فهرست مطالب

تحقیقات مدلسازی اقتصادی - سال دوم شماره 8 (تابستان 1391)

فصلنامه تحقیقات مدلسازی اقتصادی
سال دوم شماره 8 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پرویز محمدزاده، علیرضا جلیلی مرند صفحه 1
    برای پیش بینی ورشکستگی مالی روش های متعددی وجود دارد. یکی از این روش ها، روش های آماری یا به عبارت بهتر، روش های اقتصادسنجی است. چون متغیر وابسته، یعنی ورشکسته شدن و ورشکته نشدن، متغیری گسسته و کیفی است، باید از مدل های گسسته برای پیش بینی استفاده کرد. در این مطالعه، از روش لوجیت مرکب استفاده شده است که یکی از روش های انعطاف پذیردر مدل های گسسته است. اساس این مدل، تابع مطلوبیت تصادفی با ضرایب تصادفی است و با استفاده از روش حداکثر راست نمایی شبیه سازی شده است. متغیر های توضیحی، نسبت های مالی شرکت ها هستند که از مدل زیمسکی استخراج شده است. جامعه آماری، شرکت های فعال در بورس در بازه 1383 تا 1386 است که دو نمونهتصادفی، یکی برای تخمین و دیگری برای سنجش درصد موفقیت مدل انتخاب شده است. درصد موفقیت مدل، بیشتر از 90 درصد مشاهده شد.
    کلیدواژگان: لوجیت مرکب، ورشکستگی مالی، تابع مطلوبیت تصادفی، ضرایب تصادفی
  • زهرا دهقان شبانی صفحه 23
    هدف مقاله، تحلیل تاثیر تجمیع فعالیت های صنعتی بر رشد منطقه ای اقتصاد در چارچوب مدل جغرافیای اقتصادی جدید است که در دو بخش عمده نظری و تجربی بدان پرداخته شده است. در بخش نظری، مدلی در چارچوب مدل های جدید جغرافیای اقتصادی جدید ارائه شده و در چارچوب این مدل نشان داده شده است که تجمیع فعالیت های صنعتی و رشد منطقه و رشد دارای تاثیر متقابل بر یکدیگر هستند. سپس براساس روابط رشد به دست آمده در بخش نظری، الگوی اقتصادسنجی طراحی شده است. این الگو نوعی دستگاه معادلات هم زمان است که برای 28 استان ایران، طی دوره 1379 تا 1385 با روش داده های تابلویی بر مبنای روش حداقل مربعات دو مرحله ای برآورد شده است. نتایج حاصل از برآورد الگوی اقتصادسنجی، تاثیر مثبت رشد اقتصادی، نیروی کار، هزینه حمل کالا، مخارج خانوار و هزینه تحرک سرمایه انسانی بر تجمیع فعالیت های صنعتی را نشان می دهد. همچنین تاثیر مثبت تجمیع فعالیت های صنعتی و سطح دانش منطقه از یک سو و تاثیر منفی هزینه تحرک سرمایه انسانی و تولید سرانه سال 1379 بر رشد اقتصادی منطقه را از سوی دیگر بیان می کند.
    کلیدواژگان: تجمیع فعالیت های صنعتی، رشد اقتصادی منطقه، سیستم معادلات هم زمان
  • علی حسین صمدی، سید محمد سیدی صفحه 57
    الگوی ارائه شده در مطالعه دی آلساندرو [1] (2010)، فقط تاثیر کل مخارج دولت بر مصرف خصوصی را بررسی می کند؛ اما براساس پیشنهاد بارو، [2] می توان تاثیر خدمات اثرگذار بر مطلوبیت، یعنی دسته اول مخارج و خدمات به عنوان نهاده در فرایند تولید بخش خصوصی، یعنی دسته دوم مخارج را از هم مجزا کرد. بر این اساس، در مقاله حاضر با استفاده از چارچوب مطالعه دی آلساندرو (2010) و پس از اعمال تغییراتی در تابع مطلوبیت خانوار و تابع تولید، تاثیر این مخارج به صورت نظری و مجزا بررسی شده است.
    در گام بعدی، با استفاده از داده های اقتصاد ایران (1338 تا 1386) این الگو تخمین زده و این نتیجه حاصل شده است که دسته اول مخارج در کوتاه مدت، مکمل اجورث مصرف خصوصی و در درازمدت، مستقل اجورث آن است؛ اما دسته دوم در کوتاه مدت و درازمدت با مصرف خصوصی رابطه مستقیم دارد. بنابراین پیشنهاد خاص مقاله حاضر، توجه دولت به تغییر در ترکیب مخارج دولت به نفع مخارج به عنوان نهاده، یعنی دسته دوم مخارج، به جای مخارج اثرگذار بر مطلوبیت خانوارهاست.
    کلیدواژگان: مصرف خصوصی، مخارج دولت، جانشینی، مکملی اجورث، ARDL، آزمون لامسداین، پاپل، ایران
  • حسین توکلیان، اکبر کمیجانی * صفحه 87

