فهرست مطالب

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی - سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1389)

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسماعیل احمدی مقدم صفحه 1
    امروزه امنیت و توسعه لازم وملزوم یکدیگرند. یعنی بدون امنیت امکان عملیات توسعه و سرمایه گذاری، رفاه، ارتقای فرهنگ و سطح اقتصادی میسر نیست و اگرتوسعه نباشد امنیت پایدار وجود ندارد. اگر امنیت با قدرت نظامی، انتظامی و اطلاعاتی حاصل شود، بسیار شکننده خواهد بود. بنابراین توسعه، برای ایجاد یک امنیت پایدار مردمی، مکمل امنیت است. اما اگر تامین امنیت در هر منطقه ای بدون توجه به مولفه های جغرافیایی باشد، مطمئنا آن امنیت کامل تامین نخواهد شد و با کوچک ترین بحرانی، متلاشی می شود. در حقیقت جغرافیا استعاره ای از سیاست است و بسیاری از تصمیم هایی که سیاستمداران اتخاذ می کنند با توجه به شرایط جغرافیایی و بر پایه شرایط جغرافیایی کشورشان می باشد. به عبارت بهتر تصمیم سیاسی در یک محیط جغرافیایی اتخاذ می شود و در نتیجه تصویری از واحدهای سیاسی توسط جغرافی دانان ارائه می شود. یک سیاستمدار نتوانسته بدون داشتن یک دید کلی از جغرافیای سیاسی و یا ژئوپلیتیک در برخورد با مسائل جهانی و یا منطقه ای و محلی به راهکارهای مطلوب برسد. این مسئله در خصوص کشور ایران که دارای شرایط خاص و منحصر به فرد جغرافیایی (خصوصا منطقه جنوب شرقی) می باشد نمود بیشتری می یابد. در واقع اتخاذ هرگونه راهبردهای امنیتی انتظامی دراین منطقه بدون توجه به مولفه جغرافیایی کارایی نخواهد داشت.
    مقاله حاضر به بررسی و ارزیابی سه فرضیه پرداخته و اطلاعات مورد نظر به شیوه کتابخانه ای گردآوری و به روش توصیفی تحلیلی، تجزیه و تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: امنیت، جغرافیا، سیستان و بلوچستان، مرز، قومیت
  • شهامت حسینیان، سرهنگ محمد جعفری، سروان محمد بهرامی نکو صفحه 33
    به اعتقاد بسیاری از صاحب نظران، توانمندسازی افراد به معنی تشویق کارکنان برای مشارکت بیشتر در تصمیم گیری هایی است که بر فعالیت آنها موثر است. یعنی اینکه فضایی برای افراد فراهم شود تا بتوانند ایده های خوبی را بیافرینند و آنها را به عمل تبدیل کنند. هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر فرهنگ سازمانی بر توانمند سازی کارآگاهان پلیس آگاهی تهران بزرگ و چگونگی تاثیر مولفه های فرهنگ سازمانی بر توانمندسازی کارآگاهان پلیس است.
    روش تحقیق حاضر پیمایشی بوده و جامعه آماری آن را خبرگان پلیس آگاهی تهران بزرگ (کارآگاهان و کمک کارآگاهان) تشکیل می دهندکه به صورت تمام شماری بررسی شده اند. ابزار پژوهش، دو پرسشنامه استاندارد شامل (پرسشنامه فرهنگ سازمانی دنیسون و پرسشنامه توانمندسازی روان شناختی نیروی انسانی) می باشد.
