فهرست مطالب

پژوهش های تاریخی ایران و اسلام - پیاپی 11 (پاییز و زمستان 1391)

مجله پژوهش های تاریخی ایران و اسلام
پیاپی 11 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عباسعلی آذرنیوشه، دکترکورش صالحی صفحه 1
    نقش دهقانان در دوره گذار از ساسانیان به خلافت اسلامی یکی از مهمترین رخداد های مربوط به تاریخ ایران در قرن اول هجری است. دهقانان در جامعه ساسانی، نجبای درجه دوم و طبقه ای از زمینداران کوچک محلی بودند که در مرتبه ای پائین تر از بزرگان وآزادان قرار می گرفتند. آنان در دوره انوشیروان طبقه قدرتمند و صاحب جایگاه ویژه ای بودند. با ورود اسلام به ایران و فرو ریختن شاهنشاهی ساسانی، ساختار اجتماعی آن نیز به تدریج دچار تحول و دگرگونی های بنیادین شد، اما موقعیت اجتماعی قسمتی از طبقات ساسانی، به دلیل قرار گرفتن در بخش اداری و دیوانی یا مناطق مشخص قلمرو جدید سرزمین های اسلامی، به وضع سابق خود باقی ماندند. دهقانان با از بین رفتن موقعیت سایر طبقات اجتماعی ساسانی تا قرنها بعد از ورود اسلام به ایران، تداوم حیات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی داشتند. سقوط ساسانیان و ورود اعراب مسلمان به ایران دهقانان را به تعامل با این نیروی جدید واداشت تا ضمن ایجاد پیوندهای نسبی و سببی متعدد با آنان، روش صلح جویانه ای را در پیش گرفته وجایگاه خود را حفظ نمایند. روش دهقانان در این تعامل، در مقایسه با روش های دیگر نیروهای حاضر در تحولات آغازین خلافت اسلامی نظیر موالی و شعوبیه از نظر شیوه های تداوم حیات اجتماعی و حفظ موقعیت قابل توجه بودند. این تحقیق در پی پاسخ به این سئوال است که نقش و جایگاه دهقانان در دوره گذار از دوره ساسانی به دوره اسلامی را تبیین نماید؟
    کلیدواژگان: دهقانان، فتوح اسلامی، ساسانیان، موالی، شعوبیه
  • رضا بیگدلو صفحه 15
    از آن جایی که بنیان های ایدئولوژیک دولت پهلوی را عناصری چون سکولاریسم، غرب گرایی و ناسیونالیسم شاهنشاهی تشکیل می داد، سیاست نوسازی دولت پهلوی متاثر از دیدگاهی بود که نوسازی فرهنگی را ملازم و حتی مقدمه هرگونه نوسازی اقتصادی و اجتماعی می دانست، به تبع آن سیاست های فرهنگی حکومت پهلوی هم در نظر داشت، الگوهای فرهنگی جدید غربی را جایگزین الگوهای فرهنگی سنتی و مذهبی جامعه ایرانی نماید. برای رسیدن به این منظور دستگاه های ایدئولوژیک دولت پهلوی به تبلیغ و ترویج این الگوها در بین اقشار مختلف مبادرت می کردند. رسانه ها و بویژه مطبوعات در این میان نقش برجسته ای در این جایگزینی فرهنگی بر عهده داشتند. مطبوعات ایران در این دهه ها به ارایه الگوهایی پرداختند که عمدتا برآمده از فرهنگ غربی بود. یکی از پیشروترین این گونه نشریات مربوط به بانوان در دهه های 40 و 50 که در ارایه الگوهای مورد پسند رژیم فعال بود، هفته نامه «زن روز» بود. پرسش اصلی این پژوهش این است که سیاست های فرهنگی دولت پهلوی در مورد زنان و خانواده بر چه اصولی استوار بوده است؟ در این بررسی که با استفاده از روش تاریخی- تحلیلی صورت گرفته است،از حدود بیست شماره که به صورت تصادفی انتخاب شده است، به نتایجی رسیده است که. مهم ترین این یافته ها عبارتند از: الگوسازی از فرهنگ و ارزش های غربی برای زنان ایرانی در کنار تشویق آنها به کنار گذاشتن فرهنگ خودی جامعه به عنوان عوامل واپس ماندگی زن ایرانی، تلاش و تشویق زنان و موسسات مدنی و قانون گذاری برای تغییر قوانین مربوط به زنان و خانواده و جایگزینی قوانین سکولار غربی به جای آنها، تلاش برای حضور هرچه بیشتر زنان در عرصه عمومی و شکستن قیود مذهبی و سنتی در این باره، ترویج ارتباطات آزاد و بی ملاحظه دختر و پسر، تبلیغ و ترویج هرچه بیشتر آخرین مدل های آرایش و لباس اروپایی برای زنان و دختران ایرانی،معرفی خانواده سلطنتی به عنوان الگوهای نمونه زن ایرانی و تلاش در راستای ایدئولوژی شاهنشاهی.
