فهرست مطالب

ادبیات تطبیقی - پیاپی 6 (تابستان 1391)

نشریه ادبیات تطبیقی
پیاپی 6 (تابستان 1391)

  • 332 صفحه، بهای روی جلد: 12,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/10/25
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محمدرضا صرفی صفحه 0
  • معصومه ابراهیمی صفحه 1
    حجم فراوانی از موضوعات عجایب نامه ها به توصیف سیما و خویشکاری های دیوها، غول ها، جن ها، شیاطین و هیولاها اختصاص دارد. دیوها و هیولاها، فضای فانتزی اعجاب آوری به عجایب نامه ها می بخشد و آن ها را به سمت سنتی ژنریک سوق می دهد. مولفان عجایب نامه ها مخاطبان آثار خود را به خوبی می شناختند و با توجه به نیاز آن ها و با بهره گیری از مواد اسطوره ای و فولکلوریک دنیایی عجیب و غریب پدید می آوردند. از سویی دیگر، بسیاری از روایت های عجایب نامه ها مجددا در فرهنگ مردم راه یافت؛ به طوری که بسیاری از باورها و معتقدات، امثال و حکم، به ویژه افسانه های مردم از این روایت ها ریشه گرفته اند. مایه های فانتزی و تصویرسازی درباره موجودات مافوق طبیعی در نسل های نخستین عجایب نامه ها مبهم و محدود است؛ اما هر چه از عمر آن می گذرد، تصویرسازی های پیچیده و اعجاب آورتری از هستی و خویشکاری موضوعات عجایب نامه ها به دست می آید و نوعی «ادبیات فانتزی» پای می گیرد. محور این پژوهش بررسی تطبیقی سیما و خویشکاری های موجودات وهمی در یکی از مشهورترین و کهن ترین عجایب نامه ها، یعنی عجایب المخلوقات و غرائب الموجودات محمد زکریای قزوینی در سده 6ق با عجایب نامه ای متاخرتر به نام بحیره از میرمحمود فزونی استرآبادی در سده 11ق است که می توان آن را از آخرین آثار پدید آمده در عرصه عجایب نامه ها به شمار آورد.
    کلیدواژگان: موجودات مافوق طبیعی، عجایب نامه، عجایب المخلوقات و غرایب الموجودات، بحیره، ادبیات فانتزی
  • حمید احمدیان، عالیه جعفرزاده صفحه 31
    در این مقاله دیدگاه جبران و سهراب درباره دین وتکثرگرایی دینی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. با اندکی تامل در آثار آنها در می یابیم که اندیشه های آنها بویژه اندیشه های دینی شان اگرچه یکسان نیست اما به هم نزدیک است. سهراب سپهری و جبران خلیل جبران از شاعران بنام معاصر کوشیده اند باور به حقانیت همه ادیان را رواج دهند. پذیرش دین خود همراه با عدم تعصب نسبت به آن و باور به مذهبی فراقومی از ویژگی هایی است که در آثار هر دو قابل مشاهده است. از دیدگاه آن ها اساس همه ی ادیان یکی است، هر چندکه ظاهرا با هم اختلاف داشته باشند. در حقیقت آنها به نوعی وحدت وجود اعتقاد داشتند، از این رو اندیشه های اسلام، مسیحیت، بودا و... نزد آن ها برابر می نمود و به خاطر این اندیشه ها جبران به کفر و الحاد و سهراب به بودائی اشرافی متهم شدند.
    کلیدواژگان: دین، تکثرگرایی دینی، وحدت وجود، سهراب سپهری، جبران خلیل جبران
  • از سیمرغ قاف تا خداوندگار دژ درون / بررسی تطبیقی ساختار و محتوای منطق الطیر و دژ درون
    ابوالقاسم رادفر، شفق غلامی شعبانی صفحه 55
  • امیرحسین رسول نیا، مریم آقاجانی صفحه 75
    ابتهاج و فیتوری دو شاعر توانای معاصر بودند که به علت شرایط نامطلوب جامعه خود، از نظر فکری به هم نزدیک شدند. گرایش این دو شاعر در عرصه رمانتیسم جامعه گرا قابل بررسی است. چراکه مهم ترین اشعار آن ها، مربوط به زمانی است که در غم وطن خود شریک شده اند. بررسی تطبیقی این دو شاعر نشان دهنده آن است که هرچند رد پای رمانتیسم فردگرا در آثار آن ها مشهود است، اما تفکر و درونمایه اجتماعی اشعارشان، آن ها را به وادی رمانتیسم جامعه گرا سوق می دهد و درآمیختن رمانتیک با ادبیات انقلابی و پویا از مظاهر شعر هر دو شاعر است.
