فهرست مطالب

علوم و مهندسی آبخیزداری ایران - پیاپی 15 (تابستان 1390)

مجله علوم و مهندسی آبخیزداری ایران
پیاپی 15 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/04/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرشید صف شکن، نادر پیرمرادیان، رضا افشین شریفان صفحه 1
    فرآیند بارش- رواناب یک پدیده به طور کامل پیچیده و غیر خطی در آب شناختی می باشد. مدل-های مفهومی به طور وسیعی برای مدلسازی بارش- رواناب به کار برده می شوند. با این وجود، این مدلها نیازمند تعداد زیادی اطلاعات جزئی بوده و کاربرد آنها صرفا محدود به مقیاس منطقه مورد مطالعه می باشد. در مواردی که با کمبود اطلاعات جزئی مواجه هستیم مدلهای جعبه سیاه مانند شبکه های عصبی مصنوعی می توانند برای مدلسازی روابط غیر خطی و پیچیده به کار روند. به منظور شبیه سازی آبنمود بارش- رواناب در حوزه آبخیز معرف کسیلیان از مدل شبکه عصبی پرسپترون چند لایه(MLP) با ساختار 7-10-9 استفاده شد. ابتدا داده های بارندگی با توجه به الگوی زمانی بارندگی به چهار گروه تقسیم گردیدند. برای هر گروه توزیع بارندگی در چارک های زمانی مختلف، دبی پایه آبنمود، عمق کل بارندگی، عمق بارندگی تا وقوع زمان تمرکز حوضه، تداوم بارندگی و شاخص بارش پیشین به عنوان پارامترهای ورودی مدل شبکه عصبی لحاظ گردید. اطلاعات خروجی مدل شبکه عصبی به صورت دبی اوج آبنمود، زمان وقوع دبی اوج، زمان پایه آبنمود، زمان رسیدن به دبی برابر با 50 و 75 درصد دبی اوج و عرض های آبنمود متناظر با این دبی ها در نظر گرفته شدند. علاوه بر این، برای اطلاعات موجود درگروه های مختلف و با استفاده از توابع محرک مختلف در لایه های پنهان و خروجی شبیه سازی انجام گردید. نتایج نشان دهنده همبستگی قوی بین خروجی های مدل با داده های اندازه گیری شده می باشد. ضرایب همبستگی از 9107/ 0 (0882/0= RMSE)برای گروه اول تا 9909/0 (06/0= RMSE)برای گروه چهارم از اطلاعات حاصل گردید. این همبستگی های قوی نشان می دهدکه در شرایط نبود اطلاعات جزئی، مدل شبکه عصبی مصنوعی می تواند برای شبیه سازی پارامترهای آب شناختی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آبنمود بارش، رواناب، شبکه
  • گلاره فراهی، سعیدرضا خداشناس، امین علیزاده صفحه 11
    امروزه فرسایش خاک یکی از معضلات مهم در مدیریت پایدار آب و خاک در بسیاری از کشورها به حساب می آید. بنابراین برآورد فرسایش و بار رسوبی حوزه از ضروریات مدیریت پایدار می باشند. در این راستا ساخت و بکارگیری روشی نوین در برآورد رسوب بر پایه درک صحیح از متغیرهای موثر بر تولید و انتقال رسوب در مقیاس حوزه لازم بنظر می رسد. در سیستم های طبیعی مانند رسوب عموما مشاهدات نادقیق و یا روابط بین آنها مبهم می باشند. لذا استفاده از روشی منطبق با دنیای واقعی مورد نیاز است. از اینرو، در این تحقیق از روش رگرسیون مبتنی بر نظریه مجموعه های فازی به منظور برآورد رسوب 29 زیر حوزه آبخیز در شمال استان خراسان استفاده شده است. برای این منظور در ابتدا خصوصیات مختلف ژئومورفولوژیکی، اقلیمی، هیدرولوژیکی، کاربری اراضی و زمین شناسی هر یک از زیرحوزه ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و موثرترین متغیرها در برآورد رسوب حوزه توسط مدلهای رگرسیونی چند متغیره، در حالتهای مختلف بدست آمد. در ادامه مدل های رگرسیون خطی فازی با ضرایب و خروجی مشاهده شده فازی برپایه متغیرهای مستقل موثر ساخته شدند. نتایج حاصله بیانگر افزایش دقت مدل در برآورد بار رسوب در طی ماه های پرباران نسبت به کل سال، بدلیل تمرکز بارش در این بازه زمانی از سال، بود. به طوریکه راندمان مدل در برآورد متوسط بار رسوبی در شرایط کل سال نسبت به ماه های پرباران در 3 حالت 29 زیرحوزه، 17 زیرحوزه بزرگ و 12 زیرحوزه کوچک به ترتیب از 85/0 تا 88/، از 77/0 تا 87/0 و از 82/0 تا 91/، تغییر یافت.
