فهرست مطالب

تعلیم و تربیت استثنایی - سال دوازدهم شماره 111 (آذر 1391)

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال دوازدهم شماره 111 (آذر 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیدمحسن اصغری نکاح، صدیقه کاظمی، سمیه بهمن آبادی صفحه 5
    هدف پژوهش حاضر، بررسی نتایج نیازسنجی برنامه ی آموزشی توان بخشی آسیب دیده شنوایی از نظر مربیان به منظور طراحی و تدوین برنامه آموزشی توان بخشی با رویکرد شنیداری کلامی (AVT) بود. در این مطالعه توصیفی، تعداد 26 نفر از مربیان کودکان زیر 4 سال خراسان رضوی به روش سرشماری انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد. نتایج مربوطه نشان داد که معلمان در مواردی همچون مشارکت والدین در برنامه درسی، متناسب بودن برنامه با ویژگی های کودک، تدوین اهداف مناسب و روشن، استفاده از روش ها و رویکردهای آموزشی جدید و استفاده از وسایل کمک شنیداری ابراز نیاز کرده اند. عدم انسجام برنامه ها، عدم توجه به اهداف، عدم تاکید بر وضوح گفتار و اصلاح تلفظ کودکان، عدم تجربه کافی معلمان و عدم آشنایی آنها با برنامه AVT از مهمترین نقاط ضعف برنامه فعلی است. برگزاری کلاس های آموزشی مناسب ازمهمترین نیازهای این معلمان بوده و برگزاری دوره های آموزش ضمن خدمت آشنایی با AVT، کلاس های افزایش آگاهی والدین از نظر مربیان، عاملی برای رفع مشکلات این برنامه عنوان شده است. با توجه به یافته ها، طراحی و تدوین برنامه درسی مطلوب در گروی توجه به نیازهای مربیان و نقاط ضعف برنامه فعلی است.
    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، توان بخشی، آسیب دیده شنوایی، رویکرد شنیداری، کلامی، نیازسنجی
  • نرگس درخورده صفحه 18
    در مطالعه حاضر، تاثیر آموزش راهبردهای فراشناختی SQP4R و خود نظارتی در درک مطلب خواندن دانش آموزان کم توان ذهنی پایه پنجم مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور 30 نفر از دانش آموزان کم توان ذهنی از دو مدرسه مختلف انتخاب شدند، پس از اجرای پیش آزمون درک مطلب بر روی هر دو گروه (آزمایش و کنترل)، به گروه آزمایشی در 16 جلسه 45 دقیقه ای روش SQP4R و خودنظارتی آموزش داده شد. پس از اجرای 16 جلسه آموزشی از آزمودنی های دو گروه پس آزمون درک مطلب به عمل آمد. تحلیل کوواریانس نشان داد که به کار گیری راهبرد فراشناختی SQP4R به همراه خود نظارتی در درک مطلب خواندن دانش آموزان موثر بوده است. نتایج به دست آمده از فرضیه پژوهش مبنی بر عملکرد بهتر دانش آموزانی که راهبرد فراشناختی SQP4R و خودنظارتی را دریافت کرده اند، حمایت می کند. آموزش این راهبردها، درک مطلب دانش آموزان را افزایش داد و به نگهداری اطلاعات کمک کرد.