    کلیدواژگان: زن روز، جایگزینی فرهنگی، الگو سازی، سکولاریسم، پهلوی دوم
  • جلیل پورحسن دارابی صفحه 29
    در عصر ناصری و پیش از مشروطیت، به دلیل محدودیت های سیاسی و اجتماعی جامعه ایران، مطبوعاتی در خارج از قلمرو جغرافیایی ایران شروع به فعالیت کردند که غالبا«با دقت و با یک دیدگاه انتقادی مسایل و مشکلات جامعه آن روز ایران را مورد بررسی قرار می دادند. یکی از این روزنامه ها، روزنامه اختر بود که فعالیت مطبوعاتی خود را در سال 1292 ه. ق./1876 م. به مدیریت محمد طاهر تبریزی و نویسندگی میرزا مهدی تبریزی مشهور به اختر در اسلامبول شروع کرده و بیش از بیست سال با دقت بسیار مسایل زمان خود را مورد توجه قرار داده است. بررسی و ارزیابی این روزنامه نه تنها به روشن شدن گوشه هایی از تاریخ مشروطیت کمک می کند، بلکه می تواند ما را در شناسایی دقیق تر مسایل جامعه ایران در عصر ناصری رهنمون سازد. در مقاله حاضر سعی شده با بررسی مسایل و موضوعات روزنامه اختر و همچنین تحلیل مواضع و دیدگاه های آن در مورد وضعیت زنان ایرانی در این مقطع زمانی، راهکارهای مناسب جهت بهبود وضعیت زنان و پیشرفت سیاسی و اجتماعی آنان ارایه گردد. بررسی های انجام شده نشان می دهد که روزنامه اختر نه تنها در پرداختن به مسایل و مشکلات زنان در ایران و حتی در جوامع اسلامی پیشگام بوده، بلکه در جهت تحقق اهداف خود مبنی بر ایجاد زمینه ها برای مشارکت زنان ایران در فعالیت های اجتماعی و فرهنگی و حتی سیاسی، راهکارهایی مانند ضرورت تعلیم و تربیت و آموزش زنان، فراهم کردن زمینه ای برای پذیرش فعالیت های زنان در نزد افکار عمومی، ارایه طرح و الگوی مناسب برای زنان ایران، پرداختن به وظایف زنان و...ارایه می دهد.
    کلیدواژگان: روزنامه اختر، عصر ناصری، ایران، میرزا مهدی تبریزی، زنان ایران
  • شهرام جلیلیان صفحه 49
    ساسانیان، سازندگان بزرگ شهرها بودند و گستردگی و اهمیت شهرسازی دوره ساسانیان به خوبی در گزارش های تاریخی و جغرافیایی بازتاب یافته است. گزارش های تاریخی همداستانند که شاپور یکم (241-272م.)، در بازگشت از جنگ های پیروزمندانه اش با امپراتوری روم، اسیران و کوچ یافتگان انطاکیه را در شهری تازه بنیاد به نام «وه از اندیو شاپور»(شهر شاپور بهتر از انطاکیه)، در سرزمین خوزستان جای داد. شاپور در متن فارسی میانه سنگ نوشته خود روی دیوار ساختمان کعبه زردشت، این شهر را «وهی انتیوک شهپوهری» خوانده، اما در متن یونانی همان سنگ نوشته، نام شهر «گوی آنتیوخ سابور» نوشته شده؛ یعنی در این سنگ نوشته، همچون نام های دیگری که با «و» ایرانی آغاز می شوند، «گ» را به جای «و» آورده اند. در متن های تاریخی و جغرافیایی دوره اسلامی، این شهر «وه از اندیو شاپور»، «گندیشاپور»، «جندیسابور»، و یا «جندیشاپور» خوانده شده است. چون واژه فارسی میانه «گند» به معنای «سپاه» بوده، و در زبان عربی هم «جند»، کاملا هم معنای خود واژه گند می باشد، به اشتباه پنداشته شده که «گندیشاپور/ جندیشابور» به معنای «اردوگاه شاپور» بوده است، اما در حقیقت، جندیشاپور ریخت عربی شده تلفظ یونانی الاصل نام این شهر است، و هیچ رابطه ای با واژه گند/ جند به معنای سپاه یا اردوگاه جنگی ندارد. اگرچه گزارش های تاریخی همگی از ساخت جندیشاپور در دوره شاپور یکم و پیوند واژه جندیشاپور با نام وی سخن می گویند و کاوش های باستان شناختی در تپه های جنوب دهکده شاه آباد در چهارده