فهرست مطالب

Journal of Advances in Medical and Biomedical Research
Volume:20 Issue: 83, 2013

  • تاریخ انتشار: 1391/10/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سمیه سادات رجایی، لیلا آزاد بخت، پروانه صانعی، مجید خزاعی، احمد اسماعیل زاده * صفحات 1-16
    زمینه و هدف

    محدودیت کربوهیدرات رژیم غذایی یکی از رویکردهای موثر در کنترل سندرم متابولیک است. لیکن اطلاعات محدودی در زمینه ی نقش فرایندهای التهابی در این خصوص ارایه شده است.

    روش بررسی

    در این کارآزمایی بالینی متقاطع، 30 زن دارای اضافه وزن یا چاقی (BMI بالای kg/m225) مبتلا به سندرم متابولیک، به طور تصادفی به دو گروه مصرف کننده ی رژیم پرکربوهیدرات (60 تا 65 درصد کربوهیدرات، 20 تا 25 درصد چربی) و رژیم با محدودیت متوسط کربوهیدرات (43 تا 47 درصد کربوهیدرات، 36 تا 40 درصد چربی) به مدت 6 هفته تقسیم شدند. پس از 2 هفته دوره ی Wash out، مرحله ی دوم به مدت 6 هفته با دریافت رژیم غذایی که در فاز اول دریافت نشده بود، ادامه یافت. در شروع و پایان هر مرحله بیومارکرهای التهابی (hs-CRP، hs IL-6، hs TNF-α، SAA)، شاخص های مربوط به عملکرد آندوتلیال (E-selectin، sICAM-1، sVCAM-1) و آدیپوسیتوکین ها (لپتین و آدیپونکتین) در حالت ناشتا اندازه گیری شدند.

    یافته ها

    مصرف رژیم پرکربوهیدرات با افزایش سطح SAA (μg/mL 22/1±27/3) همراه بود، در حالی که رژیم با محدودیت متوسط کربوهیدرات منجر به چنین اثرات نامطلوبی نشد (04/0=P). سطح سرمی لپتین و آدیپونکتین تنها به دنبال رژیم پرکربوهیدرات کاهش یافت (05/0>P)؛ لیکن تفاوت معنی داری بین دو رژیم بر این مارکرها وجود نداشت (05/0)

