فهرست مطالب

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1388)

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/04/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • منیرالسادات صمدیان صفحه 1
    قرن بیستم شاهد افزایش روزافزون کاربرد استدلال آماری در تمامی رشته های علوم و مخصوصا در علوم انسانی و اجتماعی بوده است. لذا امروزه آشنایی با اصول و تکنیکهای پایه ای تحلیل آماری در اکثر دوره های علمی و حرفه ای اهمیت خاصی دارد.
    ارتباط تنگاتنگ پژوهش های علمی با روش های آماری برای تایید یا رد فرضیه ها همواره مسائل و مشکلاتی را از لحاظ متدولوژی برای پژوهشگران ایجاد کرده است. از این جهت ارائه یک الگو برای رفع این کمبودها ضروری به نظر می رسد.
    در این مقاله می کوشیم تا پس از بیان آزمون های آماری (آزمون پارامتری (میانگین یک جمعیت، تفاوت بین میانگین ها، مقایسه زوج ها، آزمون F، همبستگی پیرسون) آزمون ناپارامتری (کای اسکوئر، علامت، میانه، من ویتنی، کروسکال والیس)) با ذکر مثال بعد از هر آزمون والیس در حوزه وظایف و ماموریت های پلیس چگونگی استفاده از این مدل را مشخص کنیم.
    کلیدواژگان: آزمون های آماری، پارامتری، ناپارامتری، میانگین، واریانس، همبستگی، کاربرد پلیسی
  • مجتبی اسلامی صفحه 35
    دراین مقاله به بررسی مقوله امنیت در اسلام با رویکرد سیره نبوی و امنیت در دیدگاه علوی و مهدوی خواهیم پرداخت. براین اساس بادرنظرگرفتن شاخص های اصلی وکلیدی درگفتمان پیامبراعظم و حضرت علی (ع) و رویکرد فلسفه انتظار مسئله امنیت، ابعاد و قالب های فکری منبعث از آن را تبیین و بررسی می کنیم. که گفتمان امنیت در اسلام توسط سایر امامان شیعه موردتوجه قرارگرفته است ولی دراین نوشتار به واکاوی گفتمان های غالب مفهوم و ساختار امنیت که در رهیافت نبوی، علوی و مهدوی آن مستتر است می پردازیم.
    آنچه درکلام پیامبراعظم درزمینه امنیت موردتوجه و تعمق است التزام ایشان به کلام وحی و امنیت همه جانبه در بلاد اسلامی و برای عموم شهروندان است. در نگاه ائمه اطهار الگوپذیری ازسیره نبوی وکلام فاخر قرآن در کنار مقتضیات و مصلحت جامعه اسلامی و حق داشتن امنیت و آسایش برای کلیه اتباع سرزمین اسلامی حائزاهمیت است. نگارنده در نوشتار حاضر تلاش دارد تا بنیان های نظری «ایده امنیت» در مکتب اسلام را به بحث گذارده و در این جهت به تحلیل گفتمان اسلامی- با هدف استخراج گزاره هایی که حدود گفتمانی امنیت را در مکتب اسلام مشخص سازند- بپردازد؛ زیرا ظهور اسلام به مثابه انقلابی تمام عیار و ارائه دهنده گفتمانی تازه و منحصر به فرد است. این گفتمان افزون بر ارائه مفاهیم و ایده های جدید به پالایش و پیرایش مفاهیم محوری و رایج در عرصه سیاست عملی نیز می پردازد که از آن جمله می توان به مفهوم «امنیت» اشاره کرد.
    کلیدواژگان: امنیت، امنیت نبوی، امنیت علوی، امنیت مهدوی
  • موسی عنبری، علی اصغر فیروزجاییان صفحه 59
    در سال های اخیر اهتمام نیروی انتظامی جمهوری اسلامی به مقوله مشارکت مردمی در امنیت افزایش یافته است. بی گمان برای استمرار و توفیق طرح ها و ماموریت های این نهاد، به همیاری ومشارکت شهروندان نیاز است.
