فهرست مطالب

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/02/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید ملکی صفحه 1
    فراهم شدن محیط اجتماعی سالم در گرو ایجاد مدارس ایمن و حمایت کننده می باشد. در این پژوهش از شاخص های تعیین کننده امنیت مدارس- که بیانگر جلوه های بیرونی عوامل مخل امنیت و آسایش در مدارس است- استفاده شده است. در این مقاله تلاش-شده است که رویکردهای جوامع مختلف نسبت به موضوع امنیت مدارس مورد-بررسی قرار گیرد. همچنین سعی شده است که از شاخص های تعیین کننده امنیت-مدارس برای بحث و بررسی استفاده گردد. نتایج به دست آمده از این مطالعه ها حاکی از آن است که تغییرات اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در جوامع مختلف و بالاخص در حال توسعه لزوم بازنگری و تغییر را در سیستم ها و فرایندهای آموزشی و تربیتی و به طور کلی در کلیه ابعاد نظام آموزشی یادآور می شود. برای این تغییرات باید به شاخص هایی از قبیل وضعیت ساختاری، و موقعیت مدارس، مسائل رفتاری و اخلاقی دانش آموزان و... توجه ویژه ای شود
    کلیدواژگان: امنیت عمومی، امنیت مدارس، نهادهای انتظامی، آموزش و پرورش
  • آزاد همتی، علی دلاور، نورعلی فرخی صفحه 29
    هدف از پژوهش حاضر ساخت مقیاس پیش بینی افراد در معرض اقدام به خودکشی برای شهرستان های بوکان و مهاباد، در سال 1386بوده است. بدین منظور پس از مطالعه ادبیات پژوهشی در زمینه عوامل موثر بر خودکشی و ابزار های تشخیص احتمال خودکشی و بر اساس مطالعات به عمل آمده در ایران، 91 ماده سوالی برای این مقیاس طرح و در بررسی اولیه آن به منظور تعیین اعتبار محتوا، 14 سوال آن حذف شد. مقیاس برای نمونه ای با حجم 450 نفر اجرا که تنها 383 پاسخنامه برای تحلیل، معتبر شناخته شد. قبل از بررسی ساختار عاملی مقیاس، همسانی درونی آن مورد بررسی قرار گرفت. در این مرحله سوالاتی که ضریب آلفای کرونباخ کل مقیاس را پایین می آوردند، 3 سوال بودند، که از مقیاس حذف شدند. در نتیجه 74 سوال برای تحلیل عاملی مناسب تشخیص داده شدند. در بررسی ساختار عاملی از روش تحلیل مولفه های اصلی(PC) استفاده شد. پس از استخراج چهار عامل با استفاده از روش واریماکس عوامل چرخش داده شدند. چهار عامل استخراج شده نامگذاری شدند. 44 سوال نهایی به دست آمده که در چهار زیر مقیاس قرار گرفتند، از نظر همسانی درونی مورد بررسی قرار گرفتند. ضریب آلفای کرونباخ کل مقیاس 921/0 و ضریب آلفای هر یک از زیر مقیاس ها بالاتر از 75/0 به دست آمد. سپس به منظور تعیین اعتبار تمییز میانگین نمرات 40 نفر از افراد اقدام کرده به خودکشی و40 نفر از کسانی که سابقه اقدام نداشته اند مقایسه گردید و اختلاف معناداری بین این دو میانگین نشان داده شد (00/0P). برای بررسی اعتبار همزمان، همراه با مقیاس محقق ساخته، «مقیاس درماندگی بک» نیز برای 65 نفر اجرا شد و ضریب-همبستگی 92/0 برای نمرات این دو مقیاس به دست آمد.
