فهرست مطالب

مدیریت پرستاری - پیاپی 2 (تابستان 1391)

فصلنامه مدیریت پرستاری
پیاپی 2 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/09
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 7
  • مهناز سنجری، فاطمه شیرازی، شیوا حیدری، غضنفر میرازبیگی، صدیقه سالمی * صفحه 9
    مقدمه

    محیط کار بالین یکی از اجزای تشکیل دهنده حرفه پرستاری است و بحث در مورد ارتقای این حرفه بدون توجه به محیط کار امکان پذیر نیست.

    هدف

    هدف از این مطالعه بررسی دیدگاه پرستاران سراسر کشور در مورد محیط کار بالینی پرستاری و ویژگی های حاکم بر آن است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی- مقطعی در سال 88 بر روی پرستاران شاغل در بیمارستان های 20 استان کشور انجام شد. داده ها از طریق پرسشنامه ای که ویژگی های دموگرافیک و دیدگاه پرستاران در مورد محیط کار بالینی را مورد پرسش قرار می داد، جمع آوری شد. روایی پرسشنامه از طریق روایی محتوا ارزیابی گردید و اعتبار آن با محاسبه آلفای کرونباخ 81/0 به دست آمد. پرسشنامه به 1500 نفر از پرستاران ارسال شد و از این تعداد 1160 پرسشنامه برگردانده شد. نمونه گیری به صورت تصادفی ساده انجام گرفت. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با استفاده از نرم افزار است.

    یافته ها

    در حیطه اصول مراقبت بالینی، بیش از نیمی از پرستاران به اهمیت ارتباط بین رشته ای (61)

    نتیجه گیری

    پرداختن به مسئله ویژگی ها و چالش های محیط کار یکی از مسائل زیر بنایی در ارتقای مراقبت از بیماران است. نتایج حاصل از این تحقیق می تواند مورد استفاده برنامه ریزان و سیاست گذاران امر بهداشت قرار گیرد تا پرستاران با حداکثر توان و کارایی در عرصه های خدمت رسانی حضور یابند.

    کلیدواژگان: استانداردهای پرستاری، پرستاری حرفه ای، دیدگاه پرستاران، محیط کار بالینی
  • نجمه حمید، زهرا دهقانی زاده صفحه 20
    مقدمه
    مهم ترین هدف هر سازمانی، دستیابی به بهره وری بهینه است. یکی از عوامل کارآمدی در بهره وری، نیروی انسانی است. عملکرد شغلی پرستاران به عنوان یکی از مهم ترین منابع انسانی بیمارستان ها، متاثر از عوامل متعددی از جمله معنویت، تعهد سازمانی و سلامت عمومی است که موجب تعهد بیشتر و افزایش کیفیت خدمات یا بهره وری می شود.
    هدف
    بررسی رابطه بین معنویت، تعهد سازمانی و سلامت عمومی پرستاران با عملکرد شغلی آنان در بیمارستان های مراکز آموزشی شهر اهواز است..
    مواد و روش ها
    این پژوهش، مطالعه ای مقطعی به روش توصیفی-تحلیلی است. نمونه ها شامل 196 پرستار بوده که به روش نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل مقیاس خود سنجی عملکرد شغلی، مقیاس درجه بندی معنویت و مراقبت معنوی، مقیاس تعهد سازمانی و پرسشنامه خودگزارش دهی سلامت عمومی بوده است. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از آلفای کرونباخ در محدوده (68/0 تا 98/0) به دست آمد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه با استفاده نرم افزار 16 SPSS تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته های حاصل نشان داد که معنویت، تعهد سازمانی و سلامت عمومی به طور معنا داری (001/0>P) عملکرد شغلی را پیش بینی می کنند. بیشترین رابطه ی مثبت و معنادار به ترتیب بین معنویت و تعهد سازمانی (71/0 = r)، عملکرد شغلی و معنویت (69/0 = r) و عملکرد شغلی و تعهد سازمانی (68/0 = r) بوده است. نتایج پردازش مدل رگرسیون چندگانه با متغیر عملکرد شغلی و سایر متغیرهای مستقل نشان داد که متغیرهای توضیحی مدل، 47% اطلاعات عملکرد شغلی را تبیین نموده و ارتباط خطی آن ها با سایر متغیرهای پاسخ، معنا دار است (001/0>P).
    نتیجه گیری
    از آنجا که معنویت پیش بینی قوی تری برای عملکرد شغلی است، ارائه برنامه های عملیاتی توسط مدیران پرستاری برای حفظ و تقویت این بعد در پرستاران بالینی ضروری است.
    کلیدواژگان: پرستاران بالینی، تعهد حرفه ای، سلامت عمومی، عملکرد شغلی، معنویت
  • جمیله مختاری نوری، سید محمد خادم الحسینی*، عباس عبادی، عفت مرادی صفحه 29
    مقدمه