    در حوزه نظم و امنیت، طرح های مشارکتی به دنبال آفریدن فرصت های بیشتر دخالت مردم در نظم و امنیت و افزایش اعتماد متقابل میان پلیس و مردم است. در کشورهای مختلف دنیا (از جمله ژاپن، هلند و انگلیس) طرح های متعددی با این هدف به اجرا درآمده است که در جهت مقصود خود توفیق داشته اند. این کشورها در تبدیل پلیس از سازمانی متمرکز، دولتی و سیاست گرا به نیرویی مشارکت جو، اجتماع محور و فرهنگ گرا، دستاوردهای قابل ذکری داشته اند. جامعه ایرانی نیز اگرچه با مشکلات فرهنگی و سیاسی در این زمینه روبه رو بوده است، اما در گذار از مرحله انتظام تخصصی به انتظام مشارکتی موفقیت هایی کسب کرده است؛ طرح های پلیس (نگهبان) محله، همیار پلیس، خدمات مراقبتی و حفاظتی از شواهد آن بوده است. برون سپاری برخی از خدمات مانند (پلیس+10) صدور گواهی نامه، گذرنامه، نظام وظیفه ازدیگر مصادیق اهتمام نیروی انتظامی به تعامل بیشتر و نزدیکتر با مردم است. در عین حال، برخی از مسائل ساختاری و سازمانی پلیس، ضعف فرهنگ مشارکت انتظامی، قلت طرح های اعتمادسازی متقابل میان مردم و نیروی انتظامی، از جمله موانع گسترش مشارکت انتظامی در جامعه ایرانی است.
    مقاله حاضر بر امکان و ضرورت مشارکت امنیتی و انتظام مشارکتی تمرکز دارد. مقاله با تشریح فضای مفهومی دو عبارت «مشارکت» و «امنیت» آغاز و تلاش می شود از ترکیب این مقولات، مفهوم ثالثی تحت عنوان«مشارکت امنیتی» و«انتظام مشارکتی» یا غیره ابتکار شود. در اثنای بحث ضمن بررسی اهمیت و تاریخچه موضوع مشارکت امنیتی و انتظامی در جهان و ایران، بر زمینه ها و راهکارهای جلب مشارکت مردم در امنیت تاکید می شود.
    کلیدواژگان: نظم، امنیت، مشارکت، مشارکت امنیتی، انتظام مشارکتی، انتظام محلی
  • هادی رجبی صفحه 95
    جهانی شدن پدیده ای است که با خود فرصت ها و چالش هایی را برای دولت ها و کارویژه ی حیاتی آنها یعنی امنیت در پی داشته است. جهانی شدن این تاثیر را با تغییر در مبانی مشروعیت بخشی به واحدهای سیاسی و نظام حاکم بر آن نمایان ساخته است. در صورت عدم مدیریت صحیح و هوشمندانه، می تواند به شکل گیری بحران مشروعیت، ظهور بی ثباتی های سیاسی و در نتیجه کاهش ضریب امنیت منجر شود.
    در همین جهت، سرعت تغییرات اجتماعی و ظهور پدیده های جدید به حدی است که دستگاه های تامین کننده ی امنیت دچار سردرگمی گشته و زمینه بروز بی ثباتی و ناامنی فراهم آمده است.
    چارچوب نظری این مقاله، نظریه بحران ها می باشد و سوالی که در این مقاله به دنبال پاسخگویی به آن هستیم این است که چالش های امنیتی جهانی شدن چیست و نقش پلیس در مدیریت آنها کدام است؟
    در همین راستا می توان گفت:در عصر جهانی شدن، تامین امنیت میسر نمی شود مگر اینکه وظیفه تامین، اعمال، نمایش و حفظ قدرت توسط پلیس به خوبی اجرا شده باشد.