    کلیدواژگان: کربوهیدرات، رژیم غذایی، چاقی، سندرم متابولیک، CRP، آدیپوکین، عملکرد آندوتلیال
  • مریم رف رف، مینا کریمی، محمدرضا رشیدی، افشار جعفری صفحات 17-30
    زمینه و هدف
    مقاومت به انسولین از اجزای کلیدی سندرم متابولیک و فاکتور خطرساز برای دیابت و بیماری های قلبی عروقی به خصوص در افراد چاق می باشد. هدف مطالعه ی حاضر بررسی تاثیر مکمل یاری L-کارنیتین در مقایسه با تمرین هوازی متوسط بر مقاومت به انسولین و شاخص های تن سنجی در زنان چاق بود.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی 44 نفر از زنان چاق (kg/m230 ≤ BMI) به طور تصادفی به چهار گروه 11 نفره به ترتیب زیر تقسیم شدند:1- دریافت L-کارنیتین (g/day2)،2- تمرین هوازی به همراه دارونما،3- دریافت L-کارنیتین به علاوه ی تمرین هوازی و4- دریافت دارونما. طول مدت کلیه ی مداخلات 8 هفته بود و مداخله ی گروه های تمرین هوازی نیز به صورت سه جلسه در هفته انجام شد. در شروع و پایان مطالعه، اندازه گیری های وزن دورکمر، دورباسن، نسبت دورکمر به باسن، نمایه ی توده بدن، دریافت غذایی روزانه و سطوح ناشتای سرمی کارنیتین آزاد، گلوکز خون، انسولین و شاخص مقاومت انسولینی HOMA بررسی شدند.
    یافته ها
    در گروه های تمرین هوازی به همراه دارونما و دریافت L-کارنیتین به همراه تمرین هوازی، کاهش معنی دار دورکمر و دورباسن مشاهده شد. گلوکز خون ناشتا، انسولین و شاخص مقاومت انسولینی HOMA در گروه های تمرین هوازی به همراه دارونما و دریافت L-کارنیتین به همراه تمرین هوازی و دریافت کننده ی L-کارنیتین به طور معنی داری کاهش یافتند.
    نتیجه گیری
    نتایج بیانگر تاثیر مفید تمرین هوازی بر مقاومت به انسولین و شاخص های تن سنجی از جمله دور کمر و دور باسن در مقایسه با مکمل یاری L-کارنیتین بود و L-کارنیتین به تنهایی اثر مفیدی بر شاخص های تن سنجی نداشت. L-کارنیتین مقاومت به انسولین را کاهش داد که این اثر در مکمل یاری همزمان آن با تمرین هوازی بیشتر بود. تمرین هوازی بهترین روش کاهش وزن و بهبود مقاومت به انسولین نتیجه گیری شد.
    واژه های کلیدی: واژگان کلیدی: چاقی، L-کارنیتین، تمرین هوازی متوسط، مقاومت به انسولین
  • نوروز نجف زاده، ملیحه نوبخت، کوروش منصوری، علی نیاپور، محمد قاسم گل محمدی صفحات 31-42
    زمینه و هدف
    ضایعه نخاعی در دنیا از شیوع بالایی برخوردار است، هم اکنون جهت ترمیم علایم حسی و حرکتی بعد از ضایعات نخاعی روش درمانی خوبی وجود ندارد. به دنبال تحقیق و پژوهش پیرامون نحوه ی درمان ضایعات نخاعی، استفاده از سلول های بنیادی، دریچه ی نوینی را به روی محققین گشوده است. در این ارتباط سلول های بنیادی می تواند مشتق از منابع متفاوتی باشد. در این تحقیق با توجه به ویژگی خاص ناحیه ی بالج فولیکول مو که حاوی سلول های بنیادی چند ظرفیتی با قدرت تکثیری بالا و قابلیت دسترسی آسان می باشد، از این سلول ها جهت ترمیم ضایعات حاصله در نخاع استفاده می کنیم. در این مطالعه، سلول های بنیادی فولکیول مو بعد از جداسازی و کشت در آزمایشگاه، به مدل ضایعه ی نخاعی پیوند زده شد.
    روش بررسی
    سلول های بنیادی بیان کننده ی نستین از ناحیه ی بالج فولیکول موی موش صحرایی نژاد ویستار جدا شد، در مرحله ی بعد 14 سر موش صحرایی ضایعه نخاعی شدند و سلول های بنیادی جدا شده به محل ضایعه پیوند زده شد. هشت هفته بعد از پیوند، بهبودی رفتاری حیوان با روش نمره دهی BBB، و تغییرات فعالیت عضلانی با روش EMG، مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج بررسی رفتاری با مقیاس BBB، نشان داد که نمره ی BBB در گروه پیوندی نسبت به گروه کنترل، زیاد بود و در پایان هفته ی هفتم و هشتم میزان بهبودی عملکرد حرکتی در گروه پیوندی بهتر بود (023/0P=) که این میزان برای گروه پیوندی 32/0 ± 64/15 و برای گروه شم 45/0± 8/12 بود و در حیوانات گروه پیوندی تخلیه ی شارژها و سیگنال های EMG، طولانی بود (05/0P<).
    نتیجه گیری
    ما در این مطالعه نشان دادیم که سلول های بنیادی فولیکول موی موش صحرایی، بعد از تزریق به داخل ضایعه ی نخاعی، می تواند در ترمیم و جایگزینی سلول های عصبی و گلیال تخریب شده موثر واقع شود و باعث بهبودی حرکتی و فعالیت عضلانی شود.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی فولیکول مو، ضایعه نخاعی مدل فشاری، تست BBB، الکترومیوگرافی
  • افسانه کرمی، سعیده مظلوم زاده، منیژه جزه پناهی، میترا فرشید فر صفحات 43-52
    زمینه و هدف
    فارنژیت استرپتوککی یکی از مهم ترین عفونت های باکتریایی است که عدم درمان صحیح آن منجر به ایجاد عوارضی نظیر عوارض قلبی و کلیوی می گردد. علی رغم آن که فارنژیت استرپتوکوکی تنها درصد اندکی از اتیولوژی فارنژیت را شامل می شود، در درمان بسیاری از بیماران مبتلا به فارنژیت، مشتقات پنی سیلین تجویز می شود. این مطالعه با هدف بررسی فراوانی عفونت استرپتوکوکی در بیماران مبتلا به فارنژیتی که تحت درمان با مشتقات پنی سیلین قرار می گیرند و نیز تعیین الگوی مقاومت دارویی آن ها پایه ریزی شده است
    روش بررسی
    در این بررسی مقطعی تعداد 437 بیمار 1تا90 ساله مبتلا به فارنژیت مراجعه کننده به اورژانس که پس از معاینه جهت درمان مشتقات پنی سیلین تجویز شد، مورد مطالعه قرار گرفتند. از هر بیمار نمونه سواب حلق جهت کشت و تهیه ی اسمیر گرفته شد، سپس مقاومت آنتی بیوتیکی استرپتوکوک های بتاهمولیتیک گروه A مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    از میان 437 بیمار مبتلا به فارنژیتی که برایشان تشخیص استرپتوکک داده شده بود، تنها 31 بیمار (09/7 درصد) کشت مثبت حلق برای استرپتوکوک بتاهمولیتیک گروه A داشتند. مقاومت دارویی نسبت به اریترومایسین 2/38 درصد، جنتامایسین 8/58 درصد و پنی سیلین 9/2% گزارش گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که در 09/7 درصد از بیمارانی که آنتی بیوتیک دریافت کرده بودند، اندیکاسیون تجویز دارو وجود داشت، به نظر می رسد که میزان مصرف غیر منطقی این رده داروها در بیماران فارنژیتی بسیار بالاست و این موضوع منجر به افزایش احتمال مقاومت دارویی و ایجاد آلرژی نسبت به این قبیل آنتی بیوتیک ها می گردد، لذا در برنامه های آموزشی پزشکان باید این مساله مد نظر باشد.
    کلیدواژگان: استرپتوکوک، فارنژیت، مشتقات پنی سیلین، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • فاطمه لالوها، خدیجه علمی زاده، امیر جوادی، طلعت دباغی قلعه، بهارک کرمانشاهی صفحات 53-61
    زمینه و هدف
