فهرست مطالب

پژوهشنامه حقوق اسلامی - پیاپی 33 (بهار و تابستان 1390)

پژوهشنامه حقوق اسلامی
پیاپی 33 (بهار و تابستان 1390)

  • 208 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/05/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غفور خویینی، همایون رضایی نژاد صفحه 5
    در جهان امروز شاهدیم که توسعه علوم و پیشرفت تکنولوژی لحظه ای اتفاق می افتد، این فرایند نیازهای نو به نو را در پیش روی ما قرار می دهد. برای پاسخ گوئی به این نیازها ناگزیریم تا کارکردهای جدیدی را برای قواعد و تئوری های حقوقی خود در چهارچوب های مبانی و منابع حقوق اسلامی جستجو کنیم. فلسفه حقوق اسلامی مصلحت را دارای ظرفیتی می داند که در این مهندسی حقوق می تواند نقش بسزائی را ایفا کند. دستاورد مصلحت در کسب منافع اخروی و دنیوی موجب شده است تا در حقوق اسلامی دریچه ای فراخ برای تشخیص اولویت ها و یا حتی تشریع احکام پدید آید. در این نوشتار برآنیم تا به بررسی اجمالی دیدگاه های موجود در مورد مصلحت در حقوق اسلامی بپردازیم، و ضمن تبیین قلمرو آن را در فقه امامیه و فقه اهل سنت، به نقش کاربردی آن در دنیای امروز اشاره ای داشته باشیم؛ جایی که مسائل نوظهور نیاز به اجتهاد را برانگیخته و در عین حال بیم سکولاریزه شدن فقه و افتادن آن به ورطه اباحه گری، محدودیتی جدی بر مصلحت و مصلحت اندیشی تلقی می شود.
    کلیدواژگان: مصلحت، مصالح مرسله، مقاصد شریعت، استنباط حکم، مستقلات عقلی
  • عزیز الله فضلی، ولی الله رستمی صفحه 27
    قانون گذاری هماره یکی از محوری ترین شوون نظام حقوقی- سیاسی جامعه می باشد. این مهم برای اولین بار در کشور ایران حدود یک قرن پیش مورد کنکاش و مداقه اقشار مختلف علمی، مذهبی، حقوقی، سیاسی و اجتماعی قرار گرفت. بدان حیث که جامعه ایران دارای فرهنگ و ادبیاتی دینی می باشد، نقطه نظرات و تئوری پردازی های مراجع و فقها در زمینه تقنین از بنیادی ترین و موثرترین علل به شمار می آید. از دیگرسو، رابطه فقه و حقوق از پرمناقشه ترین مباحث حقوقی می باشد که از قدیم الایام مورد بحث و نظر قرار گرفته است و به تعبیری دیگر، با وجود احکام شریعت در جامعه مسلمین و حضور فقها که در امور دینی و مذهبی به صدور فتاوی و احکام می پردازند نیاز به وضع قانون چگونه خواهد بود. فلذا، مقال منظور بر پایه سه مفروض اصلی بنا نهاده شده است که از مقام رتبی برخوردارند:الف- ایجاد ساختارمنتظم و مدون برای تقنین(مجلس قانون گذاری) هم دوش نهاد افتائی فقاهتی، خود ازملزمات و ملزومات «مصلحت- بنیاد» در عصر و مصر حاضر می باشد. ب- در کنار قواعد و احکام شرعی صادره از فقها می توان بسیاری از مسائل مستحدثه عرفی و اداری حکومت را در قالب قوانین تدوین نمود. ج- قوانین عرفی مطابق مصالح نوعیه توسط مجلس وضع می شود و نظارت بر آن بر اساس مصالح شرعیه با هیاتی از فقها است. نگارنده در این نوشتار در صدد آن است تا با توجه به اندیشه های علمای عصر مشروطیت روشن سازد که وجود عناصری چون عرف و مصلحت در وضع قانون بسیار ضروری به نظر می رسد و نمی توان پیوند و درهم تنیدگی این عوامل را انکار نمود. این مقال به سه بخش چیستی، چرایی و چگونگی تقنین تقسیم شده است تا بتواند به تبیین هرچه بیشتر و بهتر رابطه فی مابین شرع و قانون و عدم تهافت این دو بپردازد.
