فهرست مطالب

پژوهش در برنامه ریزی درسی - پیاپی 35 (زمستان 1391)

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 35 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • کورش فتحی واجارگاه، اباصلت خراسانی، محمد تقی رودی صفحات 1-14
    آموزش در خانه عبارت است از آموزش کودکان در محیط خانه و توسط خود والدین. در این روش آموزشی، برنامه های درسی و روش های آموزشی توسط خود والدین و کودک مشخص می شود. پژوهش حاضر، با هدف بررسی دلایل گرایش به آموزش در خانه انجام گرفت. رویکرد این پژوهش کیفی بود که در آن 9 خانواده در شهر تهران بر اساس نمونه گیری هدفمند و به صورت «روش گلوله برفی» انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از روش های مصاحبه نیمه ساختار یافته و «خود شرح حال نویسی» استفاده شد. روش تجزیه و تحلیل یافته ها، تحلیل محتوای متن مصاحبه و اتوبیوگرافی بوده است. یافته های پژوهش بیانگر آن است عامل اقتصادی به عنوان عامل موثر در گرایش به آموزش در خانه چندان مورد توجه والدین نبوده است. پیرامون عوامل فرهنگی اجتماعی به جو رقابتی مدارس، خالی بودن جای آموزش های اخلاقی و ارزش های انسانی در برنامه های درسی مدارس و تجربیات آموزشی والدین و احساس مسوولیت والدین اشاره شده است. در مورد عوامل آموزشی و پداگوژیکی گرایش به آموزش در خانه، نارضایتی از برنامه های درسی، روش های آموزشی در مدارس و استقلال در یادگیری، توجه به علایق و نیازهای کودک، پویایی روش و فرصت آموزش متقابل در آموزش در خانه بیان شد. تمرکزگرایی و سیاست زدگی آموزشی نیز نیز به عنوان خط مشی های سیاسی موثر در آموزش در خانه ذکر گردید.
    کلیدواژگان: آموزش، آموزش در خانه، برنامه های درسی، آموزش رسمی، مدرسه
  • لیلا درویشی، پروین احمدی صفحات 15-32
    پژوهش حاضر با هدف شناخت فعالیت های فرهنگی دوره متوسطه از حیث تاثیرگذاری بر شکل گیری وتقویت هویت ملی و مذهبی نوجوانان انجام گرفت. بدین منظور، با بهره گیری از روش توصیفی و تکنیک تحلیل محتوا، برنامه های مصوب فرهنگی و مذهبی دوره متوسطه در سال تحصیلی1390 مرتبط با نمادهای هویت ملی ومذهبی تجزیه وتحلیل شد. جامعه مورد مطالعه، کلیه برنامه های فرهنگی مصوب معاونت پرورشی وزارت آموزش و پرورش را دربرمی گیرد. پژوهشگر در این پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند دفتر فضا سازی قرآنی ودفتر فرهنگی هنری را به دلیل احتمال بیشتر برنامه های فرهنگی جهت تحلیل انتخاب نمود. ابزار گردآوری داده ها کلیه اسناد و مدارک مربوط به برنامه های فرهنگی دوره متوسطه در دو دفتر مزبور است. نتایج پژوهش نشان می دهد که این برنامه ها با هدف هویت بخشی به نسل نوجوان به نمادهای هویت ملی و مذهبی توجه می نماید. اما این توجه متوازن و متعادل نیست. در حیطه مولفه های ملی، نمادهای دفاع از سرزمین، پرچم، سرود ملی و شعر وادب بیشترین توجه را به دست آورده است. برنامه های مربوط به جشن های ملی نیز محدود به دهه فجر وسالروز آزادسازی خرمشهر شده است. همچنین میزان توجه به نمادهای آثار و بناهای تاریخی، لباس ایرانی محدود و مقطعی است. در حیطه مولفه های مذهبی، نمادهای هویت دینی که انعکاس دهنده ارزش های دینی در یک جامعه مذهبی است، جلوه و برجستگی بیشتری در مقایسه با نمادهای هویت ملی در این برنامه ها داشت. برنامه های فرهنگی دوره متوسطه بیشترین توجه را به کتاب آسمانی (قرآن مجید)، مناسک مذهبی واجب، ایثار وشهادت نشان دادند. در مجموع، داده ها بیانگر توجه بیشتر برنامه های فرهنگی به ارزش های مذهبی در مقایسه با ارزش های ملی است.