    کلیدواژگان: رمانتیک جامعه گرا، امیرهوشنگ ابتهاج، محمد مصباح الفیتوری
  • عباس عرب، فاطمه صحرایی صفحه 95
    «ابن عربی» و «مولوی»، دو عارف و شاعر هم عصردر قرن هفتم هجری می باشند که اولی نماینده دیار غرب جهان اسلام و دومی دنباله موج تصوف شرق، به ویژه خراسان است. اهمیت ابن عربی، در تدوین عرفان نظری اسلامی در دو اثر ماندگارش «فتوحات مکیه» و «فصوص الحکم»است و اهمیت مولوی، به جهت بیان مفاهیم عرفانی به نظم در مهمترین اثر عرفانی در ادب فارسی،«مثنوی معنوی» است. در نوشته پیش رو کوشیده ایم با استناد به شواهدی از آثار مذکور، دیدگاه دو عارف را نسبت به زن مقایسه کرده و سپس، به واکاوی وجوه اشترک و یا افتراق ایشان در این زمینه بپردازیم.
    کلیدواژگان: زن، عرفان، مولانا، ابن عربی
  • فریده علوی، آروین رجبی صفحه 117
    امروزه تعاریف بسیار متفاوتی از خوانش بینامتنی در گستره ادبیات تطبیقی ارائه شده است. اما وجه مشترک همه آن ها باور داشتن قابلیت هایی است که در خوانش بینامتنی می توان یافت. بر اساس این رویکرد می توان جلوه های گوناگون متون ادبی را دسته بندی کرد، ارتباط و تعاملات میان آن ها را دریافت و وابستگی متقابل آن ها به یکدیگر را مورد بررسی قرار داد. در واقع، در خوانش بینامتنی می توان پا را فراتر از بررسی تاثیر و تاثر متون ادبی بر یکدیگر گذاشته و به تعریف جدیدی از جایگاه خواننده به عنوان عامل تاثیرگذار بر خلق معانی نوین در گستره ادبیات جهانی سخن گفت. مقاله حاضر، ضمن تاکید بر ارائه تعریف دقیقی از خوانش بینامتنی، بر آن است تا با تکیه بر کتاب هزار و یک شب و نسخه های متعدد و متفاوت آن به خصوص در ادبیات فرانسه، نشان دهد این رویکرد تعمقی است بر حافظه ادبیات؛ پژوهشی است بر ماهیت، ابعاد و اهدافی که موجب می شوند تا ادبیات محل ارجاع خودش شود، و بالاخره، بررسی عواملی است که ادبیات را از بازنویسی متون گذشته منع کرده و به خلق آثاری هدایت می کند که سنخیت و همگونی با متن ارجاعی ندارند.
    کلیدواژگان: خوانش بینامتنی، هزار و یک شب، ادبیات تطبیقی، ادبیات فرانسه
  • داریوش کاظمی، محمد حیدری صفحه 135
    داستان یوسف و زلیخا ازجمله داستان هایی است که از بن مایه های مذهبی سرچشمه گرفته و در دوره های مختلف، مورد استقبال شاعران واقع شده است.سرایندگانی که این داستان را به نظم کشیده اند، غیر از قرآن و روایت های تفسیری، روایت تورات را نیز پیش رو داشته اند. به همین دلیل متمایز بودن این منظومه ها، در بعضی از بخش ها، ریشه در روایت های مختلف این داستان در قرآن، متون تفسیری و تورات دارد.با بررسی وتطبیق منظومه های فارسی یوسف وزلیخای منسوب به فردوسی، جامی وخاوری باروایت عربی نهایه الارب فی فنون الادب، احمدالنویری می توان دریافت که هر چهار اثر از روایت قرآن، بیش از هر روایت دیگری استفاده کرده اند و در این میان، منظومه منسوب به فردوسی و نهایه الارب بیش از دو اثر دیگر به تورات توجه دارند.
