فهرست مطالب

نشریه نثر پژوهی ادب فارسی
سال سیزدهم شماره 27 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 17
|
  • صفحه 0
  • دکترحسین آقاحسینی، دکترعباس نیکبخت صفحه 1
    غزل، عصاره و خلاصه اندیشه و احساس شاعر است و استعاره نیز به سبب ایجاز، مناسب ترین ابزار برای بروز و ظهور این اندیشه و احساس به شمار می رود. بررسی استعاره در غزل مشهورترین شاعران غزلسرای سبک عراقی (از سنایی تا حافظ) نشان می دهد که میانگین استعاره در هر غزل، حدود 33/3 است و سنایی با میانگین 2/4 به عنوان آغازگر این راه، شاعری استعاره گراست. پس از او در شعر خاقانی و انوری از این میزان کاسته می شود و دوباره سیر صعودی خود را طی می کند تا این که استعاره در شعر جمال الدین عبدالرزاق، به پای سنایی می رسد و کمال الدین اسماعیل اصفهانی از سنایی نیز پیشی می گیرد اما پس از آن، ناگهان استعاره در شعر مولوی به پایین ترین میزان می رسد (میانگین 4/2 در هر غزل) سپس، افتان و خیزان این راه طی می شود تا این که در شعر خواجو نیز دوباره اوج می گیرد و سرانجام، در غزل حافظ با میانگین 6 استعاره در هر غزل، به نقطه اوج و کمال خود می رسد. نکته مهم این است که حافظ در بهره گیری از استعاره تبعیه نیز در راس و بسی بالاتر از شاعران این سبک قرار دارد. به طور خلاصه، می توان چنین استنباط کرد که استعاره می تواند یکی از مهم ترین جاذبه های سخن باشد و این را می توان یکی از دلایل مهم مقبولیت شعر حافظ تلقی کرد اما غزل سعدی و مولوی نشان می دهد که استعاره را نمی توان تنها عنصر زیبایی غزل به شمار آورد.
    کلیدواژگان: غزل سبک عراقی، استعاره مصرحه، استعاره مکنیه، استعاره تبعیه، استعاره مرکب
  • یدالله آقاعباسی صفحه 31
    عبدالحسین صنعتی زاده درتاریخ ادبیات معاصر ایران، چهره ماندگار و تاثیرگذاری است که نخستین بار، با نوشتن نمایشنامه«لک پلک الملک» کار نویسندگی را آغاز کرد. او تحت تاثیرتوفان های ادبیات و هنر مشروطه کوشید تا تجربه خود را بر صحنه ببرد. حاصل جسارت او، اجرای یک شب نمایش در قهوه خانه ای در کرمان یک قرن پیش بود که بلافاصله با عکس العمل روبروگردید و از او التزام گرفتند که دیگر مرتکب چنین خطایی نشود. صنعتی زاده ناچار پس از این تجربه ناکام، به نوشتن رمان روی آورد وبه یکی ازپیشگامان هنر رمان در ایران تبدیل شد.
    کلیدواژگان: عبدالحسین صنعتی زاده، نخستین نمایشنامه، نویسی کرمانی، لک پلک الملک، رمان تاریخی
  • زهرا اختیاری صفحه 47
    از قاسمی حسینی گنابادی (متوفی982ق.)، مثنوی های متعددی باقی مانده است که مجموع آنها بالغ بر سی و پنج هزار بیت می-شود. موضوع سروده های شاعر، شامل اشعار حماسی، غنایی، حکمت و موعظه است. شیوایی و رسایی شعر وی و نکته پردازی ها و ایجاز، وی را بر اقران خویش برتری داده است. مثنوی های وی با وجود زیبایی های خاص شعری، هنوز چاپ علمی و منقحی نشده و درباره آثار وی، کار علمی و جدی انجام نگرفته است.
    در این مقاله، به معرفی آثار قاسمی با استفاده از نویافته هایی که از لابه لای آثار او به هنگام تصحیح به دست آمد، پرداخته شده است. نه مثنوی و سه قطعه نثر باقی مانده از او، بررسی و در حد یک مقاله معرفی شده است. از آثار دیگر وی که فقط نامی از آنها باقی مانده هم سخن گفته شده است. وی مثنویی بر وزن شهنشاه نامه، برای والی دیار بکر سروده و دیوانی هم داشته است که با تفحصی که در فهارس ایران و هند و اروپا حاصل شد، از اشعار گم شده شاعر نسخه ای یافت نشد.
    کلیدواژگان: مثنوی های قاسمی گنابادی، ویژگی ها، نثرها، آثار مفقود شده
  • دکترعلی اکبر باقری خلیلی، مرضیه حقیقی صفحه 79
    زبان از دیدگاه سوسور، یک سیستم و جوهر آن ارتباط است و ایجاد ارتباط به توانش و کنش زبانی مربوط می گردد. توانش زبانی، یک مقوله زبان شناسانه و کنش زبانی یک پدیده معناگرایانه و زیبایی شناسانه است و از مناسبات همنشینی و جانشینی زبان پدید می آید؛ازاین رو،برای آفرینش آثارهنری وکشف یا آفرینش وجوه زیبایی شناختی، تسلط بر مولفه های تمایزبخش صورت و معنا، اجتناب ناپذیراست زیرا معنا از روابط شبکه داخلی/درونی برای برقراری ارتباط با عناصر و پدیده های جهان بیرونی آفریده می شود و در این باره، نسبت میان سبک و روش بیان با زبان و به ویژه با مشخصه های دستوری، صرفی، نحوی و نظام واژگان، نقش تعیین کننده دارند و وابسته های پیشین یکی از عناصر مهم دستوری برای نیل بدین مقصودندکه بدون توجه به جایگاه و ارزش بلاغی آنها، تحلیل و بررسی متن با اختلال روبه رو خواهد شد.