    کلیدواژگان: دوره متوسطه، فعالیت های فرهنگی، معاونت پرورشی، هویت ملی، هویت مذهبی
  • مهدی سبحانی نژاد، نجیبه شاه حسینی صفحات 33-47
    پژوهش حاضر بدنبال شناسایی راهکارهای عملی تحقق نظام مصوب برنامه ریزی درسی غیر متمرکز دانشگاهی از دیداعضای هیات علمی رشته علوم تربیتی دانشگاه های دارای هیات ممیزه شهر تهران در سال تحصیلی 89-88 می باشد. روش تحقیق آمیخته ای از روش های توصیفی از نوع تحلیل اسنادی و پیمایشی بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه اعضای هیات علمی رشته علوم تربیتی دانشگاه های دارای هیات ممیزه شهر تهران در سال تحصیلی 89-88 می باشند. تعدادکل افراد 134 نفر از دانشگاه های؛ الزهرا، بهشتی، تهران، تربیت معلم، تربیت مدرس، علامه طباطبایی می باشند. با استفاده از جدول کرجسی ومورگان 101 نفراز اعضای هیات علمی به عنوان نمونه آماری تعیین شده است، نمونه های پژوهش با روش طبقه ای متناسب با حجم و تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته است. در تحلیل داده های حاصل از ابزار پژوهش طی برنامه spss از انواع آزمون های آماری توصیفی(میانگین، انحراف معیار و انواع جداول جهت تبیین توصیفی داده های حاصل از جامعه پژوهش) و استنباطی(در تحلیل استنباطی داده های پژوهش با عنایت به مقیاس داده ها از آزمون های پارامتریک استفاده شده است. آزمون «t تی تک متغیره» و آزمون «T تی دو گروه مستقل»، و آزمون «F تحلیل واریانس یک راهه» و آزمون های تعقیبی مربوطه در تحلیل استنباطی) استفاده شده است. اعتبار ابزار پژوهش از دید متخصصان مورد تایید است و پایایی ابزار نیز باآزمون ضریب آلفای کرونباخ 91/0 تعیین گردیده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که ازدیدگاه اعضای هیات علمی راهکارهای عملی تحقق نظام مصوب برنامه ریزی درسی غیر متمرکز دانشگاهی به ترتیب اهمیت عبارتند از: وجود فرهنگ برنامه ریزی درسی استاد محور، وجود توانمندی تخصصی برنامه ریزی درسی اعضای هیات علمی، وجود انگیزش شخصی اساتید، وجود ساز و کار تامین مالی و اعتباری متناسب دانشگاهی، وجود ساختار تشکیلاتی متناسب دانشگاهی، وجود نظام آموزش و هدایت و حمایت تخصصی دانشگاهی، وجود ساز و کار قانونی متناسب دانشگاهی و وجود باور باطنی اعضای هیات علمی به اهمیت برنامه ریزی درسی استاد محور می باشند. در هر یک از راهکارهای فوق (سوال های اصلی پژوهش) بر حسب متغیرهای تعدیل کننده تفاوت معنادار ی طی تحلیل های استنباطی حاصل شده که در ادامه مقاله آمده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی درسی، نظام مصوب، تمرکز زدایی، اعضای هیات علمی
  • شهناز محققیان، غلامرضا احمدی، زهره سعادتمند صفحات 48-59
    هدف این پژوهش، بررسی میزان شناخت و به کارگیری الگوهای نوین تدریس در میان استادان گروه علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان و روش آن توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش کلیه اساتید گروه علوم انسانی به تعداد 140 نفر است که 96 نفر از طریق نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته حاوی 35 گویه مطابق با مقیاس لیکرت در دو زمینه شناخت و کاربرد تنظیم شده و پایایی پرسشنامه بر اساس ضریب آلفای کرونباخ در حیطه شناخت 80/0 و در حیطه کاربرد 84/0 به دست آمده است. داده ها با استفاده از آمار توصیفی (درصد، فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون T تک متغیره،T مستقل، تحلیل واریانس) در دو سطح شناخت و کاربرد تحلیل شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که استادان، علاوه بر اینکه الگوهای نوین تدریس را بیش از حد متوسط می شناسند، آنها را بیش از حد متوسط در فرایند تدریس به کار می گیرند. همچنین بین نظرات اساتید گروه علوم انسانی در شناخت و به کارگیری این الگوها با توجه به ویژگی های جمعیت شناختی (سابقه خدمت، مدرک تحصیلی) تفاوت معنادار وجود داشته، اما بر حسب (دانشکده محل خدمت و رشته تحصیلی) تفاوت معنادار نبوده است.