    کلیدواژگان: مشروطیت، قانون گذاری، قانون اساسی، قوانین شرعیه و عرفیه، مجلس شورا، مصلحت
  • سیدمحمدهاشم پورمولا صفحه 65
    احکام شرعی چه تکلیفی و چه وضعی، مستقیم یا غیر مستقیم به افعال مکلفین ارتباط پیدا می کند. از برخی از این احکام می توان سلطنت بر افعال را برای مکلف اعتبار کرد. چنین اعتبار سلطنتی، حق به معنای اصطلاح فقهی است که البته اجماع در تبیین دقیق تعریف آن وجود ندارد و خود می تواند موضوع احکام قرار گیرد. از آثار چنین اعتباری جواز اسقاط، نقل و انتقال از طریق ارث است. در مقابل، اصطلاح حکم وجود دارد که عبارت است از احکام شرعی که از آن ها نمی توان سلطنت بر افعال را برای مکلف اعتبار کرد و در نتیجه آن آثار سه گانه برای آن ها وجود ندارد. در کتب فقهی از برخی از این احکام تعبیر به حق شده که در حقیقت، معنای لغوی آن یعنی ثبوت را می رساند و در تحلیل دقیق آن ها بدلیل نداشتن آن خصوصیات سه گانه حکم هستند. همچنین همه حقوق از نظر برخورداری از این آثار در یک رتبه نیستند.
    در برخی موارد در اصل شناخت بین حق و حکم شک می شود. در مواردی نیز که اصل حق بودن مسجل است در قابلیت برخورداری از برخی از آثار آن شک می شود. در این زمان احتیاج به داشتن ملاکی صحیح برای تشخیص دقیق حق و حکم و همچنین تشخیص دقیق آثار حق داریم.
    این مقاله تلاشی برای شناخت دقیق تفاوت های بین این دو مجعول شارع در خلال آراء متعدد فقها است.
    کلیدواژگان: حق، حکم، مجعول شارع، اعتبار، سلطنت
  • علی بهادری جهرمی صفحه 87
    بررسی منابع تحلیلی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران همچون مشروح مذاکرات مجلس بررسی نهایی و شورای بازنگری در قانون اساسی و نظریات تفسیری و رویه ای شورای نگهبان نمودار می سازد مفهوم «استقلال قوا» مندرج در اصل پنجاه و هفتم قانون اساسی صرفا به منظور تقسیم تخصصی امور حکومتی میان نهادهای مختلف تعبیه شده و هیچگونه ارتباطی با مبانی و اهداف نظریه تفکیک قوا مبنی بر لزوم تقسیم قدرت به منظور کنترل آن و ممانعت از فساد آوری آن نداشته است. با این وجود این اصل به عنوان اصلی ساختاری جایگاه مهمی در حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران داشته و رهبران نظام اسلامی ایران و ادوار مختلف شورای نگهبان تاکید زیادی بر حفظ و تضمین استقلال قوای سه گانه از یکدیگر داشته اند. در نهایت آن که با تحلیل منابع حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران با عنایت به تاکیدات مقام ولایت به عنوان نهاد تفویض کننده، تنظیم کننده و ناظر بر قوای حکومتی و همچنین رویه بیش از سی ساله شورای نگهبان به عنوان نهاد رسمی تفسیر و اصلی ترین کارشناس قانون اساسی می توان گفت اصل استقلال قوا، مهم ترین اصل در تحلیل و تبیین ارتباطات میان قوای سه گانه بوده و می باید مورد توجه قرار گیرد. در نتیجه حوزه صلاحیتی هریک از قوای سه گانه به عنوان یکی از ابعاد محدودیتی صلاحیت سایر قوا تلقی شده و حتی تخصیص یا تقیید دهنده صلاحیت های عام یا مطلق سایر قوا به حساب خواهد آمد.