کیلومتری جنوب شرقی دزفول که احتمالا جای شهر جندیشاپور می باشد، نشان می دهند که جندیشاپور از شهرهای تازه بنیاد دوره ساسانیان بوده و هیچ چیزی از دوره پیش از ساسانیان به دست نیامده است، پاره ای از پژوهندگان خیالبافانه عقیده دارند که تاریخ شهر جندیشاپور به دوره های پیش از تاریخ! بازمی گردد، و جندیشاپور ریخت دگرگون شده واژه هندی «جنتاشاپیرتا»، به معنای «باغ زیبا و دلگشا» یا «شهر زیبا و فریبنده» می باشد! در این جستار کوشش خواهد شد با اشاره ای به چگونگی پیدایش شهر جندیشاپور، و مطالعه دیدگاه های گوناگون درباره معنا و مفهوم نامواژه جندیشاپور، معنای واقعی این نام به دست داده شود.
    کلیدواژگان: ساسانیان، شاپور یکم، انطاکیه، وه از اندیو شاپور، گندیشاپور
  • عبدالرسول خیراندیش، مریم غلامی خسروآبادی، میکائیل وحیدی صفحه 63
    تا نیمه اول قرن دوم هجری، اغلب جغرافیانویسان را لغت شناسانی تشکیل می دادند که به ذکر انوار و فضایل تاریخی و جغرافیایی می پرداختند. گسترش قلمرو اسلامی و آشنایی با ملل دیگر روند «جغرافیای فضیلت شمار» را به سمت «جغرافیای توصیفی» تا هجوم مغول سوق داد. در تالیفاتی که به جغرافیای توصیفی می پرداختند، موضوعاتی همچون مسالک، راه هایی که به خانه خدا ختم می گردید، تعیین جهت قبله، جغرافیای طبیعی و آب و هوا توجه گردید. ترس از مغول، جغرافیای توصیفی و طبیعی را به سمت «جغرافیای تاریخی و انسانی» سوق داد. بیشتر نویسندگان این کتب ماجراجویانی بودند، که تلاش داشتند، در نژاد، مردم شناسی، آداب و رسوم و مذهب مغولی دقت و اکتشاف کنند تا پاسخی برای اذهان آشفته مردم و بخصوص اروپاییان پیدا کنند. به همین جهت مهم ترین منابع جغرافیایی این دوره را سفرنامه های غربی تشکیل می دهد. وضعیت خانقاه ها، صوفیان و درویشان و وضع اقتصادی مردم در این تالیفات جایگاهی ویژه می یابد و بدین لحاظ روند جغرافیانویسی مسلمانان از جغرافیای فضیلت شمار به سمت جغرافیای طبیعی(توصیفی) و سپس جغرافیای تاریخی- انسانی حرکت نمود.
    کلیدواژگان: جغرافیای محلی، خراسان، جغرافیای تاریخی، مغولان، جغرافیای فضیلت شمار، جغرافیای توصیفی
  • دکترداریوش رحمانیان صفحه 77
    فکر احداث راه آهن در ایران از اوایل دوره ناصری به این سوی مطرح بود و بتدریج رشد و گسترش یافت. هم مهندسان، شرکت ها و سرمایه گذاران خارجی به شکل های گوناگون در سده 19 م. این فکر را مطرح کردند و طرح هایی در این زمینه ارایه دادند و هم دولت های روس و انگلیس و بعدها آلمان در آن دوره هر یک به طریقی به مساله ی راه آهن ایران توجه کردند و با طرح آن درگیر شدند. از دیگر سو، پاره ای از مصلحان و نوگرایان و ترقی خواهان ایرانی بر اهمیت راه آهن تاکید کردند و بعضا حتی راه نجات ایران را در آن می دیدند و فکر احداث راه آهن را به مساله ای مهم در اندیشه و عمل و برنامه های اصلاحی ایرانیان روزگار قاجار تبدیل کردند. با این حال طرح های راه آهن در ایران یکی پس از دیگری نافرجام ماند و جز چند خط آهن پراکنده و محلی، که آن هم عمدتا در ارتباط با اهداف و منافع قدرت های بیگانه احداث شد، ایران نصیب چندانی از این اختراع و موهبت عصر جدید نداشت و احداث راه آهن سرتاسری ایران تا دوره ی رضاشاه به تعویق افتاد. مقاله ی حاضر می کوشد، ضمن ارایه گزارشی کوتاه از مسایل یاد شده، علل و عوامل تاخیر و تعویق یاد شده را دریابد و به پرسشی از چرایی و چگونگی آن پاسخ گوید.
