فهرست مطالب

دانشکده دندانپزشکی مشهد - سال سی و ششم شماره 4 (پیاپی 83، زمستان 1391)

مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد
سال سی و ششم شماره 4 (پیاپی 83، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/04
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اسدالله احمدزاده، نجمه فریدون پور صفحه 259
    مقدمه
    با توجه به تعداد زیاد افراد بی دندان با ریج های بی دندانی تحلیل رفته و مشکلاتی که این افراد با پروتز های کامل دارند نیاز به پروتزهای دندانی با کارایی بیشتر مثلا اوردنچرها کاملا محسوس است. هدف از این مطالعه مقایسه گیر چند نوع سیستم مختلف اتچمنت شامل دو اتچمنت پیش ساخته و دو اتچمنت ریختگی است.
    مواد و روش ها
    چهار گروه شش تایی از اتچمنت ها (Superflex ball، Locator، Castable ball on bar، Castable bar) انتخاب شدند. دو گروه ریختگی که الگوهای پلاستیکی داشتند طی عملیات ریختگی تبدیل به الگوی فلزی شدند. سپس یک فریم فلزی ساخته شد و تمام نمونه ها در دستگاه اینسترون تحت نیروی کششی 50 قرار گرفتند تا زمانی که فریم از کست جدا شد. نیروی به دست آمده توسط دستگاه ثبت شد. به منظور مقایسه مقدار نیروی کششی گروه های تحت مطالعه از آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد و مقایسه دو به دو گروه های تحت بررسی با استفاده از آزمون توکی انجام پذیرفت (05/0a=).
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میزان گیرBall on bar ریختگی بیشتر از بقیه اتچمنت ها بود (N31/35). پس از آن Superflex ball قرار داشت (N33/33) و Locator (N90/20) و Castable bar (N74/14) هم به ترتیب در رده های بعدی قرار داشتند (001/0P<).
    نتیجه گیری
    Ball on bar ریختگی گیر قابل مقایسه ای با Superflex ball دارد. بنابراین در برخی بیماران از این اتچمنت ارزان قیمت به جای انواع پیش ساخته می توان استفاده کرد. این نوع اتچمنت ها در مقایسه با Locatorهای گران قیمت گیر بیشتری دارند. گیر بار ریختگی از Locatorها کمتر است ولی تفاوت فاحشی با آن ندارد. لذا توصیه می شود در زمان نیاز به گیر کمتر از Bar و هنگام نیاز به گیر بیشتر از Ball on bar استفاده شود.
    کلیدواژگان: اتچمنت، گیر، اوردنچر، ایمپلنت
  • خدیجه پشمی، علیرضا پورخباز صفحه 271
    مقدمه
    دندان های انسان شاخص های ارزشمندی از گنجایش فلزات در بدن هستند. هدف از این مطالعه تعیین غلظت عناصر روی و مس در انواع مختلف دندان های شیری کودکان 12-5 ساله شهر بیرجند بود.
    مواد و روش ها
    در تحقیق کابردی حاضر، نمونه های دندان از کلینیک های دندانپزشکی شهر بیرجند جمع آوری و سپس به روش هضم اسیدی برای آنالیز آماده گردید. نمونه های دندان با استفاده از دستگاه جذب اتمی شعله ای برای تعیین غلظت مس و روی آنالیز شدند. نرمال بودن داده ها توسط آزمون Kolmogorov Smirnove مورد آزمون قرار گرفت و مقایسه بین گروه های دندان با استفاده از آزمون آنالیز واریانس One Way ANOVA و مقایسه بین جنس های مختلف، با استفاده از آزمون t-test مستقل انجام شد. سطح معنی داری 05/0P< در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    براساس نتایج به دست آمده از این مطالعه میانگین غلظت مس و روی در نمونه های دندان به ترتیب برابر با 22/4±44/8 و 81/94±17/218 میلی گرم بر کیلوگرم بود. نتایج همچنین نشان می دهد که میزان مس در دندان پسرها به طور معنی داری بیشتر از دختر ها بود، در حالی که از نظر میزان روی اختلاف معنی داری بین دندان پسرها و دختر ها یافت نگردید. غلظت عناصر روی و مس وابسته به نوع دندان متغیر بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که دندان ها شاخص های زیستی ارزشمندی هستند. تمام نمونه ها غلظت روی بالای 90 میلی گرم بر کیلوگرم داشتند که نشان دهنده این است که بچه ها مصرف روی کافی داشته اند. همچنین دندان پیش بیشترین ظرفیت تجمع فلز مس را از دیگر انواع دندان ها داشت.