    یافته ها نشان می دهد که فرضیه های چهارگانه: درگیر شدن کارکنان در کار، سازگاری، انطباق پذیری و کیفیت رسالت یا ماموریت سازمان در توانمندسازی کارآگاهان پلیس آگاهی تهران تاثیر دارد. تجزیه و تحلیل آزمون فریدمن نشان می دهد متغیر رسالت بیشترین و متغیر انطباق پذیری کمترین تاثیر را بر توانمند سازی کارآگاهان پلیس آگاهی تهران بزرگ دارد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، توانمند سازی، کارآگاه، پلیس آگاهی تهران
  • محمد خانباشی، شمس سادات زاهدی، سیدمهدی الوانی، وجه الله قربانی زاده صفحه 59
    اعتماد بنیان بسیاری از تعامل ها و کنش های روزمره در جوامع انسانی چه در زمینه ارتباطات میان فردی و چه در حوزه ارتباطات اجتماعی بین گروه ها است. در اکثر جوامع به علت مجموعه ای از عوامل نظیر از خود بیگانگی، فقدان سرمایه اجتماعی، وجود رسانه های انتقادی و یا میزان پاسخگویی نهادها و سازمان های عمومی، میزان اعتماد به دولت و سازمان های تابعه کاهش یافته است. اما بررسی ها نشان می دهد که برخی عوامل محیطی نظیر سطح اعتماد اجتماعی در جوامع بشری احتمالا این پدیده را تشدید می نماید و یا به گونه ای بر آن موثر است. در این مقاله ابتدا به بررسی ادبیات اعتماد می پردازیم و سپس تاثیر عوامل راهبردی محیطی را در افزایش یا کاهش اعتماد سیاسی ارزیابی می کنیم. بنابراین هدف این مقاله مطالعه و بیان نقش عوامل استراتژیک محیطی (PEST) در اعتماد عمومی به دولت ها است. روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی است و برای جمع آوری اطلاعات آن از ابزار پرسشنامه و برای بررسی و تحلیل فرضیات آن از نرم افزارهای آماری SPSS و LISREL استفاده شده است. سازمان های دولتی و غیردولتی شهر تهران جامعه آماری این پژوهش را تشکیل می دهند که نمونه آماری (مشتمل بر چند سازمان دولتی و خصوصی) از میان جامعه آماری فوق انتخاب و پرسشنامه نهایی در میان آنها توزیع شد. با توجه به مغفول ماندن نقش عوامل راهبردی محیطی در اعتماد عمومی به دولت و نهادهای سیاسی، پژوهش حاضر تلاش داشته با تاکید بر نقش مهم این دست متغیرها الگویی توسعه یافته و جامع را برای عوامل راهبردی موثر بر اعتماد عمومی به دولت در کشور ایران طراحی کند و از این جهت به گسترش و تکمیل مرزهای دانش موجود در این حوزه کمک می‎نماید.
    کلیدواژگان: اعتماد، جامعه، اعتماد سیاسی، عوامل راهبردی محیطی
  • مهدی دستمالچی صفحه 97
    به عملکرد پلیس در کنترل ناآرامی های اجتماعی همواره توجه شده است یا به عبارتی مدیریت بحران این سازمان که مسئولیت آرامش و امنیت جامعه را به عهده دارد، در مواجهه با ناآرامی ها نقد و بررسی حاکمیت و مردم را می طلبد. بنابراین سنجش عملکرد پلیس در مدیریت ناآرامی های اجتماعی خصوصا ناآرامی های دانشجویی حایز اهمیت است.
    از آنجایی که مطبوعات یکی از شاخص های تعامل پلیس با نهادها بوده و از طرفی نماینده افکار عمومی نیز تلقی می شود در این تحقیق از بین روزنامه های پر تیراژ تعدادی از آنها که نماینده دیدگاه های مختلف سیاسی در زمان خود بودند انتخاب و پیام های مندرج در آنها در دو مقطع مشخص سال های 78 و 82 در ارتباط با کنترل ناآرامی های دانشجویی تهران توسط پلیس استخراج و بررسی شده است.
    در پایان یافته ها نشان می دهد دیدگاه روزنامه های یاد شده در این دو مقطع زمانی در ارتباط با مدیریت پلیس متفاوت بوده است و نتیجه گیری می شود عملکرد پلیس در دیدگاه مطبوعات موثر می باشد.
    کلیدواژگان: ناآرامی های اجتماعی، بحران، مدیریت بحران، مطبوعات
  • حمیدرضا آراسته، محمدرضا بهرنگی، عبدالرحیم نوه ابراهیم، حسن رضا رفیعی صفحه 111
    امروزه نقش خودرو در زندگی انسان ها، نقشی انکارناپذیر است افزایش تعداد خودرو، ضعف زیرساخت های جاده ای، تراکم جمعیت و از همه مهم تر استفاده ناصحیح از این وسیله و کم توجهی و بی توجهی به مقررات راهنمایی و رانندگی معضل های فراوانی را برای کشور ایجاد کرده است. متوسط تلفات 25 هزار نفری و مصدومان بیش از 250 هزار نفری سوانح ترافیکی در سال از جمله این مشکلات است. هدف از این مقاله بررسی چگونگی آموزش قواعد و مقررات ترافیکی برای دانش آموزان شش کشور اروپایی: هلند، آلمان، انگلستان، سوئیس، سوئد و نروژ بود. امید که با انجام این پژوهش، نگارندگان راهی را فرا روی مسئولان آموزش فرهنگ نظم و ایمنی ترافیکی در کشور، از جمله مسئولان نیروی انتظامی، آموزش و پرورش و... گشوده باشند.