    کلیدواژگان: امنیت، نظریه ی بحران ها، بحران مشروعیت، پلیس، جهانی شدن
  • سید محمد حسینی پور، علیرضا پاک گوهر صفحه 113
    زندگی مسالمت آمیز افراد در یک جامعه، تنها در صورت رعایت قواعد مشترک ممکن می شود. اما باید این قواعد مشترک واجد ویژگی هایی باشند که بتوانند به هدف برسند. یکی از اصلی ترین چارچوب های تعریف این قواعد، انطباق و تناسب مسائل فرهنگی و پدیده های اجتماعی با روح حاکم بر نظم اجتماعی است.«کوچه نشینی» یکی از آن مسائلی است که باید با ارزش ها و هنجارهای فرهنگی جامعه بررسی شود. امروزه این پدیده که عقبه فرهنگی و تاریخی نیز با خود به همراه دارد موضوعی است که در گوشه و کنار اغلب شهرها دیده و به دلیل دگرگونی های فرهنگی و تغییر در سبک زندگی، به مرور تبدیل به یک ناهنجاری اجتماعی می شود. علت اصلی کوچه نشینی را باید در فراغت و نوع به کارگیری اوقات فراغت جستجو کرد که درباره آن به موضوع پرداخته ایم. آنچه مهم است تعامل کوچه نشینی و مسئله نظم اجتماعی است که می تواند جزء بخش ناپیدایی از نظم و امنیت شناخته شود. تردیدی نیست عامل فرهنگ نقش اساسی در شکل گیری مساله کوچه نشینی داشته است لیکن دگرگونی های اجتماعی نیز جزء مسائلی هستند که می توانند در تغییر ذائقه های فرهنگی افراد جامعه موثر بوده و پدیده هایی مانند کوچه نشینی زنان را دچار تحولات نگرشی و از هنجار به ناهنجار تبدیل کنند. همان تحولاتی که درباره کوچه نشینی مردان نیز اتفاق افتاده است. این مقاله می کوشد به بررسی مسئله کوچه نشینی و توصیف انگیزه زنان کوچه نشین در شهر یزد پرداخته و در نهایت به علل وجودی و آسیب های این پدیده بپردازد.
    به همین منظور بر اساس نمونه ای 144نفری از بین زنان در محلات قدیمی شهر یزد موضوع کوچه نشینی و تاثیر آن بر مقوله نظم و امنیت اجتماعی بررسی شده است. روش نمونه گیری این پژوهش، نمونه گیری دومرحله ای خوشه ای- تصادفی ساده بوده است. برای گردآوری اطلاعات از شیوه پرسشنامه و مصاحبه استفاده شده است.
    یافته های تحقیق نشان دادند بیش از 39 درصد زنان در کوچه می نشینند. متوسط زمان کوچه نشینی زنان بیش از 6 ساعت در هفته بوده است. تقریبا 56.3 درصد کسانی که در کوچه می نشینند امکان استفاده از فضاهای تفریحی یا ورزشی را در محل خود ندارند. بر اساس نتایج آزمون من ویتنی بین متوسط تحصیلات، سن، تعداد فرزندان، وضعیت اقتصادی، زمان تماشای برنامه های تلویزیونی زنان کوچه نشین و زنان دیگر تفاوت معنی داری وجود دارد. مهمترین دلیل کوچه نشینی احساس تنهایی(36 درصد) و مهمترین موضوعی که زنان در کوچه نشینی ها با خود در میان می گذارند مسائل خانوادگی (32 درصد) عنوان شده است. مهمترین انگیزه زنان کوچه نشین درد دل کردن و دیدن همدیگر(20 درصد و20 درصد) عنوان شده است. در نهایت مهمترین عارضه کوچه نشینی از دیدگاه زنان کوچه نشین، غیبت(47 درصد) و اتلاف وقت (16 درصد) بیان شده است.
    کلیدواژگان: کوچه نشینی، اوقات فراغت، نظم اجتماعی، مساله اجتماعی، آسیب های اجتماعی، هنجار، زنان
  • رویا فرزین راد صفحه 129
    حقوق کیفری نیز مانند هر موضوع دیگری، دارای مراحلی از تحولات، افت و خیزها و دگرگونی هاست. اندیشمندان در جوامع مختلف به دنبال حل این معما بوده اند که چرا عده ای از افراد مرتکب جرم شده و هنجارها و قواعد زندگی اجتماعی را نادیده می گیرند و حال آنکه بیشتر مردم به این قواعد پای بند بوده و به آنها به دیده احترام می نگرند.
