فهرست مطالب

نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی)
پیاپی 96 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آرمین توحیدی، عیسی دیرنده، آریل یحیی بیک، کامران زند، محمد چمنی صفحه 1
    هدف از این پژوهش مطالعه الگوی شبانه روزی و اثر جنس و سن بر غلظت پلاسمایی هورمون های تیروئیدی (T3 و T4) در جوجه بوقلمون های جنس نر و ماده در حال رشد بود. برای مطالعه اثر سن، در یک آزمایش جداگانه از دو گروه 10 قطعه ای جوجه بوقلمون نر و ماده یک روزه به مدت 80 روز استفاده شد، و نمونه های خون هر ده روز یک بار از طریق سیاهرگ بال جمع آوری شد.، الگوی شبانه روزی ترشح هورمون های تیروئیدی در دو جنس با استفاده از 16 قطعه جوجه دو و نیم ماهه روز که در دو گروه هشت قطعه ای نر و ماده قرار گرفتند، بررسی شد و از آنها در یک دوره شبانه روز (24 ساعت)، هر 2 ساعت یک بار خون گیری به عمل آمد. غلظت هورمون های تیروئیدی در سرم نمونه های خون اندازه گیری شد.. نتایج نشان داد که اثر جنس بر غلظت هورمون T4 و T3 در دوران رشد (تا 90 روزگی) معنی داری نبود، ولی اثر سن معنی دار بود به طوری که در اوایل دوره رشد غلظت آن با افزایش سن در هر دو جنس کاهش یافت ولی با افزایش سن غلظت T4 افزایش و غلظت T3 کاهش یافت (05/0 >P). در مورد اثر شبانه روز غلظت هورمون T4 در طول شب افزایش، ولی در طی روز کاهش پیدا کرد. در حالی که T3 در طی روز بیشتر، ولی در طی شب کمتر بود. بنابراین ترشح هورمون های تیروئیدی در جوجه بوقلمون ها می تواند تحت تاثیر سن، و ریتم شبانه روزی باشد ولی تحت تاثیر جنس نر و ماده قرار ندارد.
    کلیدواژگان: جوجه بوقلمون، جنس، سن، شبانه روز، هورمون های تیروئیدی
  • سیدمظفر مهدی زاده، هوشنگ لطف اللهیان، سیدعبدالله حسینی، احمد زارع شحنه، مهرداد ایرانی، علیرضا علی نژاد صفحه 8
  • خدیجه بذرافشان، محمد امیر کریمی ترشیزی*، شعبان رحیمی صفحه 15

    به منظور بررسی تاثیر برخی باکتری های جدا شده از پروبیوتیک های تجاری بر رشد، ترکیب لاشه و سیستم ایمنی بلدرچین ژاپنی آزمایشی بر روی 210 قطعه پرنده در هفت گروه آزمایشی با سه تکرار و 10 قطعه جوجه در هر واحد آزمایشی انجام شد. گروه های آزمایشی (باکتری های جداسازی شده از برخی فرآورده های پروبیوتیکی تجاری) عبارت بودند از باکتری پدیوکوکوس اسیدی لاکتیسی، انتروکوکوس فاسیوم، باسیلوس سوبتیلیس و باسیلوس لیشنی فرمیس، لاکتوکوکوس لاکتیس و پدیوکوکوس پنتوزاسئوس که به طور روزانه در آب آشامیدنی به میزان تقریبی CFU109 در هر لیتر آب در اختیار پرندگان قرار داده شد. گروه شاهد هیچ نوع ماده افزودنی دریافت نکرد. تمام باکتری های مورد استفاده به استثنای پدیوکوکوس اسیدی لاکتیسی نسبت به گروه شاهد وزن بدن بالاتری را ایجاد نمودند و وزن بدن و وزن لاشه در گروه دریافت کننده لاکتوکوکوس لاکتیس بالاترین میزان بود(01/0 >P). درصد چربی و پروتئین لاشه تحت تاثیر پروبیوتیک های مورد بررسی قرار گرفت و گروه های دریافت کننده باسیلوس ها بیشترین درصد چربی و کمترین درصد پروتئین لاشه را داشتند. بازده لاشه، اوزان بورس فابریسیوس و طحال گرچه تحت تاثیر گروه های آزمایشی قرار گرفت اما با شاهد اختلاف معنی داری نداشت (01/0 >P). میزان عیار پادتن تولیدی علیه گلبول قرمز گوسفند در پرندگان دریافت کننده باسیلوس سوبتیلیس و پدیوکوکوس اسیدی لاکتیسی بالاترین میزان بود (01/0 >P).