    کلیدواژگان: مجله دانشکده دندانپزشکی مشهدkhadijeh، pashmi@yahoo، com
  • محمود جهانگیرنژاد، حجت الله یوسفی منش، مرضیه وصالی صفحه 279
    مقدمه
    بیماری پریودنتال، عفونت باکتریایی مزمنی است که بافت های حمایت کننده دندان ها را تحت تاثیر قرار می دهد. تلاش ما در بهبود بیماری های پریودنتال بر روی کاهش مدیاتورهای تخریبی است. یکی از این بیومارکرها، استئوپروتگرین (OPG) می باشد. که باعث ممانعت از فعالیت استئوکلاست ها می گردد. هدف از انجام این تحقیق مقایسه میزان غلظت استئوپروتگرین در بزاق بیماران پریودنتیت مزمن متوسط جنرالیزه و افراد سالم بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی 30 بیمار (15 بیمار پریودنتیت مزمن متوسط جنرالیزه و 15 نفر به عنوان گروه سالم) مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی جندی شاپور اهواز، صورت گرفت. نمونه های بزاق این افراد جمع آوری و به روش الیزا مورد بررسی قرار گرفت. داده ها توسط آزمون t-test مورد تجزیه تحلیل قرار کرفت.
    یافته ها
    میانگین غلظت اوستئوپروتگرین در افراد بیمار و گروه سالم به ترتیب mg/dl 13/84±63/117 و mg/dl 69/170±81/210 بود و تفاوت معنی داری بین دو گروه این تحقیقیافت نشد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که غلظتOPG در بزاق نمی تواند به عنوان نشانگری برای بررسی میزان بیماری پریودنتال مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: استئوپروتگرین، بیماری پریودنتال، بزاق
  • لیلا خجسته پور، محمدحسین دباغ منش، نریمان ایرجی نصرآبادی، سارا مقربی صفحه 285
    مقدمه
    با وجود چندین دهه تحقیقات، هنوز توافق کلی مبنی بر این که آیا افراد مبتلا به استئوپروز/ استئوپنی در معرض خطر بیشتری برای تحلیل استخوان فکین، پریودنتیت و از دست دادن دندان ها هستند یا خیر وجود ندارد. هدف از این مطالعه مقایسه میزان تحلیل استخوان آلوئول و تعداد دندان های باقیمانده بین خانم های یائسه با توده استخوانی نرمال و افراد با توده استخوانی پایین، می باشد.
    مواد و روش ها
    100 خانم داوطلب 40 تا 70 ساله که برای تشخیص پوکی استخوان به بیمارستان نمازی شیراز مراجعه کرده بودند انتخاب شدند و در چهار گروه 1) نرمال، 2) استئوپروتیک/استئوپنیک (در یکی از نواحی سر فمور یا مهره های گردن)، 3) استئوپروتیک (در هر دو ناحیه) و 4) استئوپروتیک (در یکی از نواحی) قرار گرفتند. رادیوگرافی های پری اپیکال به روش موازی از نواحی مولرهای اول و دوم دو سمت و سانترال های فک پایین به وسیله دستگاه رادیوگرافی (8MA= 60KVP=) 32/0Planmeca Intra Dentsply Rinn= و فیلم Ekta speed Kodak تهیه و به وسیله اسکنر Microtek Scanmaker I 800 دیجیتالی شدند. مقادیر تحلیل استخوان آلوئول با اندازه گیری فاصله بین CEJ تا پایین ترین ناحیه کرست در مزیال و دیستال دندان های مولر اول و دوم و سانترال فک پایین به وسیله نرم افزار اتوکد 2007 با دقت صدم میلی متر اندازه گیری شدند. از رادیوگرافی پانورامیک جهت بررسی تعداد دندان های از دست رفته استفاده شد. به ترتیب از آزمون های t-test و Mann-Whitney برای بررسی میزان تحلیل استخوان و مقایسه تعداد دندان های از دست رفته استفاده شد. سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    متوسط میزان تحلیل استخوان آلوئول به ترتیب در چهار گروه ذکر شده 45/3، 47/3، 62/3 و 5/3 میلی متر به دست آمد که از لحاظ آماری تفاوت معنی داری نداشتند (05/0P>). همچنین میانگین تعداد دندان های از دست رفته درگروه های مورد بررسی به ترتیب 78/5، 05/8، 36/8 و 5/4 بود که تفاوت آماری قابل ملاحظه ای نداشتند (05/0P>).
    نتیجه گیری
    در این پژوهش ارتباطی میان تعداد دندان های از دست رفته با تحلیل استخوان آلوئول و میزان توده استخوانی در زنان یائسه یافت نشد.
