فهرست مطالب

نشریه اندیشه های نوین تربیتی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 24، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرشته آل حسینی، محمود مهرمحمدی صفحات 9-40
    هدف پژوهش حاضر، بهبود فهم خود از عمل زمینه ساز تربیتی در پرتو دیدگاه های موسوم به عملی بود. بدین منظور، سه عمل زمینه ساز فلسفه ورزی، برنامه ریزی درسی و تدریس از این منظر بررسی شد. فرض بر آن بود که دیدگاه های عملی برخی محدودیت های فهم ما از اعمال زمینه ساز ما را آشکار می کنند، و در تلاش برای این آشکارسازی طریقی برای فائق آمدن بر این محدودیت ها ارائه می شود. با نگاه به تربیت به عنوان عمل (پرکسیس) و نقش تفکر عملی در بهبود و ارتقاء این عمل، فیلسوف تربیتی، برنامه ریز درسی و معلم درصدد رفع محدودیت های تفکر متعارف و دستیابی به فضیلت عملشان از طریق تامل بر عمل خود برمی آیند. انتظار این است که طریق ر هایی از این محدودیت ها را در امکانات ذاتی رویکرد عملی بتوان یافت.
    کلیدواژگان: فلسفه عملی، رویکرد عملی، تفکر تاملی، فلسفه تربیت، برنامه ریزی درسی، تدریس
  • علیرضا جلیلی فر، سعید خزایی، محمد احمدی، ابوالفضل بختیاری صفحات 41-64
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر پیوست های تصویری و نوشتاری فراگیران بر یادگیری واژگان و ترجمه متون انگلیسی- فارسی از طریق تلفن همراه انجام شد. بدین منظور 158 نفر از دانش آموزان دختر و پسر از مدارس متوسطه شهر اصفهان از سطح پیش- متوسط مهارت زبانی انتخاب شدند. در ابتدا آن ها در آزمون های کوتاه مدت بصری و کلامی شرکت کردند (چن و همکاران، 2005). فراگیران بر اساس نتایج این آزمون ها و بر حسب توانایی های بصری و کلامی آن ها به چهار گروه تقسیم شدند. در مرحله بعد واژگان جدید زبان انگلیسی را با پیوست (تصویری و نوشتاری) و بدون پیوست از طریق تلفن همراه فرا گرفتند. در پایان آن ها در آزمون های ترجمه تشخیصی و یادآوری شرکت کردند. نتایج این آزمون ها از تاثیر معنادار حافظه کوتاه مدت بر توان ترجمه آن ها از طریق تلفن همراه حکایت داشت. یافته های حاصل از این پژوهش می تواند نتایج مهمی را در حوزه مباحث نظری و عملی یادگیری واژگان و ترجمه متون انگلیسی از طریق تلفن همراه در پی داشته باشد.
    کلیدواژگان: پیوست های تصویری و نوشتاری، ترجمه متون، حافظه کوتاه مدت، تلفن همراه
  • حسن رضا زین آبادی، مرادعلی رضایی صفحات 65-90
    این پژوهش با استفاده از پژوهش های گذشته یک الگوی مفروض را با ترکیب سه متغیر میانجیگر تدوین کرد. برای آزمون این الگو 184 معلم شیمی و 184 مدیر شاغل در دبیرستان های استان لرستان شرکت کرده اند. مدیران به پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی و معلمان به پرسشنامه های سلامت سازمانی، احساس کارآمدی و خشنودی شغلی پاسخ دادند. پیشرفت تحصیلی با توجه به معدل کتبی دانش آموزان معلمان مذکور در آزمون نهایی درس شیمی اندازه گیری شد. پایایی پرسشنامه ها به روش آلفای کرونباخ و روایی سازه آن ها با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی تحلیل شد. همچنین الگوی مفروض با استفاده از تحلیل مسیر آزمون شد. برطبق نتایج، این الگو گرچه برازش خوبی با داده ها دارد، اما در آن اثر مستقیم سلامت سازمانی بر رفتار شهروندی سازمانی معلمان معنادار نیست. پس از حذف این اثر، آزمون الگوی اصلاح شده نشان داد که این الگو برازش بهتری با داده ها دارد. در این الگو سلامت سازمانی با میانجیگری احساس کارآمدی، خشنودی شغلی و رفتار شهروندی سازمانی معلمان اثر غیرمستقیم و معناداری بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دارد. در مجموع نتایج نشان داد که سلامت سازمانی با تاثیر گذاری بر نگرش ها و رفتار های فرانقشی معلمان می تواند بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان موثر باشد. مخاطب یافته های این پژوهش بیشتر مدیران مدارس، به عنوان اساسی ترین عامل در تحریک سلامت سازمانی، هستند.