    کلیدواژگان: خودکشی، مقیاس تشخیص افراد خودکشی گرا، ساختار عاملی، شهر مهاباد
  • فریبا شایگان صفحه 59
    پلیس برای انجام دادن رسالت خطیر خود که همانا تامین امنیت اعضای جامعه است نیاز به مشارکت و همکاری مردمی دارد. مقاله حاضر که منتج از تحقیقی در همین زمینه است، به بررسی نقش سرمایه اجتماعی پلیس در جلب همکاری مردمی می پردازد. در بخش نظری با بهره گیری از تئوری ها و تدوین 4 فرضیه و در بخش تجربی به روش پیمایشی با ابزار پرسشنامه محقق ساخته و حجم نمونه 45 نفر از روسای کلانتری های تهران بزرگ، اطلاعات لازم جمع آوری شد. نتایج تحقیق نشان داد که میزان همکاری مردم با پلیس از دید پاسخگویان درحد متوسط و سرمایه اجتماعی پلیس به میزان زیاد است. با اثبات چهار فرضیه تحقیق مشخص شد که سرمایه اجتماعی پلیس، حضور و مشارکت او در فعالیت های محل، همکاری پلیس با مردم خصوصا در ساعات غیراداری و میزان احترامی که مردم بر پلیس می گذارند، همگی تاثیر بسزایی در افزایش همکاری مردم با پلیس دارد و همبستگی 88/0 بین متغیرها و 77/0= R2 تاییدکننده آماری این رابطه است. پیشنهاد تحقیق، تلاش درجهت افزایش سرمایه اجتماعی پلیس و ایجاد زمینه احترام بیشتر مردم به پلیس است.
    کلیدواژگان: پلیس، سرمایه اجتماعی، اعتماد، مشارکت، نظم امنیت
  • علیرضا دقیقی اصلی، محمد سریرافراز، سمیه سادات مکیان، فاطمه فهیمی فر صفحه 79
    جرم پدیده ای است که بسیاری از عوامل اجتماعی، اقتصادی، روانشناسی، حقوقی و... را شامل می شود. اما به نظر می رسد آنچه که مادر تمام این عوامل است عوامل اقتصادی نظیر بیکاری، فقر، توزیع نامناسب درآمد، تورم و... باشد. اما سوال اینجاست که این عوامل چگونه بر انسان تاثیر گذاشته و باعث ارتکاب پدیده شوم جرم می گردد؟
    پاسخ به این سوال تنها زمانی محقق خواهد شد تا با پرهیز از نگرش تک بعدی و با رویکردی چندرشته ای به مسئله فوق نگریسته شود.
    لذا نگارندگان در اقدامی نوآورانه بر آن شدند با تلفیق علوم روانشناسی و اقتصاد و با رویکردی جامع، سعی در ارائه راهکارهای پیشگیری از وقوع جرم کنند.
    بدین منظور نگارندگان معتقدند اگرچه نمی توان مشکلات اقتصادی را به راحتی از بین برد اما به کمک علم روانشناسی می توان اثرات منفی آن را بر روح و روان انسان تا حدود زیادی کاهش داد که یکی از دستاوردهای آن کاهش انگیزه برای وقوع جرم می باشد.
    کلیدواژگان: اقتصاد، انگیزه، میان رشته ای، پیش گیری، جرم، روان شناسی
  • حسن کلاکی، محمدرضا ودیعت صفحه 101
    اعتماد یکی از پدیده های اجتماعی محسوب می شود که از منظر جامعه شناسی در حوزه نظم اجتماعی مطرح شده است. اعتماد یکی از مولفه های اصلی سرمایه-اجتماعی محسوب می شود که مسئولین و سیاستمداران را بر آن می دارد تا در جهت افزایش سرمایه اجتماعی و ایجاد نظم در جامعه، گام هایی اساسی بردارند. پلیس به عنوان یک نهاد اجرایی با هدف ایجاد نظم و امنیت در جامعه، نیازمند اعتماد مردم است تا در جهت نظارت بر اشکال زندگی عمومی، بتواند نظم و امنیت را در جامعه حفظ کند.
    اعتماد به کوپ ها یعنی کلانتری ها و پاسگاه ها به عنوان موضوع اصلی مقاله حاضر از منظر فرماندهان کوپ و مسئولین مورد بررسی قرار گرفته است. در این مقاله عوامل موثر بر افزایش اعتماد مردم نسبت به کوپ ها در مولفه های: 1- رفتار-اجتماعی مردم پسند 2- حفظ شخصیت و منزلت شغلی حین انجام وظایف 3- کمک-رسانی و ایثارگری 4- قانون گرایی و رعایت عدالت 5- پای بندی به تعهدات دینی 6- مدیریت در رفتار 7- وجدان کاری و صحت عمل 8- تلاش موثر، شناسایی شده است. نکته کلیدی و خط اصلی نتایج تحقیق در جمع بندی جدول نهایی، عوامل موثر بر اعتماد مردم نسبت به عملکرد کلانتری ها و پاسگاه ها از منظر نخبگان (مسئولین و فرماندهان کوپ) بررسی شده و نشان می دهد که عوامل موثر بر افزایش اعتماد مردم نسبت به کوپ ها در این نکته اصلی یعنی «رعایت اصول و ارزش های اجتماعی، دینی، قانونی و اخلاقی در جهت خدمت به مردم» نهفته است که رعایت این اصول سبب افزایش اعتماد مردم نسبت به کوپ ها خواهد شد. رعایت این مهم برای پلیس، هدفی برای حفظ و ایجاد نظم و امنیت در جامعه است.