    سیاست گذاری پولی در اقتصاد ایران به نحوی است که بیشتر جنبه صلاحدیدی دارد و مبتنی بر قاعده یا هدف گذاری خاصی نیست. با این حال آنچه مسلم است، آن است که همیشه در برنامه های توسعه پنج ساله، به غیر از برنامه پنجم، هدفی برای تورم و رشد اقتصادی تعیین شده است. اما پرسش این است که آیا اهداف تعیین شده در برنامه ها را سیاست گذاران اقتصادی رعایت کرده اند یا خیر. در این مطالعه با استفاده از مدل تعدیل شده کینزی جدید برای اقتصاد ایران و با استفاده از رویکرد تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE) سعی شده تا به نحوهسیاست گذاری پولی در فضای سلطه شدید مالی و هدف گذاری ضمنی تورم اقتصاد ایران پرداخته شود. نتایج نشان می دهد که سیاست گذاران پولی در بیشتر دوره ها، هدف گذاری صورت گرفته در برنامه های توسعه را رعایت نکرده اند. تابع عکس العمل سیاست پولی نیز بیشتر قادر به توضیح دادن سیاست پولی در دهه 1380 شمسی است. نتیجه دیگر مدل آن است که فاصله بین زمان تصویب پروژه های سرمایه گذاری دولت تا زمان اتمام پروژه ها، تاثیر معناداری بر روی تولید و مصرف دارد.

    کلیدواژگان: تورم هدف ضمنی، سیاست گذاری پولی، سلطه مالی
  • اسماعیل نادری، حسین عباسی نژاد صفحه 119
    این مطالعه برای پیش بینی بازدهی شاخص قیمت و بازده نقدی بورس اوراق بهادار تهران، آشوب را تحلیل و پیش بینی پذیری را بررسی کرده و نیز عملکرد انواع مدل های شبکه عصبی را با کمک داده های تجزیه شده با روش موجک ارزیابی کرده است. به همین منظور، از داده های سری زمانی روزانه و سری بازدهی شاخص قیمت و بازده نقدی بورس طی دوره زمانی 5 فروردین 1388 تا 18 اردیبهشت 1391 استفاده شده است. براساس نتایج این مطالعه، سری بازدهی بورس در دوره بررسی شده، پیش بینی پذیر بوده و آثار غیرخطی معین و آشوبی داشته است. همچنین برطبق معکوس آماره حداکثر نمای لیاپانوف، تعداد روز های پیش بینی پذیر در این مطالعه، 31 روز به دست آمد. یافته دیگر این پژوهش نیز به برتری عملکرد مدل های شبکه عصبی چندلایه پیش خور (MFNN) و شبکه عصبی فازی (ANFIS) مبتنی بر داده های تجزیه شده به کمک تجزیه موجک در مقابل به کارگیری سطح داده ها دلالت دارد. در این بین نیز برتری با مدل شبکه عصبی چندلایه پیش خور بوده است.
    کلیدواژگان: پیش بینی، بورس، تحلیل آشوب، تجزیه موجک، مدلهای شبکه عصبی
  • سید عزیز آرمن، معصومه میرابی زاده * صفحه 141

