فهرست مطالب

اطلاعات جغرافیایی (سپهر) - پیاپی 82 (تابستان 1391)

نشریه اطلاعات جغرافیایی (سپهر)
پیاپی 82 (تابستان 1391)

  • 112 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/10/15
  • تعداد عناوین: 18
|
  • مهدی مدیری صفحه 2

    تصاویر سنجندهه ای فراطیفی هوایی یا ماهوارهای، اطلاعات بازتابی از سطح زمین را در بیش از صد باند طیفی ثبت می کنند. تصاویر فراطیفی برای کاربرد های مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند و روش های گوناگونی برای استخراج اطلاعات از این تصاویر ارائه شده و گسترش یافته است. یکی از مهمترین روش های استخراج اطلاعات از تصاویر فراطیفی، تشخیص عوارض پنهان یا آشکارسازی ناهنجاری1 است.
    ایده اساسی طراحی سنجنده های فراطیفی بر اساس پاسخ هر عنصر به نواحی مختلف طیف الکترومغناطیس شکل گرفته است. هر عنصر، بر اساس ساختار مولکولی خود، عکس العمل بازتابی مشخصی در نواحی مختلف طیف الکترومغناطیس دارد. این بازتاب برای عناصر و مواد مختلف زمین در شرایط یکسان، منحصر به فرد است.
    تصاویر فراطیفی کاربردهای گسترده و متنوعی دارند که از آن جمله میتوان به پایش زیست محیطی، کاربرد کشاورزی، شناسایی آثار حوادث غیرمترقبه، زمین شناسی و اکتشاف معادن، مطالعات شهری و منطقه ای اشاره کرد.

    کلیدواژگان: تصویر فراطیفی، سنجنده های فراطیفی، کاربردهای فراطیفی
  • حسین حاتمی نژاد، فریاد پرهیز، مهرداد کرمی صفحه 7

    گردشگری را می توان «صنعت سفید» نام نهاد، زیرا بر خلاف اغلب صنایع تولیدی، بدون آلوده سازی محیط زیست انسانی، زمینه ساز دوستی و تفاهم بین ملت ها و ارمغان آورنده صلح و صفا برای مردم است. گردشگری یکی از منابع درآمد و ایجاد اشتغال در سطح ملی است. گردشگری بخصوص در زمانی که سود فعالیت های دیگر بخش های اقتصادی در حال کاهش باشد، جایگزین مناسبی برای آنها و راهبردی برای توسعه است. براین مبنا دلیل اصلی توسعه گردشگری غلبه بر پایین بودن سطح درآمد و ارائه فرصت های جدید شغلی و تحولات اجتماعی در جامعه است و می تواند امیدهایی را برای کاهش فقر بخصوص در نواحی که به نحوی دچار رکود اقتصادی شده اند، فراهم آورد. ایجاد اشتغال، ارزآوری، تعادل منطقه ای، کمک به صلح جهانی، کمک به سرمایه گذاری در میراث فرهنگی، بهسازی محیط، کمک به بهسازی زیستگاه های حیات وحش، توسعه نواحی روستایی دارای جاذبه های گردشگری و جلوگیری از برون کوچی جمعیت و مانند آن، از جمله مزایای این صنعت است. این مقاله پس از تشریح موانع و اثرات منفی گردشگری، با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به تشریح گردشگری اجتماع محور به منظور ارایه راه حلی برای آن پرداخته است.

    کلیدواژگان: گردشگری، ظرفیت اجتماع، گردشگری اجتماع محور، مشارکت
  • حسن لشکری، زهرا حجتی صفحه 14

    به منظور بررسی شرایط سینوپتیکی- دینامیکی که در جنوب غرب کشور موجب ایجاد توفان های رعد وبرق می گردد، داده های مربوط به 16 ایستگاه سینوپتیک جنوب غرب ایران در دوره آماری 10 ساله (1996-2005) استخراج گردید که با برازش با داده های بارندگی، شش نمونه از نوع توفان های شدید شناسایی گردید. با مطالعه روی سامانه های استخراج شده، دو نوع الگوی کلی برای ایجاد توفان های رعدوبرق همراه با بارش شدید تشخیص داده شد. الگوی نوع اول از الگوی سامانه های ادغامی پیروی می کند، به طوری که قرارگیری یک پشته از شمال غرب آفریقا تا اسکاندیناوی موجب ریزش هوای سرد بر روی دریای مدیترانه وعمیق شدن ناوه دریای مدیترانه می گردد که باعث تقویت مرکز کم ارتفاع شرق مدیترانه می گردد. ریزش مداوم هوای سرد به داخل این مرکز چرخندی ضمن افزایش شیو فشار در منطقه شرق مدیترانه امکان نفوذ ناوه تراز 500 هکتوپاسکال را تا قسمت های میانی دریای سرخ میسر ساخته است. افزایش شیو حرارتی بر روی شمال آفریقا و دریای سرخ، موجب تقویت سامانه سودانی شده و ضمن حرکت رو به شمال این سامانه، با کم فشار مدیترانه ای ادغام شده و موجب ایجاد ناپایداری بر روی غرب و جنوب غرب ایران گردیده است. الگوی نوع دوم از نوع الگوی کم فشار سودان می باشد. کم فشار اسکاندیناوی هوای سرد عرض های جنب قطبی را به عرض های پایین تر ریزش می نماید واچرخند آزور که بر روی شمال آفریقا بسته شده با گردش واچرخندی هوای سرد را بر روی شمال آفریقا منتقل می کند و موجب تشدید ناپایداری و تقویت سامانه سودانی و ایجاد خط جبهه می گردد. دسترسی به هوای گرم و مرطوب لازمه توفان های رعد و برق می باشد که با توجه به نزدیکی به دریاهای گرم جنوبی این رطوبت به منطقه مورد مطالعه تزریق می گردد.