    کلیدواژگان: استان خراسان، بار رسوبی، رگرسیون خطی فازی، متغیرهای موثر، مدل های رگرسیونی چند متغیره
  • محمدرضا مجدزاده طباطبایی، احمد طاهرشمسی، رضا شیرخانی صفحه 25
    عرض پایدار رودخانه های رژیم یکی از مهمترین شاخص ها، در این آبراهه ها است که براساس آن اصول طراحی پایه گذاری میشود. محققین به شیوه های مختلف به دنبال ارائه روابطی جهت پیش بینی عرض پایدار رودخانه بوده اند. در این مطالعه ابتدا روش های مختلفی که پژوهشگران برای پاسخ به این سوال به کار گرفته اند معرفی می شود و سپس با انجام برازش روی 440 داده مربوط به رودخانه های با بستر شنی در حالت مقطع پر، روابط بی بعد با استفاده از روش پارکر و روابط با بعد یک، دو و سه متغیره ای با پارامترهای دبی مقطع پر، اندازه متوسط ذرات بستر و شیب کانال استخراج شده است. در نهایت با استفاده از یک مجموعه 95 داده ای دیگر روابط توسعه داده شده بابعد و بدون بعد برای پیش بینی عرض پایدار رودخانه های شنی با استفاده از محدوده خطای 50 درصدی مورد بررسی قرار میگیرند. نتایج برازش روی داده ها نشان میدهد که عرض پایدار رودخانه های شنی به هرسه متغیر وابسته است، و بهترین رابطه با این سه پارامتر حاصل میشود. همچنین مقایسه بین روابط نشان میدهد که رابطه با بعد یالین و رابطه بدون بعد آربلاز و همکاران با توجه به معیار محدوده خطای 50 درصدی بهتر از سایر روابط عرض پایدار رودخانه های با بستر شنی را پیش بینی میکنند.
    کلیدواژگان: عرض پایدار، رودخانه بستر شنی، نظریه رژیم، فرضیات حدی، روش نیمه نظری
  • عطاالله کاویان، مریم رضایی پاشا صفحه 35
    تغییر کاربری اراضی به طور عام ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک و در نتیجه کیفیت آن را تحت تاثیر قرار می دهد. لذا در این پژوهش تاثیر تغییر کاربری اراضی بر تخریب خاک در بخشی از شمال ایران با استفاده از شاخص های پایداری خاکدانه، فرسایش پذیری خاک، تخریب خاک و وزن مخصوص ظاهری خاک بررسی گردید. برای این منظور 120 نمونه خاک از سه کاربری اراضی مجاور هم شامل جنگل، مرتع و کشاورزی در دو عمق 0-10 و10-20 سانتی متری از حوزه آبخیز کسیلیان جمع آوری گردید. نتایج تحلیل واریانس نشان داد که شاخص فرسایش پذیری خاک، وزن مخصوص ظاهری و شاخص پایداری خاکدانه ها در هر دو عمق بین کاربری های مختلف در سطح 99 درصد دارای اختلاف معنی دار هستند. شاخص فرسایش پذیری خاک در عمق سطحی به ترتیب در کاربری کشاورزی و مرتع 7/85 و 3/114% و در عمق 10-20 سانتی متر نیز 09/9و 72/72 % نسبت به کاربری جنگل افزایش داشته است. پایداری خاکدانه ها در کاربری مرتع 17/52% و کاربری کشاورزی 56/19% در عمق سطحی و به ترتیب 17/24 و 48/55 % در عمق 10-20 سانتی متر نسبت به کاربری جنگل کاهش داشته است. نتایج حاصل از شاخص تخریب خاک نیز مقادیر منفی در کاربری مرتع و کشاورزی نسبت به کاربری جنگل را نشان داده است که بیانگر نزول کیفیت خاک در اثر تغییر کاربری اراضی می باشد.