    کلیدواژگان: بلدرچین ژاپنی، پروبیوتیک، لاشه، پاسخ ایمنی، عملکرد
  • حسین غلامی، اصغر امن پور، اکبر یعقوب فر، احمد رضا کوچکی، محمد علی نظری صفحه 25
    به منظور تعیین ارزش غذایی سیزده رقم دانه امید بخش تریتیکاله، ابتدا ترکیبات شیمیایی شامل ماده خشک، پروتئین خام، فیبر خام، خاکستر، چربی خام، کلسیم، فسفر، قند و نشاسته و عصاره عاری از ازت تعیین گردیدند. میزان نشاسته کل، مقاوم و غیرمقاوم با استفاده از کیت های آزمایشگاهی (Megazyme) اما انرژی قابل متابولیسم و درصد قابلیت هضم ظاهری نشاسته با آزمایشات بیولوژیکی بر روی خروس های بالغ به دست آمد. نتایج حاصل از تجزیه ترکیبات شیمیایی نشان داد که میزان میانگین ماده خشک، پروتئین خام، فیبرخام، خاکستر، چربی خام، کلسیم، فسفر، عصاره عاری از ازت، قند و نشاسته سیزده رقم به ترتیب برابر با 23/93، 23/13، 18/3، 71/1، 57/1، 162 /0، 30/0، 30/80، 73/6،15/58 درصد و انرژی خام برابر با 88/4116 کیلوکالری بر کیلوگرم بود. میانگین نشاسته مقاوم خوراک، نشاسته غیر مقاوم خوراک و جمع نشاسته مقاوم و غیرمقاوم خوراک به ترتیب برابر با 29/2، 34/27 و 63/29 درصد شد. نتایج نشان داد که بین ارقام تریتیکاله از لحاظ مقدار انرژی قابل متابولیسم اختلاف آماری معنی داری وجود دارد (05/0>P). تیمار آزمایشی 8T دارای کم ترین مقدار و تیمار آزمایشی T6 دارای بیشترین مقدار انرژی متابولیسمی بودند. بین ارقام تریتیکاله از نظر مقادیر درصد قابلیت هضم ظاهری نشاسته، اختلاف آماری معنی داری در سطح پنج درصد وجود نداشت (0854/0=P). با توجه به نتایج به دست آمده پیشنهاد می شود ارقام آزمایشی 2(ET-85-9)T2، T3 (ET-84-15)، T5 (ET-79-3)و T6 (ET-79-4) که از نظر انرژی قابل متابولیسم نسبت به سایر ارقام برتری داشتند برای توسعه و تکثیر مد نظر قرار گیرند.