    باید گفت اندیشمندان در دوره های زمانی متفاوت مجازات جرم و پدیده بزهکاری را از جنبه های مختلف بررسی کرده و نتیجتا نظریه های بسیار متنوع و بعضا متفاوت در ارتباط با نحوه کیفر ارائه داده اند.
    یکی از دیدگاه ها تبیین ماورای طبیعی از جرم است که انسان ها به دلیل اعمال ناشایست خویش، از سوی قدرت های ماورای طبیعت به واسطه حوادث و مصائب طبیعی مجازات می شوند. به دنبال آنها آباء کلیسا متجاوز از هزار سال در اروپا عنوان جرم با گناه را یکی شمرده و صلاحیت اعمال شکنجه های هولناک را جهت تسلط بر مجرمان بدست آوردند. در دوران بعدی دیدگاهی با عنوان مکتب کلاسیک در اعتراض به سیاست کیفری حاکم و با ایده های عقل باور که ترکیبی از سودمندی مجازات و عدالت مطلق بود در تبیین جرم به وجود آمد و بر این باور بود که کیفر، قبل از هر چیز باید مرتکب را از ارتکاب جرم باز دارد. در این روش برخی مانند «بنتام» نظرات تند و مستبدانه تری ارائه داده اند. به مرور زمان انتقادات و اشکالاتی بر مکتب کلاسیک وارد شد و منجر به پیدایش مکتب نئوکلاسیک گردید. از ویژگی های این مکتب توجه به تفاوت های میان اوضاع و احوال مجرمین در وضعیت های خاص بود. پس از چندی با پیدایش مکتب اثباتی یا تحققی ایتالیایی در ربع آخر قرن نوزدهم نگرش علمی نسبت به پدیده مجرمانه شکل گرفت و مطالعه علمی پدیده مجرمانه را عهده دار شد. دیدگاه اثباتی بر مبنای طرز تلقی جدید خود از پدیده مجرمانه، قائل به طیف متفاوت و متنوعی از مجازات ها و اقدامات تامینی و اجتماعی گردید. در این تحقیق با نگاهی اجمالی نظریه های مکاتب کلاسیک و تحققی در خصوص مبانی و اهداف مجازات ها تبیین می شود و سیر تحول آنها بررسی می گردد.
    کلیدواژگان: مکتب کلاسیک، مکتب تحققی، مسئولیت اخلاقی، مجازات، مسئولیت اجتماعی، جرم
  • کبریا بهدین، اصحاب حبیب زاده، سید مصطفی دهقان، سروش بهر ور صفحه 157
    مسئله حقوق شهروندی از یک سو متوجه شان و منزلت آحاد مردم و قبول موجودیت انسانی و اجتماعی آنهاست و از سوی دیگر بسط سازکارهای تثبیت و گسترش آن، نه تنها اعتلا و رشد فرهنگی را موجب خواهد شد بلکه کاهش هزینه های اجتماعی، انتظامی و قضایی را به همراه خواهد داشت.
    هدف این پژوهش بررسی نقش نیروی انتظامی- با کارکرد استقرار نظم و امنیت- در حفظ حقوق شهروندی است. یعنی تا چه حد پلیس توانسته است در تحقق حقوق شهروندی ایفای نقش کند.
    این مطالعه از نوع مفهومی و مروری (روش اسنادی و کتابخانه ای) است و از طریق فیش برداری ومطالعه کتابخانه ای تعاریف، تحلیل ها و نظریه پردازی ها در مورد مفاهیم شهروندی وپلیس جامعه محور و نقش بین آنها از کتب و منابع علمی استخراج گردید.
