فهرست مطالب

مطالعات روانشناسی تربیتی - پیاپی 15 (بهار و تابستان 1391)

مجله مطالعات روانشناسی تربیتی
پیاپی 15 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباسعلی آهنگر، مهدی بختیار، مهدی محمدی، مریم شاکری کواکی صفحات 1-21
    بررسی های مختلف نشان داده است که میان عامل زبان شناختی طول پاره گفتار بر حسب سه شاخص تعداد هجا، تکواژ و واژه های تشکیل دهنده پاره گفتار با وقوع لکنت در کودکان لکنتی پیش دبستانی ارتباط معناداری وجود دارد. بنابراین به نظر می رسد که افزایش یا کاهش متغیرهای طول پاره گفتار منجر به افزایش یا کاهش میزان وقوع لکنت در این کودکان می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی میزان تاثیر و ارتباط میان طول پاره گفتار و بسامد وقوع لکنت بر حسب میانگین طول پاره گفتار بر اساس تعداد هجا ها، تعداد تکواژ ها و نیز تعداد واژه ها است. در این پژوهش 15 کودک لکنتی فارسی زبان شامل 12 پسر و 3 دختر 6-4 ساله شرکت داشتند که از هر کدام یک نمونه گفتار خودانگیخته 30 دقیقه ای ضبط شد. این کودکان 60 پاره گفتار را در حین تعامل با گفتار درمان، والد (پدر یا مادر) و یا پژوهشگر تولید کردند. یافته های پژوهش نشان داد که در گفتار کودکان لکنتی فارسی زبان بین میانگین طول پاره گفتار (در هر سه سطح هجا، تکواژ و واژه) در پاره گفتارهای روان و ناروان تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: پاره گفتار، لکنت، کودکان پیش دبستانی
  • حسنعلی بختیار نصر آبادی، اعظم پهلوان صادق * صفحات 21-40

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی تاثیر افزایش شناخت و سطح تحصیلات و آموزش برنامه شادی فوردایس بر شادمانی صورت گرفته است. تحقیق پیرو طرح مداخله ای بود. برای دستیابی به هدف پژوهش از بین خانواده های شاهد و ایثارگر شهرکرد تعداد 80 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و جمع-آوری اطلاعات با پرسشنامه استاندارد شده شادی فوردایس صورت گرفت. تحلیل داده های جمع آوری شده با آزمون تحلیل واریانس یک راهه و t نمونه های مستقل انجام گرفت. تحلیل واریانس نشان داد که اثر تحصیلات بر شادی افراد نمونه بین دو گروه لیسانس و گروه بی سواد، ابتدایی و سیکل معنی دار و متفاوت است. این یافته تاثیر تحصیلات را بر نمره شادی نشان داد و بیان کرد که شادمان بودن می تواند ناشی از تحصیلات بالاتر در میان افراد باشد. استفاده از آزمون t نمونه های مستقل تفاوت معنی داری را بین نمره شادی گروه های آزمایش و کنترل نشان داد و مشخص ساخت آموزش برنامه شادی فوردایس می تواند بر افزایش میزان شادمانی موثر باشد