    کلیدواژگان: تریتیکاله، ترکیبات شیمیایی، انرژی قابل متابولیسم، تغذیه طیور
  • حسین ارزانی، جواد معتمدی، حسین پیری صحراگرد، کاظم ساعدی صفحه 33
    اطلاع از نیاز روزانه نژاد های دامی چرا کننده در مراتع مناطق مختلف آب و هوایی، به منظور محاسبه ظرفیت چرا در طرح های مرتعداری، ضروری است. در همین راستا؛ نیاز انرژی متابولیسمی روزانه گوسفند نژاد کردی کردستان در مراتع سارال مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور با توجه به میانگین مقادیر شاخص های کیفیت علوفه گونه های مرتعی و سهم آنها در ترکیب گیاهی مرتع در مراحل مختلف رشد، مقدار انرژی متابولیسمی در یک کیلوگرم علوفه خشک مراتع مورد چرای دام برآورد و با مد نظر قرار دادن نیاز انرژی متابولیسمی روزانه گوسفند نژاد کردی کردستان، مقدار علوفه ای که تامین کننده این نیاز در مراحل مختلف رشد در مراتع منطقه است، برآورد شد. نیاز روزانه میش، قوچ، بره سه ماهه و بره شش ماهه گوسفند نژاد کردی کردستان بر حسب انرژی متابولیسمی، بر اساس معادله پیشنهادی MAFF1 (1984) در حالت نگهداری و در شرایط چرا در مرتع و با مد نظر قرار دادن خصوصیات فیزیکی مراتع مورد مطالعه، فواصل آبشخور، تراکم گیاهان و اعمال ضریب افزایشی 50 درصد، به ترتیب؛ 6/10، 3/13، 6 و 6/8 مگاژول محاسبه گردید. بر مبنای نتایج حاصل؛ مقدار علوفه لازم برای تامین نیاز روزانه میش، قوچ، بره سه ماهه و بره شش ماهه گوسفند نژاد کردی کردستان با توجه به کیفیت علوفه مراتع مورد مطالعه در سال 1387؛ در مراحل اولیه رشد به ترتیب برابر؛ 25/1، 56/1، 70/0 و 01/1؛ در اواسط مرحله رشد برابر؛ 38/1، 73/1، 78/0 و 12/1 و در مراحل پایانی رشد برابر؛ 81/1، 26/2، 02/1 و 47/1 کیلوگرم علوفه خشک برآورد گردید. مقادیر مذکور با توجه به کیفیت علوفه مراتع مورد بررسی در سال 1388؛ در مراحل اولیه رشد برابر؛ 23/1، 53/1، 69/0 و 1؛ در اواسط مرحله رشد برابر؛ 38/1، 73/1، 78/0 و 12/1 و در مراحل پایانی رشد برابر؛ 77/1، 21/2، 99/0 و 44/1 کیلوگرم علوفه خشک می باشد. این امر بیانگر این است که زمان چرا بر نیاز روزانه دام موثر است و لازم است نیاز روزانه واحد دامی بر مبنای کیفیت علوفه مشخص شود. طبیعی است که بسته به شرایط سال ممکن است، کیفیت علوفه گیاهان قدری تغییر یابد ولی به دلیل هزینه بر بودن تعیین کیفیت علوفه، می توان از نتایج مذکور به منظور برآورد نیاز روزانه دام در سال های مختلف استفاده کرد.