    کلیدواژگان: توفان تندری، سامانه، واچرخند، ناپایداری، جنوب غرب
  • برایان سی پیجانوسکی، دانیل جی برون، برادلی ای شلیتو، گاراو ای مینیک، غلامرضا لطیفی، محمدحسین کاظمی اندریان صفحه 22

    در این مقاله مدل دگرگونی زمین که مشتمل بر سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)(1) و شبکه های عصبی مصنوعی (ANNs)(2) می باشد ارائه شده است. در این مدل از عوامل متنوع سیاسی، اجتماعی و محیطی به عنوان متغیرهای پیشگوی استفاده گردیده است. این پژوهش نسخه ای از مدل LTM(3) را برای محدوده حوزه آبخیز گرند تریورز در خلیج میشیگان ارائه کرده و نشان می دهد که چگونه عواملی نظیر جاده ها، بزرگراه ها، خیابان های محلی، رودخانه ها، خطوط ساحلی دریاچه های بزرگ، امکانات تفریحی، دریاچه های داخلی، تراکم کشاورزی و کیفیت منظر می تواند بر الگوی شهرنشینی در حوزه آبخیز ساحلی تاثیرگذار باشد. برای یادگیری الگوهای توسعه در منطقه و محک زدن ظرفیت پیش گویی مدل از شبکه های عصبی مصنوعی و برای گسترش فضایی محرک های پیشگو و انجام تحلیل فضایی بر روی نتایج از GIS استفاده شده است. سرانجام سهم هر یک از متغیرهای پیشگو تخمین و در مقیاس فضایی نشان داده شده است. در کوچکترین مقیاس ها، کیفیت منظر قویترین متغیر پیشگو بود. تاثیرات چندبعدی تغییرات کاربری زمین با استفاده از تاثیرات نسبی سایت (به عنوان مثال کیفیت منظر، خیابان های محلی) و موقعیت (به عنوان مثال بزرگراه ها و جاده های بین بخشی) در مقیاس های مختلف مورد تفسیر قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: تغییرات کاربری زمین، شبکه های عصبی مصنوعی، سیستم های اطلاعات جغرافیایی، مدل دگرگونی زمین
  • تیمور جعفری صفحه 27

    این تحقیق به منظور بررسی علل سیل گیری روستای فرطان از توابع شهرستان اسفراین و معرفی کارایی ژئومورفولوژی در ارائه روش های سازه ای مدیریت سیلاب، انجام شد. با توجه به وضع موجود، در ارائه راهکارهای کنترل سیل عمدتا از روش های سازه ای به ویژه طراحی کانال ها، پل ها و مخزن تاخیری استفاده شد. به منظور طراحی این سازه ها ابتدا با استفاده از رابطه دیکن1 و با توجه به آمار ایستگاه هیدرومتری رودخانه بیدواز، دبی حداکثر لحظه ای سیلاب سالانه با دوره های بازگشت مختلف به دست آمد. سپس با استفاده از رابطه مانینگ2 ابعاد مقاطع سازه ها جهت عبور سیلاب با دوره بازگشت 5 و 500 ساله تعیین گردید و در نهایت از حاصلضرب سرعت متوسط جریان با مساحت مقاطع، دبی آنها در این سیلابها تعیین گردید. نتایج نشان می دهد که غیر از شرایط طبیعی چون رژیم بارش، نفوذناپذیری سازندها، تراکم زهکشی، فقر پوشش گیاهی و شیب دامنه ها، عوامل انسانی نظیر نحوه ی استقرار و توسعه ی روستا روی واحد مخروط افکنه، تغییر مسیر و تلفیق آبراهه ها، قوس های غیرضروری در کانال ها و عدم توجه به بیشترین بارندگی محتمل3 در احداث سازه ها، مسبب تشدید سیل گیری روستا بوده اند. نتایج نشان می دهد که هرگونه تغییری در ابعاد، انواع و شکل هندسی شبکه زهکشی حوضه های آبخیز باید با لحاظ نمودن مبانی نظری دانش ژئومورفولوژی انجام گیرد و این گرایش از جغرافیای طبیعی از توان بالایی در پیشنهاد روش های سازه ای مدیریت سیلاب برخوردار است.

    کلیدواژگان: روستای فرطان، کنترل سیلاب، روش های سازه ای، ژئومورفولوژی، مناطق روستایی
  • مجتبی قدیری معصوم، سهیلا ایرانخواه خانقاه صفحه 36

    فضاهای روستایی بخشی از جوامع انسانی هستند، توسعه پایدار و یکپارچه ملی معطوف به توسعه پایدار در سطح منطقه ای، شهری و روستایی است. در همین راستا برنامه دوم و سوم و چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، عمران روستایی را یکی از اهداف خود قرار داده و برای رسیدن به آن یکی از راهکارهای اجرایی را صدور سند اماکن روستایی در نظر گرفته است. چرا که زمین در هر حال بستر اصلی گنجینه ها و ثروت های مادی است و از نظر اقتصادی ارزشمند است و موارد استفاده متعددی برای رفع نیازهای جوامع انسانی (از جمله احداث ساختمان) وجود دارد. بر این اساس خانه ها و اماکن روستایی یکی از منافع سرمایه ای جوامع روستایی به شمار می آیند که مالک آنها نیازمند است با تکیه بر قانون از نظر حقوقی نسبت به دارایی خود احساس امنیت نماید. از سوی دیگر نیاز به اطلاعات زمین به منزله پایه و زمینه ای برای توسعه و کنترل منابع زمین، شناسنامه دار شدن هر واحد آن را در اولویت قرار می دهد.
    در این تحقیق بررسی روند تاریخی صدور سند در ایران و به طور اخص برنامه های توسعه در ایران بعد از انقلاب مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: صدور سند، مالکیت، روستا، توسعه
  • ملیحه سادات مدنیان، علیرضا سفیانیان صفحه 44

    آشکارسازی تغییرات فرآیند شناسایی تفاوت ها در وضعیت یک شیء یا پدیده به وسیله مشاهده آن در زمان های متفاوت است. آشکارسازی دقیق و به موقع تغییرات سیما و پستی و بلندی های سطح زمین پایه ای برای فهم بهتر روابط، برهم کنش های انسان و پدیده های طبیعی برای مدیریت و استفاده بهتر از منابع را فراهم می آورد. داده های سنجش از دور به علت بزرگنمایی زمانی آنها، تنوع طیفی و رادیومتریک، دید یکپارچه و فرمت رقومی مناسب برای پردازش در کامپیوتر، منبع داده شگرفی برای کاربردهای گوناگون آشکارسازی تغییرات محسوب می شوند. روش های زیادی به منظور بارزسازی تغییرات توسعه یافته اند که هر کدام از آنها دارای مزایا و معایبی هستند. برطبق مطالعات انجام شده این روش ها در محیط زیست های یکسان نتایج مختلفی را بدست می دهند. به طور کلی روش های بارزسازی تغییرات در 3 دسته گروه بندی می شوند: مقایسه پیش از طبقه بندی، مقایسه پس از طبقه بندی و روش های پیشرفته. در این مقاله برخی از این روش ها از جمله تفریق تصویر، تقسیم تصویر، تجزیه مولفه های اصلی، آشکارسازی تغییر نظارت شده، آشکارسازی تغییر نظارت نشده، هیبرید، شبکه های عصبی مصنوعی، مدل پوشش گیاهی-سطوح نفوذناپذیر-خاک و سامانه های اطلاعات جغرافیایی تشریح می شوند. روش های پیش از طبقه بندی، نقشه های تغییر حاصل از داده های چند زمانه را بدون تولید نقشه های پوشش و کاربردی اراضی طبقه بندی شده آشکارسازی می کنند اما آشکارسازی تغییر پس از طبقه بندی ماتریس دقیقی از تغییر «از- به» را فراهم می نماید و معمولا تا حد زیادی به تجزیه و تحلیل ورودی ها نیاز دارد. روش های پیشرفته بسیار متنوع بوده و معمولا در پاسخ به مطالعات خاصی توسعه یافته اند. مطالعات نشان داده اند که تفریق تصویر، تجزیه مولفه های اصلی و مقایسه پس از طبقه بندی رایج ترین روش های مورد استفاده به منظور بارزسازی تغییرات می باشند اما در سالهای اخیر شبکه های عصبی مصنوعی و روش های حاصل از تلفیق سنجش از دور و سامانه های اطلاعات جغرافیایی تکنیک های مهمی محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: آشکارسازی تغییرات، پوشش اراضی و کاربری اراضی، سنجش از دور
  • کرامت الله زیاری، محمدحسین جانبابانژاد صفحه 50