    تست چالش گلوکز (GCT)جهت غربالگری دیابت بارداری در هفته 24 تا 28 برای خانم های باردار انجام می شود. زنان با GCT غیرطبیعی برای انجام تست تحمل گلوکز (GTT) انتخاب می شوند. در صورت مختل بودن GTTتشخیص دیابت بارداری گذاشته می شود. شواهدی وجود دارد که GCT غیرطبیعی به تنهایی با افزایش پیامدهای نامطلوب بارداری همراه است. هدف از این مطالعه بررسی پیامد بارداری در افراد با GCT غیرطبیعی همراه با GTT طبیعی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه ی طولی آینده نگر در 190 خانم باردار، GCT در هفته ی 24تا 28 بارداری انجام شد. 95 زن باردار با GCT غیرطبیعی و GTT طبیعی (مواجهه) و 95 زن باردار با GCT طبیعی (گروه کنترل غیر مواجهه) وارد مطالعه شده و از نظر پیامدهای نامطلوب بارداری مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین وزن نوزادان درگروه مواجهه 524 ± 3397 و در گروه کنترل 384 ± 3234 گرم بود (015/0=P). در گروه مواجهه 14 نوزاد (7/14 درصد) و گروه کنترل 4 نوزاد (2/4 درصد) ماکروزوم بودند (013/0=P). فراوانی زایمان زودرس در گروه مواجهه 8 نفر (4/8 درصد) و گروه کنترل یک نفر (1 درصد) بود (03/0=P). فراوانی پره اکلامپسی در گروه مواجهه 8 نفر (4/8 درصد) و گروه کنترل 1 نفر (1 درصد) بود (03/0=P). سابقه ی خانوادگی ابتلا به دیابت در گروه مواجهه 20 نفر (21 درصد) و گروه کنترل 1 نفر (1 درصد) بود (001/0>P). متوسط تغییرات BMI در گروه مواجهه 7/1+5 و گروه کنترل 3/4+3/4 بود (004/0>P).
    نتیجه گیری
    نسبت ساکروزومی، زایمان زودرس، پره اکلامپسی، سابقه ی خانوادگی دیابت، BMI بالا و متوسط وزن موقع تولد در زنان باردار با GCT غیرطبیعی بیشتر بود. لذا به دلیل افزایش برخی پیامدهای نامطلوب بارداری پیگیری دقیق زنان در طی بارداری ضروری است.
    کلیدواژگان: دیابت بارداری، تست چالش گلوکز، پیامدهای نامطلوب بارداری
  • محمدحسین موقر، مهرداد فتحی، مجید زندی صفحات 62-69
    زمینه و هدف
    از آنجا که بیماران دارای کمردرد مایلند تا برای درمان خود به روش های غیرتهاجمی روی آورند، هدف از این تحقیق بررسی تاثیر رفلکسولوژی کف پا بر کاهش کمردردهای ناشی از دیسکوپاتی بود.
    روش بررسی
    این تحقیق، نیمه تجربی و کاربردی بر روی 30 مرد مبتلا به کمردرد ناشی از دیسکوپاتی با تشخیص پزشک متخصص و میانگین سنی 5 ±30 سال و نمره ی BMI بین 18 تا 25 بود. آزمودنی ها به طور تصادفی ساده به 2 گروه مساوی 15 نفری تجربی و کنترل طبقه بندی شدند. شدت درد بیماران به صورت پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از شاخص Visual Analogue Scule اندازه گیری شد. پروتکل رفلکسولوژی طی 15 جلسه 30 دقیقه ای (یک روز در میان به مدت یک ماه) روی آزمودنی ها اجرا شد. در این مدت، گروه کنترل هیچ گونه درمانی دریافت نمی کرد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های تحقیق، از آمار توصیفی و استنباطی به ویژه روش آزمون t زوجی و t وابسته استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحقیق، اثر بخشی رفلکسولوژی کف پا بر میزان کاهش کمردردهای ناشی از دیسکوپاتی را در سطح معناداری (05/0>P) تایید کرد و تفاوت معناداری بین میانگین شدت درد با استفاده از نمره ی VAS گرفته شده از افراد گروه تجربی در قبل و بعد از برنامه رفلکسولوژی کف پا نشان داد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    رفلکسولوژی کف پا می تواند به عنوان یک روش جهت کاهش کمردردهای ناشی از دیسکوپاتی، موثر باشد.
    کلیدواژگان: رفلکسولوژی کف پا، کمردرد، دیسکوپاتی
  • مهدی اسکندری، سعیده مظلوم زاده، محمود حکمی، ندا تاجیک نیا، آتوسا دبیری اسکویی، گودرز کلی فرهود صفحات 70-77
    زمینه و هدف
    با توجه به تاثیر سوء عدم تحرک بر سیستم های فیزیولوژیکی بدن از جمله سیستم تنفس و لزوم عملکرد مطلوب آن، در این مطالعه تاثیر ورزش در طول یک ترم واحد تربیت بدنی بر عملکرد سیستم تنفس توسط شاخص های ارزیابی کننده ی عملکرد ریوی به روش اسپیرومتری در دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی زنجان مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه بر روی کلیه ی 141 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی زنجان ورودی مهر سال 1388 که واحد تربیت بدنی 1 را اخذ کرده بودند، انجام شد. در طول ترم همه ی شرکت کنندگان تحت یک برنامه ی ورزشی منظم قرار گرفتند. در پایان ترم و در آخرین جلسه ی واحد تربیت بدنی 1 و قبل از انجام هرگونه فعالیت ورزشی آزمون اسپیرومتری بر اساس شاخص های %FEV1/ FVC، FEF25-75 PEFR، FVC، FEV1 به همان ترتیب اول ترم برای هر نفر 3 مرتبه انجام شد. در نهایت نتایج آزمون اسپیرومتری ابتدا و انتهای ترم با استفاده از آزمون آماری T زوجی مورد مقایسه قرار گرفت.
    نتایج
    گذراندن یک ترم واحد تربیت بدنی باعث افزایش معنی دار تمامی شاخص های ارزیابی کننده عملکرد ریوی شد (0001/0P<). بیشترین و کمترین اختلاف میانگین قبل و بعد از آزمون به ترتیب مربوط به شاخص های PEF/PPEFو FEV1 /FVC بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به بی تحرکی طولانی مدت به منظور درس خواندن برای کنکور، گذراندن یک ترم واحد تربیت بدنی تاثیر قابل توجهی را بر روی تست های ارزیابی عملکرد تنفسی نشان داد.
    کلیدواژگان: فعالیت فیزیکی، اسپیرومتری، تست های عملکرد ریوی
  • هما بابایی، علی اصفر عالیپور، لیلا مرادی فرا دنبه، منصور رضایی صفحات 78-89
    زمینه و هدف
    میزان بقای نوزادان نه تنها وابسته به وزن هنگام تولد و سن داخل رحمی آن ها است بلکه به سایر عوامل و وضعیت فیزیولوژیک آن ها به ویژه شدت بیماری در ساعات اولیه ی زندگی نیز بستگی دارد. این مطالعه به منظور ارزیابی ابزار نمره دهی وضعیت فیزیولوژیک حاد نوزادان (SNAP-II) و برخی عوامل دیگر در پیش بینی پیامد نوزادان بستری در بخش مراقبت ویژه نوزادان بیمارستان امام رضا (ع) کرمانشاه انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه ی توصیفی تحلیلی برروی تمامی نوزادان بستری شده در بخش مراقبت ویژه نوزادان بیمارستان امام رضا (ع) کرمانشاه از آبان ماه سال 1388 لغایت فروردین ماه سال 1389 انجام شد. یافته های دموگرافیک، نمره ی آپگار در دقیقه اول و پنجم، مرکز ارجاع نوزاد، سابقه ی بستری قبلی، تشخیص اولیه و نهایی جمع آوری و ثبت شدند. نمره ی SNAP-II در طی 12 ساعت اول از زمان بستری نوزاد محاسبه شد. نوزادان از زمان بستری تا ترخیص و یا مرگ پیگیری شدند. نتایج با آزمون های t مستقل و مجذور کای تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    تعداد 287 نوزاد وارد مطاالعه شدند. میزان مرگ نوزادان 6/13 درصد (39 نفر) بود. میزان مرگ ومیر با میانگین وزن بدو تولد نوزاد (0001/0P<)، سن داخل رحمی (003/0P=)، نمره ی آپگار دقایق اول و پنجم تولد و نمره ی SNAP-II بیشتر از 40 (0001/0P<)، رابطه ی آماری معناداری داشتند. رابطه ی آماری معنی داری بین جنس، مرکز ارجاع و سابقه ی بستری قبلی نوزادان با فوت آنان وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نمره ی ابزارSNAP-II بیش از 40 و میانگین وزن بدو تولد بیشترین ارزش تشخیصی در پیش بینی میزان مرگ نوزادان را دارد. نمره ی آپگار دقیقه اول و پنجم و سن داخل رحمی نیز از عوامل مفید دیگری برای تعیین احتمال مرگ در نوزادان می باشند.
    کلیدواژگان: نوزاد، SNAP، II، میزان مرگ نوزادان
  • سید علیرضا طلایی، مریم غلامی، سعیده داوری، مرجان قائمی، محمود سلامی * صفحات 90-101
    زمینه و هدف