    آمادگی پرستاران برای مواجهه با حوادث هسته ای، نقش مهمی در کاهش عواقب هسته ای خواهد داشت. بخش مهمی از فرایند آمادگی، آموزش است که به شیوه های مختلف ارائه می شود. آموزش به شیوه سخنرانی از شیوه های موثر آموزش است. در کشور ما هیچ محتوای آموزشی در مورد پرستاری مراقبت های هسته ای وجود نداشته و دوره آموزشی رسمی پرستاری در حوادث هسته ای برگزار نشده بود. با توجه به این که آموزش پرستاری مراقبت های هسته ای اولین بار انجام می شد، از این رو محتوای آن باید دارای مباحث نظری باشد و میزان اثربخشی این آموزش در سطوح مختلف یادگیری سنجیده می شد.

    هدف

    این تحقیق با هدف بررسی میزان اثربخشی آموزش پرستاری مراقبت های هسته ای به روش سخنرانی بر سطوح یادگیری انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی 30 نفر از پرستاران یکی از بیمارستان های منتخب نظامی شهر اصفهان در سال 1389 به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. پرسش نامه محقق ساخته ای حاوی 30 سوال چند گزینه ای در رابطه با سطوح یادگیری شناختی شامل دانش، فهمیدن و کاربرد تهیه شد و آزمون در مراحل قبل، بلافاصله بعد و 4 هفته پس از آموزش پرستاری مراقبت های هسته ای به روش سخنرانی اجرا شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از آزمون کودریچاردسون (72/0= α) و آزمون همبستگی پیرسون (7/0=r) تایید شد. نمرات توسط نرم افزار 17 SPSS و آزمون آنوای اندازه های تکراری مورد تحلیل قرار گرفته و با یکدیگر مقایسه شدند.

    یافته ها

    میانگین نمرات سطح دانش در سه مرحله قبل، بلافاصله و چهار هفته پس از آموزش به ترتیب 01/2±4/4، 5/1±46/7، 02/2±7/5، میانگین نمرات سطح فهمیدن به ترتیب 8/1±7/3، 8/1±43/7 و 45/1±6/5، میانگین نمرات سطح کاربرد به ترتیب 45/1±96/1، 86/0±9/5 و 6/1±4/4 و میانگین نمرات مجموع سطوح به ترتیب 2/4±03/10، 04/3±8/20 و 85/3±97/15 بود. آزمون آماری تحلیل اندازه های تکراری روند یادگیری، در تمام مراحل و در تمام سطوح، اختلاف معنا داری نشان داد (001/0> P).

    نتیجه گیری

    مقایسه میانگین نمرات آزمون های پس از آموزش با قبل از آموزش بیانگر اثربخشی سخنرانی است. به دلیل این که آموزش سخنرانی یک روش آموزشی ارزان، موثر و جذاب است، می توان از آن در آموزش همچنان بطور گسترده استفاده نمود و آموزش مواجهه با حوادث هسته ای و افزایش آمادگی پرستاران در کوتاه ترین زمان با این روش امکان پذیر است.