    کلیدواژگان: راهبردهای فراشناخت، کودکان کم توان ذهنی، خود نظارتی
  • نادر حمیدیان جهرمی، فیروز رضاییان، شهربانو حقیقت صفحه 29
    هدف کلی پژوهش، مطالعه و بررسی تاثیر بازی های بومی و محلی بر ادراک بصری حرکتی دانش آموزان پیش دبستانی و سال اول ابتدایی شهر شیراز در سال تحصیلی 1390-1389بوده است. نمونه مورد پژوهش 96 نفر از دانش آموزان کم توان ذهنی (48 نفر دختر و48 نفر پسر که 24 نفر از آنان پیش دبستانی و 24 نفر سال اول ابتدایی) بوده اند که بر اساس روش هدفمند انتخاب ودر گروه های 12 نفری آزمایش وکنترل تقسیم شده اند. روش پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. داده ها از طریق آزمون سنجش ادراک بصری حرکتی بندر گشتالت جمع آوری شد. تحلیل داده ها نشان داد که بازی های بومی و محلی، ادراک بصری حرکتی دانش آموزان پیش دبستانی و سال اول دبستان کم توان ذهنی را افزایش می دهد. همچنین تاثیر بازی های بومی و محلی بر ادراک بصری- حرکتی دانش آموزان کم توان ذهنی تابع جنسیت نبود.
    کلیدواژگان: ادراک بصری، حرکتی، کم توان ذهنی
  • حسین لطف آبادی صفحه 39
    روان شناسی و آموزش و پرورش کودکان و نوجوانان استثنایی، مانند سایر رشته های علوم انسانی، بر نوع معینی از فلسفه زندگی و فلسفه علم بنا می شود. بنابراین، لازم است توجه کنیم که نظام تعلیم و تربیتی و نظام آموزش و پرورش استثنایی کشور ما بر کدام رویکرد فلسفی استوار است. این مقاله، که رویکردی فراگیر و رهایی بخش را مورد نظر دارد، بر «فلسفه خردگرایی مینوی و علمی» و بر «رویکرد درمان زندگی ایرانی» بنا شده است. تمام افرادی که در سنین مدرسه هستند، با وجود شباهت های انسانی خود، همگی از نظر زیستی و روان شناختی متفاوت از یکدیگرند به گونه ای که می توان گفت هر کودک یا نوجوان یک فرد استثنایی است و هرچه سن او بالاتر می رود استثنایی تر می شود و نیازهای آموزشی و پرورشی خاص خود را دارد. همچنین، هر کودک و نوجوانی که در خانواده و جامعه و فرهنگ و دوره تاریخی معین رشد می کند، در مقایسه با کودکان و نوجوانان سایر خانواده ها و جامعه ها و فرهنگ ها و دوره های تاریخی گوناگون، فردی استثنایی است. حتی اگر کودکان و نوجوانان استثنایی کشور را مطابق با آمارهای جهانی، 12 درصد از کل افراد این دوره های سنی بدانیم، آموزش و پرورش استثنایی کشور که با مشکلات اساسی در بنیادهای فلسفی و جوانب کیفی مواجه است از نظر کمی نیز فقط کمتر از 7 درصد از کودکان و نوجوانان استثنایی کشور را زیر پوشش دارد. نگاه آموزش و پرورش استثنایی کشور به مفهوم کودک و نوجوان استثنایی، یک نگاه سنتی و کاستن گرای است و چندان توجهی به استثنایی بودن مضاعف، کم توانی های درست اندیشیدن، اغتشاش هویت و شخصیت، درماندگی آموخته شده اجتماعی و فرهنگی، و روحیات سایکوپاتیک و فقر ویژگی های سالم شهروندی، که بسیاری از افراد دچار آنها هستند، ندارد. نگرش سنتی و کاستن گرای را وقتی می توان تغییر داد که شان و ارزش انسانی کودکان و نوجوانان در مفهوم رهایی بخشی آن و متناسب با فلسفه زندگی و فلسفه علوم انسانی متناسب با عصر حاضر، که آن را فلسفه خردگرایی مینوی و علمی نامیده ایم، مورد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش و پرورش استثنایی، رویکرد فراگیر
  • اسفندیار چهاربند صفحه 51