    هدف این مقاله تحلیل اثر تورم بر سرمایه گذاری واقعی در ایران است. پس از مروری مختصر بر نظریه های سرمایه گذاری و وضعیت آن در ایران، تعیین کننده های سرمایه گذاری را با استفاده از داده های سالانه 1338تا 1388 بررسی می کنیم. نتایج آزمون دیکی فولر تعمیم یافته نشان می دهد که تمامی متغیرهای مدل ایستا از درجه یک یا I)1) هستند. ارزیابی با استفاده از مدل رگرسیون آستانه ای نشان می دهد که تولید ناخالص داخلی واقعی و شاخص بازبودن تجاری و نرخ تورم می توانند بر سرمایه گذاری اثرگذار باشند. نتایج حاکی از آن است که اثر تورم بر سرمایه گذاری، از نوعی فرایند تعدیل نامتقارن پیروی می کند. سطح آستانه ای نرخ تورم 9/11 درصد ارزیابی شده است. اگر نرخ تورم از این سطح آستانه ای بالاتر باشد، تورم اثر منفی بر سرمایه گذاری خواهد داشت. اما اگر نرخ تورم زیر این نرخ باشد، نه تنها اثر منفی از بین می رود، بلکه افزایش قیمت ها می تواند سطح سرمایه گذاری را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: اقتصاد ایران، رگرسیون آستانه ای، سرمایه گذاری
  • هانیه صفامنش، مصیب پهلوانی* صفحه 159

    به عقیده بسیاری از محققان علم اقتصاد، زنان در فرایند صنعتی شدن جوامع نقش بسزایی ایفا می کنند؛ اما متاسفانه با وجود داشتن توانایی لازم در پذیرفتن مسئولیت های اجتماعی، در محیط های کاری برای زنان تبعیض قائل شده و برخورد نامناسب با آنان می شود. این مسئله به کمتربودن میزان مشارکت اقتصادی آن ها در مقایسه با مشارکت اقتصادی مردان منجر شده است. اهمیت بررسی موضوع مشارکت اقتصادی زنان از این نظر است که نرخ مشارکت اقتصادی زنان معیار پیشرفت و توسعه یافتگی در هر جامعه ای، اعم از توسعه یافته یا در حال توسعه، است. این پژوهش با استفاده از داده های کلان و رهیافت اقتصادسنجی داده های پانل انجام شده است. نتایج نشان می دهد نرخ مشارکت اقتصادی زنان، در 28 استان ایران، متاثر از متغیر کلیدی نرخ دستمزد است و متغیرهای کنترل تولید عبارتند از: ناخالص داخلی سرانه، نرخ بیکاری، سهم شاغلان بخش کشاورزی و صنعت با ضریب مثبت، سهم شاغلان بخش خدمات با ضریب منفی.

    کلیدواژگان: زنان، نرخ مشارکت اقتصادی، نرخ دستمزد، رویکرد داده های پانل
|
  • Parviz Mohammadzadeh, Alireza Jalili Marand Page 1
    There are a lot of techniques and methods for prediction of bankruptcy; among them “Statistical methods” or econometrics techniques are more popular. As dependent variable in our study is qualitative; it is convenient to use qualitative discrete models. Mixed Logit model is one of the powerful and flexible techniques of discrete choices that allow the coefficients to be random with distribution function. Explanatory variables are financial ratios which derived from Zmijewski’s model. The sample data are from Tehran Stock Exchange’s Brokerage Companies during 2001-2008. We selected two random samples, one for estimation and another for prediction power test. Results show that the degree of successfulness of the model is over 90 percent.
    Keywords: Bankruptcy, Mixed Logit, Random Utility Function, Random Coefficients
  • Zahra Dehghan Shabani Page 23
    This research aims to analyze the effects of industrial agglomeration on regional economic growth in the Iranian provinces. For this aim, this study is divided into theoretical and applied sectors. In the theoretical point of view, the research has proposed a simple theoretical framework to study the impacts of industrial agglomeration on regional economic growth. In applied sector, we have specified econometrics models and estimated them by using a system of simultaneous equations using Panel Data for 28 provinces of Iran over the period 2000-2006. Results show that regional economic growth is positively affected by industrial agglomeration and regional knowledge level and negatively affected by human capital mobility cost and per capita income. Results also show that regional economic growth, transportation cost, household expenditure and human capital mobility cost have positive effects on industrial agglomeration in the Iranian provinces.
    Keywords: Industrial Agglomeration, Regional Economic Growth, System of Simultaneous Equations
  • Ali Hussein Samadi, Sayed Mohammad Sayedi Page 57
    D’Alessandro’s (2010) model investigates the impact of total government spending on private consumption; but according to Barro’s (1981) suggestion, the impact of two groups of government spending on private consumption can be studied separately. The fist group produces utility affecting services for household and the second group is as an input in the private production process. So in the present article, we use d’Alessandro’s (2010) framework -after some changes in household utility function and the production function- for estimating the separate effects of two groups of government spending on private consumption. In the next step, the data for Iran (1959-2007) is considered and the estimation results show that the first group of government spending for household consumption in short run is Edgeworth complement and in long run is Edgeworth independent. While government spending in case of the second group has a positive relationship with household consumption both in long run and short run. Thus, this paper proposes particular attention to changes in the composition of government spending in favor of government consumption spending as an input (second group) rather than expenses affecting the utility of households.
    Keywords: Private Consumption, Government Spending, Edge worth Substitution, Complementary, ARDL, Lumsdain, Papell, Iran
  • Hossein Tavakolian, Akbar Komijani Page 87