    این مقاله ضمن توصیف کارکردهای دستوری هفت وابسته پیشین: صفت اشاره، صفت مبهم، صفت شمارشی، صفت پرسشی، صفت بیانی پیشین، یک/یکی نکره و شاخص و تبیین ارتباط این وابسته ها با هسته ها، تعداد و درصد کاربرد هرکدام را استخراج کرده و به بررسی و تحلیل انگیزه ها و مقاصد بلاغی آنها در داستان رستم و سهراب پرداخته است.
    به علاوه، چون در هرکنش ارتباطی، نشانه ها یکی از این پنج وجه را دارند: شناساننده، مشخص کننده، شرح دهنده، امری و شکل دهنده یا منطقی، در این پژوهش نشان داده شده که وابسته های پیشین درداستان رستم وسهراب،نقش سه نشانه: شناساننده، مشخص کننده و شرح دهنده را ایفا نموده اند.
    کلیدواژگان: وابسته های پیشین، معنا، مقاصد بلاغی و داستان رستم وسهراب
  • محمد بهنام فر، علی اکبر رضادوست صفحه 101
    امروزه پیشرفت و اهمیت اسطوره شناسی و ارتباطات میان رشته ای آن، برکسی پوشیده نیست. از سویی فهم متون حماسی چون شاهنامه فردوسی که سند هویت قوم ایرانیست بدون پرداختن به اسطوره و به کارگیری راهکارهای نوین آن، ممکن به نظر نمی رسد. در این مقاله بر اساس نظریات منطق مکالمه میخاییل باختین(M.Bakhtin) و منطق مکالمه اساطیر لوی استروس) C.levi-strauss)که معتقد به وجود هم نوایی و مکالمه بین عناصر مختلف یک متن یا یک اسطوره با عناصر سایر متون یا اساطیرند، عناصر اسطوره جمشید را از خلال روایات گوناگون آن استخراج نموده و به تشریح مکالمات و هم نوایی های آنها پرداخته ایم. نتیجه تحقیق حاکی از تایید نظریه مکالمه گری است و نشان می دهد که عناصر اسطوره جمشید با دیگر متون پیش و پس از خود، چه هند و ایرانی و چه سامی، ارتباطی دو سویه و تنگاتنگ دارد. این ارتباطات تنگاتنگ می تواند مولود دو سرچشمه متفاوت باشد: نخست وجود روایات هم اصل و اقتباس یکی از دیگری؛ دو دیگر وجود نوعی توارد و همسانی که خود می تواند ناشی از شباهت های فرهنگی، جغرافیایی و... و یا به قول استروس ناشی از کارکرد یکسان ذهن بشری باشد.
    کلیدواژگان: شاهنامه، جمشید، اسطوره، بینامتنیت، منطق مکالمه (مکالمه گری)
  • محسن پورمختار صفحه 129
    از جمله استفاده های ثانوی نسخه بدل ها، مطالعه در تحولات عقیدتی و سیاسی جوامع است. در این مقاله با استفاده از 4 نسخه خطی کتاب «البیاض و السواد» «خواجه ابوالحسن علی بن حسن سیرجانی» چنین مطالعه ای را انجام داده ایم. مسئله تحقیق حاضر این است که چرا در سه دست نویس از این کتاب، نام عارف کرمانی قرن سوم به شکل «شاه بن شجاع الکرمانی» و در یک نسخه به صورت «شاه شجاع الکرمانی» آمده است؟ بر مبنای فرض این تحقیق، در دوران شاه شجاع مظفری، با توجه به شباهت های صوری در نام و کنیه و شباهت های واقعی یا ادعائی دیگری که بین «شاه کرمانی» و «شاه مظفری» وجود داشته است، سعی بر این بوده که این گونه نمایانده شود که شاه مظفری از بسیاری جهات، از جمله نام و کنیه، همچون شاه کرمانی است و به این وسیله، در واقع «شاه شجاع مظفری» را به معنویت «شاه بن شجاع کرمانی»که درآن روزگار از قداست خاصی بین مردم برخوردار بوده است، منتسب می کرده اند.