    کلیدواژگان: الگوهای تدریس، الگوهای پردازش اطلاعات، الگوهای انفرادی، الگوهای اجتماعی، الگوهای سیستم های رفتاری، علوم انسانی، آموزش عالی
  • حسین نجفی، مهران فرج الهی، رضا نوروززاده، محمدرضا سرمدی صفحات 60-73
    هدف اصلی این پژوهش بررسی نقش آموزش از دور بر توسعه منابع انسانی دانشجویان دکتری دانشگاه پیام نور است. این تحقیق از نوع همبستگی است و به صورت توصیفی پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری آن شامل 1082نفر از دانشجویان دکتری پیام نور بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و فرمول کوکرال 132 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. شیوه جمع آوری اطلاعات نیز، پرسشنامه بود که ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه آموزش از دور 927/. و برای پرسشنامه توسعه منابع انسانی901/. به دست آمد. نتیجه تحقیق نشان داد که بین مولفه های آموزش از دور و توسعه منابع انسانی در سطح الفای 01/. ضریب همبستگی 841 r=./ به دست آمد که حاکی از رابطه مثبت ومعنادار میان آنهاست. نتیجه نهایی لیزرل نیز نمایان ساخت که آموزش از دور بر توسعه دانش، نگرش،مهارت و رفتار دانشجویان به عنوان مولفه های توسعه منابع انسانی در دانشگاه پیام نور تاثیرگذار است. زیرا نسبت خی دو به درجه آزادی 23/1 کوچک تر از 3، میزان RMSEA 0033/.کوچک تر از سطح استاندارد 01/.، میزانP- value 321/. بزرگ تر از سطح استاندارد 05/.، میزان GFI 97/. و AGFI 93/. بزرگ تر از 90/. به دست آمد که نشان از برازش خوب مدل و بیان کننده رابطه علی بین آموزش از دور و توسعه منابع انسانی است.
    کلیدواژگان: آموزش از دور، توسعه منابع انسانی، دانشگاه پیام نور
  • محمد احمدی ده قطب الدینی، حسن احدی صفحات 74-85
    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر محیط سواد خانه، نگرش مثبت والدین به خواندن و تعاملات خواندن کودک در محیط خانه و مدرسه بر نگرش مثبت کودک به خواندن دانش آموزان پایه های چهارم و پنجم ابتدایی انجام گرفت. بدین منظور، روش تحقیق همبستگی مورد استفاده قرار گرفت و دادهای مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه ابعاد خواندن چیو و کو (2005) از 352 نفر از دانش آموزان پایه های چهارم و پنجم شهرستان رفسنجان، با روش نمونه گیری خوشه ایجمع آوری و با استفاده از روش تحلیل مسیر تحلیل شد. نتایج نشان داد که اثر مستقیم رفتار هدفمند خواندن والدین و وضعیت اجتماعی اقتصادی والدین بر نگرش مثبت والدین به خواندن مثبت و معنادار بود. اثر نگرش مثبت والدین به خواندن بر نگرش مثبت کودک به خواندن و تعاملات خواندن در محیط خانه معنادار اما بر تعاملات خواندن در محیط مدرسه معنادار نبود. همچنین نتایج بیان کرد که تعاملات خواندن در محیط خانه و مدرسه اثر معناداری بر ایجاد نگرش مثبت خواندن در کودکان داشت و اثر تعاملات خواندن در محیط خانه قوی تر بود. نتایج دیگری نشان داد که نگرش مثبت مادر به خواندن، نقش مهمتری در افزایش تعاملات خواندن و ایجاد نگرش مثبت به خواندن در کودکان در محیط خانه، نسبت به نگرش پدر دارد.
    کلیدواژگان: نگرش مثبت به خواندن والدین و کودک، محیط سواد خانه، تعاملات خواندن در محیط خانه و مدرسه
  • یونس امیراحمدی، شهین ایروانی، محمدرضا شرفی صفحات 86-95
    پژوهش حاضر درصدد ارزیابی محتوای کتاب علوم تجربی پایه پنجم ابتدایی بر مبنای دیدگاه حل مساله دیویی است. ملاک تحلیل محتوا، مراحل حل مساله از دیدگاه دیویی و مهارت های ضروری آن است. تحلیل رویکرد عمومی کتاب به حل مساله با استفاده از تکنیک ویلیام رومی و مطالعه رویکرد کتاب به مراحل و مهارت های ضروری حل مساله مطابق دیدگاه دیویی، به وسیله دو چک لیست مراحل حل مساله و مهارت های ضروری حل مساله با پایایی 5/87 درصد انجام شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که در کتاب نسبت به حل مساله، مراحل و مهارت های آن کم توجهی شده است؛ در سازمان دهی محتوا، تنها 3 درس از 11 درس کتاب چارچوب ارائه محتوا، و فعالیت های آن با مراحل حل مساله انطباق دارد. لذا زمینه ساز تدریس به شیوه حل مساله نیست. مهارت های ضروری حل مساله نیز که در 10 مولفه مهارت های مشاهده، طبقه بندی، اندازه گیری، کاربرد ابزار، جمع آوری اطلاعات، فرضیه سازی و پیش بینی، تفسیر یافته ها و نتیجه گیری، تشخیص متغیر ها، برقراری ارتباط، ارزیابی و طراحی تحقیق طبقه بندی شده، موردکم توجهی است و به طور یکنواخت نیز به کار گرفته نشده اند و تفاوت آنها طیفی از 0 تا 37 فراوانی را شامل می شود. بیشترین توجه به مهارت تفسیر، استنباط و نتیجه گیری و کمترین توجه نسبت به مهارت های تشخیص متغیرها و ارزیابی است. سایر مهارت ها نیز با فراوانی نامتوازن و نامتعادل میان این دو حیطه پراکنده هستند.