    کلیدواژگان: نیاز روزانه دام، کیفیت علوفه، انرژی متابولیسمی، گوسفند نژاد کردی کردستان، مراتع سارال
  • علی اصغر ساکی، معصومه عباسی نژاد، جلال سالاری، محمد کاظمی فرد صفحه 42
    این تحقیق به منظور تعیین قابلیت هضم پروتئین و ماده خشک جیره های حاوی کنجاله سویا، کنجاله کلزا و کنجاله تخم پنبه با آنزیم هیدروآنزیم اکس پی به روش آزمایشگاهی و همچنین اثر آنها بر عملکرد جوجه های گوشتی انجام شد. جهت تعیین قابلیت هضم پروتئین و ماده خشک جیره ها دو نمونه از هر جیره تهیه گردید. به منظور بررسی عملکرد 324 قطعه جوجه سویه لوهمن در 3 تیمار، 4 تکرار و 27 جوجه در هر تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی مورد استفاده قرار گرفت. تیمار های آزمایشی حاوی 30 درصد کنجاله های سویا، کلزا یا تخم پنبه بودند. قابلیت هضم پروتئین در جیره حاوی کنجاله سویا نسبت به کنجاله تخم پنبه در هر دو جیره های دوره آغازین و رشد بیشتر بود (05/0>P). قابلیت هضم ماده خشک به روش آزمایشگاهی در جیره مربوط به دوره رشد حاوی کنجاله سویا و کنجاله کلزا نسبت به کنجاله تخم پنبه بطور معنی داری افزایش نشان داد (05/0>P). میزان خوراک مصرفی در جیره حاوی کنجاله سویا نسبت به کنجاله تخم پنبه در هر دو دوره پرورش بیشتر بود (05/0>P). در دوره رشد وزن بدن جوجه های تغذیه شده با کنجاله سویا نسبت به کنجاله کلزا و همچنین جوجه های تغذیه شده با کنجاله کلزا نسبت به کنجاله تخم پنبه بیشتر بود (05/0>P) شاخص تولید جوجه های تغذیه شده با کنجاله سویا نسبت به تخم پنبه در دوره رشد افزایش معنی داری داشت (05/0>P) در دوره رشد وزن سینه جوجه های مربوط به جیره حاوی کنجاله سویا و کنجاله کلزا نسبت به کنجاله تخم پنبه بطور معنی داری افزایش نشان داد (05/0>P). نتایج نهایی این آزمایش نشان داد که کنجاله کلزا در بسیاری از فاکتورها (خوراک مصرفی، درصد وزن سینه و قابلیت هضم ماده خشک در 42 روزگی) تفاوت معنی داری با کنجاله سویا نداشت.
    کلیدواژگان: کنجاله سویا، کنجاله کلزا، کنجاله تخم پنبه، جوجه گوشتی، سویه لوهمن
  • سید محمدرضا هاشمی، بهمن ایلامی صفحه 51
    در این پژوهش، با آزمایش فاکتوریل دو فاکتوره، اثر روش تلقیح اسپرم و فاصله زمانی بین دو تلقیح بر درصد باروری و جوجه درآوری مرغ های بومی بررسی شد. روش تلقیح اسپرم شامل؛ روش تلقیح مورد استفاده در مزرعه اصلاح نژاد مرغ بومی فارس (M1) و روش آزمایشی (M2) و فاصله زمانی بین دو تلقیح شامل فاصله های زمانی 7 (T1) و 14 (T2) روز بود. از 120 قطعه مرغ بومی و 40 قطعه خروس بومی 7 ماهه استفاده شد. تلقیح مرغ ها به مدت 10 هفته انجام شد. تخم مرغ ها از روز دوم پس از تلقیح، جمع آوری شدند و جوجه کشی به منظور تعیین درصد جوجه دهی کل و باروری استفاده شد. نتایج نشان داد که اثر روش تلقیح، فاصله زمانی بین دو تلقیح و اثرات متقابل آنها بر درصد تخم گذاری معنی دار نیست. اثر روش تلقیح بر درصد باروری، جوجه دهی کل و جوجه دهی تخم مرغ های بارور معنی دار بود که روش دوم تلقیح نتایج بهتری نسبت به روش اول نشان داد. درصد باروری و جوجه درآوری به طور معنی داری در تیمار T1 در مقایسه با تیمار T2 بالاتر بود. درصد جوجه دهی کل در تیمار M1T2 به طور معنی داری کمتر از بقیه تیمارها بود. در بین تمام تیمارها، بیشترین درصد باروری (20/79 درصد) و کمترین آن (21/48 درصد) بهترتیب مربوط به تیمارهای M2T1 و M1T2 بود. تفاوت معنی داری بین تیمارهای آزمایشی از نظر درصد جوجه دهی تخم مرغه ای بارور مشاهده نشد. بهترین نتایج از نظر درصد باروری و جوجه درآوری مربوط به تیمار M2T1 بود و استفاده از آن در برنامه های تلقیح مصنوعی مرغه ای بومی توصیه می شود
    کلیدواژگان: مرغ بومی، روش تلقیح، فاصله زمانی بین دو تلقیح، باروری، جوجه درآوری
  • حسن علیپور، مژگان کمیلی، حامد چهار سوقی امین صفحه 57