    کلیدواژگان: شاه بن شجاع کرمانی، ابوالفوارس، شاه شجاع مظفری، سیرجان، البیاض و السواد، نسخه بدل، نقد متنی
  • دکترجلال رحیمیان، عطاالله سنچولی صفحه 147
    در این تحقیق بر آنیم تا تاثیر صوری، نحوی و معنائی فعل بند پایه بر تحقق یا تحقق نیافتن رخداد مورد نظر در بند پیرو را مورد بررسی و تحلیل قرار دهیم. برای نیل به این هدف، نخست، حدود هزار جمله از سه داستان احمد محمود (1380 و 1365) و سیامک گلشیری(1385) استخراج شد و سپس، 400 جمله که تناسب بیشتری با تحقیق حاضر داشت، به منظور تحلیل نهایی انتخاب شد. نتایج حاصل از بررسی داده ها نشان داد که فعل بند پایه، نقشی محدود کننده بر انتخاب فعل بند پیرو دارد. این محدودیت ها در حوزه وجه و زمان دستوری فعل که مقوله های صوری هستند و در قلمرو نمود که مفهومی نحوی-معنائی است، قابل مشاهده اند.هر سه عنصر فوق، به طرق مختلف، تعابیر معنائی متفاوتی به کل جمله می دهند. از دیگر یافته های مهم تحقیق، این است که هر فعلی، ظرفیت پذیرش بندهای پیرو از جمله ای خبری، پرسشی، امری و تعجبی را ندارد. دوم اینکه بسیاری اوقات، این فعل بند پایه است که حکم می کند فعل بند پیرو با چه وجهی ظاهر شود. در این زمینه، افعال بند پایه به سه دسته تقسیم می شوند: الف - افعال نشانگر تحقق حتمی رخداد مورد نظر در بند پیرو، ب- افعال حاکی از ابهام درتحقق رخداد مورد نظردر بند پیرو، پ - افعال دال بر محقق نشدن رخداد مورد نظر در بند پیرو.
    کلیدواژگان: وجه، نمود، بند پایه، بند پیرو
  • هادی رضوان صفحه 171
    خاقانی شاعری است دیر آشنا وشعر او هنوز هم ابهامات فراوان دارد. دلیل این امر،تعدد منابع و تعمد خاقانی در بهره گرفتن از تمام آموزه هایش در شعر است؛ به همین دلیل، مجال پژوهش در دیوان خاقانی گسترده است.
    نویسنده در این مقاله می کوشد تا کلمه«عیشا» را در بیتی معروف از قصیده ترسائیه خاقانی بار دیگر مورد بررسی قرار دهد ودر احتمالات گوناگون آن، تاملی دیگر کند او در نهایت، احتمال و یا احتمالاتی را که با سبک و شیوه بیان خاقانی تناسب بیشتری دارد، بر می گزیند.
    کلیدواژگان: خاقانی، عیشا، قلب، تصحیف
  • دکترقهرمان شیری صفحه 185
    «آینه های دردار» (1371)، پس از انتشار، واکنش های مختلفی در میان مولفان و منتقدان برانگیخت. سویه ای از این واکنش ها، متعلق به کسانی بود که صرفا به ایرادگیری و انکار ارزش های اثر پرداختند تا به آن حد که گویی در کل اثر، حتی یک نکته مثبت هم وجود نداشته است؛نقد درویشیان، براهنی و مهدی قریب از این دسته است اما البته با تفاوت هایی. براهنی با محمل تراشی از تئوری های رمان، استدلال گرانه نقد می کند و گاه به جنبه های مثبت هم اشارات کوتاهی دارد ولی مثل همیشه، کشدار و پر طول و تفصیل می نویسد. نقد درویشیان، با ایده های ایده آلیستی و ایدئولوژیک نوشته شده است و به طور تمام عیار، متکی بر وسواس های سیاسی در محتویات و وفاداری به معیارهای سنتی در داستان نویسی است و به همین سبب، توام با عصبانیت و تعصب است. در این میان لحن قریب، اگر چه بسیار آرام وتوام با انعطاف است، استدلال ها و استنادات او عمق چندانی ندارد و اغلب آنها را می توان به سادگی رد کرد. در سویه دیگر، موافقان و معتقدان به گلشیری قرار دارند که سبک داستان نوسی او را در مجموع، برخوردار از بدعت و بارآوری بسیار و سازه های ساختاری آن را نیز مطلوب و مبرا از هرگونه عیب قلمداد می کنند و در این میان، آینه های دردار نیز نمونه کامل عیاری از نمط عالی داستان نویسی محسوب می شود که «حرمت ریشه ها» را «در آینه خلق هنری «پاس داشته است. اما مخالفان بر این باور هستند که آینه های دردار، تصویری «مجازی «و «مغشوش و مخدوش «از ما ارائه می دهد. نقد فرج سرکوهی، و شهریار وقفی پور، نمونه ای از این نقدهای مثبت است.
    کلیدواژگان: آینه های دردار، گلشیری، نقد، داستان فارسی
  • دکترمحمود صادق زاده صفحه 207
    ابعاد زندگی سراسرمبارزه فرخی یزدی(1318-1267ش.)، به غیر از اشعارسیاسی، بامبارزات سازش ناپذیرقلمی آمیخته است اما به دلیل شهرت بسیار وی درغزلیات ورباعیات سیاسی، چندان به جنبهروزنامه نگاری و مقاله نویسی وی پرداخته نشده است.دراین مقاله کوشش می شودکه به توصیف دوره ها و ویژگی-های روزنامه نگاری فرخی وبررسی مختصات وامتیازات«طوفان»-پرداخته شود.