    ایده شهر سالم طرح آرمان گرایانه ای است. با اینکه سابقه طرح آن به بیش از چند سال نمی رسد، معهذا ریشه های تاریخی آن بس طولانی و پرفراز و نشیب است. در واقع سال 1984 نقطه عطفی برای این مقوله است که با همت اشخاصی چون پرفسور دهل، دکتر اشتون و استقبال بی دریغ سازمان بهداشت جهانی (WHO) که آنرا در راستای ضمانت اجرایی اهداف و سیاست هایش می دید، منجر به ارائه و بعضا اجرای الگوها و سیاست های نوینی در این راه گردید، بطوریکه پس از گذشت بیش از دو دهه، اینک ایده شهر سالم تبدیل به نهضت جهانی گردیده است.
    بعد از انقلاب صنعتی، تحولاتی که در جنبه های مختلف در شهرها روی داده، موجب شده مسائل و مشکلات زیادی گریبانگیر شهرها شود. در این ارتباط شهرها دچار مشکلات عدیده ای از جمله انفجار جمعیت، تراکم رشد فزاینده، کمبود مسکن، مشکلات فقر، گسستگی رابطه بین شهر و طبیعت، آلودگی هوا و صدا و ترافیک وسایل موتوری، زاغه های ناسالم، کاهش سطح زندگی سالم اجتماعی و غیره مواجه شدند. طبق پیش بینی های سازمان بهداشت جهانی، تا سال 2025 میلادی بیش از 60 در صد جمعیت جهان شهرنشین خواهند شد. این جمعیت شهرنشین بیش از پیش مشکلات را تشدید خواهند کرد. با توجه به این که شهرها موجوداتی زنده و پویا و انسان محور هستند، اهمیت برنامه ریزی شهر سالم با توجه به اصول و معیارهای آن در طول برنامه ریزی بلند مدت برای شهرها ضروری می باشد. این مقاله به روش توصیفی- تحلیلی و با هدف شناخت اصول و معیارهای شهر سالم تهیه شده است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی، معیار، شهر سالم
  • هوشمند عطایی، ثریا علیجانی علیجانوند صفحه 57

    در این مقاله ضمن معرفی اجمالی حوضه بازفت از زیر حوضه های رود کارون، به بحث در خصوص پیش بینی دبی های سیلابی با راه های متفاوت پرداخته شده است که هر یک از این روش ها نیازمند یکسری داده ها برای آن مناطق می باشد. با توجه به کمبود آمار در اکثر حوضه ها و زیرحوضه های کشور، راه حل هایی پیشنهاد شده که نیاز کمتری به آمار هیدرولوژیکی داشته باشند. یکی از راه حل ها، مدل بندی سیلاب هاست که با داشتن داده های ثابت فیزیوگرافی حوضه می توان اقدام به تخمین و برآورد سیلاب حوضه های فاقد آمار نمود. زیرحوضه های بازفت ضمن دارا بودن پتانسیل بالای تولید سیلاب در بسیاری از موارد با مشکل کمبود آمار مواجه هستند. با وجود اطلاعات فیزیوگرافی و نقشه های رقومی منطقه و به کمک داده های موجود آماری در 30 حوضه مطالعه شده (نگاره 3) امکان برقراری روابط منطقی بین خصوصیات فیزیوگرافی و دبی های سیلابی با دوره برگشت های متفاوت در هر زیرحوضه بررسی می شود و از طرفی برای سهولت کاربری های بعدی و به منظور قابلیت به روز نمودن اطلاعات و روابط یافت شده هر زیر حوضه، تشکیل یک بانک اطلاعاتی GIS ضروری به نظر می رسد. به منظور کنترل و مهار سیلاب، اطلاع از دبی سیلاب (با دوره های برگشت متفاوت) به عنوان مهمترین پارامتر معرف سیلاب، از اهمیت خاصی برخوردار است. برای تخمین سیلاب در حوضه هایی که طول دوره آماری کوتاهی دارند برقراری رابطه منطقه ای بین خصوصیات فیزیوگرافی حوضه یا هر زیرحوضه منطقی به نظر می رسد. پس از تطویل و تکمیل آمار، به کمک نرم افزار SMADA توزیع های مختلف آماری بر داده ها برازش داده شده است. مقادیر پیش بینی شده حاصل از توزیع های آماری (لوگ پیرسون تیپ3، پیرسون تیپ3، گامبل) و داده های مشاهداتی برای شناخت مناسبترین توزیع از آزمون در حداقل مربعات استفاده شد و برای هر ایستگاه یک توزیع انتخاب گردید. به کمک این توزیع ها دبی با دوره برگشت های متفاوت 2 تا 1000ساله برآورد گردید. سپس با استفاده از رگرسیون خطی و غیرخطی چند متغیره و به کمک نرم افراز Minitab روابطی بین خصوصیات فیزیوگرافی حوضه (همچون مساحت، محیط، شیب متوسط حوضه، طول آبراهه اصلی و ضریب شکل) و دبی های پیش بینی شده با دوره برگشت های مختلف برقرار گردید، که نتایج ذیل حاصل شد. در مدل های برآورد دبی با دوره برگشت کوتاه مدت، پارامترهای بیشتری در مدل پیش بینی سیلاب دخیل می باشند.