    در دنیای تعلیم و تربیت، اصطلاح «پودمان» یک متدولوژی است که به تعیین ساختار برنامه درسی یا برنامه آموزشی یک دوره دراز مدت در قسمت های جداگانه مشخص، یعنی در پودمان های شایستگی کمک می کند. «پودمان» به عنوان یک واحد یاددهی مستقل بدون ارتباط با سایر واحدها نگریسته نمی شود، بلکه به عنوان مرحله و جزء لاینفکی از یک صلاحیت گسترده تر یا گروهی از شایستگی های (یک حرف بزرگ) نگریسته می شود، برنامه یک «حرفه بزرگ» می تواند به تعدادی از «پودمان ها» تقسیم شود. هر پودمان ممکن است به تعریف کم و بیش واضحی از شایستگی ها در یک زمینه شغلی خاص اشاره داشته باشد که می تواند بسته به هر یک از نیازها از سایر پودمان ها به طرق مختلف تفکیک شود تا به شایستگی دست یابد به عبارت دیگر یک پودمان برخی قابلیت ها و دانش، مهارت های عملی و تجربه عملی مورد نیاز را به دست می دهد که می تواند به سنجش و اخذ گواهینامه منجر شود. در هر حال اصطلاح «ایجاد پودمان» تداعی کننده فرصت اصلاح نظام آموزش فنی حرفه ای برای افراد با نیازهای ویژه است که برنامه درسی آموزش های حرفه ای را با توجه به تقاضاهای بسیار متحول آموزش بینندگان، موسسات آموزشی و بازار کار بازسازی می کند. اصلاح طلبان آموزش فنی و حرفه ای ممکن است در ایران در رابطه با رویکرد پودمانی تنگناهایی پیش روی داشته باشند. تهیه برنامه آموزشی پودمانی مستلزم انطباق آن با نیاز گروه های هدف کارآموز و جامعه بومی و ملی است. تنگناهایی که اصلاح طلبان آموزش فنی و حرفه ای ممکن است در ایران در رابطه با رویکرد پودمانی پیش روی داشته باشند، مسائلی از این قبیل هستند: صلاحیت مورد نیاز تدوین کنندگان برنامه های درسی / انطباق موسسات آموزشی / انطباق فراگیران / انطباق مدرسان و مربیان / تهیه آزمون های عملکرد / ارتقای موسسات آموزشی که در سطور زیر به آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: برنامه درسی پودمانی، صلاحیت حرفه ای
  • رویا شجاعی صفحه 67
    مهارت بینایی- حرکتی یکی از مهارت های لازم برای برقراری ارتباط غیرکلامی است. این مهارت که شامل یکپارچگی بینایی- حرکتی و هماهنگی چشم و دست است، در کودکان با آسیب شنوایی که به طور مکرر از زبان اشاره برای برقراری ارتباط استفاده می کنند، بسیار حائز اهمیت است تا به امروز بررسی های متعددی توسط پژوهشگران در زمینه ی رشد ادراک بینایی و مهارت بینایی- حرکتی در افراد آسیب دیده ی شنوایی انجام شده است. در این مقاله مطالعات انجام شده در زمینه ی مهارت بینایی- حرکتی و مهارت های مرتبط با آن در افراد با آسیب شنوایی مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مهارت بینایی - حرکتی، آسیب دیده شنوایی
  • معصومه قاسمی صفحه 73
    هدف از تلفیق آموزشی این است که همه کودکان اعم از عادی و معلول حتی الامکان در یک محیط در کنار هم و با هم آموزش ببینند و از فرصت های آموزشی برابر برخوردار گردند. مدارس عادی باید این امکان را داشته باشند که خدمات آموزشی را به همه کودکان صرف نظر از وجود هر نقص و تفاوت ارائه دهند. البته برای رسیدن به چنین هدفی این مدارس باید سازمان دهی مجدد شوند تا در برابر سبک ها و سرعت های مختلف یادگیری انعطاف پذیرگردند و بتوانند به نیازهای گوناگون دانش آموزان خود پاسخ دهند. تلفیق آموزشی با اختلاط از روی اجبار تفاوت اساسی دارد و اگر بخواهیم به هدف غایی آن برسیم باید اصول آن را در نظر بگیریم و با محدودیت ها و موانع آن آشنا باشیم. در غیر این صورت نه تنها امکان برابری فرصت های آموزشی را فراهم ننموده ایم که بر مشکلات آموزشی و انزوای دانش آموز دارای ناتوانی دامن زده ایم.