    فرخی یزدی برای همراهی با جنبش آزادی خواهی، روزنامه انتقادی طوفان را به سال1301ش.، تاسیس ونخستین شماره آن را در دوم شهریورهمان سال منتشر نمود.طوفان به رغم استبداد و خفقان سنگین دوره رضاشاهی، به مدت هشت سال «ثابت قدم» منتشرشد.
    دوران مبارزات قلمی فرخی با طوفان به دو دوره اصلی تقسیم می شود: دوره یکم از بدوتاسیس طوفان تا توقیف آن به علت نشرمقاله«امنیت چیست؟»؛ دوره دوم از زمان انتشارمجددآن درتاریخ6/6/1305تاپایان مصونیت سیاسی فرخی درمجلس هفتم (بهمن 1307).امااصلی ترین دوران انتشارطوفان،دورهیکم بودکه نیش کلک طوفان باشدت و حدت هرچه بیشتر، زورمداران، بیدادگران، زرپرستان وقانون گریزان را آماج انتقاد بی پروای خودقرارمی داد.اما دردوره دوم به دلایلی مجبور شد، شیوه ای محتاطانه پیش گیرد به طوری که نسبت سطوح انتقادات علیه راس هرم قدرت، در این دوره دوم کاهش یافت. با این حال، طوفان به غیراز سبک انتقادی وشیوه آزادی خواهی و عدالت طلبی، از امتیازاتی چون عزم قطعی و دوراندیشی، حق گویی،بی تعلقی، واقع بینی و ریشهابی مسایل، استفاده از شعر برای سبک روزنامه نگاری و...برخورداربود که در ادامه، بحث و بررسی شده است
    کلیدواژگان: روزنامه نگاری فرخی یزدی، طوفان، انتقادات، توقیف ها، مختصات، تحلیل، ابداعات و امتیازات ~
  • علی اصغر صادقی صفحه 235
    بحث انسان وجایگاه او وتبیین کرامت ومنزلت او، از مهم ترین مباحثی است که همواره در مثلث معرفتی خداشناسی،جهان شناسی وانسان شناسی مورد توجه اندیشمندان و نوابغ بشری و از آن جمله، مولانا قرار گرفته است.در این مقاله سعی شده تا به آیات وروایاتی اشاره شودکه مولانا در قالب اشعاری نغز وپر معنی، در مورد چگونگی خلقت انسان وعظمت وجودی او،استعدادهای بالقوه وابعاد نظری، فکری، روحی و جسمی ونحوه سیر تکاملی و آفات و موانع سیر تعالی وتقربش به ساحت کبریایی حق به گونه ای عمیق ودقیق مطرح نموده است وسرانجام،به ارزش های متعالی پایگاه و موقعیت او در نظام آفرینش وبرخی ویژگی ها وصفات و خصوصیات عالی ودانی و در نهایت، هدف خلقت او با تمسک به معدودی از اشعار مثنوی از منظر قرآن و روایات اشاره شود.
    کلیدواژگان: انسان، روح وجسم، قرآن، روایات، عرفان، عبادت و اخلاص
  • فاطمه کوپا، احسان‎ الله شکر اللهی طباطبایی صفحه 257
    تصوف و عرفان اسلامی، بینشی فراخ و بلند است که از بلندا و اوج، به عالم و پدیده های آن می‎نگرد و در نهایت، با فراز رفتن بر قله های رفیع مکاشفه و شهود به وحدت و اتصال می‎انجامد.
    لذا ازآغاز تاکنون،بسیاری به نیت شناختن و شناساندن این جریان فراگیر و چهره های برجسته آن، قدم در راه نهاده‎اند و هر یک، از زاوی های خاص به آن پرداخته‎اند اما آنچه انجام گرفته، در مقابل عظمت و کلیت موضوع بسیار ناچیز می‎نماید.
    در این رابطه، کشف هر اثر معتبر و قدیمی می‎تواند چراغ راهی به شمار آید که بر گوشه ها و زوایایی از تاریخ و حقیقت عرفان اسلامی پرتو انداز شود؛یکی از آثاری که در همین راستا به رشته تحریر درآمده، کتاب «سلسله العارفین و تذکره الصدیقین»، تالیف «مولانا محمدبن برهان الدین بن خواجه محمدرضا»، معروف به «محمدقاضی» است.
    نثر این کتاب، فصیح، آمیخته به نظم و آراسته به آرایه های ادبی (به ویژه در بخش دیباچه و مقدمه) است. موضوع نسخه، معرفت حق، شرایط و آداب مرید و مراد، خوارق عادات و حکایات اهل معرفت است.