    کلیدواژگان: استئوپورز، استئوپنی، تحلیل استخوان، زنان یائسه
  • زهرا دلیلی، مهران طارمسری، احسان کاظم نژاد، حمید بهبودی، سمیه نعمتی صفحه 293
    مقدمه
    رادیوگرافی پانورامیک استفاده گسترده ای در دندانپزشکی به عنوان یک تکنیک غربالگری دارد. در درمان های اندودنتیک، تشخیص و ارزیابی ناحیه پری آپیکال حائز اهمیت است. بکارگیری تکنیک های پیشرفته نظیر توموگرافی کامپیوتری با دسته اشعه مخروطی (CBCT) سبب افزایش قدرت تشخیص می شود، اما بکارگیری آن باید با دقت و در شرایط ویژه انجام شود. هدف از این مطالعه مقایسه ارزش تشخیصی تصاویر پانورامیک دیجیتال با CBCT در تشخیص ضایعات رادیولوسنت آپیکالی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، تصاویر پانورامیک دیجیتال و CBCT 47 بیمار (573 ناحیه اپیکال ریشه) که به کلینیک تخصصی رادیولوژی فک و صورت جهت انجام CBCT فک بالا یا پایین مراجعه نموده بودند، مورد بررسی قرار گرفت. همه این بیماران نیاز به تهیه این تصاویر برای پروسه درمانی خود داشتند. بنابراینکه CBCT مربوط به کدام فک بیمار بود، دندان های همان فک در رادیوگرافی پانورامیک دیجیتال توسط یک نفر متخصص رادیولوژی فک و صورت مورد بررسی قرار گرفت. بعد از ورود اطلاعات، توافق، حساسیت (Sensitivity)، ویژگی (Specificity) به صورت کلی و برای هر کدام از فکین به صورت مجزا محاسبه شد. سطح معنی داری آزمون ها 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در CBCT، در 9/15% و در پانورامیک دیجیتال در 2/4% موارد ضایعه رادیولوسنت پری آپیکال قابل تشخیص بود. به طور کلی حساسیت روش پانورامیک 4/26% و ویژگی آن 100% بود. حساسیت در تشخیص ضایعات لوسنت پری آپیکال در فک پایین بیشتر از فک بالا بود. بر اساس آزمون Kappa میزان توافق بین روش پانورامیک با CBCT ضعیف ارزیابی شد (374/0(Kappa=.
    نتیجه گیری
    پانورامیک با این که یک روش روتین غربالگر در فیلد دندانپزشکی می باشد، چندان در تشخیص وجود ضایعات پری آپیکال دقیق نبود. این محدودیت در فک بالا بیشتر از فک پایین بود.
    کلیدواژگان: توموگرافی کامپیوتری با دسته اشعه مخروطی، پانورامیک دیجیتال، ضایعه پره آپیکال
  • لقمان رضایی صوفی، نسرین رفیعیان، مینا جزایری، حمیدرضا عبدالصمدی، شاهین کسرایی، محمدیوسف علیخانی، محمدعلی سیف ربیعی صفحه 301
    مقدمه
    دهانشویه ها در کنار سایر روش های پیشگیری از پوسیدگی در کاهش پوسیدگی نقش مهمی دارند. هدف از انجام این مطالعه مقایسه آزمایشگاهی اثر ضدپوسیدگی عصاره پلی فنول چای سبز با دهانشویه فلوراید 05/0%، کلرهگزیدین2/0% و ترکیب فلوراید-کلرهگزیدین بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی-آزمایشگاهی، 50 دندان پره مولر به صورت جداگانه در لوله های آزمایش حاوی محیط پوسیدگی زا (استرپتوکوک موتانس، لاکتوباسیل و 3 میلی لیتر محلول سوکروز 20%) قرار گرفتند. هر کدام از لوله های حاوی دندان به صورت اتفاقی بر حسب نوع دهانشویه در 5 گروه آزمایشی (10=n) شامل نرمال سالین، محلول10% پلی فنول چای سبز، فلوراید 05/0%، کلرهگزیدین 2/0% و محلول کلر هگزیدین-فلوراید قرار گرفتند و هر 24 ساعت یک بار با 5 میلی لیتر از دهانشویه مربوطه شستشو داده شدند. بعد از 21 روز، عمق پوسیدگی هر دندان با استفاده از میکروسکوپ نوری پلاریزه اندازه گیری گردید. تحلیل آماری داده ها به وسیله نرم افزار SPSS با ویرایش 13 و آزمون های کولموگرو اسمیرنو، آنالیز واریانس یک سویه و توکی در سطح معنی داری 05/0 انجام شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار عمق پوسیدگی در گروه های اول تا پنجم به ترتیب43/16±194، 94/17±175، 34/9±142، 27/13±155 و 57/8±144 میکرومتر بود. آزمون واریانس یک طرفه نشان داد که گروه ها با هم اختلاف معنی داری دارند (001/0P<). تست توکی نشان داد که هرچند عمق پوسیدگی در گروه های 1 و 2 تفاوت معنی داری نداشت (205/0=P) ولیکن به صورت معنی داری بیشتر از گروه های 3 تا 5 بود (001/0>P). عمق پوسیدگی در گروه های 3، 4 و 5 نیز تفاوت معنی داری نشان نداد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه محلول فلوراید-کلرهگزیدین بیشترین اثر ضدپوسیدگی را داشت. از آنجا که اثر ضدپوسیدگی زایی چای سبز تفاوت معنی داری با نرمال سالین نداشت و همچنین به صورت معنی داری کمتر از دهانشویه های کلرهگزیدین و فلوراید بود استفاده از آن به عنوان دهانشویه نیاز به مطالعات بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: پوسیدگی دندان، چای سبز، فلوراید، کلرهگزیدین، دهانشویه
  • رضا زارع محمودآبادی، جهانشاه صالحی نژاد، سعیده خواجه احمدی، شادی ثقفی، عبدالله جوان، شهره طاهری مقدم صفحه 309
    مقدمه
    تعداد زیادی از ضایعات پوستی مخاطی در حفره دهان نمای بالینی مشابهی دارند و لذا بررسی هیستوپاتولوژی در تشخیص صحیح این ضایعات و افتراق آنها از یکدیگر تاثیر بسیار دارد. هدف از این مطالعه بررسی میزان انطباق تشخیص های بالینی با هیستوپاتولوژی ضایعات پوستی-مخاطی در حفره دهان طی 30 سال در دانشکده دندانپزشکی مشهد بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه گذشته نگر، تعداد 334 پرونده بیماران مبتلا به ضایعات پوستی مخاطی که طی 30 سال (1358 تا 1388) به دانشکده دندانپزشکی دانشگاه مشهد مراجعه نموده بودند مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات پرونده بیماران، شامل سن، جنس، جایگاه، تشخیص بالینی اولیه و گزارش آسیب شناسی نهایی ثبت گردید.