  • بیژن عبدالهی، سکینه اشرفی فشی صفحات 91-114
    هدف این پژوهش بررسی رابطه شرایط سازمانی و راهبرد های مدیریتی با توانمندسازی مدیران مدارس بود. جامعه آماری مدیران مدارس شهر همدان بودند که از این تعداد 220 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. از پرسشنامه محقق ساخته برای سنجش شرایط سازمانی و راهبرد های مدیریتی و از مقیاس توانمندسازی مشارکت کنندگان مدرسه (SPES) برای تعیین میزان توانمندی مدیران استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آزمون t، روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه بهره برداری شد. نتایج نشان داد که میزان توانمندی مدیران مدارس در مجموع بیشتر از حد متوسط و در ابعاد توانمندی مقام و منزلت، خود کار آمدی، تاثیرگذاری، نسبتا قوی، در بعد رشد حرفه ای در حد متوسط و در ابعاد استقلال و مشارکت در تصمیم گیری ضعیف است. بین راهبرد های مدیریتی(دسترسی به اطلاعات و سبک رهبری تحولی) و توانمندسازی و ابعاد آن رابطه معناداری وجود دارد. رهبری تحولی پیش بینی کننده بهتری از توانمندسازی مدیران است. بین شرایط سازمانی و توانمند سازی و ابعاد آن رابطه مثبت و معنادار وجود دارد، اما بین ساختار سازمانی بوروکراتیک و توانمندسازی و ابعاد خودکارآمدی، مقام و منزلت و تاثیرگذاری رابطه ضعیف منفی و معنادار وجود دارد، ولی ساختار سازمانی بوروکراتیک با ابعاد تصمیم گیری مشارکتی، استقلال و رشد حرفه ای رابطه معناداری ندارد. از بین متغیر های شرایط سازمانی، دسترسی به منابع و وجود اهداف روشن پیش بینی کننده های بهتری از توانمندسازی مدیران هستند.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، مدیران مدارس، تصمیم گیری مشارکتی، ابعاد توانمندسازی، مدیریت مبتنی برمدرسه
  • محمدحسن مبارکی، مژده وزیری، زهرا گیاهی صفحات 115-138
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر جو سازمانی بر ویژگی های شخصیتی کارآفرینانه کارکنان درمحیط های دانشگاهی بود. روش پژوهش با توجه به ماهیت آن توصیفی -پیمایشی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان دانشگاه الزهراء(س) بالغ بر 470 نفر بودند؛ که از میان آن ها تعداد 211 نفر به عنوان نمونه آماری از طریق روش نمونه گیری تصادفی- طبقه ای انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که از تعدیل و مناسب سازی پرسشنامه سنجش ویژگی های شخصیتی کارآفرینان ایرانی کردنائیچ و همکاران و پرسشنامه جو سازمانی هالپین و کرافت به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که جو سازمانی بر ویژگی های شخصیتی کارآفرینانه کارکنان دانشگاه الزهراء(س) تاثیر گذار است، همچنین جو سازمانی دانشگاه الزهراء(س) مطلوب بوده و گرایش به باز بودن دارد، 35/57 درصد از کارکنان دارای ویژگی های شخصیتی کارآفرینانه بالا بودند، از بین شاخص های جو سازمانی، شاخص روحیه گروهی، صمیمیت، مراعات بر ویژگی های شخصیتی کارآفرینانه کارکنان تاثیر گذار است و بین روحیه گروهی، صمیمیت، مراعات و ویژگی های شخصیتی کارآفرینانه کارکنان رابطه معنادار وجود دارد، اما شاخص های بازدارندگی، بی علاقگی، فاصله گیری، نفوذ، کارمداری بر ویژگی های شخصیتی کارآفرینانه کارکنان تاثیر گذار نیست و بین بازدارندگی، بی علاقگی، فاصله گیری، نفوذ، کارمداری و ویژگی های شخصیتی کارآفرینانه کارکنان رابطه معنادار وجود ندارد.