    در این مقاله، بررسی اجمالی و محتوایی نسخه، ابواب و فصول آن، ویژگی های زبانی، ارزش‎های ادبی و... مورد نظر بوده است.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوایی، ویژگی‎های ادبی و سبکی، اهل معرفت، شرایط و آداب سلوک
  • عباسقلی محمدی، مهدخت پورخالقی چترودی، اعظم استاجی، غلامعباس سعیدی صفحه 281
    هزاره جدید، هزاره پیشرفت های فناورانه و رویش و بالش مفاهیم نوین است. مفاهیم و ابزارهای نوین، برابرنهاده های واژگانی می خواهند. در این مقاله به توان های بالقوه و بالفعل زبان فارسی در واژه سازی و واژه گزینی می پردازیم. بخش نخست مقاله به ویژگی های ذاتی زبان فارسی در امر واژه سازی اشاره می کند. بخش دوم به فرایندهای اصلی واژه سازی، یعنی ترکیب و اشتقاق و فرایندهای فرعی چون ابداع، سرواژه سازی، وامگیری، آمیزش، گسترش معنایی، بازتحلیل، اشتقاق صفر، پس سازی، کوتاه سازی، قیاس و... می پردازد. در پایان، به این نتیجه رسیده-ایم که نوواژه هراسی ایرانیان، بزرگ ترین و مهم ترین مانع در امر واژه سازی است. این مانع را باید از میان برداشت.
    کلیدواژگان: توسعه دانش و فناوری، واژه سازی، ترکیب، اشتقاق، قیاس، نوواژه هراسی
  • قصه «میش و رز»منظومه ای فارسی یهودی به شیوه درخت آسوریگ
    دکترمنصور معتمدی صفحه 301
  • سیدعلی اصغر میرباقری فرد، طیبه جعفری صفحه 319
    عبهرالعاشقین روزبهان بقلی شیرازی از جمله کتب برجسته عرفانی است که در دوره اوج و اعتلای تدوین این دسته از آثار (سده ششم هجری) پدید آمده است. زبان نویسنده در این اثر، زبانی، بالیده بر بستر بلاغت خاص صوفیه است که شگردهای قاعده‎کاه و قاعده افزای زبانی، سبب برجستگی و تشخص آن در دو محور همنشینی و جانشینی شده است.عوامل قاعده‎افزای زبانی که پژوهش حاضر به بررسی آن اختصاص یافته است،از مهم ترین عوامل برجسته‎ساز زبان عبهرالعاشقین در محور همنشینی به شمار می رود؛ عواملی که سبب ایجاد توازن در لایه های مختلف زبان آن شده است. از میان این انواع، آنچه بیش از همه مورد توجه نویسنده واقع شده است، توازن حاصل از تکرار واژگانی، به ویژه تکرار ناقص آن است. آنچه در این اثر، نمودار بسامد کاربرد این شگرد برجسته‎ساز زبانی(تکرار واژگانی) را اوج و فرود می‎دهد، گونه ای همسان‎پنداری ناخودآگاه در زبان روزبهان است که متاثر از حالات خاص عرفانی و لحظه های فراوان کشف و شهود وی است؛ بدین مفهوم که توازن موجود در عبهرالعاشقین، محصول کاربرد آن دسته از تکرارهایی است که بر مبنای تشابه آوایی پدید آمده‎اند. این همسان‎پنداری ناخودآگاه نه تنها در محور همنشینی زبان عبهرالعاشقین نمود یافته است بلکه در محور جانشینی نیز کاربرد انواع تشبیه را نسبت به استعاره، بسامد برجسته‎ای بخشیده است.
    کلیدواژگان: عبهرالعاشقین، قاعده افزایی، توازن آوایی، توازن واژگانی، توازن نحوی
  • دکترشمس الدین نجمی، دکترجمشید روستا صفحه 341
    براهل فضل و پویندگان راه علم و ادب پوشیده نیست که شیخ بهاءالدین محمد عاملی، عالمی بود ذوفنون که در اکثر علوم زمانهء خویش وارد گردیده، در رشد و اعتلای آنان سهمی انکارناپذیر داشت.شیخ،در شاخه های مختلف علوم، از فقه و اصول وحکمت و فلسفه گرفته تا ریاضیات و هیئت و هندسه و نجوم و اسطرلاب و حتی علوم غریبه ای همچون رمل و جفر و طلسمات، تبحر داشت اما یکی دیگر از جوانب شخصیتی شیخ،شعر و شاعری و ادب دوستی اوست. وی در مثنوی های شیروشکر،نان وپنیروهمچنین درحکایات منثور موش وگربه، با باریک اندیشی و نکته پردازی خاص خویش و با زبانی طنزگونه وکنایه دار، بیزاری اش را از وابستگی های این دنیایی همچون مال و منال وجاه و جلال، بیان می کند و ازهمنشینی با افراد ریاکار،متملق،دنیادوست وظاهرساز،دوری می جوید. شیخ بهائی می کوشدتا خود را در راه وصال معشوق ازلی و ابدی افکند وهرآنچه وی را از پیمودن این راه بازمی دارد،از خود جدا سازد و به دور اندازد تا بدین وسیله بتواند به لقاء ذات باری تعالی نائل آید. نوشتار حاضر بر آن است تا در حد توان، زوایای مختلف مثنوی های شیر و شکر، نان و پنیر و همچنین حکایات منثور موش و گربه را مورد تحلیل قرار دهد و این شوق وصال معشوق و بیزاری جستن از سرای فانی و خاکی را از بند بند بیت ها و سطرها بیرون بکشد.