    کلیدواژگان: کوپ (کلانتری و پاسگاه ها)، اعتماد، نظم اجتماعی، هنجارها و ارزش های اجتماعی
  • محمد قصری، علی محمد صالحی صفحه 123
    خصوصی سازی به منظور کاهش تصدی گری و ارتقای عملکرد دولت ها از چند دهه قبل تاکنون در همه کشورها از جمله ایران به اجرا درآمده است. این امر به طور فزاینده ای مورد توجه قرار گرفته است سازمان های انتظامی دولتی در سطح جهان و ایران از این امر تبعیت کرده اند ناجا نیز در جهت خصوصی سازی خدمات خود از سال 82 ارائه قسمتی از خدمات صدور گذرنامه از جمله «پذیرش، بررسی، ثبت و ارسال مدارک مربوط به واحد صدور گذرنامه» را به بخش خصوصی (دفاتر پلیس + 10) واگذار کرده است و با توجه به اهمیت موضوع در روند فعالیت های ناجا طی این تحقیق خصوصی سازی خدمات صدور گذرنامه در تهران مورد مطالعه قرار-گرفته است.
    این پژوهش از منظر هدف، کاربردی و به روش اسنادی، پیمایشی انجام و چگونگی فعالیت های مورد نظر در صدور گذرنامه در دو وضعیت قبل و بعد از خصوصی سازی به نظر پاسخگویان بررسی شده است. در تدوین چارچوب تئوریک آن از نظریه های خصوصی سازی و دیدگاه های صاحب نظران اقتصادی در این حوزه، پیشینه خصوصی سازی در جهان و ایران، خصوصی سازی پلیس در جهان و ایران، پیشینه خصوصی سازی در حوزه ناجا و مطالعات علمی و پژوهشی اسنادی و مدارک کتابخانه ای استفاده شده است. سپس از طریق مطالعه پیمایشی و با استفاده از دو پرسشنامه محقق ساخته، روی جامعه آماری تحقیق، شامل دو گروه 60 نفره، متشکل از کلیه کارشناسان ناجا مشغول به خدمت در رده های مدیریت ستادی امور گذرنامه و همچنین بخشی از مراجعه کنندگان به دفاتر پلیس + 10 تهران پیاده شده است. سپس (t) با استفاده از نرم افزار SPSS و روش های توصیفی و تحلیلی از جمله آزمون های آماری تی برای دو گروه زوج و کای اسکوئر مورد تجزیه تحلیل قرار گرفته است.
    نتایج مطالعه نشان داد که بعد از خصوصی سازی خدمات صدور گذرنامه، اهداف ملی توسعه فناوری اطلاعات و رضایت مندی مردم و تکریم ارباب رجوع در جهت مثبت و کنترل های اداری، نگهداری اسناد و موارد حفاظتی و امنیتی در جهت منفی اختلاف معنی داری داشته است. بنابراین خصوصی سازی صدور گذرنامه موجب حصول اهداف توسعه فناوری اطلاعات، افزایش رضایت مندی مردم و کاهش کیفیت سه متغیر دیگر تحقیق شامل کنترل های اداری، نگهداری اسناد و موارد حفاظتی و امنیتی شده است.
    کلیدواژگان: خصوصی سازی، گذرنامه، ناجا، فناوری اطلاعات، رضایت مندی، کنترل های اداری، اسناد، حفاظتی امنیتی
  • علیرضا کاویانی صفحه 161
    بحران ها و چگونگی مقابله با آن ها همواره به عنوان یکی از دلمشغولی های مهم انسان متمدن مطرح بوده است. از دوران کهن که فجایع و رخداد های مرگبار طبیعی چون زلزله سیل و یا رویداهایی تاسف بار با منشا انسانی مانند جنگ ها و درگیری های خانمانسوز در عرصه حیات بشر رخ می نمود تا به امروز که در عصر پیشرفت های شگرف علمی همچنان حوادث متاثر کننده و غیر قابل بازگشت طبیعی و انسانی به عنوان «بحران» فراروی جهانیان قرار دارد، اندیشمندان و مدیران سیاسی و اجتماعی در صدد چاره جویی و مقابله با آن بوده اند.