    کلیدواژگان: حل مساله، تحلیل محتوا، کتاب درسی علوم تجربی، جان دیوی
  • حسین اسکندری، مسعود اشرف ابادی *، حمیدرضا عرب بافرانی، محمد نقوی صفحات 96-109

    این پژوهش با هدف تعیین رابطه شیوه های یادگیری کلب، صفات شخصیتی و عملکرد تحصیلی در دانشجویان اجرا شد. پژوهش از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش شامل 3145 نفر از دانشجویان دانشگاه رازی کرمانشاه بود که از میان آنها 320 نفر از رشته های مختلف (196 دختر و 124 پسر) با استفاده از جدول حجم نمونه کرجسی و مورگان و به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. ابزارهای سنجش شامل فرم کوتاه پرسشنامه شخصیتی نئو و سیاهه سبک های یادگیری کلب بود. برای سنجش عملکرد تحصیلی میانگین نمرات دانشجویان مورد استفاده قرار گرفت. داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه (شیوه ی گام به گام) مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین شیوه های یادگیری و صفات شخصیتی دانشجویان با عملکرد تحصیلی آنها رابطه معنادار وجود دارد و هر یک از شیوه های یادگیری دانشجویان با برخی از صفات شخصیتی آنها رابطه دارد. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نمایان ساخت که صفات شخصیتی روان نژندی و وظیفه شناسی، و شیوه های یادگیری مفهوم سازی انتزاعی و آزمایشگری فعال با عملکرد تحصیلی دارای رابطه چندگانه معنادار هستند و این متغیرها بهترین متغیرهای پیش بین برای عملکرد تحصیلی دانشجویان بودند که در مجموع توانستند 28 درصد از واریانس عملکرد تحصیلی را تبیین کنند. در این مقاله ضمن ارائه نتایج، پیرامون کاربردها و محدودیت های آن نیز گفتگو شده است.

    کلیدواژگان: شیوه های یادگیری کلب، صفات شخصیتی، عملکرد تحصیلی، دانشجویان
  • مجتبی رضایی راد صفحات 110-116
    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان آمادگی استادان به منظور استفاده از آموزش الکترونیکی در فرآیند یاددهی یادگیری با روش توصیفی پیمایشی (زمینه یابی) در سال 1389 انجام شد. جامعه آماری از 140 نفر از اساتید عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور استان مازندران تشکیل شده است که از این جامعه تعداد 103 نفر با استفاده از جدول کرجسی مورگان به صورت تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته مورد استفاده قرار گرفت. به منظور تعیین روایی از قضاوت استادان این رشته استفاده شد و میزان پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ معادل80/0 حاصل گشت. تجزیه و تحلیل داده ها با آمار توصیفی و استنباطی (آزمون هایT، واریانس یک طرفه) انجام گرفت. نتایج حاصل نشان داد که میزان استفاده از محیط های آموزش الکترونیکی توسط اساتید و میزان دانش آنها برای کار با این محیط ها و میزان دسترسی شان به این محیط متوسط، میزان مهارت آنان برای کار با این محیط پایین و میزان اعتقاد و نگرش شان به اثربخشی برد آموزش الکترونیکی در فرآیند یاددهی یادگیری بالاست.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، فرآیند یاددهی یادگیری، آموزش مبتنی بر رایانه، یادگیری الکترونیکی، تکنولوژی آموزشی
  • عباس قلتاش، مسلم صالحی، حسن میرزایی صفحات 117-131
    این پژوهش با هدف بررسی میزان توجه به ویژگی های شهروند جهانی (Global citizenship) در برنامه درسی مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی کشورایران انجام گرفته است. دراین پژوهش ازروش توصیفی جهت مشخص نمودن مولفه ها و ویژگی های شهروند جهانی و ازروش تحلیل محتوا به منظور بررسی و تحلیل برنامه درسی مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی استفاده شده است. جامعه آماری آن در بخش تحلیل محتوا برنامه درسی مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی کشور بود که ازاین جامعه، برنامه درسی مطالعات اجتماعی پایه های چهارم و پنجم ابتدایی به روش هدفمند انتخاب شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات، سیاهه تحلیل اهداف، سیاهه تحلیل محتوای کتب درسی، سیاهه تحلیل محتوای کتاب راهنمای معلم و سیاهه تحلیل تصاویر بود که پس از مطالعه مبانی نظری و بسترهای قانونی، طرح پیشنهادی