    کلیدواژگان: آموزش ضمن خدمت، پرستاری مراقبت های هسته ای، سطوح یادگیری شناختی، روش سخنرانی
  • نسترن حیدری خیاط، دریادخت مسرور، سودابه جولایی صفحه 37
    مقدمه
    ایمنی بیمار را مصون ماندن از حوادث تصادفی ناشی از مراقبت و خطاهای طبی تعریف کرده اند. عوامل متعددی منجر به وقوع خطاهای ایمنی می شوند. از این عوامل می توان به تعامل پرستاران و پزشکان اشاره کرد؛ زیرا موانع ارتباطی بین پرستاران و پزشکان باعث مختل شدن کار تیمی و در نتیجه به مخاطره افتادن ایمنی و کیفیت مراقبت می شود.
    هدف
    هدف از این مطالعه بررسی رخدادهای ایمنی و ارتباط آن با تعامل پرستاران و پزشکان بوده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر مقطعی بوده و بر روی 200 پرستار شاغل در بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران که به صورت نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند، انجام شده است. اطلاعات از طریق پرسشنامه محقق ساخته سه قسمتی شامل اطلاعات دموگرافیک، شاخص های ایمنی بیماران و تعامل حرفه ای جمع آوری شد. مقدار ضرایب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه تعامل حرفه ای(74/0=α) و برای پرسشنامه شاخص های ایمنی بیماران (8/0 =α) تعیین شد. دفعات رخدادهای ایمنی در طی سه ماه گذشته مشخص و ارتباط آن با نوع تعامل بررسی شد. تجزیه و تحلیل با نرم افزار 14 SPSS و با آزمون های آماری ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون کای اسکوئر و رگرسیون چندگانه انجام شد.
    یافته ها
    خطاهای دارویی (5/38 %)، صدمات پوستی، عصبی و عضلانی (7/36 %) و عوارض پس از جراحی (16 %) بیشترین و مرگ بیمار به دنبال خطا (1 %) و بر جای گذاشتن اشیا در بدن بیمار (1 %) کمترین رخداد گزارش شده از سوی پرستاران بودند. 5/65 % پرستاران تعامل خود با پزشکان را خوب گزارش کردند. همچنین ارتباط معکوس و معنا داری میان نوع تعامل حرفه ای پرستاران با پزشکان و رخدادهای ایمنی بیماران بستری دیده شد(001/0= P، 274/0- = r)؛ به این معنی که هر چه قدر تعامل بهتر باشد، رخدادهای ایمنی کمتر اتفاق می افتند.
    نتیجه گیری
    رخداد های ایمنی بیمار می تواند با نوع تعامل بین پرستاران و پزشکان در ارتباط باشد؛ بنابراین بهبود تعامل پرستاران و پزشکان به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار گزارش شده است و لازم است برای ارتقاء ایمنی بیماران مورد توجه بیشتری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ایمنی بیمار، تعامل حرفه ای، دیدگاه پرستار
  • فاطمه دربان، سید رضا مظلوم صفحه 46
    مقدمه و هدف
    یکی از عوامل موثر بر رضایت شغلی پرستاران، استرس شغلی می باشد؛ بنابر این استفاده از شیوه های پیشگیرانه و کارآمد مدیریت استرس، ضروری به نظر می رسد. لذا هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر برنامه ایمن سازی در برابر استرس بر رضایت شغلی پرستاران شاغل در بخش روان می باشد.
    روش کار
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی بود که واحدهای پژوهش آن را 60 نفر از پرستاران و بهیاران شاغل در بیمارستان ابن سینا شهر مشهد تشکیل می دادند که بر اساس تخصیص تصادفی به 2 گروه مساوی تقسیم شدند. ابزارگردآوری داده ها، پرسشنامه رضایت شغلی بریفیلد و روث بود که در سه مرحله قبل از مداخله، پایان جلسه دوم و یک ماه بعد از مداخله تکمیل شدند. مداخله شامل برنامه ایمن سازی در برابر استرس، متشکل از کارگاه 2 روزه 8 ساعته به فاصله یک هفته بود که برای گروه مداخله اجرا شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد میانگین نمره رضایت شغلی گروه ایمن سازی در برابر استرس، از 4/10±5/61 در مرحله قبل از مداخله به 6/11±6/67 در بعد از مداخله و 5/6±9/69 در مرحله پیگیری یک ماه بعد به طور معنی داری تغییر یافت و سیر صعودی داشت(005/0>p). در گروه کنترل نیز میانگین نمره رضایت شغلی در مرحله بعد از مداخله و مرحله پیگیری یک ماه بعد به طور معنی داری نسبت به مرحله قبل از مداخله به طور معنی داری کاهش یافت (005/0>p). همچنین در مرحله قبل از مداخله بین دو گروه از نظر نمره رضایت شغلی تفاوت اماری معنی داری وجود نداشت اما در مرحله بعد از مداخله و نیز پیگیری یک ماه بعد نمره گروه ایمن سازی به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل افزایش یافته بود.