فهرست مطالب

متن شناسی ادب فارسی - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1391)

مجله متن شناسی ادب فارسی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود مدبری، محمدرضا صرفی، محمدصادق بصیری، سید امیر جهادی صفحات 1-24
    یکی از بزرگان دوره تیموری معین الدین محمد زمجی اسفزاری هروی، منشی، شاعر، خوشنویس و مورخ مشهور است، که از او آثاری برجسته به جا مانده است. از تالیفات این نویسنده دوره تیموری تنها کتاب روضات الجنات فی اوصاف مدینه هرات به چاپ رسیده و سایر آثار او در غبار زمان به دست فراموشی سپرده شده است. از آثار شایان توجه او «ترسل» است. این اثر مشتمل برمقدمه، چهار منشا و یک خاتمه است و از جمله آثاری است که از همان زمان تالیف و در عصر خود مولف به شهرت و قبول عام رسیده، در ابتدای اثر نویسنده باختصار به بیان مبانی و موازین نظری ترسل و کتابت می پردازد و در ادامه نامه هایی را که در طول دوران دبیری اش از جانب سلطان حسین بایقرا به رشته تحریر در آورده، می آورد. انواع گوناگونی از نامه های رسمی و غیر رسمی در اثر آمده که می توان به گونه های زیر اشاره نمود: امثله، مناشیر، فرمان ها، نشان ها، سلطانیات، اخوانیات، عرضه داشت ها، اجوبه و... اسفزاری کوشیده که اثر وی هم جامع مکتوبات عصر تیموری باشد و هم اینکه نمونه و الگویی برای کاتبان به دست دهد و شاید به همین علت باشد که «ترسل» از قبول عام برخوردار شده است. سبک اثر فنی و مصنوع است و ساختارهای مکاتیب «ترسل» شباهت بسیاری به ساختارهای رایج در میان سایر مترسلان دوره تیموری و پیش از او دارد، جز آنکه برخی نمونه مکتوبات مانند کتابه، وقفنامه، مقدمه نویسی، قبر نوشته، تسلیت نامه، اسئله و... در این اثر به چشم می آید که باعث شده این اثر صرفا در برگیرنده مکاتیب حکومتی چون نشان ها، منشورها و سلطانیات نباشد؛ چیزی که در میان آثار معاصران اسفزاری چندان مسبوق به سابقه نیست. نگارندگان مقاله حاضر برآنند تا ضمن معرفی محتوایی اثر اسفزاری، به بیان نظرات او در باب کتابت و دبیری و بررسی ویژگی های ساختاری اثر بپردازند.
    کلیدواژگان: ترسل، اسفزاری، ساختار، کتابت و انشا، دوره تیموری
  • احمد رضایی، لیلی صدرهاشمی صفحات 25-38
    در شروح مثنوی، شارحان در بسیاری موارد، نخست زمینه متن (Context) بویژه زمینه تاریخی را کاویدهاند، آن گاه به جنبه های دیگر متن پرداختهاند. میتوان گفت یکی از دلایل فروزانفر در تالیف قصص مثنوی نیز تبیین چنین زمینهای بوده است. اما گاهی اوقات شارحان بی توجه به شگردهای مولوی درباره زمینه متن، هم در تشخیص زمینه تاریخی و هم در شرح متن گمراه و سرگردان شده اند. بر این اساس، در پژوهش حاضر، زمینه تاریخی یکی از حکایات مشترک مثنوی و فیه مافیه به نام «نظر کردن پیغامبر به اسیران»، را در شروح گوناگون بررسی کرده و نشان دادهایم. شارحان به دلیل بی توجهی به شگردها و تصرفات مولوی به سه گروه تقسیم شده اند:1)گروهی زمینه تاریخی حکایت را جنگ بدر دانستهاند. 2) گروهی زمینه تاریخی حکایت را غزوه بنی نضیر و بنی قریظه دانستهاند. 3)گروهی هم در این باره سکوت کردهاند. آن گاه ضمن تحلیل نظر شارحان، علل انحراف آنان را در دو موضوع تبیین نمودهایم:1)حکایت مشابه در فیه مافیه 2)ساختار حکایت و خلاقیت مولوی.