    کلیدواژگان: برنامه شادی فوردایس، میزان تحصیلات، نشاط و شادمانی
  • کیومرث بشلیده، ناصر یوسفی، جمال حقیقی، ناصر بهروزی صفحات 41-66
    هدف از پژوهش حاضر آن است تا اعتبار و روایی ساختار تک عاملی و دو عاملی مقیاس عزت نفس روزنبرگ را در میان دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز ارزیابی کند و علاوه بر آن، جهت مطالعه اثر آمادگی سوگیرانه آزمودنی ها، به بررسی نقش واژه پردازی مثبت، منفی و نیمی از ماده ها مثبت و نیم دیگر منفی در برازش ساختار عاملی این مقیاس بپردازد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز بوده است که از میان آن ها 660 نفر به شیوه نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. با توجه به اهداف پژوهش سه شکل واژه پردازی متفاوت در پرسشنامه های جداگانه به عمل آمد و به طور تصادفی در اختیار آزمودنی ها قرار داده شد. از میان نمونه پژوهش 218 نفر به صورت مثبت، 214 نفر به صورت منفی و 209 نفر به صورت مثبت و منفی به ماده های مقیاس عزت نفس پاسخ دادند و 19 پرسشنامه دیگر وصول نشد. نتایج حاصل از مدل یابی معادلات ساختاری (انجام سه تحلیل عوامل تاژییدی مجزا) به وسیله نرم افزار (Amos 16) بر روی این سه شکل واژه پردازی ماده ها نشان داد که بهترین برازش در ساختار دو عاملی و با واژه پردازی نیمی از ماده ها مثبت و نیمی دیگر منفی وجود دارد. برازش ساختار تک عاملی و دو عاملی این آزمون در نمونه هایی که به صورت یک دست مثبت و یا منفی به ماده ها پاسخ داده بودند از لحاظ آماری تایید نشد. نتایج این پژوهش همسو با برخی دیگر از مطالعات، از ساختار دو عاملی عزت نفس مثبت و عزت نفس منفی این مقیاس حمایت می کند.
    کلیدواژگان: عزت نفس، ساختار عاملی، واژه پردازی
  • عبدالوهاب پور قاز، امین محمدی، مرضیه دوستی صفحات 67-86

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر خودکارآمدی تحصیلی و خستگی شناختی بر حل مسائل شناختی دانش آموزان است و جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان پسر و دختر پایه اول متوسطه در دبیرستان های شهر سرایان تشکیل می دهند. حجم نمونه اولیه پژوهش 450 نفر از دانش آموزان پایه اول متوسطه بودند که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده و سپس بر اساس مقیاس خودکارآمدی تحصیلی، 120 دانش آموز (60 دختر و 60 پسر) دارای خودکارآمدی تحصیلی بالا و پایین انتخاب و به صورت تصادفی در 8 گروه 15 نفره جایگزین شدند. آزمایش دارای دو مرحله بود؛ در مرحله اول آزمودنی ها در گروه های آزمایش و گواه با تکالیف تشخیصی قابل کنترل و غیرقابل کنترل روبرو شدند و در مرحله دوم، گروه ها برای مقایسه در موقعیت آزمون قرار گرفتند. در نهایت، داده های پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل واریانس سه راهه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که اثر سطح خودکارآمدی تحصیلی و خستگی شناختی در عملکرد حل مساله دانش آموزان معنی دار است. در حالی که جنسیت دانش آموزان در عملکرد حل مساله آن ها تاثیر نداشت. یافته های پژوهش همچنین نشان داد که اثر تعاملی خودکارآمدی تحصیلی و جنسیت، اثر تعاملی خستگی شناختی و جنسیت، اثر تعاملی خودکارآمدی تحصیلی و خستگی شناختی و اثر تعاملی خودکارآمدی تحصیلی، خستگی شناختی و جنسیت بر عملکرد حل مساله دانش آموزان معنی دار نیست. با توجه به یافته های بالا، برای مطالعه عملکرد دانش آموزان در موقعیت حل مساله، تمرکز بر نقش متغیرهای خودکارآمدی و خستگی شناختی ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی تحصیلی، خستگی شناختی، حل مسائل شناختی، دانش آموزان
  • غلامرضا رجبی، امید زارع نژاد صفحات 87-106