    کلیدواژگان: بررسی تطبیقی، قرآن کریم، یوسف و زلیخا، شعر فارسی، نهایه الارب النویری
  • ناصر محسنی نیا، فائزه رحیمی صفحه 161
    این پژوهش در حوزه ی ادبیات تطبیقی و براساس مکتب فرانسه، به بررسی و مقایسه ی اشعار اجتماعی و انسان گرایانه در اشعار مهدی اخوان ثالث، شاعر معاصر ایرانی و ایلیا ابوماضی، شاعر معاصر لبنانی، می پردازد. این دو شاعر از شعر به عنوان سلاحی برای بیان مسایل اجتماعی بهره بردند. اشعار آن ها، مملو از تصاویر اجتماعی است؛ حتی بیان احساسات در شعر این دو شاعر بیش از آن که مبتنی بر عواطف شخصی باشد، بر عواطف اجتماعی تکیه دارد.
    شیوه ی کار در این پژوهش، از نوع بنیادین و به صورت کتابخانه ای و سندکاوی است. این مقاله ضمن بررسی زمینه های مشترک اجتماعی اشعار این دو شاعر، به این نتیجه می رسد که عناصر اجتماعی نظیر: آزادی، انسان، اجتناب از غرب زدگی و مبارزه با فقر، محور سروده های آنان قرار دارد.
    کلیدواژگان: مهدی اخوان ثالث، ایلیا ابوماضی، ادبیات تطبیقی، شعر اجتماعی، انسان
  • سید محمد مرندی، فاطمه اکبری * صفحه 187

    هگل در کتاب پدیدار شناسی ذهن، مراحل پیشرفت ذهن را بررسی می کند و در بخش مربوط به خودآگاهی، دیالکتیک خدایگان و بنده را به عنوان یک مرحله از مراحلی که ذهن باید برای تکامل از آن بگذرد، مطرح می کند. این دیالکتیک زمانی مطرح می شود که دو خودآگاهی، برای اولین بار با هم روبه رو می شوند و هرکدام فکر می کنند وجود دیگری باعث می شود استقلالش از بین برود. پس، برای اثبات استقلال خود، دو طرف وارد پیکار می شوند. در دیالکتیک هگل پس از این پیکار هر یک از خودآگاهی ها، به تعریف جدیدی می رسند. آن که پیروز می شود، خدایگان و بازنده، بنده است. البته دیالکتیک خدایگان و بنده تا زمانی ادامه دارد که بین دو طرف رابطه شناخت متقابل وجود داشته باشد. گفتار حاضر تلاشی در جهت بررسی امکان انطباق این نظریه، با متن نمایشنامه های مرگ یزدگرد اثر بهرام بیضایی و سارداناپولس اثر لرد بایرن است و یافته های این پژوهش نشان می دهند که دیالکتیک خدایگان و بنده در هر دو اثر وجود دارد؛ ولی شرایط لازم برای تداوم آن فراهم نیست. همچنین، در هر دو اثر، به دلیل عدم وجود شناخت متقابل بین خدایگان و بنده، پیکار جدیدی به ر اه می افتد، اما فرجام این پیکار آن گونه که هگل مطرح می کند، نیست و با مرگ یکی از طرفین دیالکتیک پایان می یابد.

    کلیدواژگان: دیالکتیک خدایگان و بنده، بهرام بیضایی، مرگ یزدگرد، سارداناپولس
  • سیدمهدی مسبوق، هادی نظری منظم، کبری الوار صفحه 209
  • زهره مشاوری، محمدرضا نصراصفهانی، سید مرتضی هاشمی صفحه 241
    در میان آثار ادبی جهان، رمان سیذارتا اثر هرمان هسه با حکایت شیخ صنعان در منطق الطیر عطار شباهت هایی دارد که این دو اثر را قابل مقایسه می سازد. جستجوی کمال و طی طریق از کمال ظاهری تا رسیدن به مرتبه ای از کمال واقعی درونمایه هر دو اثر است. سیذارتا و شیخ صنعان که هر دو از نظر دیگران دارای مقام و مرتبه ای از کمال هستند، در پی کمال واقعی خویش همه چیز را ترک می گویند و به جستجو می پردازند. عشق در هر دو داستان جایگاه ویژه ای دارد و تحول اساسی شخصیت ها در هر دو با عشق زمینی آغاز می گردد و به سرانجام می رسد. در این مقاله ابتدا ضمن مقایسه ساختاری، دو اثر از لحاظ شخصیت پردازی، کنش ها و گره گاه ها و زبان و بستر وقوع داستان بررسی می شوند. سپس، علت کنش ها و شباهت ها و تفاوت های مفاهیم در دو داستان نموده خواهد شد.