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که بهبود رضایت شغلی پرستاران در افزایش رضایتمندی بیماران از خدمات ارائه شده موثر می باشد، پیشنهاد می شود برنامه ایمن سازی در برابر استرس به منظور افزایش رضایت پرستاران و نیز بهبود کیفیت مراقبتها، مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: برنامه ایمن سازی در برابر استرس، رضایت شغلی، پرستاران، بخش روان
  • فاطمه امرالهی میشوان، ربابه معماریان، زهره ونکی صفحه 55
    مقدمه
    نظارت یکی از مهم ترین مراحل مدیریت است؛ زیرا باعث تکمیل چرخه مدیریت می شود. امروزه با رشد و پیچیدگی علوم بهداشتی و افزایش تخصص حرف بهداشتی، به روش های دقیق نظارت نیازمندیم تا مطمئن شویم که کارکنان، دارای دانش و مهارت کافی برای ارائه مراقبت موثر و مطمئن به بیمار می باشند.
    هدف
    هدف این پژوهش تعیین تاثیر اجرای برنامه نظارت مشارکتی پرستاران بر رضایت بیماران بخش های داخلی- جراحی می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش نیمه تجربی است که در دو گروه آزمون و شاهد، به صورت قبل و بعد در یکی از بیمارستان های منتخب شهر شیراز در سال 1390 انجام شد. تعداد 160 بیمار به روش نمونه گیری غیرتصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه دو قسمتی بررسی اطلاعات دموگرافیک و بررسی رضایت بیماران بود که توسط بیمار یا همراه وی تکمیل می گردید.اعتبار آن از طریق همگنی درونی با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ (9/0=α) تعیین شد.در این پژوهش، برنامه نظارت مشارکتی پرستاران به عنوان مداخله به مدت سه ماه اجرا شد و تاثیر آن بر رضایت بیماران سنجیده شد. این برنامه شامل اجرای فرآیند پرستاری، نظارت، بازخورد و ارزشیابی عملکرد پرستاران است که به صورت تیمی طراحی شده است. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS19 و آزمون های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج آزمون آماری ویلکاکسون نشان داد که بین میانگین رضایت بیماران گروه شاهد در مرحله قبل و بعد مداخله اختلاف معنا داری وجود ندارد (31/0 = P). درحالی که میانگین رضایت بیماران گروه آزمون بعد از اجرای برنامه نظارت مشارکتی پرستاران افزایش معنا داری یافت (0/0 = P). نتایج آزمون من ویتنی اختلاف معنا داری بین دو گروه در مرحله بعد مداخله نشان می دهد (0/0 = P) در حالیکه در مرحله قبل مداخله، اختلاف معنا داری بین دو گروه وجود نداشت(06/0 = P).
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشان داد که اجرای برنامه نظارت مشارکتی پرستاران در گروه آزمون در مقایسه با گروه شاهد باعث افزایش معنادار رضایت بیماران گردید؛ لذا پیشنهاد می گردد مدیران پرستاری جهت ارتقاء کیفیت مراقبت ها، به کارگیری برنامه نظارت مشارکتی پرستاران که شامل اجرای فرآیند پرستاری، نظارت و بازخورد و ارزشیابی عملکرد پرستاران است را در بیمارستان ها مد نظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: بخش های داخلی، جراحی، پرستار بالینی، رضایت بیماران، نظارت مشارکتی
  • محمدحسین ملازمیان، معصومه صیدی، هادی کریمی صفحه 63
    مقدمه
    مدیران اثر بخش مدیرانی هستند که به خوبی از قابلیت های عاطفی خود بهره می گیرند تا رابطه اثر بخش و سازنده ای با منابع انسانی خود برقرار کنند. در واقع مدیران موفق بر ارتقای هوش عاطفی و پرورش قابلیت های عاطفی خود تاکید دارند؛ زیرا این نوع هوش می تواند پیش بینی کننده خوبی برای رفتارهای رهبری تحول آفرین باشد؛ لذا ارتباط بین این دو می تواند شاخصی برای اثربخشی مدیران باشد.
    هدف