    کلیدواژگان: آموزش، فرهنگ، نظم، ایمنی ترافیک، مراکز آموزشی، جمهوری اسلامی ایران، کشورهای اروپایی
  • جعفر هزار جریبی، حسین محبوبی منش صفحه 141
    در عصرکنونی، تولید دانش دارای ماهیتی ارتباطی است که به عنوان مزیت رقابتی سازمان ها مطرح می باشد. حجم تغییر شتابان اجتماعی، سازمان ها را با چالش های متعددی روبرو ساخته بنابراین شناخت چالش های پیش رو برای اصلاحات به موقع، متناسب و هماهنگ با این تغییرها جهت انطباق با محیط آشوبناک و پیچیده امروز، شرط بقای سازمان های تخصصی، تلقی می گردد. هدف اصلی این مقاله، شناسایی چالش های عمده تولید دانش در ایران با تاکید بر ارتباطات علمی، خاصه ارتباطات علمی بین سازمانی و اهمیت آن در سازمان نیروی انتظامی است. این مقاله از نوع مروری است و از روش اسنادی و کتابخانه ای با اتکا به رویکردهای قیاسی و استقرایی تحلیلی و داده های ثانویه، استفاده نموده است.
    عمده ترین چالش های تولید دانش عبارت است از: کمبود ارتباطات و تعامل های علمی در سطوح مختلف، وجودموانع فرهنگی، ضعف فرهنگ اجتماع علمی، فقدان ارتباط لازم و بهینه میان صف و ستاد، سلسله مراتبی و شاخه شاخه شدن دانش، و غیره. به نظر می رسد این چالش های تولید دانش درسطح کلان جامعه، به طور نسبی ناجا را در سطح میانه، به عنوان یکی از سازمان های تخصصی و پیچیده در کشور متاثر می سازد. بنابراین ضروری است این سازمان با اتخاذ رویکرد عقلانی نسبت به چالش های مذکور پاسخ مناسب داده و خصوصا نسبت به تقویت زیر ساخت های ارتباطی و ارتباطات توسعه و بسط ارتباطات متقابل علمی درون سازمانی و برون سازمانی به ویژه تسهیل ارتباطات علمی ناجا با سازمان ها و مراکز دانشگاهی و علمی نسبت به تولید و توسعه دانش انتظامی و به کارگیری آن برای تعالی سازمانی، بهبود مستمرعملکرد و کیفیت خدمت پلیس، حفظ و پویایی نظم اجتماعی عادلانه جامعه کوشش نماید.
    کلیدواژگان: تولید دانش علمی، دانش انتظامی، چالش های تولید دانش، ارتباطات علمی، ارتباطات علمی بین سازمانی
  • یدالله خرم آبادی، نورعلی فرخی صفحه 175
    پژوهش حاضر به منظور «بررسی ویژگی های روان شناختی و عوامل زمینه ای مرتبط با فرار دختران از منزل در شهر همدان» صورت گرفته که از لحاظ هدف از نوع پژوهش های کاربردی است؛ جامعه آماری تحقیق، از دختران فراری که در سازمان بهزیستی و ستاد مبارزه با مفاسد اجتماعی استان همدان پرونده داشته اند و دختران غیر فراری شهر همدان تشکیل شده است؛ برای انتخاب نمونه ها، از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شده است، بنابراین تعداد 50 نفر از دختران فراری از بین تمامی جامعه آماری به صورت نمونه گیری در دسترس به همراه تعداد 50 نفر از دختران عادی از بین دانش آموزان متوسطه شهر همدان به صورت تصادفی انتخاب و بررسی شده اند. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش شامل دو پرسشنامه است. پرسشنامه اول، ابزاری محقق ساخته بوده که شامل مشخصات عمومی پاسخگویان و علل فرار دختران از منزل می شود؛ پرسشنامه دوم، استاندارد SCL90 است که برای سنجش نه اختلال روانی دختران فراری به کار می رود. به غیر از متغیرهای سبک تربیتی والدین و سن، بقیه متغیرها بر پیش بینی فراری و یا غیر فراری بودن دختران تفاوت معنی داری را ایجاد نموده اند.