    کلیدواژگان: شیخ صنعان، سیذارتا، عطار، هسه، جستجوی کمال، عشق، تحلیل ساختاری
  • کرمان در کتاب حدودالعالم / بررسی تطبیقی منطقه کرمان در کتاب حدودالعالم با کرمان کنونی
    سهیلا موسوی سیرجانی، ربابه گودرزی صفحه 265
    نویسنده کتاب «حدود العالم» منطقه کرمان را شامل استان کرمان کنونی به جز رفسنجان به سمت غرب و جنوب و استان بلوچستان و هرمزگان کنونی دانسته و دومین منطقه بزرگ کشور پس از خراسان برشمرده و شهرها، روستاهای مهم، کوه ها، رودخانه و بیابان آن را توصیف نموده است و هدف وی، نگارش نام های فارسی این منطقه برای جلوگیری از عربی شدن آن ها و حفظ هویت ملی بوده است.
    کلیدواژگان: کرمان، حدود العالم، شهر، کوه، رودخانه
  • یوسف نیک روز، تهمینه بختیاری* صفحه 289

    پژوهش حاضر مقایسه ی بین اندیشه های تربیتی-آموزشی سعدی و جان دیویی است، با این هدف که با اندیشه های تربیتی سعدی به عنوان یک متفکر ایرانی، اسلامی و دیویی به عنوان یک فیلسوف تربیتی آمریکایی آشنایی حاصل شود و همانندی ها و ناهمانندی هایی را که در اندیشه تربیتی –آموزشی این دو وجود دارد مشخص کنیم. در این پژوهش که با روش توصیفی تحلیلی انجام شده است به بررسی نظریات ایشان در مورد تربیت، طبیعت کودک، مراحل تربیت، تربیت دینی و نحوه آموزش و پرورش از جمله؛ هدف آموزش و پرورش، کودک محوری، اهمیت معلم، روش تدریس، و رغبت در آموزش و پرورش پرداختیم.

    کلیدواژگان: عملگرایی، تربیت، آموزش، سعدی، جان دیویی
  • احمدرضا یلمه صفحه 317
    زبان و ادب فارسی از لحاظ واژگانی، اصطلاحات، صناعات ادبی، اغراض شعری، مضامین، تشبی هات، تصاویر، قالب ها و ساختار شعری، تحت تاثیر ادب عرب بوده است. تا جایی که از بین زبان های مختلف دنیا، بیشترین تاثیر را از زبان و ادب عرب پذیرفته است. اکثر قصاید ادب جاهلی با وقوف بر اطلال و دمن و مویه بر آثار آن آغاز می گردد که ساختار این قصاید جاهلی و بدوی نیز بر اساس زندگی شاعران عرب بوده است. شعر و ادب فارسی در این نوع ادبی سخت تحت نفوذ و تاثیر شعرای تازی بوده و شعرای فارسی زبان از همان آغاز شعر فارسی، بسیاری از اشعار خود را بر پایه ساخت و بافت قصاید جاهلی ساخته و حتی عبارات و مضامین کلیشه ای آن ها را به قصاید فارسی وارد نمودند. این پژوهش بر آن است تا با رویکرد ادبیات تطبیقی به جلوه های این نوع ادبی و نیز گونه های آن در شعر فارسی، به خصوص در سبک خراسانی بپردازد.
|
  • Masoumeh Ebrahimi Page 1
    A great part of wondrous books (‘Ajāyeb Nāmeh) describes functions and features of beings such as Divs, Qouls, Jins, devils and monsters. These monsters create a wonderful fantasy for the books and lead the audience to the generic tradition. The authors have known the audience of such books and their needs, so they have tried to make an amazing wonderful world by mythic and folk elements. On the other hand, a lot of narratives in these kinds of books found their way in popular culture again; therefore many beliefs, idioms, proverbs, adages and folk anecdotes were rooted in them.The fantastic imagination is vague and very limited in the first generations of such books, but in later versions the complex imaginary themes about supernatural being’s life and functions have formed; then a kind of “fantastic literature” was created gradually. One of the oldest as well as most famous Persian wondrous books (‘Ajāyeb Nāmeh) is ‘Ajāyeb al-Maxlūqāt o γarāyeb al-Mojoudāt written by Mohammad Zakaria Qazvini in 12th century, and one the latest one of such books written by Mir Mahmoud Fozouni Astarabadi in 17th century named Bohaira.