    کلیدواژگان: آموزش تلفیقی، کودکان استثنایی
  • فاطمه ترابی، شهلا بیاتی صفحه 86
  • صفحه 94
|
  • Seyyed Mohsen Asgari Nekah, Sedighe Kazemi, Somayeh Bahmanabadi Page 5
    The purpose of the current research was to analyze the results of the needs assessment of training/rehabilitation program for hearing impaired children from the teacher's point of view in order to design and develop a rehabilitation training program with an auditory/verbal trait (AVT). In this descriptive study, 26 teachers of children under the age of 4 from the state of Khorasan Razavi using the census method were selected. The data were gathered using a researcher-made questionnaire. The results indicated that teachers felt the need in situations such as parent's participation in the curriculum planning, the appropriateness of the program with the children's special needs, setting clear and suitable goals, using new methods and approaches and the use of hearing aids. The weakest points in the current program are the lack of coherence in the program, the lack of paying attention to the goals, the lack of emphasis on the clarity of the speech and the correction of the student's pronunciation, the teacher's lack of enough experiences and their lack of awareness with AVT program. Setting up appropriate training classes is one of the most important needs of the teachers and creating training courses while getting to know AVT, having classes to increase parent's awareness, in the teacher's opinions, were the factors for getting rid of the problems in this program. Taking into account these findings, designing and planning an appropriate curriculum requires paying attention to the needs of the teachers and focusing on getting rid of the weaknesses of the current program.
    Keywords: Training course, Rehabilitation, Hearing Impaired, Listening, speaking Approach, Needs Assessment
  • Narges Darkhordeh Page 18
    In the current research, the effect of teaching meta cognitive strategies (SQP4R) and self-assessment among fifth grade students mental retarded was studied. For this purpose, 30 performing the comprehension Pre-test on both groups (Test and Control), the test group was taught (SQP4R) method and self-assessment in sixteen 45 minute sessions. After teaching the students for 16 sessions, the students in both groups were given a past-test for comprehension. The analysis of Co-variance indicated that utilization of meta cognitive strategy (SQP4R) including the selfassessment of the student's reading comprehension was effective. The results based on the theory of the research indicated that the students performed better using meta cognitive strategy (SQP4R) and self assessment. Teaching these strategies, increased the student's reading comprehension and maintaining data.
    Keywords: Meta cognitive Strategy, Emotionally Impaired Children, Self, assessment
  • Nader Hamidian Iahromi, Firooz Rezaeeyan, Shahrbanoo Haghighat Page 29
    The general purpose of this research is to study and analyze the effect of native and local games on the student's Visual/Motional growth among the pre-school and first-grade students in the city of Shiraz in academic year of 2010-2011. The sample of this research was 96 students mental retarded (48 females and 48 males. 24 students were pre-schools and 24 were first-graders). These students were selected based on the goal-oriented method and divided in groups of 12 for testing and controlling. The method of this research was a semi-testing one with a pre-test and post-test plan with the control group. The data were collected by Bender GeshTalt's Visual/Motional cognition assessment test. The analysis of the data showed that native and local games increases the visual/motional cognition of preschool and first graders. Also, the effect of native and local games on emotionally impaired children was not gender related.