    یافته ها
    این مطالعه نشان داد که در 295 مورد (5/77%) از ضایعات پوستی مخاطی مورد بررسی، تطابق بین تشخیص بالینی و هیستوپاتولوژی وجود داشت. در پمفیگوئید و خال سفید اسفنجی در تمام موارد تطابق کامل بین تشخیص های کلینیکی و هیستوپاتولوژی وجود داشت. در مورد انواع لیکن پلان هم، در لیکن پلان نوع آتروفیک و پیگمانته بیشترین میزان تطابق دیده شد.
    نتیجه گیری
    جهت رسیدن به یک تشخیص قطعی در ضایعات پوستی-مخاطی نیاز به بررسی نمای بالینی، رادیوگرافی و هیستوپاتولوژی ضایعه می باشد.
    کلیدواژگان: ضایعات پوستی، مخاطی، تشخیص بالینی، یافته های هیستوپاتولوژیک
  • پگاه مسنن مظفری، آتس سا پاک فطرت، مریم امیرچقماقی، نعمت الله فرخنده عقیده صفحه 317
    مقدمه
    متناسب با پیشرفت علم پزشکی، تعداد مراجعینی که دچار بیماری های سیستمیک می باشند، افزایش می یابد. از طرف دیگر مراقبت های دندانپزشکی جزء لاینفک مراقبت های بهداشتی در زنان باردار و افراد دیابتیک می باشد. در این مطالعه آگاهی دندانپزشکان در مورد تدابیر دندانپزشکی بیماران باردار و دیابتیک مورد سنجش قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    این برررسی بر روی 106 نفر از 204 دندانپزشک شرکت کننده در کنگره های تخصصی بیماری های د هان و بازآموزی های بیماری های د هان از ابتدای خرداد 1388 تا پایان خرداد 1389 انجام گردید. ابزار اندازه گیری، یک پرسشنامه خودساخته نویسندگان بود که پس از تایید روایی و پایایی مورد استفاده قرار گرفت. در این پرسشنامه علاوه بر مشخصات دموگرافیک، سوالاتی در مورد تدابیر دندانپزشکی در بیماران دیابتیک و باردار پرسیده شد. کلیه سوالات 4 گزینه و دارای یک پاسخ صحیح بودند. کل پرسشنامه 20 امتیاز داشت و دندانپزشکان به گروه هایی با آگاهی عالی (امتیاز 20-18)، آگاهی خوب (امتیاز 18-14)، آگاهی متوسط (امتیاز 14-10) و آگاهی ضعیف (کمتر از 10) تقسیم شدند. از آزمون های من ویتنی و کروسکال والیس جهت آنالیز استفاده گردید و P-value کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین آگاهی دندانپزشکان، متوسط (5/2±5/10) بود. میانگین آگاهی در مورد دیابت 32/1±7 (از 10) و در مورد بارداری 78/1±5/3 (از 10) بود. زنان نسبت به مردان میانگین آگاهی بالاتری داشتند که از لحاظ آماری معنی دار نبود. از نظر ارتباط بین دانشکده محل تحصیل و سابقه کار با میزان آگاهی، هیچ اختلاف معنی داری وجود نداشت. ارتباط بین میزان تحصیلات و انگیزش درمان در افراد باردار معنی دار نبود (05/0P>). در حالی که ارتباط بین جنس و انگیزش درمان در افراد باردار معنی دار بود. بیشترین پاسخ اشتباه مربوط به سوال «شرایطی که در افراد دیابتی نیاز به مشاوره پزشکی قبل از درمان وجود دارد» و کمترین پاسخ اشتباه مربوط به سوالات «تجویز ضددرد و آنتی بیوتیک مناسب در دوران بارداری» بود.