    کلیدواژگان: مدل بندی سیلاب، خصوصیات فیزیوگرافی، توزیع های آماری، بازفت
  • صمد عبدی، محمدحسین رامشت صفحه 64

    با توجه به اینکه تحولات اقلیم بخصوص تحولات اقلیمی دوران چهارم همواره چهره زمین را دستخوش تغییر کرده است شناسایی و ردیابی آثار این تحولات مقوله ای مهم برای ژئومورفولوژیست ها محسوب می شود. یکی از مهمترین شواهد تغییرات وتحولات اقلیمی دوران چهارم وجود آثار یخچال های طبیعی باقی مانده از این دوره می باشد.
    در این مقاله به شناسایی و ردیابی آثار یخچالی در حوضه آبریز رودخانه بوانات پرداخته شده و ضمن شناسایی و معرفی آثار یخچالی عهد چهارم در این منطقه با روش های معمول ژئومورفولوژی به بازسازی شرایط محیطی در سردترین فاز یخچالی پرداخته و رابطه تعادل آب و یخ گذشته منطقه مورد بررسی قرار گرفته است. براین اساس در حوضه مورد مطالعه میزان دمای متوسط سالیانه حدود 6/9 درجه سانتیگراد سردتر از امروز بوده و میزان بارش از 2/1 برابر در ارتفاعات تا 8/1 برابر در مناطق کم ارتفاعتر حوضه بیشتر بوده که این شرایط زمینه را برای فعالیت یخچال ها فراهم می کرده است. همچنین با توجه به شواهد ژئومرفیک درمنطقه مانند سیرکهای یخچالی1، دره های یخچالی2 ودره های معلق 3وجود آثار یخچالی در این حوضه به اثبات رسیده است.
    نتایج این پژوهش به اثبات آثار یخچالی در حوضه منجر شده که این امر زمینه را برای مطالعات آب وخاک وهمچنین آمایش سرزمین در آینده فراهم می کند.

    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی، خط مرز برف دائمی، سیرک یخچالی، دره یخچالی، دره معلق
  • سیده آمنه سجادی صفحه 71

    جهت پیش بینی جریان در نواحی کوهستانی و مطالعه فعالیت سیستم رودخانه ها تعیین پارامترهایی چون، بارش- برف و عمق برف- میزان دبی و دمای هوا بسیار مهم می باشند. در ارتباط با هیدرولوژی برف تعیین مدل های مناسب ذوب برف در هر منطقه قابل اهمیت می باشند. لذا در این مقاله پس از مطالعه عوامل موثر در ذوب برف به بررسی انواع مدل های ذوب برف پرداخته و بهترین مدل ذوب برف را معرفی می کنیم.

    کلیدواژگان: برف، مدل، ذوب، هیدرولوژی
  • سمیه خسروی صفحه 79

    دامنه شمال شرقی کرکس به عنوان بخشی از توده کوهستانی کرکس به شمار می رود که در جنوب غرب شهرستان نطنز واقع شده و درجهت شمال غربی- جنوب شرقی امتداد یافته است. این منطقه در محدوده جغرافیایی 30 51 تا 4 52 طول شرقی و 26 33 تا 48 33 عرض شمالی واقع شده است. ارتفاع زمین در پست ترین نقاط آن حدود 970 متراست، این ارتفاع تا 3895 متر در خط الراس قله های کرکس افزایش می یابد. منطقه مورد مطالعه محدود به دو حوضه آبریز به نام های نطنز (اوره، طامه) و هنجن (برزرود و چیمه رود) می باشد. این دو حوضه جزء حوضه آبریز اردستان محسوب می شوند.
    دو واحد عمده ژئومورفولوژی منطقه عبارتند از:- ارتفاعات بلند کرکس که اکثر این ارتفاعات بلندتراز3000 متر می باشد.
    - یک منطقه پست و فروافتاده که پست ترین نقطه آن 970 متر ارتفاع دارد و جزئی از نوار فرونشست قم- اردکان می باشد.
    ساختار زمین شناسی، تنوع آب و هوایی، ویژگی های لیتولوژی، توپوگرافی و هیدرولوژی فعلی منطقه و عوامل مورفودینامیک فعال آن سبب شده اند که در دامنه شمال شرقی کرکس، پدیده های ژئومورفولوژی تنوع چشمگیری داشته باشند. به طوری که در ارتفاعات فوقانی رشته کوه کرکس سیستم شکل زایی مجاور یخچالی و در دشت (دشت بادرود) سیستم فرسایشی مناطق خشک حاکمیت دارد.

    کلیدواژگان: دامه شمال شرقی کوه کرکس، دشت بادرود، تکتونیک، عوامل مورفودینامیک، اشکال تراکمی
  • کتایون علیزاده، حجت حاتمی نژاد صفحه 85

    تحقیق حاضر به بررسی تاثیر شرایط اقتصادی بر وضعیت امنیت غذایی گروه های مختلف اجتماعی در روستاهای نمونه دهستان پایین ولایت در شهرستان مشهد از استان خراسان رضوی می پردازد. روش تحقیق پیمایشی بوده و داده ها از طریق پرسشنامه استاندارد به دست آمده است. جامعه آماری 404 خانوار و یا 1804 نفر بوده که در این میان 40 خانوار در روستاهای نمونه از طریق نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. نتایج نشان می دهد عواملی نظیر شرایط جغرافیایی روستا، نحوه مالکیت بر اراضی، نوع و محل کار سرپرست خانوار و تعداد فرزندان بر اوضاع اقتصادی خانوارها و دستیابی به معیشت پایدار تاثیر می گذارد. همچنین ارتباط معناداری میان وضعیت اقتصادی سرپرست خانوار و امنیت غذایی افراد تحت تکفل وی وجود دارد. در این میان مادران و دختربچه ها کمترین امنیت غذایی و شکننده ترین وضعیت را تجربه می کنند.

    کلیدواژگان: وضعیت اقتصادی، امنیت غذایی، معیشت پایدار، دهستان پایین ولایت
  • علی حسنوندی صفحه 89

    در سال های اخیر، نگرانی های فراوانی در سطح جهان در رابطه با اثرات و عواقب برخی از فعالیت های کشاورزی بر محیط زیست و جامعه مشاهده گردیده است، افزایش میزان استفاده از نهاده هایی چون کودهای شیمیایی، علف کش ها، آفت کش های شیمیایی و... که به منظور افزایش عملکرد و ارتقای سطح تولید صورت می گیرد و همچنین فاضلاب های حاصل از شستشوی دامداری ها و مرغداری ها، کانون وسیع و گسترده ای از انواع آلودگی ها را بوجود آورده است.
    در آمریکا برآورد شده است که عملا کمتر از یک درصد سم مصرفی در این کشور به آفات مورد نظر می رسد و 99 درصد بقیه به هدر رفته و در محیط زیست رها می شود. 20 سال پیش مصرف هر تن کود اضافی 15 تا 20 تن بر عملکرد غله جهان می افزود ولی امروزه از مصرف همین مقدار کود فقط 5 تا 10 تن افزایش محصول بدست می آید. (حسینی، شریعتی، جهاد ش 258) عامل زیست محیطی از جمله عواملی است که در توسعه روستا باید درنظر گرفت زیرا حفظ محیط زیست و ارزشهای آن در برابر انواع آلودگی ها و تخریب اهمیت بسیار دارد. در اجرای برنامه توسعه روستایی باید با تمام وسایل لازم از تخریب عمومی خاک، آب و... جلوگیری به عمل آید.
    در این مقاله به مسائل زیست محیطی در توسعه روستایی پرداخته شده و مسائلی همچون فرسایش خاک-تخریب جنگل ها -سموم و کودهای شیمیایی و... مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته، سپس اهمیت و ضرورت مسائل زیستی در توسعه روستایی، موردشناسی و در نهایت پیامدها مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: توسعه، توسعه روستایی، محیط زیست، توسعه پایدار
  • حمیدرضا وارثی، مریم عسکری صفحه 92