    Keywords: Supernatural beings_Ajāyeb Nāmeh_Ajāyeb al Maxlūqāt o γarāyeb al Mojoudāt_Bohaira_Fantastic literature
  • Hamid Ahmadian, Aliyeh Jafari Zadeh Page 31
    This study tried to examine the viewpoint of Jibran khalil Jibran and Sohrab Sepehri about religion and religious pluralism. With a little consideration and reflection, we came to an understanding that their religious ideas were not identical. Sohrab Sepehri and Jibran Khalil Jibran, popular contemporary poets, tried to spread the belief about legitimacy of all religions. What is obvious in their works was that they believed not only in their religion un-biasedly but also in supra-ethnic religion.In addition, they believed that although religions differed at a superficial level, they have the same origin. In fact, they believed in a kind of pantheism, thus Islam, Christianity, Buddhism and other religious thoughts were the same for both. Consequently, Jibran was accused of atheism and heresy, and Sohrab of aristocratic Buddhism.
    Keywords: Religion, Religious pluralism, Pantheism, Sohrab Sepehri, Jibran Khalil Jibran
  • Abolghasem Radfar, Shafagh Gholami Shabani Page 55
    Manteq_Al_Tayr is one of the Islamic Persian mystical masterpieces, written by Attar, which expresses the progress of the soul with a narrative structure in a format of an allegory of birds flying to the Qaf Mountain, the place on which Simorq dwells. These birds pass seven valleys to reach mountain Qaf and finally in seventh valley find out they are in unity with Simorq. Christian mysticism, also have been appropriate ground for literary masterpieces to be created. One of these works is Interior Castle written by S.T. Teresa of Avila, the Spanish nun in sixteenth century. In this book the progress of the soul in seven mansions of a castle, which Teresa had seen in one of her revelations, has been imagined. In central mansion, the soul meets Lord and reaches a unity with Him. Because of the similarity between Manteq_Al_Tayr and Interior Castle, and also because of common mental and cultural background of these books, the following question was considered: What are the structural and conceptual similarities and differences between these two works? A comparative analysis would answer this question.
    Keywords: Manteq, Al, Tayr, Attar, Interior castle, Teresa, Soul
  • Amir Hossein Rasoulnia, Maryam Aghajani Page 75
    Ebtehaj and Al-Feitouri were two competent contemporary poets, who were intellectually close together due to their common unfavorable social conditions. The trends followed by both these poets can be studied in social romanticism. The most important works produced by both are related to the time when they deplored the conditions of their countries. The comparative study of their works revealed that although traces of individualist romanticism were manifested in their works, the social themes of their poems were in line with social romanticism. They both combined romanticism with dynamic revolutionary literature in their poetry. In this article, the commonalities of their thoughts and overlaps between concepts raised in their poems were addressed. Features such as attention to social issues, commitment to the homeland, the role of love in defense, and lyrical look at social issues were compared and discussed.
    Keywords: Social Romanticism, Amir Hooshang Ebtehaj, Mohammad Mesbah Al Feitouri
  • Abas Arab, Fatemeh Sahrayi Page 95
    Ibn-e-Arabi and Moulavi are two contemporary poets and mystics who lived in the seventh Hejri century. The former is a representative of west Islamic world and the latter is representative of a continuation of Gnostic wave particularly from Khorasan.Ibn-e-Arabi is best known for introducing Islamic mysticism in his master-piece called "Fotouhat-e-Makiye" and “Fosus-al-Hekam”. Moulana’s ideas are definitely but delicately expressed In his literary masterpiece " Masnavi Manavi" which is considered the most important work in Persian literature.This article tried to clarify these two Gnostic’s ideas about women and their status in mysticism based on some proof from the previously mentioned books. The similarities and differences of their point of view about the issue were also discussed in detail.