    نتایج پژوهش نشان می دهد عملکرد نیروی انتظامی را در جهت تحقق جامعه محوری پلیس ایران و با هدف جلب اعتماد مردم و حفظ حقوق شهروندی برای رسیدن به یک امنیت اجتماعی پایدار نشان می دهد.
    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، امنیت اجتماعی، پلیس جامعه محور، نقش
|
  • M. S. Samadian Page 1
    The twentieth century has observed growing increase of application of statistical reasoning to all scientific fields, especially humanities and social science. Thus familiarity with basic principles and techniques of statistical analysis in most of the scientific and professional fiels is highly significant nowadays. Close relationship between scientific studiesand statistical methods for verifying or rejecting hypotheses has always caused methodological issues and problems for researchers. Hence, offering a pattern to overcome these deficiencies seems to be essential.We make an attempt in this paper that after saying about statistical test (parametric tests and non-parametric test)with saying example after each test about police duty specifies using of this model.
    Keywords: Statisticaltest, Parametric, Non, parametric, Mean, Variance, Correlation, Application in police
  • M. Eslami(M.A.), H.Darjani(M.A.) Page 35
    In this study we will investigating on security in Islam with approaching on Prophetic procedure and security on Celestial and Mahdavian view. Accordingly, based on main indicators and key of great Prophet and Imam Ali’s statements and Expectancy Philosophy approach on security, we will determinate and studying its resulted Intellectual dimensions and standards. Therefore, according to this point that others Shea Imams have regard on security problem on Islam, so in this script we are studying the most statements of security concept and structure which have comprehended from Prophetic, celestial and Mahdavian research. What have importance and needing more attention in Great Prophet's statement about security, which it is His recognizance to Inspiration word and overall security in Islamic territory for all citizens. Based on Superempirical (Virtuous) Imams exemplification of Prophetic procedure and Fine statement of Quran beside Islamic Society appropriates and advices, also security and safety right of all Islamic territory people it is very important. Writers to this script are trying discuses theoretical foundations "security idea" on Islam school and on this way are analyzing Islamic statements to aim extracting samples which determinate limitations of representative security of Islam School. Because Islam manifestation is as complete revolution which is exhibitor of refresh and particular statements. In addition to represent concepts and new ideas, it also working on purification and modification of central and common concepts in scientific policy which can point to "security" concept of it.
    Keywords: Security, Prophetic security, Celestial security, Mahdavian Security
  • M.Anbari , A.A. Firozjayan (M.A.) Page 59
    At present, community participation has been emphasized as a strategy for social sustainable development. In safety sphere, participation is an inevitable necessity. In work scale, it has begun and compelled various projects about participatory policing and it has gained good results. In fact, police organization has been changed from centralize and governmental to community-based and decentralized force. In Iran, projects like neighborhood guard, police helper, safety services and etc. are samples of community policing strategy. The emphasis of this article is on necessity and possibility of community policing in Iran.
    Keywords: participation, community policing, Iran
  • H. Rajabi (M.A.) Page 95
    Globalization is a phenomenon that has had created both opportunities for and challenges to governments and their main responsibility, i.e providing security. It has changed the principles and criteria for legibility of political units and systems. If not handled correctly and wisely, it can cause legibility crisis, political instabilities and could finally lower the level of security. Also the fast rate of social changes as well as constant emergence of new phenomena can perplex and confuse organizations in charge of security, paving the way for instability and insecurity.