    این تحقیق با هدف تعیین رابطه بین هوش عاطفی مدیران پرستاری با سبک رهبری تحول آفرین آنان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی است. 39 مدیر پرستاری (مترون) بیمارستان های آموزشی و غیر آموزشی به روش نمونه گیری تصادفی ساده و بر طبق مطالعه مقدماتی انتخاب شدند. برای تعیین سطح ابعاد هوش عاطفی مدیران پرستاری از پرسشنامه هوش عاطفی «ایچ ویزینگر» و برای تعیین سبک رهبری تحول آفرین از پرسشنامه سبک رهبری «وارنر بورک» استفاده شد. پرسشنامه هوش عاطفی با ضریب آلفای کرونباخ 86/0 و پرسشنامه سبک رهبری با ضریب 66/0 معتبر نشان داده شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی و تحلیل همبستگی پیرسون واز نرم افزار 5/11 SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین هوش عاطفی 07/103 و انحراف معیار آن 02/10، میانگین سبک رهبری تحول آفرین 77/27 و انحراف معیار 1/4 و میانگین سبک رهبری مبادله ای 91/21 و انحراف معیار 3/4 بود. بین هوش عاطفی و سبک رهبری تحول آفرین همبستگی مثبت و معنا داری وجود داشت. (05/0> P) از پنج بعد هوش عاطفی، تنها بین دو بعد همدلی و مهارت های اجتماعی با سبک رهبری تحول آفرین همبستگی مثبت و معنا داری وجود داشت(05/0> P).
    نتیجه گیری
    مدیران پرستاری از مهارت های اجتماعی، خودآگاهی و همدلی بالایی در هوش عاطفی برخورداربودند؛ اما همبستگی قوی بین دو متغیر هوش عاطفی و سبک رهبری تحول بخش به دست نیامد که جای بررسی بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: هوش عاطفی، سبک رهبری تحول آفرین، مدیر پرستاری
  • نسترن حیدری خیاط، ندا محمدی نیا، حسن شریفی پور، افشین الماسی صفحه 70
    مقدمه
    تعدی کلامی شایع ترین شکل خشونت شغلی است که می تواند بر عملکرد حرفه ای پرسنل شاغل در محیط های بالینی تاثیرگذار باشد.
    هدف
    هدف از این مطالعه بررسی فراوانی و علل تعدی کلامی علیه پرسنل بالینی در بیمارستان های ایرانشهر بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی از نوع مقطعی است. کلیه پرستاران، ماماها، تکنیسین های اتاق عمل و بیهوشی و بهیاران شاغل در بیمارستان های ایرانشهر (145 نفر) در مطالعه شرکت کردند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه دو قسمتی شامل اطلاعات دموگرافیک و سوالات مربوط به تعدی کلامی، علل ایجاد کننده و منابع آن بود که توسط اکثر واحدهای مورد پژوهش در یک نوبت تکمیل شد. هم چنین پرسشنامه خشونت شغلی در بخش سلامت ساخته شده توسط سازمان جهانی بهداشت، استفاده شد. محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (86/0) تایید کننده پایایی این مقیاس بود. داده ها پس از جمع آوری، با نرم افزار 15 SPSS آمار توصیفی و آزمون توان دوم کای تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    4/88% نمونه ها تعدی کلامی را در 12 ماه گذشته تجربه کرده بودند. بیشترین علل تعدی کلامی، ممانعت از ورود همراهان جهت ملاقات بیماران در غیر از ساعات ملاقات، تاخیر در شروع مراقبت، کمبود پرسنل و امکانات مراکز بیان شد. زنان بیش از مردان تعدی کلامی را تجربه کرده بودند و شرکت کنندگان با سابقه کار و سن پایین تر، بیشتر در معرض خطر تجربه تعدی کلامی قرار داشتند. بیشترین تجربه تعدی کلامی در اورژانس، اتاق عمل و بخش های جراحی زنان بود. همراهان بیمار، بیماران و پزشکان بیشترین منابع تعدی کلامی اعلام شدند. 2/77% نمونه ها تعدی کلامی را به یک مرجع از جمله سرپرستار بخش، سوپروایزر و مترون گزارش کرده بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دهنده شیوع بالای خشونت علیه پرسنل بیمارستانی است که می تواند عوارض جسمی و روحی برای آنان به همراه داشته باشد. همچنین ارجاع اکثر آن ها به مدیران پرستاری، بیانگر اولویت و لزوم تهیه و تدوین برنامه های پیشگیری کننده در برنامه های مدیران پرستاری می باشد.
    کلیدواژگان: پرسنل بالینی، تعدی کلامی، خشونت شغلی
|
  • Mahnaz Sanjar, Fatemeh Shirazi, Shiva Heidarii, Ghazanfar Mirzabeigi, Sedighe Salemi Page 9
    Introduction