    کلیدواژگان: نقد، تحلیل، شروح مثنوی، زمینه تاریخی، نظر کردن پیغامبر به اسیران
  • محمدرضا نجاریان، حمیدرضا نفر صفحات 39-58
    منظومه خداوندنامه از فتحعلی خان صبای کاشانی (1179-1238 ق.) شاعر پارسی گوی اواخر قرن دوازدهم و اوایل قرن سیزدهم از شاعران مکتب بازگشت ادبی است. این حماسه دینی که حاوی دوازده هزار بیت در بحر متقارب مثمن محذوف است، به تقلید از شاهنامه فردوسی سروده شده و در شرح حال پیامبر اکرم (ص)، معجزات وی و غزوات امیرالمومنین علی(ع) است؛ از جمله بیت زیر: فردوسی: سپهبد به اسب اندرآورد پای تو گفتی که گردون برآمد ز جای صبا: پیمبر به ارغون درآورد پای تو گفتی دو گیتی برآمد زجای صبای کاشانی در سرودن این منظومه وامدار اصطلاحات و ترکیبات و لغات شاهنامه فردوسی است. گاه نیز با اندکی تصرف در تعبیرات شاهنامه دست به تعبیرآفرینی می زند. او از زبان فخیم و پرطنطنه و باشکوه فردوسی (سبک خراسانی) استفاده کرده است که طبیعتا هدف شاعران بازگشت نیز همین بوده تا زبان کهن را احیا و از انحطاط زبان جلوگیری کنند. سراینده خداوندنامه در خلق صور خیال از جمله «استعاره و تشبیه» ابتکاری نداشته و از تصویرسازی شاعر طوس بهره مند شده است. نگارندگان در این مقاله سعی دارند تا شیوه های تقلید صبا از فردوسی را با ذکر شواهد از دیدگاه واژگان و نحو، قالب بندی، صور خیال (تشبیه و استعاره)، ترکیبات و تعبیرات و... تبیین کنند.
    کلیدواژگان: صبای کاشانی، خداوندنامه، تقلید، فردوسی، شاهنامه، بازگشت ادبی
  • غلامرضا سالمیان، سهیل یاری گل دره صفحات 59-74
    تصحیح متون کهن از شاخه های مهم و در عین حال دشوار پژوهش های ادبی به شمار می آید. روش های گوناگونی برای تصحیح متون وجود دارد که در بیشتر آنها «اقدم نسخ» جایگاهی ویژه در گزینش ضبط درست دارد. در موارد بسیاری میان تاریخ پدید آمدن متن و کهن ترین نسخه موجود، فاصله زمانی فراوانی وجود دارد؛ در حالی که ممکن است، شواهدی از همان متن در تذکره ها یا فرهنگ های لغت که تاریخی کهن تر نسبت به نسخه موجود دارند، وارد شده باشد. سوال اصلی این پژوهش آن است که آیا منابع واسطه ای، یعنی تذکره ها، جنگ ها و فرهنگ های لغت را می توان مکمل نسخه های خطی در تصحیح متون قلمداد کرد یا خیر؟ برای رسیدن به پاسخ با انتخاب دیوان مسعود سعد سلمان به عنوان منبع مورد مطالعه، ملاحظه شد که در بسیاری از موارد با بهره گیری از شواهد شعری این شاعر در فرهنگ های لغت و تذکره ها می توان به حل بسیاری از دشواری های تصحیح متون کمک کرد.
    کلیدواژگان: تصحیح متون، مسعود سعد سلمان، تذکره، فرهنگ لغت
  • مختار کمیلی صفحات 75-96
    یکی از کتابهای ارزنده اجتماعی و سیاسی فارسی اغراض السیاسه اثر ظهیری سمرقندی، نویسنده نامدار سده ششم ه.ق، است که جعفر شعار آن را در سال 1349 تصحیح و منتشر کرده است. متن مصحح شعار که تا امروز تنها چاپ کتاب است، به دور از کاستی ها و لغزش ها و اغلاط چاپی و غیر چاپی نیست. در جستار حاضر صورت درست پاره ای از اغلاط کتاب به قرائن درون متنی و غیرمتنی نشان داده یا پیشنهاد شده است. در این پژوهش سندبادنامه و دیوان های شاعران پارسی یا تازی گوی مراجعی اند که در تصحیح پاره ای از واژه های نادرست نقش بسزایی داشته اند. مقابله پاره ای از عبارات اغراض السیاسه با عبارت دیگری از همین کتاب به عنوان قراین درون متنی، صورت درست پاره ای از اغلاط را نشان داده است.
    کلیدواژگان: اغراض السیاسه، سندبادنامه، بازبینی، تصحیح قیاسی، قراین درون متنی
  • محسن محمدی فشارکی، فاطمه قیومیان محمدی صفحات 97-112
    این که از شیخ بهایی به جز تالیفات متعدد به زبان عربی، آثاری نیز به زبان فارسی به جا مانده، امری مسلم است. اما طی گذشت زمان آثار دیگری نیز باشتباه به وی منسوب شده است. این مقاله باختصار به معرفی این آثار منسوب و بررسی موارد انتساب آن ها خواهد پرداخت. آثاری که در این نوشتار مورد بحث قرار گرفته است، عبارتند از: «طوطی نامه»، «نان و پنیر»، «نان و خرما»، «مثنوی شیخ ابوالپشم»، «منظومه در تعبیر رویا»، «مثنوی رموز اسم اعظم» و رساله منثور «پند اهل دانش و هوش به زبان گربه و موش».