    Keywords: Woman, Mysticism, Moulana, Iibn, e, Arabi
  • Farideh Alavi, Arvin Rajabi Page 117
    Nowadays, various definitions for intertextual readings have emerged in the sphere of comparative literature. But the common grounds between them are the conviction that intertextual readings have lots of potentialities. Based on this approach, the artistic manifestation of literary works can be classified and the relation and reciprocal reaction between them can be examined. In fact, an intertextual approach can exceed the limits of studying the effects literary texts have upon one another and speak of a new role for the reader as an influential agent in creating new meanings in the literature of the world. While offering a detailed description of intertextual reading, the present paper tried to show how this approach was a penetrating approach on the memory of literature, through observing the different and various versions of A Thousand and One Nights, specifically in French Literature. It was a research on the essence, scope and objectives which made literature a reference in itself. And finally, it was a study of the factors which prevented literature to merely rewrite previous texts and guided them towards works which bore no similarity to their original source.
    Keywords: Intertextual reading, A Thousand, One Nights, Comparative Literature, French Literature
  • Dariush Kazemi, Mohammad Heidari Page 135
    Joseph and Zuleikha story is basically a religious story and has been used by different poets in various historical eras. The poets who have versified this story have made use of the old testament, Quran and other related commentaries. Therefore, one reason for the distinction between these verses could be the difference of the sources they have used which are mainly Quran, commentaries and the old testament. A comparative study of four Collections of poetry based on the story of Joseph and Zuoleikha by Jami, Khavari and Ferdowsi and finally the Arabic Collection called Nahayat-al-arab fi fonon-al-adab by Ahmad-Al-Noviri revealed that all these four poets used the Quranic version of this story more than the other versions while Ferdowsi and Ahmad-Al-Noviri considered the old testament after Quran more than the other two.
    Keywords: Acomparative study, Quran, Joseph, Zuleikha, the Persian poem, Nahayat, al, arab by Ahmad, Al, Noviri
  • Naser Mohseninia, Faeze Rahimi Page 161
    This paper studied and compared social and humanitarian content in the poetry of contemporary Iranian poet, Mahdi Akhavan Saaless and contemporary Lebanese poet, Ilia Abomazi, based on French school of comparative literature. Both poets employed poetry for expressing social issues. There were many social images in their poems and even expressing emotions was based on social sentiments rather than personal feelings.Basic method of library research and citation was applied in this approach. Common social domains in the poetry of both poets were discussed in the paper and it was concluded that social arguments including, liberty, human, resistance against Occidentalism, and fight against poverty formed essential basis of their verses.
    Keywords: Mahdi Akhavan Saaless, Ilia Abomazi, Comparative Literature, Social Poetry, Human
  • Sayyed Mohammad Marandi, Fatemeh Akbari Page 187

    The section on “Mastery and Slavery”, one of the influential sections of Hegel’s Phenomenology of Spirit, deals with the Master/Slave dialectic as a form of consciousness that is indispensable to Hegel’s account of formation of the self. In this section two self-conscious senses meet and engage in a “life and death struggle” that concludes in the enslavement of one and the victory of the other. The victor is the master and the enslaved is the slave. Hegel emphasizes that in the relation of master and slave, “mutual recognition” is crucial and both sides need to acknowledge the value of the other. The aim of this research was to examine the possibility of tracing Master/Slave dialectic in Bahram Beyzaie’s Death of Yazdgerd and Lord Byron’s Sardanapalus. This aim was achieved through a review of relevant literature and analysis of the plays. The research was important in order to provide a philosophical reading of the selected plays as well as a comparative study of them. The findings underlined that Master/Slave dialectic was traced in both plays; however, neither the kings nor their people possessed the qualities required for the continuation of the dialectic. Moreover, in both works, the lack of “mutual recognition” between the king and his people encouraged the “life and death struggle”. Nevertheless, in these plays the struggle did not amend the dialectic but destroyed it because one side of the struggle was killed in the end.