    Work environment is an inseparable element of nursing profession which should be considers in order developing the nursing profession.

    Aim

    This study investigated Iranian nurses’ attitude toward nurses’ clinical environments and its features.

    Method

    In this cross sectional study with simple random sampling method, 1500 nurses from twenty states of Iran in 2009 received researcher-developed questionnaires which included demographic variables and clinical environment features. The validity of instrument accessed via content validity and internal consistency reliability (Cronbach’s alpha) was (α=0.81). Samples (1500 nurse) selected randomly and one thousand one hundred sixty (1160) questionnaires were returned (response rate 77%) which could be used for statistical analysis. Data were analyzed using descriptive statistics using SPSS14.

    Results

    Findings showed that in clinical care area more than half of nurses had knew to importance of interdisciplinary communication (61%), autonomous decision making in nursing care (57%) and practice based on ethical values and professional relationships (60%). In description of clinical environment the majority of nurses stated that they consult with colleagues about care problems (85%) and they believed that they provide care based on patients’ needs and care provided are in order to new findings in nursing (80%). %). In nurse’ point of view communicating with nursing students and taking care about them was less important (37%).

    Conclusion

    Work environment issues and challenges are cornerstones for patients care promotion. These findings could be use to rebuild a work environment by health policy makers that supports nurses in providing comprehensive professional care.

    Keywords: clinical environment, nurse's attitude, nursing standards, nursing professional
  • Najmeh Hamid, Zahra Dehghanizadeh Page 20
    ntroduction: The most important goal of any organization is to achieve the highest level of optimal productivity. Nurses are as one of the most important human resources in hospitals that their job performance are affected by several factors, including spirituality, organizational commitment and general health which can be lead to more commitment, quality improvement in health services and productivity.
    Aim
    The aim of this study was to investigate the relationship between spirituality, organizational commitment and general health with job performance of nurses in teaching hospitals of Ahwaz.
    Method
    This was a cross-sectional analytical descriptive study. The samples were 196 nurses in teaching hospitals in Ahwaz who were selected by cluster sampling in two stages, randomly. The instruments were Job Performance Scale (JPS), Spirituality & Spiritual Care Rating Scale (SSCRS), Organizational Commitment Scale (OCS) and General Health Questionnaire (GHQ-28).For all questionnaires internal consistency reliability(Cronbsch’s alpha) was in range (α=0.68 to α=0.98). The data were analyzed by Pearson Correlation and Multiple Regression Analysis by using SPSS 16 software.
    Results
    Findings showed that all variables are significantly predicting nurses’ job performance (P< 0.001). The most positive and significant relationships found between spirituality and organizational commitment (r =0.71), job performance and spirituality(r =0.69) and organizational commitment and job performance(r =0.68) respectively. The Multiple Regression Model showed that job performance and other independent variables could be clarify 47% differences in job performance and also, its linear regression has significant with other response variables(p<0.001).
    Conclusion
    Because of spirituality was the strongest variables predictor for nurses’ job performance; so, it is necessary to provide operational plans by nurse managers to empower this aspect in clinical nurses.
    Keywords: clinical nurses, general health, job performance, organizational commitment, spirituality
  • Jamileh Mokhtari Nouri, Seyyed Mohammad Khademolhosseini, Abbas Ebadi, Effat Moradi Page 29
    Introduction

    Preparation of nurses plays an important role in nuclear events and reduces the nuclear consequences. Education is an important part of preparation process which is provided in various ways. The lecture method is an effective method of education. In our country, there has not been any educational content about nursing care in a nuclear accident. Also, formal training of nuclear event nursing wasn’t held in nursing education curriculum. Since this study was the first experiment on nursing education of nuclear event, it should be contained a theoretical content and the effectiveness of training on different learning levels should be measured.

    Aim

    The study’s aim was determining the efficacy of nuclear nursing care training by lecture method on cognitive learning levels.

    Method

    In this quasi-experimental study) 30(nurses of one of teaching hospital in Tehran were selected by purposive sampling method in year 2011. A Multiple choice researcher-designed questionnaire with (30) questions on three levels of cognitive learning (knowledge, comprehension and application) was prepared and the test was done in three stages of before, immediately after and 4 weeks after nuclear nursing care training by lecture method. Reliability of questionnaire was confirmed with the Kuder-Richardson (α=0.72) and Pearson correlation coefficient (r=0.7) tests. Scores were compared by repeated measures ANOVA test using SPSS17.

    Results

    Knowledge scores’ mean and StD in three stages before, immediately after training and four weeks later were 4.4±2.01, 7.46±1.5, 5.7±2.02, respectively and comprehensive scores’ mean and StD were 3.7±1.8, 7.43±1.8, 5.6±1.45 respectively and application scores’ mean and StDwere 1.96±1.45, 5.9±0.86, 4.4±1.6, respectively. The total score average were 10.03±4. 2, 20.8±3.04, 15.97±3.85 respectively, which showed a significant difference in all stages of study and at all levels of learning (p<0.001).