    نوشتار حاضر با نگاهی به مفهوم بحران و پس از برشمردن شیوه های سنتی تقسیم بندی آن در صدد است رهیافتی جدید برای مقابله با بحران های عصر حاضر را که متناسب با پیچیدگی های زندگی امروز بشر است ارائه دهد. این مهم با عنوان نگرشی نو به گونه شناسی بحران مطرح شده است و در آن بحران های فراروی انسان به چهار گونه بحران های متعارف، غیرمنتظره، سرکش و دیر مهار و بنیادین طبقه بندی شده اند.
    در این میان بحران های بنیادین به عنوان پیچیده ترین بحران های فراروی بشر که مختص انسان عصر حاضر است برای نخستین بار ارائه شده است.
    این نوشتار که بر گرفته از منابع به روز گونه شناسی بحران است، در تعریف مفهوم گونه های چهارگانه بحران درصدد است مثال هایی را که منطبق با مسایل روز کشور عزیزمان باشد ارائه دهد. نوشتار حاضر در عین حال راه های مقابله یا کاستن از خسارت ها و عوارض گونه های چهار گانه بحران ها نیز ارائه می کند و بر اهمیت عنصر مطالعه و پژوهش در خصوص راه های کاستن از خسارات بحران یا جلوگیری از وقوع برخی از موارد آن (با منشا انسانی)، همچنین آمادگی و سرعت عمل مقابله با بحران های پیچیده تاکید می گذارد.
    کلیدواژگان: بحران، گونه شناسی، طبقه بندی بحران، مدیریت بحران، ناآرامی ها
|
  • Hamid Maleki Page 1
    Providing a Safe Social Cnvlronment requircs Cstablishing the securc and protcctive schools. In this research, those Crlterions have been uscd that indicate the security of schools and show the outward display of disturbing factors of security and comfort the schools.In this review article, it,s tricd that the procedures of various societies on the security of schools are considered and also those criterions are used for discussing that indicate the security of schools and show the outward display of disturbing factors of security and comfort in the schools.The obtained results through thcsc studies uggest that the social, cconomic avd cultural changes in the varlous societies, especially in the dcvcloping countries, remind the neccssity of review and change in the educational avd training systems and generally in all the aspects of educational system. For applying these changes, the critcrions such as the structural status and situation of schools, behavioral and cthical issues of the students otc. Must be considered.
    Keywords: Public Security, Disciplinary Department, Education, Dcpartments
  • A. Hemmati(M.A.), A. Delavar, N. A. Farrokhi Page 29
    This paper describes the development and normalization of Suicide Risk Assessment Scale for Mahabad and Boukan cities. For this purpose, a draft 91- items checklist was constructed by integrating information from 1) literature review 2) expert clinician focus group and 3) consultation with experts. In pilot study of content validity, 14 item of scale be deleted. Then scale be administrated for 450 non-clinical person, but only 383 cases were valid for analysis. The internal consistency of scale be studied, before examine of factor structure. Finally 74 items be found suitable for factor analysis. The Principal Component Analysis (PCA) was employed to inspection of factor structure. After extraction of 4 factors, rotation of them was performed with Varimax method. Cronbach's Alpha coefficient of scale was obtained 0.921. To examine of discriminant validity of scale, 40 persons with previous suicide action and 40 persons with any previous suicide action, were compared. The significant difference was found between means of two groups (p<0.00).The Beck helplessness scale (to examine of concurrent validity of Suicide Risk Assessment scale) was administered for 65 persons too. Correlation coefficient of two scales was obtained 0.92.
    Keywords: Suicide, Suicide Risk Assessment Scale, development, normalization of scale, factor structure
  • F. Shayegan Page 59
    Polic for their great mission of the security community is certainly the need of participation and cooperation of the people. This article resulted from research that has the same direction. To evaluate the rol of police's social capital in attract of people cooperation social capital. In theoretical this research has hypotheses with surrey survey method and with a sample of 45 heads of Tehran Klantryhay. The results showed that people cooperation with police is average and police's social capital is high. Demonstrating the four research hypothses indicated that police social capital presence and participation in activities of his residence, police cooperation, with people all play an important effect in increasing the cooperation people with the police and correlation 0/88 between the variables and R2 = 0/77 confirmed this result.