    این پژوهش با هدف بررسی مقایسه ای سنخ های شخصیتی افراد وابسته به مواد و عادی شهرستان مرودشت در سال 1387 انجام گرفته است. در این راستا دو گروه از افراد وابسته به مواد افیونی (50 نفر تریاکی و 50 نفر هروئینی) به روش نمونه گیری در دسترس هدفمند و یک گروه افراد سیگاری (50 نفر) و یک گروه افراد عادی (50 نفر) به صورت تصادفی انتخاب شدند و به پرسشنامه پنج عاملی شخصیتی نئو فرم 60 ماده ای (حق شناس، 1383) پاسخ دادند. در این مطالعه پنج فرضیه با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحلیل واریانس چندمتغیری نشان داد که بین گروه های چهارگانه از جمله افراد عادی، سیگاری و وابسته به تریاک و هروئین در سنخ های شخصیتی عصبیت، برون گرایی، انعطاف پذیری و وجدانی بودن تفاوت معنادار وجود دارد اما در سنخ توافق پذیری تفاوتی مشاهده نمی شود. یافته های این پژوهش بیانگر آن است که آن دسته از ویژگی های شخصیتی که از قبل در فرد معتاد وجود داشته یا در طول دوره وابستگی به مواد شکل گرفته است، اساسا در شکل گیری و یا تداوم و نهایتآ بازگشت به مصرف مواد تاثیر دارد و این افراد از نظر میزان کنترل تجارب و هیجان های نامطلوب و بروز رفتارها و حالات عاطفی مثبت دچار مشکل هستند.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، مواد افیونی، سیگار
  • مهوش رقیبی، مرجان ربانی صفحات 107-124

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش گروهی مهارت های خوش بینی بر هوش هیجانی پسران کانون اصلاح و تربیت شهرستان کرمان بوده است. در این راستا از روش نیمه آزمایشی با طرح دو گروهی انتساب تصادفی با پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد و پرسشنامه هوش هیجانی به عنوان ابزار پژوهش بر روی نمونه مورد بررسی به اجرا گذاشته شد.60 نفر از پسران کانون اصلاح و تربیت شهر کرمان به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند و پس از تقسیم با روش همتا کردن به دو دسته هم طراز، به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. طی 10جلسه طرح آموزش خوش بینی بر اساس نظریه سلیگمن اجرا شد و یک ماه بعد از اتمام جلسات، پس آزمون برگزار شد. از آزمون آماری t گروه مستقل برای تحلیل داده ها استفاده شد و نتایج به دست آمده نشان داد که آموزش راهبردهای خوش بینی در ارتقای هوش هیجانی گروه آزمایش به صورت معنی داری موثر بوده است. بنابراین پیشنهاد می شود که آموزش گروهی مهارت های خوش بینی در برنامه های آموزشی مراکز کانون اصلاح و تربیت نوجوانان گنجانده شود.

    کلیدواژگان: خوش بینی، هوش هیجانی، بزه کاران
  • محسن طالب زاده نوبریان، اکرم کاظمی، سید حسین موسوی صفحات 125-142
    هدف از انجام این پژوهش شناسایی تاثیر میزان سواد و آگاهی بر نگرش مادران درباره تربیت اجتماعی فرزندان نوجوان بود روش پژوهش حاضر، علی- مقایسه ای و جامعه مورد نظر شامل کلیه مادرانی است که در دوره های نهضت سواد آموزی (مقدماتی، تکمیلی و پایانی) شرکت کرده و دارای فرزندان 12 تا 16 ساله بوده اند. ابزار تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته بود که در بین افراد نمونه تحقیق که به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شده بودند، توزیع شد. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده، از تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد. نتایج به دست آمده در سطح 99 درصد اطمینان معنی دار بوده است. یافته های پژوهش نشان داد که بین میزان سواد و آگاهی با نگرش مادران درباره تربیت اجتماعی فرزندان تفاوت معناداری وجود دارد؛ به طوری که با افزایش سواد، آگاهی مادران درباره تربیت اجتماعی فرزندانشان افزایش می یابد و این افزایش آگاهی در تغییر نگرش آنان موثر است.
    کلیدواژگان: سواد و آگاهی، نگرش تربیتی، تربیت اجتماعی، فعالیت اجتماعی، تعامل اجتماعی، استقلال طلبی
|
  • Abbas Ali Ahangar, Mehdi Mohammadi , Maryam Shakeri Kavaki Pages 1-21
    Different studies have shown that there is a meaningful relationship between utterance length in terms of the number of syllables, morphemes and words in each utterance and the occurrence of stuttering in pre-school children who stutter. Therefore, it seems that the increase or decrease of the utterance length variables causes the increase or decrease of frequency of stuttering in these children. The purpose of the present research is to investigate the effect of utterance length on the frequency of stuttering occurrence based on the mean length of utterance in terms of the number of syllables, morphemes and words. The Subjects of the research composed of 15 Persian stuttering children, including 12 boys and 3 girls, age ranging from 4 to 6 years. In order to carry out the research, a 30 minute spontaneous speech sample produced by each of the stuttering children was recorded. The children produced 60 utterances during a verbal interaction with speech therapist, parents (mother or father) or the researcher. In this study, the data were only analyzed as groups and rather than individuals. This group analysis displayed significant differences between fluent and stuttered utterances in regard with the length of the utterance. The findings of the research show that, in the speech of Persian speaking children who stutter, there is a meaningful relationship between the mean length of utterance (in accordance with syllable, morpheme and word) and the frequency of stuttering. In other words, the relationship between the utterance length and the frequency of stuttering is meaningful.
    Keywords: Mean Length of Utterance (MLU), Stuttering Occurrence, Pre, School Persian Stuttering Children
  • Hassanali Bakhteyar Nasrabadi, Azam Pahlavan Pages 21-40