    کلیدواژگان: جو سازمانی، ویژگی های شخصیتی کارآفرینانه، محیط های دانشگاهی
  • داود معنوی پور صفحات 139-154
    هدف این پژوهش بررسی مشخصه های روان سنجی پرسشنامه باور های معرفت شناسی در دانشجویان ایرانی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان منطقه 10 دانشگاه آزاد اسلامی بود، که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده بودند. ابزار پژوهش پرسشنامه باور های معرفت شناسی شومر بود. نتایج دامنه ضرایب پایایی را بین 300 تا 57/0 و برای کل آزمون 78/0 نشان داد. روایی سازه ابعاد یادگیری سریع، ساده بودن دانش، توانایی ذاتی تایید شد و ابعاد قطعیت دانش و توانایی وقوف بر همه چیز نیز تا حدودی بر اساس برخی شاخص های برازندگی تایید شد. بنابراین، این پرسشنامه با 30 سوال و سنجش 5 بعد باور های معرفت شناسی در جامعه دانشجویان ایرانی تایید شد و می توان در پژوهش ها از آن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: باور های معرفت شناسی، مشخصه های روان سنجی، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی
  • سید صدر الله خوش قدم خو، سید صاحب موسوی، سید روح الله شهابی، مهدی سبحانی نژاد صفحات 155-198
    این پژوهش به تبیین و بررسی پیامد های جهانی شدن اقتصاد بر اهداف آموزش و پرورش ایران با تاکید بر اهداف علمی و آموزشی مقطع متوسطه اقدام کرد. روش اجرای پژوهش توصیفی و از نوع تحلیل اسنادی بود. برای گردآوری داده های لازم برای پاسخگویی به سوال های پژوهش کلیه منابع و مراجع مرتبط، با استفاده از فرم گردآوری داده ها و یافته ها به شیوه کیفی تحلیل شد. یافته های به دست آمده در پیامد های جهانی شدن اقتصادی برای اهداف علمی و آموزشی دوره متوسطه آموزش و پرورش ایران مواردی چون: تغییر رویکرد های آموزشی با توجه به جهانی شدن اقتصادی، متناسب کردن کارکرد های نظام آموزشی و بازار کار، فناوری اطلاعات و ارتباطات و آموزش های علمی، گسترش آموزش های فنی و حرفه ای و توجه به ارتباط بین تحصیل با شرایط واقعی دنیای کار، افزایش ارتباطات تجاری و آموزش زبان، فرآیند یادگیری دانش و کاربردی کردن آن در جامعه است. نتایج این پژوهش مرتبط با اهداف مصوب آموزشی مقطع متوسطه آموزش و پرورش از جمله داشتن اطلاعات کافی در حوزه های مختلف علوم طبیعی، اجتماعی، انسانی، آشنایی با زبان خارجی برای ارتباط با دیگران، مهارت استفاده از ابزار های جدید ارتباطی برای کسب اطلاعات صحیح، کسب مهارت های لازم برای زندگی و کار و تحصیلات بالاتر، به خدمت گرفتن فناوری های مناسب در علوم و انجام دادن کار ها، انتخاب شغل با توجه به توانایی های خود و نیاز جامعه است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، جهانی شدن اقتصادی، اهداف علمی و آموزشی، مقطع متوسطه، آموزش و پرورش ایران
|
  • Fereshteh Alehosseini, Mahmoud Mehrmohammadi Pages 9-40
    To help with the improvement of the general understanding of how the educational praxis come about، three acts of philosophizing، curriculum planning، and instruction are examined from the practical perspective. It is assumed that such perspective helps not only with the clarification of certain limitations in the conventional understanding of how the educational praxis comes about، but with the identification of ways of overcoming them as well. Considering education as a praxis and the role of practical thought in its improvement، the educational philosopher، the curriculum planner، and the instructor aim at overcoming the limitations in conventional thinking، and reaching the height of their practice through reflection. It is expected that the very essence of the practical perspective would pave the way for overcoming these limitations.