    Keywords: Police, Social Capital, Trust, participation
  • A. Daghighi Asli , M. Saryrafraz , S. S. Mkyan , F. Fahimi Far Page 79
    The demonstration of crime and villainy is a phenomenon that includes many factors such as social, economical, psychology and lawful. But it seems the thing that is mother of all these factors, is economical factors like: unemployment, poverty, unequal income distribution, inflation and…. but the question is: how do these factors effect on human and cause the demonstration of crime mucky phenomenon? So from this way the incentive crime occurrence decreases. So the writers of this essay decide to prevent from occurrence of crime and villainy with compilation psychology, sociology and economic sciences, in an innovational action.This paper accent that, though we can not wash out economical problems simply, but we can reduce negative effects of that on human's psyche, with help of psychology science, that one of its achievements is decrease of incentive for crime action.
    Keywords: economics, incentive, disciplinary, prevention, crime, psychology
  • Hassan Kalaki, Mohammad Reza Vadiat Page 101
    The confidence is counted one of the social phenomena that has been discussed in social order area from view point of sociology. The confidence is counted one of the main factors of social capital that compelles the responsibles and politicians to take basic steps in order to increase social capital and set up order in society. The police as a executive organization in society whose aim is setting up order and security has needed the public trust to maintain security and order in society in direction of controlling on public life forms.To having trust in police stations and posts as the principal subject of the essay has been considered from view point of responsibles and police stations commanders. In this writing the effective factors on increasing public trust in police stations and posts are identified in indexes such as: 1) Public favoured social behaviour. 2) Maintaing the occupational personality and status during performance of duty. 3) Giving help and giving generosity. 4) Enforcement of law and administration of justice. 5) Binding to religious obligations. 6) Management in behaviour. 7) Honesty and 8) Effective effort.The key point and main history of research in summing up the final schedule, the effective factors on public trust in function of police stations and posts from view point of best parts (responsibles and commanders of police stations and posts) have been considered that indicate the effective factors on increasing public trust in police stations and posts in hidden in this key point that is (to observe principles of (social, religious, legal and moral) values in direction of public service). So, if it has been observed, it will make increasing public trust in police stations and posts. Observing this principle is an aim for police to maintain and set up order and security in society.
    Keywords: police stations, posts, confidence, order, manners, social values
  • Mohammad Ghasri, Ali Mohammad Salehi(M.A.) Page 123
    Since a few decades ago as yet, privatization was conducted in whole countries such as Iran extremely, to decrease the government incumbency. Governmental disciplinary organizations and police have fulfilled this work in privatization [+ 10 police+10 agencies] by givinge some services such as acceptance, evaluation, register and sending documents to passport issuance unit since 2003. SoConsequently, regarding as to the importance of privatization, this study was conducted for to assessment of passport issuance service in police+ 10 police agencies in Tehran. The present implicational survey fortify as before and after study in responders about issued practices in passport issuance. In theoretical framework of study the researchers used from privatization theories and economical theories, history of privatization in disciplinary forceve, scientific studies and library documents. Then in a surverysurvey on population study, two groups with 60 peplepeople contain disciplinary forces and clients of police + 10 agencies, data collected by a self- structured questionnaire and analyzed in through SPSS software by descriptive and analytic methods such as paired t-test and chi-square tests. Results of study showed a direct significant association after privatization in national extension expansion of information technology and clients satisfactory but an inverse significant association observed in official controls, documents maintenance and safeguarding and decrease in official controls, documents maintenance and safeguarding and security practices.
    Keywords: privatization, passport issuance, disciplinary force, information technology, satisfactory, official controls, documents, safeguarding, security
  • A. Kaviani Page 161
    Since very old time, the crisis and the guestion to how deal with them has been one of the most preoccupied matters of mankind and his life. almost all the states men and those who have been in charge with the heading of the states and the people across the world and during the long centuries of the history of civilized man, they would have been engaged with the horrible events such as the earthquake, flood, and even the man made disasters such as the fire accidents, wars and bloody human clashes. So they would be always aware of the very important effects of the crisis and the importance of the ways to deal with the resolve them. This paper is going to introduce a new approach for dealing the crisis, be adequate to the new and modern aspects of human life and to be distinguished with the traditional typology of crisis and so, it classifies the crisis in four types of conventional, unexpected intractable and fundamental crisis. The article emphasizes particularly on fundamental crisis, as the mast complex and difficult crisis to be dealt with, caused by modern human being life, and to be brought as a new phenomena in typology of crisis. To be mentioned that this article, derived from academic researches and newly presented sources, describes the four major types of crisis, corresponding as well to our national developments in this field. To do this, it proposes the ways of reducing and minimizing the potential damages of the crisis and even to prevent them to be occurred.
    Keywords: crisis, typology, disaster, crisis management