    کلیدواژگان: پایداری خاکدانه، فرسایش پذیری خاک، شاخص تخریب خاک، حوزه آبخیز کسیلیان
  • محمد ابراهیم بنی حبیب، طاهر علمی، آذر عربی صفحه 45

    تعیین اولویت بندی زمانی احداث سدهای تاخیری، برای انتخاب روش بهینه زمان بندی اجرای این سازه ها اهمیت دارد. مهار سیلاب حوزه آبخیز تجریش به علت مشرف بودن به شهر پر جمعیت تهران، از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و ضروری است برای بررسی اثر الویت بندی زمانی سازه های مهار سیلاب، شاخص های الویت بندی زمانی آن ها ارزیابی گردد. به این منظور سیلاب این حوزه آبخیز با استفاده از نرم افزارHEC-HMS، شبیه سازی شده و براساس داده های بارش و سیلاب ثبت شده، واسنجی آن انجام گردیده است. در این پژوهش براساس توصیه استاندارد آب ایران، از سیلاب با دوره بازگشت 200 ساله جهت بهینه سازی ابعاد خروجی های سدهای تاخیری استفاده شده است. شاخص های مساحت، بده اوج، بده ویژه، درصد کاهش بده اوج سیلاب حوزه در اثر حذف رواناب یک زیرحوزه (FI)، کاهش بده اوج ویژه سیلاب حوزه در اثر حذف رواناب یک زیرحوزه (fi)، درصد کاهش بده اوج سیلاب حوزه در اثر عملکرد سد تاخیری در یک زیر حوزه (Fm)، کاهش بده اوج ویژه سیلاب حوزه در اثر عملکرد سدهای تاخیری در یک زیر حوزه ()، هزینه یک واحد کاهش بده اوج سیلاب () و هزینه کل اجرا، برای تعیین اولویت بندی زمانی احداث سدهای تاخیری استفاده شده که از بین آنها، Fm و شاخص های جدید تعریف شده در این پژوهش هستند. با استفاده از هر یک از این شاخص ها، اولویت بندی زمانی احداث سد های تاخیری تعیین شده و برای تعیین ارجحیت هر یک از این شاخص ها، از شاخص هزینه یک واحد کاهش بده اوج سیلاب به عنوان شاخص اصلی استفاده گردید. نتایج نشان داد که شاخص با دارا بودن حداقل مجموع قدرمطلق اختلاف الویت های این شاخص با الویت های شاخص اصلی ()، بهترین شاخص و شاخص هزینه با بالاترین مقدار مجموع اختلاف یاد شده(PIMC) نامناسب ترین شاخص است. مقدار PIMC برای دو شاخص یاد شده به ترتیب 6 و 80 می باشد.