    Keywords: Visual, motional cognition, Emotionally Impaired
  • Hossein Lotfabadi Page 39
    The same as other fields of human sciences inevitably is based on some kind ofphilosophy of life and philosophy of science. Therefore, it is necessary to investigate to find out what are the philosophical characteristics of educational system and exceptional children education system in Iran. This article, that focuses on comprehensive and emancipation approach is based on the "philosophy of scientific and eternal wisdom" as well as the "Persian Life Therapy" approach. All children and adolescents of ages 5 to 18 years, despite their human commonalities, are, biologically, and, psychologically, different from each other so we may argue that every child and adolescent is exceptional and that as much as he or she grows up, he or she more exceptional having more special education needs. Furthermore, every child and adolescent who is developing in a figven family, society, culture, and a historical period, is an exceptional one compared with the children and adolescents of other families, societies, cultures, and historical periods. If we accept that, according to the international statistics, at least 12 percent of all population, ages 5 to 18 are exceptional, we will see that the exceptional education system of Iran covers only less than 7 percent of the mentioned population. Philosophical basis and quality of education for this group of students is still more problematic. The understanding and treating children and adolescents by Exceptional Education system of Iran is mostly traditional and educationist. It does not consider "multiple disabilities", "correct thinking deficiencies", "identity and personality diffusions", "social and cultural I earned helplessness", "psychopathic and "anti-civilized characteristics" which are very popular among students and people. The present problematic traditional and reductionist approach will be removed if we consider the comprehensive and all-rounded human rights of children and adolescents according to the right philosophy of life and philosophy of scientific and eternal wisdom.1
    Keywords: Exceptional Education, Learning Approach
  • By Esfandyar Chaharband Page 51
    In the world of education, the term "Unit" is a methodology that helps the structure of curriculum or the educational program in a long term course and separate specific parts meaning "Competency Unit". "unit" is not looked at as an independent teaching unit without any connection to other units. It is, actually, perceived as a process inseparable of a more widespread competency or a group of merits (a big profession). The "Big Profession" can be divided into a group of units. Each unit more or less could be defined as the merits in a specific or special occupational field that can attain practical skills and experience depending on a be separated from other units in different ways to attain the merit depending on any of the needs. In other words, a unit will give some of the needed capabilities and Knowledge, practical skills and practical experiences that can lead to the assessment and achievement of a certificate. Anyway, the term "Creating unit" which gives the opportunity of improving the technical/professional education for those individuals having special needs and the professional training curriculum, needs and the professional training curriculum, is taken into consideration based on the needs that academic institutes and the job market re-creates. Reformers of technical/professional education in Iran might face some difficulties in regards to unit approach. Providing unit education requires adjusting it with the needs of the group whose aim is to learn. The difficulties that reformers of technical/Professional education in Iran in connection with unit approach might be facing are: requied competency for those who plan the curriculum, coordination with the academic institutes, Co-ordination with students, Co-ordination between instructors and trainers, preparation of performance tests, the elevation of those academic institutes which have conducted under those principles.
    Keywords: unit curriculum, occupational competency
  • Rooya Shojaie Page 67
    Visual/motional skill is one of the necessary skills to maintain non-verbal communication. This skill includes visual/motional alliance of the eye and the hand in children suffering from hearing impaired who, constantly, use body language to maintain communication which is very important. Up to now, multiple analyses have been conducted by researchers in the area of t he growth of visual sense and visual/motional skill for children suffering from hearing loss. In this article, the conducted studies in the area of visual/motional skill and skills related to it in individuals with hearing loss have been analyzed.
    Keywords: Visual, motional skill, Hearing Impaired
  • Masoomeh Ghasemi Page 73
    The Purpose of educational integration is to educate children including the normal and the handicapped ones in the same environment and offering them equal academic opportunities as much as possible. Traditional schools should have the possibility of offering academic services to all children regardless of any differences and flaws. of course, to reach such a goal, these schools should be re-organized so that they can be flexible against different methods and speeds and capable of responding to the student's different needs. Academic integration is basically different from the one that is done by force. If we want to reach its final goal, we should take into account its principles and get acquainted with its limitations and obstacles; otherwise, not only we have not provided the academic opportunities, but also, we have added to the academic problems and the alienation of the students with disability.
    Keywords: Academic Integration, Exceptional children