    دیابت شیرین یک معضل پیچیده ی متابولیک که است که باعث ایجاد اختلال در یادگیری و حافظه ی فضایی می شود. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر مکمل های روی و ملاتونین بر یادگیری و حافظه ی فضایی موش های صحرایی دیابتی بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه ی تجربی از 5 گروه 10 سری موش صحرایی نر نژاد ویستار استفاده شد. گروه شاهد (C)، گروه موش های دیابتی با رژیم غذائی نرمال (D)، حیوانات دیابتی دریافت کننده ی روی (روزانه 227 میلی گرم در لیتر آب آشامیدنی، D+Z)، موش های دیابتی دریافت کننده ی ملاتونین (روزانه 150 میلی گرم در لیتر آب آشامیدنی، D+M) و موش های دیابتی دریافت کننده ی هر دو مکمل (D+ZM). مصرف مکمل ها از 5 روز قبل از القای دیابت (تک دوز 60 میلی گرم به ازای وزن بدن استرپتوزوسین) شروع شد. 20 روز بعد از القای، یادگیری فضایی به مدت 5 روز (هر روز 4 جلسه) در ماز آبی موریس سنجیده شد. در روز آخر نیز حافظه ی فضایی بررسی شد و میزان قند و انسولین سرم ارزیابی گردید.