    کلیدواژگان: شاخص تعیین اولویت بندی زمانی، شاخص اقتصادی، سدهای تاخیری، سیلاب شهری، مهار سیلاب و سیلاب تجریش
  • ابراهیم کریمی سنگ چینی، مجید اونق صفحه 53
    در این پژوهش خطر زمین لغزش در زیر حوزه های آبخیز چهل چای با مدل آماری دو متغیره تراکم سطحی، وزن دهی شده با AHP به منظور تعیین مناطق خطر زمین لغزش برای مدیریت خطر و خسارت حوزه آبخیز مورد ارزیابی قرار گرفت. ابتدا از طریق بازدید میدانی و استفاده از اطلاعات محلی و دستگاه GPS، از زمین لغزش های موجود(تعداد و مساحت) فهرست برداری شده و نقشه پراکنش زمین لغزش به تفکیک زیرحوزه ها تهیه گردید. با مرور منابع قبلی و بررسی شرایط حوزه آبخیز چهل چای 9 عامل اعم از ارتفاع، شیب، جهت شیب، سنگ شناسی، فاصله از گسل، فاصله از آبراهه، فاصله از جاده، کاربری اراضی و میزان بارش به عنوان عوامل موثر بر زمین لغزش(متغیر مستقل) انتخاب شده و نقشه خطر نسبی زمین لغزش با 6 کلاس به ازای هر یک از آن ها تهیه شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین فراوانی و مساحت زمین لغزش ها در زیر حوزه ها، بین تراکم سطحی در بین 4 زیر حوزه، بین مساحت کلاس های خطر در هر زیرحوزه و نیز مساحت هر کلاس در بین زیرحوزه ها در سطح 1 درصد تفاوت معنی دار ولی تراکم عددی در بین 4 زیر حوزه تفاوت معنی داری ندارد. در 59 درصد از طبقات در زیرحوزه های متفاوت، رابطه معنی داری بین مساحت زمین لغزش و مساحت طبقات عوامل مختلف درسطح 1 درصد وجود نداشت. همچنین نتایج پژوهش نشان می دهد که براساس درصد کلاس های خطر زیاد و خیلی زیاد، زیرحوزه های قلعه قافه(6/51%)، خروجی(7/19%)، چمانی(1%) و دوزین(0%) به ترتیب در رتبه های 1 تا 4 قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: خطر زمین لغزش، مدل آماری دو متغیره وزنی، AHP، زیرحوزه های آبخیز چهل چای، استان گلستان
  • علی طالبی، مریم ایزددوست صفحه 63
    ایران با توجه به ویژگی های زمین ریخت شناسی، زمین شناسی و آب و هوایی از جمله کشورهایی می باشد که در اثر وقوع زمین لغزش ها هر ساله متحمل خسارات سنگین می گردد. با توجه به اینکه بسیاری از خسارات ناشی از زمین لغزش به دلیل عدم رعایت اصول صحیح در گسترش مناطق مسکونی، ساخت سدها، احداث راه ها و تاسیسات و غیره بوجود آمده اند، لزوم شناخت مناطق حساس به زمین لغزش از اهمیت بسیاری برخوردار است. در این مطالعه با استفاده از مدل SINMAP، نقشه خطر زمین لغزش در حوزه سد ایلام تهیه گردیده است. در این حوزه هر ساله حجم زیادی از رسوبات وارد رودخانه اصلی و سپس وارد دریاچه سد می گردد. جهت انجام پژوهش ابتدا ده دامنه به طور تصادفی (شامل دامنه های لغزشی و پایدار) انتخاب گردیدند. سپس پارامترهای فیزیکی و مکانیکی خاک (شامل بافت خاک، هدایت هیدرولیکی، زاویه اصطکاک داخلی خاک، چسبندگی خاک) محاسبه گردید. نتایج حاصل از اجرای مدل SINMAP در دامنه های مذکور، نشان می دهد که مدل SINMAP از دقت بالایی در پیش بینی خطر زمین لغزش در حوزه سد ایلام برخوردار است. بر اساس نقشه پهنه-بندی خطر زمین لغزش با استفاده از مدل SINMAP در حوزه سد ایلام، 65 درصد منطقه در کلاس پایدار قرار گرفته است. دو کلاس پایداری «متوسط» و«شبه پایدار» نیز هر کدام 10 درصد از سطح منطقه را به خود اختصاص داده اند و «کلاس های احتمال ناپایداری کمتر از 50%» تا «ناپایدار» نیز در مجموع 15 درصد از سطح حوزه سد ایلام را شامل می شوند.