    هدف اصلی این تحقیق بررسی نیازهای آموزشی اعضای تعاونی های مرغداران پیرامون مدیریت تولید مرغ گوشتی و عوامل موثر بر نیازهای آموزشی مزبور می باشد. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- همبستگی بوده که با رویکرد پیمایشی اجرا شده است. جامعه آماری این تحقیق را اعضای تعاونی های تولید کننده مرغ گوشتی در استان خراسان جنوبی که تعداد آنها 413 نفر می باشند و با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 144 نفر تعیین شد که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب انتخاب شدند. همچنین تعداد 22 کارشناس صاحب نظر در زمینه علوم دامی و دامپزشکی شاغل در سازمان جهاد کشاورزی و اداره کل دامپزشکی استان خراسان جنوبی از طریق سرشماری انتخاب شدند. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات تحقیق پرسشنامه بود و روایی آن توسط پانل متخصصان احراز گردید و پایایی پرسشنامه تحقیق نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 88/0 درصد محاسبه شد. نتایج تحقیق نشان داد که موارد آشنایی با نحوه واکسیناسیون، آشنایی با سیستم های آبخوری و شناسایی کیفیت آب و آشنایی با نحوه کنترل سرمازدگی و گرمازدگی در جوجه ها مهم ترین نیازهای آموزشی تولیدکنندگان مرغ گوشتی می باشند. همچنین، بین تعداد طیور تولیدی، میزان درآمد حاصل از تولید مرغ گوشتی با نیازهای آموزشی تولیدکنندگان مرغ گوشتی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد، این در حالی است که بین میزان تحصیلات، میزان دسترسی به شهر، کانال های ارتباطی- اطلاعاتی و شیوه های آموزشی مناسب با نیازهای آموزشی تولیدکنندگان مرغ گوشتی رابطه منفی و معنی داری مشاهده شد. میزان دسترسی به شهر، شیوه های آموزشی مناسب، میزان تحصیلات و تعداد طیور به عنوان متغیرهایی بودند که بیشترین سهم را در میزان تغییرات متغیر وابسته (نیازهای آموزشی تولیدکنندگان مرغ گوشتی) داشتند و این متغیرها در کل، 42 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: نیازهای آموزشی، تعاونی های مرغداران، مدیریت تولید، مرغ گوشتی
|
  • A.Towhidia., Yahyabeik, K. Zand Page 1
    The objective of this study was to investigate the effect of age، sex on thyroid’s hormones levels and rhythmicity of these hormones in turkey chickens. 20 turkey chickens were randomly assigned to two groups (male=10&female=10). Blood samples were collected at 10 d intervals during 80 days. Data were analyzed with Proc Mixed of SAS. In second experiment، circadian rhythmicity of thyroid hormone in male and female was studied. 16 turkey chickens (male=8&female=8) were randomly selected and blood samples were collected at 2 hours intervals for 24 hours. Then، the plasma concentration of thyroid’s hormones were measured. Results showed that the effect of age on plasma concentration of thyroxin was significant but there was not significant different between male and female birds. By aging the birds، concentration of thyroxin enhanced. Plasma concentration of thyroxin in female and male was 20. 63±1. 6 vs. 20. 58±1. 7 µg/dl، respectively. Effect of genus and age on plasma concentration of triiodothyronine was significant. Overall mean plasma concentration of triiodothyronine in female chicken (209. 72±0. 34 ng/ml) was higher than male chicken (187. 74±0. 30 ng/ml). Possitive correlation was indicated between age and triiodothyronine level in male birds، while negative correlation was detected in female birds. Results of second experiment showed thyroxin increased during the night and decreased during the daytime، while the mean plasma concentration of triiodothyronine increased during the daytime and decreased during the night.