    کلیدواژگان: شیخ بهایی، شعر و نثر دوره صفوی، نظم و نثر فارسی
  • محمد امین احمدپور، قدرت الله ضرونی صفحات 113-126
    شیوه بیان خاقانی در برخی از اشعارش چنان غریب و دشوار است که فهم و درک شعر او را پیچیده و گاه غیر ممکن می سازد؛ بنابراین شایسته است که توجه ادبا برای درک معانی اشعار وی بیشتر از بسیاری دیگر از شعرای پهنه ادب فارسی باشد. با اینکه تلاش برای راه یافتن به دنیای خاقانی تقریبا قدمتی برابر با اولین سال های انتشار دیوان وی دارد و در عصر جدید با ورود شرق شناسان به جرگه پژوهندگان شعر خاقانی، نکات جالب توجهی در مورد دیوان وی به دست آمده؛ اما باز هم برخی موارد در لابه لای اشعار وی وجود دارد که یا اصلا قابل فهم نیست و یا دریافتن مقصود شاعر با دشواری بسیار همراه است؛ از این رو لازم است که به جز شروح موجود، توضیحات جامع تری از اشعار خاقانی در اختیار علاقه مندان قرار گیرد تا چراغی شود، برای ره یافتن به تاریک خانه های اشعار وی. در این مقاله سعی شده است تا به برخی نکات حائز اهمیت در چند بیت دیریاب خاقانی اشاره شود و ضمن نقد و مقایسه آرای خاقانی شناسان غث و سمین گفتار آنان را در این باره دریابیم و با استناد به منابع مختلف، اشتباهات شارحان را در توضیح این ابیات روشن سازیم و وجوهی را که به واقعیت نزدیک تر است، بیان کنیم.
    کلیدواژگان: خاقانی، قصاید، شرح ابیات
|
  • M. Modaberi, M. Sarfi Basiri, A. Jahadi Pages 1-24
    One of the great figures of Timurid period is Moin-al-Din Mohammad Zamji Esfazari Heravi، the famous letter-writer، poet، calligrapher and historian of whom a number of works have remained. The only published work of this writer is the book Rozat al-Janat fi Osaf Madina Harat and his other works have been forgotten throughout time. One of his outstanding works is Tarassol. This work consists of an introduction، four letters and a conclusion and it is one of the works which became famous even in the time of its writer. At the beginning of this work، the writer mentions the theoretical basics of epistolary and letter-writing and then he includes the letters he wrote as a letter-writer on behalf of Sultan Hossein Bayghara. There are various types of formal and informal letters in this work such as: Amsale، Manashir، orders، symbols، Soltaniat، Ekhvaniat، Ojubeh etc، and Esfazari has tried to make his work not only a comprehensive list of letters in Timurid period but also an example for letter-writers and، probably due to this reason، this work became so popular. The style of this work is elaborated and the structure of its letters is very similar to common structures of other epistolaries of Timurid and previous periods. However، there are a number of letters like Ketabeh، Vaghfnameh، introduction، epitaph، As’ale etc، in this work due to which this work does not simply consist of governmental letters like symbols، charters and Soltaniat; something which is absent in the works of Esfazari’s contemporaries. This article tries to introduce the content of Esfazari’s work، state his ideas about letter-writing and investigate structural characteristics of this work.
    Keywords: epistolary, Esfazari, structure, letter, writing, Timurid period
  • Ahmad Rezaie, Sadr Hashemi Pages 25-38
    In most of the cases، commentators of Mathnavi have first explored the context، especially historical context، and then the other aspects of the text. It can be said that one of the reasons behind compiling the tales of Mathnavi by Foruzanfar was to explain such context. However، not paying attention to the techniques of Molavi with regard to the context، commentators have sometimes made mistakes in recognizing the historical context and explaining the text. On the basis of this، this research investigates the historical context of one of the shared tales of Mathnavi and Fihe Mafih، that is، Nazar Kardane Peighambar be Asiran، and proposes this idea that commentators are divided into three groups due to their negligence of Molavi’s techniques: 1) those who consider the battle of Badr as the historical context of the tale، 2) those who consider the battles of Bani Nazir and Bani Ghorayze as the historical context of that tale، 3) those who are silent on this issue. While analyzing the ideas of commentators، the reasons behind their mistake in two issues are explained: 1) similar tale in Fihe Mafih، 2) the structure of the tale and the creativity of Molavi.