    در سالهای اخیر به علت رشد سریع شهرنشینی از یک طرف و نبود یک نظام مدون برنامه ریزی و مدیریت در شهرهای کشور، خدمات شهری با مسایل و مشکلات بی شماری روبه رو شده اند. افزایش بی رویه و شتابان جمعیت با توجه به گنجایش شهر، باعث شتاب در ساخت و سازهای ناهمگون و بدون برنامه ریزی صحیح شهری و عدم توزیع امکانات و خدمات، جهت برخورداری افراد از امکانات اقتصادی و زیست محیطی و تمرکز کاربری های خاص اداری- سیاسی و اقتصادی در مناطق ویژه شهر می گردد. فضاهای مسکونی نیز که یکی از کاربری های مهم شهر هستند و در اکثر شهرها بیشترین مقدار کاربری را به خود اختصاص داده اند، نیز با مشکلاتی همچون کمبود، فقدان استانداردهای مشخص ساختمانی، عدم رعایت شاخص های کمی و کیفی مسکن، کمبود و گرانی قیمت زمین شهری و مصالح ساختمانی وعدم استقرار در مکانهای مطلوب و...روبرو می باشند، لذا با توجه به مسایل و مشکلات مسکن شهری لازم بود در این خصوص به منظور برنامه ریزی صحیح جهت ارتقای کمی و کیفی شرایط مسکن و جلوگیری از صدمات جبران ناپذیر آن در برخی محلات یک بررسی و ارزیابی از وضعیت موجود مسکن محلات مختلف شهر ایلام به عمل آید.
    برای شناسایی نارسایی های مختلف موجود در محلات لازم بود که اطلاعات لازم از طریق پرسشنامه جمع آوری و سپس بوسیله ابزار Spss و Excel تجزیه و تحلیل گردد.
    نتایج حاصل از ارزیابی و تجزیه و تحلیل وضعیت مسکن محلات مختلف شهری مورد مطالعه نشان داد که این محلات از شاخص های کمی و کیفی یکسانی برخوردار نبوده و همه محلات به طور برابر به امکانات و خدمات شهری دسترسی نداشته و چهره این محلات کاملا با یکدیگر متفاوت است. بطوریکه از 16 محله ای که مورد مطالعه قرار گرفت نواحی حاشیه نشین شهر که سه محله را دربرمی گیرد از دسترسی به حداقل امکانات و استانداردهای مسکن محرومند و می توان گفت سایر محلات از شرایط بهتری برخوردارند و رابطه معنی داری بین میزان درآمد با کیفیت مسکن وجود دارد.

    کلیدواژگان: شهر، محله، مسکن، ایلام
  • حسین حدادی، حسن حیدری صفحه 99

    یکی از پدیده های محیطی غرب کشور وقوع بارش های سنگین همراه با توفان تندری است. منطقه غرب کشور در اثر قرار گیری در برابر مسیر بادهای غربی و رطوبت دریای مدیترانه و همچنین وجود ارتفاعات زاگرس، منطقه ای مستعد برای وقوع بارش سنگین و تندری می باشد. برای مطالعه سینوپتیکی بارش سنگین روز 12 اردیبهشت 1389 از داده های جو بالای موجود در مرکز ملی پیش بینی های محیطی استفاده شده و با روش های محاسباتی و ترسیمی وضعیت جو به هنگام وقوع بارش سنگین مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل از تحلیل های سینوپتیکی نشان داد که عوامل موثر بر وقوع بارش سنگین روز 12 اردیبهشت 1389 وقوع بلوکینک و پیچانه در ترازهای 500، 600 و 700 هکتوپاسکال، ناپایداری و همرفت شدید در تمام سطوح جوی از 1000 تا 500 هکتوپاسکال و تاوایی مثبت یا سیکلونی در ترازهای جوی 500، 600، 700 و 850 هکتوپاسکال می باشد. براساس نقشه های وزش رطوبت، منابع رطوبت این بارش سنگین در ترازهای 1000 تا 850 خلیج فارس و در ترازهای 700، 600 و 500 هکتوپاسکال دریای مدیترانه و دریای سرخ می باشند.

    کلیدواژگان: سینوپتیک، بارش سنگین، چرخند و واچرخند، ایلام، ایران
  • مهدی احمدی، امید ابراهیمی، آرمان قیسوندی صفحه 104

    یکی از راهبردهایی که اخیرا در کشورهای جهان مورد توجه قرار گرفته، توسعه وگسترش توریسم در مناطق محروم و دارای پتانسیل های لازم برای توسعه گردشگری است. حفاظت از محیط به عنوان یک امر مهم در نقاط مختلف جهان، احساس می شود. در بسیاری از نقاط جهان حفاظت از اکوسیستم و نگهداری از حیات زیست به عنوان یک مسئله مهم تلقی می شود. در این مقاله به بررسی ژئومورفولژی استان ایلام در غرب کشور با تاکید بر منابع ژئوتوریسمی پرداخته شده است. تنوع ژئومورفولژی استان سبب خلق منابع بی بدلیل در حوضه ژئوتوریسم شده است که می تواند این استان را به یکی از مناطق توریستی تبدیل کند. در این بررسی ویژگی زمین شناسی و ژئومورفولوژیکی تنگه های استان شناسایی گردیده راه کارهای لازم برای استفاده از این منابع باارزش ارائه شده و خصوصیات منحصر به فرد این اشکال با تاکید بر جذابیت آنها شناسایی گردیده است.