تهیه و تدوین شد و روایی آن توسط متخصصان علوم تربیتی و کارشناسان مربوطه تعیین گردید. واحد تحلیل جملات مندرج درمتن کتب درسی، متن اهداف، متن کتاب راهنمای معلم و نیز تصاویر مندرج در کتب درسی بوده است. در بخش تحلیل محتوا مهمترین یافته ها بیانگر آن است که در مجموع در برنامه درسی مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی در بعد شناختی به میزان 20/10 درصد، بعد عملکردی به میزان 10/6 درصد و بعد نگرشی به میزان 15/3 درصد به ویژگی های شهروند جهانی توجه شده است که این موضوع بیانگر کم توجهی به این مولفه ها است. در بخش تصاویر نیز به میزان 30 درصد به مولفه ها و ویژگی های شهروند جهانی توجه شده است
    کلیدواژگان: شهروند جهانی، برنامه درسی، برنامه درسی شهروند جهانی، دوره ابتدایی
  • زهره سعادتمند، محمد جواد لیاقت دار، زهرا صادقیان صفحات 132-145
    پژوهش حاضر با هدف نیازسنجی برنامه درسی دوره پیش دبستانی تحت نظر وزارت آموزش و پرورش از دیدگاه مدیران و مربیان شهر اصفهان در سال تحصیلی 89 88 انجام گرفت. روش تحقیق توصیفی پیمایشی و جامعه آماری، کلیه مدیران و مربیان مراکز پیش دبستانی شهر اصفهان که به تعداد 37 نفر مدیر و 506 نفر مربی بودند را شامل می شد، از این تعداد با روش نمونه گیری خوشه ای140 نفر مربی و با استفاده از سرشماری 37 نفر مدیر انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات این پژوهش پرسشنامه محقق ساخته با 6 سوال اصلی و 36 گویه بر اساس طیف لیکرت بود. پایایی آن بر اساس ضریب آلفای کرونباخ 92/0 برآورد گردید. روایی پرسشنامه محتوایی بود که توسط چند تن از اساتید دانشگاه مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش با بهره گیری از نرم افزار 16spss در دو سطح آمار توصیفی (درصد، فراوانی، میانگین، انحراف معیار) و استنباطی (tتک متغیره، آزمون فریدمن و آزمون تحلیل واریانس) انجام گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که نیاز برنامه درسی دوره پیش دبستانی به ترتیب اولویت، بهداشت و ایمنی با میانگین 59/4، مهارت های زبانی با میانگین 55/4، فرهنگ شهروندی با میانگین 42/4، هنر و خلاقیت با میانگین 09/4، تربیت بدنی و جسمی با میانگین 06/4 و آموزش دینی و مذهبی با میانگین 87/3، بیش از سطح متوسط بودند. آزمون فریدمن در سطح 05/0p> معنا دار وt مشاهده شده از مقدار بحرانی جدول در سطح خطای 5 درصد بزرگتر بود. لذا میزان نیاز به برنامه درسی از دید مدیران و مربیان بیش از سطح متوسط بود.
    کلیدواژگان: پیش دبستانی، نیازسنجی (هنر و خلاقیت، مهارت زبانی، فرهنگ شهروندی)، برنامه درسی
  • سمیه رجبی، عبدالحمید پاپ زن، امیر اعظمی، عادل سلیمانی صفحات 146-158
    هدف کلی این پژوهش بررسی صلاحیت ها و مهارت های مورد نیاز آموزشگران هنرستان های کشاورزی است. این مطالعه توصیفی پیمایشی، با استفاده از روش دلفی انجام گرفته است. جامعه آماری مطالعه را آموزشگران شاغل در هنرستان های کشاورزی مهرگان، قصر شیرین، بیستون، روانسر، سنقر و اسلام آباد، استان کرمانشاه تشکیل دادند. با توجه به ماهیت روش دلفی و با بهره گیری از روش نمونه گیری هدفمند و زنجیره ای، تعداد 22 نفر از آموزشگران خبره و با تجربه به عنوان نمونه انتخاب شدند. فرآیند اجرای روش دلفی در سه مرحله سازماندهی شد. ابزار اصلی گردآوری داده ها پرسشنامه نیمه ساختارمند و ساختارمند بود. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که در مجموع، 40 صلاحیت و مهارت مورد نیاز آموزشگران هنرستان های کشاورزی است که داشتن تجربه و مهارت عملی در زمینه کشاورزی، برخورداری از علم و دانش کشاورزی، قدرت بیان مناسب، استفاده از رهیافت های عملی و کاربردی در تدریس و داشتن روحیه کارآفرینی و انتقال آن به فراگیران، از مهمترین آنها به شمار می رود. همچنین صلاحیت ها و مهارت های شناسایی شده در 3 طبقه کلی و 6 طبقه فرعی جای گرفتند: صلاحیت های حرفه ای (صلاحیت های آموزشی و مدیریتی و برنامه ریزی)، صلاحیت های شخصی (شامل صلاحیت های فردی و اجتماعی) و مهارت های تخصصی (مهارت های علمی و عملی کشاورزی). در نهایت، مدل صلاحیت های مورد نیاز آموزشگران هنرستان های کشاورزی، طراحی و تدوین گردید.