    نتیجه گیری
    آگاهی دندانپزشکان مورد مطالعه ما درباره تدابیر دندانپزشکی افراد باردار و دیابتیک در سطح متوسط و ضعیف بود که بایستی با برنامه های آموزش مداوم نسبت به ارتقا آن تلاش کرد.
    کلیدواژگان: تدابیر دندانپزشکی، دیابت، بارداری، آگاهی
  • محمد واحدی، حمیدرضا عبدالصمدی، فاطمه احمدی متمایل، سوده طیبی، مهرداد حاجیلویی، عباس مقیم بیگی، پوراندخت داوودی صفحه 327
    مقدمه
    پروبیوتیک ها از طریق تنظیم ایمنی موضعی اثرات سودمندی بر سلامت دهان دارند. هدف از این مطالعه ارزیابی تاثیر یک فرآورده پروبیوتیک بر IgA بزاقی بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تصادفی سه سوکور، بر روی 40 داوطلب سالم غیرسیگاری انجام گردید. افراد به دو گروه مشابه از نظر سن و جنس تقسیم شدند و به مدت 8 هفته روزانه 200 گرم ماست معمولی (گروه شاهد) یا ماست حاوی باکتری های پروبیوتیک (گروه مورد) دریافت کردند. نمونه بزاق غیرتحریکی افراد در ابتدای مطالعه و هفته 4 و 8 جمع آوری شد و غلظت IgA کل با استفاده از روش ELISA تعیین شد. حجم بزاق اندازه گیری و سرعت ترشح IgA بزاقی محاسبه گردید. تفاوت میانگین IgA با استفاده از آزمون داده های تکراری تحت آنالیز آماری قرار گرفت (05/0=α).
    یافته ها
    طی دوره مطالعه، تغییرات قابل توجهی میان غلظت های IgA بزاقی در گروه شاهد یافت نگردید. در گروه مورد یک افزایش غیر قابل توجه در سرعت ترشح IgA در طی مطالعه مشاهده شد (05/0
    نتیجه گیری
    در شرایط مطالعه حاضر، مصرف روزانه ماست پروبیوتیک طی یک دوره 8 هفته غلظت IgA بزاقی را تغییر نمی دهد، اما منجر به یک گرایش افزایشی در سرعت ترشح IgA بزاقی می گردد.
    کلیدواژگان: پروبیوتیک ها، بزاق، IgA بزاقی
  • حمیدرضا عبدالصمدی، مهدیه زرآبادی پور، سمیرا ساعتی، پرویز ترک زبان، حافظ آریامنش، فاطمه احمدی متمایل * صفحه 335
    مقدمه

    موکورمایکوزیس عفونت تهاجمی قارچی نادر و مهاجم است که دارای قابلیت مرگ و میر بالایی می باشد و توسط گونه هایی نظیر موکور به وجود می آید. و غالبا بیماران مبتلا به ضعف سیستم ایمنی را مبتلا می کند. راه ورود قارچ معمولا از طریق تنفسی است. وجود یک زخم گسترش یابنده و نکروتیک در حفره دهان می تواند نشان دهنده زخم ناشی از قارچ موکورمایکوز باشد.
    گزارش مورد: خانم 67 ساله به علت وجود یک زخم وسیع در حال گسترش ناحیه کام از 2 ماه قبل به بخش بیماری های دهان دانشکده دندانپزشکی همدان مراجعه کرده بود. بیمار از حدود 5 ماه پیش دچار یک تورم منتشر در ناحیه صورت و پروپتوزیس چشم راست شده بود. در آزمایشات تجویز شده متوجه دیابت غیرکنترل شده در بیمار شدیم. بیمار با تشخیص احتمالی عفونت های قارچی عمقی بیوپسی گردید و تشخیص نهایی موکورمایکوزیس داده شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به این که تشخیص سریع ضایعه می تواند شانس بقای بیمار را افزایش دهد، لذا دندانپزشکان نقش بسیار مهمی در تشخیص احتمالی و اولیه ضایعات خواهند داشت. همچنین بیماری های سیستمیک می توانند توسط دندانپزشک کشف و ارجاع داده شوند.

    کلیدواژگان: موکورمایکوزیس، پرفوراسیون، فک بالا
|
  • Asadollah Ahmadzadeh, Najmeh Fereidoonpoor Page 259
    Introduction
    Considering to patient's complications with conventional denture in the lower arch, the requirement of a denture with more efficacy and cheaper than conventional ones, is definite. One of the most conventional ones is an overdenture with 2 implant. The purpose of this study was comparison of four types of different attachment systems including two prefabricated and 2 castable attachments.