    Keywords: Turkey Chicken, Genus, Age, Circadiian, Thyroids hormones
  • Mehdizadeh S.M., Lotfolahian H. Hoseini A., Zare Shahneh A., Alinejad A Page 8
    An experiment was conducted under completely randomized design to study the effects of using different levels of probiotic (Biomin Imbo) on performance and carcasses characteristics of broilers. 400 day old cobb chicks were distributed into four treatment and four replicate (each replicate with 25 mixed male and female chicks) which were fed with standard feed supplemented with different levels of probiotic as (0. 0، 0. 05، 0. 1 and 0. 15 %) in starter، (0. 0، 0. 025، 0. 05 and 0. 075 %) in grower and (0. 0، 0. 125، 0. 025 and 0. 0375 %) in finishing rations for 49 days. Daily weight gain، feed intake، feed conversion، two bird’s male and female were selected randomly and sacrificed for carcass characteristics purpose، production index and livability were studied. Supplementations of probiotic had significant effects on performance and carcass characteristics of birds throughout of experimental period. The highest and the lowest daily body weight gain of birds was observed in at terminating experimental periods fed diets containing 0. 0375 percent probiotic and control groups (82. 51and 61. 96g) respectively and differences were significant (p<0. 01). Nevertheless، same increasing trend in daily body weight gain were observed during experimental period. Significantly increasing trend in feed intake were observed in control groups where as، minimum feed intake referred to diet supplemented with probiotics at 0. 025 percent (p<0. 05). Optimal feed conversion were owed to enriched diet with probiotic at 0. 0375 percent as compare to other experimental groups ((p<0. 01). Best production Index was observed in treatment supplemented with probiotic at 0. 0375 percent as compare to control groups (p<0. 05). Carcass characteristics was effected significantly by addition of probiotics (p<0. 05). Nevertheless، the highest and the lowest live weight to carcass weight ratio were owed to diets containing probiotic 0. 0375 percent and control groups (p<0. 01). Probiotic Supplemented diets did not affect on birds live abilities through out the experiment.
    Keywords: Broiler chicks, Probiotic (Biomin Imbo), Performance, Carcass Characteristicseas
  • Khadije Bazrafshan, Mohammad Amir Karimi Torshizi, Shaban Rahimi Page 15

    In order to investigate the effect of some isolated bacteria from commercial probiotics on growth، carcass composition and immune system of Japanese quail، an experiment was conducted using two hundred and ten 1- d old. Birds were randomly assigned into 7 experimental groups consist of 10 chicks، and 3 replicates. The 6 isolated bacteria from commercial probiotics were Pediococcus acidilactici، Enterococcus faecium، Bacillus subtilis، B. licheniformis، Lactococcus lactis، and Pediococcus pentosaceus. Isolated bacteria were cultured on a daily basis and administered via drinking water at 109 cfu/l. The control group did not receive any additive in drinking water. All administered bacteria caused increase in 42 d body weight compared to control، else Pediococcus acidilactici. The heaviest body and carcass weights were belonging to birds fed on Lactococcus lactis (P<0. 01). Lipid and protein contents of carcass were influenced by administered probiotic isolates. The birds drank bacilli isolates had the highest fat and the lowest protein contents in their carcasses. Carcass efficiency، spleen and bursa of Fabricius relative weights were influenced by isolates. However، no differences were observed when compared to control (P>0. 01). The highest anti-SRBC antibody titer was observed in the birds received Bacillus subtilis and Pediococcus acidilactici.