    کلیدواژگان: آموزشگر کشاورزی، هنرستان کشاورزی، صلاحیت های حرفه ای، صلاحیت های شخصی، مهارت های تخصصی، روش دلفی
|
  • Pages 1-14
    Homeschooling is defined as educating the child by parents in home environment. In this approach curricula and teaching methods are determined by child and their parent. The current research was aimed at studying the factors influencing on tendency to homeschooling. In this qualitative a sample of 9 families selected based on purposeful sampling and using the snowballing method. Method for gathering data included semi- structured interview and autobiography. Results shoe that economic factors were not considered as an effective to tendency to home schooling from the parent’s standpoint. Parents believed that the most important socio- cultural factors affecting the tendency to home schooling were as following; being the competitive climate within schools، lack of the ethical education and human values in school curricula، educational experiences of parents and taking the responsibility from parents. In addition to، parents referred to this reasons as educational and pedagogical factors leading to homeschooling; dissatisfaction with the school curricula، teaching methods and lack of autonomy in learning، attending to the interests and needs of child. Active methods and being opportunities for mutual learning. Centralization and politicization of education also mentioned as influential policies in tendency to home schooling. Results also indicate that tendency of parents to home schooling is not only because of dissatisfaction with schooling، but also because of positive homeschooling factors and incentives
    Keywords: Education. Homeschooling. Curricula. Formal education. school
  • Lila Darvishi, Parvin Ahmadi Pages 15-32
    The present study was conducted with the aim of understanding the pedagogical activities in high school level in terms of the impact on formation and strengthening the national and religious identity of the teens. For this purpose by using descriptive methods and techniques of content analysis، the pedagogical and religious approved programs for high school in 2011 academic year in relation to religious and national identity symbols were analyzed. The study population comprised all pedagogical programs approved by the Ministry of Education''s Deputy. The Quranic Atmosphere Office and the Art and Cultural Office selected for the analysis most likely due to pedagogical programs. The results showed that these programs with the goal of identity of the teenage generation were focused on the symbols of national and religious identity. Although، they were not balanced and have gained the most attention in the fields of national components، symbols of territorial defense، flag، national anthem، poetry and literature. The programs related to national holidays were also limited to the Fajr decade and the anniversary of the liberation of Khorramshahr. The attention level to monuments and historical symbols and Iranian clothes were limited too. In the field of the symbols of religious identity (reflecting the religious values in a religious community) had gained more effects and prominence in comparison with the symbols of national identity. In these applications، the high school pedagogical programs showed the most attention to the Holy Qur''an، obligatory religious rituals، sacrifice and martyrdom. In total، the data indicated more attention of pedagogical programs to religious values compared with the national values.
    Keywords: High school level, Pedagogical programs, Deputy of education, National identity, Religious identity
  • Mehdi Ssobhaninejad, Najebeh Shahhosseini Pages 33-47
    The present study was attempted to find out about practical strategies for carrying out the approved decentralized system of curriculum planning for the universities from the viewpoints of the faculty members of the field of educational science at those universities in Tehran، which have a faculty member’s promotion verification board in 2010. The used research method was a combination of descriptive methods inclusive of document analysis and survey. The statistical samples of 101 faculty members were selected randomly by using the Morgan table out of a total population of 134 faculty members from the universities of Al-Zahra، Shahid Beheshti، Tehran، Teachers Education، Tarbiat Modarres and Allameh Tabatabaei. The data collection tool was a researcher developed questionnaire and in analyzing the obtained data، by using the SPSS software، various tests were used such as descriptive statistics tests (mean، standard deviation and different kinds of tables)، Inferential statistics (univariate t- test for two independent groups، ANOVA F-test and the corresponding post-hoc tests). The validity of the research tool was confirmed by specialists and the reliability was found with Cronbach’s alpha coefficient of 91%. The research indicated that the practical strategies for carrying out the approved decentralized system of curriculum planning for the universities were the existence of the culture of teacher- centered curriculum planning، specialized and expertise curriculum planning in the faculty members، personal motivation in professors، establishing suitable financial and credit support mechanisms at universities، creating appropriate organizational structure، educational system of professional guidance and support at universities، appropriate legal mechanisms and the existence of a real belief in the importance of teacher-centered curriculum planning on the side of the faculty members.
    Keywords: Curriculum development, Approved system, Decentralization, Faculty members
  • Pages 48-59
    This study was conducted with the aim of recognition and application of new teaching models among the humanities faculty members at Khorasgan Branch of the Islamic Azad University. It was a descriptive-survey and the statistical population was included all of 140 faculty members of humanities. 96 participants were selected by random sampling method. The gathering tool was a researcher-made questionnaire، which included 35 Likert-type items assumed to measure the level of recognition and application. The reliability of the questionnaire was obtained based on the Cronbach''s alpha coefficient of 0. 80 in the area of knowledge and 0. 84 in the area of application. Data were analyzed by using descriptive statistics (percentage، frequency، mean and standard deviation) as well as inferential statistics (single-variable t-test‚ independent t-test‚ variance analysis) for both recognition and application areas. The results indicated that not only the faculty members were familiar with these methods but also they apply these methods in their teachings. The results also revealed that there were significant demographic differences such as years of education and acquaintance‚ but there were no significant demographic differences in terms of faculty and the field of study between those faculty members regarding recognition and application.