    کلیدواژگان: شیخ بهائی، عرفان، شوق لقاء، نان و پنیر، شیر وشکر، موش وگربه
|
  • Dr H. Aghahosaini, Dr A. Nikbakht Page 1
    Sonnet is the essence of poet’s feelings and thoughts and metaphor, due to its conciseness, is the best tool for the expression of such feelings and thoughts. The analysis of sonnets of the most famous poets of Iraqi style (from Sanaee to Hafiz) indicates that the average frequency of metaphor in each sonnet is 3.33 and Sanaee, as the initiator of this trend, can be considered as a metaphorist poet by an average of 2.4. After him, the use of metaphor decreases in the poetry of Khaghani and Anvari, but in the poetry of Jamal al-Din Abdulrazagh the rate increases and Kamal al-Din Ismail Esfahani surpasses Sanaee in this regard. Again, using metaphor decreases abruptly in the poetry of Molana (the average of 2.4 in each sonnet), but it is used widely in the poetry of Khajoo. Finally, it reaches its climax in Hafiz’s sonnets by the average of six metaphors in each sonnet. The important point is that Hafiz surpasses other poets of this style with regard to using Taba’ieh metaphor. In sum, it can be said that metaphor may be enumerated as one of the attractions of discourse and this can be considered as one of the reasons for the popularity of Hafiz’s poetry; however, the sonnets of Sa’di and Molana show that it is not the sole element of sonnet’s beauty.
    Keywords: Sonnets of Iraqi style, Mosrahe metaphor, Moknieh metaphor, Tabaieh metaphor, Composite metaphor
  • Dr Yadolah Aghaabassi Page 31
    Abdolhosein Sanatizadeh is one of the prominent writers of Iran. He is famous for his historical novels. He wrote at the beginning of the twenty century in Iran. He began his career by writing a play called "Lekpelekolmolk" and, influenced by Constitutionalism, had it performed in an inn in Kerman, Iran. He was arrested and obliged not to write any more such plays. He then turned to writing historical novels.This article describes the writer's career and his first experience in dramatic literature and explores the play "Lekpelekolmolk".
    Keywords: Sanatizade, Lekpelekolmolk, Kerman playwrights, Kerman Theatre
  • Dr Zahra Ekhtiyari Page 47
    Neumerous Mathnavies (long pieces of poem) have remained from Ghasemi Hoseini Gonabadi, and the total lines of his poems are more than thirty five thousands. His poetry includes epics, lyrics and moral poetry. Although his eloquent and witty poems helped him stand above his contemporaries his work has not been taken into serious consideration. Based on some new findings, this study introduces and examines Ghasemi's works including nine Mathnavies and three pieces of prose. Some of his lesser works have been discussed as well. He has composed a Mathnavi for the governor of Diyaar Bakr following the meter of Shahanshaah Naameh. He is also said to have written a Diwan of poems, of which no copy was found in the Iranian, Indian and European sources.
    Keywords: Ghasemi Gonabadi, Prose, Lost works
  • Dr Aliakbar Bagheri Khalili, Marzieh Haghighi Page 79
    Language, to Saussure, was a system, essentially developed for communication. For it to take place competence and performance play a significant role. Competence is a linguistic ability while performance, which comes into being through syntagmatic and paradigmatic relationships, is a semantic and aesthetic phenomenon. For creating or studying artistic works, it is important to be aware of the distinctive elements creating form and meaning apart. Meaning, which emerges from the links existing in the internal network, connects with the world outside, and in this process, grammatical and lexical elements play an important part. Of these elements, determiners are an important element. This article, while presenting the functions of seven determiners (i.e. demonstrative adjective, indefinite adjective, quantifier adjective, interrogative determiner, premodifying descriptive adjective, premodifying indefinite articles, and title), and explaining their relationships with their respective nucleus, examines the frequency of each in the "Story of Rostam and Sohrab" and analyzes their rhetorical motives. Furthermore, since in any communicative act, signs have one of five functions, it is argued that determiners in this story fulfill certain functions which are of greater importance.
    Keywords: Determiners, Meaning, Rhetorical intentions in the Story of Rostam, Sohrab
  • Dr Mohammad Behnamfar, Ali Akbar Rezadoost Page 101
    Understanding epics, such as Shahnameh – which is the document of the Iranian identity – without paying attention to mythology and using its modern theories does not seem possible.Based on Straus's and Bakhtin's theories of dialogism, the present study examines and presents the similarities in the elements of the myth of Jamhid in its various narratives. These similarities could be found between the myth of Jamhid and other myths as well.The results of the study confirm the theory of dialogism and indicate that the myth of Jamshid in Shahnameh has a close relation with other Indian, Iranian and Semitic texts written before or after it. There could be two different reasons: firstly, the narratives may share the same origin and one could be adopted from the other; secondly there could be any kind of coincidence in different cultures, originating in the same cultural and geographical conditions – or as Strauss puts it in the same function of human mind.
    Keywords: Mythology, Jamshid, Ferdowsi, Shahnameh, Intertextuality, Dialogism
  • Dr Mohsen Pourmokhtar Page 129
    Variants of a literary work could be used in surveying political-ideological transformations of societies. Using four manuscripts of the "Al-bayaz va Al-savad" by Khaja Ali-ibn-e-Hassan Sirjani, the present study argues why in three of the manuscripts the name of the Kermani mystic in the 3rd century A.H. appears as Shah Ibn Shoja' Kermani which is different from Shah Shoja Al-Kermani, mentioned in the forth manuscript in the library of Ayatollah Marashi Najafi. On the basis of the hypothesis of this study, during the time of Shah Shoja' Mozaffari, with regard to the similarities in name and other real or claimed similarities between Shah Kermani and Shah Mozaffari, the attempt has been made to show that Shah Mozaffari is, in many respects, like Shah Kermani and possesses the same holiness.