    کلیدواژگان: استقلال قوا، حقوق اساسی، جمهوری اسلامی ایران، شورای نگهبان
  • محسن اسماعیلی، رضا آقا موسی طهرانی صفحه 121
    تمام اعمال حقوقی اعم از عقود و ایقاعات برای به وجود آمدن، نیازمند اراده افراد است و بدون اراده هیچ گاه شکل نخواهند گرفت. به عبارت دیگر علم افراد ابتدا نسبت به یک موضوع تعلق می گیرد و سپس بر اساس آن علم و آگاهی اعمال اراده نسبت به یک عمل حقوقی بوجود می آید. اما ذیل ماده356 قانون مدنی حسب ظاهر با قواعد کلی در مخالفت است چراکه در این ماده تصریح شده اگر چیزی عرفا به عنوان توابع مبیع محسوب شود حتی اگر متعاملین جاهل به آن باشند(و اراده ای به آن تعلق نگرفته باشد) با این وجود ملکیت این امور نیز به مشتری منتقل می شود. در این پژوهش به مسائل ذیل پرداخته شده است آیا حکم این ماده بر خلاف قاعده است و به عنوان شرط ضمنی قانونی محسوب می شود! و آیا اساسا شرط ضمنی قانونی معتبر است یا خیر! و یا این که این ماده برخلاف قاعده نبوده و مطابق با اراده متعاملین است و یا نهایتا این که این ماده مشمول هیچ یک از این مبانی نبوده و تابع قاعده دیگری است.
    کلیدواژگان: توابع مبیع، دلالت التزامی، شرط ضمنی قانونی، توابع عقد
  • حسین علی سعدی، حسین خدایار * صفحه 151

    دفاع مشروع از دیرباز در میان مباحث حقوق کیفری مورد ابتلا و بحث بوده است به گونه ای که در تمامی نظام های حقوقی و در تمامی اعصار، آثار آن قابل مشاهده است؛ این مساله مهم به مرور زمان از شکل ساده و اولیه خود خارج شده و به مناسبت تفکرات غالب بر علوم انسانی، دستخوش تغییراتی گشته و بر غنای آن افزوده شده است؛ امروزه تمامی مکاتب حقوقی در پذیرش اصل دفاع مشروع متفق القول هستند و این را می توان در وجود قواعد حقوقی دفاع مشروع در تمامی قوانین دریافت. علی رغم وفاق در پذیرش اصل دفاع مشروع، حدود و ثغور و شرایطی که طبق آن رفتار دفاعی مدافع، مشروع تلقی می گردد و همچنین ماهیت دفاع و تاثیر آن در مسئولیت کیفری، معمولا در همه اعصار حقوق کیفری محل بحث و اختلاف بوده است و این بحث و نزاع به پربار و پخته شدن هرچه بیشتر این مفهوم حقوق کیفری انجامیده است؛ شاید بتوان ریشه این اختلاف نظر را در اختلاف مبانی دفاع یافت به این بیان که اصل دفاع بر اساس هر مبنایی که تجویز شود و مشروع تلقی گردد، در شرایط و ماهیت و اثر آن تاثیر می گذارد، بنابراین پرداختن به مبنای مشروعیت دفاع از جهت شناخت ماهیت، شرایط و اثر دفاع مهم و تاثیرگذار می نماید. بر این اساس در این پژوهش، مبانی فقهی مشروعیت دفاع از دل متون فقهی اصطیاد شده و بر اساس ادبیات و مفاهیم فقهی، تحلیل و تبیین خواهد گشت.