    Keywords: Globalization, security, police
  • M. Husseinipour(M.A.), A. Pakgohar(M.A.) Page 113
    Peaceful life of people in any community is possible only through observing some common rules. But yet these common rules must have some specific features in order to meet their goals successfully. One of the main frameworks which are used to define these rules is the compliance and appropriateness of social issues and cultural phenomena with the prevailing spirit of social order. "Alley dwelling" is one of those issues that should be investigated according to the community values and cultural norms. Nowadays, this phenomenon, which has cultural and historical background, can be observed in most cities. Due to cultural transformation and change in lifestyle, it is becoming gradually social cacophonous (abnormality). What we have discussed in this paper is a careful analysis of the main reasons for "alley dwelling" which can be investigated in the leisure time and how people spend their spare time. What is important is the interaction between "alley dwelling" and social order which can be considered as an unobserved part of the order and security of community. Undoubtedly, cultural issues have played an important role in the existence of "alley dwelling". Accordingly, social transformation and social changes are among issues that can contribute to changes in the cultural tastes of people and change the perspective of these phenomena. In this article, an attempt has been made to probe into the harms and damages that alley dweller may have on society specifically about women dwellers in alleys in Yazd. To fulfill the purpose of the study and based on a sample of 144 female subjects, among the females in Yazd old quarters, the issue of alley dwelling and its impact on the social order and social security are investigated. The sampling method of this study was based on random cluster sampling. Data has been gathered through questionnaires and interviews. Findings showed that more than 39% of women sit in alleys. The average of time that the women spend in alleys is more than 6 hours per week. Almost 56.3% of them such women do not have any access to recreational places or sport clubs in their vicinity. According to the findings of the this research there is a meaningful difference between education, age, number of children, economical situation and the time they spend on watching television of women dweller in comparison with those of other women. The main reason of alley dwelling was investigated to be: loneliness (36%) and the main topic that women discussed in this situation are family issues (32%). The main motivations of these women are meeting and talking (20%). At the end it is worth mentioning that the main problems of alley dwellers are: backbiting (47%) and waste of time (16%).
    Keywords: alley dweller, leisure time, social order, social issue
  • R. Farzin Rad (M.A.) Page 129
    Criminal law also like any other subject has its own way of change, challenges and its process.Law scholar in different nations tried to solve this riddle why some people in a society commit a crime, ignore the civil rules and break the laws, meanwhile most of the people respect the law and follow the regulations.It is worth mentioning that in different period of time scholar investigated the different aspects of crimes and their punishments and as result various views were developed an considering the punishments.One of these views is the metaphysical of punishment in which people were punished by metaphysical powers because of their indecent actions in the forms of natural disasters and catastrophes. Following this more than a thousand years in Europe the ancestor of churches defined a crime as a sin. Churches gained the qualification to torture criminals in its most terrifying way.In the later years a new view called new classic school of thought was developed as a response to the dominate criminal policy which had intellectual beliefs. These intellectual were an advantages implementation of absolute justice and punishment in which defined a crime.The classic school of thought involved that before every thing a punishment must prevent a criminal form committing a crime. In this school some intellectuals like Bentham offer more rigid and sever view.With the pass of time this school was criticized and led to the appearance of neoclassic's feather is that it gives attention to the different between criminals in different specific situations.After positivism became to existence in the last quarter of 19th century, scientific view towards a crime was formed and scientific studies were started.Positivism on the basis of its news attitude towards a crime paid attention to various punishment and social supportive actions.In this research we will do a very brief investigation about different opinions in positivism and classic schools, on the basis and the objectives of defined punishment will analyze their mode of change.
    Keywords: classic school of thought, positivism, school of thought, moral responsibility, punishment, social responsibility, crime
  • K. Bhdyn (M.A.), A. Habib Zadeh(M.A.), S.M.Dehghan (M.A.), S.Bahrvar (M.A.) Page 157
    The citizen rights issue on one hand is about the public dignity and status and accepling their human and social existence, on the other hand developing the stablization affairs cause not only cultural growth and promotion, but also create reduction of citizens rights and keeping it is among the disciplinary main actions. Thuse, citizen rights are the rights whose prineiples have been recognized officially in framework of country official rules and social public values and manners. This research aimed in considering disciplinary forces, role-with policing action-in keeping citizen rights, it means to knowto what extent the police can be able to play a role in fulfilling citizen rights This study is conceptual and revisional kind (librarial and documentary method) and derived from scientific books are resources via taking a note, studying the meaning, the analysises and theorizing about the concepts of citizen community oriented police and the relations among than. The issue of Iran's community oriented police and also attracting the public trust and keeping citizen rights, the disciplinary forces is constant to reach to a social security.
    Keywords: citizen rights, social security, police, community oriented, Role