    کلیدواژگان: دختران فراری، فرار از منزل، روان شناختی، عوامل زمینه ای
|
  • E. Ahmadi Moghaddam Page 1
    Nowadays, Security and development cannot exist without each other, i.e. without security, operations of development and investment, welfare, promotion of culture and economic level will be impossible; and if there is no development, there will be no sustainable security. If security becomes realized with military, disciplinary and/or intelligence power, it will be very fragile. Thus, development complements security in order to create sustainable and public security, but if security is provided at any region without considering geographical elements, such security will undoubtedly not be completed and be ruined with the smallest crisis. In fact, geography is a metaphor of politics, and many decisions taken by politicians have been made according to the geographical conditions and are based on geographical status of their countries. To put it better, political decisions are made in a geographical environment and a picture of political units is therefore provided by geographers. No politician has been able to come up with desirable and suitable solutions in the face of global, regional and/or local issues without enjoying an overview of geopolitics. This more applies to Iran, which has special, unique geographical conditions (particularly in the southeastern region). As a matter of fact, any security and disciplinary strategy adopted at this region without taking into account geographical elements will prove inefficient. This paper examines and assesses three hypotheses, and the intended data have been gathered using library research and analyzed with the descriptive – analytical method.
    Keywords: Security, Geography, Sistan, Baluchistan, Border, Ethnicity
  • Sh. Hosseinian, M. Jafari, M. Bahrami Nekoo Page 33
    Background And Aim
    Empowerment is defined by many experts as motivating the employees to participate in making decisions which influence their activities. That is, to empower the staff, an atmosphere should be created in which they can develop and materialize worthwhile ideas. Organizational culture, as an entity shaped by policies and approaches of the senior managers in an organization, can play an important role in employee empowerment programs. The main objective of this piece of research is to study the impact of organizational culture and its constituent elements on empowerment of detectives in Tehran Metropolitan Police (TMP) Criminal Investigations BureauDepartment. Methods and Materials: The study employed the survey method and its sample consisted of TMP detectives and assistant detectives. Considering the limited number of our participants (n=80), the entire population were was interviewed. The instruments included two standard questionnaires, i.e. Denison Organizational Culture Survey and the Psychological Empowerment Questionnaire, whose the validity and reliability of which have already been established.
    Results
    Findings of the study proved that the four elements, that is, involvement, consistency, adaptability and mission have an effect on empowerment of detectives in TMP. Freedman's test analysis showed that among the elements, mission has the highest and adaptability has the lowest effects on empowerment of TMP detectives.
    Conclusion
    Increasing involvement in organizational affairs, increasing consistency in organizational activities, raising the level of internal and external adaptability and clarifying the organizational mission will improve the employees’ empowerment whilst carrying out organizational tasks. Participative management is a facilitator of the empowerment process.
    Keywords: organizational Organizational culture, empowerment Empowerment, detective Detective, Tehran Metropolitanpolice Police
  • M. Khanbashi, Sh. Zahedi, S. Mahdi Alvani, V. Ghorbani Zadeh Page 59
    Trust is the basis of for many interactions in human societies;, either interpersonal or social communications. Many factors such as lack of social capital, the influence of critical media and decrease or lack of accountability in public institutions has have diminished public trust to in the government and its organizations. But there are many evidences show is much evidence suggesting that strategic environmental variables such as social trust in society may be effective on in the current situation. In this article, we first study trust literature carry out a review of the literature related to trust firstly and then evaluate the effect of strategic environmental factors in increase or decrease of political trust. Thus, the purpose of this article is the to study and explaining explain the role of strategic environmental factors in public trust to in governments. We use descriptive method (survey research).Descriptive (survey) has been adopted in the study. Data are have been gathered with using questionnaires and analyzed with LISREL and SPSS softwares software programs. Our statistical sample has been selected from among the research community population, that formed from among the Public public and private organizations in Tehran. As the role of strategic environmental factors in political trust has remained neglected, this article try tries to emphasize this important role and suggests a developed model for strategic environmental variables that effect affects political trust in Iran. Hence, the article can help to improve and complete the boundary boundaries of knowledge in the relevant areas.