    Conclusion

    The effectiveness of lecture was demonstrated by comparing test scores before and after the education. Because lecturing is a cheap, effective and interesting method of education, this method can also be used in nuclear accident nursing care education program in order to prepare nurses for these events in a short time.

    Keywords: cognitive learning levels, lecture method, nuclear nursing cares, on the job training
  • Daryadokhtnastaran Masror, Daryadokht Heydarikhayat, Soodabeh Joolaee Page 37
    Introduction
    Patient safety defines as protection the patient from medical error and iatrogenic event. Many factors cause the patient safety events. One of them is nurse- physician interaction, because any obstacles of this can result in disorder of teamwork and there for put in danger patient safety and quality of care.
    Aim
    The aim was to assess the patient safety events and it’s correlation with nurse - physician interaction from nurses’ view point.
    Method
    This is a descriptive cross sectional study on 200 nurses on Tehran University of medical science hospitals. Stratified sampling was used. A three parts questionnaire (demographic data, patient safety events and nurse - physician interaction) was used. Internal consistency reliability (Cronbach’s alpha) was (α=0.8) for patient safety events indicators and it was (α=0.74) for professional interaction. Patient safety events frequencies were identified during last 3 months and then, their relationship with nurse-physician interaction was assessed. Data were analyzed using SPSS 14, and Spearman correlation coefficient, χ2 and multiple regressions were used.
    Results
    The nurses reported the most common patient safety events were medication errors (38.5%); skin and neuromuscular damage (36.7%) and post-operative (16%).And the less common patient safety events were patient’s death following errors(1%) and leaving objects in patient’s body(1%). Majority of nurses rated their interaction with physician good (65.5%). There were significant reverse correlations between patient safety events and nurse- physician interaction (p=0.001, r = -0.274).It means that if interaction between nurse- physician is good, patient safety events will be decrease.
    Conclusion
    Since patient safety events can be related to nurse -physician interaction, improving the nurse -physician interaction as a related factor in patient safety should be consider more seriously.
    Keywords: nurse view, professional interaction, patient safety
  • Fatemeh Darban, Seyd Reza Mazlom Page 46
    Background
    nurses’ job satisfaction is affected by stress. So it is necessary to stress management programs with preventive and efficient procedure. The aim of this study is to determine the effect of Stress Inoculation Program on nurses’ job satisfaction in psychiatric ward.
    Methods
    60 nurses and Healthcare workers, working in Ebne-Sina psychiatric hospital were enrolled on research population in clinical trial study. They were randomly assigned between 2 groups based on work shifts and job status. Brayfield & Rothe job satisfaction questionnaire was used as data gathering scale, at start point, after 2nd session and 1 month after that. Intervention was tow session for 8 hours with 1 weak interval, including stress Inoculation program training.
    Findings
    based on our result S.I.P caused to increase job satisfaction series (61/5 ± 10/4 in pre test to 67/6±11/6 in post test and 69/9±6/5 at follow up) and had a rise trend (p<0/005). The average job satisfaction score in the control group in post test and next month follow up have significantly reduced than pre test (p=0/0000). Also there wasnt significant statistical difference between tow groups in pre test stage; but the stress inoculation program group score has increased significantly than control group during the post test and next month follow up.
    Conclusion
    Since S.I.P is Affordable and effective manner to improve the nurses’ job satisfaction, it is proposed to managers for enhance the job satisfaction and improve the quality of nursing care.
    Keywords: Stress Inoculation Program, job satisfaction, nurses, Psychiatric ward
  • Fateme Amrolahi Mishavan, Dr Robabe Memarian, Dr Zohre Vanaki Page 55
    Conclusion
    The results showed that the participatory supervision program for nurses improves patients’ satisfaction. Therefore, it is recommended that nurse managers include this program in their plans for improving quality of nursing cares in hospitals. Because, it’s contain is nursing process implementation, supervision, feedback and nurse performance appappraisal. Wilcoxan test showed that patient satisfaction in control group was not significant, in before and after intervention (p=0.31). But results showed that patient satisfaction in case group increased significantly in before and after intervention (p=0.00).Also, Mann- Whitney test showed significant differences between two groups after the intervention (p=0.00).Of course before intervention there was not significant deference between two groups (p=0.06). This is a quasi- experimental study that performed in case and control groups as before and after intervention in 2011. One hundred sixty patients were selected with non-randomized sampling in each stage in one of the selected hospitals in Shiraz city. Data were gathered