    کلیدواژگان: دفاع مشروع، اصل اباحه، احسان، ضرورت
  • احسان علی اکبری، نصرالله شاملی صفحه 177
    هدف از نگارش این مقاله بررسی فقهی حکم برداشت اعضاء از بیمار مرگ مغزی است که از دو حیث موضوعی و حکمی به تحلیل آن پرداخته ایم. در این مقاله سعی شده است با تعاریفی که از حیات و مرگ ارائه می دهیم وضعیت بیمار مرگ مغزی را روشن سازیم. در نهایت با اشاره به آن تعاریف، روایات و آراء فقهاء چنین شخصی را در قید حیات تشخیص داده، قائل به عدم جواز برداشت اعضاء وی می شویم. در سراسر این پژوهش به ادله قائلین به جواز پیوند اعضاء تحت عنوان اشکال، اشاره کرده ایم و با پاسخ به آن ها بر قوت ادله خویش مبنی بر عدم جواز، صحه گذاشته ایم.
    کلیدواژگان: مرگ مغزی، برداشت عضو، روح، پیوند اعضاء
|
  • Ghafoor Khoeini, Homayoon Rezaei Nejad Page 5
    In the contemporary world, science and technology is developing by moments or seconds. This process involves quite new needs and requirements. To respond to these questions, it is inevitable that we seek new functions for legal rules and theories in the framework of Islamic sources and foundations. The philosophy of Islamic law attaches a capacity to expediency that can play a big role in this regard. The role of expediency in acquiring interests of this world and the next has given a big opportunity to the Islamic law towards recognizing priorities and even prescription of rules. The present article seeks to study briefly the current views concerning expediency in Islamic law. Explaining the domain of expediency in the Shiite and Sunni jurisprudence, the article points to its functional role in the modern world. The newly arisen issues have stimulated the need for Ijtihad on the one hand and there is the danger of being involved in secularization of jurisprudence as a serious limitation for expediency.
    Keywords: expediency, unspecified public interests, rationalities behind religious rules, deduction of rule, independent rational principles
  • Vali Rostami, Azizollah Fazli Page 27
    Legislation has always been one of the major functions of the politico- legal system of the society. This issue was investigated first among different scholarly, religious, legal, and socio-political classes about a century ago. Since the Iranian society is one possessing a religious culture and literature, the points of view as well as the theory makings of Muslim jurisprudents concerning legislation are considered among the most fundamental and influential causes. On the other hand, the relation between jurisprudence and law has been one of the most controversial legal issues since ancient times. In other words, while religious rules are available in the Muslim society and jurisprudents are ready to respond to any religious question and need, what makes modern legislation necessary? Thus the present article relies on three principal hypotheses respectively. a. Establishment of an organized structure for legislation i.e. Parliament next to the jurisprudential institution is one of the expediency- based requirements in contemporary time and place. b. Alongside religious rules and regulations stated by jurisprudents a large number of customary and administrative newly arisen issues can be settled through legislation. c. Conventional laws according to expediencies are legislated by the parliament and supervised by a body of jurisprudents satisfying religious interests. Considering the thoughts of the scholars of the constitutionalism era, the article seeks to clarify the point that elements such as custom and expediency are quite essential in legislation. The present article is in three parts dealing with the nature, the causes and the qualities of legislation towards a good explanation of the relation between religion and law.
    Keywords: constitutionalism, Legislation, constitution, customary, religious laws, consultative assembly, expediency
  • Seyyed Mohammad Hashem Poor Maola Page 65
    Religious rules, whether charging or positive, belong to the acts of those liable to religious duties. Some of these rules require capacity of those liable to religious duties over their acts. Such a capacity is" right" in its jurisprudential sense on whose definition there is no unanimity and can be a matter of fact for certain rules. Permissibility of relinquishment and transfer through inheritance is one of the effects of such a consideration. In contrast, there is the term "rule" meaning those religious regulations from which you can not derive capacity over acts. As a result those three effects are lacking in the rules. Some of these rules are termed as " right" in jurisprudential books indicating its literal meaning i.e. affirmation. However, in their deep analysis they are rules due to their lack of the three features. It is worth noting that all the rights are not the same level concerning these features. In some cases there is doubt concerning distinguishing between right and rule. In some other cases there is no doubt that something is a right but there is doubt in possessing some of those features. These situations require a precise criterion towards distinguishing the right from the rule and recognizing the effects of right. The present article is an attempt towards knowing the differences between these two divine legislations through various views of jurisprudents.