    Keywords: Trust, Society, Political Trust trust, Strategic environmental factors
  • M. Khanbashi, Sh. Zahedi, S. Mahdi Alvani, V. Ghorbani Zadeh Page 97
    Trust is the basis of for many interactions in human societies;, either interpersonal or social communications. Many factors such as lack of social capital, the influence of critical media and decrease or lack of accountability in public institutions has have diminished public trust to in the government and its organizations. But there are many evidences show is much evidence suggesting that strategic environmental variables such as social trust in society may be effective on in the current situation. In this article, we first study trust literature carry out a review of the literature related to trust firstly and then evaluate the effect of strategic environmental factors in increase or decrease of political trust. Thus, the purpose of this article is the to study and explaining explain the role of strategic environmental factors in public trust to in governments. We use descriptive method (survey research).Descriptive (survey) has been adopted in the study. Data are have been gathered with using questionnaires and analyzed with LISREL and SPSS softwares software programs. Our statistical sample has been selected from among the research community population, that formed from among the Public public and private organizations in Tehran. As the role of strategic environmental factors in political trust has remained neglected, this article try tries to emphasize this important role and suggests a developed model for strategic environmental variables that effect affects political trust in Iran. Hence, the article can help to improve and complete the boundary boundaries of knowledge in the relevant areas. Keywords: Trust, Society, Political Trust trust, Strategic environmental factors. Police's Controlling Social Disturbances from the Press ViewpointM. Dastmalchi AbstractPolice performance in social disturbances is always receiving attention or, in other words, people would survey and criticize the crisis managing management at this organization, which is responsible for the socially place and security in disturbanceproviding social security and fighting against disturbances, especiallyin university student disturbance receives attention among university students, which is enlisting much attention. Since literatures are is one of characteristics of people's interactions with organizations and, on the other hand, literature are is considered as representation of public thoughts representative, at in this piece of research, among widespread newspapers,some has been selected which has been represented different political views in their times and the included messages about Tehran university student disturbance controlled by police have been extracted and evaluated in two definite points in 1999 and 2003 some of those representing diverse political views in their times and including stories and articles about the University of Tehran student disturbances controlled by the police have been extracted and evaluated at two specific points in 1999 and 2003. Finally, findings show that newspaper's views at the abovementioned points had been different with police management, and consequently the police performance has been effective in literatures views views of the literature.
    Keywords: social Social disturbances, disturbances Disturbances, controlling Control, crisis, crisis managing Crisis management, literatures. Literature
  • H.R. Arasteh, M. R. Behrangi, A. Naveh Ebrahim, H. Reza Rafiei Page 111
    Today no one can deny the role of automobiles in human life. Increasing number of automobiles, weak road structures, crowded cities, misused misuse of vehicles, and defying traffic rules have all created a large number of problems for the governments. The average 25000 death rate and 250/000 caualties casualties are amony among such problems. The present stady study aims at investigating the training methods of traffic rules and regulations for students of the following countries: Netherland, Germany, the Uk UK, Switzerland, Sweden, and Norway.
  • J. Hezarjaribi, H. Mahbobimanash Page 141
    Knowledge generation, in the current era, has a communicative nature, which is considered as organizations’ competitive advantage. Volume of galloping social changes has made organizations face with various challenges. Therefore, identifying challenges ahead of timely reforms, proportionate with the changes to comply with today’s turbulent and complex circumstances are considering the requirement for the survival of specialized organizations. The present paper mainly aims at identifying major challenges of knowledge generation in Iran while emphasizing a scientific communications, especially inter-organizational scientific relation and its importance in IRI Police (IRIP). The present paper is of review type, based on documentary and library methods while relying on analytical, deductive and inductive approaches and secondary data. The most important challenges ahead of knowledge generation are: lack of sufficient scientific relations and interaction in different levels, cultural impediments, weakness of culture of scientific society, lack of required and optimized relations between staff and command, knowledge hierarchy and its division, etc. It seems that knowledge generation challenges in on a big scale in the society, affects IRIP as one of specialized and complicated organizations in the middle level. Therefore, it is essential for IRIP to take rational measures to respond to the challenges properly. In the meantime, strengthening communicative infrastructures and developmental communication, and expansion of mutual communication inside and outside organizations, especially facilitating IRIP scientific relations with other organizations and scientific and collegiate centers to generate and develop policing science, and its application for organizational elevation and constant improvement of police’s performance and services, and maintaining fair social order and dynamism should be followed by IRIP.
    Keywords: Scientific Knowledge generationGeneration, Policing Knowledge, Generation challengesChallenges, Scientific relations Relations, Scientific interorganizational relations Inter, organizational Relations
  • Y. Khoramabadi, N. Farrokhi Page 175
    This research study investigates girls’ runaway escaping in Hamadan city. The purpose of this piece of research is to understanding psychological characters characteristics and background factors witch which are associated with the escape from home in girls girl's escaping from home in the city of Hamden Hamadan. 50 girls (in the State Welfare Organization and the Center for Combating corruption whom were choose by convenience sampling and50 ordinary girls from high school students in Hamadan whom were choose by simple random sampling asked demographic and SCL90 questionnaires 50 girls from among those residing at the State Welfare Organization and the Center for Combating Corruption were selected using the convenience sampling method and 50 ordinary girls were chosen using the simple random sampling method from among the students in Hamadan city and were asked to complete demographic and SCL 90 questionnaires. Data were analyzed by using discriminate analysis. All variables except for parental educational style and age, predict volatile girls.
    Keywords: runawaysRunaways, escape Escape from home, psychological Psychological character characteristics, background Background factors