    Keywords: practical philosophy, practical approach, reflective thought, philosophy of education, curriculum planning, instruction
  • Alireza Jalilifar, Saeed Khazaie, Mohammad Ahmadi, Abulfazl Bakhtiari Pages 41-64
    To help with the improvement of the general understanding of how the educational praxis come about، three acts of philosophizing، curriculum planning، and instruction are examined from the practical perspective. It is assumed that such perspective helps not only with the clarification of certain limitations in the conventional understanding of how the educational praxis comes about، but with the identification of ways of overcoming them as well. Considering education as a praxis and the role of practical thought in its improvement، the educational philosopher، the curriculum planner، and the instructor aim at overcoming the limitations in conventional thinking، and reaching the height of their practice through reflection. It is expected that the very essence of the practical perspective would pave the way for overcoming these limitations.
    Keywords: practical philosophy, practical approach, reflective thought, philosophy of education, curriculum planning, instruction
  • Hassanreza Zeinabadi, Moradali Rezaei Pages 65-90
    Academic achievement is a function of many things among which the organizational wellbeing of the school، mediated by self-efficacy، occupational satisfaction، and the civic-organizational behavior، was explored. A sample consisting of all students of 184 high school chemistry teachers، and as many high school head masters was selected. The adult participants completed four questionnaires on the above mentioned constructs. The students'' academic achievement in Chemistry was indexed by their final Chemistry score. The analysis of the collected data yielded a significant، yet indirect، effect of organizational wellbeing on academic achievement. This can be of interest to high school head masters who can affect organizational wellbeing.
    Keywords: organizational wellbeing, self, efficacy, occupational satisfaction, civic, organizational behavior, academic achievement
  • Bijan Abdollahi Pages 91-114
    School administrators'' empowerment can be achieved through improvements in organizational conditions and administrative strategies if there exists a relationship between them. To explore this relationship، a sample of 220 school administrators was given two questionnaires: one on empowerment and the other on the other two constructs. The data analysis revealed that the overall school administrators'' empowerment is above average. Furthermore، administrative strategies are significantly correlated with empowerment، just as there is a similar relationship between the latter and organizational conditions. From among the components of the organizational conditions، access to resources and clear goals seem to be better predictors of administrators'' empowerment
    Keywords: Empowerment, school administrators, cooperative decision making, school based administration
  • Mohammad Hasan Mobaraki, Mozhdeh Vaziri, Zahra Giahi Pages 115-138
    To explore the quality of the organizational climate at Alzahra University، its staff''s entrepreneurial characteristics، and the possible relationship between the two، a sample of 211 staff members out of the total of 470 was randomly selected. The participants completed a questionnaire which was constructed based on modifications of two existing measures for the two constructs. The analysis of the collected data revealed that the organizational climate at Alzahra University is rather desirable as it tends to be open; most staff members (57. 35%) have entrepreneurial characteristics، and there is a statistically significant relationship between some components of organizational climate and the staff''s entrepreneurial characteristics.
    Keywords: Organizational climate, entrepreneurial characteristics, university environment
  • Davood Manavipour Pages 139-154
    Instruments used in Psycho-educational research need to be analyzed in terms of their psychometric characteristics throughout the course of their construction. However، when such instruments are translated from the original language to that of the new users، this process needs to be repeated. Schumer''s Epistemological Beliefs Questionnaire is one such instrument. To verify the validity and reliability of its Farsi version، a cluster sample of university students studying within the 10th district of Azad Eslami University was taken. The analysis of the data collected yielded a reliability range of 0. 30-0. 57 for the sub-domains and the over-all reliability of 0. 78 for the instrument. The construct validity for three of the sub-domains was confirmed، while for the other two، «certainty of knowledge» and «the ability to master everything»، was only partially confirmed. This questionnaire with 30 items in 5 dimensions of the epistemological beliefs can be used in Iranian research
    Keywords: epistemological beliefs, psychometric indices, explorative factor analysis, confirmatory factor analysis
  • Sayed Sadrollah Khoshqadam Khu, Sayed Saheb Mousavi, Sayed Rohollah Shahabi, Mehdi Sobhaninejad Pages 155-198
    The impact of economic globalization on Iranian education، and especially on its scientific and educational objectives in the high school curriculum، was assessed through the analysis of the available documents. The results indicate that the educational approaches need to be altered in order to increase the compatibility of educational products and the needs of the job market. Furthermore، the use of information and communication technologies، as well as vocational and language training programs need to be expanded. These findings go along with the already ratified objectives for the high school curriculum.
    Keywords: epistemological beliefs, psychometric indices, explorative factor analysis, confirmatory factor analysis