    Happiness is one of the basic human emotions that were mentioned by philosophers, researchers and scientists in during the years. The present study was conducted to investigate level of cognition and knowledge and the effectiveness of happiness program education of Fordyce on happy degree. The method is interventional. Sample of 80 individuals of martyrs’ and veterans’ families of Shahrekord was selected by available sampling method. The data was gathered by standardized Fordyce inquire. Data was analyzed by using the deductive methods of analysis of variance and t - test. Results of analysis of variance showed that level of education can effect on happiness score. Analysis of variance revealed that cognition and knowledge can raise level of individual happiness. Comparing experimental and control groups in happy score, the T-test showed significant difference between these groups. The results of experimental phase showed that training variables and changing the attitudes can enhance the rate of happiness in the individuals.

    Keywords: Fordyce Happiness Program, Degree of Education, Happiness
  • Kiumars Beshlideh , Naser Yousefi, Jamal Haghighi , Naser Behrouzi Pages 41-66
    The aim of this research was to evaluate validity and reliability of one and two factorial structure of Rosenberg self-esteem scale in students. The statistical population of this research consisted of all students in Shahid Chamran University in Ahvaz city, from which 660 subjects were selected with multi–ph University of Sistan and Baluchestan asic random sampling. And more over, effect of item wording and response bias set were planned to be investigated on factorial structure of Rosenberg self-esteem scale. With regard to the aims of this research, three different questionnaires with different item wording (all items positive, all items negative and half positive and half negative) were distributed randomly to subjects. Among the samples, 218 students positively, 214 students negatively and 209 students half positively and half negatively replied to the questionnaire. The results of structural equation modeling (three separate confirmatory factor analysis) which was carried out with AMOS 16, showed a good fitness only in form of half positive and half negative item wording. No fitness was found in any other forms of the scale. Therefore, two factorial structure of this scale in this research was consistent with some studies.
    Keywords: Self esteem, Factorial Structure, Item Wording
  • Abdul Wahab Pourghaz , Amin Mohammadi, Marzyeh Dusti (M.A.) Pages 67-86