    Keywords: Shah Ibn Shoja Kermani, Abol, favares, Shah Shoja Mozaffari, Sirjan
  • Dr J. Rahimian, A. Sanchuli, M. A. Page 147
    This study aims at investigating semantic impacts of the verb of the main clause on the interpretation of the event expressed in the subordinate clause. In order to achieve the objective of the study, first, about 1000 compound sentences were collected from three novels by Mahmood (1365/1986&1380/2001) and Golshiri (1385/2006); second, only 400 sentences which fitted the purpose of the study were selected for analysis. According to the findings of the study not all main clauses can take any sort of clause types as subordinate clauses. In addition, the verb mood of the subordinate clause may be determined by the semantic features of the verb of the main clause. According to the data and its analysis, main clause verbs can be put into three categories based on their semantic features: a) those indicating certain actualization of the event expressed in the dependent clause, b) those which do not guarantee the actualization of the event expressed in the dependent clause though its actualization is possible, and c) those which do not permit the actualization of the event expressed in the dependent clause
    Keywords: Semantic nature, Main clause, Subordinate clause, Form, Meaning, Distinction
  • Dr Hadi Rezvan Page 171
    Khaqani's poetry still has many ambiguities; the variety of references and his intentional use of all his learning in his poetry provide a wide opportunity to study his divan.In this study, the author tries to re-examine the word "Eisha" − used in a line of his Tarsaieh Ode − evaluate its multiple possible meanings, and finally introduce the meaning which is more appropriate, regarding Khaqani’s style.
    Keywords: Khaqani_Eisha_Reflection_Changing the vowels of a word
  • Dr Ghahreman Shiri Page 185
    After its publication, "Mirrors With Doors" (1371) aroused different reactions from writers and critics. Some of these reactions came from those who just settled to criticize and deny the work's values to the extent that as if there is no positive point in the whole work. Darvishiyan, Barahani and Gharib are among these critics. Drawing on the theories of novel, Barahani criticizes reasonably and sometimes has some quick references to the positive aspects. Darvishiyan's criticizes ideologically and idealistically and relies heavily on political obsessions regarding content and on loyalty to traditional criteria in story writing, hence prejudiced and fanatical. Although Gharib's tone is mild and flexible, his reasoning is shallow. Supporters of Gholshiri, such as Faraj Sarekoohi and Shahriyar Vaghfipoors, on the other hand, recognize his style as innovative and flawless in structure, and consider "Mirrors With Doors" as a perfect example of story writing. The opposing critics believe that it presents an "unreal" and "confused" image of us
    Keywords: Mirrors With Doors, Golshiri, Criticism, Persian stories
  • Dr Mahmood Sadeghzadeh Page 207
    Mostly known for his political poetry including sonnets and quatrains (rubaiyat), Farrokhi Yazdi (1267-1318/1888-1939 A.D) has been less studied for his political activities through his journalism and essay writing. This article describes the periods of his journalism and examines the characteristics of "Toofan". Farrokhi Yazdi established his critical newspaper, "Toofan", in 1301(1923A.D) in support of liberalism and published the first issue on Shahrivar 2nd (August 25th). In spite of the despotism of Reza Shah, Toofan was continuously published for eight years. Farrokhi's political activities with "Toofan" are divided into two periods: the first and the most critical period, covers the time from the establishment of "Toofan" to its suppression due to the publication of an article entitled "What Is Security?", and the second, during which he was forced to choose a prudent approach in his criticism of the Shah, lasts from its re-publication in 6.6.1305(08.29.1926) to the end of his political immunity in the seventh parliament (Bahman 1307/January 1929). Toofan, however, followed its definite resolution and farsightedness, truthfulness, uncommitted approach, and realism; it dissected problems for the roots, and made use of poetry in journalism.
    Keywords: Farrokhi Yazdi, Journalism, Toofan, Suppression
  • Ali Asghar Sadeghi Page 235
    Discussing man and his dignity is one of the most significant issues to thinkers and scholars such as Moulavi (Rumi) in the cognizance triangle of theism, cosmology and anthropology. Regarding the Qur’anic verses and Islamic traditions which Moulavi has put forward in the form of mellifluous and meaningful poetry, this article intends to illustrate Moulavi’s viewpoints on man’s creation and his existential greatness, potential aptitudes, innate intellectual, spiritual and physical dimensions, manner of evolutionary movement or moving toward completion or perfection, and the obstacles of man’s sublimity and proximity to the sacred realm of the Truth. It also points to the transcendental values and some of the high and basic characteristics and properties and the goal of creation of human beings, refering to some of the Masnavi poems, from the viewpoint of the qur’an and Islamic traditions.