    It is more likely that the monetary policy in Iran is discretionary and not based on a rule or a target. Besides, what is clear is that there have been explicit targets for inflation and economic growth in all five-year development plans (except the fifth plan). However, the question is that do policy makers observe the targets of development plans? Using an adjusted New Keynesian DSGE model for Iran, in this study we investigate the monetary policy under fiscal dominance and implicit inflation targeting of Iran. The results show that in most plans monetary authorities do not observe the explicit targets of five-year plans. The estimated monetary reaction function is only able to explain the period 2001-2011. The other result is that implementation delays of public projects have considerable effects on output and private consumption.

    Keywords: Monetary Policy, DSGE, Implicit Inflation Target, Fiscal Dominance
  • Esmaeil Naderi, Dr Hossein Abbasi, Nejad Page 119
    This study investigates predictability, chaos analysis, wavelet decomposition and the performance of neural network models in forecasting the return series of the Tehran Stock Exchange Index (TEDPIX). For this purpose, the daily data from April 24, 2009 to May 3, 2012 is used. Results show that TEDPIX series is chaotic and predictable with nonlinear effect. Also, according to obtained inverse of the largest lyapunov exponent, we are able to predict the future values of the series up to 31 days. Besides, our findings suggest that multi-layer feed forward neural network model and fuzzy model based on decomposed data, are of superior performances in predicting the return series. It is worth mentioning that, among these models, MFNN reveals the best performance.
    Keywords: Forecasting, Exchange Market, Chaos Analysis, Wavelet Decomposition, Neural Network Models
  • D. Aziz Arman, Masumeh Mirabizadeh Page 141

    The purpose of this paper is to analyze the effects of inflation on real investment in Iran. After briefly reviewing the investment theories and their situation in Iran, we consider the determinants of investment by using annual data (1958-2009). Results of the Augmented Dickey- Fuller (ADF) test indicate that all of the variables appearing in model are I(1). So, the results of the threshold regression model indicate that real GDP, the trade openness index and inflation rate can influence investment. Results also show that the effect of inflation on investment follows an asymmetric adjustment process. The threshold level for the rate of inflation has been estimated 11.9 percent. If the annual rate of inflation exceeds this threshold level, it will have a negative impact on investment. But, if inflation remains below this level, not only the negative effect fades away but also rising prices can boost investment.

    Keywords: Investment, Threshold regression, Iranian economy
  • Hanieh Safamanesh, Dr Mosayeb Pahlavani Page 159

    Despite the belief of many economic scholars, women have played a significant role in the industrialization process of communities. Unfortunately, although women have the necessary competence to accept society responsibilities, inappropriate behavior and discriminatory is imposed to them and this problem has caused the women's participation rate slower than the participation rate of men. As women's economic participation rate is the measure of progress and development in developed and developing nations, the issue of women's economic participation is of great importance. This study aims at estimating the women’s participation in Iranian economy using macroeconomic data and econometric method of panel data. Results show that women's economic participation rate in 28 provinces of Iran is affected by the main variable of wage rate and also by the control variables such as gross domestic production per capita, unemployment rate etc. Results also show that increasing the share of industrial and agricultural sectors in supplying new occupations has positive effect on women’s participation while an increase in the share of services sector in the supply of new occupations has a negative effect.

    Keywords: Women, Economic Participation Rate, Wage Rate, Panel Data