    کلیدواژگان: زمین لغزش، SINMAP، حوزه سد ایلام، پهنه بندی
  • مقاله کوتاه
  • محمود آذری، سیدحمیدرضا صادقی، عبدالرسول تلوری صفحه 69
    در این مطالعه، تاثیر اقدامات آبخیزداری بر رفتار سیلاب بازه ای مسکونی از حوزه آبخیز جاغرق در استان خراسان رضوی با تلفیق مدل های HEC–HMS و HEC-RAS بررسی گردید. به همین منظور، داده های موردنیاز اجرای مدل ها تامین و واسنجی و اعتبارسنجی آن ها صورت گرفت. سپس پاسخ هیدرولوژیکی حوزه آبخیز در محل بازه مسکونی به تغییرات اعمال شده ناشی از اقدامات مختلف و معمول مهار سیلاب از طریق اجرای مجدد مدل های مذکور ارزیابی شد. نتایج مطالعه ضمن تائید کارایی تلفیق مدل ها در ارزیابی تاثیر اقدامات مهار سیلاب نشان داد که با افزایش دوره بازگشت سیلاب نقش اقدامات انجام شده در کاهش دبی اوج و پهنه سیلاب کم شده و اقدامات مهار سیلاب بیش ترین و کم ترین تاثیر را به ترتیب بر دبی اوج و سطح سیل گیری داشته اند.
    کلیدواژگان: ارزیابی اقدامات آبخیزداری، خراسان رضوی، مدل سازی سیلاب، HEC، HMS، HEC، RAS
|
  • F. Safshekan, N. Pirmoradian, R. Afshin Sharifan Page 1
    Rainfall-runoff process is a non-linearity and complex phenomenon in hydrology. Comprehensive models are widely implemented for rainfall-runoff modeling. However, these models require a large number of detail information and their application are limited to just field scale studies. In case of lack of detailed data, black boxes model like artificial neural networks can be implemented to model the complex and nonlinearity relationships. To simulate the rainfall-runoff hydrograph in the kasilian basin a multi layer perceptron design of artificial neural network with architecture 9-10-7 was implemented. First precipitation data was divided into four groups to consider the temporal pattern of rainfall. For each group, rainfall distribution in different time quartiles, base flow of hydrograph, total depth of rainfall, and rainfall depth until time of concentration, rainfall duration and antecedent precipitation index was derived and inserted to the ANN model as an input parameters. The output of ANN model consists of peak discharge and its occurrence time, hydrograph base time, time of the 50 and 75 percent of peak discharge occurrence and hydrograph widths corresponding to these discharges. ANN model was executed for the different groups of data using the various activation functions in hidden and output layers. The results indicated that there is a strong correlation between model outputs and measured data. Correlations varies from 0.9107 (RMSE= 0.0882) for the first group to 0.99 (RMSE=0.0678) for the fourth group. These strong correlations confirm that in case of lack of detailed data, ANN model can be used for simulation of hydrological parameters.
    Keywords: Rainfall, Runoff Hydrograph, Artificial Neural Network, Rainfall Temporal Pattern
  • G. Farahi, S.R. Khodashenas, A. Alizadeh Page 11
    Nowadays, soil erosion is one of the most important natural hazards in water and soil resources management. Therefore, having estimates of sediment yield are essential for the sustainable environment management. In this respect, proposing a novel method to estimate sediment yield at the scale of a watershed, utilizing a deep knowledge of variables controlling soil erosion and sediment delivery process, is needed. Generally, in the modeling of environmental processes (e.g. sediment yield), available datasets are imprecise, and their relationships are vague. Hence, the most adapted methods with these restrictions should be developed and used. This paper aims to develop a multiple fuzzy regression model for estimating the sediment yield of 29 sub-watersheds located in the north east of Iran. To do this, various morphometric, hydrologic, lithologic, climate and land use characteristics of each sub-watershed were analyzed. Then, the most controlling variables for different modes using multiple linear regression models were identified. Fuzzy least square regression models with fuzzy output and coefficients using selected most influential variables were then constructed. The results showed that the capabilities of the models predictions during wet months were enhanced, the period in which, the larger amount of events occurred. For instance, the models efficiency for prediction of average sediment yield over the whole year and wet months, in the conditions of 29 sub-watersheds, 17 large sub-watersheds and 12 small sub-watersheds increased from 0.85 to 0.88, 0.77 to 0.87 and 0.82 to 0.9, respectively.