    Keywords: Teaching models‚ Information, processing models, Individual models, Social models, Behavioral system's models, Humanities department‚ Higher Education
  • Hossein Najafi, Mehran Farajolahi, Reza Norozzadeh, Mohammad Reza Sarmadi Pages 60-73
    The purpose of the present research was to investigate the role of distance education on human resources development in the doctoral students of Payam Noor University (PNU). The method of the research was descriptive-survey. The statistical population was consisted of 1082 doctoral students of PNU who 132 students were selected as samples by using the random sampling method and Cochran’s formula. The required data were collected by using a questionnaire with a Cronbach’s alpha of 0. 927 for the component of distance education and 0. 901 for the component of human resources development. The results showed that there was a significant positive relationship between distance education and human resources development at α=0. 01 (r = 0. 841). The result of LISREL analysis showed that distance education affected students’ knowledge، attitude، skill and behavior as the components of human resources development. Chi-square to df ratio (1. 23) was less than three. The value of RMSEA (0. 0033) was less than the threshold (α=0. 01). P-value (0. 321) was greater than the threshold (α=0. 05) and the values of GFI (0. 92) and AGFI (0. 96) were greater than the threshold (0. 90). All of them suggested the goodness of fit of the model and further indicated the causal relationship between the distance education and human resources development.
    Keywords: Distance education, Human resources development, PNU
  • Mohammad Ahmadi Dehghotbaddini, Hassan Ahhadi Pages 74-85
    This research has been done with the purpose of studying the effect of home literacy environment، parents positive reading attitude and children’s reading interactions at home and school environment on children’s positive reading attitude of fourth and fifth grades of elementary school’s students. To perform this correlational research، the methods and the required data by using the Chiu and Ko reading dimension questionnaire (2005) were applied from a sample of n=352 students in the fourth and fifth grades of Rafsanjan township through random clustered sampling. The data were analyzed using path analysis method. Results revealed that the direct effect of purposeful reading behavior of parents and family socioeconomic status on parents positive reading attitude was positive and significant. The effect of parent positive reading attitude on children’s positive reading attitude and children’s reading interactions at home environment was positive and significant but on reading interactions in school was not significant. Results also revealed that the reading interactions at home and school environment had a significant effect on creation of children’s positive reading attitude، and the effect of reading interactions at home environment was stronger too. Other results revealed that mother’s positive reading attitude played a more important role in increasing of reading interactions and creation of children’s positive reading attitude at home environment with regard to the father’s attitude
    Keywords: Parents, children positive reading attitudes, Home literacy environment, Reading interactions at home, in school environment
  • Pages 86-95
    This research was conducted with the aim of content analysis of science textbook of the elementary school fifth grade based on Dewey’s problem-solving model. The general approach of textbook for problem solving process was performed by using William Romei technique، and two checklists were used with 87. 5% reliability to investigate stages and necessary skills in lessons. The results showed that stages and skills of problem solving have not been considered sufficiently in the science textbook. Only three out of eleven lessons of the textbook have conformity with problem solving stages in the framework of content presentation and its activities in the field of organizing the content-based problem solving stages of Dewey. Therefore، organizing the content structure of the textbook did not provide the opportunity for teaching in problem solving method. In the field of necessary problem solving skills، have not been uniformly applied in the textbook and the essential skills were categorized in ten different types. They were including observational skills، classification، measurement، tools application، information gathering، hypothesis and prediction، discussion on the results and findings، selection of variables، communication، evaluation and the design of research. Considerable differences were observed in their frequencies and the differences included the frequency spectrum of 0 to 37. Meanwhile، the most attention was paid to the skills of interpretation، inference and conclusion and the least attention was paid to variables of recognition and assessment skills.
    Keywords: Problem, solving, Content analysis, Science textbook of elementary school, John Dewey
  • Hosein Eskandary, Mashood Asrafabady, Hamidreza Arab, Mohammad Naghavy Pages 96-109

    The main purpose of the present study was to investigate the relationship between Kolb’s learning styles، personality traits and academic performance among the university students. Method of research was correlation and the research population was consisted of 3145 students of Kermanshah Razi University. There were 320 students among them from different majors (196 female students and 124 male students) who were selected by using Krejcie and Morgan sample size table and by cluster random sampling method. Assessment tools were consisted of short form of NEO Personality Inventory and Kolb''s learning styles inventory. Students'' mean scores were used to measure academic performance. Data were analyzed by using Pearson’s correlation coefficient and stepwise regression analysis. The results showed that there were significant relationships between learning styles and personality traits of the students with academic performance and each of the learning styles of students with certain personality traits were associated (p < 0. 01 and p < 0. 05). Stepwise regression analysis showed that there were significant multiple correlation between personality traits of neuroticism and conscientiousness، and learning styles of abstract conceptualization and active experimentation with academic performance (p < 0. 01) and the most predictive variables for academic performance of students who were able to explain 28% of the variance in academic performance. These results would be discussed in more details in this paper.