    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی، ایلام، ژئوتوریسم، تنگه
  • پریوش کرمی صفحه 110

    جغرافیا از نظر دانشمند بزرگ یونانی اراتوستن در 2300 سال قبل، مطالعه زمین به عنوان جایگاه انسان توصیف شده است. جغرافیا در مطالعه زمین به عوامل طبیعی و انسانی متعددی برخورد می کند.
    مفهوم جغرافیا رابطه انسان با محیط است. انسان در محیط، فعالیت ها و نقش آفرینی های متعددی دارد و محیط شامل محیط طبیعی، انسانی و اجتماعی می باشد. با شناخت محیط و استفاده بهینه از توان ها و ظرفیت های جغرافیایی مانند دریاها، دریاچه ها، تالاب ها، آبشارها، مناطق جنگلی، کشتزارهای زراعی، مناطق کوهستانی، مراکز زیارتی، باستانی و فرهنگی می توان با جذب گردشگر در راه توسعه و افزایش درآمد تلاش کرد. محیط به عنوان رکن اصلی جریان گردشگری در تبلور فضایی برای جذب گردشگر نقش مهمی ایفا می کند و ابزارهای متنوعی را در اختیار می نهد. به طور کلی باید گفت در مفهوم محیط جغرافیایی تاکید بر جامعه است و نمی توان ویژگی های جامعه را از شرایط طبیعی یا مکانی جدا کرد. هر چشم انداز جغرافیایی، هماهنگی و سازگاری انسان را با شرایط مکانی ظاهر می سازد. از آنجا که مناطق جغرافیایی هر کدام ویژگی های خاص خود را دارد، جاذبه های طبیعی و فرهنگی نیز به تبعیت از آنها شکل می گیرند و به همین دلیل حوزه های فعالیت گردشگری تیر متنوع می باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری، محیط، محیط جغرافیایی، جغرافیای گردشگری، توسعه پایدار
|
  • Mahdi Modiri Page 2

    Imageries received from aerial hyperspectral or satellite sensors record reflected data from earth surface in more than a hundred spectral bands. Hyperspectral imageries are used in different applications and different methods have been proposed and developed to extract data from these imageries. Diagnosing inconspicuous features or anomaly detecting is one of the most important methods in extracting data from hyperspectral imageries.
    The basic idea in designing hyperspectral sensors is based on the response each element shows in different sections of electromagnetic spectrum. Each element shows a specific reflective response in different sections of electromagnetic spectrum based on its own molecular structure. Different elements and materials show unique reflective response in similar situations.
    Hyperspectral imageries have diverse and varied applications, among which we can refer to environmental monitoring, agricultural application, identifying unexpected events, geology, mines exploration and urban and regional studies.

    Keywords: hyperspectral imageries, hyperspectral sensors, applications of hyperspectral imageries
  • Hossein Hataminejad, Fariad Parhiz, Mehrdad Karami Page 7

    It is possible to call tourism as the “White Industry” because in contrast to most manufacturing industries it provide the necessary prerequisites for friendship and mutual understanding between different nations and bring peace for people without polluting the environment. Industry is a revenue and a source of employment in national level. Tourism is an appropriate alternative and a development strategy, especially when other economic sections are making less profit. Thus, coping with low levels of income and providing new opportunities for employment and social changes are the principle reasons for the development of tourism which can provide new hopes for decreasing poverty especially in areas facing economic depression. Some advantages of this industry includes employment, bringing cash to the country, regional interaction, aiding global peace, helping investment in cultural heritage, improving the environment, improving wild life habitat, developing rural regions with tourism attractions and preventing emigration. The present article explains obstacles and negative effects of tourism and then applies descriptive-analytic method to explain society-based tourism as a solution.

    Keywords: Tourism, society capacity, society-based tourism, Participation
  • Hassan Lashkari, Zahra Hojjati Page 14

    In order to investigate synoptic-dynamic situations which results in thunder storms in South Western parts of the country, data were exploited from 16 synoptic stations in South West of Iran during a 10 year statistical period (1996-2005). Fitting the precipitation data, six types of severe storms were identified. Exploring the exploited systems, two general patterns were identified for thunder storms with severe precipitation. The first pattern follows integrated systems pattern, so a ridge from North West Africa to Scandinavia causes cold weather falling on the Mediterranean Sea and deepens the Mediterranean trough, which in turn strengthen the East Mediterranean low altitude center. Continuous cold weather falling on this cyclone center increase pressure gradient in east Mediterranean area and makes penetration of 500 hecto Pascal trough toward middle Red Sea possible. Increased temperature gradient over North Africa and the Red Sea strengthen Sudanese system and while moving toward North of this system integrates with low pressure Mediterranean system and results in unsustainability in West and South West Iran. The Second pattern is a low pressure Sudanese one. Low pressure Scandinavian system result in cold weather of pole neighboring latitudes falling into lower latitudes. Azore anticyclone which is formed over North Africa transfers cold weather to North Africa, aggravates unsustainability, strengthen Sudanese system and creates a weather front. Thunder storms require access to hot and humid weather which is injected into the area due to the proximity of Southern seas.

    Keywords: hunder storm, system, anticyclone, unsustainability, South West
  • Gholamreza Latifi, Mohammad Hosein Kazemi Andaryian Page 22

    The present article proposes land transformation model which consists of Geographic Information System (GIS) and Artificial Neural Networks (ANNs). This model applies varied political, social and environmental models as predictive variables. The study introduces a version of LTM model for Grand Traverse basin in Michigan gulf and shows how factors like roads, highways, and local streets, and rivers, coastlines in large lakes, entertainment facilities, inland lakes, agriculture density and landscape quality can affect urbanization pattern in coastal basin. GIS is used for understanding local patterns of development, estimating predicting capacity of the model from artificial neural network, spatial expansion of predicting stimulators, and spatial analysis. Finally, the contribution of each predicting variable is estimated and presented on a spatial scale. Landscape quality was the strongest predicting variable on the smallest scale. Multi-scale impacts of land use changes are analyzed using the relational impacts of the site (like landscape quality, local streets) and position (like highways and roads between different regions) on different scales.

    Keywords: land usage changes, Artificial neural networks, Geographic Information System, model of land transformation
  • Teimur Ja'fari Page 27

    The present article aims to investigate causes of flooding in Esfarayen County and introduces different applications of geomorphology in providing structural methods of floodwater management. Considering the present situation, structural methods like canals, bridges and retarding reservoirs are used for introducing flood controlling methods. In order to design these structures, maximum annual instant discharge was calculated using Dakin equation and statistics received from Bidvaz River hydrological station. Then, sections of the buildings and their dimensions were determined for a return period of 5 to 500 years using Manning relation and finally discharge was calculated by multiplying average current velocity to section area. Results indicate that apart from natural factors like precipitation regime, impermeability of formations, drainage density, vegetation poverty and slope, human factors like settlement and development of villages across fans, redirection and integration of waterways, unnecessary arches in canals and ignoring probable maximum precipitation in construction intensify flooding in villages. According to the findings, any changes to the dimensions, types and forms of drainage network must be in accordance with geomorphological theories. Moreover, this subfield of physical geography is especially potential in proposing structural methods for floodwater management.