    Keywords: Japanese quail, Probiotic, Carcass, Immune response, Performance
  • Hossein Gholami, Asghar Amenpour, Yaghobfar, Ahmedreza Kochaki, Mohammadali Nazari Page 25
    chemical composition (dry matter، crude protein، crude fiber، ash، crude fat، calcium، phosphorus and nitrogen-free extract)، sugar and total starch according to standard methods، resistant and non-resistant starch with kit method (Megazyme) and metabolizable energy of 13 varieties elite triticale was measured. Results of chemical composition showed، the average rate of dry matter، crude protein، crude fiber، ash، crude fat، calcium، phosphorus and nitrogen-free extract، respectively were 93. 23، 13. 23، 3. 8، 1. 71، 1. 57، 0. 162، 0. 30 and 80. 30 percent. Gross energy was equal to 4116. 88 kcal/kg and amounts of sugar، total starch (chemical method)، feed resistant and non-resistant starch، and both of them، respectively were، 6. 73، 58. 15، 2. 29، 27. 34 and 29. 63 percent. Metabolizable energy (AME، AMEn، TME and TMEn) among the triticale varieties had significant difference (p<0. 05). The T8 had lowest and T6 had highest amount of Metabolizable energy. According to the results، the experimental treatments T2 (ET-85-9)، T3 (ET-84-15)، T5 (ET-79-3) and T6 (ET-79-4) were better than the other varieties، so these varieties are considerable and suggest for development.
    Keywords: Nutritive value of triticale in poultry nutrition
  • H.Arzani, J.Motamedi, H.Piri Sahraghard, K.Saedi Page 33
    Awareness of Daily metabolism energy required livestock rangelands in different climatic zone، In order to calculate the grazing capacity in range management plans is essential. In this regard; Daily metabolism energy required in Kurdish race sheep of Kurdistan in Saral rangelands were studied. For this purpose according to the average values of forage quality indexs in plant species and their proportion in the composition of rangeland vegetation in different growth stages، metabolism energy value in one kilogram of dry matter for livestock grazing rangelands was estimated and considering of daily metabolism energy required in Kurdish race sheep of Kurdistan amount of forage which supplies animal requirements in different stages of growth in this region، were estimated. Daily requirement of sheep، ram، three month lambs and six month lambs of Kurdistan kordi race sheep based on metabolism energy، according to the MAFF Equation proposed (1984) in the state of maintenance and livestock grazing in rangeland and considering the physical characteristics of the rangelands، intervals of animal drinking places، plants density and 50% additive coefficient، were calculated 10. 6، 13. 3، 6 and 8. 6 Mj respectively. According to the results، amount of forage required to provide the daily requirements sheep، ram، three month lambs and six month lambs of Kurdistan kordi race sheep considering the forage quality of rangelands in 2008، in the initial stages of growth respectively is 1. 25، 1. 56، 0. 7 and 1. 01; in the middle of stages growth respectively is 1. 38، 1. 73، 0. 78 and 1. 12 And in the final stages of growth is 1. 77، 2. 21، 0. 99 and 1. 44 Kilograms of dry forage. This implies that time grazing affects on the daily requirements of livestock and needed that daily requirements of livestock to be determined according to forage quality. Obviously، depending on the conditions years it may some be changed quality of the forage plants but since the determination of forage quality is expensive، the results obtained can be used to estimate daily requirement use of livestock in the different years.