    Keywords: criticism, analysis, Mathnavi's commentaries, historical context, Nazar Kardane Peighambar be Asiran
  • Mr Najarian, Hr Nafar Pages 39-58
    Khodavandnameh book of poetry has been written by Fathali Khan Sabaye Kashani، the Persian poet of the Literary Restoration School in late twelfth and early thirteenth century. This religious epic which consists of 12000 verses has been composed as an imitation of Ferdowsi’s Shahnameh for describing the life of Prophet of Islam، his miracles and the battles of Imam Ali. Composing this book of poems، the poet has borrowed the words and expressions of Shahnameh. By manipulating the expressions of Shahnameh، the poet sometimes coins new expressions. He has used the marvelous and bombastic language of Shahnameh (Khorasani style) which was the aim of Restoration poets for reviving the ancient language and stopping the deterioration of language. The composer of Khodavandnameh has not shown any innovation in creating the imagery (like metaphor and simile) and he has used the imagery of Shahnameh. This article tries to explain Saba’s imitations of Ferdowsi via mentioning a number of examples in the fields of vocabulary، syntax، imagery (metaphor and simile)، expression، idioms etc.
    Keywords: Sabaye Kashani, Khodavandnameh, imitation, Ferdowsi, Shahnameh, Literary Restoration
  • Gh Salemian Pages 59-74
    Correcting old texts is one of the important and difficult branches of literary studies. There are various methods for correcting texts in most of which the oldest text has an especial status in recording correctly. In many cases، there is a long time gap between the date of text’s creation and the oldest available text. However، some examples of that very text may have been entered into the Tazkarehs or dictionaries which are older than the available version of that text. The main question of this study is whether auxiliary texts like Tazkarehs، anthologies and dictionaries can be used as complementary of handwritten versions in correcting the texts. Answering this question، Masoud Sa’d Salman’s Divan was selected as the source of this study because his poetic examples in dictionaries and Tazkarehs can help us with solving many difficulties of texts’ correction.
    Keywords: text correction, Masoud Sad Salman, Tazkareh, dictionary
  • M. Komeili Pages 75-96
    One of the valuable Persian books on social and political affairs is Aghraz-al-Siasah by Zahiri Samarghandi which has been corrected and published by Ja’far She’ar in 1349. The version corrected by She’ar which is the only printed version of this book until now has various mistakes and defections which should be eliminated or corrected in other printings. In this essay، the correct forms of some of these mistakes have been offered regarding the textual and non-textual contexts. Sandbadnameh and Divans of Persian and Arab poets are the sources which have had an important role in correcting a number of incorrect words. Comparing some of the expressions of this book as the textual context has shown the correct form of some incorrect words. The results of this study show that although the correction of some Persian texts has been carried out by scholarly persons، these texts still need to be reviewed and even corrected again.
    Keywords: Aghraz, al, Siasah, Sandbadnameh, reviewing, comparative correction, textual context
  • M. Mohammadi Fesharaki, F. Ghayumian Mohammadi Pages 97-112
    It is evident that Sheikh Bahaee has a number of Persian writings besides his numerous Arabic writings but، as time passed، some works were ascribed to him mistakenly. This article tries to introduce and investigate such ascribed works. The works explored in this study include: Tooti Nameh، Nan va Panir، Nan va Khorma، Mathnavi Sheikh Abulpashm، Manzume dar Ta’bire Roya، Mathnavi Romuze Esme Azam and the prose treatise Pande Ahle Danesh va Hoosh be Zabane Gorbeh va Moosh.
    Keywords: Sheikh Bahaee, poetry, prose of Safavid era, Persian poetry, prose
  • Ma Ahmadpour, Gh Zarouni Pages 113-126
    The manner of expression used by Khaghani in some of his poems is so strange and complicated that makes the understanding of his poems very difficult and even impossible. Thus، for understanding the meaning of his poems، researchers should ponder on his poems a lot. Although the first attempts for decoding his poems date back to the first years of his Divan’s publication، and in contemporary time considerable points have been discovered about his poems as orientalists set out to study his poems، still there are a number of problems in his poems which are incomprehensible and understanding of the poet’s intentions is very difficult. Hence، besides available commentaries، more comprehensive commentaries of Khaghani’s poems should be written to elucidate ambiguities of his poetry. This article tries to point to some important issues in several difficult verses of Khaghani and، comparing the ideas of Khaghani’s researchers، it tries to elucidate the mistakes of commentators in explaining such verses and consequently state the aspects which seem to be appropriate.
    Keywords: Khaghani, odes, commentary of verses