    Keywords: Effective Variables, Fuzzy Regression, Khorasan Province, Multiple Linear Regression, sediment yield
  • M.R.M. Tabatabai, A. Tahershamsi, R. Shirkhani Page 25
    Stable width of regime rivers is one of the most important features in watercourses on the basis of which design criteria is established. Up to now, many researchers have studied numerous approaches to predict river stable width. Herein this research, different approaches have initially been introduced and then 440 data points of gravel bed were used to derive regime equations for one, two and three variables with bankfull discharge, median bed material size and longitudinal channel shape, respectively. In this research, non-dimensional Parker's approach was applied to obtain new regime equations for the so-called database. Finally, the dimensional and non-dimensional derived equations, accompanied by others works, were tested with another database including 95 data points of different gravel bed rivers with 50% error bands. It was deduced that three-variable equation is most appropriate. Likewise, a comparison among introduced relationships were also made and indicated that Yalin dimensional equation and Arbeláez et al. non-dimensional equation are most appropriate to estimate stable width with 50% error bands.
    Keywords: Stable Width, Gravel bed River, Regime Theory, Extremal Hypotheses, Semi, Theoretical Method
  • A. Kavian, M. Rezaei Pasha Page 35
    Land use Changes generally will affect on soil physical and chemical properties and so will diminish soil quality. In this study, the effect of land use change on soil degradation in parts of northern Iran was investigated using aggregate stability index (MWD), soil erodibility, soil deterioration indicators and soil bulk density. For this reason, 120 soil samples from depth 0-10 and 10-20 cm were collected in three adjacent land uses in Kasilian Watershed including forest, grazing and agricultural area. The results of one- way analysis of variance (ANOVA) showed that soil erodibility, aggregate stability indices and soil bulk density have significant differences in two depths between three land uses at 99 percent level. To compare with forest, soil erodibility has increased in depth 0-10 in agriculture and grazing land by 85.7 and 114.3%, respectively. The results for depth 10-20cm were observed to be 9.09 and 72.72%. Soil aggregate stability also has increased by 52.17, 19.56 % in depth 0-10 cm and by 24.17, 55.48% in depth 10-20 cm for agriculture and grazing land, respectively, comparing with forests land. The results also illustrated negative values of soil Deterioration index in agriculture and grazing comparing with forest.
    Keywords: Aggregate Stability, Soil Erodibility, Deterioration Index, Kasilian Watershed
  • M. E. Banihabib, T. Elmi, A. Arabi Page 45

    Determination of detention dam construction priority is important for selection of optimized method of time schedule for the construction. Since Tajrish watershed is in upstream of populous city of Tehran, its flood control is very important. It is necessary that detention dam priority indices be evaluated for studying the effect of flood control structure construction time scheduling. Therefore, the watershed flood has been simulated using HEC-HMS model and it has been calibrated by recorded rainfall and flood data. The 200 year-return-period flood was used to optimize the outlet of detention dam in according to the recommended water standard of Iran. In this paper, different indices are studied for determining detention dam priority, as follow: area, peak discharge, specific peak discharge, peak discharge reduction percentage due to omitting of a sub basin runoff (FI), specific peak discharge reduction percentage due to omitting of a sub basin runoff (fi), peak discharge reduction due to operation of a detention basin in a sub basin (Fm), specific peak discharge reduction due to operation of a detention basin in a sub basin (fm), total cost and unit flood reduction cost(ΔQC). The detention dam construction priorities have been determined using these indices. Fm and fm are new priority indices proposed in this paper. Furthermore unit flood reduction cost (ΔQC) index was used to rank priority indices. The results show that fm index has the minimum sum of absolute priorities differences (PIMC) with standard index (ΔQC) and the cost index has been the maximum one. fm and cost indices have PIMC equal to 6 and 80, respectively. So, they are the best and the worst indices, respectively.