    کلیدواژگان: راه آهن، ترقی، اصلاحات، قاجاریه، سیاست بیگانه
  • محسن مرسل پور صفحه 89
    در دوره ایلخانی و در پایان کار خاندان جوینی، تا روی کار آمدن غازان نهاد وزارت وارد دوره ای پر فراز و فرود شد. ارغون که در واکنش به دوره ی احمد تگودار و برتری خاندان جوینی به ایلخانی رسید، امیری مغولی را به مقام وزارت برگزید. روی کار آمدن امیر بوقا وقفه ای درفرآیند سازماندهی دیوانسالاری ایلخانی توسط ایرانیان و همسازی دولت ایلخانی با الگوی ملکداری ایرانی ایجاد کرد. با این حال ضرورت های اداره قلمرو ایلخانی و پیامدهای تمرکز امارت و وزارت در دست امیری مغول بدون پیشینه ی دیوانسالاری، به کار بوقا پایان داد. پس از بوقا در دوره ارغون، گیخاتو و بایدو، وزیران برجسته ی ایرانی در حکومت ایلخانی به قدرت رسیدند. در این زمان سعدالدوله یهودی و صدرالدین خالدی زنجانی از وزیران برجسته ایرانی بودند که با وجود کفایت در اداره امور قلمرو ایلخانی، به سبب پاره ای ناهمسازی ها و رقابت های درونی حکومت ایلخانی و گرایش های تمرکز گریز امرای مغول، دوران وزارت ایشان با وجود بارقه هایی از امید برای سامان حکومت ایلخانی و امور ایران چندان نپایید مع ذلک ایشان توانستند راه را برای همسازی مغولان با جامعه ایرانی بوسیله دستگاه دیوانسالاری هموار کنند. مقاله حاضر با رویکردی توصیفی- تحلیلی وزیران این دوره ی تاریخ ایلخانی و تکاپوهای ایشان را مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: وزارت، صاحبدیوان، سعدالدوله، بوقا، صدر الدین، قوریلتای
  • علی ناظمیان فرد صفحه 103
    نزدیک به هفتاد و پنج سال از تاسیس بغداد توسط منصور عباسی می گذشت که یکی از جانشینان او به نام ابو اسحاق معتصم بالله سیاست انتقال دارالخلافه را در دستور کار خود قرار داد و بغداد را که تا آن زمان از حیث سیاسی و فرهنگی به جایگاه بی بدیلی در جهان اسلام دست یافته بود وانهاد و مرکز سیاسی خلافت را به شهر نوبنیاد سامرا منتقل نمود. این پژوهش با ژرف کاوی در زمینه هایی که منجر به اتخاذ این سیاست از سوی معتصم گردید، پیامدهای خواسته و ناخواسته ی آن را با تکیه بر داده های تاریخی مورد سنجش و ارزیابی قرار خواهد داد تا از این رهگذر،تصویر روشنی را از کامیابی ها و ناکامی های خلیفه در عملیاتی کردن سیاست یادشده به دست دهد
    کلیدواژگان: بغداد، بغدادیان، سامرا، عنصر ترک، معتصم
|
  • Dr. Abbasali Azarniusheh, Dr. Kurosh Salehi Page 1
    The role of dehghans in the transition period from Sassanid to Islamic caliphate is one of the must important events of the history of Iran in the first century A.D. dehghans in the Sassanid society were considered second-class nobility and they were a class of small local landowners who stood lower in rank than the elders and the free in the anoishirvan era, they were considered a power ful class and had a special place. with the arrival of Islam in Iran and Sassanian empire crumbling, its social structure underwent a fundamemtal trans formation but the station of part of sasanid classes because of being located in the administrative and bureaucratic portion orin thespecified areas of the Islamic lands, remaind under their former condition with the loss of status of the other Sassanid castes dehghans survived politically socially and culturally. the fall of Sassani and the arrival of moslim Arabs in Iran made the dehghans who interact with this newforce so that while making multiple genealogical and causal links with them, they adopted peaceful method and maintained their position. the method of the dehghans in this interaction was notable in comparison with the other methods of the forces present in the early developments of the Islamic caliphate like Mawali shooubyh with respect to the methods of social of survival and maintaining the position. This research is seeking to find and answer to aqustion wich explains the role and staition of the dehghans in the period of transition from the Sassanid to the Islamic era
    Keywords: Dehghans, Islamic conquests, Sassanid, Mawali, Shooubye
  • Dr. Reza Bigdeloo Page 15
    From where ideological foundation of the Pahlavi elements such as secularism, nationalism and idealism West Imperial formed Besides the renewal policy was influenced by the view that the cultural renewal of the retainer and even knew of any social and economic modernization, Consequently the cultural policies of the Pahlavi regime in mind, the new Western cultural patterns to replace the traditional cultural and religious patterns of the Iranian society. To achieve this purpose, besides the ideological devices to advertise and promote these patterns among different groups were attempted.Media and press, particularly in the leading role in the replacement of the cultural Iranian press in the decades to provide paid models, which were mainly derived from Western culture one of the leading edge of these issues related to women in decades on 40 and 50 which provide dietary patterns were popular, weekly " Zan e Rooz " was. The main question of this