Holy Prophet's progeny. Although most people think that Imam's income comes only from religious levies and Muslim's public treasury, Imams have other financial resources, such as the gifts they receive from their friends and sincere followers.To express their deep affection to the Imams, many Shiʻah and Sunni devotees bring them presents, wills and vows. Since receiving gifts was not prohibited by government, Imams would generally accept them. These sources of income were of great importance, especially during the period that preceded the time of Imam Jawad (peace be upon him), during which paying khums(the fifth) was not common.Also, governments occasionally offered rewards to Imams in addition to the salaries which they received from Muslim's public treasury. Imams accepted these gifts and used them to fulfill their needs and Shia's needs.
    Keywords: gifts, income sources of, Imams (peace be upon them)
  • Salman Qasemiyan Page 65
    Persian Gulf and the neighboring regions have been of great importance throughout history. The attention of supper in the world powers has for long been directed to its military, political, strategic and commercial position. Superpowers have always tried to strengthen their position in this region, especially during colonialism period, and used different strategies to achieve this end. Imperialistic England's used the strategy of preventing slave trade in the Persian Gulf during the 19th century because this strategy was necessary for safeguarding England's interests in the region. Finally, the English government managed to control the sea trade in the Persian Gulf pretending that such action was humanitarian.The present paper investigates the status of the slaves in Iranian Islamic culture of the coastal Persian Gulf mainly included the documents belonging to this period and in the English sources to make explicit the importance of this social class in the culture of the region. Furthermore, it tries through study of the main differences between in the western slavery culture and high position of slaves in the culture of the Persian Gulf to delve into the covert objective of the British to revoke slave trade in the Persian Gulf.
    Keywords: the Persian Gulf, Britain, the 19th century, preventing of slave trade
  • Muhsen Morsalpoor, Hussein Shirmohammadi, Marziyeh Sharifi Page 89
    The original version of Ardshir's of guidelines, book which is more voluminous than the one available, was special interest to Sasanid kings and, after translating it into Arabic, to other Muslim rulers. This book, known as “A’hd Ardshir", was very famous in the early centuries of Islam. Even at that time no trace of the complete version of this book was found. Most books of guidelines and books of ministry decrees which were written later on during the Islamic civilization belonged to the genre of didactic literature of Sasanid period. The books about governments are magnificent examples of didactic literature. Fakhri's historiography is one of the books which was designed as book of guidelines and recommendations for correct governance and administration. Its first chapter includes guidelines and the other chapters are about general history. However, the very first chapter which is concerned with the principles of governance and administration adds to the magnificence of the book. Using a library method and descriptive – analytical approach, the present paper focuses on the position which Ardshir's period has in Islamic history and points out to the similarities between “A’hd Ardshir”, which is attributed to Ardshir Babakan, and Fakhri's historiography which was written in 6-7 centuries ('AH (.
    Keywords: ancient Iran, Ahd Ardshir, Fakhri's historiography, Ibn Taqtaqi
  • Adil Moulaii Page 101
    Sometimes, a nation witnesses a series of events in the course of shaping its destiny about which wonderful and painful stories are related. These stories teach the later generations’ valuable lessons and bring them grief. Great Islamic Iran has witnessed many bitter and sad events during its history, one of which is the separation of some important parts from this ancient and civilization-creating land. More painfully, these separations were ascribed not only to the domination of an aggressive enemy but also to the treason of internal agents who serve the enemies.Using a documentary approach and historical analysis, the present paper elaborates on the separation of an important part from the great Islamic Iran.
    Keywords: Caucasus, religious scholars, resistance, two centuries
  • Ezzatollah Moulaeiniya, Niyaz Ali Asadi Page 123
    One of the most famous and prominent learned figures of the third century ('AH') was Ibn Qotabiyyeh Dinevary, the author of tens of books on different Islamic disciplines including literature, hadith(tradition), historiography. The rich variety of his works indicates his wide and extensive knowledge. His works are considered among the most important sources of history of Islam due to his scientific personality and antique works. A Sunni Pakistani writer assumes in his book "Mizan Al-Kotob" that Ibn Qotabiyyeh and many other Sunni learned figures are Shiʻah. Using a documentary-analytical approach, the present paper comments on and refuses his claim and argument.
    Keywords: Ibn Qotabiyyeh, Ibn Qotabiyyeh's faith, Imamate, Wal, (Imamate, politics), Mizan Al Kotob