    Keywords: Priority Index, Economic Criteria, Detention Dam, Urban Flood, Flood Control, Tajrish flood
  • E. Karimisang Chini, M. Ownegh Page 53
    In this paper, the hazard of landslide in Chehel-chay sub-watersheds was examined via weighted(AHP) bivariate statistical model in order to specify hazardous areas of landslide for risk and hazard management of watershed. First, landslide (number and area) were mapped through field observation and using GPS set. Then, distribution map of landslide was prepared for each sub watershed. Through reviewing literature and studying conditions of Chehel-chay watershed, 9 factors incude elevation, slope, aspect, lithology, distance from fault, stream and road, land use, and precipitation amount were chosen as an effective factors on landsliding (independent variable). Relative hazard map was prepared with 6 classes for each one. Results showed that there are significant differences between abundance and area of sliding in the Sub-watershed, between surface density among 4 sub-watersheds, between areas of hazard classes in each Sub-watershed and also area of each class among the sub-watersheds, in 1% probability level, but there was no significant difference in numerical density among 4 sub-watersheds. In 59% of classes in different sub-watersheds, there was no significant difference between area of landsliding and areas of different factors classes in 1% probability level. Also results showed that on the basis of percentage of high and very high hazards, Ghale Ghafe (51.6%), Khorooji (19.7%), Chamani (1%), and Dozin (0%) are in 1 to 4 ranks, respectively.
    Keywords: Landslide Hazard, Weighedt Bivariate Statistical Model, AHP, Chehel, Chay Sub, Watershed, Golestan Province
  • A. Talebi, M. Izaddoust Page 63
    Iran encounters heavy damages due to the landslide occurrences because of topographic, geologic, and climatic conditions. In addition, incorrect principles in the development of residential areas, road building and etc can cause an increase in the risk, so recognizing of landslide susceptible areas are important. In this research, the landslide zonation map in Ilam dam basin presented by using SINMAP model. High rate of sediment load is entered to the river and finally is delivered to the reservoir of Ilam dam. For carrying out this research, first, 10 hill-slopes (stable and unstable) were selected randomly. Then, physical and mechanical characteristics of soils (like soil texture, hydraulic conductivity, internal friction angle and soil cohesion) were computed. The obtained results by running the SINMAP model, shows high accuracy for predicting the landslide in hill-slopes. Based on the landslide hazard map by using the SINMAP model, more than 65% of the study area has been located in stable class. The moderately stable and quasi-stable classes each cover 10% of the area. Moreover, unstable classes (instability less than 50% and completely unstable) cover more than 15% of the area in Ilam dam basin.
    Keywords: Landslide, SINMAP Model, Ilam Dam Basin, Zonation
  • M. Azari, S.H.R. Sadeghi, A.R. Telvari Page 69
    The present study was conducted to investigate the effects of watershed management activities on flood behavior through integrating HEC-HMS and HEC-RAS models for the residential reach of Jaghargh watershed in Khorasan Razavi Province. Towards this attempt, the models inputs were provided and subjected to calibration and validation stages. The response of the watershed at the study reach was then assessed. The results of the study showed that integration of models was useful in assessment of flood control measures and effects of flood measures on flood peak and inundation area have decreased with increase of return period. The maximum and the minimum effect of flood control activities were also observed on flood peak and inundation area, respectively.
    Keywords: Flood Modeling, HEC, HMS, HEC, RAS, Iran, Khorasan Razavi Province, Watershed Management Measures Assessment