    Materials and Methods
    Four groups with 6 numbers of attachments (Superflex ball, locator, castable Ball on bar, castable Bar) were selected. 2 castable groups were casted; these attachments were put on implant fixtures. Then a Cr-Co framework was made. It was put on cast and attachments and an acrylic base was made on this assembly. All the samples were put in universal testing machine and a tension force of 50 Newton was loaded to seprate framework from cast. The tension force was recorded. After data collection, the data were analyzed through SPSS version 16 by One–Way ANOVA and Teukey test.
    Results
    Results showed that retention force of castable ball on bar (35. 31N) was the greatest followed by ball (33.33N, P=0.007), Locator (20.90N) and castable bar (14.74N), respectively (P<0.001).
    Conclusion
    Castable ball on bar was comparable to ball regarding the retentive force. Therefore this cheap attachment could be used in patients instead of prefabricated one. These attachments have more retention compared to locators which are expensive. When less retention is needed, castable bar can be used, and when more retention is needed, castable ball on bar is recommended.
    Keywords: Attachment, retention, overdenture, implant
  • Khadijeh Pashmi, Alireza Pourkhabbaz Page 271
    Introduction
    Human teeth are valuable indicators of the capacity of metals in the body. The purpose of this study was to determine the concentration of zinc and copper in different teeth types in 5-12 year old children population living in the city of Birjand.
    Materials and Methods
    Teeth samples were collected from dental clinics and prepared for analysis using acid digestion. Samples were analyzed for Zn and Cu concentrations by flame atomic absorption spectrophotometry. Kolmogorov Smirnov was used for normal data, One Way ANOVA was used for comparison among teeth groups and t-test for comparison between sexes (P<0.05).
    Results
    Based on the results of this study, the mean concentrations of copper and zinc in tooth samples were 8.44±4.22 mg/kg and 218.14±94.81 mg/kg, respectively. The results also showed that copper levels were significantly higher in the teeth of boys compared to that of girls, while a significant difference in zinc level between the teeth of the boys and girls was not found. The concentrations of copper and zinc. were statistically different depending on the type of teeth.
    Conclusion
    The results of this study showed that teeth are valuable bio- indicators. All samples had a zinc concentration up 90 mg/kg, indicating that children consumed sufficient zinc. Also, incisor teeth had the highest content of copper compared to the other teeth.
    Keywords: Deciduous tooth, biological indicators, copper, zinc
  • Mahmoud Jahangirneghad, Hojatollah Yousefimanesh, Marzieh Vesali Page 279
    Introduction
    Periodontal disease is a chronic bacterial infection that affects the tissues supporting the teeth. Our effort in improving periodontal disease is to reduce destructive mediators. One of the Biomarkers is osteoprotegrin (OPG). OPG is a protein which prevents osteoclast activity. The aim of this study was evaluationof osteoprotegrin (OPG) concentration in saliva of patients with generalized moderate chronic periodontitis and comparing it with that of healthy individuals.
    Materials and Methods
    This study was carried out on 30 patients (15 patients with chronic periodontitis and 15 patients as the control group) referred to Ahvaz Jundishapour dental school. Saliva samples were collected and examined by ELISA. The data were analyzed by t-test.
    Results
    Mean OPG coucentration in patients and control group were 117.63±84.13 mg/dl and 210.81±170.69 mg/dl respectively. The difference was not significant.
    Conclusion
    It appears that OPG concentration in saliva cannot be used as a marker for the assessment of periodontal disease.
    Keywords: Osteoprotegrin, periodontal disease, saliva
  • Leila Khojastepour, Mohammadhossein Dabaghmanesh, Nariman Irajinasrabadi, Sara Mogharrabi Page 285
    Introduction
    Despite decades of research, there is not a consensus on whether patients with osteoporosis/ osteopenia are at higher risk for jaw bone resorption, periodontitis and tooth loss or not. The purpose of this study was to compare alveolar bone resorption and the number of remaining teeth between postmenopausal women with normal bone mass and postmenopausal women with low bone mass.
    Materials and Methods
    A total of 100 volunteer women, aged from 40 to 70, who presented at Shiraz Namazi Hospital for the diagnosis of osteoporosis were selected and divided into normal and osteoporotic/osteopenic groups. Parallel periapical radiographs were taken from first and second mandibular molars on both sides using radiology device Planmeca Intra Dentsply Rinn=0.32 (KVP=60 MA=8), Ekta speed Kodak film and were digitalized using scaner (Microtek Scanmaker I 800). Values of alveolar bone resorption were determined by measuring the distance between CEJ and the lowest point of the crest in mesial and distal areas of the mandibular first and second molars and central incisor, using the software AutoCAD (2007) with an accuracy of 0.00mm. Panoramic radiographs were used to evaluate the number of missing teeth. To evaluate bone resorption and to compare the number of the missing teeth, t-test and Mann Whitney test were used respectively.
    Result
    Alveolar bone resorption and the number of the remaining teeth in the postmenopausal women with or without normal bone mass in the studied groups were not different significantly.