    یافته ها

    موش های دیابتی در مقایسه با حیوانات کنترل، به منظور یافتن سکوی پنهان زمان بیشتری را در ماز سپری کرده، مسافت کمتری را نیز پیمودند (0001/0P<). در مرحله ی پروب نیز آن ها زمان کمتری را در ربع هدف گذراندند (004/0P=). مصرف همزمان مکمل ها مانع از ایجاد اختلال در یادگیری و حافظه ی فضایی موش های دیابتی شد.

    نتیجه گیری

    القای دیابت در موش های صحرایی باعث ایجاد اختلال در روند یادگیری و تثبیت حافظه ی فضایی آن ها در ماز آبی موریس شده، مصرف مکمل های ملاتونین و روی با این اختلال مقابله می کند.

    کلیدواژگان: دیابت شیرین، استرپتوزوسین، یادگیری ماز، روی، ملاتونین، موش صحرایی
  • ابراهیم فتاحی، محمدحسین صومی، رها پیشدا، مرتضی قوجازاده، پریسا رضایی، گلناز مجیدی، شهناز نقاشی صفحات 102-111
    زمینه و هدف
    خونریزی ناشی از واریس مری با میزان مرگ و میر و هزینه ی بالای بیمارستانی همراه است. با تشخیص عوامل پیش بینی کننده ی خونریزی مجدد در هنگام بستری، می توان با اقدامات درمانی مناسب، از میزان بیماری زایی و مرگ ناشی از آن کاست. هدف مطالعه ی حاضر تعیین عوامل پیش بینی کننده ی خطر خونریزی مجدد در بیماران بستری شده به علت خونریزی از واریس مری با استفاده از عوامل دخیل در سیستم نمره دهی (CTP)Child Turcotte Pugh می باشد.
    روش بررسی
    طی یک مطالعه ی تحلیلی مقطعی 100 بیمار بستری در مرکز آموزشی درمانی امام خمینی به علت خونریزی از واریس مری در مدت 1 سال (از تیر ماه 1386 تا خرداد ماه 1387) بررسی شدند. برخی مشخصات فردی- اجتماعی شامل سن، جنس، علت بیماری، امتیاز طبقه بندی CTP و یافته های بالینی، اندوسکوپیک و آزمایشگاهی بیماران ثبت شد. بیماران به دو گروه با و بدون خونریزی از واریس تقسیم بندی شدند و عوامل پیش بینی کنندگی در دو گروه مشخص گردید.
    یافته ها
    68 نفر در گروه بدون خون ریزی مجدد با میانگین سنی 42/16±88/49 سال و 32 نفر با میانگین سنی 81/19±22/54 سال، در گروه با خون ریزی مجدد بودند. سایز واریس (046/0=P)، انسفالوپاتی (05/0>P)، آسیت (5/0>P)، طبقه بندی CTP (0001/0>P) اثر پیش بینی کننده بر بروز خونریزی مجدد داشتند. 12 نفر کلاس A، 59 نفر کلاس B و 29 نفر کلاس C طبقه بندی CTP داشتند. میزان حساسیت CTPو بیلی روبین در پیش بینی از طریق نمودار ROC، به ترتیب بیشتر از 85 و 62 درصد محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    تعیین درجه و امتیاز CTP در زمان مراجعه بیمار با خونریزی واریسی، اطلاعات مفیدی را در زمینه ی ریسک خونریزی فراهم می کند. در این مطالعه بیماران با CTP کلاس B قویا مستعد خونریزی مجدد بودند. همچنین با افزایش سطح بیلی روبین یا آسیت و انسفالوپاتی شدیدتر، خطر خونریزی بیشتراست که در این افراد نیز باید اقدامات پیگیرانه و محافظه کارانه صورت گیرد.
    کلیدواژگان: واریس مری، خونریزی واریسی، خونریزی مجدد، CTP
  • عبدالله اردبیلی، لیلا عظیمی، هاجر محمدی برزلیقی، پرویز اولیا، مریم بهشتی، ملیحه طالبی، مصدق جباری، عبدالعزیز رستگار لاری صفحات 112-119
    زمینه و هدف
    اسینتوباکتر بومانی یک پاتوژن مهم انسانی است که در سال های اخیر به علت ایجاد عفونت های بیمارستانی مقاوم به درمان، به ویژه در بیماران دچار سوختگی و یا بستری در بخش مراقبت های ویژه، به شدت مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این مطالعه جداسازی گونه های اسینتوباکتر بومانی از زخم سوختگی بیماران و تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی این باکتری ها نسبت به آنتی بیوتیک های منتخب می باشد.
    روش بررسی
    نمونه های جدا شده از بیماران تحت شرایط استاندارد به آزمایشگاه منتقل شدند. نمونه ها ابتدا خالص سازی شده و با استفاده از تست های بیوشیمیایی گونه های اسینتوباکتر بومانی جداسازی شدند. سپس ارزیابی مقاومت گونه های تایید شده نسبت به 17 آنتی بیوتیک منتخب با روش انتشار دیسک و حداقل غلظت مهاری (MIC) برای 5 آنتی بیوتیک رایج درمانی انجام گرفت.
    یافته ها
    از 65 ایزوله ی کلینیکی اسینتوباکتر بومانی، 61 سویه (94 درصد) مقاومت چندگانه (MDR) نسبت به آنتی بیوتیک های مورد بررسی داشتند. بیشترین مقاومت در روش دیسک دیفیوژن آگار نسبت به سفتازیدیم و آزترونام (98 درصد) و در بین آنتی بیوتیک های مورد بررسی جهت تعیین MIC، نسبت به سفتازیدیم، سفپیم و سیپروفلوکساسین بیشترین مقاومت مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه، گسترش سویه های اسینتوباکتر بومانی مقاوم به آنتی بیوتیک و مشکلات درمانی ناشی از آن را در ایران تایید می کند. تعیین الگوی مقاومت این باکتری ها با توجه به MIC، روشی است که می تواند ما را در جهت درمان بیمار به خصوص در بیماران دچار سوختگی یاری دهد. لذا به نظر می رسد تعیین MIC برای عامل این عفونت در برخی بیماران خاص ضروری باشد.
    کلیدواژگان: اسینتوباکتر بومانی، مقاومت آنتی بیوتیکی، حداقل غلظت مهاری (MIC)
  • ایرج جعفری انارکولی، حسین یرزگر گنجی صفحات 120-127
    شریان آگزیلاری ادامه ی شریان تحت ترقوه ای است که از کنار خارجی دنده اول شروع شده و در کنار تحتانی عضله گرد بزرگ با تبدیل شدن به شریان بازویی پایان می یابد. واریاسیون شاخه های منشعب از شریان آگزیلاری شایع می باشد که یک مورد نادر آن در هنگام تشریح به روش کلاسیک (Grand''s Method) حفره ی زیر بغل سمت چپ یک جسد مذکر با سن تقریبی 25تا30 سال در سالن تشریح دانشگاه علوم پزشکی زنجان مشاهده گردید. علی رغم وجود تنه ی توراکوآکرومیال، بخش دوم شریان آگزیلاری دارای یک تنه ی مشترک برای شریان های سینه ای خارجی و توراکودورسال بود. که شاخه ی توراکودورسال همراه با عصب و ورید توراکودورسال وارد عضله ی پهن پشتی شده است. از آنجا که شریان آگزیلاری بعد از شریان پوپلیتئال بیشتر از بقیه ی شریان های بدن در معرض پارگی و آسیب می باشد و به خصوص در مواردی مثل جاانداختن دررفتگی قدیمی مفصل شانه و یا برداشتن عقده های لنفاوی آگزیلاری؛ بنابراین آگاهی کامل از آناتومی طبیعی و واریاسیون های شریان آگزیلاری برای متخصصین علوم پزشکی به خصوص جراحان عروق، متخصصین ارتوپدی، رادیولوژیست ها و متخصصین علوم تشریح فوق العاده مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: شریان آگزیلاری، شریان توراکودورسال، واریاسیون، تنه ی مشترک
|
  • Rajaie S., Azadbakht L., Saneei P., Hkazaei M., Esmaeilzadeh A. Pages 1-16
    Background And Objective

    Dietary carbohydrate restriction is one of the most effective approaches in the management of metabolic syndrome. However، there is little information available on the role of inflammatory processes.

    Materials And Methods

    In a randomized cross-over clinical trial، thirty overweight or obese (BMI>25 kg/m2) women with metabolic syndrome were randomly allocated into two groups، to follow either a high-carbohydrate (HC) (60-65% carbohydrates، 20-25% fats) or a moderately-restricted carbohydrate (MRC) (43-47% carbohydrate، 36-40% fats) diet for 6 weeks. After a 2-week washout period، individuals were switched to the alternate diet for an additional 6 week period. At the beginning and the bend of each period، markers of inflammation (hs-CRP، hs IL-6، hs TNF-α and SAA)، endothelial function (E-selectin، sICAM-1 and sVCAM-1)، and adipocytokines (leptin and adiponectin) were measured in both study groups at baselines (i. e.، fasting state).