research is that cultural policies on women and the Pahlavi family has been based on what principles? In this study, using historical methods - analysis has been conducted, of which about twenty numbers randomly selecte, the result has been the most important finings are: Moeling of Western culture an values, along with encouragement for women to abanon their own culture, society, women as agents of backwarness. An efforts to encourage women an civil institutions an legislation to change laws relating to women an families in Western secular laws instead of replacing them To the presence of more women in the public arena an break the traditional an religious constraints in this regar, promoting open communication an reckless boys an girls Avertise and promote the latest models, makeup and more European clothing for women and girls, about the royal family as typical patterns of women and efforts toward Imperial Ideology.
    Keywords: Zan e Rooz_an alternative cultural model_secularism
  • Dr. Jalil Pourhassan Darabi Page 29
    Nasser and the pre-constitutional era, due to political and social restrictions in Iran Iran started up after the press outside the geographical territory that often "with precision and with a critical vision problems that day Iranian society were examined., This is one of newspapers, the newspaper was the star of his literary work in 1292 AH / 1876 AD to manage Mohammad Taher Tabrizi and Mirza Mehdi Tabrizi writer known as Akhtar began in Constantinople. And more than twenty years has carefully considered the issues of their time Evaluation of this paper not only helps to clarify the corners of constitutional history, but can we identify the precise problems of Iranian society in Nazareth led to more In this paper we investigate the issues and the analysis of Akhtar's positions and views about the status of Iranian women in this period, strategies for improving women's status and their social and political progress should be presented Studies show that Akhtar not only in addressing the problems of women in Iran and even been a pioneer in Islamic societies, but in order to achieve its objectives,. Upon such grounds for Iran's participation in social activities and cultural and even political, solutions such as education and training of women. to provide context for the acceptance of women's activities in the public opinion, and design an appropriate model for women, addressing women's duties. ... and offers.
    Keywords: newspaper Akhtar, age Nasseri, Iran, Mirza Ali Tabrizi, Iranian women
  • Dr. Shahram Jalilian Page 49
    Sasanians were the great builders of cities and the extension and importance of building cities in Sasanian epoch were reflected in historical and geographical texts. Based on historical accounts, Šāpur I (241-272 A.D), returning from his victorious battles against the Roman empire, settled the captives and deportees of Antioch in Xuzestan in a new built city called “Weh-Az-Andiōk-Šābuhr” which means “Šāpur’s city better than Antioch”. On his inscription on the Ka’be-ye Zardosht, Šāpur called this city “why-’ndywk-Šhypwhr-y”(Weh-Az-Andiōk-Šābuhr), but in the Greek text of that inscription it was written as “Gove-Antioch-Sābur”, which like other names that begin with Iranian “w”, this “w” is replaced by “g”. In Islamic historical and geographical texts this city is called “Weh-Az-Andiō-Šāpur”, “Andiō Šāpur”, “Gondē Šāpur”, “Jondē Sābur”, or “Jondē Šāpur”. The meaning of the word “Gund” in middle Persian was “army” and in Arabic language “Jund” has the same meaning as “Gund”, so it was erroneously assumed that the meaning of Gondē Šāpur /Jondē Šāpur was “Šāpur’s military fortress”. In fact Jondē Šāpur, is the Arabicized form of the Greek pronunciation of the name of this city and is not related to “Gund” and “Jund” that means “army” or “military fortress”. Although all historical accounts show that Jondē Šāpur was built in the reign of Šāpur I and show that its name is related to the name of Šāpur I, and archeological excavations in the hills of south of Šāhābād, a village situated 14 km southeast of Dezful, that must have been the site of the Sasanian Jondē Šāpur, reveal that Jondē Šāpur was a new built city in Sasanian era and there is no evidence to related it to pre-Sasanian era, but some researchers erroneously believe that Jondē Šāpur dates from prehistoric periods and the word Jondē Šāpur is the changed form of the Indian word “Gentāšāpirtā” which means “beautiful garden” or “beautiful city”! Studying the history of Jondē Šāpur different views about the meaning of the word Jondē Šāpur, this paper aims at giving the true meaning of this word.