    Conclusion
    In this study, no relation was found between the number of the missing teeth/alveolar bone resorption and bone mass in postmenopausal women.
    Keywords: Osteoporosis, osteopenia, bone resorption, monoposal women
  • Zahra Dalili, Mehran Taramsari, Ehsan Kazemnezhad, Hamid Behboudi*, Somayeh Nemati Page 293
    Introduction
    Panoramic radiography is used extensively in the field of dentistry as a screening method. In endodontic treatment, the diagnosis and evaluation of periapical area is very important. However, using advanced imaging such as cone beam computed tomography (CBCT) has increased diagnostic ability, but it must be used precisely and in special condition. The aim of this study was to compare diagnostic value of digital panoramic view and CBCT in diagnosis of apical lucent lesion.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study, digital panoramic view and CBCT of 47 patients (573 apical portions of root) who had referred to maxillofacial radiology clinic for maxillary and or mandibular CBCT procedures were assessed. All of the selected patients needed these images as their treatment protocol. According to order of CBCT (maxilla, mandible and both), the teeth of the same jaw in digital panoramic radiography by a maxillofacial radiologist were evaluated. After data enterance, agreement, Sensitivity, specificity and likelihood ratio (positive and negative) were assessed totally and for each jaw separately with 95 percent confidence interval. 0.05 was established as a level of significant.
    Results
    Periapical radiolucency in 15.9% of apical areas in CBCT and in digital panoramic view in 4.2% of them was detected. Overall, sensitivity and specificity of digital panoramic view were 26.4% and 100% respectively. Sensitivity of panoramic view in diagnosis of periapical lucency in mandible was higher than maxilla. According to kappa analysis, the agreement level between panoramic and CBCT was assigned low (kappa=0.374).
    Conclusion
    Although panoramic is a routine screening method in field of dentistry, it is not accurate in diagnosis of the presence of periapical lesions. This limitation in maxilla is more than mandible.
    Keywords: Cone beam computed tomography, digital panoramic, periapical lesion
  • Loghman Rezaei, Soufi, Nasrin Rafieian, Mina Jazaeri, Hamidreza Abdolsamadi, Shahin Kasraei, Mohammad, Usef Alikhani, Mohammad, Ali Seif, Rabiei, Leyla Dehghanpour Page 301
    Introduction
    Mouth rinses beside the other methods have an important role in reducing dental caries. The aim of this study was in-vitro comparison of the anti-caries effect of polyphenol extract of green tea with 0.05% fluoride, 0.2% cholorhexidine and fluoride-cholorhexidine.
    Materials and Methods
    In this laboratory experimental study, 50 maxillary premolars were placed separately in tubes which contained cariogenic solution (streptococcus mutans, lactobacillus and 3 ml sucrose solution of 20%). Each tube regarding the rinse solution was placed in 5 experimental groups (n=10) as follows: 1) normal saline, 2) 10% solution of green tea polyphenol extract, 3) 0.05% fluoride, 4) 0.2% cholorhexidine and 5) fluoride_cholorhexidine. Every 24 hours, the teeth were rinsed with 5 mL of the rinse. After 21 hours, the depth of decay was measured by polarized light microscope. Data were analyzed by SPSS V 13.0 software using Colmogrove Smirnove, One way ANOVA and Tukey tests.
    Results
    The mean and standard deviation of the depth of the caries in group 1 to 5 were 194 ±16.43, 175±17.94, 142±9.34, 155±13.27, and 144±8.57, respectively. One way ANOVA showed that there were significant differences between the groups (P<0.001). Tukey test showed that although there was no significant difference in the depth of the caries between groups 1 and 2 (P=0.205), it was significantly less than groups 3 to 5 (P<0.001). There were no significant differences between the depth of the caries in group 3, 4 and 5.
    Conclusion
    According to the results of the current study, the anti-caries effect of flouride_cholorhexidine was the greatest between the groups. As the anti cariogenic effect of green tea was similar to that of normal saline and significantly less than fluoride or chlorhexidine, its use as a common mouth rinse needs more research.
    Keywords: Dental caries, green tea, fluoride, chlorhexidine, mouth wash
  • Reza Zaremahmoodabadi, Jahanshah Salehinejad, Saeedeh Khajehahmadi*, Shadi Saghafi, Abdollah Javan, Shohre Taherymoghadam Page 309
    Introduction
    Many mucocutaneous lesions of the oral cavity have similar clinical features and therefore the histpathologic findings are very important in correct diagnosis and differential diagnosis of each lesion. The aim of this study was to assess the agreement between clinical and histopathologic diagnoses in mucocutaneous lesions of the oral cavity during 30 years (1979-2009) in Mashhad dental School.
    Materials and Methods
    In this retrospective study, a total of 334 patients with mucocutaneus lesions were analyzed in Mashhad dental school from1979 to 2009. Patient's data including age, gender, location, clinical diagnosis and histopathologic diagnosis were recorded. Data were analyzed through SPSS 11.5 Software.