    Results

    Consumption of the HC diet was associated with increased levels of SAA (3. 27 ±1. 22 μg/ml)، while consumption of MRC diet did not result in such unfavorable effects (P=0. 04). Serum concentrations of leptin and adiponectin were reduced by the HC diet (P<0. 02)، but these changes were not significant between the two diets (P>0. 05). Serum concentrations of hs-CRP، hs TNF-α and IL-6 were not influenced by either diet. There were also no significant differences observed between the two diets in terms of their effects on serum sICAM-1، sVCAM-1، and E-selectin concentrations.

    Conclusion

    Short-term substitution of dietary carbohydrates by unsaturated fats seems to have no significant effects on serum levels of adipocytokines، biomarkers of inflammation، and endothelial function except for SAA.

    Keywords: Carbohydrate, Diet, Obesity, Metabolic syndrome, CRP, Adipocytokines, Endothelial function
  • Rafraf M., Karimi M., Rashidi Mr, Jafari A. Pages 17-30
    Background And Objective
    Insulin resistance is one of the key components of metabolic syndrome and a major risk factor for diabetes and cardio-vascular diseases، especially among obese people. The aim of this study was to evaluate the effects of L-carnitine supplementation either with or without moderate aerobic training on insulin resistance and anthropometric indices in obese women.
    Materials And Methods
    In this clinical trial، 44 obese women (BMI≥30 kg/m2) were randomly assigned into 4 groups (n=11 each) as follows: 1، L-carnitine supplementation (2 g/day) (group CAR); 2، aerobic training + placebo (group EXR+PLA); 3، L-carnitine supplementation + aerobic training (group CAR+EXR); and 4، placebo alone (group PLA). The intervention periods were eight-week long، and the subjects of aerobic training groups went through 3 training sessions a week. The weight، waist and hip circumferences، waist to hip ratios، body mass indeces، daily dietary intakes and serum fasting free L-carnitine levels، glucose and insulin levels، and HOMA-IR were measured before and after the interventions.
    Results
    Significant decreases in the waist and hip circumferences were observed in the EXR+PLA and CAR+EXR groups. The serum glucose fasting levels، as well as insulin and HOMA-IR (homeostasis model assessment-estimated insulin resistance) values decreased significantly in the CAR، EXR+PLA، and CAR+EXR groups.
    Conclusion
    The results indicate beneficial effect of aerobic training on insulin resistance and anthropometric measurements including waist and hip circumferences in comparison with L-carnitine alone supplementation. L-carnitine decreased the insulin resistance and was more effective along with aerobic training for improvement of insulin resistance. The aerobic training could be considered as an effective way of weight loss and insulin resistance improvement.
    Keywords: Obesity, L, carnitine, Moderate aerobic training, Insulin resistance
  • Najafzadeh N., Nobakht M., Mansoori K., Niapour A., Golmohammadi Mg Pages 31-42
    Background And Objective
    Spinal cord injury (SCI) has a high incidence rate in the world. However، until recently، there has been no reliable treatment available for its sensory and motor complications. Utilization of stem cells has opened new insights for treatment of SCI. Hair follicle stem cells (HFSCs) are multipotent، have high proliferative potential، and easily accessible. Here، we isolated HFSCs and transplanted them to Rats with spinal cord injury by compression model.
    Materials And Methods
    HFSCs were isolated from the bulge area of Wistar rat whisker follicles. The SCI model was induced in 14 rats، and cultivated HFSCs were transplanted to the spinal cord lesion sites. Functional recovery was assessed by Basso–Beattie–Bresnahan (BBB) scale and muscular activity changes were evaluated with electromyography (EMG) 8 weeks following the transplantation.
    Results
    Behavioral assessments with BBB test showed that scores in transplanted animals were higher than the control group. Functional recovery in the transplanted group were better eight weeks after transplantation (p=0. 023) and BBB scores were 15. 64 ±0. 32 compared to 12. 8 ±0. 45 in the sham group. Moreover، the signal amplitude of the needle EMG records of the lower extremity muscles increased in transplanted rats.
    Conclusion
    Our results show that transplantation of HFSCs to the site of SCI could be useful for repair and replacement of degenerated neuronal and glial cells.
    Keywords: Hair follicle stem cells, Compression model of spinal cord injury, BBB test, Electromyography, Bulge
  • Karami A., Mazloumzadeh S., Joz Panahi M., Farshidfar M. Pages 43-52
    Background And Objective
    Streptococcal pharyngitis is one of the most common bacterial infections that its improper treatment could lead to complications such as heart and kidney problems. Although streptococcal pharyngitis makes up a low percentage of pharyngitis etiology، penicillin derivatives are prescribed for many of the patients with pharyngitis. The aim of this study was to determine the prevalence of streptococcal infection in pharyngitis patients treated with penicillin derivatives as well as their drug resistance patterns.
    Materials And Methods
    This cross-sectional trial was performed on 437 patients aged between 1-90 years with pharyngitis admitted to the emergency ward and treated with penicillin derivatives. A throat swab for culture and smear preparation for group A beta hemolytic streptococus was done for each patient، followed by evaluation of antibiotic resistance to group A hemolytic streptococci.
    Results
    From a total of 437 patients diagnosed with streptoccocal pharyngitis، only 31 patients (7. 09%) turned up positive for group A beta hemolytic streptococci. Drug resistancy to Erythromycin 38. 2%، Gentamicin 58. 8% and Penicillin 2. 9% were reported.
    Conclusion
    Considering the fact that 7. 09% of the patients required antibiotic therapy، the irrational consumption of antibiotics likely leads to an increased likelihood of drug resistance or allergy. This issue deserves special attention in the continuing educational programs for physicians.
    Keywords: Antibiotic resistancy, Pharyngitis, Penicillin derivatives, Streptococci
  • Lalooha F., Elmizadeh Kh, Javadi A., Dabbaghi Ghaleh T., Kermanshahi B. Pages 53-61
    Background And Objective
    Glucose Challenge Test (GCT) is done for pregnant women during the week 24-28 of gestation to screen gestational diabetes. In patients with abnormal GCT، a glucose tolerance test (GTT) is performed، and if GTT is impaired، the patient is diagnosed with gestational diabetes. There is some evidence suggesting that abnormal GCT alone is associated with adverse pregnancy outcomes. The aim of this study was to determine the pregnancy outcomes in patients with abnormal GCTs but normal GTT scores.