    An experiment was conducted to determine the effect of Academic self-efficacy and cognitive exhaustion on cognitive problem solving. The sampling population was the first grade high school students at the city of Sarayan. They were 120 students whom were chosen amongst 450 students answered to the questionnaire of Academic self-efficacy. The scores of the student were one standard deviation less than the average. They were randomly divided into eight groups: experiment and control group, each including 15 students. The experiment consisted of two phases: In the first phase, students were exposed to cognitive problems: experimental group with unsolvable problems and control group with solvable problems. Then all students were exposed to cognitive problems to compare groups. Data were analyzed by two way analyses of variance. Results indicated that academic self-efficacy and cognitive exhaustion have significant effect on solving cognitive problems of students, While gender of students dose not have significant effect on solving cognitive problems. Findings also revealed that there is no significant interaction effect of academic self-efficacy and gender, interaction effect of cognitive exhaustion and gender, interaction effect of academic self-efficacy and cognitive exhaustion and interaction effect of academic self-efficacy, cognitive exhaustion and gender on problem solving performance of students. Therefore in order to findings of the present research, for study of student's performance in problem solving situation, it looks necessary to concentrate on the role of Academic self-efficacy and cognitive exhaustion variables.

    Keywords: Academic Self, efficacy, Cognitive Exhaustion, Problem Solving, Student
  • Gholamreza Rajabi , Omid Zarenejad Pages 87-106

    Purpose of the present study was to comparison study Personality characteristics among opium, heroin drug dependency, smoking and non-smoking participants in Marvdasht. In this retrospective study, 50 opioid dependent, 50 heroine drug dependency participants were selected by purposive method and, 50 smoking and 50 non-smoking individuals, who were matched on the basis of age and education with drug dependency participants were selected by random sampling method, and assessed using the questionnaire of the Neo personality five agents. The five hypotheses were tested by multivariate analysis of variance. Results showed that there were significant differences between four groups with respect to personality types (neuroticism, extroversion, openness to experience, conscientiousness), except for agreeableness. These findings indicated that personality types are different among four groups (non-smoking, smoking, opium-heroine drug dependency).

    Keywords: Personality Characteristics, Opium Use, Cigarette
  • Mahvash Raghibi , Marjan Rabbani Pages 107-124

    This study was conducted to examine of the Effectiveness of the optimistic skills group training on emotional intelligence in boys of Kerman Juvenile Correction and Rehabilitation Center. In this study, a Qusi-experimental method with the design of two groups, random assignment, and pretest and posttest was used. The research instrument was the Emotional Intelligence questionnaire that its validity and Reliability were acceptable. The subjects were 60 adolescents that were selected from the boys of Kerman Juvenile Correction and Rehabilitation Center. The participants were matched in two groups. The groups were assigned in the control and experimental groups, randomly. According to Seligman view, the experimental treatment was conducted on the experimental group during 10 sessions. One month after end of treatment sessions, the post test was administrated. Statistical analysis was conducted by t-test. The Results showed that with the optimistic skills group training influence on enhancement of emotional intelligence of the experimental group significantly more than control group. Therefore it is suggested that the optimism skills group training inserted in the training programs of the Juvenile Correction and Rehabilitation Center.

    Keywords: Optimistic, Emotional Intelligence, Delinquent
  • Mohsen Talebzadeh Nobarian , Akram Kazemi, , Seyed Hossein Mousavi Pages 125-142
    The purpose of this research is to recognize the effect of knowledge and literacy on mothers’ attitude about their teenagers’ social training. In the present research the comparative-casual and measurable method is used and the mentioned society includes all of the mothers who had participated in a literacy campaign courses such as preliminary, complementary and conclusive and have the teenagers who were from 12to 16years old. The instruments of research are made of researcher’s questionnaire. This questionnaire is distributed between the sample people of research in 1385. These people include mothers who had cooperated with performing the questionnaire and were chosen with the cluster sampling method; and the number of them has been 345 in each 3courses. For analyzing the collected information, used the correlation of coefficient Pearson, one factor analysis of variance, Khido and Tukey’s following test and obtained results showed that there is a direct relation between knowledge and literacy about teenagers’ social training(P<./.1). The achievement of increasing new-literacy mothers’ knowledge is consists of applying information and obtaining knowledge for training children. The process of applying mothers’ knowledge for training children means that knowledge has changed the aspects of attitude about their training’s function and also the attitudes is affected on mothers’ function for training of their children.
    Keywords: Literacy, Knowledge, Educational Attitude, Social Training, Social Activity, Social Interaction, Independent