    Keywords: Fartan villageوfloodwater managementوstructural
  • Mojtabaa Ghadiri Ma'soum, Soheila Irandoost Khanghah Page 36

    Rural environments are a part of human society. Sustainable and integrated national development depends on sustainable development in regional, urban and rural level. In this regard, the second, third and fourth economic, social and cultural development plan introduces rural construction as one of its goals and considers issuing residential ownership document as an executive solution. Since ground is the main context of material wealth and treasures. Moreover, it is economically valuable and has different applications in satisfying needs of human society (like construction). Accordingly, rural houses and buildings are among capital interests of rural societies and their owners need to feel secure in regard to their possessions. On the other hand, the need for ground-related information as a basis for development and control of ground resources results in the priority of document issuance for each building.
    The present article investigates the historical trend of issuing documents and especially developmental programs in Iran after the revolution.

    Keywords: document issuance, Ownership, Village, development
  • Maliheh Sadat Madanian, Alireza Sofianian Page 44

    Change detection is the process of identifying changes in an object or phenomenon by observing it in different time intervals. Careful and timely detection of changes in land forms and reliefs provides a better basis for understanding relations and the interactions between human and natural phenomena. In this way, it makes managing and exploiting resources possible. Remote sensing data is a wonderful resource for different applications in detecting changes, due to its temporal magnification, spectral and radiometric variety, appropriate digital format and integrated view. Many methods have been developed to detect changes, all of which have advantages and disadvantages. According to the studies, these methods show different results in the same environment. Generally, change detection methods are classified into 3 different classes: pre-classification comparison, post- classification comparison, advanced methods. The present article analyzes some of these methods like image subtraction, image division, main components analysis, detection of controlled changes, and detection of uncontrolled changes, hybrid, artificial neural networks, vegetation-impermeable surfaces-soil model and geographic information systems. Pre-classification methods detect changes caused by multi-temporal data without producing classified vegetation and land-use maps. Yet, post-classification methods provide a precise matrix of changes and they usually need input analysis. There are diverse advanced methods which are usually developed in response to specific studies. Studies indicate that image subtraction, main components analysis and post-classification methods are the most popular methods used for change detection. However in recent years, artificial neural networks and combinations of remote sensing and geographic information systems are regarded as important techniques.

    Keywords: Change detection, land use, vegetation, Remote Sensing
  • Karamatollah Ziari, Mohammad Hossein Janbabanejad Page 50

    The idea of healthy city is an idealistic plan. Although the plan is not more than a few years old, yet its historical roots are very long and vicissitudinous. In fact, 1984 was a turning point in which endeavors of people like professor Dehel, Dr. Eshton and immense supports of World Health Organizations led into introducing and sometimes enforcement of new patterns and policies so that now after more than two decades the idea of healthy city has turned into a global movement.
    After the Industrial Revolution, different changes in cities resulted in many problems and issues entangling cities. Therefore, cities faced numerous problems like population explosion, growing growth density, limited housing, poverty problems, breakdown of the city - nature relation, air and noise pollution, unhealthy slums, decrease in healthy level of social life and etc. According to WHO predictions, by 2005 more than 60 percent of the world population will be among urbanites. This urban population will intensify the present problems. Since cities are alive, dynamic and human-centered, planning a healthy city based on its standards and principles is necessary in long term. The present descriptive-analytic article seeks to understand standards and principles of healthy city.

    Keywords: Planning, Standard, healthy city
  • Houshmand Ata'ii, Sorayya Alijani Alijanvand Page 57

    The present article shortly introduces Bazoft basin   (one of Karun subbasins) and discusses different methods of predicting flood discharges, all of which requires specific local data. Due to lack of statistics in most basins and subbasins of the country, the suggested solutions require less hydrological statistics. Flood modelling is one of these solutions which requires fixed physiographic data and can be used for estimating and evaluating floods in basins which lack statistics. Bazoft subbasins have the potential to produce flood, while they face lack of statistics in many cases. With physiographic information and digital maps of the area and also with available statistical data in 30 studied basins (figure 3), the possibility of establishing logical relations between physiographic features and flood discharges with different return periods will be investigated. On the other hand, a GIS data bank seems necessary for easy access in later applications and capability of updating information and relations in any of these subbasins. Information on flood discharge (with different return periods), as the most important distinguishing parameter of floods, is especially important. In floods with shorter statistical period, establishing a regional relation between physiographic characteristics of the basin or subbasin seems logical. After completing and prolonging statistics, different statistical distributions will be fitted using SMADA software. Predicted value of statistical distributions (Log Pearson type3, Pearson type3, Gamble) and observational data were used to find the most appropriate distribution in least squares test and a distribution was selected for each station. With these distributions, flood discharges with different return periods of 2 to 1000 years were estimated. Then, physiographic features of the basin (like area, perimeter, and average slope of the basin, length of the main canal and shape coefficient) were linked with predicted discharges of different return periods using linear regression and multi-variable nonlinear regression in Minitab software. A larger number of parameters are involved in flood predicting models used for estimating discharges with short return periods.

    Keywords: flood modelling, physiographic features, statistical distributions, Bazoft
  • Samad Abdi, Mohammd Hossein Ramesht Page 64

    quaternary period have always changed landforms, identifying and detecting traces of these changes is an important topic for geomorphologists. Natural glacier remains from this period are one of the most important evidences of climatic changes and evolutions.
    The present article detects and identifies glacial traces in Buanat basin. While identifying and introducing glacial traces of the fourth quaternary period using the usual geomorphic methods, it reconstructs environmental conditions in the coldest glacial phase and investigates the previous water-ice balance in the area. In this regard, annual average temperature in the area under study was 9.6 °C colder and precipitation in lower altitudes was 1.2 to 1.8 more than today which prepared appropriate conditions for glacier activity. Moreover, geomorphic evidences like glacial cirque, glacial valleys, and hanging valleys in the area prove the presence of glacial traces in the basin.
    Findings of the present study proves the presence of glacial traces in the basin and provides the basis for future soil and water studies and land use planning.

    Keywords: climatic changes, permanent frost line, glacial cirque, glacial valleys, and hanging valleys
  • Seyyede Ameneh Sajjadi Page 71

    Determining parameters like precipitation-snow, snow depth-discharge and temperature are especially important in predicting flow in mountainous areas and studying activities of river system. Regarding snow hydrology, determining appropriate snow melting models of the area are important. Therefore, the present article studies effective factors in snow melt, investigates different models of snow melt and introduces the best snow melt model.

    Keywords: Snow, model, snow melt, hydrology
  • Somayyeh Khosravi Page 79

    North Eastern hillside of Karkas Mountain is located in South Western region of Natanz County with a North West-South East direction. The area is located in 51° 30´ to 52° 4´ Eastern longitude and 33° 26´ to 33°  48 ´ Northern latitude. The lowest altitude is about 970 meter which goes up to 3895 meter in Karkas arête. Study area borders with two basins named Natanz (Ure, Tame) and hanjan (Barzrud, Chime Rud), both of which are located in Ardestan basin.
    Two major geomorphologic units of the area includes:-High elevations of Karkas which are mainly more than 3000 meters high.
    -A low area with 970 meters in the lowest points which is a part of subsided strip of Qom-Ardakan.
    Geological structure, climatic diversity, lithological features, current topography and hydrology of the area and active morphodynamic factors have resulted in significant diversity of geomorphologic phenomena in North Eastern hillside of Karkas Mountain. So that glacial morphogenesis system dominates the higher elevations of Karkas Mountains while arid, erosive systems dominates the desert (Badrud Desert).