    Keywords: Kolb's learning styles, Personality traits, Academic performance, Students
  • Mojtaba Rezaei Rad Pages 110-116
    This research was carried out in 2011 to evaluate the amount of professors’ readiness to use E-learning in training – learning process according to descriptive survey method (field study). The statistical population was consisted of 140 faculty member of Payam Noor University of Mazandaran. Among them، 103 persons were selected randomly as samples according to Krejcie -Morgan table. For data collection، the researcher-made questionnaire was used. For data validity، the professors΄ judgment in this field was considered and the questionnaire reliability was 0. 80، calculated according to Cronbach’s alpha. Data analysis was performed by using the means of descriptive and inferential statistics (t-test، one way variance). The results of this study showed that the rate of using E-learning environments by professors، their knowledge to work in these environments and their accessibility to these environments were at intermediate level، their skill rate to work in these environments were low and their attitude and belief to E-learning effectiveness in training and learning process were high.
    Keywords: E, learning, Training, learning process, Computer based training, Educational technology
  • Abbas Gholtash, Moslem Salehi, Hasan Mirzaei Pages 117-131
    The aim of this study was the investigation for detection of the characteristics of global citizenship in primary school social studies curriculum. For this purpose، the researcher specified the characteristics and features of a global citizenship and then studied the content of social studies curriculum of primary school. As the first task، a descriptive method and for the second one، content analysis was used. For having a definite aim، the researcher selected social studies’ textbooks of the fourth and the fifth grades and conducted content analysis to collect data. The researcher used the lists of analysis of lessons’ objectives، student and teachers textbooks content analysis lists and picture analysis drafts. Then، based on theoretical principles and legislative based on the proposal، the validity was determined by educational experts and some other related specialists. Each sentient in lesson objectives، student and teachers textbooks as well as pictures in textbooks were analyzed. Based on the content analysis، the most important results indicated that in general، the qualities of global citizenship in curriculum developing of social studies in Iran primary schools were taken in to account at the rate of 10. 20، 6. 10 and 3. 15 percent in cognitive domain، psychomotor domain and affective domain aspects، respectively. This issue showed that there was little consideration for the qualities of global citizenship in social studies curriculum. The results of picture analysis showed a rate of 30 percent attention to the qualities of global citizenship in social studies curriculum.
    Keywords: Global Citizenship, Curriculum, Global citizenship curriculum, Primary school
  • Pages 132-145
    This study was conducted with the aim of Preschool curriculum assessment under the supervision of education organization from the viewpoints of principals and educators of Isfahan in the academic year of 2009. The research method was descriptive-survey and the statistical population was consisted of all principals (40) and educators (506) of Isfahan preschools. 140 educators and 37 principals were selected through cluster sampling and census method، respectively. A researcher-made questionnaire with 6 basic questions and 36 speeches based on Likert scale was used for data collection. The questionnaire reliability coefficient was 0. 92 based on Cronbach’s alpha coefficient. The data were analyzed at two levels of descriptive statistics (percentage، frequency، mean and standard deviation) and inferential statistics (t-univariate test، Friedman test and ANOVA). The results showed the curriculum needs for health and safety (mean = 4. 59)، language skills (mean = 4. 55)، citizenship culture (mean = 4. 42)، art and creativity (mean = 4. 09)، physical education (mean = 4. 06) and religious education (mean = 3. 87) were above the average. Therefore، the requirement to curriculum was more than average level by the point of view of the principals and educators.
    Keywords: Preschool, Assessment (art, creativity, language skills, citizenship culture), Curriculum
  • Somayae Rajabi, A.Hamid Papzan, Amir Azami, Adel Sulaimany Pages 146-158
    The main purpose of this study was to investigate the required competencies and skills for the agricultural vocational teachers by using the Delphi method. This descriptive survey was conducted by using the Delphi method. The population of this study was consisted of the teachers in Mehregan، Qasre shirin، Bisotoon، Ravansar، Songhor and Eslam abad agricultural vocational schools in Kermanshah Province. The numbers of 22 expert members were selected as samples by using the purposeful sampling method. Three rounds were employed for conducting Delphi method. Data were collected through questionnaire and then were analyzed by using mean and descriptive statistics. The findings indicated that the group of experts identified 40 required competencies and skills for agricultural vocational teachers، such as: having agriculture experiences and skills، having knowledge of agriculture، using a variety of teaching techniques and entrepreneurial intention. Then، competencies and skills were categorized into three main and six sub-ordinary categories: professional competencies (instruction، management and planning competencies)، personal competencies (individual and social competencies) and professional skills (agricultural scientific and practical skills). Finally، it was introduced a model with identified competencies and skills for the agriculture vocational education teachers.
    Keywords: Agricultural teacher, Agricultural vocational school, Professional competences, Personal competences, Professional skills, Delphi method