    Keywords: Sasanians, Šāpur I, Antioch, Weh, Az, Andiōk, Šābuhr, Gondē Šāpur
  • Dr.Abdol Rasol Kheirandish, Marayam Gholami Khosroabadi, Mikail Vahidi Page 63
    Until the first half of the second century AD, most geographers who mention the word Experts comprised of historical and geographical paying devotion and virtues.expansion of Islamic territory, and with other nations of the "Geography of virtue " to the "Geographic description " led to the Mongol invasion. In the literature to describe the geography addressed, issues such as Msalk, ways leading to the house of God was to determine the direction of Mecca, was the natural geography and climate. fear of the Mongols, geography and natural description of the "human historical geography and " To lead. Most authors of these books were Majrajvyany, who had struggled in the race, anthropology, and religious traditions to explore the Mongolian people, especially Europeans, to find the answer for troubled minds. So the most important geographic resources to travel the course of Western to hospice situation, the Sufis and dervishes and economic situation of people in this special place writings and in this respect the Muslim geographers of the virtue of the geography of the natural geography (description) and the historical geography - the humane movement.
    Keywords: local geography, Khorasan, historical geography, Virtue of geography, descriptive geography
  • Dr. Daroosh Rahmanian Page 77
    The idea of building railroad in Iran created in middle of 19th century. In later decades some foreign companies and investors stated some designs for building railroad in Iran and some of them took advantages of Iran government for those designes includes consessionary agreement and contractd. Also some Iranian progressives and modernists emphasized the necessity and immediacy of railroad existence. They even wrote a few essays about this subject. In spite of these issues Iran couldnt realize these ideas and wishes until Reza shah period. This article tries to state an explanation about above mentioned arguments and investigate the reaons why Qajar government couldnt be successful in performing building railroad ideas.
    Keywords: railroad, reforms, progress, Qajar, foreiners policy
  • Dr. Mohsen Morsalpur Page 89
    The end of Joveini family duration put ministry institution in a period full of up and down during Ilkhani duration until Ghazan period began. Arghoon who reached Ilkhani in a reaction to Ahmad Tagoodar ٫Mongols Amir was minister. There was a stop in Ilkhani Divansalari organizing process and matching in with Iranian society٫ because Amir Booqa was at the head of government. The factors including the needs to handle Ilkhani realm and the results of ministry empire concentrations in the hand of Mongols Amir without any experience of Divansalari put Booqa in end. At that time ٫ Sadodoleh and Sadrodin Khalidi Zanjani were two of the Iranian dominant ministers who in spite their sufficiency to handle Ilkhani realm relation. After all they could match the Mongols with Iranian society by Divansalari this research the ministers of Ilkhani historyand their prows.
    Keywords: Ministry, Saheb Divan, Booqa, Sadrodin, Qoriltay
  • Dr. Ali Nazemian Fard Page 103
    Nearly 75 years after the foundation of Baghdad as the Abbasid's capital by the Caliph Mansur,the policy of the transition of the capital was adopted by one of his successors namely Mutasim.He transferred the political center of his caliphate to the new founded city of Samarra and left Baghdad which was achieved the highest cultural and political position in the Islamic world. This study tries to examine the background of above-mentioned policy and analyse its wanted and unwanted aftermaths in order to clarify the success and unsuccess of the Caliph Mutasim.
    Keywords: Baghdad, Baghdadians, Samarra, Turks, Mutasim