    Keywords: North Eastern hillside of Karkas Mountain, Badrud Desert, Tectonic, morphodynamic factors, accumulative shapes
  • Katayun Alizadeh, Hojjat Hasheminejad Page 85

    The present article investigates the effects of economic situation on food security of different social groups in sample villages of Paeen Velayat in Mashhad (Khorsan Razavi province). Survey Research is used and data are collected using standard questionnaire. Statistical group consists of 404 households or 1804 individuals from which 40 households were selected from the sample villages using cluster sampling. Results indicate that factors like geographic conditions of the village, land ownership, household head type and place of employment, number of children influence economic condition of the households and their ability in achieving sustainable livelihood. Moreover, there is a significant relationship between economic situation of household head and food security of dependent members of the family. In this regard, mothers and young girls experience the lowest and most fragile situation.

    Keywords: economic situation, Food Security, sustainable livelihood, Paeen Velayat rural district
  • Ali Hassanvandi Page 89

    Currently, there is an increased global interest in influences and consequences of some agricultural activities performed to improve the production level, like increasing amount of inputs such as chemical fertilizers, herbicides, pesticides, etc. on the environment and society. Furthermore, wastewater produced by washing stockyards and chicken farms create a large and widespread area covered by different kinds of pollutions.
    It has been estimated that less than 1 percent of poison used in America is practically used for pests and the other 99 percent are wasted and released in the environment. 20 years ago every extra ton of fertilizer would add 15 to 20 tons to the global crop production, but today the same amount of extra fertilizer increase the production by only 5 to 10 tons (Hosseini, Shariati, Jihad Sh 258). Environmental factor is one of the factors that should be considered in rural development, as preserving the environment and its values in the face of various pollutions and destructions is very important. In performing rural development plan, soil and water degradation must be avoided with all means.
    The present article studies and investigates environmental issues like soil erosion, forest degradation, chemical poisons and fertilizers, etc. in rural development. Afterwards, the importance and necessity of biological issues in rural development, case study and finally the consequences are analyzed.

    Keywords: development, Rural Development, environment, Sustainable development
  • Hamid Reza Varesi, Maryam Askari Page 92

    Recently, city services have faced many problems and issues due to rapid increase in urbanism and lack of a codified system of planning and management in different cities. Irregular and hasty population growth results in heterogeneous constructions without correct urban planning and distribution of facilities and services in a way that makes it impossible for everyone to take advantage of economic, environmental facilities. This results in the centralization of specific institutional-political and economic land use in specific urban areas. Residential areas are also an important part of urban land use and the largest area in most cities is allocated to them. They also face problems like shortage and lack of clear standards in buildings, disregard of quantitative and qualitative household indexes, shortage and costliness of urban lands, materials, establishment in inappropriate places and etc. Thus considering issues and problems facing urban household, an analysis and evaluation of the present house hold situation in different neighborhoods of Ilam was necessary for appropriate planning, qualitative and quantitative improvement of households and preventing irreparable damages.
    In order to identify different insufficiencies in neighborhoods, it was necessary to collect information using questionnaire and analyze them using SPSS and Excel.
    Results indicate that different urban neighborhoods have different qualitative and quantitative indexes, they have different level of access to urban facilities and services and their appearance is completely different. So that among 16 neighborhoods, suburban areas including 3 neighborhoods do not have access to the least household possibilities and standards. It is assumed that other neighborhoods have better situations and there is a significant relation between income level and the household quality.

    Keywords: City, Neighborhood, household, Ilam
  • Hossein Haddadi, Hassan Heydari Page 99

    Heavy rainfalls with thunder is an environmental phenomenon in Western part of the country. Western areas of the country are potentially prone to heavy thunder stones, since they face the direction of Western Winds and Mediterranean humidity and also because of the Zagros Elevations. Upper atmosphere data in the National Center of Environmental Prediction was used for synoptic study of the heavy rainfall on May 2nd, 2010. The condition of atmosphere during the heavy rainfall was analyzed by computational and graphical methods. Results of the synoptic analysis indicates that factors like blocking and twist in 500, 600 and 700 hPa, instability, convection in all atmospheric levels from 500 to 1000 hPa and positive vorticity in 500, 600, 700, 850 hPa were among affective factors in the occurrence of heavy rainfall on May 2nd 2010. According to the humidity-wind maps, the humidity resources of this heavy rainfall were located in 1000 to 850 Persian Gulf alignments and 700, 600, and 500 hPa of the Mediterranean Sea and the Red Sea.

    Keywords: synoptic, heavy rainfall, cyclone, anticyclone, Ilam, Iran
  • Mahdi Ahmadi Omid Ebrahimi, Arman Gheisvandi Page 104

    Tourism development in deprived regions with necessary tourism potentials is a strategy which has recently attracted the attention of different countries of the world. In different parts of the world, preserving the environment, ecosystem and the wildlife are considered important. The present article investigates geomorphology of Ilam Province in Western parts of the country emphasizing on geotourism resources. Geomorphologic diversity of the province have created unmatched resources in geotourism which are able to turn the Province into a tourist attraction. The present study identifies geologic and geomorphologic characteristics of straits in this Province and provides necessary solutions for using this valuable resource. Moreover, it identifies unique features of this landforms emphasizing on their attraction.

    Keywords: Geomorphology, Ilam, Geotourism, strait
  • Parivash Karami Page 110

    According to the Greek scholar, Eratosthenes (194 BC), geography is the study of Earth as the place for human beings. In studying the Earth, geography faces different physical and human factors.
    Human-environment relation is the underlying concept of geography. Environment consists of natural, human and social environments in which human beings have multiple actions and roles to play. Understanding the environment and using geographic capacities and capabilities like seas, lakes, ponds, waterfalls, forests, plantations, mountains, and sacred, ancient and cultural centers, it is possible to attract tourists and endeavor for development and income increase. As the main element of tourism in spatial crystallization, environment plays an important role in attracting tourists and provide diverse tools. Generally, the focus of geographic environment is on society and it is not possible to separate physical and spatial conditions. Every geographic perspective reveals human consistency and alignment with spatial conditions. Since every geographic area has its specific features, natural and cultural attractions are formed in accordance with them and thus there are different areas of tourism

    Keywords: Tourism, environment, geographic environment, tourism geography, Sustainable development