    Keywords: Moulavi, Human beings, Spirit, Body, The Quran, Islamic narrations, Mysticism, Worship, Devotion
  • Dr Fatemeh Koopa, Ehsanolah Sh. Tabatabaee Page 257
    The Islamic mysticism and gnosis is a high attitude that regards the universe and all its phenomena from a lofty point of view. Finally, as it reaches the high peak of intuition and revelation, it leads to unity and solidarity. Many have made efforts to realize this ambient flow and its prominent figures. Each has focused on this issue from a particular perspective. Regarding the magnitude of the topic, the achievements seem insufficient; therefore discovering any reliable and old work can be a light for clearing the path of the truth and the history of the Islamic mysticism. One of the works in this field is the book entitled "Selselat-ol-Arefin and Tazkerate-el-Sediqin" written by "Mowlana Mohammad-Ibn-Borhan-O-din Ibn-Khajeh-Mohammad Reza" known as "Mohammad Qazi". The book enjoys an eloquent prose combined with poetry and adorned with figures of speech, especially in the introduction and the prologue. The content deals with divine knowledge, the qualifications of a disciple and his master,the disturbance of the customary, and the stories of individuals leading a spiritual life. This article intends to briefly study the book's content, its chapters, its linguistic characteristics, literary values, etc.
    Keywords: Contextual Analysis, Literary, Stylistic Characteristics, Men of Insight, Rituals, Conditions of Faithful Behavior
  • Drabbas Gholi Mohammadi, Dr Mahdokht Purkhalekgi, Dr Azam Estaji, Gholam Abbas Saeedi Page 281
    The new millennium is the age of new technologies and concepts − hence the need for coining equivalents in other languages. This article deals with the potentialities and abilities of Persian language in word formation. The first part points to the inherent features of Persian language concerning word formation. The second part deals with the essential word formation processes, i.e. compounding and derivation and those of secondary importance: coinage, acronym, borrowing, blending, semantic expanding, reanalysis, zero derivation, back formation, clipping, analogy …. Finally it is concluded that Iranians suffer from neologophobia, fear of coining new terms, as the biggest obstacle to be overcome.
    Keywords: Technical, scientific advancement, compounding, derivation, analogy, neologophobia
  • Mish-o-Raz"; A Judeo-Persian Versified Story Similar to "Daraxt-Asurig"
    Dr Mansour Motamedi Page 301
    Debate is a literary genre which can be traced back to the ancient civilizations of Mesopotamia. This legacy, however, has been preserved in Persian literature and folklore. The oldest debate poem in Persia is Daraxt-e-Asurig. Another similar story is the Persian story of ‘Mish-o-Raz’ (The Ewe and The Vine). There are two known versions of this story: a short one, entitled ‘Raz-o-Mish’ which has been edited and published some years ago; and a longer one ‘Mish-o-Raz’. The latter has been preserved in Judeo-Persian form, i.e., in Hebrew script and in Persian language. The poem is void of literal eloquence and has prosodic deficiencies, though its various aspects, particularly its linguistic dimension draws scholarly attention. The present article aims at editing the Asmussen's edition of the text.
    Keywords: Debate (Munazarah), Judeo, Persian, Daraxt, e, Asurig, MishoRaz
  • Dr Seyyed Ali Asghar Mirbaghery Fard Page 319
    Roozbahan Baghli's "Abhar-ol-Asheghin" is one of the most outstanding mystical works written in the epoch of mystical works, the 6th century A.H. It is written in a rhetorical mystical language with an especial attention to literary ellipsis and literary adjuncts which makes it prominent on both paradigmatic (vertical) and syntagmatic (horizontal) axis. The adjunctive linguistic elements, analyzed in this article, are the most important elements which make this work salient and balance the different layers of its language. Among these elements, the author has greatly paid attention to the parallelism resulting from anaphora (repetition of a word), especially the incomplete repetition. The frequent use of the this rhetorical figure (repetition) is the indication of the stream of consciousness of the author's language induced by his particular mystical moods and intuitional inspiring moments; in other words the parallelism which exists in Abhar-ol-Asheghin is the product of the repetitions based on alliteration. Rozbahan's stream of consciousness appearing on the paradigmatic axis of Abhar-ol-Asheghin has also increased the use of different kinds of simile, in comparison to metaphor, on the syntagmatic axis.
    Keywords: Abhar, ol, Asheghin, Literary adjuncts, Extra regularity, Parallelism
  • Dr Shamsedin Najmi, Dr Jamshid Roosta Page 341
    Sheikh Mohammad Bahaei was one of the most prominent litterateurs of his age who could improve different sciences. Sheikh, on the one hand, was a master in various branches of science such as jurisprudence, philosophy, mathematics, geometry and astronomy, and on the other hand, was a literary person. In his Mathnavies, including Shir-o-Shekar (Milk and Sugar), Nan-o-Panir (Bread and Cheese), and also in some narratives such as Moosh-o-Gorbeh (The Cat and The Mouse) he has shown his disgust at dependence on the mortal life, riches, power and also for hypocritical people. He was trying to unite with God. The present study tries to analyze various Mathnavies and narratives including Shir-o-Shekar, Nan-o-Panir and Moosh-o-Gorbeh from different angles to extract the hidden aspects of his personality.
    Keywords: Sheikh Bahaei, Gnosticism, Eagerness to unite with God, ShiroShekar, NanoPanir, MooshoGorbeh