by two questionnaires: Patients’ demographic information and patient satisfaction questionnaire. This latter had validity and internal consistency reliability (Cronbach’s alpha) was (α=0.9). The Participatory supervision program which was included nursing process, supervision, feedback, and nurses’ performance evaluation implemented by clinical nurses, supervisors and head nurses during 3 months and then, its effect on patients’ satisfaction evaluated. Data collected were analyzed by Wilcoxan and Mann-whitny tests and also the software SPSS 19. This study aimed to determine the effect of participatory supervision program for nurses on patients’ satisfaction in Medical- Surgical Wards. Supervision is the most important steps in management because it complete the management cycle. Today, because of fast growing health care sciences and developing health professionals, we need to accurate techniques of supervision that we could be sure that health care providers have enough knowledge and skills to provide safe patient care.
    Keywords: clinicael nurse, medical, surgical wards, participatory supervision, patient satisfaction
  • Mhamad Hosin Molazemian, Masoomeh Saidi, Hadi Karimi Page 63
    Introduction
    Effective managers are who can use their emotional possibilities for communicating with their human resources effectively and constructively. In fact, successful managers emphasize on empowering their emotional intelligence, because this can be a good predictor for transformational leader ship behavior. So, relationship between emotional intelligence and transformational leadership style is an indicator for effective managers.
    Aim
    The purpose of this study was to determine the relationship between nurse managers’ emotional intelligence and their transformational leadership styles.
    Method
    In this descriptive analytic study, nurse administrators in teaching and non- teaching hospitals (n=39) based on the pilot study were selected by simple random sampling method. Dimensions of emotional intelligence measured by Wesinger Emotional questionnaire, and for transformational leadership style, Warner Burke questionnaire was used. Internal consistency reliability (Cronbach’s alpha) showed that was (α=0.86) for emotional questionnaire and for Warner Burke questionnaire was (α= 0.66). Data analysis was done by descriptive statistic and Pearson correlation analysis by using SPSS 11.5 software.
    Results
    Mean and standard deviation for emotional intelligence were 103.07±10.02 and for transformational leadership style were 27.77±4.1 and for transactional leadership style were 21.91±4.3. There was a positive and significant correlation between emotional intelligence and transformational leadership style (p<0.05).Just two dimensions of five emotional intelligence dimensions which were empathy and social skills, have shown positive and significant correlation with transformational leadership style (p<0.05).
    Conclusion
    Nurse managers had high social skills, self-awareness and empathy in the emotional intelligence dimensions but between emotional intelligence and transformational leadership style there were not found any strong correlation which should be evaluated more deeply.
    Keywords: Emotional intelligence, nurse administrator, transformational leadership style
  • Nastaran Heydarikhayat, Neda Mohammadinia, Hasan Sharifipour, Afshin Almasy Page 70
    Introduction
    Verbal abuse is the most common type of violence that can adversely effect on staff professional practice in clinical environments.
    Aim
    The aim of this study was assessing frequency and causes of verbal abuse against the clinical staff in hospitals in Iranshahr city.
    Method
    A cross-sectional analytic descriptive design was used. All of the nurses, midwives, operation room and anesthesiologist technicians, and nurse-aids who employed in hospitals in Iranshahr took part in this study (n=145). A two parts questionnaire about demographic data and verbal abuse (include frequency, causes of violence, perpetrator of violence, reactions to verbal abuse and the source of violence reported) and also, Job Violence Questioner that developed by WHO were used. Internal consistency reliability (Cronbach‘s alpha) was (α=0.86). Data were analyzed by χ2 and SPSS 15.
    Results
    Verbal abuse was experienced by 84.4% of the samples during the last year. The most reported reasons fort verbal abuse were: prevention of Patient visit out of settled time for haunt, delay in providing patient care, insufficient facilities and personnel shortage. Women experienced violence more than men, and the risk of being abused was higher in younger staff with less job experience. Also participants who worked in emergency department, operation room, and women surgery wards were experienced more verbal abuse than the other wards. Patient, patients’ companions and physicians were the more reported perpetrators. 77.2% of verbal abuse cases were reported to managers such as supervisors, head nurses and nurse service administrators.
    Conclusion
    The findings showed high frequency of verbal violence against hospital staff which can cause adverse mental or physical effects on abused staff. As most cases reported to nurse managers, they should prepare proper plans to prevent such events.
    Keywords: clinical staff, job violence, verbal abuse