    Keywords: Master, Slave dialectic, Bahram Beyzaie, Death of Yazdgerd, Lord Byron, Sardanapalus
  • Seyyed Mehdimmasboogh, Hadi Nazari Monazzam, Kobra Alvar Page 209
    Although being criticized and objected in west, the study of supranational purports is one of the widest areas of research in contemporary comparative studies. Subject is a historical and cultural substance which is and important element of the text, so it can be analyzed and studied. Some subjects and purports are supranational and universal such as freedom, peace, war, justice, death, love, and intellect. Comparative study in this field can explain the history of thoughts and ideas of two or more nations at different periods of time and tell us where they come from. One of the universal subjects that is very important in the Islamic culture and is raised lots of objections among people is the intellect which has different meanings. Therefore, literal and conceptual schools take different meaning from it. The meaning of intellect has entered to literature, so some of the literalists are called rationalist. Naser Khosro Ghobadiani and Abolala Maari are two representatives of intelectualism in Persian and Arabic literature. The aim of this research was to present their point of views about rationalism and intellect, to take the meaning of intellect and its function, and to show that, although there were some similarities between these two rationalists but there were some differences in the way they look at the world.
    Keywords: Naser khosro, Abolala, Intellect, Reason
  • Zohre Moshaveri, Mohammadreza Nasr Isfahani, Sayed Mortaza Hashemi Page 241
    Among the literary works in the world, there are some similarities between novel of the Siddhartha by Hermann Hesse and the tale of the Sheikh Sanan in the Manteq Atteir by Sheikh Attar, which make them comparable. The theme of both tales is seeking perfection and felicity as well as following the direction from apparent perfection to a real stage of perfection. Both Siddhartha and Sheikh Sanan have high degree of perfection and felicity in the people's point of view; however they left everything and engage in seeking. Love has a characteristic role in both tales, so the basic change of both characters starts with earthly love and brings them to the denouement. In this article the similarities were represented at first based on the structural analysis including the characterizations, actions, turns, conceptual language and background of the two texts. Then, the reason of the actions were compared and presented beside the conceptual similarities and differences between two tales.
    Keywords: Siddhartha, Sheikh Sanan, Hesse, Attar, Seeking Perfection, Felicity, Love, Structural analysis
  • Soheila Mousavi Sirjani, Robabeh Goodarzi Page 265
    The author of the book “The limit of the world” believed that the zone of Kerman included the current province of Kerman, except Rafsanjan toward west and south, as well as the current provinces of Baluchestan and Hormozgan.He considered Kerman as the second largest province in Iran, after Khorasan and described its cities, important villages, mountains, deserts, and the rivers.His objective was to write the Persian names of this place in order to prevent them from being recorded in Arabic writing system and preserve the national identity.
    Keywords: Kerman, The Limit of the word, City, Mountain, River
  • Yusuf Nikvarz, Tahmineh Bakhtiari Page 289

    This research was a comparison of Sa’di and Jan Dewey's educational thought in order to get acquainted with educational thoughts of Sa’di as Iranian and Moslem intellectual and that of Dewey as an American educational philosopher, and to specify similarities and differences in their thoughts. In this research, which was done based on the descriptive analysis method, first their opinions about education, nature of a child, the process of education, religious education, importance of a teacher, purpose of education, method of teaching, a tendency toward education and child centrality was studied. The study revealed that in the case of tendency toward education and purpose of education, there were similarities in their opinions. But in cases such as method of teaching, nature of a child, importance of religious education, and the role of a teacher, there were different ideas. The important subject was That both of them emphasized and considered the significance of experience in Learning. However, Dewey combined the concept of experience with scientific experiment as well as scientific method and gave it a wider meaning.

    Keywords: Pragmatism, Teaching, Education, Sadi, John Dewey
  • Ahmad Reza Yalameha Page 317
    Language and Persian literature was under the influence of Arabic language from different layers including words, expressions, idiom, figurative language, poetry, intentions, contents, simile, images, frameworks, and poetic structure. Therefore, Arabic language was the most influential language for the Persian literature. Most pre-Islamic Arabic odes started by the knowledge about the ruins and meadows and continued lamenting their remainders which its structure were based on the life of Arab poets. In this genre, Persian poetry was deeply under the influence of Arabic poetry and Persian poets from very beginning of Persian poetry composed their poetry based on structure and texture of pre- Islamic Arabic odes. This imitation was to such an extent that some Persian poets have copied Arabic words and idioms into their poetry. The present research tried to study the manifestation of this genre and its different types in the Persian poetry especially Khorasani style based on the comparative analysis method.
    Keywords: Comparative literature, Arab literature, Persian poetry, Tallalye, Common contents, concepts