    Results
    In this study, there was an agreement between clinical and histopathologic diagnoses in 295 subjects (77.5%) with oral mucocutaneus lesions. All subjects with pemphigoid and white spongy nevus showed total agreement between clinical and histopathologic diagnoses. Atrophic and pigmenteted lichen planus also showed the highest percentage of agreement in lichen planus groups.
    Conclusion
    In mucocutaneous lesions, clinical, radiographic, and histopathologic findings are necessary for definitive diagnosis of mucocutaneous lesions.
    Keywords: Mucocutaneus lesions, clinical diagnosis, histopathologic findings
  • Pegah Mossananmozafari, Atessa Pakfetrat, Maryam Amirchaghmaghi, Neamatollah Farkhondehaghideh Page 317
    Introduction
    With advances in medicine, more systemic patients seek dental treatment. On the other hand, oral health care is an essential part of pregnancy and diabetes mellitus health care. The aim of this study was to assess dentist’s awareness about dental management of pregnant and diabetic patients.
    Materials and Methods
    This study was conducted on 106 out of 204 dentists attending in oral medicine congresses and continuous education programs from June 2009 to June 2010. A self-established questionnaire with approved validity and reliability was used. Along with demographic data, some multiple choice questions about dental management of diabetic and pregnant patients were asked. Totally 20 points were assigned to questions and awareness was classified to excellent (18-20 points), good (14-<18 points), moderate (10-<14 points) and poor (<10 points). Statistical analysis was done by Mann-Whitney and Kruskal-Wallis tests. P-value less than 0.05 were considered significant.
    Results
    The mean awareness score (MAS) was moderate (10.5±2.5). The MAS for pregnancy was (3.5±1.78) of 10 and for diabetes mellitus were (7±1.32) of 10. MAS were higher in women especially about diabetes mellitus but it was not significantly different. The University of Graduation and years of career were not significantly related to awareness status. Education and treatment attitude for pregnant patients were not related to awareness but women had a higher attitude in treatment of pregnant patients (P<0.05). The lowest awareness was about indications of consultation in diabetic patients and the highest awareness was about administration of suitable antibiotic and analgesic during pregnancy.
    Conclusion
    The awareness level of dentists studied here was moderate and low about dental management in pregnancy and diabetes mellitus which should be improved via continuous education programs.
    Keywords: Dental management, diabetes mellitus, pregnancy, awareness
  • Vahedi, Hamidreza Abdolsamadi, Fatemeh Ahmadi, Motamayel, Sudeh Tayebi, Mehrdad Hajoluei, Abbas Moghimbeigi Page 327
    Introduction
    Probiotics have been associated to various benefits on oral health, partially through regulation of local immunity. The purpose of this study was to evaluate the effect of probiotics on salivary IgA.
    Materials and Methods
    This randomized, triple-blind trial was conducted on 40 healthy non-smoker volunteers. The subjects were assigned to two age- and sex-matched groups ingesting 200 g of a regular yoghurt (control) or a yoghurt containing probiotic bacteria (treatment group) once daily for 8 weeks. Unstimulated salivary samples were collected from the subjects at weeks 0, 4 and 8 of trial and total salivary IgA concentration was determined using ELISA. Saliva volume was measured and salivary IgA secretion rate was calculated. The differences in IgA means were statistically analyzed by repeated measurments (α=0.05).
    Results
    Over the trial period, no significant changes were found among the salivary IgA concentrations of control group; however, treatment group presented a non-significant increase (P>0.05). There were not significant differences in concentration and secretion rate between two groups at each time point of study (P>0.05).
    Conclusion
    Within the limitations of this study, an 8-week period daily consumption of probiotic yoghurt could not alter the salivary IgA concentrations, although it persuades an increase trend in salivary IgA secretion rate.
    Keywords: Probiotics, saliva, secretory immunoglobulin A
  • Hamidreza Abdolsamadi, Mahdiyeh Zarabadipoor, Samira Saati, Parviz Torkzaban, Hafez Ariamanesh, Fatemeh Ahmadi, Motamayel Page 335
    Introduction

    Mucormycosis is a rare and invasive fungal infection with a high mortality that usually affects immunocompromised patients. The major route of infection is inhalation. An extensive necrotic ulcer in the mouth could be indicative of fungal invasion.Case report: A 67-year-old woman was visited in the department of Oral Medicine of Hamadan dental school with perforation and extensive and progressive ulcer in palate from 2 month ago. The patient had a history of swelling in the face and proptosis in the right eye from five months ago. Lab tests revealed an uncontrolled diabetes mellitus. Biopsy was carried out under clinical diagnosis of deep fungal infection and final diagnosis was mucormycosis.

    Conclusion

    Early detection of mucormycosis could increase survival rate. Therefore, dentists can play an important role in primary diagnosis of the lesions. Systemic diseases could also be diagnosed and referred for treatment by the dentists.

    Keywords: Mucormycosis, perforation, maxilla