    Materials And Methods
    In this cohort study، GCT was carried out on 190 pregnant women during the 24th to 28th weeks of gestation. Ninety-five pregnant women with abnormal GCT and normal GTT (study group) and 95 cases with normal GCT (control group) scores entered the study and were compared regarding adverse pregnancy outcomes.
    Results
    The average birth weight in the study and control groups were3397±524gr and 3234±384 gr respectively (P=0. 015). Fourteen neonates (14. 7%) in the study group and 4 (4. 2%) in the control group had macrosomia (P=0. 013). Frequency of preterm labor was 8 (8. 4%) in the cases and 1 (1%) in the controls (P=0. 03). Frequency of preeclampsia was 8 (8. 4%) in the cases and 1 (1%) in the controls (P=0. 03). There was positive family history of diabetes mellitus in 20 (21%) of the cases and 1 (1%) in the controls (P<0. 001). Mean BMI changes was 5+1. 7 in the study group and 4. 3+4. 3 in the controls (P<0. 004).
    Conclusion
    The prevalence of macrosomia، preterm labor، preeclampsia، family history of diabetes، increasing maternal BMI، and average birth weight were all higher in the pregnant women with abnormal GCT. Thus، due to the high incidence of some unfavorable outcomes، careful follow up women with abnormal GCT but normal GTT appears necessary during pregnancy.
    Keywords: Gestational diabetes, Glucose challenge test, Adverse pregnancy outcomes
  • Movaghar Mh, Fathi M., Zandi M. Pages 62-69
    Background And Objective
    Patients with lower back pain prefer to get treated by noninvasive techniques. The goal of this study was to examine the impact of foot reflexology on reducing lower back pain caused by discopathy.
    Materials And Methods
    This semi-empirical study was conducted on 30 men suffering from back pain diagnosed with discopathy with a mean age of 30 ±5 years and BMI scores of 18-25. The subjects were randomly divided into two groups of 15 and classified as test and control. The pain intensity was measured both prior to and after the procedure using VAS. The reflexology protocol during fifteen 30-minute sessions (one every other day for a month) was performed on the test subjects. During this period، the control group received no treatment. Data was analyzed by descriptive and inferential statistics، especially paired t-test، using the SPSS software.
    Results
    Our findings show a significant effectiveness of foot reflexology on the reduction of lower back pain in discopathy (P< 0. 05) and also indicate a significant difference between the mean pain intensities between the test and control groups before and after the procedure (P< 0. 05).
    Conclusion
    Foot reflexology appears to be an effective technique for reducing the lower back pain caused by discopathy.
    Keywords: Foot reflexology, Low back pain, Discopathy
  • Eskandari M., Mazloumzadeh S., Hakami M., Tajiknia N., Dabiriosoei A., Kolifarhood G. Pages 70-77
    Background And Objective
    Immobility has unfavorable effects on our body physiology، including the respiratory system. The aim of this study was to investigate the effect of physical training course on pulmonary function during the course of one semester، using respiratory function indices by the spirometric test in female students at Zanjan University of Medical Sciences (ZUMS).
    Materials And Methods
    This study was conducted on 141 ZUMS female students who had entered the university and took the first physical training course in September 2009. All participants underwent a systematic exercise training program during the full course of the semester. In the last session of the physical training course and prior to any physical activity، the spirometric test based on FEF25-75%، FEV1/FVC، FVC، PEFR، and FEV1 indices was carried out three times per capita in the same manner as it was done at beginning of the semester. Finally، the spirometric test results of the beginning and end periods were compared by paired t-test.
    Results
    Passing a course of physical training led to a significant increase in all of the pulmonary function indices (P<0. 0001). The maximum and minimum mean differences among indices were attributed to PEF/PPEF and FEV1/FCV، respectively.
    Conclusion
    Considering the prolonged periods of immobility due to intensive study for the university entrance exam، a course of physical training had a remarkably positive impact on the outcome of pulmonary function in female students of ZUMS.
    Keywords: Physical training, Spirometry, Pulmonary function tests
  • Babaei H., Alipour Aa, Moradifaradinbeh L., Rezaei M Pages 78-89
    Background And Objective
    The survival rate of newborns not only depends on birth weight and gestational age، but also on other factors including physiological conditions and especially disease severity during the first hours of life. This study was designed to assess different variables and particularly the score for Neonatal Acute Physiology-II (SNAP-II)، and their impact on the fate of the admitted neonates at the neonatal intensive care unit of Imam Reza Hospital in Kermanshah province of Iran.
    Materials And Methods
    This descriptive analytical study was conducted on all newborns admitted to the Imam Reza Hospital NICU between October 2009 and March 2010. Demographic data، APGAR scores at minutes 1 and 5، referral center، previous hospitalization history، and the initial and final diagnosis were evaluated and recorded for each neonate. The SNAP-II scores، based on collected data within the first 12 hours of admission، were also calculated. All neonates were followed up until discharge or death. Data were analyzed by chi-square and independent t-test.
    Results
    A total of 287 newborns were entered into the study. The neonatal mortality rate was 13. 6% (39 neonates). There were significant correlations between the mortality rate and birth weight (P<0. 0001)، gestational age (P<0. 003)، APGAR scores in minutes 1 and 5، and SNAP-II score higher than 40 (P<0. 0001). There were no statistically significant differences found between the mortality rate، sex، referral center، and previous hospitalization history.
    Conclusion
    It seems that an SNAP-II score of more than 40 and the mean birth weight have the highest diagnostic value in predicting the mortality rate for the neonates. The APGAR scores in the first and fifth minutes of birth، and also the gestational age could be used as additional useful predictors for the mortality rate in neonates.
    Keywords: Neonate, SNAP, II, Mortality rate
  • Talaei Sa, Gholami M., Davari S., Ghaemi M., Salami M. Pages 90-101
    Background And Objective

    Diabetes mellitus is a complicated metabolic disorder that can impair both spatial learning and memory. The aim of this study was to evaluate the effect of zinc and melatonin supplements on spatial learning and memory in diabetic rats.