    Keywords: right, rule, divine legislation, consideration, capacity
  • Ali Bahadori Jahromi Page 87
    A study of the analytical sources of the Constitution of the Islamic republic of Iran such as the proceedings of final investigation parliament, the Council for Revision of the Constitution and the interpretive as well as precedential doctrines of the Guardian Council indicate that the theory of independence of powers in Article 57 of the Constitution is merely presented in order to give a professional distribution of governmental duties among different institutions. Thus it does not have anything to do with the foundations and goals of the theory of separation of powers concerning the necessity of separation of powers towards their controlling and preventing corruption. However, this article -as a structural principle- has had a significant position in the constitutional law of the Islamic Republic of Iran. Leaders of the IRI and the Guardian Council have also emphasized safeguarding the independence of the three powers. Analyzing the sources of IRI Constitution, considering the special focus of the jurisprudent guardian as the delegating institution, regulating and supervising the governmental powers, and observing the customary conduct on the Guardian Council for over 30 years as the official and primary institution of interpretation of the constitution, we can say that the principle of independence of powers is the most important principle in analyzing and explaining the relations between the three powers and should be given due consideration. Thus the extent of authority of each of the three powers is considered a limiting factor for other powers and even specifies or limits the absolute or general authority of other powers.
    Keywords: independence of powers, constitutional law, Islamic Republic of Iran, Guardian Council
  • Mohsen Esmaeili, Reza Agha Mosa Tehrani Page 121
    All juridical acts including unilateral and bilateral contracts require the will and intention of individuals in their existence. In other words, first one should have a knowledge and awareness of a matter of fact and then his will or intention towards a juridical act would be formed. However, the Article 356 of the Civil Code is seemingly in conflict with these general rules. This Article explicitly reads that if something is considered an accessory to the object of sale, its ownership will be transferred to the purchaser even if the parties to the contract be ignorant to them and there has not been any intention concerning it. The present article deals with the following issues: Is the ruling of this Article contrary to the principal rule? Is it counted as an implied legal term? Is implied legal term essentially valid? Is this article consistent with the will and intention of the parties to the contract? Is this article far from the above foundations following another rule?
    Keywords: accessories to the object of sale, implied legal term, accessories to the contract
  • Hosain Ali Saadi, Hosein Khodayar Page 151

    Self- defense has been one of the controversial topics among the issues of criminal law since the remote past. Its traces can be witnessed in all legal systems and in all ages. This important issue has developed and been enriched through the time due to the prevailing thought over humanities. Nowadays all the legal schools are unanimous in recognizing the principle of self defense. The existence of legal rules concerning self-defense is an evidence towards establishing this claim. In spite of the unanimity in recognition of this very principle, the conditions under which the defensive behavior is regarded legitimate are not elaborated. The nature of self-defense and its influence on criminal liability has also been under discussion and debate in all ages. This heated discussion has led to the development of this concept in criminal law. The root of these different points may be found in the difference in the foundations of defense. The very principle of defense regardless of its foundations influences its nature and conditions. Thus dealing with the foundation of the legitimacy of self-defense is influential and significant towards the conditions and effects of defense. The present article seeks to find the jurisprudential foundations of self-defense through the jurisprudential texts analyzing them based on jurisprudential concepts and literature.

    Keywords: self, defense, foundation, principle, benevolence, necessity
  • Ehsan Ali Akbari, Nasrollah Shamli Page 177
    The present article analyzes the issue of removing organs from brain dead patients as a matter of fact and as a matter of law. Giving definitions of life and death, it clarifies the position of brain-dead patients. Referring to the above-mentioned definitions, traditions of the Infallibles, and jurisprudent's views, this article concludes that such a patient is a living human being whose removal of organs are not allowed. The criticism of the arguments of those allowing organ transplant in brain-dead patients is another part of the article supporting the hypothesis of the article.
    Keywords: brain death, removal of organ, spirit, transplant