    Keywords: Daily requirement of livestock, Forage quality, Energy metabolism, Kurdistan Kurdish race sheep, Saral rangelands
  • Ali. A., Saki, Masoumeh, Abbasinezhad, Jalal Salari, Mohammad Kazemi Fard Page 42
    The experiment was conducted to determine dry matter and protein digestibility of rations containing soybean meal، rapeseed meal and cottonseed meal by Hydroenzyme XP on in-vitro and effect on broiler performance. For determination of protein and dry matter ration digestibility prepared two samples from per diet. This three hundred Twenty-four day old Lohman chickens in three treatments by 4 replicates and 27 chickens in each that were modulated in complete random design (CRD). Treatments include: 30 percent of cottonseed meal، soybean meal and rapeseed meal. In soybean meal in-vitro protein digestibility were dramatically greater than cottonseed meal in both starter and grower diets (P<0. 05). In-vitro digestibility of dry matter was significantly higher in soybean and rapeseed meals than that in cottonseed meal in grower Period، (P<0. 05). Feed intake were dramatically greater in soybean meal than cottonseed meal (P<0. 05). Average body weight was significantly higher in chicks fed with soybean meal than rapeseed meal in grower Period (P<0. 05)، Also average body weight in chicks fed with rapeseed meal was greater than cottonseed (P<0. 05). Index of production increased significantly in chicks fed with soybean meal treatment in comparison to cottonseed treatment in grower period (P<0. 05). Breast weight was significantly higher in soybean and rapeseed meals than that in cottonseed meal in grower Period، (P<0. 05). Final results in this experiment have shown that showed that there is no significant difference between rapeseed meal and soybean meal treatments in many factors such as feed intake، breast weight and dry matter digestibility in 42 days of age.
    Keywords: Soybean meal, Rapeseed meal, Cottonseed meal, Broiler chicken, Lohman strain
  • Hashemi S.M., Ilami B Page 51
    In a factorial experiment، the effects of insemination methods and intervals on fertility and hatchability of Fars native chicken were investigated in this study. Insemination methods were control method (M1) and experimental method (M2)، and insemination intervals were 7 (T1) and 14 (T2) days between two insemination. One hundred and twenty hens and forty roosters at seven months ages were considered in four experimental groups (30 hens per each group). Hens were inseminated for 10 weeks. Two days after insemination، eggs were collected and hatched to determine percentages of fertility and hatchability. The results indicated that the effect of insemination methods، insemination intervals and interaction effects on egg laying percentage were not significant (p<0. 05). Insemination method significantly affected the percentages of fertile eggs and total hatchability، that M2 method had better results in compare with M1 one. Fertility and hatchability percentages were significantly higher for T1 in compare with T2 (p<0. 05). Hatchability of M1T2 was significantly lower than other treatments. Between all treatments، higher and lower levels of fertility were 79. 2 and 48. 2 percentages for M2T1 and M1T2 respectively. There were no significant differences between treatments for hatchability percentage of fertile eggs. Between treatments، M2T1 had the best fertility and hatchability، therefore use of this treatment is recommended in artificial insemination program of Fars native chicken.
    Keywords: Native chicken, Insemination method, Insemination interval, Fertility, Hatchability
  • Alipour. H., Komali. M., Chaharsoughi Amin Page 57
    The main objective of this study is an investigation of educational needs of poultry cooperative members about production management of broilers. This research was applicable from objective point of view and descriptive-correlation method considering its method، which has been done with survey approach. The statistical population is the members of the poultry cooperatives in Southern Khorasan Province which were included 413 persons. Among this population، 144 persons were selected using Cochran formula and proportional stratified random sampling method. Meanwhile، the total number of 22 experienced experts in livestock and veterinary sinces from southern khorasan province Jahad- Keshavarzi organization and veterinary general office were selected through a survey. The main tool for data collection was questionnaire and its reliability was calculated by Cronbach’s alpha coefficient، which was equal to 88 percent. The results of this study showed that acquaintance cases about vaccination method and drinking systems، water quality test، acquaintance regarding frostbite and heat stroke control in chicks are the most important educational needs of poultry producers. In this study، there is a significant and positive relationship between the number of poultry، number of family and income from production of broilers with the educational needs of poultry producers. Whereas، there is a significant and negative relationship between education levels، access level to city، Communication - information channels and appropriate educational practices with the educational needs of poultry producers were observed. Access level to city، appropriate educational practices، education level and number of poultry were variables with maximum share in variation of dependent variable (educational needs of poultry producers). As a whole، these variables determined 42 percent of variance in dependent variable.
    Keywords: Need assessment, Poultry Cooperatives, Production Management, Broiler