    Materials And Methods

    This experimental study was carried out on 5 groups of male Wistar rats (n=10 for each): the control animals (C); diabetic adult rats with a normal diet (D); diabetic animals receiving 227 mg/l zinc in their water (D+Z); diabetic rats receiving 150 mg/l melatonin in their water (D+M); and diabetic rats receiving both supplements (D+ZM). Supplementation was started 5 days before induction of diabetes with streptozocin (60 mg/kg، single dose). Twenty days later، the spatial learning was evaluated by Morris water maze (MWM) for 5 consecutive days (4 trials per day). The spatial memory retrieval was estimated on the last day. The serum levels of glucose and insulin were also measured.

    Results

    Diabetic rats spent more time and traveled more distance to find the hidden platform than the controls in the learning stage (P<0. 0001). They also spent less time (P=0. 004) and passed a shorter distance in the target quadrant over the probe trial. Supplementation with zinc and melatonin inhibits the spatial learning and memory impairment in diabetic animals.

    Conclusion

    Zinc and melatonin Supplementation seem to reverse the induced impaired spatial learning and memory in diabetic rats.

    Keywords: Diabetes mellitus, Streptozocin, Maze learning, Zinc, Melatonin, Rats
  • Fattahi E., Somi Mh, Pishdad R., Ghojazada M., Rezaei P., Majidi G., Naghashi Sh Pages 102-111
    Background And Objective
    Esophageal variceal bleeding is associated with a high mortality rate and expensive hospitalization costs. By diagnosing predicting factors of rebleeding at admission، and proper course of action، we can minimize the rates of mortality rebleeding. The aim of this study was to determine the predicting factors of rebleeding in patients hospitalized because of variceal hemorrhage by Child Turcotte Pugh Classification.
    Materials And Methods
    In this case-control study، 100 patients with variceal bleeding، whom were admitted to the Tabriz Imam Khomeini Hospital from June 2007 to May 2008، were recruited. The demographic characteristics including age، gender، etiology، CTP classification، and also various clinical، laboratory، and endoscopic data were recorded for each patient. Patients were divided into case and control groups (with or without variceal bleeding) and predictive factors of rebleeding were determined.
    Results
    A total of 68 patients with mean age of 49. 88±16. 42 were in non-bleeding and 32 patients with mean age of 54. 2 ±19. 8 were in rebleeding groups، respectively. The size of varices (P=0. 046)، encephalopathy (P<0. 05)، ascites (P<0. 005)، and CTP classification (P<0. 0001) had predictive effects on rebleeding. Overall، 12 were CTP class A، 59 CTP class B، and 29 CTP class C. The level of sensitivity to CTP and bilirubin with the aid of ROC evaluation was found to be higher than 85% and 62%، respectively.
    Conclusion
    Determination of the CTP class and grade at admission، in patients with variceal bleeding can provide useful prognostic information. In this study، patients with CTP class B were strongly susceptible to rebleeding. The risk of rebleeding increases significantly in patients with higher levels of bilirubin، or severe ascites or encephalopathy، and they require prophylactic measures.
    Keywords: Esophageal varices, Variceal bleeding, Rebleeding, CTP classification
  • Ardebili A., Azimi L., Mohammadi-Barzelighi H., Owlia P., Beheshti M., Talebi M., Jabbari M., Rastegar Lari A Pages 112-119
    Background And Objective
    Acinetobacter baumannii is an important human pathogen that has been a focus of attention in recent years. These bacteria are a leading cause of therapeutic resistant nosocomial infections especially in burned or hospitalized patients in intensive care Units. The aim of this study was to isolate the Acinetobacter baumannii species from the wounds of burned patients and to determine antimicrobial resistance pattern of these bacteria for selection of appropriate antibiotics.
    Materials And Methods
    Samples were collected from patients and transferred to the laboratory under standard conditions. Bacteria were isolated and purified by conventional culture methods. Identification of bacterial species was performed by standard biochemical tests. The isolates that were identified as Acinetobacter baumannii were subsequently tested for antibiotic resistance by the disk diffusion agar method for 17 different antibiotics. The tests were carried out on Muller Hinton agar (MHA) plates and incubated at 35˚C for 18 hrs. The minimum inhibition concentrations were determined for 5 common therapeutic antibiotics.
    Results
    Out of the 65 clinical Acinetobacter baumannii isolates collected، 61 (94%) were multi drug resistant (MDR). Ceftazidime and aztronam (98%) were the most effective antibiotics against Acinetobacter baumannii. To determine the MIC، the highest levels of antibiotic resistance were seen against ceftazidime، cefepime، and ciprofloxacin.
    Conclusion
    Our results confirm the high prevalence of Acinetobacter baumannii resistant isolates and the ensuing therapeutic problems in Iran. Determination of the resistance patterns of these bacteria according to MIC is necessary، and it can be especially helpful in treatment of burned patients.
    Keywords: Acinetobacter baumannii, Antibiotic resistant, Minimum inhibition concentration
  • Jafari Anarkooli I., Barzegar Ganji H. Pages 120-127
    Axillary artery، the continuation of the Subclavian artery، initiates at the lateral border of the first rib and normally ends at the lower border of teres major، where it obtains the name of brachial artery. Variations in the branching pattern of the axillary artery are common. During a routine dissection of a 25-30-year-old man cadaver، based on the classic Grant’s method، in the Department of Anatomy at Zanjan University of Medical Sciences، we observed an unusual branching in the second part of the left axillary artery. In spite of the existence of thoracoacromial trunk، the second part of the axillary artery had a common trunk for lateral thoracic and thoracodorsal arteries. The thoracodorsal artery accompanying the thoracodorsal vein and nerve entered lattissimus dorsi muscle. The axillary artery has the highest rate of rupture and damage after the popliteal artery، and it can get damaged in an attempt to either reduce old shoulder dislocations or remove axillary lymph nodes. Therefore، a full awareness of the axillary artery variations could prove very useful and essential for medical specialists، especially vascular surgeons، orthopedic surgeons، radiologists، and anatomists.
    Keywords: Axillary artery, Variation, Thoracodorsal artery, Common trunk